فهرست مطالب

مطالعات جنسیت و خانواده - سال نهم شماره 2 (پیاپی 17، پاییز و زمستان 1400)

نشریه مطالعات جنسیت و خانواده
سال نهم شماره 2 (پیاپی 17، پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی شجریان* صفحات 11-33
    در مطالعات معاصر درباره مسایل زنان، سهم به کارگیری عقل در استنباط احکام شرعی چگونه تبیین می شود؟ مطالعه پیش رو با روش تحلیلی انتقادی از خلال منابع معاصر، پاسخ این پرسش را می کاود. این مطالعات گاهی از عقل مذکور در مقام کشف «حکم اولی» شرع بهره برده اند و از «تقدم حکم عقل مستقل بر نصوص»، «قاعده عدالت به حکم عقل عرفی»، «اعتبار حکم ظنی عقل» و «سیر تکاملی عدالت» سخن گفته اند و گاه در مقام کشف «حکم ثانوی» شرع از عقل استفاده کرده و از «کشف عقلانی مصلحت» و «کشف عقلانی عدالت در مقام اجرا» سخن گفته اند. به نظر می رسد عقل هرچند در پیشینه رایج فقه، کاربرد چندانی ندارد، در مطالعات فقهی معاصر در مسایل زنان، دامنه کاربرد آن تعمیم یافته است و به نحوی از «عقل ظنی» برای استنباط برخی فتاوای فقهی بهره برده شده و از این منظر، عقل در عرض ظنون معتبره دیگر قرار گرفته است. این مطالعات فرصت مغتنمی برای فعال شدن ظرفیت عقل در فقه هستند؛ درعین حال لازم است مبنای حجیت عقل ظنی در آنها و کیفیت خروج آن از اصل اولیه حرمت عمل به ظنون، بیشتر تبیین شود و نقاط ابهام و برخی اشتباهات ظاهرا موجود در آنها تصحیح شود.
    کلیدواژگان: مسائل فقهی زنان، عقل، عقل ظنی، عدالت، مصلحت
  • عزت الله ملک پور افشار، مهین عسکری*، امیر سلطانی نژاد، سهیلا جوکار صفحات 35-58
    ازدواج موفق نقش بنیادینی در تشکیل خانواده سالم ایفا می کند و میزان موفقیت و سلامت آن در ازدواج های فامیلی و غیرفامیلی متفاوت است. هدف پژوهش حاضر مقایسه الگوی مشاوره پیش از ازدواج در زوج های فامیلی و غیرفامیلی در دوره های آشنایی، نامزدی و عقد است. این پژوهش به لحاظ هدف، بنیادی و کاربردی و به لحاظ ماهیت داده ها از نوع کیفی است و با روش داده بنیاد انجام شده است. آزمودنی ها با نمونه گیری هدفمند انتخاب شد و مصاحبه نیمه ساختاریافته با پانزده زوج فامیلی و پانزده زوج غیرفامیلی با کمتر از پنج سال زندگی مشترک صورت گرفت. مصاحبه ها از روش کیفی استراوس و کوربین تحلیل شدند و با استفاده از روش کدگذاری باز، محوری، گزینشی، مقوله ها استخراج و به طراحی الگوی پارادایمی به صورت مقایسه ای اقدام شد. بر اساس نتایج این پژوهش، الگوی مشاوره پیشگیری از ازدواج های آسیب پذیر در برابر طلاق، ماهیتی پیشگیرانه و استحکام بخش برای زندگی زوج های در شرف ازدواج دارد و راهنمایی مناسب برای مشاوران ازدواج است که به دانش ها و مهارت هایی دست یابند و با شناسایی تعارض های فرایند انتقالی که استحکام زندگی را تهدید می کند، به حفظ و بهبود رابطه زوجین در زمان تاهل یاری رسانند.
    کلیدواژگان: مشاوره پیش از ازدواج، ازدواج های فامیلی، ازدواج های غیرفامیلی، طلاق، دوره انتقالی زندگی
  • کوثر نازی نژاد*، عباس رحمتی صفحات 59-75
    پژوهش حاضر با هدف تاثیر انعطاف پذیری روان شناختی بر گرایش به روابط فرازناشویی با نقش واسطه ای نیرومندی من انجام گرفته است. پژوهش حاضر پژوهش همبستگی و از نوع مدل یابی معادلات ساختاری و جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه زوجین شهر بیرجند بود. روش نمونه گیری به صورت در دسترس و تعداد نمونه شامل 192 زوج (384 نفر) بود. پرسش نامه هایی که به منظور جمع آوری اطلاعات از گروه نمونه در نظر گرفته شدند، عبارت بودند از: پرسش نامه نگرش به روابط فرازناشویی واتلی (2006م)؛ پرسش نامه انعطاف پذیری شناختی دنیس و وندورال (2010م)؛ مقیاس نیرومندی من بشارت (1386). برای تجزیه وتحلیل آماری داده ها از مدل معادلات ساختاری (SEM) استفاده شد. طبق نتایج به دست آمده اثر مستقیم انعطاف پذیری روان شناختی بر گرایش به روابط فرازناشویی، اثر مستقیم انعطاف پذیری روان شناختی بر نیرومندی من و اثر مستقیم نیرومندی من بر گرایش به روابط فرازناشویی تایید شد. افزون بر آن اثر غیرمستقیم متغیر انعطاف پذیری روان شناختی از طریق نیرومندی من بر گرایش به روابط فرازناشویی نیز تایید شده است (01/0>P). بنابراین انعطاف پذیری روان شناختی و نیرومندی من تلویحات کاربردی فراوانی در زمینه های پژوهشی و سبب شناسی و درمان گرایش به روابط فرازناشویی دارد.
