فهرست مطالب

قضاوت و تصمیم گیری در حسابداری - پیاپی 5 (بهار 1402)

نشریه قضاوت و تصمیم گیری در حسابداری
پیاپی 5 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدحسین ستایش*، میلاد رحیمی صفحات 1-38

    پژوهش حاضر، تاثیر کیفیت اطلاعات حسابداری و سیاست پولی بر پیش بینی ورشکستگی را مورد بررسی قرار داده است. برای این منظور از میان شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار، نمونه ای به تعداد 135 شرکت انتخاب شد. به منظور جمع آوری داده های مورد نیاز برای محاسبه متغیرهای پژوهش، از بانک اطلاعاتی ره آورد نوین، پایگاه اطلاعاتی سازمان بورس اوراق بهادار تهران و همچنین پایگاه اطلاعاتی بانک مرکزی استفاده شده است. تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده با استفاده از مدل رگرسیونی داده های تابلویی اثرات ثابت انجام گرفته است. این پژوهش، برای تحلیلگران مالی، مدیران، حسابداران و سیاستگذارن به منظور ارزیابی موقعیت مالی و پیش بینی ورشکستگی مالی شرکت ها دارای کاربرد می باشد. نتایج آزمون فرضیه ها، نشان از عدم رد هر سه فرضیه دارد و حاکی از این است که کیفیت اطلاعات حسابداری در تعامل با سیاست پولی تاثیر مثبت و معناداری بر پیش بینی ورشکستگی دارد. ضریب برآوردی کیفیت اطلاعات حسابداری در تعامل با سیاست پولی بر پیش بینی ورشکستگی پیش از موعد کمتر از ضرایب متغیرهای کیفیت اطلاعات حسابداری و سیاست پولی بر پیش بینی ورشکستگی پیش از موعد شده است و این نشان می دهد که تعامل کیفیت اطلاعات حسابداری و سیاست پولی، نقش تعدیلگری بر پیش بینی ورشکستگی پیش از موعد داشته است

    کلیدواژگان: کیفیت اطلاعات حسابداری، کیفیت اقلام تعهدی، سیاست پولی و پیشبینی ورشکستگی
  • عطیه علیخانی، افسانه سروش یار* صفحات 39-58

    پیش بینی بازده سهام یکی از دغدغه های اصلی سرمایه گذاران است، زیرا به این وسیله می توانند در سطح مشخصی از ریسک به بازدهی بیشتری دست یابند. تجزیه وتحلیل محتوای اطلاعاتی موجود در گزارش های مالی منجر به افزایش یادگیری سرمایه گذاران و به تبع آن تغییر میزان علامت دهی سود می شود. این تغییر می تواند موجب چرخش دیدگاه سرمایه گذاران در استفاده از معیارهای جایگزین سود خالص، مانند سود ناخالص یا سود عملیاتی شود و در نهایت بر کسب مازاد بازده سهام تاثیر داشته باشد. از این رو، هدف پژوهش حاضر بررسی مقایسه ای علامت دهی سود خالص، سود ناخالص و سود عملیاتی و مقایسه تاثیر آنها بر مازاد بازده سهام در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. برای آزمون فرضیه های پژوهش، از مدل رگرسیون چند متغیره و نیز مدل پنج عاملی فاما فرنچ (2015)  استفاده شد. نمونه پژوهش شامل 135 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است که به روش غربال گری انتخاب شد. یافته های پژوهش نشان می دهد که علامت دهی سود خالص نسبت به سود ناخالص بیشتر است. همچنین علامت دهی سود خالص از سود عملیاتی نیز پیشی گرفته است. نتیجه دیگر پژوهش حاکی از این است که سود خالص نسبت به سود ناخالص و سود عملیاتی توانایی بیشتری در ایجاد مازاد بازده سهام دارد.

    کلیدواژگان: علامت دهی سود، یادگیری سهامداران و مازاد بازده سهام
  • شهناز مشایخ*، منا پارسایی، پریا عسکرزاده صفحات 59-86

