فهرست مطالب

زن و مطالعات خانواده - پیاپی 51 (بهار 1400)

نشریه زن و مطالعات خانواده
پیاپی 51 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آلا سادات افقه*، اعظم خوش صورت موفق صفحات 7-29

    یکی از موضوعات مهم خانواده، موضوع فرزندخواندگی است. قانون گذار از سالهای گذشته به این موضوع توجه نموده است زیرا کودکی انسان معمولا تاثیرات قابل توجهی در بزرگسالی فرد دارد. در سال 1392 تبصره ی ماده ی 26 قانون حمایت از کودکان بی سرپرست و بد سرپرست امکان ازدواج فرزندخوانده با سرپرست را در صورت وجود مصلحت برای فرزندخوانده بلامانع برشمرد. به لحاظ فقهی و با عنایت به احکام اولیه منعی برای این ازدواج وجود ندارد لکن تبصره ی مذکور به لحاظ فقهی و حقوقی محل تامل بسیاری از حقوقدانان، کارشناسان ودغدغه مندان مسایل خانواده است چرا که با نظم عمومی جامعه و اخلاق حسنه مغایرت داشته، از سویی عدم وضوح در مفهوم مصلحت در بیان قانون گذار و نیزخدشه دار شدن فضای تربیتی برای فرزند خوانده در اثر خلط ارتباط فرزندخواندگی و ارتباط محتمل همسری و همچنین حرجی بودن این ازدواج و نیز برهم خوردن امنیت روانی مادر خوانده و پدرخوانده به جهت بستر فراهم سوءظن ها پیشنهاد می گردد قانونگذار درقالب احکام ثانویه در ماده ی مذکور تجدید نظر نماید.

    کلیدواژگان: فرزندخواندگی، ازدواج با فرزندخوانده، مصالح و منافع کودک
  • حسین حبیب الله زاده، عبدالله شفیع ابادی*، محمد قمری صفحات 31-48

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی رویکرد زوج درمانی خودتنظیمی بر کاهش دلزدگی زناشویی زوجین بود. روش این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی است که با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری سه ماهه اجرا شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه زوجین در معرض طلاق بودند که به دادگاه خانواده شعبه باهنر تهران در سال 1397 مراجعه کرده بودند. 24زوج(24 نفر مرد ،24نفرزن)بصورت نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند و بصورت تصادفی دردوگروه آزمایش(12 زوج)وکنترل(12زوج) قرارگرفتند.آزمودنی های گروه های آزمایش وکنترل درسه مرحله پیش آزمون،پس آزمون و پیگیری به مقیاس دلزدگی زناشویی پاینز پاسخ دادند.گروه آزمایش طی 8 جلسه تحت آموزش زوج درمانی خودتنظیمی قرار گرفتند. اما گروه کنترل مداخله ای دریافت نکردند.داده های جمع آوری شده با استفاده از تحلیل کوواریانس یک راهه تجزیه و تحلیل شدند. . همچنین نتایج در)p < یافته های پژوهش نشان دادزوج درمانی خودتنظیمی برکاهش دلزدگی زناشویی زوجین درمعرض طلاق اثربخش است(05/0 مرحله پیگیری نیز پایدار بود.با توجه به نتایج بدست آمده می توان زوج درمانی خودتنظیمی را در پیشگیری از طلاق و کاهش دلزدگی زناشویی به کار برد.کلید واژه:زوج درمانی خودتنظیمی،دلزدگی زناشویی،زوجین،طلاق

    کلیدواژگان: زوج درمانی خودتنظیمی، دلزدگی زناشویی، زوجین، طلاق
  • عزت الله قدم پور*، لیلا امیریان، حدیث دهنوی صفحات 49-62

