فهرست مطالب

مطالعات انقلاب اسلامی - پیاپی 70 (پاییز 1401)

فصلنامه مطالعات انقلاب اسلامی
پیاپی 70 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضا ابروش، مرتضی شاهرخی* صفحات 7-30

    شناسایی و تبیین مولفه های مدیریت میان فرهنگی در سیره سردار سلیمانی می تواند یک الگوی مناسب برای مدیران فعال در عرصه های چندفرهنگی باشد. درواقع مدیران فعال در پهنه فرهنگ ها، نیازمند درک درست از مولفه های مدیریت میان فرهنگی اند تا با به کارگیری آنها بتوانند اهداف مدیریتی خویش را جامه عمل بپوشانند. بنابراین مسیله این پژوهش تبیین و شناسایی مولفه های مدیریت میان فرهنگی سردار سلیمانی است. در این پژوهش با روش مطالعه اسناد موجود، اطلاعات موردنیاز گردآوری شد و با روش تحلیل مضامین و سازوکار شبکه مضامین، مولفه های مدیریت میان فرهنگی در سبک مدیریتی ایشان مورد شناسایی قرار گرفت. حاصل این پژوهش و تحلیل، چند مولفه است که عبارتند از: همسوسازی راهبردی، کشف و به کارگیری ظرفیت ها، التزام به ارزش های جهادی، مقبولیت فراگیر، ایجاد جذابیت و توجه به عوامل فرهمندی، نگاه راهبردی، تاکید بر سرمایه های انسانی، حضور در میدان و شبکه سازی.

    کلیدواژگان: مدیریت میان فرهنگی، سردار سلیمانی، تنوع فرهنگی، چندفرهنگی، مولفه های مدیریت میان فرهنگی
  • سعید باغستانی* صفحات 31-52

    تاریخ نشان داده که تمدن اسلامی در گذر زمان، منشا تحولات عظیمی در عرصه های گوناگون بوده و خدماتی که این تمدن به بشریت کرده حتی مورد اذعان دانشمندان غربی نیز می باشد. هرچند در سده های اخیر به سبب برخی عوامل موجب کندی حرکت تمدن اسلامی شده است، اما قرن اخیر، به ویژه شکل گیری انقلاب اسلامی را می توان نقطه خیزش جدیدی برای تمدن اسلامی به شمار آورد. در تحقیق پیش رو نویسنده به دنبال آن است که با روش توصیفی تحلیلی نشان دهد که از منظر علامه مصباح یزدی چگونه آرمان های انقلاب اسلامی می تواند در تحقق تمدن نوین اسلامی نقش داشته باشد. یافته های تحقیق نشان می دهد علامه مصباح با طبقه بندیی که از آرمان های انقلاب اسلامی ارایه می دهد، معتقد است برای تحقق تمدن اسلامی، سه گام اساسی «تبیین باورها و ارزش ها»، «نظام یافتگی» و «نهادسازی در جامعه» باید برداشته شود.

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، آرمان های انقلاب، تمدن اسلامی، مصباح یزدی، طبقه بندی آرمان های انقلاب
  • حسین جوان آراسته* صفحات 53-72

    قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در اصل هشتم با الهام از اندیشه اسلامی، امربه معروف و نهی ازمنکر را فراتر از یک حق، به عنوان تکلیف دانسته است. این مقاله با تمرکز بر حوزه نظارت مردم بر حکومت (یکی از سه حوزه اصل هشتم)، ضمن آسیب شناسی وضعیت موجود، در صدد است با روش تحلیلی به این سوال پاسخ دهد که بایسته های الگوی مناسب در ارتباط با نظارت عمومی به عنوان الگوی معیار چیست؟ پیش فرض مقاله این است که نظارت های سیستماتیک، تخصصی و رسمی هرچند لازم اند ولی کافی نیستند. یافته های مقاله نشان می دهد که در الگوی مطلوب نظارت عمومی، رعایت ملاحظات شرعی و قانونی امربه معروف و نهی ازمنکر، بازنگری در قانون حمایت از آمران به معروف و حمایت جدی از شکل گیری سازمان های مردم نهاد ازجمله بایسته ها است.

