فهرست مطالب

رفتار مثبت در سازمان های آموزشی - پیاپی 1 (بهار 1401)

نشریه رفتار مثبت در سازمان های آموزشی
پیاپی 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عادل سجودی*، محسن نیازی، محمد عقیقی صفحات 1-16
    زمینه و هدف

    رشد و بالندگی هر جامعه ای وابسته به نهاد تعلیم و تربیت است. ازآنجا که معلمان عاملان اصلی طراحی و اجرای برنامه های عملیاتی تعلیم و تربیت هستند، بر این مبنا بررسی کیفیت زندگی کاری شان دارای اهمیت ویژه ای است. در این راستا هدف پژوهش حاضر رتبه بندی مولفه های کیفیت زندگی کاری در بین معلمان مقطع متوسطه دوم ناحیه 1 شهر رشت براساس جنسیت است.

    روش

    روش مورد استفاده در این پژوهش فرایند تحلیل سلسله مراتبی است که در آن مقایسه زوجی معیارها و مولفه ها مورد واکاوی قرار گرفتند. اعتبار پرسشنامه بر اساس نظرات افراد متخصص و اساتید دانشگاه تایید شده است. میدان تحقیق، معلمان مقطع متوسطه دوم شهر رشت هستند، که براساس نمونه گیری هدفمند 30 نفر از آنها انتخاب شدند. مولفه های کیفیت زندگی کاری شامل سلامت جسمی- روانی، دسترسی به خدمات، احساسات و هیجانات، رضایت شغلی و محیط کاری می باشد.

    یافته ها

    نتایج مقایسه زوجی مولفه های کیفیت زندگی کاری معلمان مقطع متوسطه دوم بر اساس جنسیت نشان میدهد که برای معلمان زن سلامت جسمی- روانی، دسترسی به خدمات و احساسات و هیجانات در اولویت شان است، اما برای معلمان مرد رضایت شغلی اولویت دارد.

    نتیجه گیری

    کیفیت زندگی کاری معلمان سازه ای چند وجهی است که براساس زمینه های فرهنگی، اجتماعی، جنسی از یکدیگر متفاوت هستند. از رو تغییرات فرهنگی و اجتماعی در نقش های جنسیتی ممکن است تفاوت های جنسیتی در کیفیت زندگی کاری را تعدیل نماید.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، معلمان، روش سلسله مراتبی، جنسیت
  • محسن شاکری*، منصور کارگر بیده، ابولفضل شرافت، سید علیرضا هوشی السادات صفحات 17-32

    مقاله حاضر در پی آسیب شناسی نظام آموزش ضمن خدمت منابع انسانی اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای استان یزد بر اساس نظریه مبنایی بود. به جهت عدم کفایت مدل های ارایه شده در ادبیات موجود برای تبیین آسیب های نظام آموزش ضمن خدمت منابع انسانی و به دست آوردن داده هایی متناسب با زمینه مورد مطالعه، از روش کیفی نظریه مبنایی استفاده شد. جامعه پژوهش کلیه کارکنان اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای استان یزد بودند که در دوره های آموزشی سال های 1396 - 1398 شرکت کرده بودند. انتخاب مشارکت کنندگان با استفاده از روش «نمونه گیری نظری» انجام شد. ابزار پژوهش «مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته» بود. مصاحبه ها تا تعداد 13 نفر از کارکنان اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای استان یزد انجام شد و اشباع نظری حاصل گردید. روش تحلیل داده ها به شکل «کدگذاری»و «مقوله بندی» انجام شد و داده ها در سه سطح کدگذاری باز، محوری و انتخابی تحلیل شدند. برای تعیین اعتبار داده ها، ازروش «سه سوسازی» استفاده گردید. در این راستا، از بررسی و تطبیق نظر برخی پژوهشگران کیفی نظیر اساتید علوم تربیتی، همچنین مشارکت کنندگان در پژوهش استفاده شد. درنهایت، 12 مقوله نهایی در ذیل ابعاد شش گانه نظریه مبنایی طبقه بندی شدند. یافته ها نشان داد پدیده محوری این پژوهش، اثربخشی آموزش (آموزش های تخصصی، کاربردی و هدفمند) است. همچنین مهم ترین شرایط علی شامل حرفه مندی مدیران و اساتید، بهره گیری از الگوهای موفق ملی و بین المللی، نیازسنجی و ارزشیابی اثربخش، محتوا و روش مناسب آموزش، و تمرکززدایی و استقلال در تصمیم گیری بود. به علاوه، زمینه های سخت افزاری و زمینه های مالی و بستر نرم افزاری مهم ترین ویژگی های زمینه ای را تشکیل دادند. شرایط مداخله گر محیطی نیز شامل: محیط برنامه ریزی-سیاست-گذاری، اقتصادی، و فناوری بود. راهبردها نیز انگیزش شرکت در آموزش و مشارکت تعیین شد. در نهایت، پیامدهای توسعه فردی و سازمانی شناسایی گردیدند. با توجه به نتایج حاصل شده می توان اذعان داشت که آسیب های آموزش اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای، ریشه در اثربخشی آموزش دارد، عوامل متعدد محیطی و زمینه ای در آن دخیل هستند و بر این اساس تلاش جامع و همه جانبه جهت تحقق پیامدهای مطلوب آن ضروری است.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، آموزش ضمن خدمت، نظریه‏ مبنایی
  • فاطمه باقری*، عیسی برقی، زهرا باقری صفحات 33-52
    زمینه و هدف

