فهرست مطالب

طلوع بهداشت - سال بیست و یکم شماره 6 (پیاپی 96، بهمن و اسفند 1401)

نشریه طلوع بهداشت
سال بیست و یکم شماره 6 (پیاپی 96، بهمن و اسفند 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رسول سلیمانی مقدم، طاهره بلوچی بیدختی* صفحات 1-14
    مقدمه

    با توجه به شیوع کووید-19، استرس و نگرانی زیادی بیماران همودیالیزی در مورد انجام همودیالیز و پیوند کلیه برای مراقبت ها و درمان های بعد پیوند دارند.این پژوهش با هدف مقایسه افسردگی، اضطراب  و استرس بیماران تحت درمان با همودیالیز و پیوند کلیه در همه گیری کووید-19 انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع توصیفی-مقطعی است که جامعه آماری آن 206 نفر از بیماران تحت درمان با همودیالیز و پیوند کلیه در مرکز بیماریهای خاص شهر بیرجند بودند که در سال 1401-1400 با نمونه گیری هدفمند و با استفاده از معیارهای ورود مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها شامل؛ فرم اطلاعات جمعیت شناختی و پرسشنامه پریشانی روانشناختی بود. اطلاعات جمع آوری شده با کمک نرم افزار SPSS نسخه 20 و با دو روش آمار توصیفی و استنباطی و در سطح معنی داری کمتر از 05/0 مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که میانگین نمره افسردگی، اضطراب و استرس در گروه پیوند کلیه بیشتر از گروه همودیالیز است و از لحاظ آماری اختلاف معنی داری را نشان داد (001/0>p). بین افسردگی، اضطراب و استرس با متغیرهای سن، درآمد، جنس، تاهل و محل سکونت ارتباط معنی داری وجود نداشت (05/0<p) .

    نتیجه گیری

    میزان افسردگی، اضطراب و استرس در گروه پیوند کلیه بیشتر از گروه همودیالیز بود که می توان علت این تفاوت را بخاطر نگرانی گروه پیوند کلیه در رد پیوند به دنبال ابتلا به کرونا دانست، و  باید تدابیری جهت افزایش سطح آگاهی بیماران انجام شود تا بتوان از ابتلاء به بیماری و مشکلات پیش رو جلوگیری کرد.

    کلیدواژگان: استرس، اضطراب، افسردگی، نارسایی کلیوی، کووید-19
  • موید ادیبان، یاسر مهکی، امین میرزایی، زینب غلامی، جواد ذبیحی راد* صفحات 15-27
    مقدمه

    پاندمی کووید-19 ملت ها را با چالش های مختلف ازجمله چالش سلامت مواجه نموده است؛ بنابراین مطالعه حاضر باهدف بررسی دانش، نگرش و عملکرد مردم استان لرستان در خصوص رعایت بهداشت فردی و محیطی به منظور پیشگیری از بیماری کووید-19 انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه مقطعی 337 نفر از مردم استان لرستان به روش نمونه گیری در دسترس در سال 1400-1399 مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه سنجش دانش، نگرش و عملکرد بود که توسط محققین طراحی گردید که روایی و پایایی آن تاییدشد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 19 و با استفاده از آزمون های T-Test، ANOVA و Pearson تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد 9/59% از شرکت کنندگان زن بودند که میانگین سن آن ها 16/8±20/29 سال بود و میانگین سن مردها 81/8±75/32 سال بود. میانگین نمره دانش 29/0±54/1، میانگین نمره نگرش 47/0±16/3 و میانگین نمره عملکرد 96/0±19/4 بود. آزمون پیرسون نشان داد که بین دانش، نگرش و عملکرد رابطه آماری معنی داری وجود داشت.

    نتیجه گیری:

     با توجه به یافته های پژوهش میانگین نمرات دانش و نگرش و عملکرد بالاتر از نمره حد متوسط بود لذا  به منظور  پیشگیری و کنترل بیماری کووید-19 به آموزش های بیشتری جهت ارتقاء دانش و نگرش به صورت گسترده و مداوم نیاز می باشد.