    بنابر مفاهیم نظری گزارشگری مالی، هدف صورت های مالی، ارایه اطلاعاتی تلخیص و طبقه بندی شده درباره وضعیت مالی، عملکرد مالی و انعطاف پذیری مالی واحد تجاری است که برای طیف گسترده ای از استفاده کنندگان صورت های مالی در اتخاذ تصمیمات اقتصادی مفید واقع گردد. نیل به این هدف نیازمند آن است که اطلاعات در درجه اول، مربوط و قابل اتکا بوده و در درجه دوم قابل مقایسه و قابل فهم باشد به عبارت دیگر اطلاعات حسابداری می بایست از کیفیت بالایی برخوردار باشند. تحقیق حاضر با هدف کشف رابطه بین کیفیت اطلاعات حسابداری  و سرمایه گذارای حقوقی بر کارایی سرمایه گذاری در بانک های عضو بازار سرمایه ایران به بررسی این موضوع می پردازد. در این تحقیق شاخص کیفیت اطلاعات حسابداری، کیفیت اقلام تعهدی می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل 19 بانک عضو بازار سرمایه است. فرضیه های پژوهش با بکارگیری رگرسیون حداقل مربعات معمولی طبق مشاهده ‎ های شرکت-سال به صورت پانلی آزمون شده است. نتایج حاصل از پردازش مدل های رگرسیونی برای فرضیه اول تحقیق نشانگر این بود که کیفیت اقلام تعهدی و سرمایه گذارای حقوقی با کارایی سرمایه گذاری رابطه معنادار دارد؛ نتایج فرضیه دوم پژوهش نشان داد که بیش سرمایه گذاری بر رابطه کیفیت اقلام تعهدی و سرمایه گذارای حقوقی با کارایی سرمایه گذاری تاثیر معناداری دارد.

    کلیدواژگان: کیفیت اطلاعات حسابداری، کیفیت اقلام تعهدی، بیش سرمایه گذاری، کارایی سرمایه گذاری، سرمایه گذاری حقوقی
  • زهره حاجیها*، حسن چناری صفحات 87-106

    هدف این مقاله تاثیر قابلیت مقایسه صورت های مالی بر کیفیت گزارشگری مالی با تاکید بر کیفیت حسابرسی است. استدلال بر این است که قابلیت مقایسه مفید بودن اطلاعات حسابداری را افزایش داده و امکان شناسایی شباهت ها و تفاوت ها را بین رخدادهای اقتصادی برای استفاده کنندگان صورت های مالی فرآهم می سازد. برای این منظور اطلاعات صورت های مالی103  شرکت گردآوری گردید. برای آزمون فرضیه ها از رگرسیون چند گانه با داده های تابلویی استفاده شده است. یافته های حاصل از آزمون فرضیه های پژوهش نشان داد که قابلیت مقایسه صورت های مالی کیفیت گزارش گری مالی را ارتقا می دهد اما نقش تعدیل کنندگی کیفیت حسابرسی بر این ارتباط بی تاثیر است. سطوح بالاتر مقایسه پذیری موجب بهبود محیط اطلاعاتی مدیران و کیفیت گزارشگری مالی می شود. همچنین توانایی های مدیران در ارزیابی عملکرد شرکت و پیش بینی رویدادهای آتی و فرآهم کردن اطلاعات در برآوردهای آینده نگرانه قابل اطمینانی که بتوان با آن ها اقلام تعهدی با کیفیت بالاتری را گزارش کرد ، بیشتر می شود.

    کلیدواژگان: قابلیت مقایسه صورتهای مالی، کیفیت حسابرسی، کیفیت گزارشگری مالی
  • حمیدرضا گنجی*، سید رسول حسینی، مرضیه روزبان، سارا محمدزاده، نیایش نامی فرد طهرانی صفحات 107-138

     سازمان بورس و اوراق بهادار، ماموریت حسابرسی داخلی را ارایه خدمات اطمینان دهی و مشاوره ای مستقل و بی طرفانه، به منظور ارزش افزایی و بهبود عملیات شرکت دانسته است و بر این اساس در سال 1391، کلیه ناشران پذیرفته شده را ملزم به تشکیل واحد حسابرسی داخلی کرده است. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر پیامدهای اثربخشی حسابرسی داخلی بر کیفیت حسابرسی داخلی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. بدین منظور برای بررسی تعداد 12 فرضیه تدوین شد. شایان ذکر است متغیر «اثربخشی حسابرسی داخلی» در سه بخش شامل "صلاحیت، استقلال، واقع گرایی" و «پیامدها» در سه بخش شامل "حمایت مدیریت، حمایت و پذیرش حسابرس و هماهنگی بین بخشی حسابرسان داخلی" طبقه بندی شدند. جمع آوری اطلاعات در خصوص متغیر «کیفیت حسابرسی داخلی»، به دلیل عدم افشای کافی اطلاعات، مستلزم مراجعه به تک تک شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران اعم از مدیر یا احدی از کارکنان واحد حسابرسی داخلی یا احدی از اعضای کمیته حسابرسی آنها بوده است تا افراد مذکور به تکمیل پرسشنامه ای متشکل از 32 معیار کیفیت حسابرسی داخلی در سال 1400 اقدام کنند. داده ها از طریق مدلسازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار SmartPLS  تجزیه وتحلیل شدند. یافته های پژوهش نشان می دهد سوابق و پیامدهای اثربخشی حسابرسی داخلی بر کیفیت حسابرسی داخلی تاثیر مثبت و معناداری دارند. این مطالعه با برجسته کردن عوامل مرتبط با اثربخشی حسابرسی داخلی و نتایج حسابرسی کیفی برای محافظت از بهترین منافع مدیران و در عین حال انجام الزامات حاکمیت شرکتی، به نظریه نمایندگی کمک می کند.