    تسهیم دانش در موسسات آموزشی برای فایق آمدن بر چالش های حاصل از جهانی شدن ضرورت دارد. از بین عوامل مختلفی که احتمال دخیل بودن آن ها در این فرآیند وجود دارد، منتورینگ روان شناختی، منتورینگ حرفه ای و تعارض نقش عواملی هستند که پژوهش حاضر قصد دارد نقش آن ها در تسهیم دانش بررسی نماید.

    روش

    ازنظر هدف، یک تحقیق کاربردی و از منظر روش گردآوری داده ها توصیفی- همبستگی تلقی می گردد. جامعه آماری این مطالعه 1648 نفر از کارکنان موسسات آموزشی شهرستان سراب است. با توجه به جدول کرجسی و مورگان، حجم نمونه 313 نفر تعیین و با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه تسهیم دانش دیکسون، مقیاس استاندارد منتورینگ نویه و مقیاس استاندارد تعارض نقش ریزو، هاوس و لیرتزمن گردآوری شد. بعد از حذف داده های پرت، تعداد نمونه به 248 نفر رسید. تجزیه وتحلیل داده ها با بهره گرفتن از آزمون همبستگی پیرسون و مدل سازی معادلات ساختاری انجام گرفت.

    یافته ها: 

    یافته ها گویای برازش مدل مفهومی است. به علت پایین بودن قدر مطلق T_Value از مقدار مطلوب (96/1)، ضریب تاثیر تعارض نقش بر تسهیم دانش معنادار نبوده و فرضیه اول، رد گردید. تایید فرضیه دوم و سوم پژوهش مبنی بر تاثیر مستقیم و مثبت منتورینگ روان شناختی و منتورینگ حرفه ای بر تسهیم دانش در سطح اطمینان 95 درصد، از دیگر یافته های این پژوهش است.

    نتیجه گیری:

     منتورینگ روان شناختی و منتورینگ حرفه ای می تواند موجب ارتقای تسهیم دانش کارکنان آموزشی و غیر آموزشی شهرستان سراب شود؛ علاوه بر این تعارض نقش نمی تواند راهکار مناسبی برای بهبود تسهیم دانش در موسسات آموزشی این شهرستان تلقی گردد.

    کلیدواژگان: تعارض نقش، منتورینگ روان شناختی، منتورینگ حرفه ای، تسهیم دانش، موسسات آموزشی
  • سلیم کاظمی*، دریا عاقل زاده، افشین دیوبند صفحات 53-73