    در بین آسیب های اجتماعی، رفتارهای پرخطر و به ویژه گرایش به مصرف دخانیات و مواد، از جمله ضرورت ویژه ای برای توجه و برنامه ریزی برای پیشگیری برخوردار است. پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی بود. حجم نمونه 150 نفر زن معتادان مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد شهر خرم آباد بودند که با استفاده از نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای سنجش متغیرها از پرسشنامه های گرایش به مواد مخدر گلپرور (1380)، خودکنترلی تانگی و همکاران (2004)، تحمل آشفتگی سیمونز و گاهر (2005) و احساس تنهایی راسل (1993) استفاده شد. نتایج نشان داد رابطه خودکنترلی با گرایش به مواد مخدر منفی و معنی دار (001/0 > p) و رابطه احساس تنهایی با گرایش به مواد مخدر مثبت و معنی دار بود (02/0 > p) بنابراین این دو سازه توانسته اند تاحدودی میزان گرایش به مواد مخدر را پیش بینی نمایند. ولی رابطه تحمل آشفتگی با گرایش به مواد مخدر هر چند به صورت منفی به دست آمد ولی این رابطه معنی دار نبود. یافته ها حاکی از آن است که قوی ترین پیش بین برای گرایش به مواد مخدر متغیر خودکنترلی بود (39/0= β و 28/5=t). این نتایج کاربردهای مهمی در آسیب شناسی گرایش به مواد مخدر دارد. بر این اساس، می توان با آموزش و ارایه مشاوره های مناسب، خودکنترلی و تحمل آشفتگی را بهبود بخشیده و با انجام اقداماتی در جهت کاهش احساس تنهایی، از گرایش افراد به اعتیاد پیشگیری کرد و حتی می توان درمان موثر و متناسب با شرایط افراد وابسته به مواد را انتخاب نمود.

    کلیدواژگان: گرایش به مواد مخدر، خودکنترلی، تحمل آشفتگی، احساس تنهایی
  • علی خادمی* صفحات 63-78
    هدف از این پژوهش، ساخت و بررسی خصوصیات روان سنجی مقیاس ویژگی های اخلاقی بود. روش پژوهش، همبستگی و از نوع تحلیل عامل اکتشافی است. جامعه مورد مطالعه کلیه دانشجویان دختر شهر ارومیه بودند. در این پژوهش 724 نفر به شیوه نمونه گیری خوشه ای، انتخاب شد و از مقیاس ویژگی های اخلاقی و آزمون تحول اخلاقی لیند استفاده گردید. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل عامل اکتشافی استفاده شد. بر اساس تحلیل عامل اکتشافی 12 عامل اخلاق بر پایه تنبیه، پاداش، تایید اجتماعی، قانون، قراردادهای اجتماعی، اخلاق درونی شده، فرامن، استنباط شناختی، آداب دینی، یادگیری مشاهده ای، حساسیت اخلاقی و مهارت های اجرایی اخلاقی استخراج شد. در مجموع عامل های استخراج گردیده، توانستند 74/62 درصد از واریانس کل آزمون را تبیین کنند. برای بررسی روایی پرسش نامه از روایی محتوایی، روایی سازه و تحلیل عاملی استفاده شد. که شاخص های به دست آمده روایی قابل قبولی را نشان دادند. برای محاسبه پایایی از روش آلفای کرونباخ استفاده شد. پایایی کل مقیاس برابر 88/0 بوده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که مشخصات روان سنجی ابزار ساخته شده از قابلیت لازم برخوردار بوده و در حوزه سنجش ویژگی های اخلاقی دانشجویان دختر می توان از این ابزار استفاده کرد. وجود این ابزار می تواند در تولید تحقیقات پیرامون روانشناسی اخلاق مفید باشد.
    کلیدواژگان: مقیاس ویژگیهای اخلاقی، روایی، پایایی
  • ماندانا فرخی، علی مرادی* صفحات 79-101

    در این پژوهش به عوامل اجتماعی موثر بر نگرش افراد به مقوله طلاق (مورد مطالعه زنان متاهل اسلام آباد غرب) پرداخته ایم. این پژوهش از نوع کاربردی بوده و با توجه به کمی بودن پژوهش و ماهیت موضوع مورد مطالعه روش پیمایش به عنوان روش اصلی این پژوهش با رعایت اصول متدولوژیک انتخاب گردیده است. جامعه پژوهش شامل 22215 نفر از زنان متآهل شهرستان اسلام آباد غرب می باشد. که از این میان 190 نفر با استفاده از فرمول کوکران به عنوان نمونه انتخاب شده از روش نمونه گیری تصادفی ساده و از ابزار پرسشنامه برای جمع آوری داده ها استفاده شده است. مهمترین نتایج بدست آمده از این پژوهش عبارت بودنداز: تفاوت عقاید زمینه ی تغییر نگرش به طلاق را مهیا می سازد. همسانی های فکری و عقیدتی بین زوجین لازمه بقا و تداوم زندگی را فرض می کند و بالعکس، وجود برخی ناهمسانی ها باعث وجود اختلاف و گسست روابط در زندگی تلقی نموده که بتدریج زمینه را برای وقوع طلاق فرام می آورد. با افزایش (یاکاهش) سن شاهد تغییر نگرش افراد به مقوله طلاق هستیم. درآمد بیشتر زنان، احتمال بی ثباتی ازدواج را افزایش می دهد. اشتغال زنان نقش قابل توجهی را در توصیف نگرش به طلاق بازی می کند. نتایج نشان داد دخالت دیگران با نگرش به طلاق ارتباط معنی داری دارد. براساس نظریه شبکه قوی بودن شبکه خویشاوندی و دخالت دیگران در زندگی زوجین، می تواند از طریق سلب قدرت تصمیم گیری از زوجین، سبب بروز اختلافات خانوادگی گردیده، احتمال جدایی و طلاق را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: نگرش به مقوله طلاق، تغییر معیارهای ازدواج، برآورده نشدن انتظارات، دخالت دیگران
  • عاطفه شریف، فرزانه نیک نژادی* صفحات 103-135