    کلیدواژگان: اثربخشی حسابرس داخلی، صلاحیت واحد حسابرسی داخلی، کیفیت حسابرسی داخلی
  • میثم محمودزاده، امیررضا کیقبادی*، مهناز نوجوان، فریبا سلطانی صفحات 139-162

     با توجه به فضای بازار رقابتی که همگام با شرایط کنونی اقتصادی و بحران های مالی است، انتظارات سرمایه‏گذاران از وضعیت سودآوری شرکت نقش بسزایی در نحوه تصمیمات آن ها دارد، بنابراین بررسی رویکرد قالب بر نحوه پیش‏بینی سود آتی شرکت توسط مدیریت با توجه به میزان ریسک‏پذیری شرکت و به تبع نمایش ارزش شرکت، در اعمال این تصمیمات دارای اهمیت بوده و پرداختن به آن ضروری به نظر می‏رسد. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین ریسک‏پذیری، ارزش شرکت و قضاوت مدیریت از سود در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می‏باشد. برای این منظور اطلاعات مربوط به 111 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران گردآوری و با استفاده از رگرسیون چند متغیره موردبررسی قرار گرفت. تحلیل داده ها نشان  می دهد که بین ریسک‏پذیری و ‏پیش‏بینی سود مدیریت رابطه معناداری وجود ندارد و بین ریسک‏پذیری شرکت و ارزش آتی سهام شرکت رابطه معناداری وجود دارد. نتایج نشان می دهد اگر شرکت ریسک‏پذیر باشد ارزش آتی آن افزایش خواهد یافت.

    کلیدواژگان: ریسک‏پذیری، ارزش شرکت، قضاوت مدیریت از سود، ارزش آتی سهام
|
  • MohammadHossein Setyesh *, Milad Rahimi Pages 1-38

    This study has investigated the effect of the accounting information quality and monetary policy on bankruptcy prediction. For this purpose, a sample of 135 companies was selected from the admitted companies in the stock exchange. In order to collect the needed data to calculate variables in the research, Rahvardnovin database, Tehran Stock Exchange Organization database and Central Bank database were used. Eviews software and fixed effects panel data regression model have been used to analyze the collected data. This study is useful for financial analysts, managers, accountants and policy makers in order to evaluate the financial position and predict financial bankruptcy of companies. The results of the hypothesis test show that all three hypotheses are not rejected and indicate that the accounting information quality in interaction with monetary policy has a positive and significant effect on bankruptcy prediction. The estimated coefficient of the accounting information quality in the interaction with monetary policy on predicting premature bankruptcy is lower than the coefficients of the variables accounting information quality and monetary policy on predicting premature bankruptcy, and this shows that the interaction of the accounting information quality and monetary policy has a moderating role on It has predicted premature bankruptcy.

    Keywords: Accounting Information Quality, Quality of accruals, Monetary Policy, and Bankruptcy Prediction
  • Atiyeh Alikhani, Afsaneh Soroushyar * Pages 39-58

    Predicting stock returns is one of the main concerns of investors, because by this means they can get higher returns at a certain level of risk. Analyzing the information content in financial statements leads to increase the investor learning and changing the signaling of profit. This change can cause investors to change their perspective in using alternative measures of net income, such as gross profit and operating profit, and affect the acquisition of excess stock returns. Therefore, the purpose of this research is to compare the signaling of net income, gross profit and operating profit and compare the effect of profit on the excess returns in companies listed in the Tehran Stock Exchange. The research hypotheses are tested by regression analysis based on panel data, the five-factor model of Fama French (2015) and using the sample data includes 135 companies Listed in Tehran Stock Exchange. The results revealed that the net income signals are higher than the operating profit. The research result also indicates the net income signals are higher than the gross profit. Another result shows that net income has a greater ability to generate excess stock returns than gross profit and operating profit.

