فهرست مطالب

نشریه مطالعات مدیریت شهری
پیاپی 51 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سمیه پهلوان، حسین سلطان زاده*، فرح حبیب صفحات 1-15

    مقدمه و هدف پژوهش:

     فهم کالبد بصری سراهای بازار تاریخی به عنوان یکی از مهمترین عناصر معماری در طراحی می تواند زمینه تامل در جهت نقش آنها را فراهم سازد و بر پتانسیل های بالقوه فضاهای اجتماع پذیر، میزان حضورپذیری افراد و رونق آنها تاثیرگذار باشد. توجه این پژوهش شناخت و تحلیل اصول اجتماع پذیری بر میزان حضور مردم و ارزیابی کیفیت بصری در سراهای بازار اصفهان معطوف می شود.

    روش پژوهش:

     در ابتدا با استفاده از تحقیق همبستگی و رگرسیونی با حضور 12 دانشجو به تعداد سراهای مورد بررسی و ثبت تعداد افراد و مکان حضورمردم در راستای سنجش معیارها و پاسخگویی به سوالات و فرضیات تحقیق گام برداشته شده است و مفاهیم کیفیت فضایی و اجتماع پذیری در بعد کالبدی مستخرخ شده از مبانی پژوهش و تطبیق آن با شاخصه های بصری تعریف شده با استفاده از نرم افزار نحو فضا، به ارزیابی و شناخت محدوده پژوهش پرداخته شده است. برای تجزیه و تحلیل داده های نحو فضا از نرم افزارDepthmap استفاده شده است.

    یافته ها:

     در یافته های پژوهش می توان اذعان داشت که تعداد و نحوه دسترسی به سرا (منظور به صورت مستقیم یا با زاویه و چرخش)، ابعاد و اندازه کل سرا و حیاط مرکزی، تعداد فضاهای اصلی، دسترسی بلاواسطه به فضاهای اصلی در میزان اجتماع پذیری و حضور افراد در سراهای بازار تاثیرگذار است و سراهایی که ورودی بیشتر، حیاط مرکزی وسیع تر و زاویه چرخش کمتری برای دسترسی به میانسرا دارند دعوت کنندگی، حضورپذیری و در نتیجه اجتماع پذیری بیشتری را دارا می باشند.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد گرچند در بیشتر موارد مولفه های کیفیت بصری بر روی مولفه های کالبدی تاثیر گذار است و سبب اجتماع پذیری محیط می گردد اما در سراهای بازار اصفهان این رابطه همیشه برقرار نیست. سراهایی با کیفیت بصری بالا اجتماع پذیری کمی دارند چرا که از لحاظ کالبدی؛ محیط خوانا و دعوت کننده برای جذب مخاطب ندارد. دید و منظر، پیچیدگی فضایی، تنوع کاربری، دسترسی و میزان حرکت، راحتی و آسایش و میزان تسهیلات برکیفیت فضایی و درنهایت اجتماع پذیری آن تاثیر گذار است.

    کلیدواژگان: کیفیت بصری، اجتماع پذیری، نحو فضا، سراهای بازار اصفهان
  • گلایول نیازاده*، فاطمه براتلو، سید رضا صالحی امیری صفحات 17-30

    مقدمه و هدف پژوهش:

     یکی از مباحث مهم پیرامون مسایل شهری، مفهوم توسعه پایدار شهری است که توسعه ای مبتنی بر نیازهای واقعی و تصمیم گیری های عقلایی، با در نظر گرفتن ملاحظات مختلف اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی محسوب می شود. «توسعه پایدار» را مفهومی می دانند که در آن تامین مستمر نیازها و رضایتمندی افراد همراه با افزایش کیفیت زندگی انسان را مدنظر قرار می دهد. پایداری شهری که با معیارهایی نظیر عدالت اجتماعی، مشارکت شهروندی و همبستگی اجتماعی، افزایش کارآمدی نهادهای اجتماعی، ارتقاء فرهنگ شهروندی و کارآمدی سیاست ها و برنامه های سیاست گذاری در حوزه کلان شهری و بهینه سازی مناسبات مدنی قوام می یابد، آرمانی برای کیفیت پویایی زندگی شهری و سبک جدید زیستن است. فراگیرشدن موضوع جهانی شدن به مثابه فراگیرشدن نوعی گفتمان غالب، دربرگیرنده جنبه هایی گوناگونی از همبستگی ها و همگنی های فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و ایدیولوژیکی است و ارتباط مستقیم آن با «زبان» به عنوان یکی از مهمترین عناصر هویت، امر «مواجهه با زبان خارجی» را در حوزه سیاست گذاری فرهنگی با هدف توسعه شهری تبدیل به یک مسیله می کند.