    کلیدواژگان: دانش، نگرش، عملکرد، بهداشت فردی و محیطی، کووید-19
  • فرنگیس دمهری*، آزاده ابویی، مریم جلایر صفحات 28-42
    مقدمه

    دوری از هر چیز آشنا، پایدار، راحت یا مثبتی می تواند باعث بروز احساس غربت شود. هدف از مطالعه حاضر پیش بینی احساس غربت براساس طرحواره های ناسازگار، انعطاف پذیری روانشناختی و پذیرش اجتماعی در دانشجویان دختر خوابگاهی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی بود.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نوع مقطعی با روش توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری مورد مطالعه این پژوهش کلیه دانشجویان خوابگاهی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد در سال 1401 بودند که با روش نمونه گیری به صورت در دسترس 125 نفر از آنها مورد مطالعه قرار گرفتند. دانشجویان به سوالات پرسشنامه احساس غربت ون ویلت، پرسشنامه طرحواره های ناسازگار یانگ، پرسشنامه انعطاف پذیری شناختی دنیس و وندر وال و پرسشنامه پذیرش اجتماعی مارلو_ کران پاسخ دادند. داده ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد، انعطاف پذیری روانشناختی و پذیرش اجتماعی می تواند احساس غربت را به صورت منفی و معنادار پیش بینی کنند (05/0>p). همچنین طرحواره های بی اعتمادی، انزوای اجتماعی، نقص، محرومیت هیجانی، وابستگی، آسیب پذیری، خودتحول نیافته، شکست، استحقاق، خویشتنداری ناکافی، اطاعت، بازداری هیجانی و معیارهای سرسختانه می تواند احساس غربت را در دانشجویان به صورت مثبت و معنادار پیش بینی نمایند (05/0p<).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های بدست آمده می توان اینگونه نتیجه گیری کرد که احساس غربت در دانشجویان خوابگاهی توسط طرحواه های ناسازگار آنها و ادراک آنها از پذیرش اجتماعی قابل پیش بینی است.

    کلیدواژگان: احساس غربت، طرحواره های ناسازگار، انعطاف پذیری روانشناختی، پذیرش اجتماعی، دانشجویان
  • عاطفه همایونی* صفحات 43-62
    مقدمه

    مولتیپل اسکلروزیس یک بیماری مزمن پیش رونده در سیستم اعصاب مرکزی می باشد که کیفیت زندگی افراد مبتلا را تحت تاثیر قرار می دهد. عوامل متعددی به عنوان تسهیل کننده و بازدارنده درکیفیت زندگی این بیماران نقش آفرینی می کنند. هدف این مطالعه، تبیین عوامل تسهیل کننده و بازدارنده کیفیت زندگی در این بیماران بود.

    روش بررسی

    مطالعه کیفی حاضر با رویکرد تحلیل محتوای قراردادی انجام شد. نمونه گیری به روش هدفمند و از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته با 18 بیمار مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس مراجعه کننده به انجمن ام اس اصفهان انجام گرفت. جمع آوری اطلاعات تا اشباع داده ها ادامه یافت. از نرم افزار MAXQDA-10 برای مدیریت داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    از تحلیل محتوای مصاحبه ها، 4 طبقه اصلی و 15 طبقه فرعی شناسایی شدند. طبقه های اصلی شامل تسهیل کننده های فردی (اوقات فراغت و راهکارهای مقابله)، تسهیل کننده های برون فردی (ورزش درمانی، حمایت اجتماعی و سازمان های اجتماعی)، بازدارنده های درون فردی (مشکلات جسمی، اختلالات روانشناختی، آینده نامشخص، محدودیت های عملکردی، از دست دادن شغل و بی پولی) و بازدارنده های محیطی (فرایند بیماری و درمان، خستگی مراقبین، ناکافی بودن اطلاعات در مورد بیماری ام اس، تنش های خانوادگی، و تفریح و سرگرمی) بود.

    نتیجه گیری

    طبق نتایج پژوهش حاضرمتخصصان بهداشتی، دولت، جامعه و اعضای خانواده می توانند با انجام اقداماتی همچون ارایه خدمات آموزشی و روانشناختی برای بیماران و مراقبان، پوشش مناسب بیمه ای، دسترسی آسان به داروها به ویژه داروهای خارجی با تعرفه مناسب، حمایت های اجتماعی و مالی، افزایش آگاهی بخشی جامعه راجع به این بیماری و مناسب سازی بافت شهری،  به بهبود کیفیت زندگی در این بیماران کمک شایانی کنند.