    کلیدواژگان: الگوی نظارت، نظارت عمومی، قانون اساسی، امربه معروف، نهی ازمنکر
  • سهراب مقدمی شهیدانی*، یعقوب توکلی، حسین ارجینی صفحات 73-94

    فهم اندیشه سیاسی امام خمینی، به عنوان یکی از مهم ترین ملزومات تحقق گام دوم انقلاب اسلامی است. نظر به تولید آثار بی ضابطه در این زمینه، ضرورت روشمند شدن هرچه بیشتر منطق حاکم بر مطالعات این عرصه روشن خواهد شد و تبیین روش مطلوب نیز در گرو بازخوانی نقادانه روش های پربسامد در این عرصه است. این مقاله در مقام پاسخ به این پرسش کلیدی است که فهم اندیشه سیاسی امام خمینی تا چه اندازه روش مند است و الگوی روش تحلیل گفتمان، به عنوان پرکاربردترین روش فهم اندیشه سیاسی امام خمینی، تا چه حد کارآمدی دارد؟ در این مقاله، مطلق انگاری رهیافت های برآمده از روش گفتمان مورد تردید قرار گرفته و به منظور جلوگیری از ایجاد خلا روشی، به اختصار بر کاربست «روش اجتهادی» به عنوان الگوی فهم بومی و مطلوب، تاکید شده است. این مقاله، تحقیقی توصیفی تحلیلی با رویکرد انتقادی است و گردآوری داده ها در آن، به روش کتابخانه ای است. در وضعیت شناسی روش شناختی آثار پیشین نیز، از روش داده بنیاد استفاده شده است.

    کلیدواژگان: اندیشه سیاسی، امام خمینی، روش تحلیل گفتمان، روش اجتهادی، مطالعات اندیشه سیاسی، انقلاب اسلامی
  • امیر فرحزادی*، سید احمد عقیلی صفحات 95-112

    مقاله حاضر با هدف تبیین عنصر ولایت فقیه در فرآیند پیروزی و تداوم انقلاب اسلامی ایران با روش توصیفی تحلیلی این مسیله را مورد بررسی قرار می دهد که نظریه ولایت فقیه به عنوان یکی از عناصر اصلی فقه سیاسی شیعه، چه نقشی در پیروزی و تداوم انقلاب اسلامی داشته است؟ نظریه ولایت فقیه به عنوان عامل وحدت بخش، متضمن حاکمیت و استقلال سیاسی و تداوم بخش نظام جمهوری اسلامی در ایران است. رکن ولایت فقیه به عنوان یکی از اجزاء مهم حکومت اسلامی در اتحاد و تعامل با مردم، عامل تداوم و پیشبرد انقلاب اسلامی عامل خروج از بحران ها و بن بست ها محسوب می شود. درواقع، این پیوند و هم بستگی سبب حفظ و تداوم انقلاب اسلامی و در مسیر راهبردی آینده ایران اسلامی به مدیریت بحران ها و خروج از بن بست ها منجر خواهد شد.

    کلیدواژگان: امام خمینی، ولایت فقیه، انقلاب اسلامی، پیروزی انقلاب اسلامی، تداوم انقلاب اسلامی
  • محسن محمدی خانقاهی*، امیر موسیوند، ایوب نیکونهاد، صفیه رضایی صفحات 113-134

    فقر سواد رسانه ای در جامعه ایرانی، تهدیدهای متعددی در ابعاد مختلف در پی داشته است. پژوهش کنونی در پی شناخت و اولویت بندی مهم ترین آسیب ها و تهدیدهای مطرح در این زمینه است. از این جهت، سوال پژوهش این گونه قابل ارایه است: آسیب ها و تهدیدهای فقر سواد رسانه ای در جامعه ایرانی چیست و اولویت بندی آن چگونه است؟ در این پژوهش، از روش پیمایش استفاده شده و با ابزار پرسشنامه، نظر 40 نفر از خبرگان ارتباطات، مدیریت رسانه، سواد رسانه ای و مسایل امنیتی، کسب گردید. براساس نتایج، تهدیدهای سیاسی برجسته تر از سایر تهدیدها بوده و قطبی سازی فضای اجتماعی، کاهش اعتماد سیاسی شهروندان به نظام جمهوری اسلامی ایران و موارد دیگر، از مهم ترین تهدیدات است. جهت رفع این تهدیدها، راهکارهایی چون پاسخ گویی به هنگام و جامع به نیازهای خبری و اطلاعاتی شهروندان، توسعه و ارتقای شبکه های اجتماعی و سرویس های بومی و راه اندازی مرکز مقابله با عملیات های روانی پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: سواد رسانه ای، شبکه های اجتماعی، آسیب ها، تهدیدات، ایران
  • محمد ربیعی کهندانی، حسن خدادادی* صفحات 135-154