    محور اصلی روایت درمانی را تعبیر و تفسیرها یا معانی تشکیل می دهند که افراد به رویدادها و پیشامدهای زندگی خود نسبت می دهند. درک مبتنی بر تعبیرها که افراد در خصوص رویدادها دارند می تواند باعث محدود شدن یا گسترش اقدامات محتمل آنها گردد. روایت درمانگران به مراجعان کمک می کنند تا به تعبیر و تفسیرهای وسیع تر و منحصر به فرد تری در مورد خودشان و موقعیت ها دست یابنداین پژوهش با هدف تعیین اثربخشی روایت درمانی بر منبع کنترل و امید در زندگی در دختران نوجوان دارای والدین معتاد مراجعه کننده به فرهنگسراهای شهرستان اصفهان اجرا گردید. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دختران دارای والدین معتاد مراجعه کننده به فرهنگسراهای شهرستان اصفهان بودند که 30 نفر از آنها به صورت هدفمند وارد پژوهش شدند. این 30 نفر به صورت تصادفی به دو گروه 15 نفره آزمایش و کنترل تقسیم شدند و بر روی گروه آزمایش روایت درمانی اجرا شد. در حالی که دختران گروه کنترل هیچ آموزشی دریافت نکردند. برای ابزار اندازه گیری ازدو پرسشنامه منبع کنترل نویکی و استریکلند در سال(1973) و پرسشنامه امید به زندگی اشنایدر و همکاران (1991) استفاده شد. جهت آزمون فرضیه ها، از آزمون تحلیل کواریانس استفاده شد. نتایج تحلیل آماری نشان داد که روایت درمانی بر منبع کنترل و امید در زندگی تاثیردارد .همچنین این آموزش بر دو خرده مقیاس امید در زندگی (تفکر عاملی و تفکر راهبردی) نیز تاثیر داشت (001/0p <).

