فهرست مطالب

علوم خبری - پیاپی 41 (بهار 1401)

فصلنامه علوم خبری
پیاپی 41 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • یوسف خجیر *، کوثر مهرزاده صفحات 11-46

    در این پژوهش به دلایل و نوع استفاده خبرگزاری‌های اصلی کشور از رسانه‌های اجتماعی پرداخته شده است. این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش انجام در زمره تحقیقات کیفی قرار داد. در این پژوهش به دلیل کمبود تحقیقات قبلی و اکتشافی بودن موضوع تحقیق از مصاحبه عمیق جهت گردآوری داده‌ها استفاده شده است. جامعه آماری این تحقیق مدیران و مسیولان خبرگزاری‌های مهم کشور بودند. این خبرگزاری‌ها شامل رسمی کشور که از رسانه‌های اجتماعی استفاده می‌کنند. در این تحقیق با یازده نفر از مدیران خبرگزاری‌های اصلی کشور مصاحبه انجام شد و پس از این مصاحبه‌ها، محقق به اشباع نظری رسید. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که خبرگزاری‌ها به دلایلی همچون تعامل با مخاطبان، تقویت اثربخشی، برندسازی رسانه‌ای، مقابله با رسانه‌های بیگانه، کمک به مرحله دروازه‌بانی خبر، پاسخ به ابهامات و... از رسانه‌های اجتماعی استفاده می‌کنند. همچنین موارد مانند بلاتکلیفی رسانه‌های اجتماعی، ضعف سواد رسانه‌ای مخاطبان، کوتاه شدن عمر خبر، انتشار اخبار جعلی، مالکیت اخبار تولید شده از چالش‌هایی است که خبرگزاری‌ها با آنها مواجه‌اند.

    کلیدواژگان: خبرگزاری، رسانه، رسانه های اجتماعی، اثر بخشی
  • نعیمه مونسی*، علی اکبر رزمجو، ابراهیم فتحی صفحات 47-72

    رسانه‌ها یکی از ابزارهای موثر در آگاهی‌بخشی به مردم و نظارت بر نهادهای جامعه از جمله دولت هستند. بهبود تعامل دولت با رسانه‌ها به هم‌افزایی آن‌ها کمک می‌کند. هدف از پژوهش حاضر نیز طراحی مدل تعاملی سازمان صدا و سیما ‌در بخش معاونت سیاسی ‌با دولت است. بدین‌ منظور این پژوهش با استفاده از روش کیفی انجام شده است. داده‌های به دست آمده از تحقیقات کتابخانه‌ای و مصاحبه با کارشناسان و صاحب‌نظران صدا و سیما و کارشناسان رسانه‌ای با تکنیک مصاحبه نیمه ساختار یافته حاصل آمده و با بهره‌گیری از روش تحلیل مضمون،‌ تجزیه ‌تحلیل و واکاوی صورت گرفته است.‌ نتایج تحقیق نشان داد که دولت و سازمان صدا و سیما در بخش اخبار به سه شکل حمایتی، نظارتی و هدایتی می‌توانند تعامل برقرار کنند. وحمایت سازمان صدا و سیما از دولت باید اولویت نخست باشد تا تعامل به مراحل نظارت و هدایت برسد. هرچند تاکنون به‌دلیل فقدان قوانین روشن و به‌روز و عدم درک متقابل، دولت و سازمان صدا و سیما نتوانسته‌اند انتظارات خود از یکدیگر را مدیریت کنند. شورای نظارت بر سازمان صدا و سیما نیز به‌عنوان یکی از عوامل اثرگذار در بهبود این تعامل عملکرد موفقی نداشته است. ‌

    کلیدواژگان: مدل، الگوی تعاملی، معاونت سیاسی، دولت
  • ترجمه: حامد بابازاده مقدم، نجمه خدری صفحات 73-116