    کلیدواژگان: انعطاف پذیری روان شناختی، گرایش به روابط فرازناشویی، نیرومندی من
  • ریحانه شهیدی*، راحله کاردوانی، امیررضا دهقانی نیا، سید مهدی میردادشی صفحات 77-115
    دعوای خانوادگی اقدامی حقوقی ناشی از اختلافات حل نشده میان اعضای یک خانواده است که با طرح دادخواست آغاز می شود. این پژوهش بر آن است که با تکنیک تحلیل مضامین و مبتنی بر مصاحبه نیمه ساختاریافته و عمیق با زنان مراجعه کننده به دادگاه خانواده (22 نمونه از شهر کرمان)، به کشف و تحلیل تجربه ها و مشکلات زنان بپردازد و به این پرسش پاسخ دهد که «زنان فرایند دادرسی دعاوی خانوادگی را با چه کیفیتی تجربه می کنند؟» نتایج تحقیق بیانگر آن است که بخشی از تجربه های زنان در ارتباط با کنشگران و بخش دیگر در ارتباط با قوانین و ساختارهای نظام دادرسی دعاوی خانوادگی شکل می گیرد. مقوله های تبدیل تعارض و اختلاف به دادخواست های مطالبات مالی ، پرداخت هزینه های مادی و معنوی ، دادرسی کند و لاک پشتی، سوت پایان زندگی و ارجاع به مشاوره و داوری و سلسله دعاوی خانوادگی ازآنجایی که مرتبط با ساختار نظام دادرسی دعاوی خانوادگی بود، ذیل سطح ساختاری صورت بندی شد و مقوله های دیگر فرزند به مثابه اهرم فشار ، نبود دسترسی و آگاهی ، دادرسی مستعد حیله های قانونی و اقدامات بازیگران دادرسی ذیل سطح فردی صورت بندی شد. ماحصل این پژوهش آن است که در گستره محتوایی قوانین و اجرای آرای دادگاه های خانواده، نواقص و ابهاماتی وجود دارد که نشان از تشدید خصومت ها با ارجاع خانواده به دادگاه دارد که لازم است در این خصوص تجدیدنظر شود.
    کلیدواژگان: دادرسی، دعاوی خانوادگی، زنان، کرمان
  • فاطمه گلابی*، محمدباقر علیزاده اقدم، الهام حسین زاده صفحات 117-147
    هدف از این پژوهش بررسی میزان رضایتمندی جنسی زنان متاهل و عوامل فردی و زمینه ای مرتبط با آن بوده است. تحقیق موردنظر به شیوه پیمایش و با بهره گیری از تکنیک پرسشنامه انجام شده است. جامعه آماری تحقیق، کلیه زنان متاهل ساکن در شهر تبریز بوده اند که 400 نفر از آنها با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شده اند. برای بررسی رضایت جنسی از پرسشنامه استاندارد عملکرد جنسی زناشویی ((MSF با هفت بعد مشارکت جنسی، ابراز جنسی، هیجان جنسی، تمایل جنسی، تحقق جنسی، نگرش جنسی و آگاهی جنسی و برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شده است.یافته های تحقیق نشان می دهد میانگین شاخص رضایت جنسی زنان در حد متوسط به بالاست. میانگین ابعاد رضایت جنسی به ترتیب برابر بوده با مشارکت جنسی بین 14- 48(40/35)، ابراز جنسی در بین 13-48 (13/32)، هیجان جنسی بین 9-36 (45/22)، تمایل جنسی بین 12-36 (02/25)، تحقق جنسی در بین 15-60 (02/41) و نگرش جنسی بین 23-66 (46/52). نتایج آزمون تفاوت میانگین ها نشان داد تفاوت معناداری بین رضایت جنسی زنان بر اساس تحصیلات خود و تحصیلات همسران، اشتغال خود و اشتغال همسران، سن خود و سن همسران، تعداد فرزند، فاصله سنی زوجین و میزان درآمد خانواده شان وجود دارد؛ ولی بر اساس طول مدت ازدواج و داشتن فرزند با رضایت جنسی زنان، تفاوت معناداری مشاهده نشد. به عنوان یک نتیجه گیری کلی، فراتر از شاغل یا غیرشاغل بودن زنان، داشتن سرمایه اقتصادی به زنان امکان می دهد در میدان اجتماعی، عاملیت داشته باشند و برای ایجاد رضایت جنسی و بالا بردن آن در زندگی زناشویی خود می توانند اقداماتی انجام دهند.