    کلیدواژگان: روایت درمانی، منبع کنترل، امید در زندگی
  • فریبا فرازی*، معصومه اسمعیلی، حسین اسکندری، محمد حاتمی صفحات 137-153
    والدین و فرزندان شان در دوران نوجوانی روابط تازه ای با یکدیگر برقرار می کنند. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش الگوی تلفیقی تعلیمی-مولوی بر روابط والد-فرزند بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود و جامعه آماری کلیه دانش آموزان دختر کلاس دوازدهم هنرستان های شهر بیرجند در سال تحصیلی 96-95 بودند. از این جامعه تعداد 30 نفر که ویژگی های ورودی موردنظر را داشتند به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. از پرسشنامه رابطه والد-فرزند فاین، مورلند و سیوبل (1983)، برای سنجش متغیر وابسته استفاده شد. برنامه آموزشی طی 8 جلسه 1 ساعته برای گروه آزمایش اجرا شد و گروه کنترل مداخله ای دریافت ننمود. تجزیه و تحلیل داده های پژوهش با استفاده از تحلیل کواریانس چندمتغیره انجام شد. نتایج نشان داد آموزش الگوی تلفیقی تعلیمی-مولوی موجب بهبود روابط والد-فرزند در مقابل گروه کنترل شد (05/0>P). با توجه به نتایج بدست آمده می توان گفت در اثر آموزش الگوی تلفیقی تعلیمی-مولوی کیفیت روابط والد-فرزند بهبود پیدا می کند.
    کلیدواژگان: الگوی تلفیقی تعلیمی-مولوی، روابط والد-فرزند، مهارت های ارتباطی، دانش آموران دختر
  • یوسف فتحی، محمد قادری*، انور میری صفحات 155-167
    پژوهش های مختلف نتایج متفاوتی را درباره ی ارتباط بین نقش های جنسیتی و خود بیمارپنداری افراد بیان کرده اند. برخی از پژوهش ها خود بیمارپنداری را در میان زنان و برخی هم در میان مردان گزارش کرده اند. خود بیمارپندار فردی است که علیرغم سلامت جسمی، خود را دارای اختلال بدنی می داند، همچنین این افراد بیش از حد نگران سلامتی خود هستند. هدف از پژوهش حاضر تعیین میزان رابطه ی نقش های جنسیتی (مردانگی- زنانگی) و خود بیمارپنداری در دانشجویان دختر دانشگاه کردستان بود. جامعه آماری مورد نظر تمامی دانشجویان دختر دانشگاه کردستان بود که با روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 50 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. شرکت کنندگان، پرسشنامه های نقش جنسیتی بم و خود بیمارپنداری ایوانز را تکمیل کردند. جهت تحلیل داده ها از روش های آماری همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون و T تک نمونه ای و استفاده شد. نتایج تحقیقات نشان داد که نقش زنانگی در دختران رابطه ی مثبت و معناداری با خود بیمارپنداری دارد و همچنین وجود نقش مردانگی در زنان رابطه ی منفی معناداری با خود بیمارپنداری داشت.
    کلیدواژگان: خودبیمارپنداری، نقش زنانگی، نقش مردانگی، نقش های جنسیتی
|
  • Alasadat Afghah *, Azam Khosh Sorat Movafagh Pages 7-29

    Adoption is one of the most important issues in the family. The legislator has been paying attention to this issue for years,  because human childhood usually has significant effects on adulthood. In 1392 note 26 of law of the protection of orphaned and neglected children state that it is permissible to marry an adopted child with a guardian if appropriate. Jurisprudently and in accordance with the initial commandments there is no prohibition on this marriage, but the above mentioned note in the terms of jurisprudence and legally has been the matter of the place of reflection for, many lawyers and experts are concerned about family issues. Because it contradicts with the general order of society and good ethic. On one hand one handone hand the lack of clarity in the concept of expediency in the legislator expression on the other hand the deteriorating of educational environment for the adoptive child due  to the interplay of adaption and possible spouse relationship and being ? by this marriage and  also because of the loss of stepparent mental security due to the possible suspicion, it is suggested that The legislator should revise the mentioned not in the form of secondary provisions and prohibit the marriage of the adopted children with the stepparents.

    Keywords: Adapton, married stepparents with stepchild, interests, materials of the child
  • Hossein Habibalahzadeh, Abdollah Shafiabady *, Mohammad Ghamari Pages 31-48

    The purpose of this study was to determine the effectiveness of self-regulation couple therapy approach on reducing marital burnout in couples. The method of this study was a quasi-experimental type that has been implemented with pre-test-post-test design and follow-up with the control group .The statistical population of this study consisted of all Couples exposed to divorce who referred to Bahonar Branch Family Court in 1397. Sixteen couples (16 males, 16 females) were selected by convenience sampling and randomly divided into experimental (8 couples) and control (8 couples) groups. participants in the experimental and control groups responded to the couple burnout scale(CBM) in three stages of pre-test, post-test and follow-up. The experimental group received 8 sessions of self-regulation couple therapy training, but the control group received no intervention. The obtained data were analyzed with repeated measurement and LSD analysis. The results showed that self-regulation couple therapy  is effective on reducing marital burnout and its components  couples exposed to divorce(p < 0/05). Also, these results were stable in the follow-up stage. According to the obtained results, self-regulation couple therapy can be used to prevent divorce and reduce marital burnout.

