فهرست مطالب

مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت
سال دهم شماره 1 (پیاپی 46، فروردین و اردیبهشت 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/16
  • تعداد عناوین: 12
|
  • رضا بیدکی، زنیره سلیمی* صفحات 1-4

    با توجه به شیوع بالای سطوح مختلف اختلالات حافظه و فراموش کاری، بسیاری از مراجعات روانپزشکی و روانشناسی به علت ترس از ابتلا به بیماری هایی مانند آلزایمر است که موجب زوال عقل می شوند. با این حال بسیاری از این اختلالات علت درونی داشته و می توانند در دسته اختلالات شناختی عملکردی طبقه بندی شوند. علیرغم اینکه تشخیص اختلال شناختی با رد علل ارگانیک داده می شود، تشخیص اختلالات عملکردی مشکل بوده و اکثر این اختلالات تشخیص داده نمی شوند. مشخص شده است که افسردگی، اضطراب و اختلالات رفتاری می توانند پیشاهنگ اختلال شناختی خفیف باشند؛ ولی اینکه اختلال شناختی عملکردی نیز می تواند ماشه چکان یا پیشاهنگی برای اختلالات شناختی ارگانیک و مرتبط با دمانس باشد مشخص نشده است. فرم تیپیک اختلال شناختی عملکردی، با حیطه های توجه و تمرکز همپوشانی دارد. هم زمانی این اختلالات با افسردگی می تواند تشخیص اختلالات شناختی عملکردی را مشکل تر سازد؛ لذا مهم است که قبل از طرح چنین تشخیصی، دمانس کاذب ناشی از افسردگی رد شود. از آنجا که شروع اختلال شناختی عملکردی در میانه زندگی است، این اختلالات در تشخیص افتراقی با اختلالات نورودژنراتیو با شروع زودرس می باشند. علیرغم تحقیقات فراوان در زمینه تشخیص اختلالات شناختی عملکردی، هنوز معیارهای قطعی برای تشخیص این اختلالات مشخص نشده است و همچنین پیش آگهی طولانی مدت این اختلالات نیز نامشخص است.

    کلیدواژگان: شناخت، حافظه، دمانس آلزایمر
  • فاضله حیدری، محمد نریمانی، سیف الله مدبر، سجاد بشرپور* صفحات 5-18
    مقدمه

    سرشت های هیجانی به طور ثابتی با آسیب شناسی روانی ارتباط داشته و به عنوان عوامل آسیب پذیر کننده برای تعداد زیادی از اختلالات روانشناختی مطرح می باشند، در حالی که مکانیسم های زیربنایی این ارتباط چندان روشن نیست. 

    هدف

    هدف مطالعه حاضر تحلیل مسیر اثر سرشت های هیجانی بر نشانه های اختلال سلوک در نوجوانان با بررسی نقش میانجی نشخوار خشم بود.

    روش : 

    روش این مطالعه، توصیفی از نوع همبستگی بود که به روش مدل یابی معادلات ساختاری انجام شد. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دوره های اول و دوم متوسطه شهر ارومیه در سال تحصیلی 1400-1399 بود. تعداد 220 نفر به روش نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب و به پرسشنامه توانایی ها و مشکلات (2003)، مقیاس مرکب سرشت های عاطفی هیجانی (2012) و مقیاس نشخوار خشم (2001) پاسخ دادند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آماره های توصیفی با نرم افزار SPSS نسخه 27 و برای آزمون فرضیات از تحلیل مسیر با نرم افزار SmartPLS نسخه 3 استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که سرشت های فعال سازی (0/01>p؛ 0/21=ß) و حساسیت (0/01>p؛ 0/26=ß) اثر مثبت مستقیم و سرشت های کنترل (0/01>p؛ 0/29-=ß)، مقابله (0/01>p؛ 0/18-=ß) و بازداری (0/01>p؛ 0/11-=ß) اثر منفی مستقیمی بر نشانه های سلوک دارند. سرشت های فعال سازی (0/05>p؛ 0/21=ß)، بازداری (0/01>p؛ 0/11=ß) و حساسیت (0/01>p؛ 0/36=ß) اثر مثبت مستقیم ولی سرشت های مقابله (0/01>p؛ 0/45-=ß) و کنترل (0/05>p؛ 0/28-=ß) اثر منفی مستقیمی بر نشخوار خشم دارند. نتایج اثرات غیرمستقیم نیز نشان داد که نشخوار خشم میانجی روابط سرشت های هیجانی با اختلال سلوک می باشد (0/05>p).

    نتیجه گیری: 

    نتایج این مطالعه نشان داد که سرشت های فعال سازی و حساسیت عامل خطر و سرشت های کنترل، مقابله و بازداری عامل حفاظتی در برابر اختلال سلوک می باشند و سرشت های هیجانی با واسطه گری نشخوار خشم بر اختلال سلوک اثر می گذارند.

    کلیدواژگان: اختلال سلوک، سرشت، نشخوار خشم
  • جمشید شاه محمدی، حسین محققی، مهران فرهادی*، مسیب یارمحمدی واصل، محمدرضا ذوقی پایدار صفحات 19-30
    مقدمه

    امروزه جراحی زیبایی گزینه ای است برای بهبود کیفیت زندگی که در تمام دنیا استقبال و گرایش به آن رو به افزایش است.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه اجتناب تجربی با نگرانی از تصویر بدنی در پیش بینی نگرش مثبت به انجام عمل های زیبایی در مراجعه کنندگان به پزشکان پوست، مو و زیبایی بود.

    روش

    روش پژوهش همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مراجعه کنندگان به کلینیک ها و مطب های متخصصین پوست و مو و جراحی های زیبایی و پلاستیک شهر سنندج در سال 1400 بودند. روش نمونه گیری به صورت در دسترس بود. تعداد نمونه با استفاده از جدول مورگان 272 نفر تعیین شد. ابزارهای پژوهش شامل: پرسشنامه اجتناب تجربی (2011)، نگرانی از تصویر بدنی (2005) و گرایش به جراحی زیبایی اعتمادی فرد و امانی (1392) بود. به منظور تحلیل داده ها از روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون چند متغیره به شیوه ی همزمان و مدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای SPSS نسخه 26 و لیزرل نسخه 8/8 استفاده گردید.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد بین اجتناب تجربی با نگرانی از تصویر بدن (r=0/59, p<0/01) و گرایش مثبت به عمل جراحی زیبایی (r=0/25, p<0/01) رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین بین نگرانی از تصویر بدن با گرایش به جراحی زیبایی (r=0/49, p<0/01) رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. تحلیل داده ها نشان دهنده مناسب بودن شاخص ها بوده و مدل از برازش مطلوبی برخوردار بود.