    روش پژوهش:

     روش این پژوهش از نوع توصیفی- پیمایشی و ابزارگردآوری داده ها، پرسش نامه ی محقق ساخته، شامل25 سوال بود. جامعه ی آماری این پژوهش، شامل نخبگان فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و زبانی کشور می باشند.

    یافته ها:

     نتایج این پژوهش نشان می دهد که سیاست گذاری فرهنگی در مواجهه با زبان های خارجی متاثراز مهمترین عناصر توسعه شهری یعنی مولفه های اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی است.

    نتیجه گیری

    در این مقاله، به تبیین مولفه های تاثیر گذار در سیاست گذاری های فرهنگی در مواجهه با زبان های خارجی با هدف توسعه شهری پرداخته شده است که در عصر پروژه جهانی سازی به تعبیر مخالفین و پروسه جهانی شدن به تعبیر موافقین معادلات و مفروضات قبلی را دچار چالش ساخته است.

    کلیدواژگان: توسعه شهری، زبان های خارجی، سیاست، سیاست گذاری فرهنگی، فرهنگ
  • صبا میردریکوندی، مصطفی مسعودی نژاد*، بهزاد وثیق صفحات 31-42

    مقدمه و هدف پژوهش:

     به دنبال رشد فزاینده جمعیت شهری و مهاجرت های روستایی در دهه های اخیر در ایران چهره مسکن و کیفیت سکونت تغییر یافت. توسعه این پدیده بدون برنامه ریزی صحیح و عدم توجه به مسایلی از جمله عوامل فرهنگی در فضای تعاملی سکونتگاهی منجر به بروز رفتارهایی از ساکنین می گردد که مخل و از بین برنده فرهنگ سکونتی است. که توجه صرف به مسایل کمی و نادیده انگاشتن کیفیت در فضاهای مسکونی موجب تشدید معضلاتی در این فضاها گشته و به تبع آن باعث ایجاد نارضایتی ساکنان از محیط های مسکونی خود شده است.

    هدف

    پژوهش حاضر به ارزیابی و سنجش تاثیر نقش مولفه ها و عناصر فرهنگ در معماری مسکن سازمانی و احساس رضایتمندی ساکنان پرداخته است. در این پژوهش اقدام به تحلیل تاثیر مولفه های فرهنگ بر رضایتمندی در دو مجموعه مسکونی سازمانی نیروی انتظامی شهرستان اهواز شد.

    روش پژوهش: 

    نوع پژوهش حاضر کاربردی است و روش تحقیق به صورت توصیفی از نوع همبستگی است، جهت جمع آوری اطلاعات مورد نیاز از روش میدانی (پرسشنامه) استفاده شده است. تعداد افراد انتخاب شده جهت حجم نمونه آماری بر اساس روش نمونه گیری تصادفی ساده و بر طبق فرمول تعیین حجم نمونه کوکران 285 ساکن در نظر گرفته شده است.که پس از جمع آوری داده ها، به منظور تحلیل آنها، اطلاعات با استفاده از روش و تکنیک های آماری و نرم افزار21 Spss مورد تجزیه و تحلیل آماری قرارگرفته است.

    یافته ها: 

    بر این اساس نتایجی که در بخش کمی حاصل گردید، حاکی از رابطه معنا دار میان مولفه هایی مانند جنبه های فضایی، ایمنی وآرامش، جنبه های انسانی،هویت اجتماعی و فرهنگی جنبه های عملکردی در دو مجموعه مسکونی از نظر پاسخگویان حاصل گردید.