    کلیدواژگان: بیمار، تجارب، کیفیت زندگی، مولتیپل اسکلروزیس
  • احد نوروززاده* صفحات 63-78
    مقدمه

    یکی از چالش های عمده نظام سلامت، محدودبودن دسترسی مردم در مناطق محروم به خدمات و مراقبت های بهداشتی به دلیل عدم ماندگاری پزشکان و متخصصین در این مناطق می باشد. پژوهش حاضر نیز با هدف طراحی الگویی برای ماندگاری پزشکان و متخصصان در مناطق محروم کشور انجام گرفت.

    روش بررسی

    این پژوهش از لحاظ هدف، اکتشافی و از لحاظ نوع، توصیفی است که به روش میدانی در دو مرحله ی کیفی و کمی و در سال 1401 اجرا گردید. نمونه ی آماری در مرحله اول 20نفر از پزشکان و متخصصین مناطق محروم شمالغرب کشور که به شیوه هدفمند با روش ارجاع زنجیره ای (روش گلوله برفی) انتخاب شدند. در مرحله دوم تعداد 200نفر از پزشکان شاغل در دانشگاه های علوم پزشکی استان های شمال غرب که به صورت تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات در مرحله اول، از روش تحلیل مضمون و نرم افزار Atlas-ti و در مرحله دوم نیز از تحلیل عاملی تاییدی و از نرم افزار Smart PLS استفاده گردید.

    یافته ها:

     براساس یافته های پژوهش مضامین استخدام با 6 شاخص؛ حمایت های مالی با 3 شاخص؛ اجتماعی با 5 شاخص؛ سیاستگذاری با 4 شاخص؛ انگیزش با 7 شاخص؛ ارتقاء تخصصی و شغلی با 7 شاخص؛ عوامل مدیریتی و سیستماتیک با 5 شاخص و در نهایت عوامل روحی و روانی با 3 شاخص به عنوان مولفه ها و شاخص های ماندگاری پزشکان و متخصصان در مناطق محروم کشور شناسایی شدند.

    نتیجه گیری:

     براساس نتایج پژوهش، مولفه ی "اجتماعی" با ضریب مسیر 921/0 بیشترین ضریب و مولفه ی "عوامل مدیریتی و سیستماتیک" با مقدار 722/0 کمترین ضریب را در الگوی طراحی شده داشته است.

    کلیدواژگان: ماندگاری، پزشکان و متخصصان، مناطق محروم، انگیزش
  • مسعود بختیاری*، نجمه السادات سجاد صفحات 79-94
    مقدمه

    سازمان ها در محیط آشفته کنونی و بازارهای به سرعت در حال تغییر، نیازمند چابکی هستند. هدف از انجام این پژوهش، طراحی الگوی چابکی نظام آموزشی در دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد با رویکرد تحلیل تم می باشد.

    روش بررسی

     این پژوهش از نظر هدف توسعه ای- کاربردی و از نظر ماهیت گردآوری داده ها پیمایشی بوده است. روش انجام این پژوهش به صورت آمیخته و ترکیبی از روش های کیفی و کمی بوده است. جامعه آماری این پژوهش 13 نفر ازکارکنان، خبرگان دانشگاهی، مدیران و مسیولان دانشگاه علوم پزشکی یزد بوده است.

    یافته ها

    بر اساس یافته های به دست آمده بر اساس مصاحبه با خبرگان و تحلیل تم،5 طبقه اصلی  در چابکی نظام آموزشی در دانشگاه علوم پزشکی یزد شامل مولفه های آموزشی با 3 زیرطبقه(اهداف آموزشی،نیازسنجی آموزشی و موضوع آموزشی)، مولفه های نگرشی- انگیزشی با 4 زیرطبقه(فرهنگ سازمانی،عدالت اجتماعی،پاسخگویی و آینده نگری)، مولفه های سرعت با 2 زیرطبقه(کارتیمی و فناوری)، مولفه های مدیریتی با 6 زیرطبقه(گزینش کارمند، توانمندسازی کارکنان، توانایی های مدیریتی، نظارت، ارزیابی و تخصیص منابع مالی)و مولفه های صلاحیت و شایستگی شناسایی با 3 زیرطبقه(آموزش ها و مهارت های عملی، ارتباطات سازمانی و انعطاف پذیری)گردید.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این بخش نشان داد که ارتباطات سازمانی و کار تیمی و تخصیص منابع بر فناوری و موضوع آموزشی تاثیر مثبت و معناداری دارد و از دیگر نتایج این پژوهش می توان به تاثیر فناوری و موضوع آموزشی بر آینده نگری، عدالت اجتماعی و آموزش های عملی و مهارتی و همچنین تاثیر آینده نگری، عدالت اجتماعی و آموزش های عملی و مهارتی برپاسخگویی و انعطاف پذیری اشاره کرد.