    Keywords: self-regulation couple therapy, marital burnout, Couples, divorce
  • Ezatolla Ghadampour *, Leila Amirian, Hadis Dehnavi Pages 49-62

    The aim of this study was to predict drug addiction based on self-control, tolerance of confusion and feelings of loneliness in addicted women referred to addiction treatment centers in Khorramabad. The present study was descriptive-correlational one. The sample size of 150 addicts referred to addiction treatment centers in Khorramabad city were selected by Convenience sampling method. To measure the variables, Golparvar (2005), Tonji et al. (2004), Simonz and Gaher (2005) and Russell (1992) self-control questionnaire were used. The results showed that the relationship between self-control and drug tendency was negative and significant (p <0.001), and the relationship of feeling alone with the tendency toward narcotics was positive and significant (p <0.02) Therefore, these two variables have been able to predict some degree of drug tendency. However, the relationship between tolerance of turmoil and drug tendency was negative, but this relationship was not meaningful. Findings indicate that the strongest predictor for drug tendency was self-regulatory variable (β = 0.39, t = 5.28).These results have important implications for drug-related pathology. Accordingly, it is possible to improve the self-control and tolerance of distress by training and providing appropriate counseling, and by taking measures to reduce the feeling of loneliness, it will prevent the tendency of people to addiction, and even effective and appropriate treatment can be providedfor people who are addicted to different drugs.

    Keywords: tendency to drugs, Self-Control, Tolerance, loneliness
  • Ali Khademi * Pages 63-78
    The purpose of this study was to construct and investigate the psychometric properties of the Moral Characteristics Scale. The research method was  correlational and exploratory factor analysis. The study population included all female high school students in Urmia. In this study, 528 people were selected by cluster sampling method and the Linden Moral Characteristics Scale and Moral Transformation Test were used. In order to analyze the data, exploratory factor analysis was used. Based on exploratory factor analysis, 12 ethical factors were extracted based on punishment, reward, social approval, law, social contracts, internalized ethics, command, cognitive inference, religious etiquette, observational learning, moral sensitivity and moral executive skills. In total, the extracted factors were able to explain 61.01% of the total variance of the test. Content validity, structural validity and factor analysis were used to evaluate the validity of the questionnaire. The obtained indices showed acceptable validity. Cronbach's alpha method was used to calculate the reliability. The reliability of the whole scale was 0.72. The results of this study show that the psychometric properties of the prepared scale have the necessary capabilities and can be used in the field of measuring the moral characteristics of female high school students. The existence of this instrument (scale)  can be useful in producing research on the psychology of ethics.
    Keywords: Ethical Traits Scale, validity, reliability
  • Mandana Farokhi, Ali Moradi * Pages 79-101

    In this research, Social factors affecting the attitude of individuals towards divorce (Case study: married women in Islamabad gharb) have been investigated. It was an applied research. Due to the quantitative nature of the research and the nature of the subject, the method of Survey has been used as the main method of the present study and the methodological principles have been observed. The population of the study consisted of 22215 married women in Islamabad gharb. From among them, 190 people were selected as sample using simple random sampling method and a questionnaire was used to collect data. The most important results of this study were: the difference between the ideas Changes the attitude toward divorce in attitudes toward divorce. The assumptions of thought and beliefs between couples presuppose the survival and continuity of life, and vice versa, the existence of some inequalities leads to the divorce and division of relationships in life, which gradually leads to divorce.  By increasing (or decreasing) of the age, we are witnessing a change in the attitude of individuals towards divorce. More income More income of the women increases increase the probability of marital instability. Women's employment plays a significant role in describing the attitude toward divorce. Also, the results showed that the involvement of others has a significant relationship with a attitude towards divorce . According to the network theory, the strength of the kinship network and the involvement of others in the life of couples can lead to family disputes by eliminating the decision-making power of couples, increasing the likelihood of separation and divorce.

    Keywords: Attitudes towards divorce, marriage criteria, Expectations, involvement of others
  • Atefeh Sarif, Farzaneh Niknejadi * Pages 103-135
    Background and Aim

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of narrative therapy on The source of control and hope in life of adolescent  The source of control and hope in life of adolescent  girls with addicted parents referring to cultural centers in Isfahan.  The main focus of narrative therapy is repair and the lions or meanings that people attribute to the events and happenings of their lives.  Based on people's interpretations of events, it can limit or extend their possible actions.  The idea of ​​a source of control is the degree to which a person believes that it can have a lasting effect on their lives.  The source of control can be internal or external. It is described in the form of Vint's desire and tendency to the desired goal outcomes.

    Materials and Methods

    This research was a quasi-experimental study in which two experimental and control groups were used with pre-test and post-test.  The statistical population of this study included all girls with addicted parents who referred to cultural centers in Isfahan, 30 of whom entered the study purposefully.  These 30 people were randomly divided into two groups of 15 experimental and control and narrative therapy was performed on the experimental group.  While the girls in the control group did not receive any training.  For measuring instruments, two control questionnaires with Cronbach's alpha 0.64 and validity 0.46 and life expectancy questionnaire with Cronbach's alpha for the whole scale of 0.82 and for the subscale of factor thanks 0.79 and strategic thanks 0.88 and  Validity 0.44 has been used.  