    کلیدواژگان: فرهنگ، رضایتمندی سکونتی، مجموعه های مسکونی، مجموعه های سازمانی، اهواز
  • مجید مرادی*، معصومه احمدیه صفحات 43-53

    مقدمه و هدف پژوهش:

     هدف اصلی سازمان ها، ارتقاء عملکرد و رسیدن به سطحی از تعالی و پایداری به منظور حفظ بقا، رشد، سود آوری و مرتفع ساختن نیازهای جامعه است، شهرداری ها نیز از این قاعده مستثنی نبوده و مدیران آن در پی دست یابی به شیوه ها و اصولی کاربردی برای ارایه خدمات متنوع و با کیفیت به شهروندان، مسافران و گردشگران هستند. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر سواد مالی، فناوری مالی و سرمایه فکری بر عملکرد شهرداری ساوه انجام شد.

    روش پژوهش:

     روش تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش گردآوری اطلاعات میدانی است. جامعه آماری پژوهش شامل 150 نفر از کارکنان شهرداری ساوه می باشد. حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان 108 نفر تعیین و نمونه ها به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای جمع آوری داده های تحقیق از روش میدانی استفاده شد که ابزار تحقیق آن پرسشنامه بود. برای سنجش سواد مالی از پرسشنامه سواد مالی طراحی و اعتبار سنجی شده توسط معین الدین (1390) ، برای سنجش فناوری مالی از پرسشنامه مهدی سمایی و سید جعفر موسوی (1397)، برای سنجش سرمایه فکری از پرسشنامه استاندارد بنتیس و همکاران (1998) و برای جمع آوری داده های عملکرد شرکت از پرسشنامه استاندارد کاپلان و نورتون (2005) کارت امتیازی متوازن استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار PLS انجام شد.

    یافته ها: 

    یافته ها نشان داد که سواد مالی بر عملکرد تاثیر مثبت دارد. فناوری مالی بر عملکرد تاثیر مثبت دارد. سرمایه فکری بر عملکرد اثر مثبت دارد.

    نتیجه گیری

    در شهرداری ها با افزایش و بهبود سرمایه فکری می توان عملکرد مالی را ارتقاء بخشید. همچنین نتایج نشان می دهد که بعد از سرمایه به کار گرفته شده فناوری مالی، سواد مالی بیشترین ارتباط را با عملکرد شهرداری ها دارد.

    کلیدواژگان: سرمایه فکری، سواد مالی، فناوری مالی، عملکرد شهرداری ها
  • امیرمحمد داوود زاده، سید مصطفی طیبی ثانی* صفحات 55-66

    هدف از مطالعه حاضر بررسی ارایه مدل تاثیر رفتار سازگار با محیط زیست شهری بر عملکرد محیطی می باشد. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از حیث ماهیت و روش، توصیفی پیمایشی است که به صورت حال نگر انجام شده است. جامعه آماری تحقیق کلیه پرسنل فدراسیون فوتبال 153 نفر می باشند که به صورت کل شمار بررسی شد.ند ابزار تحقیق پرسشنامه های استاندارد مدیریت منابع انسانی سبز (سخاوالکر و تادانی، 2013) می باشد. از نرم افزار Amos برای تجزیه و تحلیل و روابط بین متغیره ها استفاده شد. نتایج نشان داد مدیریت منابع انسانی سبز بر رفتار سازگار با محیط زیست و عملکرد زیست محیطی موثر است و مدل بدست آمده از برازش کافی برخوردار است. بنابراین شیوه های مدیریت زیست محیطی بر تعهد سازمانی تاثیر می گذارد. مدیران باید برای ایجاد زمینه های فراگیری دانش سبز در سازمان به استخدام افراد با مهارت ها و توانایی های مناسب بپردازند. فرصت های آموزشی فرهنگ سبز را برای کارکنان مهیا سازند و افراد را در معرض برنامه های متنوع آموزشی قرار دهند.