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی پیامدهای ارتقای سواد دیجیتال در نظام آموزشی با استفاده از رویکرد سنتزپژوهی انجام شد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و با روش کیفی فراترکیب(سنتزپژوهی) انجام شده است. جامعه آماری، کلیه مطالعات انجام شده در بازه زمانی 1380 الی 1401 است. در این راستا 54پژوهش در زمینه موضوع موردنظر ارزیابی و درنهایت 21 مقاله به صورت هدفمند انتخاب گردید و با تحلیل محتوا و ترکیب ادبیات مربوط، درمجموع 49 کد و 12 مقوله کلیدی طی فرایند جست وجو و ترکیب نظام مند متون شناسایی و مورد تحلیل قرار گرفت و اعتبار آن از طریق آزمون کاپای کوهن تایید گردید. نتایج تحلیل نشان داد که خودکارآمدی، موفقیت در یادگیری، خودکنترلی، ریسک پذیری، کاهش اضطراب، عملکرد فردی، تعاملات انلاین، بهبود فرآیند، مدیریت موفق، تحول پذیری، کاربرد پذیری و توسعه حرفه ای از پیامدهای سواد دیجیتال در نظام آموزشی می باشد. در راستای ارتقای سواد دیجیتال در نظام آموزشی باید نیازهای سخت افزاری و نرم افزاری در فرآیند آموزشی تامین شود.

    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: سواد دیجیتال، نظام آموزشی، سنتزپژوهشی
  • مهناز الیاسی، روح الله مهدیون*، محسن رفیعی صفحات 74-90

    این پژوهش با هدف رابطه میزان استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی و پیوند با مدرسه با عملکرد تحصیلی دانش آموزان صورت گرفت. روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی می باشد. جامعه پژوهش شامل کلیه دانش اموزان دختردوره دوم متوسطه شهرستان مهاباد (2701 نفر) بود که درسال تحصیلی 1396-1395 مشغول به تحصیل بودند. نمونه آماری با استفاده از فرمول کوکران بالغ بر 348 نفر از دانش اموزان از طریق روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب و مورد بررسی قرار گرفت. پرسشنامه هایی که برای تحقیق حاضر مورد استفاده قرار گرفتند، پرسشنامه شبکه های اجتماعی مجازی محقق ساخته (1396)، پرسشنامه پیوند با مدرسه رضایی شریف (1393) و پرسشنامه عملکرد تحصیلی اینین (2015) بود. نتایج تحقیق نشان داد که بین میزان استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی با عملکرد تحصیلی دانش اموزان رابطه معناداری وجود دارد. بین میزان استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی با پیوند با مدرسه دانش اموزان رابطه معناداری وجود دارد. بین پیوند با مدرسه با عملکرد تحصیلی دانش اموزان رابطه مثبت ومعناداری وجود دارد. بین نوع استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی با عملکرد تحصیلی دانش اموزان رابطه وجود ندارد. بین عضویت در شبکه های اجتماعی مجازی با عملکرد تحصیلی دانش اموزان رابطه وجود ندارد. همچنین نتایج رگرسیون خطی نشان داد متغیرهای پیوند با مدرسه، نوع استفاده از شبکه های مجازی و میزان استفاده از آن می توانند به طور هم زمان در پیش بینی عملکرد تحصیلی مورد استفاده قرار گیرند. و ضریب تاثیر استاندارد آنها به ترتیب برابر با (26/0=β) ، (16/0=β) و (13/0=β) در سطح معناداری دیده شد.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مجازی _” پیوند با مدرسه، عملکرد تحصیلی دانش اموزان
  • سهراب فرج خواه*، فریبا فرج خواه، محمدرضا نصیری گرمه چشمه صفحات 91-102
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین رضایت شغلی و حمایت سازمانی با سلامت روان معلمان استان اردبیل انجام شده است.

    روش

    روش پژوهش توصیفی، از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل تمامی معلمان شهر اردبیل (6533) در سال 1400 بود که به روش نمونه گیری طبقه ای نسبی و با استفاده از جدول کرجسی و مورگان حجم نمونه پژوهش حاضر، 140 نفر تعیین شد. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسش نامه های رضایت شغلی (JSS) اسپکتر (1985)، حمایت سازمانی ادراک شده آیزنبرگر و همکاران (1986) و سلامت روانی (GHQ-28) گلدبرگ و هیلیر (1979) است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی (فراوانی، میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (آزمون کولموگروف اسمیرنوف ، ضریب هم بستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه به روش گام به گام) با استفاده از نرم افزار Spss-26 استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد بین رضایت شغلی و حمایت سازمانی با سلامت روان رابطه مثبت معناداری وجود دارد (001/0<P) و هم چنین رضایت شغلی و حمایت سازمانی هر دو با هم 23 درصد سلامت روان را پیش بینی کردند (001/0<P).