    کلیدواژگان: چابکی، فرهنگ سازمانی، انعطاف پذیری، اهداف آموزشی، پاسخگویی
  • بهاره عیوض نژاد، مجید میر محمد خانی، کامیار منصوری، داریوش پهلوان* صفحات 95-108
    مقدمه

    سلامت روان کادر درمان به عنوان ارایه دهندگان مراقبت تاثیر بسزایی در کیفیت ارایه خدمات دارد . در این میان شادکامی به عنوان یکی از مولفه های مهم سلامت روان مورد توجه می باشد لذا با توجه اهمیت سلامت روان در کادر درمان بخصوص در دوران اپیدمی کروناویروس 19، مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان شادکامی و عوامل شغلی مرتبط با آن در کارکنان بیمارستان طراحی و اجراشد.

    روش بررسی

      در این مطالعه مقطعی- تحلیلی، 280 نفر از کادر آموزشی ، پژوهشی و درمانی بیمارستان کوثر شهر سمنان در سال 1399 بصورت سرشماری مورد بررسی قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از یک چک لیست شامل متغیرهای جمعیت شناختی و شغلی همراه با پرسشنامه استاندارد شادکامی آکسفورد (The Oxford Happiness Questionnaire) هیلز و آرگیل (2002) استفاده شد. داده های مربوطه پس از جمع آوری در نرم افزار  SPSS26وارد  و مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار سن افراد مورد بررسی 09/8± 53/34 سال و 1/62 % از آنها زن بودند. 5/47 % از نظر توزیع نمره شادمانی در وضعیت پایین و تنها 10 % در وضعیت عالی قرار داشتند. افراد در گروه سنی 51 تا 60 سال  (001/0> P)  ، فارغ التحصیلان مقطع دکتری (001/0> P) ، شاغلان پزشک  (001/0> P)، نیروی های استخدام رسمی  (008/0P =)، کارکنان با شیفت کاری ثابت (001/0> P) ، کارکنان غیر نیازمند به اضافه کاری  (044/0P =)، افراد دارای تعامل خوب با همکاران (001/0> P) و مستخدمین با رضایت شغلی خوب (001/0> P) ، دارای وضعیت شادکامی خوب یا عالی بودند.

    نتیجه گیری

      بیشتر کارکنان درمانی شاغل در بیمارستان از سطح شادکامی مطلوبی برخودار نبودند ، لذا طراحی و اجرای برنامه هایی جهت ارتقاء سطح شادکامی با در نظر گرفتن فاکتور های مرتبط با آن توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: شاد کامی، کادر درمان، بیمارستان
  • سید سعید مظلومی محمودآباد، سید شهاب کمال الدینی*، سید محمدباقر کمال الدینی صفحات 109-123
    مقدمه

    همراه با افزایش جمعیت سالمندان, مراقبت از سالمندان مبتلا به آلزایمر به صورت یک چالش در حوزه سلامت و رفاه آنان در آمده است. همچنین به خاطر طولانی شدن دوره مراقبت، نیاز به داشتن مراقبان در حال افزایش است. با توجه به اینکه مراقبین بیماران مبتلا به آلزایمر نقش اصلی در خدمات به سالمندان ایفا می کنند، لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت آگاهی، نگرش و عملکرد مراقبین سالمندان مبتلا به آلزایمر در خصوص این بیماری در شهر یزد انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه، توصیفی وحجم نمونه 60 نفر از مراقبین سالمندان مبتلا به آلزایمر در شهر یزد بودند. روش نمونه گیری در این مطالعه، از نوع در دسترس بود. ابزار گردآوری داده ها ، پرسشنامه شامل چهار بخش سوالات جمعیت شناختی، آگاهی، نگرش و عملکرد بود و داده ها با نرم افزار spss24 و استفاده از آمار توصیفی و همچنین آزمون های t-Test  و Anova  تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

      میانگین سن مراقبین 78/11 ± 73/62  سال و میانگین نمره آگاهی، نگرش و عملکرد مراقبین سالمندان به ترتیب 87/1 ± 58/21 ، 84/2 ± 65/35 و  28/1 ± 57/12بود. داده ها نشان داد که بین نمره آگاهی و نسبت فامیلی و تجربه قبلی مراقبت، ارتباط معنی داری وجود دارد. همچنین بین نمره نگرش و تجربه قبلی مراقبت ارتباط معنی داری وجود داشت (05/0P≤).