    کلیدواژگان: محیط زیست شهری، رفتار سازگار، عملکرد محیطی، منابع انسانی، توسعه پایدار
  • آرش دیده روشن، حامد مضطرزاده* صفحات 67-77

    مقدمه و هدف پژوهش:

     مکان های معنی دار در یک بستر اجتماعی و براثر تعاملات اجتماعی میان افراد در یک محیط فیزیکی شکل می گیرند که با بسترهای فرهنگی، اجتماعی و فعالیتی حاکم بر آن جامعه در پیوند هستند. ازاینرو، مقاله حاضر قصد دارد سنجش نحوه ی استفاده از فضاهای تاریخی در شهر شیراز را مورد بررسی قرار دهد.

    روش پژوهش:

     جهت شناخت حضور پذیری افراد در مکان های تاریخی در بخش اصلی تحقیق یعنی مطالعه موردی از روش میدانی استفاده شده است. نمونه موردی انتخابی مرکز تاریخی شهر شیراز و نمونه های منتخب این پژوهش نیز یک مجموعه تاریخی و بازار آن (مجموعه زندیه) یک مکان مذهبی (مجموعه شاهچراغ) و یک محله مسکونی (محله سنگ سیاه) همگی از مرکز تاریخی شهر شیراز می باشند.

    یافته ها: 

    نتایج نشان می دهد عمده افرادی که در فواصل طولانی در مراکز عمومی و جمعی حضور می یابند، معتقد به وجود احساس آرامش، امنیت، آزادی فعالیت های متنوع اجتماعی، دسترسی آسان، هم آوایی با طبیعت در فضا، مباحث حفاظت های اقلیمی و همچنین وجود سایر فعالیت های جنبی و امکاناتی چون کافه ها و رستوران ها جهت برگزاری جلسات شخصی و گردهم آمدن افراد هستند.

    نتیجه گیری

    مجموعه زندیه شیراز با وجود خدمات و تسهیلات و جذابیت هایی که دارد به عنوان فضایی موفق عمل کرده و از اجتماع پذیری بالایی نیز برخوردار است.

    کلیدواژگان: حضور پذیری، سنجش فضاهای اجتماعی، شیراز، مراکز تاریخی، مراکز اجتماعی تاریخی
  • خسرو پورجوان، آویده طلایی*، محمدهادی کابلی صفحات 79-102

    محیط زندگی افراد از مهم ترین عرصه های شکل دهنده رفتار اجتماعی انسان ها بشمار می رود. در این محیط همواره روابط میان افراد خانواده و همسایگان در جریان است. مجتمع های مسکونی در شهرها از مهم ترین این مکان ها شناخته می شوند. لزوم داشتن شاخصه هایی در این محیط زمینه دستیابی به صمیمیت،  آرامش،  گسترش روابط و پیوند های اجتماعی،  امنیت اجتماعی در یک جامعه فراهم و جامعه سلامت و شاداب با روابط اجتماعی مستحکم را پایه گذاری می نماید. این پژوهش تبیین مفهوم احساس آسایش را یکی از مقوله های تاثیرگذار بر کیفیت ارتباط انسان با محیط مسکونی شناسایی نموده است. بدین منظور،  ابتدا مولفه های موثر بر مفهوم احساس آسایش در مجتمع های مسکونی مورد بررسی قرار گرفته و در ادامه عوامل مرتبط با این مولفه ها شناسایی و معرفی می گردند. پرسش اصلی پژوهش؛احساس آسایش در مجتمع های مسکونی بر اساس چه مولفه هایی سنجیده می شود؟ جهت پاسخ به سوال پژوهش ابتدا مولفه های اصلی مرتبط با موضوع شامل کالبدی و عملکردی مورد بررسی قرار گرفته و مولفه اجتماعی شاخص سومی است که موجب تکامل دو مولفه شده و دستیابی به مفهوم احساس آسایش را فراهم می آورد. ضمن اینکه عوامل مرتبط با مولفه های اشاره شده نیز شناسایی و ارایه می گردند. جهت بررسی عوامل اثرگذار با انتخاب دو نمونه موردی مجتمع مسکونی در شهر تهران شامل مجتمع مسکونی چهارصد دستگاه نازی آباد و مجتمع مسکونی خیام یافته های پژوهش با کمک یک پرسشنامه مورد ارزیابی قرار می گیرند و نتایج حاصل از پرسشنامه با کمک نرم افزار spss و آزمونT تحلیل می شوند. روش تحقیق در این پژوهش ترکیبی می باشد و جمع آوری اطلاعات کمی،  تحلیل و ترکیب اطلاعات کیفی،  به منظور شناخت مساله تحقیق انجام شده است. در خاتمه پژوهش نتیجه گیری لازم ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: احساس آسایش، مسکن اجتماعی، مجتمع های مسکونی، کیفیت زندگی، مولفه اجتماعی
  • مهدی مسکنی*، محسن امینی خوزانی، حمیده رشادت جو صفحات 103-115