    بحث و گفت و گو بر سر به رسمیت شناختن احتمالی استفاده از اینترنت به عنوان حقی انسانی به بلوغ خود رسیده است. مقاله‌ی حاضر در ابتدا به توصیف خطوط کلی استدلال هایی می پردازد که در موضع موافقت یا مخالفت با به رسمیت شناختن چنین حقی قرار دارند و پس از آن، به تحلیل این مسیله مبادرت می ورزد که حقوق بشر کنونی، به‌ویژه آزادی بیان، چگونه به منزله ی ابزاری حقوقی برای محافظت از محتوا و اتصال اینترنت در برابر مداخله ی غیرقانونی عمل خواهد کرد. سپس مشی تعهدات مثبت دولت ها و تعهدات حقوق بشری را به عنوان ابزارهایی زنده مورد توجه قرار می دهد و نقش آنها را در حفاظت از محتوا در اینترنت و تضمین اتصال عموم شهروندان به شبکه ی جهانی اطلاعات بررسی می-نماید. نمونه ی دستورالعمل خدمات جهانی اتحادیه ی اروپا اهمیت منابع حقوقی غیر از موارد برگرفته از مقوله ی حقوق اساسی را نشان می دهد. بنا بر نتایج حاصل از این مقاله، پیش از آن که حق جدیدی برای استفاده از اینترنت به رسمیت شناخته شود، باید آن چه در حال حاضر حفاظت می شود و نیز چگونگی این عمل کرد را مدنظر قرار داد. با این وجود، احتمال بحث و گفت وگو در خصوص نیاز به مواردی بیش تر از آن چه هم اکنون در قانون حقوق بشر آمده است وجود دارد.

  • حسن بشیر صفحات 117-141

    نظام‌های نوین ارتباطی همچون مطبوعات در قرن نوزدهم میلادی در پی تماس‌های مستقیم و غیرمستقیم با نوگرایی غربی، در ایران مستقر شد. نقطه‌ی کانونی پژوهش حاضر پی بردن به نقش مطبوعات در تحولات اجتماعی و سیاسی ایران به ویژه در حوزه فیمنیسم و حقوق زنان در این دوره است. به لحاظ تاریخی، سرآغاز این روند را می‌توان به پیش از راه اندازی مطبوعات در ایران احاله کرد. همین زمینه‌ی تاریخی بیانگر این معناست که روند نوسازی مزبور دوره‌های مختلفی از تحول را طی کرد به نحوی که هر کدام تاثیر مشخصی بر کشور گذاشت. اهمیت این تاثیرگذاری‌ها، که در قرن نوزدهم واقع شد، را می‌توان در تاریخ نوین ایران شاهد بود. در این قرن بود که پایه‌های سلطه‌ی غربی و شروع عصر کلاسیک امپریالیسم در جهان پی‌ریزی شد. تاثیر غرب بر ایران به آغاز قرن نوزدهم بر می‌گردد یعنی دوره‌ای که فشار نظامی روسیه و سپس بریتانیا منجر به پذیرش تحمیلی و تحقیرآمیز برخی معاهده‌ها از جانب ایران گردید. انتشار نخستین روزنامه ایرانی در سال1215 هجری شمسی (1837 میلادی) توسط میرزا صالح شیرازی تحولی مهم در کشور ایجاد کرد. راه اندازی نشریات دیگر، از جمله صوراسرافیل، نتیجه اولین اقدام در این زمینه بود. پژوهش حاضر در واقع یک بررسی تاریخی کاوشگرانه/تحلیلی ، کمی/کیفی و محتوایی/گفتمانی از روزنامه صوراسرافیل به ویژه در حوزه حقوق زنان به حساب می آید.

    کلیدواژگان: نوسازی ایران، روزنامه صوراسرافیل، فیمنیسم، حقوق زنان، قرن نوزدهم میلادی
  • احسان علینی*، علی اصغر کیا صفحات 143-186