    نتیجه گیری:

     نتیجه پژوهش نشان داد گرایش مثبت به عمل های جراحی زیبایی، توسط متغیرهای اجتناب تجربی و نگرانی از تصویر بدنی قابل پیش بینی است؛ بنابراین، پیشنهاد می شود روانشناسان و مشاوران جهت کاهش احتمال گرایش به عمل های جراحی زیبایی، نقش اجتناب تجربی و نگرانی از تصویر بدنی را مورد توجه قرار دهند.

    کلیدواژگان: جراحی زیبایی، اجتناب تجربی، تصویر بدن
  • مریم فارابی، سعید تیموری*، علیرضا رجایی صفحات 31-44
    مقدمه

    روابط فرا زناشویی موجب مختل شدن عملکرد خانواده می شود و این امر می تواند عواقب منفی جدی برای اعضای خانواده ایجاد نماید.

    هدف

    هدف مطالعه حاضر بررسی مقایسه ای اثربخشی زوج درمانی شناختی رفتاری ترکیبی و زوج درمانی رفتاری یکپارچه بر بهبود عملکرد خانواده در زوج های دارای روابط فرا زناشویی بود.

    روش

    مطالعه حاضر شبه آزمایشی و از نوع طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر مشهد در بازه زمانی سال 1399 بود. تعداد 39 زوج با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس از میان افراد دارای روابط فرا زناشویی انتخاب شدند. شرکت کنندگان به صورت تصادفی در سه گروه کنترل، زوج درمانی شناختی رفتاری ترکیبی و زوج درمانی رفتاری یکپارچه جایگزین شدند (هر گروه 13 زوج). شرکت کنندگان مقیاس عملکرد خانواده اپشتین و همکاران (1983) را قبل و بعد از مداخله ها تکمیل نمودند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 20 و تحلیل کوواریانس استفاده شد.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد نمرات تمام مولفه های عملکرد خانواده در گروه های مداخله نسبت به گروه کنترل کاهش معنادار داشته است (0/05>p). گروه زوج درمانی شناختی رفتاری ترکیبی بر ابعاد حل مشکل و ارتباط و گروه زوج درمانی رفتاری یکپارچه بر همراهی عاطفی اثربخشی بیشتری نشان دادند (0/05>p).

    نتیجه گیری:

     طبق نتایج بدست آمده هر دو رویکرد زوج درمانی شناختی رفتاری ترکیبی و زوج درمانی رفتاری یکپارچه بر بهبود عملکرد خانواده اثربخشی مثبت داشتند؛ بنابراین پیشنهاد می شود درمانگران برحسب شرایط و نوع مشکلات زوج ها از تلفیق این دو روش زوج درمانی جهت بهبود عملکرد خانواده در زوجین دارای روابط فرا زناشویی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: زوج درمانی، درمان شناختی رفتاری، درمان رفتاری یکپارچه نگر، عملکرد خانواده، خیانت
  • آرزو سهیلی پور، علیرضا رشتبری، داود احمدی، امید ساعد* صفحات 45-58
    مقدمه

    علی رغم پیامدهای منفی پاندمی کووید-19 بر سلامت روان، دانش ما از روند تغییرات شدت علایم اختلال های روانشناختی در دوران پاندمی کرونا بسیار ناچیز است.

    هدف

    هدف مطالعه حاضر بررسی تغییرات علایم اضطراب، افسردگی، وسواس فکری- عملی، اضطراب اجتماعی و اضطراب فراگیر در جمعیت دانشجویی در دوره پاندمی کووید- 19 بود.

    روش

    این مطالعه از نظر گردآوری داده ها از نوع مطالعات توصیفی طولی است. نمونه ای به حجم 376 نفر در یک پلتفرم پژوهشی آنلاین (پرسآل) به روش در دسترس از جامعه دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه علوم پزشکی و دانشگاه سراسری زنجان انتخاب و در 4 مرحله به فواصل زمانی 6 ماه از اردیبهشت 1399 تا مهر 1400 مورد ارزیابی قرار گرفتند. پرسشنامه های افسردگی و اضطراب بک (1996، 1993)، اختلال اضطراب فراگیر (2006)، پرسشنامه ی تجدیدنظر شده وسواسی- جبری (2002) و پرسشنامه فوبیای اجتماعی (2000) برای گردآوری داده ها استفاده شد. داده ها به روش تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر و با استفاده از نرم افزارهای SPSS نسخه 26 و R تحلیل شد.

    یافته ها:

     در طول پاندمی کووید-19، شدت علایم اضطراب (0/008=p)، وسواس فکری- عملی (0/023=p) و اضطراب فراگیر (0/052=p) روندی افزایشی داشته که با فروکش کردن شرایط پاندمی، از شدت این علایم نیز کاسته شده است. این در حالی است که شدت افسردگی پیوسته افزایشی بوده (0/001=p) و شدت اضطراب اجتماعی نیز تغییرات ناچیزی داشته است (0/964=p).

    نتیجه گیری:

     پاندمی کووید-19 موجب افزایش قابل توجه شدت علایم اختلال های روانشناختی شده است؛ لذا ضروری است که با اجرای مطالعات گسترده تر، عوامل زیربنایی این تغییرات و دیگر پیامدهای روانشناختی پاندمی کووید-19 مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کووید-19، اضطراب، افسردگی، وسواس فکری- عملی، اضطراب اجتماعی
  • فاطمه کوکبی سیوکی، فریده حمیدی*، حسین فکوری حاجییار صفحات 59-74
    مقدمه

    میزان رضایتمندی از زندگی زوجین بسیار مهم است و به نوعی تداوم و بقای زندگی زناشویی به آن مرتبط است؛ و این مسیله در زندگی زوجین خانواده ترکیبی شکل و گونه ای دیگر پیدا می کند.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر، ارایه الگوی مفهومی تبیین رضایت زناشویی در زوجین خانواده ترکیبی ایرانی با استفاده از رویکرد داده بنیاد بود.