    Results

    To test the hypotheses, analysis of covariance was used.  The mean the pre-test mean scores  in the control ban test in the control group were 11.20 and for the experimental gropup was 11.53, and in the post-test were 10.00 and 6.80, respectively, and also in the life expectancy pre-tes in the control group was 25.73 and  experimental was 25.60 and in the post-test were 24.46 and 31.53, respectively. the obtained results for the sub-scale of factor thinking in the pre-test were in the pre-test 12.60-12.33 and in the post-test 15.60-11.60 and in the Strategic Thanksgiving Scale the obtained results in the pre-test were 13.40-13.00 and in the post-test were 15.93-12.86 .  Also, according to the results of one-way analysis of covariance on the average test scores in the control and experimental groups, it can be said that the effect or difference in the control object test is equal to 0.307, in the life expectancy test 0.852 and also in the subscale, Thanks factor was 0.785 and strategic ?  was -680.  Therefore, the results of statistical analysis showed that narrative therapy has an effect on the prevention of control and hope in life.  This training also had an effect on two scales of life expectancy (namely factor and strategy attitudes) (P <0.001)۔ 

    Conclusion

    Adolescent girls with addicted parents, in addition to the crises caused by puberty due to having addicted parents, experience numerous crises and problems and generally have a negative outlook on life and the future and experience feelings of victimhood and lack of control in life.  According to its potential strategies, narrative therapy again provides the opportunity for adolescents to form a new narrative of their lives with a responsible view of life in the shadow of hope and motivation, in which the individual is the builder of his own life.

    Keywords: Narrative therapy, Source of control, hope in life
  • Fariba Farazi *, Masoumeh Esmaili, Hossein Eskandari, Mohammad Hatami Pages 137-153
    Parents and their children build new relationships with each other during adolescence. This study aimed to investigate the effect of Rumi’s integrated didactic model training on parent-child relationships. The present study was a ‎Quasi-experimental ‎research with a pretest-‎posttest ‎control group design and the statistical population comprised all twelfth grade female students in Birjand technical schools in the academic year 2016-2017. Out of this population, 30 people who met the inclusion criteria were selected by multistage cluster sampling. Fine, Moreland and Schwebel Parent-Child Relationship Inventory (1983) was used to measure the dependent variable. The training program was performed in 8 sessions of 1 hour for the experimental group and the control group did not receive any intervention. The research data were analyzed using multivariate analysis of covariance. The results demonstrated that Rumi’s integrated didactic model training improved parent-child relationships compared to the control group (P <0.05). According to the obtained results, it can be stated that the quality of parent-child relationships improves as a result of Rumi’s integrated didactic model training.
    Keywords: The Educational- Rumi's Compilation model, parent-child relationship, communication skills, female students
  • Uosef Fathi, MOHAMMAD GHADERI *, Anvar Miri Pages 155-167
    Various studies have shown different results about the relationship between gender roles and self illusion of people. Some Researches have reported that Self illusion is more found in men andaccording to others it is more found in women in women. Self-patient is the thought of someone who, despite his or her physical health, considers him/her as having physical impairments. They are also concerned about their health. the aim of the present study was to determine the relationship between the gender roles (masculine-feminine) and self-illusion of the female university students. the aim of the present study was to determine the relationship between the gender roles (masculine-feminine) and self-illusion of the female university students. For this purpose 50 female students were selected as the sample based on random sampling. For this purpose 50 female students were selected as the sample based on random sampling For this purpose 50 female students were selected as the sample based on random sampling They answered the questionnaires of the gender role of (Bam, ….) and self-illusion of( Evans, …..) They answered the questionnaires of the gender role of (Bam, ….) and self-illusion of( Evans, …..) They answered the questionnaires of the gender role of (Bam, ….) and self-illusion of( Evans, …..) Collected data were analyzed data has been analyzed by Pearson correlation method, Regression analysis and one sample (T) test. The results showed  that feminine role in girls has positive and meaningful correlation with Self illusion and masculine role in girls has negative meaningful correlation with Self illusion.
    Keywords: Self illusion, Role masculinity, Role femininity, Gender Roles