    شواهد تاریخی نشان می‌دهند به دلیل نقش و اهمیتی که مطبوعات در کنار سایر وسایل ارتباط جمعی جهت ایجاد فضای تبادل آرا، نقد و گفتگو، تعالی افکار و در یک کلام حفظ و گسترش آزادی بیان و عقیده دارند، همواره از سوی دولت‌ها تحت نظارت شدید قرار می‌گیرند. در مقاله حاضر، با استفاده از روش تحقیق اسنادی (کتب، مقالات و اسناد تاریخی) و تحلیل تاریخی داده‌ها، سیر تاریخی آزادی مطبوعات در سه کشور انگلستان، فرانسه و آمریکا به عنوان پرچم داران تحول در عرصه مطبوعات بررسی می‌شود. تمرکز پژوهش بر دوره‌ای است که در آن انقلاب‌های دموکراتیک در قرون 17 و 18 در کشورهای مذکور رخ دادند؛ چراکه اثرات این رویدادها در زمان خود بر تحول مطبوعات بسیار شگرف بود. بر این مبنا، مرور وضعیت مطبوعات در غرب بر اساس تحولات سیاسی، اجتماعی از سه دوره متفاوت حکایت می‌کند: 1) مطبوعات استبدادی 2) مطبوعات عقیدتی و سیاسی 3) مطبوعات تجاری و خبری. نتایج تحقیق نشان می‌دهد که تاثیر «انقلاب‌های دموکراتیک» بر روند جریان آزاد اطلاعات و آزادی مطبوعات از آن رو قابل توجه است که در طول قرن نوزدهم، ‌تمام قوانین اساسی کشورهای اروپایی، آزادی مطبوعات را بر مبنای اصول مندرج در اعلامیه‌های حقوق آمریکا و فرانسه تنظیم کردند. این روند به اشکال مختلف و توسط قوانین بین‌المللی متعدد در طول قرن بیستم ادامه یافت و هنوز هم مدافعان آزادی بیان و رسانه‌های جمعی برای ایجاد و حفظ فضای آزاد اطلاعات و تضمین آن توسط دولت‌ها تلاش می‌کنند.

    کلیدواژگان: آزادی مطبوعات، انقلاب های دموکراتیک، انگلستان، فرانسه، آمریکا
  • فاضل کرد صفحات 187-224

    فرایند دولت سازی و هویت دولت در ایران (76- 96) روندی متمایز از دیگر کشورها داشته است. از آنجا که ساخت و ساز دولت رویه‌ای در کنترل سیاسی است، بنابراین طبقات اجتماعی و از جمله طبقه متوسط جدید برای تسخیر یا دسترسی به دولت، اقدام به داربست سازی سیاسی می‌کنند. شکل‌گیری داربست‌های سیاسی برای تسخیر دولت، گاه ناشی از الگو برداری از دولت‌های توسعه‌گرا و گاه ناشی از ایده‌های آرمانی و انقلابی بوده است. در سه دهه اخیر پسا انقلاب، فرصتی اجتماعی- سیاسی برای طبقه متوسط جدید به وجود آمد که اثربخشی خود را بر سازه‌های دولت نشان دهد. منظور از طبقه متوسط جدید، طبقه‌ای دین‌گرا و یا عرف‌گرا، با نگرش‌های سیاسی و فرهنگی و علمی است که بخش بزرگی از بافت اجتماعی ایران را تشکیل داده است. سوال پژوهش آن است که داربست‌های سیاسی طبقه متوسط جدید در راستای ساخت و یا تسخیر دولت تسهیل‌گر کدامند؟ یافته‌های پژوهش حاکی از آن است که طبقه متوسط جدید از طریق داربست‌های سیاسی همچون مشارکت و رقابت سیاسی در مردم سالاری، رسانه‌های گروهی و همگانی، احزاب و جریان‌های سیاسی، فرهنگ سیاسی، رهبری سیاسی و تکنوکراسی در بوروکراسی، دست به بسیج منابع رای‌دهی در مشارکت سیاسی و در جهت خلق دولت می‌زند. چارچوب نظری برای تحلیل موضوع، نظریات نوسازی با رویکرد توصیفی- تحلیلی و با روش تاریخی است.