    روش

    این پژوهش با رویکرد کیفی و روش داده بنیاد انجام شد. جامعه آماری شامل همه زوجین خانواده ترکیبی ساکن شهر مشهد در سال 1401 بود، تعداد 21 زوج به صورت نمونه گیری هدفمند و داوطلبانه جهت مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته انتخاب و مصاحبه ها تا مرحله اشباع نظری ادامه یافت. تجزیه و تحلیل داده ها به روش اشتراوس و کوربین انجام شد.

    یافته ها:

     در مدل پارادایمی پانزده مقوله در قالب ابعاد شش گانه، شامل شرایط علی (نحوه و انگیزه ازدواج، سلامت جسمانی و روانی، تعهد، رضایت جنسی، نقش پذیری، عوامل عاطفی، ویژگی طبعی، عوامل رفتاری، ویژگی های شخصیتی و رفتاری- تربیتی فرزندان)، مقوله محوری (مهارت های ارتباطی)، مقوله راهبردی (قانونمندی در زندگی)، شرایط زمینه ای (عوامل- دموگرافیک)، شرایط مداخله گر (نیازهای اقتصادی و مالی، فرا خانوادگی، مشارکت) و پیامد (فردی و اجتماعی) حاصل شد.

    نتیجه گیری: 

    نتایج نشان داد مهارت های ارتباطی، قانونمندی زندگی، سلامت جسمانی و روانی، تعهد، رضایت جنسی، نیازهای مالی، عوامل شناختی- رفتاری، ویژگی های شخصیتی و تربیت فرزندان با رضایت زناشویی زوجین خانواده ترکیبی مرتبط بود؛ بنابراین پیشنهاد می شود در مشاوره های قبل و حین ازدواج مجدد زوجین دارای فرزند و نیز برنامه غنی سازی زندگی این زوجین استفاده شود.

    کلیدواژگان: روابط زناشویی، خانواده ترکیبی، نظریه داده بنیاد
  • ایمان نجار کاخکی، مریم کلهرنیا گل کار*، عاطفه نژاد محمد نامقی، فاطمه محمدی شیری محله، مجید ولی زاده صفحات 75-89
    مقدمه

    امروزه چاقی به پدیده ای همه گیر تبدیل شده که اثرات سویی به همراه دارد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد و طرحواره درمانی گروهی بر دشواری در تنظیم هیجان و شاخص توده بدنی در افراد چاق مبتلا به خوردن هیجانی انجام شد.

    روش

    مطالعه از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش شامل همه مردان و زنان 21 تا 50 سال مراجعه کننده به کلینیک های تغذیه و چاقی شهر تهران در تابستان و پاییز 1399 بود. نمونه پژوهش شامل 45 فرد چاق مبتلا به خوردن هیجانی بود که به صورت نمونه گیری در دسترس در کلینیک های تغذیه و چاقی مهردادی و بهپویان انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل جایدهی شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه رفتار خوردن داچ (1986)، مقیاس دشواری در تنظیم هیجانی گراتز و رومر (2004) و شاخص توده بدنی بود. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس و آزمون تعقیبی بونفرونی به کمک نرم افزار SPSS نسخه 24 تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که بین نمرات گروه کنترل و آزمایش تفاوت معناداری وجود دارد. در مقایسه با گروه کنترل، گروه های آزمایشی تنظیم هیجان را بهبود بخشیده و شاخص توده بدنی را کاهش دادند. علاوه بر این یافته ها نشان داد که گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد در مقایسه با طرحواره درمانی گروهی به یک اندازه موجب بهبود تنظیم هیجان و کاهش شاخص توده بدنی در افراد چاق مبتلا به پرخوری هیجانی می شوند (0/05>P).

    نتیجه گیری: 

    گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد و طرحواره درمانی گروهی روش هایی موثر در بهبود دشواری در تنظیم هیجان و کاهش شاخص توده بدنی در افراد چاق مبتلا به خوردن هیجانی بود؛ بنابراین پیشنهاد می شود در درمان افراد چاق مبتلا به پرخوری هیجانی استفاده شوند.

    کلیدواژگان: گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد، طرحواره درمانی گروهی، دشواری در تنظیم هیجان، چاقی ناشی از پرخوری هیجانی
  • سیده فاطمه موسوی، پری ناز بنیسی*، حسن شهرکی پور صفحات 90-102
    مقدمه

    مسیولیت پذیری دانشجویان اثر تعیین کننده بر پیشرفت تحصیلی، موفقیت شغلی و سرنوشت جامعه دارد؛ بنابراین بررسی عوامل تاثیرگذار بر مسیولیت پذیری آن ها ضروری به نظر می رسد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل مسیولیت پذیری براساس سبک های هویت با نقش میانجی گری خودپنداره انجام شد.

    روش

    روش پژوهش از نوع همبستگی به شیوه تحلیل مسیر بود. جامعه پژوهش حاضر تمامی دانشجویان در حال تحصیل دانشگاه های تهران، شهید بهشتی و آزاد واحد علوم تحقیقات تهران در سال 1401 بودند. تعداد 411 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه مسیولیت پذیری کردلو (1395)، پرسشنامه سبک هویت (1989) و مقیاس خودپنداره راجرز (1957) بود. جهت تحلیل داده ها از نرم افزار AMOS نسخه 24 و SPSS نسخه 25 و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد.