    محمدرضا پهلوی پس از مرداد 1332 علاوه بر استفاده از نیروهای سرکوب نظامی و امنیتی، برای کاهش هزینه حفظ قدرت و توجیه و مشروعیت بخشی به نظام سیاسی موجود نیاز به یک ایدیولوژی داشت. به همین دلیل دست به تدوین و تبلیغ یک ایدیولوژی با عنوان «ایدیولوژی انقلاب سفید» یا «پهلویسم» زد. سقوط رژیم پهلوی نشانه ناکامی این ایدیولوژی در تحقق اهداف و کارویژه هایش بود. مسیله مقاله پیش رو بررسی علل این ناکامی از منظر شناختی بر مبنای نظریه کارل مانهایم در حوزه ایدیولوژی و تحریف های شناختی است. پرسش اصلی عبارت است از اینکه «چرا ایدیولوژی رژیم پهلوی در ایفای کارویژه های مشروعیت بخشی و توجیهی خود ناکام بود؟». فرضیه پژوهش عبارت است از اینکه «تحریف های شناختی ایدیولوژی انقلاب سفید که عبارتند از: عدم سازگاری با موقعیت تاریخی، تحریف واقعیت با توسل به امور مطلق و ناکافی بودن این ایدیولوژی برای شناخت جهان، از علل عمده ناکامی ایدیولوژی انقلاب سفید بوده است».

    کلیدواژگان: محمدرضا پهلوی، پهلویسم، تحریف شناختی، جامعه شناسی شناخت، ناسیونالیسم، سلطنت ایرانی انقلاب اسلامی، مشروعیت بخشی سیاسی
  • محمدعلی همدانی*، مصطفی ملکوتیان صفحات 155-176

    الگو در اصطلاح عبارت است از: فرایندی که از مبانی و اصول آغاز می شود و درنهایت، راهبرد رسیدن به هدف را ترسیم می کند. موضوع انسان شناسی یکی از مباحث سه گانه ای است که در ترسیم مبانی الگو مطرح می شود. پژوهش حاضر به دنبال طراحی الگوی مذاکره با دشمن براساس انسان شناسی امام خمینی+ است که در کتاب جنود عقل و جهل تبیین شده است.در پژوهش حاضر، نگارندگان می کوشند تا با استفاده روش توصیفی تحلیلی در قالب مطالعات کتابخانه ای و با استناد به خاطرات شفاهی کارگزاران مذاکره کننده با دشمن در مذاکرات بعد انقلاب اسلامی ایران، ابعاد مسیله را مورد بررسی قرار دهند. فرضیه پژوهش آن است که مبانی انسان شناسی امام خمینی+ نقش محوری در طراحی الگوی تراز مذاکره با دشمن را داراست. ازسوی دیگر این مبانی مستظهر به تجارب تاریخی مذاکرات از ابتدای انقلاب اسلامی تا زمان حاضر است.

    کلیدواژگان: سیاست خارجی، روابط بین الملل متعالیه، استراتژی مذاکره، انسان شناسی امام خمینی(ره)
|
  • Reza Abravesh, Morteza Shahrokhi* Pages 7-30

    Today, management in the context of different cultures has become particularly important. So that if it is not possible to create the necessary additions and convergences in various cultural environments, it becomes a ground for the enemy to infiltrate its own front. Sardar Soleimani as a successful manager in the international arena and the context of different cultures is a good example to explain intercultural management. In this study, the required information was collected by interviewing and studying the available documents, and by the methods of content analysis and content network technique, the components of intercultural management in their management style were identified. The result of this research and analysis is 10 components, which are: strategic alignment, discovery and application of capabilities, adherence to jihadist values, authoritarianism, universal acceptance, attractiveness and attention to the factors of charity, strategic vision, Emphasis on human factors, pragmatism and networking.

    Keywords: Intercultural Management, Sardar Soleimani, Cultural Diversity, Strategic View, Values
  • Pages 53-72

    Due to the direct relationship between monitoring and controlling power and its achievement, ie preventing corruption and deviation, the Constitution of the Islamic Republic of Iran in the eighth principle, inspired by Islamic thought, considers the invitation to good and enjoining the good and forbidding the evil as a duty. Focusing on the area of public oversight of the government, this article seeks to answer the question by analytical method that what is the requirements of an appropriate model in relation to public oversight as a benchmark pattern.The premise of the article is that systematic, specialized and formal monitoring, although necessary, is not sufficient. The findings of the article show that in the desired model of public oversight, reviewing the law of protecting the good and serious support for the formation of organizations Institutionalization are among the requirements.