    کلیدواژگان: طبقه متوسط جدید - مشارکت سیاسی، رسانه های گروهی، جریان های سیاسی، فرهنگ و رهبری سیاسی، تکنوکراسی در بوروکراسی، دولت حداقل و تسهیل گر
  • حسین رهنمایی *، مهدیه محسنی صفحات 225-251

    پژوهش حاضر تلاشی است در جهت تبیین سیره تبلیغی پیامبر(ص) برای نشر وگسترش معارف اسلامی. این پژوهش که از نوع توصیفی - تحلیلی است، با بررسی اسناد تاریخی ، تبیین و تحلیل شیوه هایی که پیامبر(ص) در دوران زندگی خود از آن ها در جهت تبلیغ دین اسلام استفاده کرد را به عنوان مساله اصلی خود قرار داده است. امکان سنجی کاربست شیوه‌های تبلیغی پیامبر(ص) در دوران نبوت خود (قبل و بعد از هجرت) برای تبلیغ در دنیای معاصر مبتنی بر نظریه‌های رسانه‌ای جدید، از مسایلی است که در این پژوهش بدان پرداخته شده است. شیوه های تبلیغی پیامبر(ص) با نظریات ارتباطی مطرح معاصر به ویژه دیدگاه‌های دیوید برلو مورد تحلیل قرار گرفته است. این مطالعه نشان می‌دهد که تکنیک‌های تبلیغی به کاربسته شده توسط پیامبر(ص) از برخی جهات با نظریات معاصر رسانه‌ای وتبلیغی همخوانی دارد. هر چند هیچ یک از نظریات مطرح ارتباطی قدرت تببیین همه ابعاد آن را ندارند. شیوه‌های تبلیغ نبوی در روزگار ما نیز به خوبی قابلیت به کارگیری توسط مبلغین اسلامی را دارا هستند.

    کلیدواژگان: تبلیغ، پیامبر(ص)، ارتباط، مخاطب شناسی، مبلغ، اسلام
|
  • Usof Khojir*, Kosar Mehrzade Pages 11-46

    In this research, the reasons and type of use of social media by the main news agencies of the country have been discussed. This research was classified as qualitative research in terms of applied purpose and method. In this study, due to the lack of previous research and the exploratory nature of the research topic, in-depth interviews have been used to collect data. The statistical population of this research was the managers and officials of the important news agencies of the country. These news agencies include the country's official ones that use social media. In this research, eleven managers of the main news agencies of the country were interviewed and after these interviews, the researcher reached a theoretical saturation. The results indicate that news agencies use social media for reasons such as interacting with the audience, enhancing effectiveness, media branding, confronting foreign media, helping the news gatekeeper, responding to ambiguities, and so on. Also, issues such as social media indecision, poor media literacy of the audience, shortening the life of the news, publishing fake news, and ownership of the news produced are some of the challenges that news agencies face.

    Keywords: News agency, media, social media, effectiveness
  • Naeemeh Monesi*, Aliakbar Razmjoo, Ebrahim Fathi Pages 47-72

    The media is one of the effective tools for informing the people and monitoring the institutions of society, including the government. Improving government interaction with the media helps to increase their integration. The purpose of this study is to design an interactive model of the IRIB in the segment of political deputy within the government. Because of that, this research has been done using a qualitative method. The data obtained from library research and interviews with IRIB pundits and media experts were obtained by semi-structured interview technique and were analyzed by using the content analysis method. The results of the study showed that the government and IRIB can interact in the news sector in supportive, regulatory, and directing forms and the support of IRIB for the government should be the first priority so that the interaction reaches the stages of monitoring and guidance. However, due to the lack of clear and up-to-date laws and lack of mutual understanding, the government and the IRIB have not been able to manage their expectations of each other. The Broadcasting Supervisory Council, as one of the effective factors in improving this interaction, has not been successful.

    Keywords: Model, Interactive Model, Political Deputy, Government
  • Hasan Bashir Pages 117-141

    New communication systems such as the press were established in Iran in the 19th century following direct and indirect contacts with Western modernism. The focal point of the current research is to find out the role of the press in the social and political developments of Iran, especially in the field of feminism and women's rights in this period. Historically, the beginning of this process can be referred to the period before the establishment of the press in Iran. This historical background shows the meaning that the said modernization process went through different periods of transformation in such a way that each of them had a specific effect on the country. The importance of these influences, which occurred in the 19th century, can be witnessed in the modern history of Iran. It was in this century that the foundations of Western power and the beginning of the classical age of imperialism were laid in the world. The influence of the West on Iran goes back to the beginning of the 19th century, that is, the period when the military pressure of Russia and then Britain led to the forced and humiliating acceptance of some treaties on the part of Iran. The publication of the first Iranian newspaper in 1215 AH (1837 AD) by Mirza Saleh Shirazi created an important change in the country. The launch of other publications, including Sur-i Israfil, was the result of the first action in this field. The present research is actually an exploratory/analytical, quantitative/qualitative and content/discourse and historical study of Sur-i Israfil newspaper, especially in the field of women's rights.