    نتیجه گیری: 

    نتایج پژوهش نشان داد که رضایت شغلی و حمایت سازمانی قدرت پیش بینی سلامت روان را دارند.

    کلیدواژگان: رضایت شغلی، حمایت سازمانی، سلامت روان، معلمان
|
  • Adel Sojoodi *, Mohsen Niazi, Mohammad Aghiqi Pages 1-16
    Objective

    The growth and development of any society depends on the institution of education. Since teachers are the main actors in the design and implementation of operational education programs, it is therefore important to assess the quality of their working lives. The purpose of this study is to rank the components of Quality of Work Life among secondary school teachers in District 1 of Rasht based on gender.

    Method

    The method used in this research is the Analytic Hierarchy Process (AHP) in which pairwise comparison of criteria and components were analyzed.The validity of the questionnaire has been confirmed based on the opinions of experts and university professors. The research field is the second secondary school teachers in Rasht, 30 of whom were selected based on purposive sampling. Quality of Work Life components include physical-mental health, access to services, feelings and emotions, job satisfaction and workplace.

    Findings

    The results of a pairwise comparison of the Quality of Work Life components of secondary school teachers based on gender show that for female teachers, physical-mental health, access to services, and emotions are their priority, But for male teachers, job satisfaction is a priority.

    Conclusion

    The quality of work life of teachers is a multifaceted structure that differs based on cultural, social, and sexual backgrounds. Cultural and social changes in gender roles may moderate gender differences in quality of work life.

    Keywords: quality of work life, teachers, Method AHP, Gender
  • Mohsen Shakeri *, Mansoor Kargar Bide, Abolfazl Serafat, Seyed Alireza Hooshisadat Pages 17-32

    The present paper seeks to study the pathology of In-Service training system of human resources for department of road maintenance and transportation of Yazd Province based on grounded theory. In order to explain the inadequacy of the models presented in the existing literature to explain the in-service training system vulnerabilities and to obtain data appropriate to the field under study, the qualitative method of the Grounded theory was used. The study population was all employees of department of road maintenance and transportation of Yazd Province who had participated in training courses in 2017-2019. Participants were selected using "theoretical sampling" method. The research tool was "semi-structured in-depth interview". Interviews were conducted with 13 staff of Department of Road Maintenance and Transportation of Yazd Province and theoretical saturation was obtained. The data analysis method was performed in the form of "coding" and "categorization" and the data were analyzed in three levels of open, axial and selective coding. The "triangulation" method was used to determine the validity of the data. In this regard, the opinion of some qualitative researchers such as professors of educational sciences, as well as participants in the research was used. Finally, 18 final categories were obtained under the six dimensions of grounded theory. Findings showed that the core category of this research is the effectiveness of training (specialized, applied and purposeful training). Also, the most important causal conditions included: professionalism of managers and professors, use of successful national and international models, needs assessment and effective evaluation, appropriate content and method of training, and decentralization and independence in decision making. In addition, hardware contexts, and financial and software contexts were the most important contextual conditions. Environmental intervention conditions also included: planning-policy, economic and technology environment. Strategies also determined the motivation to participate in training and participation. Finally, the consequences of individual and organizational development were identified. As a result, it can be acknowledged that the harms of training of department of road maintenance and transportation of Yazd Province are rooted in the effectiveness of training and various environmental and contextual factors are involved in it, and therefore a comprehensive effort is necessary to achieve its desired consequences.

    Keywords: Pathology, In-service training, Grounded Theory
  • Fatemeh Bagheri *, Isa Barqi, Zahra Bagheri Pages 33-52
    Context & Objective

    Knowledge sharing in educational institutions is necessary to overcome the challenges of globalization. Among the various factors that may be involved in this process, psychological mentoring, professional mentoring and role conflict are the factors that the present study intends to investigate their role in knowledge sharing.

    Metodology: 

    In terms of purpose, it is considered an applied research and in terms of data collection method, it is considered descriptive-correlation. The statistical population of this study is 1648 employees of educational institutions in Sarab city. According to Krejcie and Morgan table, the sample size was 313 people and was selected using stratified sampling method. Data were collected using Dixon Knowledge Sharing Questionnaire, Noe Standard Mentoring Scale and Rizzo, House and Lirtzman Role Conflict Scale. After deleting the outdated data, the number of samples reached 248 people. Data analysis was performed using Pearson correlation test and structural equation modeling.