    Keywords: Signaling of Profit, Investor Learning, Excess stock returns
  • Shahnaz Mashayekh *, Mona Parsaei, Pariya Askarzadeh Pages 59-86

    According to the theoretical concepts of financial reporting, the purpose of financial statements is to provide summarized and classified information about the financial status, financial performance and financial flexibility of the business unit, which is useful for a wide range of users of financial statements in making economic decisions. Achieving this goal requires that the information is firstly relevant and reliable and secondly comparable and comprehensible, in other words, accounting information must be of high quality. The current research aims to explore the relationship between the quality of accounting information and Institutional investment on the efficiency of investment in banks that are members of the Iranian capital market. In this research, the quality index of accounting information is the quality of accrual items. The statistical population of this research includes 19 member banks of the capital market. Research hypotheses have been tested using OLS regression according to company-year observations in a panel manner. The results of processing the regression models for the first hypothesis of the research indicated that the quality of accruals and Institutional investment has a significant relationship with investment efficiency; The results of the second hypothesis of the research showed that overinvestment has a significant effect on the relationship between the quality of accruals and Institutional investment with investment efficiency.

    Keywords: Quality of Accounting Information, Accruals item quality, Over investment, Investment Efficiency, Institutional investment
  • Zohreh Hajiha *, Hasan Chenari Pages 87-106

    The aim of this study was to investigate the effect of comparing financial statements on the quality of financial reporting with emphasis on audit quality. It is argued that comparability increases the usefulness of accounting information and makes it possible to identify similarities and differences between economic events for users of financial statements. For this purpose, information on the financial statements of 103 companies has been collected. Multivariate regression with panel data has been used to test the hypotheses. The findings of the research hypothesis test show that the comparability of financial statements enhances the quality of financial reporting, but the moderating role of audit quality is ineffective in this relationship. Managers' ability to evaluate the company's performance and predict future events and to provide information on reliable forward-looking estimates that can be used to report higher quality commitment items increases.

    Keywords: Financial Statement Comparability, Audit Quality, Financial Reporting Quality
  • Hamidreza Ganji *, Seyed Rasoul Hosayni, Marzie Roozban, Sara Mohamad Zadeh, Niayesh Nami Fard Tehrani Pages 107-138

     The Securities and Exchange Organization (SEO) Of Iran has considered the mission of the internal audit to provide independent and impartial assurance and consulting services, in order to add value and improve operations. and, in 2013, all listed firms to the Tehran Stock Exchange (TSE) and over-the-counter (IFB) has required to form internal audit. The purpose of research is to investigate the impact of effectiveness of internal audit on the quality of internal audit in companies listed in TSE. For this purpose, 12 hypotheses were developed. It is worth mentioning that the "effectiveness of internal audit" variable was classified into three sections including "competence, independence, realism" and "consequences" into three sections including "management support, support and acceptance of the auditor and interdepartmental coordination of internal auditors". It is also worth mentioning that collecting information regarding the "quality of internal audit" variable. due to insufficient disclosure of information, requires to each firms, either the manager or one of the employees of the internal audit or of the committee members was asked to complete a questionnaire consisting of 32 internal audit quality criteria in 2021. The data were analyzed through structural equation modeling using SmartPLS software. Findings show that the records and results of internal audit effectiveness have a positive and significant effect on the quality of internal audit. This study contributes to agency theory by highlighting factors related to internal audit effectiveness and quality audit outcomes to protect the best interests of managers while fulfilling corporate governance requirements.

    Keywords: Effectiveness Of Internal Auditor, competence of internal audit unit, quality of internal audit
  • Meysam Mahmoudzade, Amirreza Keyghobadi *, Mahnaz Nojavan, Fariba Soltani Pages 139-162

    Considering the competitive market environment that is in sync with the current economic conditions and financial crises, the investors' expectations of the profitability of the company play a significant role in their decisions, therefore, the examination of the template approach on the way of predicting the company's future profit by the management according to The level of risk-taking of the company and, accordingly, the display of the company's value, are important in the application of these decisions, and it seems necessary to address it. The aim of the current research is to investigate the relationship between risk-taking, company value and management's judgment of profit in companies listed on the Tehran Stock Exchange. For this purpose, the information related to 111 companies admitted to the Tehran Stock Exchange was collected and analyzed using multivariate regression.Data analysis shows that there is no significant relationship between risk-taking and management's profit forecast, and there is a significant relationship between the company's risk-taking and the future value of the company's shares. The results show that if the company is risk-taking, its future value will increase.

    Keywords: Risk taking, Company value, Management judgment of profit, Stock future value