    Keywords: Iran's Modernization Sur-i Israfil newspaper Feminism Women's Rights 19th Century AD
  • Ehsan AliniAli*, asghar Kiya Pages 143-186

    Historical evidence shows that due to the role and importance of the press, along with other means of mass communication, to create an environment for the exchange of opinions, criticism and discussion, excellence of ideas and in a word, to preserve and expand the freedom of expression and opinion, it is always under the supervision of the governments. They are intense. In this article, by using documentary research method (books, articles and historical documents) and historical data analysis, the historical course of press freedom in three countries, England, France and America, as the flagships of the revolution in the field of press, is examined. The current research focuses on the period in which the democratic revolutions occurred in the 17th and 18th centuries in the three mentioned countries; because the effects of these events on the evolution of the press were tremendous. Based on this, the review of the press situation in the West based on political and social developments tells of three different periods: 1) Authoritarian press 2) Ideological and political press 3) Business and news press. The research results show that the effect of "democratic revolutions" on the free flow of information and freedom of the press is significant because during the 19th century, all the basic laws of the European countries protected the freedom of the press based on the principles contained in the American Declaration of Rights. And set France. This process continued in various forms and through numerous international laws throughout the 20th century, and still defenders of freedom of speech and mass media are working to create and maintain a free space of information and guarantee it by governments.

    Keywords: : Freedom of the Press, Democratic Revolutions, Britain, France, America
  • Fazel Kord Pages 187-224

    The process of state- building and identity in Iran from 1376 to 1396 has been a trend different from other countries. Since the state building is a procedure under the control of politics, social classes such as new middle class launch to make political scaffolding so as to seize the power. Formation of political scaffoldings for the purpose of capturing the state sometimes arises from model taking of the developing states or sometimes from revolutionary or ideological purposes. During the three lately decades post-revolution, a socio- political opportunity for the new middle class to be effective in building the state was created. The meaning of the new middle class is the religion- oriented or tradition- oriented class with political, social or scientific attitudes which comprises a large part of the social texture of the Iranian society. The study question is that what the political scaffoldings in line with a facilitator state are? The findings show that the new middle class via political scaffoldings such as cooperation, competition in democracy social media, parties and political currents, political culture, political leadership and technocracy in bureaucracy will mobilize in voting for the creation of the state. The theoretical framework for the analysis of the subject is the theories of neo- state building with the analytical- qualitative approach and historical method.

    Keywords: new middle class, political cooperation, mass media, political currents, culture, leadership of technocracy, the least state a facilitator
  • Hosein Rahnamaei*, Mahdie Mohseni Pages 225-251

    The present study is an attempt to explain the propaganda style of the Prophet Muhammad (PBUH) for publishing and spreading Islamic teachings. This research, which is descriptive-analytical, by examining historical documents, explained and analyzed the methods that the Prophet (PBUH) used in his life to propagate Islam as its main goal. Feasibility of applying the preaching methods of the Prophet during his prophethood (before and after the Hijra) in the contemporary world based on new media theories is discussed in this research. The propaganda methods of the Prophet Muhammad (PBUH) have been analyzed with contemporary communication theories, especially the views of "David Berlow". This study shows that the propaganda techniques used by the Prophet are in some respects consistent with contemporary theories of media and propaganda but none of theories have the power to explain all aspects of the Prophet's preaching techniques and styles. The issue conclued that prophet Muhammad’s propaganda methods can also be used by Islamic missionaries who prefre to choose new methods in their missions

    Keywords: propaganda, Prophet Muhammad (PBUH), communication, preacher, Islam, audience studies