    هدف از پژوهش:

     بررسی تاثیرات پیاده سازی شهر الکترونیک بر مدیریت مطلوب شهری با در نظر گرفتن متغیر میانجی مشارکت شهروندان و متغیر تعدیلگر شهر هوشمند.

    روش پژوهش:

     پژوهش حاضر، از نظر هدف، یک پژوهش کاربردی و از نظر روش، توصیفی از نوع همبستگی می باشد همچنین به منظور گردآوری داده ها از روش کتابخانه ای و میدانی با ابزار پرسشنامه بر اساس طیف لیکرت استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش 2000 نفر از مدیران شهری و شهروندان مناطق 2، 3 و 19 شهر تهران می باشد و حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان 322 نفر تعیین گردید. جهت بررسی پایایی پژوهش از روش آلفای کرونباخ استفاده گردید و برای تحلیل داده های از آزمون های توصیفی درصد، میانگین و انحراف معیار و معادلات ساختاری با کمک نرم افزار AMOS استفاده شده است.

    یافته ها و نتایج پژوهش:

     نتایج این پژوهش نشان داده است که رابطه معنی دار مثبتی بین پیاده سازی شهر الکترونیک و مدیریت مطلوب شهری وجود دارد. همچنین نقش میانجی مشارکت شهروندان و تعدیلگر شهر هوشمند دراین رابطه تابید شده است. به همین تناسب پیشنهاداتی در راستای بهبود پیاده سازی شهر الکترونیک مطرح شده است.

    کلیدواژگان: شهر الکترونیک، مدیریت مطلوب شهری، مشارکت شهروندان، شهر هوشمند
  • اکبر قربانی چگنی، محمد طاهری روزبهانی* صفحات 117-129

    تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر فضیلت های اخلاقی بازاریابی بر بازاریابی اینترنتی و بازاریابی رابطه مند در مشتریان مواد غذایی کاله شهر همدان، انجام شد. روش مورد استفاده در این تحقیق از لحاظ روش توصیفی-پیمایشی و از لحاظ هدف کاربردی و از شاخه میدانی می باشد. جامعه آماری مورد مطالعه مشتریان مواد غذایی کاله شهر همدان می باشند، که تعداد آنها جز جوامع نامحدود می باشد. با استفاده از فرمول تعیین حجم نمونه کوکران تعداد 384 نفر، به روش نمونه گیری تصادفی ساده، به عنوان نمونه انتخاب شد. در این تحقیق از پرسشنامه های استاندارد فضایل اخلاقی بازاریابی زمان یاد (1395)، بازاریابی اینترنتی بابایی (1392) و بازاریابی رابطه مند نگی و کتما (2013)، استفاده شد. جهت بررسی پایایی پرسشنامه ها آلفای کرونباخ محاسبه گردید که حاکی از پایایی مطلوب پرسشنامه ها بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها آمار توصیفی شامل: میانگین، انحراف استاندارد، کمترین و بیشترین امتیاز و در بخش آمار استنباطی از معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای SPSS ویراست 21 و PLS3 مورد استفاده قرار گرفت. نتایج حاکی از آن است که فضیلت های اخلاقی بازاریابی بر بازاریابی اینترنتی و بازاریابی رابطه مند در مشتریان مواد غذایی کاله شهر همدان، تاثیر مثبت و مستقیمی دارد.