    نتیجه گیری

    با توجه به اهمیت آگاهی مراقبین نسبت به پدیده سالمندی و بیماری آلزایمر پیشنهاد می شود با ارایه آموزش های مناسب در جهت ارتقای آگاهی و تغییر نگرش مراقبین سالمندان اقدام نموده تا بهبود کیفیت و ارایه خدمات بهتر و مناسب تر برای سالمند را فراهم آورد.

    کلیدواژگان: مراقب سالمند، آگاهی، نگرش، عملکرد، آلزایمر
|
  • Rasool Solaimanimoghaddam, Tahereh Baloochi Beydokhti* Pages 1-14
    Introduction

    Due to the spread of COVID-19, hemodialysis patients experience substantial stress and anxiety regarding post-treatment care after hemodialysis and kidney transplants.  This study aims comparison of depression, anxiety, and stress among hemodialysis and kidney transplant patients during the COVID-19 pandemic.

    Methods

    The statistical population of this descriptive-cross-sectional study included 206 hemodialysis and kidney transplant patients in the special disease center of Birjand city. Eligible patients were selected in a targeted way in 2021 and 2022. The data collection tool included demographic information form and psychological distress questionnaire. SPSS version 20 was used to analyze the collected data using descriptive and inferential statistics. A significance level of less than 0.05 was considered significant

    Results

    The average scores of depression, anxiety and stress in the kidney transplant group were higher than the hemodialysis group (p<0.001). Depression, anxiety and stress had no significant relationship with the variables of age, income, sex, marriage and place of residence (p>0.05).

    Conclusion

    The level of depression, anxiety and stress in the kidney transplant group was higher than that of the hemodialysis group, which can be attributed to the concern of the kidney transplant group about rejecting the transplant after contracting the corona virus, and measures are taken to increase the awareness of patients so that they can avoid contracting the disease. prevent illness and future problems

    Keywords: Stress, Anxiety, Depression, Renal Failure, COVID-19
  • Moayed Adiban, Yaser Mehki, Amin Mirzaei, Zainab Gholami, Javad Zabihirad* Pages 15-27
    Introduction

    The COVID-19 pandemic has confronted nations with various challenges, including health challenges. Therefore, the present study conducted with the aim of investigating the knowledge, attitude and performance of the people of Lorestan province regarding the follow of personal and environmental hygiene to prevent of COVID-19.

    Methods

    In this cross-sectional study, 337 people of Lorestan province conducted by random sampling method in 2022. The data collection tool was the knowledge, attitude and performance questionnaire designed by the researchers that validity and reliability confirmed. Data analyzed using SPSS19   software and T-Test, ANOVA and Pearson tests.

    Results

    59.9 of female participants with an average age of 29.20±8.16 years and the average age of males was 32.75±8.81years. The average knowledge, attitude and performance score was1.54±.29, 3.16±.47 and 4.19±.96 prospectively. Pearson's test showed that there was statistically significant relationship between knowledge, attitude and performance.

    Conclusion

    According to the findings of the research, the scores of knowledge, attitude and performance were above the average, therefore, in order to prevent and control the disease of COVID-19, more training is needed to improve knowledge and attitude continuously.

    Keywords: Knowledge, Attitude, performance, Personal, environmental health COVID-19
  • Farangis Demehri*, Azadeh Abooei, Maryam Jalayer Pages 28-42
    Introduction

    Being away from anything familiar, stable, comfortable, or positive can lead to a sense of homesickness. This study aims to predict homesickness based on maladaptive schemas, psychological flexibility, and social desirability in female students residing in dormitories of Shahid Sadoughi University of Medical Sciences.

    Methods

    This was a cross-sectional and descriptive-correlational study. The statistical population comprised all the female students residing in dormitories of Shahid Sadoughi University of Medical Sciences in 2022. The sample included 125 students selected using convenience sampling method. The students filled out the following questionnaires: the Utrecht Homesickness Scale, the Young Schema Questionnaire, the Cognitive Flexibility Inventory, and the Marlowe Crowne Social Desirability Scale. Data were analyzed using Pearson's correlation test and multiple regression.