    یافته ها:

     ضرایب همبستگی محاسبه شده بین سبک های هویت اطلاعاتی، هنجاری و همچنین خودپنداره با مسیولیت پذیری مثبت و معنی دار و همبستگی بین سبک هویت سردرگم/ اجتنابی با مسیولیت پذیری منفی و معنی دار بود (0/01>p). همچنین ضرایب مربوط به تاثیر غیرمستقیم سبک هویت اطلاعاتی (t=5/17, β=0/028)، سبک هویت هنجاری (t=4/32, β=0/047) و سبک هویت سردرگم/ اجتنابی (t=-3/27, β=-0/056) با میانجی گری خودپنداره بر مسیولیت پذیری معنی دار بود (0/05>p). ضرایب مسیر مستقیم هر سه سبک هویت نیز در پیش بینی مسیولیت پذیری معنی دار بود (0/01>p).

    نتیجه گیری:

     نتایج نشان دهنده آن است که خودپنداره براساس سبک های هویت، مسیولیت پذیری را میانجی گری می نماید؛ بنابراین متولیان امر باید سعی کنند نسبت به مسیولیت پذیری دانشجویان براساس سبک های هویت تدابیر لازم را اتخاذ نمایند.

    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری، سبک های هویت، خودپنداره
  • علی ندائی، حسین قمری گیوی*، علی شیخ الاسلامی، اسماعیل صدری دمیرچی صفحات 103-115
    مقدمه

    بیماران مبتلا به افسردگی و اضطراب همایند، سطح پیچیده تر و بالاتری از آسیب روانی را نسبت به مبتلایان بدون همایندی تجربه می کنند.

    هدف

    هدف مطالعه حاضر بررسی اثربخشی طرحواره درمانی هیجانی بر عدم تحمل بلاتکلیفی و دشواری تنظیم هیجان افراد مبتلا به افسردگی و اضطراب همایند بود.

    روش

    روش تحقیق حاضر نیمه تجربی و طرح آن پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. از میان بیماران مبتلا به افسردگی و اضطراب همایند مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر اصفهان در سال 1399، تعداد 32 نفر از بانوان از طریق مصاحبه بالینی به صورت در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه طرحواره درمانی هیجانی (16 نفر) و گروه کنترل (16 نفر) گمارده شدند. ابزارها شامل مقیاس عدم تحمل بلاتکلیفی (1994) و مقیاس دشواری تنظیم هیجان (2004) بود. طرحواره درمانی هیجانی در 10 جلسه هفتگی 90 دقیقه ای اعمال شد. داده ها از طریق تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی با نرم افزار SPSS نسخه 22 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها:

     یافته ها حاکی از این بود که طرحواره درمانی هیجانی اثربخشی درون گروهی و بین گروهی نیرومندی را بر عدم تحمل بلاتکلیفی و دشواری تنظیم هیجان داشت (0/01>P). اثربخشی این مداخله تا مرحله پیگیری ماندگار بود. میزان اندازه اثر برای عدم تحمل بلاتکلیفی و دشواری در تنظیم هیجان به ترتیب 0/324 و 0/430 بود (0/01>P).

    نتیجه گیری: 

    طرحواره درمانی هیجانی می تواند به عنوان یک درمان یکپارچه عوامل فراتشخیصی اختلال افسردگی و اضطراب همایند را بهبود بخشد. با اثبات کارایی این مداخله در مطالعات متعدد، می توان از آن به عنوان خط اول درمان افسردگی و اضطراب همایند استفاده کرد.

    کلیدواژگان: بلاتکلیفی، تنظیم هیجان، افسردگی، اضطراب
  • مریم باقری، عزیزالله تاجیک اسماعیلی*، ولی الله فرزاد، محمدحسین عبداللهی، فاطمه رئیسی صفحات 116-127
    مقدمه

    در طول شیوع کرونا، اضطراب ناشی از آن منجر به پریشانی های روانشناختی شد و تحمل پریشانی را به چالش کشید.

    هدف

    هدف از مطالعه حاضر بررسی روابط ساختاری بین اضطراب کرونا با اجتناب تجربی با نقش میانجی تحمل پریشانی در دوره شیوع کووید-19 بود.

    روش

    روش این مطالعه از نظر هدف بنیادی و از نظر روش توصیفی از نوع همبستگی با تکیه بر روش معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل دانشجویان دانشگاه خوارزمی در سال 1400-1399 بود که در دوران شیوع کرونا و آموزش مجازی دانشجو بودند. بر این اساس، 350 دانشجو به صورت نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شد. شرکت کنندگان به مقیاس های اضطراب کرونا علی پور و همکاران (1398)، تحمل پریشانی سیونز و گاهر (2005) و پرسشنامه اجتناب تجربی باند و همکاران (2011) به صورت گوگل فرم پاسخ دادند. در انتها داده ها از طریق نرم افزار SPSS نسخه 24 و AMOS نسخه 14 تحلیل شدند.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد؛ مدل ساختاری بین اضطراب کرونا با اجتناب تجربی با نقش میانجی تحمل پریشانی از برازش خوبی برخوردار بود. اثر مستقیم اجتناب تجربی بر روی اضطراب بیماری کرونا به طور مثبت معنادار، همچنین اثر مستقیم اجتناب تجربی بر روی تحمل پریشانی و تحمل پریشانی بر روی اضطراب کرونا به طور منفی معنادار بود (0/01>P).

    نتیجه گیری: 

    اجتناب تجربی می تواند با نقش میانجی تحمل پریشانی میزان اضطراب کرونا را پیش بینی کند. براساس یافته ها پیشنهاد می شود؛ پژوهشگران در مطالعات آینده در حوزه اضطراب بیماری خصوصا بیماری هایی که سرایت بالایی مانند کووید-19 در بین انسان ها دارند، به یافته های روانشناختی بدست آمده از این مطالعه توجه کنند.

    کلیدواژگان: اجتناب تجربی، تحمل پریشانی، اضطراب کرونا، شیوع کووید-19
  • رضا عمادانی، فروغ رودگر نژاد*، داود کیاکجوری، محمدجواد تقی پوریان صفحات 128-138
    مقدمه

    اهمیت رفتارهای مطلوب سازمانی سبب گردیده است تا امروزه از تمامی ظرفیت های موجود در جهت بهسازی آموزش رفتار سازمانی نهایت استفاده را داشت.

    هدف

    پژوهش کیفی حاضر با هدف ارایه الگوی بهسازی آموزش رفتار سازمانی براساس مولفه های شناختی رفتاری طراحی و اجرا گردید.