    کلیدواژگان: فضیلت های اخلاقی بازاریابی، بازاریابی اینترنتی، بازاریابی رابطه مند، مواد غذایی کاله
|
  • Somayeh Pahlevan, Hossein Soltanzadeh *, Farah Habib Pages 1-15

    Preface and Purpose of the Study:

     Understanding the visual structure of historical bazaar saria, as one of the most important architectural elements of design, can be effective for contemplation of their role and latent potential in the quality of their sociopetal spaces, the extent of their receptibility, and their prosperity. This study focuses on the understanding and analysis of principles of sociopetality in the receptibility and the visual quality evaluation of bazaar sariaes.

    Methodology

    Firstly, through correlation and regression analysis, the presence of a students for each of the 12 investigated sariaes, and recording of the number of people and their gathering places, steps were taken to assess the criteria and answer the theories and research questions of the study. The evaluation and determination of the scope of the study were achieved through visual quality and sociopetal concepts in a structural dimension derived from the framework of the research and its conformity with visual parameters defined by space syntax software. The space syntax data was analyzed using the Depthmap software.

    Findings

    Based on the findings of the study, it can be argued that access points and routes to the sariaes (whether directly or at a rotating angle), dimensions and total measurement of the saria and central courtyard, number of primary spaces, and direct access to primary spaces affect the extent of sociopetality and receptibility of bazaar sariaes. Furthermore, halls that have more entry points, larger central courtyards, and lesser rotation angle for accessing their middle saria, are more inviting and receptible and are more sociopetal as a result. In some cases, such as Mirza Kuchak saria, Khansari saria, and Golshan saria, visual quality components have a reverse correlation with structural components because entry points with an indirect view of the saria have no bearings on visual qualities, having high visual quality yet lower sociopetality.

    Conclusion

    The findings of this study reveal that although, in most cases, visual quality components affect structural factors and induce sociopetality in the environment, in most bazaar sariaes in Iran such a correlation does not always exist. Sariaes with higher visual quality have lesser sociopetality because, in terms of structure, they do not have intelligible and inviting environments that appeal to the public. Sight and appearance, spatial complexity, practical variety, access and degree of movement, and comfort and number of available facilities affect the spatial quality and thus sociopetality.

    Keywords: Visual Quality, Sociopetality, Space Syntax, Isfahan’s Bazaar sariaes
  • Gelayol Niazadeh *, Fatemeh Baratlou, Seyed Reza Salehi Amiri Pages 17-30
    Introduction

       One of the important topics in the field of urban issues is the concept of sustainable urban development, which is considered as development based on real needs and rational decisions, taking into account various economic, social, political and cultural considerations. "Sustainable development" is considered as a concept that determines the continuous provision of people's needs and satisfaction along with increasing the quality of human life. Urban sustainability, which is consistent with criteria such as social justice, citizen participation and social solidarity, increasing the efficiency of social institutions, promoting citizenship culture and the efficiency of policies and policy-making programs in the metropolitan area and optimizing civil relations, is an ideal for the dynamic quality of urban life and it is a new way of living. The pervasiveness of globalization as a dominant discourse encompasses various aspects of cultural, social, political, economic, and ideological solidarity and homogeneity, and its direct connection to "language" as one of the most important elements of identity makes "foreign language facing" as a challenge in the field of cultural policy-making, with the aim of urban development.

    Method

    The method of this research was descriptive-survey and data collection tool, a researcher-made questionnaire, including 25 questions. The statistical population of this research includes the cultural, political, social and linguistic elites of the country.

    Findings

    The results of this research showed that cultural policy-making dealing with foreign languages ​​is affected by the most important elements of urban developments such as social, economic, political and cultural components.
     

    Results

    In this article, the components influencing Islamic Republic of Iran cultural policy-making facing foreign languages with the aim of urban development were explained that has challenged the previous equations and assumptions in the era of the globalization project- according to the opponents- or the process of globalization- according to the proponents.