    Results

    According to the findings, psychological flexibility and social desirability significantly and negatively (p<0.05) predicted homesickness. Furthermore, schema of mistrust, social isolation, defectiveness, emotional deprivation, dependence, vulnerability, an underdeveloped self, failure, entitlement, insufficient self-control, subjugation, emotional inhibition, and unrelenting standards significantly and positively predicted homesickness in the students (p<0.05).

    Conclusion

    It can be concluded that homesickness among dormitory students can be predicted through their maladaptive schemas, and perception of social desirability.

    Keywords: Homesickness, Maladaptive Schemas, Psychological Flexibility, Social Desirability, Students
  • Atefeh Homayuni* Pages 43-62
    Introduction

    Multiple sclerosis (MS) is a chronic progressive disease related to the central nervous system, which affects the patients' quality of life. Several factors play the roles of facilitators and inhibitors concerning the life quality of these patients. This study aims to explain the facilitating and inhibiting factors with regard to the life quality of MS patients.

    Methods

    The present study was conducted through a conventional content analysis approach. Through purposive sampling and semi-structured interviews, 18 MS patients referring to the Isfahan MS Association were selected. Data collection continued until data saturation was reached. For data management, MAXQDA-10 software was used.

    Results

    Through content analysis of the interviews, 4 main categories and 15 sub-categories were identified. The main categories included personal facilitators (leisure time and coping strategies), interpersonal facilitators (exercise therapy, social support and social organizations), interpersonal inhibitors (physical problems, psychological disorders, uncertain future, functional limitations, losing job and poverty) ,and environmental inhibitors (disease and treatment process, caregivers' fatigue, insufficient information about MS, family tensions, and fun and entertainment).

    Conclusion

    According to the results of the current research, by taking measures such as providing educational and psychological services for patients and their caregivers, appropriate insurance coverage, easy access to drugs, especially foreign ones with reasonable tariffs, social and financial support, raising the society's awareness regarding this disease and developing an appropriate urban texture can help to improve the quality of life in MS patients.

    Keywords: Patient, Experience, Quality of Life, Multiple Sclerosis
  • Ahad Norouzzadeh* Pages 63-78
    Introduction

    One of the major challenges of the health system is the limited access of people in deprived areas to healthcare services. This is because the doctors and specialists do not stay there for long. This research also aims to design a model for retaining doctors and specialists in deprived areas of the country.

    Methods

    This research was exploratory in terms of purpose and descriptive in terms of type. It was a field study conducted in two qualitative and quantitative stages in 2022. In the first stage, 20 doctors and specialists from deprived areas in the northwest of the country were selected through purposive sampling using the chain-referral method (snowball sampling).  In the second stage, 200 doctors working in universities of medical sciences in northwestern provinces were randomly selected. For analysis, content analysis method and Atlas-ti and Smart PLS were used.

    Results

    Based on the findings, the following contents were identified as the components and indicators of retaining doctors and specialists in deprived areas of the country; employment with 6 indicators, financial support with 3 indicators, social with 5 indicators, policy-making with 4 indicators, motivation with 7 indicators, professional and career improvement with 7 indicators, management and systematic factors with 5 indicators, and finally, mental and psychological factors with 3 indicators.

    Conclusion

    The "social" component with a path coefficient of 0.921 had the highest coefficient, and "management and systematic factors" component with a value of 0.722 had the lowest coefficient in the designed model.

    Keywords: Durability, Doctors, Specialists, Deprived Areas, Motivation
  • Masoud Bakhtiari*, Najme Sadat Sajad Pages 79-94
    Introduction

    Organizations need agility in the current turbulent, complex and uncertain environment and rapidly changing markets. The purpose of this study is to design a model of agility in the educational system in Shahid Sadoughi University of Medical Sciences with a theme analysis approach.