    روش

    پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی، از نظر شیوه گردآوری داده ها از نوع آمیخته بود. روش کیفی مورد استفاده از نوع داده بنیاد بود که با توجه به الگوی اشتراوس و کوربین طراحی گردید. جامعه آماری تحقیق شامل افراد آگاه به موضوع تحقیق بودند که با توجه به روش نمونه گیری هدفمند و تا رسیدن به اشباع نظری تعداد 15 نفر مشخص شدند. مکان انجام پژوهش شهر تهران و زمان اجرای آن در سال 1401 بود. همچنین ابزار گردآوری اطلاعات شامل مصاحبه بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از کدگذاری استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها در نرم افزار مکس کیو دی ای انجام شد.

    یافته ها: 

    مطابق با نتایج مشخص گردید که در جهت بهسازی آموزش رفتار سازمانی می بایستی به زیرساخت ها، مسایل فرهنگی، دانش تخصصی و انگیزش توجه داشت. همچنین نتایج نشان داد که موانع کلان و خردی در جهت بهسازی آموزش رفتار سازمانی وجود دارد.

    نتیجه گیری: 

    ایجاد بستری در جهت ارتقاء زیرساخت ها، مسایل فرهنگی، دانش تخصصی و انگیزش می تواند زمینه جدی بهسازی آموزش رفتار سازمانی را فراهم نماید. توجه به الگوی ارایه شده؛ می تواند نقش مهم و تعیین کننده ای در جهت ایجاد بهسازی آموزش رفتار سازمانی براساس مولفه های شناختی رفتاری داشته باشد.

    کلیدواژگان: آموزش، شناخت، رفتار و مکانیسم های رفتاری، سازمان و مدیریت
  • بیتا ثلاثی، محمدآرش رمضانی*، فائزه جهان صفحات 139-154
    مقدمه

    درمان اعتیاد یکی از چالش های حوزه مطالعات سلامت روان است که بدون توجه به مولفه های روانشناختی به شکست می انجامد.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان هیجان مدار و طرحواره درمانی بر خودکارآمدی معتادین با درمان نگهدارنده متادون بود.

    روش

    مطالعه حاضر از نوع شبه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش شامل تمامی معتادین تحت درمان نگهدارنده متادون در کلینیک های ترک اعتیاد منطقه 5 تهران طی سال های 1401-1400 بود. که از این میان 3 کلینیک و 54 بیمار به صورت هدفمند و براساس معیارهای ورود و خروج به پژوهش انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل جایدهی شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه خودکارآمدی شرر (1982) بود. داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرنی به کمک نرم افزار SPSS نسخه 26 تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    یافته های این پژوهش نشان داد که طرحواره درمانی خودکارآمدی را به شکل معناداری تحت تاثیر قرار داده است (F(1/167, 32/687)=43/881, P<0/001). همچنین درمان هیجان مدار نیز خودکارآمدی را در سطح معناداری بهبود بخشیده است (F(2, 56)=29/048, P<0/001). از سوی دیگر نتایج مقایسه این دو درمان با یکدیگر نشان داد که درمان هیجان مدار بر بهبود متغیر خودکارآمدی و مولفه «رویارویی با موانع» در معتادین با درمان نگهدارنده متادون در مرحله پس آزمون اثربخشی بالاتری نسبت به  طرحواره درمانی داشته باشد.

    نتیجه گیری:

     با توجه به اثربخشی هر دو درمان بر خودکارآمدی و مولفه های مربوط به آن، به درمانگران حوزه اعتیاد به ویژه بیماران تحت درمان با متادون پیشنهاد می شود از روش های درمانی حاضر جهت درمان مراجعین استفاده کنند و در این میان با توجه به اینکه درمان هیجان مدار برتری نسبی نشان داده است از این درمان به ویژه می توان برای بهبود رویارویی با موانع استفاده کرد.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، درمان هیجان مدار، درمان اعتیاد، درمان نگهدارنده با متادون، خودکارآمدی
|
  • Reza Bidaki, Zanire Salimi* Pages 1-4

    Due to the high prevalence of different levels of memory disorders and amnesia, many psychiatry and psychology referrals are due to the fear of diseases that cause dementia, including Alzheimer's disease. However, many of these disorders have internal causes and can be classified as functional cognitive disorders. Although the diagnosis of cognitive disorder is made by ruling out organic causes, it is difficult to diagnose functional disorders, thus most of these disorders are not diagnosed. It has been determined that depression, anxiety and behavioral disorders can be precursors of mild cognitive impairment, but it has not been determined whether functional cognitive impairment can also be a trigger or precursor for organic cognitive disorders related to dementia. The typical form of functional cognitive disorder overlaps with the components of attention and concentration. The coexistence of these disorders with depression can make the diagnosis of functional cognitive disorders more difficult. Therefore, it is important to rule out pseudodementia due to depression before making such a diagnosis. Since functional cognitive impairment occur in the midlife period, these disorders are differentially diagnosed with early-onset neurodegenerative disorders. Regardless of the research conducted in the field of diagnosing functional cognitive disorders, no definitive diagnostic criteria have been determined for these disorders, and the long-term prognosis of these disorders is also unknown.

    Keywords: Cognition, Memory, Alzheimer type dementia
  • Fazeleh Heidari, Mohammad Narimani, Seyfollah Modabber, Sajjad Basharpoor* Pages 5-18
    Introduction

    Emotional temperaments are consistently associated with psychopathology and recognized as a risk factor for many psychological disorders. However, the underlying mechanisms of this relationship remain unclear.

    Aim

    This study aimed to conduct a path analysis of the effects of emotional temperaments on the symptoms of conduct disorder in adolescents by investigating the mediating role of anger rumination.

    Method

    This descriptive, correlational study was conducted by the structural equation modeling method. The statistical population consisted of all first- and second-grade high school students in Urmia, Iran, in 2020-2021 academic years. A total of 220 students were selected by the multistage random sampling method and completed the Strengths and Difficulties Questionnaire (2003), Affective and Emotional Composite Temperaments Scale (2011), and Anger Rumination Scale (2001). Descriptive statistics were calculated to analyze the collected data in SPSS version 27, and a path analysis was performed using SmartPLS version 3 to test the study hypotheses.