    Keywords: model of supervision, public supervision, constitution, enjoining the good, forbidding the evil
  • Pages 73-94

    Explaining the desired method in understanding Imam Khomeini's political thought depends on a critical re-reading of existing works and evaluating the efficiency and effectiveness of high-frequency methods in this field. This article is in response to the question of how methodical is the understanding of Imam Khomeini's political thought and how effective are the high-frequency models such as the discourse analysis method in achieving the desired understanding of Imam Khomeini's political thought? In addition to the status of common research methods in the study of Imam Khomeini's political thought, the effectiveness of the method of discourse analysis has been briefly evaluated and criticized. This article is a descriptive-analytical research with a critical approach and the data collection in it is library method. In the methodological status of previous works, the data-based method has been used.

    Keywords: Political Thought, Imam Khomeini, Method of Discourse Analysis, Distortion, Islamic Revolution
  • Ahmad Aghili Pages 95-112

    Imam Khomeini, by emphasizing the religious thought and teachings of Shiite Islam in an era that was interpreted as the end of ideologies and the end of history, using Shiite Islamic political culture to draw a kind of political thought based on religious virtues, which according to Fukuyama Was the secularization of the world (the return of spirituality to the soulless world). The present article aims to explain the intellectual foundations of Shiite jurisprudence in the process of victory and continuation of the Islamic Revolution of Iran, using a descriptive-analytical method, what is the impact of Shiite jurisprudential principles, especially the theory of Velayat-e Faqih in the victory and continuation of the Islamic Revolution? Is ? It seems that the revolutionary discourse and the theory of Velayat-e-Faqih, as a unifying factor, have ensured political sovereignty and independence and the continuation of the Islamic Republic in Iran.

    Keywords: Modernization, Clergy, Imam Khomeini, crises, Islamic revolution, religious authority
  • Pages 113-134

    media literacy in the Iranian society has caused many harms and threats in political, social and ... dimensions. And the current research seeks to identify and prioritize the most important injuries and threats in this field. Therefore, the research question is: What is the disadvantages and threats of media literacy poverty in Iranian society and what is its priority? In this study, the scrolling method was used and was obtained by the questionnaire tool, the opinion of 40 communications experts, media management, media literacy and security issues. According to the results, political threats are more prominent than other threats, and polarization of social space, reducing citizens' political confidence in the Islamic Republic of Iran and other cases are the most important threats. To address these threats, solutions such as timely and comprehensive

    Keywords: Media Literacy, Social Networks, Harm, Threats, Iran
  • Pages 135-154

    Mohammad Reza Pahlavi after August 1958, in addition to using military and security repressive forces, needed an ideology to reduce the cost of maintaining power and to justify and legitimize the existing political order. For this reason, he began to formulate and propagate an ideology called the "ideology of the White Revolution" or "Pahlavism." The fall of the Pahlavi regime was a sign of the failure of this ideology to achieve its goals and characteristics. . The main question is "why did the ideology of the Pahlavi regime fail to fulfill its legitimizing, justifying and justifying functions?" The research hypothesis is that "cognitive distortions of the ideology of the White Revolution, which were incompatibility with the historical situation, distortion of reality by resorting to absolute things and the inadequacy of this ideology to know the world, were the main reasons for the failure of the ideology of the White Revolution."

    Keywords: Ideology, Mohammad Reza Pahlavi, Pahlavism, Carl Mannheim, Political Cognition, Cognitive Distortion
  • Pages 155-176

    In its process concept, the model consists of four parts (basics, principles, goals and strategy) and in the basic part, three topics of epistemology, ontology and anthropology are considered. The current research seeks to design a model of negotiation with the enemy based on the anthropology of Imam Khomeini (RA). In his eyes, man has three layers of existence: mind, soul and body.The authors try to investigate the dimensions of the problem using the descriptive method and in the form of library studies. Regarding the explanation of the defaults, it should be said that the authors believe that; The negotiation model in most countries is rooted in the anthropological foundations of that country. It should also be said about the hypothesis of the problem, due to the exploratory nature of the issue, this article does not use any hypothesis. Also, the scope of the research is limited to the

    Keywords: (Foreign policy, high international relations, opposition, reasoning with the enemy, model of confronting the enemy, anthropology of Imam Khomeini