    Method

    The statistical population of this study was the staff, university experts, managers and officials of Shahid Sadoughi University of Medical Sciences. In order to develop the model of agility in Shahid Sadoughi University of Medical Sciences, non-probabilistic judgmental or purposeful sampling method has been used. This sampling method is based on the researcher's theoretical understanding and previous experience of the study population. In order to analyze the data, interviews and theme analysis have been used and the interviews have continued until data saturation is achieved.
    Based on the findings based on interviews with experts and theme analysis, there are 5 main levels in the agility of the educational system in Yazd University of Medical Sciences, including educational components with 3 sub-levels (educational goals, educational needs assessment, and educational topic). Attitudinal-motivational components with 4 sub-classes (organizational culture, social justice, accountability and foresight), speed components with 2 sub-classes (cartime and technology), management components with 6 sub-classes (employee selection, employee empowerment, Management abilities, supervision, evaluation and allocation of financial resources (and components of qualification and competency) were identified with 3 subclasses (training and practical skills, organizational communication and flexibility).

    Conclusion

    Fierce competition in the business environment, increasing customer expectations, globalization, cultural and social issues, limited skilled human resources, information technology changes, innovation and initiative are among the driving factors for changes in organizations' environment, which necessitate attention to agility in The organization doubles.

    Keywords: Agility, Organizational Culture, Flexibility, Learning Objectives, Accountability
  • Bahare Ayvaz Nejad, Majid Mirmohammadkhani, Kamyar Mansori, Daryoush Pahlevan* Pages 95-108
    Introduction

    Mental health of the medical staff as care providers has a significant impact on the quality of service delivery. Accordingly, happiness is considered one of the important components of mental health. Considering the importance of mental health for medical staff, especially during COVID19, the present study is designed and carried out with the aim of investigating the level of happiness and associated job factors among hospital staff.

    Methods

    This was a cross-sectional and analytical study conducted on 280 people from the teaching, research and treatment staff of Kowsar hospital in Semnan through census in 2019. To collect data, a checklist including demographic and occupational variables was used along with Oxford Happiness Questionnaire by Hills and Argyle (2002). After that, relevant data were analyzed through SPSS26 software. 

    Results

    The mean and standard deviation regarding age of the personnel were 53.53 ± 8.09,  62.1% of whom were women. 47.5% were in low status, and only 10% were in high status in terms of happiness score distribution. People in the age group of 51 to 60 (P >0.001), PhD graduates (P<0.001), working doctors (P<0.001), official workers (P=0.008), personnel with fixed work shifts (P <0.001), personnel who do not need to work overtime (P =0.044), people with good interaction with colleagues (P <0.001), and employees with good job satisfaction (P<0.001), had a good or excellent happiness status.

    Conclusion

    Most of the medical personnel working in the hospital did not have an optimal level of happiness; therefore, it is recommended that authorities design and implement programs to improve the level of happiness by focusing on the related factors.

    Keywords: Happiness, Medical Staff, Hospital
  • Seied Saeed Mazloomy Mahmoodabad, Seied Shahab Kamaladdini *, Seied Mohammad Bagher Kamaladdini Pages 109-123
    Introduction

    Along with the increase in the elderly population, caring for the elderly with Alzheimer's disease has become a challenge in the field of their health and well-being. Also, the need for caregivers is increasing due to the lengthening of the care period. Considering that the nurses of Alzheimer's patients play the main role in providing services to the elderly, the present study was conducted with the aim of determining the state of knowledge, attitude and practice of the caregiver of elderly Alzheimer's patients in Yazd city.

    Methods

    This study was descriptive. The sample size was 60 caregiver of elderly people with Alzheimer's disease in Yazd city. The sampling method in this study was based on the vailability of statistical research and consulting facilities. The data collection tool in this study was a four-part questionnaire (demographic, knowledge, attitude and practice) that was used in a similar study. Data were analyzed with SPSS24 software and using descriptive statistics as well as t-test and ANOVA.

    Results

    The average age score of nurses was 62.73 ± 11.78. The average score of knowledge, attitude and practice of elderly caregiver were 21.58 ± 1.87, 35.65 ± 2.84 and 12.57 ± 1.28, respectively. The data showed that there is a significant relationship between the knowledge score and family ratio and previous experience of care. Also, there is a significant relationship between attitude score and previous care experience (P≤0.05).

    Conclusion

    Considering the importance of caregivers' knowledge of the phenomenon of aging and Alzheimer's disease, it is suggested to provide appropriate training to improve the knowledge and change the attitude of caregivers of the elderly in order to improve the quality and provide better and more suitable services for the elderly.

    Keywords: Caregiver of the Elderly, Knowledge, Attitude, Practice, Alzheimer