    Results

    The emotional temperaments of activation (β=0.21, p<0.01) and sensitivity (β=0.26, p<0.01) had direct positive effects on the symptoms of conduct disorder, whereas temperaments of control (β=-0.29, p<0.01), coping (β=-0.18, p<0.01), and inhibition (β=-0.11, p<0.01) had direct negative effects on these symptoms. The temperaments of activation (β=0.21, p<0.05), inhibition (β=0.11, p<0.01), and sensitivity (β=0.36, p<0.01) had direct positive effects on anger rumination, while the temperaments of control (β=-0.45, p<0.01) and coping (β=-0.28, p<0.05) had direct negative effects on this variable. The results pertaining to the indirect effects of temperaments also indicated that anger rumination mediated the relationship between emotional temperaments and symptoms of conduct disorder (p<0.05).

    Conclusion

    The results of the present study revealed that the temperaments of activation and sensitivity were risk factors for conduct disorder, whereas the temperaments of control, coping, and inhibition were protective factors for it. Besides, anger rumination mediated the effects of emotional temperaments on conduct disorder.

    Keywords: Conduct disorder, Temperament, Anger rumination
  • Jamshid Shah Mohamadi, Hossein Mohagheghi, Mehran Farhadi*, Mosayeb Yarmohamadi Vasel, Mohammadreza Zoghipaydar Pages 19-30
    Introduction

    Today, cosmetic surgery is an option to improve the quality of life. It is acquiring an increasing tendency all over the world.

    Aim

    The aim of the present study was to investigate the relationship between experiential avoidance with body image concern in predicting positive attitude towards performing cosmetic surgery in referrals to the dermatologists, hair and cosmetologists.

    Method

    The research method was correlational, structural equation modeling. The statistical population included all the referrals to clinics of dermatologists and hair specialists, cosmetic and plastic surgeries in Sanandaj city in 2021. The sample size was determined 272 people using Morgan's table. The research instruments included the Standard Questionnaires of Experimental Avoidance, Attitude to Cosmetic Surgery, and the Lillton Body Image Concern. In order to analyze the data, statistical methods of Pearson's correlation coefficient, multivariate regression analysis in a simultaneous way, and structural equation modeling were used by applying SPSS version 26 and LISREL version 8.8 software.

    Results

    The results showed that there was a positive and significant relationship between experimental avoidance with image concern (p<0.01, r=0.59), and positive tendency to cosmetic surgery (p<0.01, r=0.25). Also, there is a positive and significant relationship between body image concern and cosmetic surgery (p<0.01, r=0.49). The data analysis shows the appropriateness of the indicators and the model had a good fit.

    Conclusion

    The result of the research showed that the positive tendency towards cosmetic surgery can be predicted by the variables of experimental avoidance and body image concern. Therefore, it is suggested that psychologists and counselors pay more attention to the role of experimental avoidance and body image concern in order to reduce the possibility of the referrals tending to cosmetic surgeries.

    Keywords: Cosmetic surgery, Experimental avoidance, Body image
  • Maryam Farabi, Saeed Taimory*, Alireza Rajaie Pages 31-44
    Introduction

    Extramarital affairs disrupt family functioning and have serious negative consequences for the family members.

    Aim

    The present study aimed to compare the effectiveness of combined cognitive-behavioral couple therapy and integrated behavioral couple therapy in improving family functioning in couples with extramarital affairs.

    Method

    In this quasi-experimental study, with a pretest-posttest control group design, the statistical population consisted of all couples, referred to the counseling centers of Mashhad, Iran in 2021. Thirty nine couples were selected using the convenience sampling method among people with extramarital relationships and randomly assigned to three groups: control group (13 couples), combined cognitive-behavioral couple therapy (13 couples), and integrative behavioral couple therapy (13 couples). The experimental and control groups completed the Family Functioning Scale by Epstein et al. (1983) before and after the interventions. In order to data analysis covariance analysis was performed in SPSS version 20.

    Results

    Results indicated that the scores of all family functioning components significantly decreased in the intervention groups compared to the control group (P<0.05). Combined cognitive-behavioral couple therapy was more effective in the dimensions of problem-solving and communication, while integrated behavioral couple therapy was more effective in emotional companionship (P<0.05).

    Conclusion

    According to the present results, both combined cognitive-behavioral therapy and integrated behavioral couple therapy had positive effects on improving family functioning. Therefore, depending on the conditions and type of marital problems, therapists are suggested to use a combination of these two methods to improve family functioning in couples with extramarital relationships.

    Keywords: Couple therapy, CBT, Integrated behavioral therapy, Family function, Infidelity
  • Arezoo Soheilipour, Alireza Rashtbari, Davoud Ahmadi, Omid Saed* Pages 45-58
    Introduction

    Despite the negative consequences of the Covid-19 pandemic on mental health, our knowledge of the changes in the severity of symptoms of psychological disorders during the pandemic is insufficient.

    Aim

    The purpose of this study was to investigate the changes in the symptoms of anxiety, depression, obsessive-compulsive disorder, social anxiety, and generalized anxiety in the student population during the covid-19 pandemic.

    Method

    This study is a longitudinal descriptive study in terms of data collection. A sample of 376 people was selected with the convenience sampling method from the Zanjan University of Medical Sciences and Zanjan National University undergraduate students using an online research platform (Porsal). The sample was evaluated in 4 stages at 6-month intervals from April 2020 to September 2021. BDI-II, BAI, GAD-7, OCI-R, and SPIN were used for data collection. The data were analyzed by repeated measure ANOVA using SPSS version 26, and R software.

    Results

    During the Covid-19 pandemic, the intensity of symptoms of anxiety (p=0.008), obsessive-compulsive (p=0.023) and generalized anxiety (p=0.052) had an increasing trend, and with the subsidence of the pandemic conditions, the intensity of these symptoms has also been reduced. However, the intensity of depression was continuously increasing (p=0.001), and the intensity of social anxiety also had slight changes (p=0.964).