    Keywords: Urban development, foreign languages, policy, Policy-making, Cultural policy-making, Culture
  • Saba Mirderikvandi, Mostafa Masoudinejad *, Behzad Vasigh Pages 31-42

    Statement of the problem: 

    following the increasing growth of the urban population and rural migrations in recent decades in Iran, the face of housing and the quality of residence have changed. The development of this phenomenon without proper planning and not paying attention to issues such as cultural factors in the interactive space of the settlement leads to the emergence of behaviors from the residents that disrupt and destroy the residential culture. that only paying attention to quantitative issues and ignoring quality in residential spaces has aggravated problems in these spaces and as a result has caused residents to be dissatisfied with their residential environments.

    Purpose

    The present research has evaluated and measured the impact of the role of culture components and elements in organizational housing architecture and residents' sense of satisfaction. In this research, the effect of culture components on satisfaction was analyzed in two organizational residential complexes of Ahvaz police force.

    Research method

    The type of the current research is applied and the research method is descriptive and correlational. Field method (questionnaire) was used to collect the required information. The number of people selected for the statistical sample size based on the simple random sampling method and according to Cochran's sample size formula is considered to be 285 residents. After collecting the data, in order to analyze them, the information using the method Statistical techniques and Spss 21 software have been subjected to statistical analysis.

    Findings

    Based on this, the results obtained in the quantitative part indicate a meaningful relationship between components such as spatial aspects, safety and peace, human aspects, social and cultural identity, and functional aspects in two residential complexes according to the respondents

    Keywords: Culture, Residential satisfaction, residential complexes, institutional complexes, Ahvaz
  • Majid Moradi *, Masomeh Ahmadyeh Pages 43-53

    The purpose of this study is to investigate and provide a model of the impact of environmentally friendly behavior of employees on environmental performance. The current research is applied in terms of purpose and descriptive survey in terms of nature and method, which was conducted in a retrospective manner. The statistical population of the research is all the personnel of the football federation, 153 people, who were examined as a total number. The research tool is the standard questionnaires of green human resources management (Sakhawalkar and Tadani, 2013). Amos software was used for analysis and relationships between variables. The results showed that green human resource management is effective on employees' environmentally friendly behavior and environmental performance, and the obtained model has sufficient fit. Therefore, environmental management methods affect the organizational commitment of employees. Managers should hire people with appropriate skills and abilities to create green knowledge learning areas in the organization. Provide green culture training opportunities for employees and expose employees to various training programs.

    Keywords: urban environment, adaptive behavior, Environmental performance
  • Amir Mohamad Davoodzade, Seyed Mostafa Tayebisani * Pages 55-66

    The purpose of this study is to investigate and provide a model of the impact of environmentally friendly behavior of employees on environmental performance. The current research is applied in terms of purpose and descriptive survey in terms of nature and method, which was conducted in a retrospective manner. The statistical population of the research is all the personnel of the football federation, 153 people, who were examined as a total number. The research tool is the standard questionnaires of green human resources management (Sakhawalkar and Tadani, 2013). Amos software was used for analysis and relationships between variables. The results showed that green human resource management is effective on employees' environmentally friendly behavior and environmental performance, and the obtained model has sufficient fit. Therefore, environmental management methods affect the organizational commitment of employees. Managers should hire people with appropriate skills and abilities to create green knowledge learning areas in the organization. Provide green culture training opportunities for employees and expose employees to various training programs.

    Keywords: urban environment, adaptive behavior, Environmental performance
  • Arash Didehrowshan, Hamed Moztarzadeh * Pages 67-77
    Introduction and purpose

    Meaningful places are formed in a social context and as a result of social interactions between people in a physical environment, which are linked with the cultural, social and activity contexts that govern that society. Therefore, this paper aims to evaluate the use of historical spaces in the city of Shiraz.

    Methodology

    In order to know the presence of people in historical places, in the main part of the research, which is a case study, the field method has been used. The selected case sample of the historical center of Shiraz city and the selected samples of this research are also a historical complex and its bazaar (Zandiyeh complex), a religious place (Shahcheragh complex) and a residential neighborhood (Sang-e-Siah neighborhood), all of which are from the historical center of Shiraz city.

    Findings

    The results show that the majority of people who attend public and community centers for long distances believe in the feeling of peace, security, freedom of diverse social activities, easy access, harmony with nature in space, climate protection issues and also the existence of other activities. Adjacent facilities such as cafes and restaurants are for holding personal meetings and gathering of people.