    Findings

    Findings indicate the fit of the conceptual model. Due to the low absolute value of T_Value from the desired value (1.96), the coefficient of effect of role conflict on knowledge sharing was not significant and the first hypothesis was rejected. Confirmation of the second and third hypotheses of the research on the direct and positive effect of psychological mentoring and professional mentoring on knowledge sharing at 95% confidence level is another finding of this study.

    Conclusion

    Psychological mentoring and professional mentoring can improve the knowledge sharing of educational and non-educational staff of Sarab city; In addition, role conflict can not be considered a good way to improve knowledge sharing in educational institutions in this city.

    Keywords: Role Conflict, Psychosocial Mentoring, Career mentoring, Knowledge sharing, Educational Institutions
  • Darya Aghelzadeh, Afshin Divband Pages 53-73

    The current research was conducted with the aim of identifying the consequences of promoting digital literacy in the educational system using a synthesis research approach. This research has been carried out in terms of practical purpose and with a meta-composite qualitative method. The statistical population is all the studies conducted in the period of 1380-1401. In this regard, 54 researches in the field of the desired subject were evaluated and finally 21 articles were selected purposefully and by analyzing the content and composition of related literature, a total of 49 codes and 12 key categories were identified and analyzed during the process of searching and systematic combination of texts, and its validity was It was confirmed through Cohen's kappa test. The results of the analysis showed that self-efficacy, success in learning, self-control, risk-taking, anxiety reduction, individual performance, online interactions, process improvement, successful management, transformability, applicability and professional development are the consequences of digital literacy in the educational system. In order to promote digital literacy in the educational system, hardware and software needs must be met in the educational process.

    Keywords: digital literacy, educational system, research synthesis
  • Mahnaz Elyasi, Rouhollah Mahdiuon *, Mohsen Rafie Pages 74-90

    The aim of this study was to investigate the relationship between the use of virtual social networks and school bonding with students' academic performance. The method of the present study is descriptive and correlational. The study population included all female high school students in Mahabad (2701 people) who were schooling in the 2016-2017 academic year. 348 students selected as Statistical sample by using Cochran's formula through stratified random sampling. The questionnaires used for the present study were researcher made Virtual Social Networks Questionnaire (2015), Rezaei Sharif School bonding Questionnaire (2014) and Inin Academic Performance Questionnaire (2015). The results showed that there is a significant relationship between the use of virtual social networks and students' academic performance. There is a significant relationship between the use of virtual social networks with students' schools bonding. There is a positive and significant relationship between school boding and students' academic performance. There is no relationship between the type of use of virtual social networks and students' academic performance. There is no relationship between membership in virtual social networks and students' academic performance. The results of linear regression also showed that the variables related to school, the type of use of virtual networks and the rate of its use can be used simultaneously in predicting academic performance. And their standard impact coefficients were equal to (β = 0.26), (β = 0.16) and (β = 0.13), respectively.

    Keywords: Virtual social networks, school bonding, students' academic performance
  • Sohrab Farajkhah *, Fariba Farajkhah, Mohammadreza Nasiri Garmehbheshmeh Pages 91-102
    Background and Aim

    The present study was conducted with the aim of investigating the relationship between job satisfaction and organizational support with the mental health of teachers in Ardabil province.

    Methods

    Descriptive research method is correlation type. The statistical population included all the teachers of Ardabil city (6533) in 1400, which was determined by the method of relative stratified sampling and using the Karjesi and Morgan table, the sample size of the present study was 140 people. Data collection tools include the job satisfaction questionnaires (JSS) of Specter (1985), perceived organizational support by Eisenberger et al. (1986) and mental health (GHQ-28) by Goldberg and Hillier (1979). Descriptive statistics (prevalence, mean and standard deviation) and inferential statistics (Kolmogorov Smirnov test, Pearson correlation coefficient and stepwise multiple regression analysis) were used to analyze the data using Spss-26 software.

    Results

    The results showed that there is a significant positive relationship between job satisfaction and organizational support with mental health (P<0.001) and also job satisfaction and organizational support together predicted 23% of mental health (P<0.001).

    Conclusion

    The research results showed that job satisfaction and organizational support have the power to predict mental health.

    Keywords: job satisfaction, Organizational Support, mental health, teachers