    Conclusion

    Covid-19 pandemic has caused a significant increase in the severity of the symptoms of psychological disorders; therefore, it is necessary to investigate the underlying factors of these changes and other psychological consequences of the Covid-19 pandemic by conducting more extensive studies.

    Keywords: COVID-19, Anxiety, Depression, Obsessive-compulsive, Social anxiety
  • Fatemeh Kokabi Siuoki, Farideh Hamidi*, Hossein Fakouri Hajiyar Pages 59-74
    Introduction

    Marital satisfaction is a crucial state and Linked with the survival of a marriage for spouses and takes a different form in blended families.

    Aim

    The purpose of this study was developing a conceptual model of explaining marital satisfaction of spouses in Iranian blended families using grounded theory.

    Method

    In this qualitative grounded theory study, the statistical population included all couples in blended families living in Mashhad, Iran in 2022. A total of 21 couples were purposefully and voluntarily selected for in-depth semi-structured interviews. The interviews were continued until theoretical saturation and the data were analyzed using Strauss and Corbin’s method.

    Results

    In the paradigmatic model, fifteen categories were obtained in six main dimensions: causal conditions (type and motivation of marriage, physical and psychological health, commitment, sexual satisfaction, imprinting, emotional factors, disposition, behavioral factors, personality and behavioral traits, parenting), central category (communication skills), strategical category (lawful living), contextual conditions (demographics), intervening conditions (economic and financial needs, extrafamilial needs, cooperation), and outcome (personal and social).

    Conclusion

    The results indicated that communication skills, lawful living, physical and psychological health, commitment, sexual satisfaction, financial needs, cognitive-behavioral factors, personality traits, and parenting were linked with marital satisfaction of couples in blended families. Therefore, it is recommended to use the findings in premarital and marriage counseling for blended families and marriage enrichment programs.

    Keywords: Marital relashionship, Blended family, Grounded theory
  • Iman Najjar Kakhki, Maryam Kalhornia Golkar*, Atefeh Nezhad Mohamad Nameghi, Fatemeh Mohammadi Shirimahaleh, Majid Valizadeh Pages 75-89
    Introduction

    Today, obesity caused by emotional overeating has become a ubiquitous phenomenon with major side effects.

    Aim

    The present study aimed to compare the effectiveness of acceptance and commitment-based group therapy and group schema therapy in emotion regulation difficulties and body mass index (BMI) of obese people with emotional eating.

    Method

    In this quasi-experimental study with a pretest-posttest, control group, follow-up design, the population included all men and women, aged 21-50 years, who were referred to the nutrition and obesity clinics of Tehran, Iran, from September 2020 to December 2020. The study sample included 45 obese people with emotional eating, who were selected through convenience sampling among individuals visiting Mehrdadi and Behpouyan nutrition and obesity clinics and randomly assigned to two experimental groups and one control group. The data collection tools were the Dutch Eating Behavior Questionnaire (1986), Difficulties in Emotion Regulation Scale by Gratz and Romer (2004), and BMI measurement. The collected data were analyzed using analysis of covariance and Bonferroni's post-hoc test in SPSS version 24.

    Results

    Results from Covariance analysis showed that there was a significant difference between the scores of control and experimental groups. Compared to the control group, the experimental groups have improved emotion regulation and reduced body mass index. In addition to results indicated that acceptance and commitment-based group therapy and group schema therapy similarly improved emotion regulation and reduced the BMI of obese people with emotional overeating (P<0.05).

    Conclusion

    Acceptance and commitment-based group therapy and group schema therapy were effective methods in improving emotion regulation difficulties and reducing the BMI of obese people with emotional eating. So it's suggested to use these methods in the treatment of obese people suffering from emotional overeating.

    Keywords: Acceptance, commitment-based group therapy, Group schema therapy, Emotion regulation difficulties, Obesity due to emotional overeating
  • Seyyedeh Fatemeh Mousavi, Parinaz Benisi*, Hassan Shahrakipour Pages 90-102
    Introduction

    Students’ sense of responsibility has a substantial impact on their academic and professional progress, as well as the future of their society. Therefore, it is necessary to examine and identify factors influencing their sense of responsibility.

    Aim

    The present study aimed to propose a model of responsibility based on identity styles with the mediating role of self-concept.

    Method

    In this correlational study, the path analysis method was applied. The study population consisted of all students of Tehran University of Medical Sciences, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, and Science and Research Branch of Islamic Azad University in 2022. A total of 411 students were selected via random cluster sampling. The data collection tools were Kurdlo's Responsibility Questionnaire (2015), Identity Style Inventory (1989), and Rogers’ Self-Concept Scale (1957). Pearson's correlation coefficient test was carried out using AMOS version 24 and SPSS version 25 for statistical analysis.

    Results

    The correlation coefficients indicated significant positive correlations between informative and normative identity styles and the sense of responsibility, with the mediating role of self-concept, while the diffuse/avoidant identity style had a significant negative correlation with the sense of responsibility (P<0.01). Moreover, the coefficients were significant for the indirect effects of informative identity style (β=0.028, t=5.17), normative identity style (β=0.047, t=4.32), and diffuse/avoidant identity style (β=-0.056, t=-3.27) on the students’ sense of responsibility, with the mediating role of self-concept (P<0.05). The direct path coefficients for all three identity styles in predicting responsibility were also significant (P<0.01).

    Conclusion

    The present results showed that self-concept mediated the students’ sense of responsibility based on identity styles. Therefore, authorities should take the necessary measures to improve the students’ sense of responsibility, depending on their identity styles.

    Keywords: Responsibility, Identity styles, Self-concept
  • Ali Nedaei, Hossein Qamari Gavi*, Ali Sheykholeslami, Esmaeil Sadri Damirchi Pages 103-115
    Introduction

    Patients with depression and comorbid anxiety experience more complicated and higher levels of psychological harm than the ones without comorbidity.

    Aim

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of emotional schema therapy on the intolerance of uncertainty and the difficulty of emotion regulation in people suffering from comorbid depression and anxiety.