    Conclusion

    The Zandiyeh complex of Shiraz, despite its services, facilities and attractions, has functioned as a successful space and has high sociability.

    Keywords: Presence, measurement of social spaces, Shiraz, historical centers, historical social centers
  • Khosrow Pourjavan, Avideh Talaie *, Mohammad Hadi Kaboli Pages 79-102

    People's living environment is one of the most important areas that shape human social behavior. In this environment, relationships between family members and neighbors are always ongoing. Residential complexes in cities are known as the most important of these places. The need to have indicators in this environment is to achieve intimacy, peace, expand social relations and bonds, provide social security in a society and establish a healthy and healthy society with strong social relations. This research has identified the explanation of the concept of comfort as one of the influential categories on the quality of human communication with the residential environment. For this purpose, firstly, the components affecting the concept of comfort in residential complexes are investigated and then the factors related to these components are identified and introduced. The main question of the research: the sense of comfort in residential complexes is measured based on what components? In order to answer the research question, first the main components related to the subject, including physical and functional, have been examined, and the social component is the third indicator, which causes the evolution of the two components and provides the achievement of the concept of comfort. In addition, the factors related to the mentioned components are also identified and presented. In order to investigate the influencing factors, by selecting two case samples of residential complexes in Tehran, including four hundred residential complex Naziabad and Khayyam residential complex, the findings of the research are evaluated with the help of a questionnaire, and the results of the questionnaire are analyzed with the help of spss software and T-test. The research method in this research is mixed and quantitative data collection, analysis and combination of qualitative data have been done in order to understand the research problem. At the end of the research, the necessary conclusion has been presented.

    Keywords: Feeling of comfort, social housing, residential complexes, quality of life, social component
  • Mehdi Maskani *, Mohsen Amini Khozani, Hamideh Reshadatjoo Pages 103-115

    Introduction and purpose of the research:

     Today, due to the complex problems of metropolises in various fields such as air pollution, increasing the level of citizens' expectations, traffic problems and the like, many metropolises of the world have turned to using information technology tools and applying new technologies in the field of city management. As a result, it led to the emergence of electronic cities and increased citizen satisfaction. Therefore, in this research, you intend to investigate the effects of the implementation of the electronic city on the optimal urban management, taking into account the mediating variable of citizens' participation and the moderating variable of the smart city.

    Research method

    In terms of the purpose, the present research is an applied research, and in terms of the method, it is a descriptive correlational type. In order to collect data, the library and field method was used with a questionnaire tool based on the Likert scale.

    Findings and Conclusion

    The results of this research have shown that there is a significant positive relationship between the implementation of electronic city and optimal urban management. Also, the role of the mediator of citizens' participation and the moderator of the smart city has been highlighted in this regard. Accordingly, suggestions have been made in order to improve the implementation of the electronic city.

    Keywords: Electronic City, optimal urban management, Citizens' Participation, Smart city
  • Akbar Ghorbanichegeni, Mohamad Taherirozbahani * Pages 117-129

    The present research was conducted with the aim of investigating the effect of ethical virtues of marketing on internet marketing and relational marketing in food customers of Kale, Hamadan city. The method used in this research is descriptive-survey method and applied in terms of purpose and from the field branch. The statistical population under study is the food customers of Kale city of Hamedan, whose number is unlimited. Using Cochran's sample size formula, 384 people were selected as a sample by simple random sampling. In this research, the standard questionnaires of Zaman Yad marketing ethical virtues (2015), Babaei internet marketing (2012) and Negi and Katma relational marketing (2013) were used. In order to check the reliability of the questionnaires, Cronbach's alpha was calculated, which indicated the satisfactory reliability of the questionnaires. In order to analyze the data, descriptive statistics including: mean, standard deviation, minimum and maximum score, and structural equations were used in the inferential statistics section using SPSS version 21 and PLS3 software. The results indicate that the ethical virtues of marketing have a positive and direct effect on internet marketing and relational marketing in food customers of Kale city of Hamedan.

    Keywords: ethical virtues of marketing, Internet marketing, Relational marketing, Kale food