    Method

    This study was a quasi-experimental research, applying a pre-test and post-test control group design. After interviewing a group of patients with depression and comorbid anxiety who attended counseling centers in Isfahan in 2019, 32 women participants were chosen. Then they were randomly assigned to two groups, including an experimental group and a control group. Each group consisted of 16 participants. The Intolerance of Uncertainty Scale (1994) and the Emotion Regulation Difficulty Scale (2004) were used as the instruments of the study. The experimental group went through emotional schema therapy, which lasted for ten 90-minute sessions. The data analysis was performed through repeated measures ANOVA and Bonferroni's post hoc test, using SPSS-22.

    Results

    The results of the study indicated that emotional schema therapy had a significant effect on uncertainty intolerance and emotion regulation difficulty in both intra- and inter-group status (P<0.01). The effect of this intervention lasted until the follow-up session. The effect size for uncertainty intolerance and emotion regulation difficulty were 0.324 and 0.430 respectively (P<0.01).

    Conclusion

    Emotional schema therapy as a unified treatment can improve trans-diagnostic factors of depression and comorbid anxiety. If proven in various studies in terms of applicability, this intervention can be pioneering in the treatment of depression and comorbid anxiety.

    Keywords: Uncertainty, Emotion regulation, Depression, Anxiety
  • Maryam Bagheri, Azizollah Tajik Esmaeili*, Valiollah Farzad, MohammadHossein Abdollahi, Fatteme Raiisi Pages 116-127
    Introduction

    During the outbreak of Corona, the anxiety due to Corona led to psychological distress and challenged distress tolerance.

    Aim

    The present study aimed to investigate the structural relationships between Corona anxiety and experiential avoidance with the mediating role of distress tolerance in the period of the outbreak of Covid-19.

    Method

    The method of this study was based on the fundamental objective and the descriptive method of the correlation type based on the structural equation method. The statistical population included all students of Kharazmi University in 2018-2019, who were students during the outbreak of Corona and virtual education. Based on this, 350 students were selected by multi-stage cluster random sampling. The participants responded to Alipour et al.'s Corona Anxiety Scale (2018), Simons and Gaher's Distress Tolerance Scale (2005), and Bond et al.'s (2011) Experiential Avoidance Questionnaire in a Google form. Finally, the data were analyzed via SPSS-24 and AMOS-14.

    Results

    The results showed; the structural model between Corona anxiety and experiential avoidance with the mediating role of distress tolerance had the goodness of fitness. The direct effect of experiential avoidance on the anxiety of Corona disease was positively significant, therefore, the direct effect of experimental avoidance on distress tolerance and distress tolerance on Corona anxiety was negatively significant (P<0.01).

    Conclusion

    Experiential avoidance can predict the level of Corona anxiety with the mediating role of distress tolerance. Based on the findings, it is suggested; researchers should pay attention to the psychological findings obtained from this study in future studies in the field of disease anxiety, especially diseases that are highly contagious such as covid-19 in humans.

    Keywords: Experiential avoidance, Distress tolerance, Corona anxiety, Covid-19 outbreak
  • Reza Emadani, Forough Rudgar Nezhad*, Davood Kiakeyjoori, MohammadJavad Taghi Pouryan Pages 128-138
    Introduction

    Due to the significance of desirable organizational behaviors, all available resources have been utilized to improve organizational behavior training.

    Aim

    The purpose of this qualitative research is to provide a model for enhancing organizational behavior training based on cognitive-behavioral components.

    Method

    The current research was mixed in terms of data collection and applied in terms of purpose. According to Strauss and Corbin's model, the qualitative method employed grounded theory. The statistical population of the research consisted of individuals who were familiar with the research topic, and according to the method of purposeful sampling, the number of 15 individuals was determined until theoretical saturation was reached. Tehran was the location of the research, and 2022 was the year of its implementation. Also included in the data collection tool were interviews. To analyze the data, coding was employed. In MaxQD, the entire data analysis process was performed.

    Results

    According to the results, it was determined that infrastructure, cultural issues, specialized knowledge, and motivation should be emphasized in organizational behavior training. In addition, the findings revealed that there are both macro and micro barriers to enhancing organizational behavior training.

    Conclusion

    Creating a platform for enhancing infrastructure, cultural issues, specialized knowledge, and motivation can serve as a foundation for enhancing organizational behavior training. Attention to the provided template can play a decisive role in enhancing cognitive-behavioral component-based organizational behavior training.

    Keywords: Training, Cognition, Behavior, behavioral mechanisms, Organization, management
  • Bita Salasi, MohammadArash Ramezani*, Faezeh Jahan Pages 139-154
    Introduction

    Addiction treatment is one of the challenges facing mental health studies, leading to failure if psychological components are not considered.

    Aim

    The present study aimed to compare the effectiveness of emotion-focused therapy and schema therapy on the self-efficacy of addicts undergoing methadone maintenance treatment.

    Method

    The research was a quasi-experimental study with a pretest-posttest control group design. The study population included all addicts undergoing methadone maintenance treatment in de-addiction clinics in district 5 of Tehran during 2021-2022, of which 3 clinics and 54 patients were purposefully selected, based on the inclusion and exclusion criteria and placed randomly in two experimental groups and one control group. The research instrument was Sherer's General Self-efficacy Scale (1982). The data were analyzed using repeated measures ANOVA and Bonferroni post hoc test through SPSS-26.

    Results

    The results showed that schema therapy significantly affected self-efficacy (P<0.001, F(1.167, 32.687)=43.881). Emotion-focused therapy also improved significantly self-efficacy (P<0.001, F(2, 56)=29.048). Moreover, the results from comparing the two treatment methods indicated that in the post-test stage, emotion-focused therapy was more effective in improving self-efficacy and the component "coping with obstacles" in addicts undergoing methadone maintenance treatment than schema therapy.

    Conclusion

    Considering the effectiveness of both treatments on self-efficacy and its components, it is suggested that therapists of addicts, especially patients treated with methadone, use these treatment methods to treat clients. Additionally, as emotion-focused therapy had a relative superiority, it can be used especially to improve coping with obstacles.

    Keywords: Schema therapy (SCT), Emotion-focused therapy (EFT), Addiction treatment, Methadone maintenance treatment, Self-efficacy