    کلیدواژگان: رضایت جنسی، فاصله سنی زوجین، طول مدت ازدواج، زنان
  • سیمین فروغ زاده* صفحات 149-179

    محرومیت با نبود امتیازات و پاداش‏های اجتماعی همراه است و به سبب تاثیرگذاری بر فرد و جامعه ، کیفیت زندگی و سلامت جامعه را تحت تاثیر قرار می دهد . زنان ساکن در بافت غیررسمی شهر به سبب سکونت در این منطقه و هنجارهای حاکم بر این محلات، بیش از گروه های دیگر رنج‏های مداوم و طولانی را در زندگی شخصی و خانوادگی ، همچنین شبکه همسایگی تجربه کرده اند و با محرومیت هم نشین بوده اند؛ ولی آنان همواره سکوت اختیار کرده‏اند . پژوهش حاضر به این گروه آسیب پذیر توجه کرده و طی فرایند علمی و با اتکا به رویکرد کیفی و پدیدارشناسانه و به کمک مصاحبه نامه نیمه ساختاریافته، تجربه های 25 تن از زنان ساکن در سکونتگاه غیررسمی التیمور مشهد را از ابعاد گوناگون محرومیت در خانواده و محله، واکاوی و تفسیر کرده است . بر اساس متن مصاحبه‏های انجام شده، مشخص شد زنان در شبکه روابط اجتماعی ، قدرت و منزلت اجتماعی و بالاخره دسترسی به منابع و فرصت‏ها ، محرومیت هایی را تجربه کرده اند . تعامل اجتماعی رکن اصلی و سازنده زندگی اجتماعی است؛ ولی بر اساس یافته های پژوهش، زنان تعاملات سردی در خانواده و به ویژه با همسر داشته و از نبود صمیمیت و رابطه عاطفی مثبت و برابر سخن گفته اند . آنها به سبب نادیده گرفتن نیازها و علایقشان یا ایجاد محدودیت از سوی شوهر، عموما نقش کم رنگی در تصمیم گیری ها دارند و بارها شاهد زیر پا گذاشتن تعهدات زندگی مشترک از سوی شوهر خود بوده اند . در سطح محله و شبکه همسایگی نیز مضایقه و ضعف در تعاملات را که ناشی از بی اعتمادی است، تجربه کرده و به سبب آن رنج کشیده اند . نتایج پژوهش موید آن است که زنان به سبب پذیرش قواعد نانوشته موجود در حفظ الگوهای مردسالاری، از نظر مناسبات قدرت و منزلت اجتماعی ، نابرابری در برخورداری از قدرت را تجربه کرده اند و همواره جایگاه فرودست داشته و سهم ناچیزی از احترام را در خانواده دریافت کرده اند . افزون بر آنچه آمد ، نبود خدمات و امکانات در محل سکونت ، هم تراز نبودن درآمد و هزینه خانواده در شرایط اقتصادی کنونی ، همچنین ایجاد موانع یا محدودیت از سوی همسر در دسترسی یا استفاده از فرصت های محدود و موجود ، زمینه هایی برای ایجاد محرومیت و نارضایتی زنان است ؛ به گونه ای که غالبا تحت این شرایط با فرورفتن در روزمرگی ها از رشد و ارتقای توانمندی های خود باز می مانند . این یافته‏ها در مقاله پیش رو بحث و تحلیل شد و به تناسب، دلالت‏های عملی مرتبط برای بهبود اوضاع ارایه گردید .

    کلیدواژگان: زنان، مشهد، سکونت گاه غیررسمی، محرومیت در خانواده و محله، التیمور
|
  • Mahdi Shajarian * Pages 11-33
    How the contribution of the application of reason in inference of Sharia rules is explained in contemporary studies regarding women's issues. This study aims to address this question by applying an analytical-critical method, through contemporary sources. These studies have sometimes used the foresaid reason in the condition of discovering the “sovereign rule" of Sharia and have attributed the "precedence of the independent rule of reason over texts", "the rule of justice based on the rule of common sense", "the validity of the presumptive rule of reason" and "the evolutionary process of justice". Moreover, they also applied reason to discover the "secondary rule" of the Sharia, and they addressed the "rational discovery of expediency" and the "rational discovery of justice at the point of execution". It seems that though reason is not used much in the common background of jurisprudence, the scope of its application has been generalized in contemporary jurisprudential studies regarding women's issues. Indeed," presumptive reason" has been used to derive some jurisprudential Fatwas, from this point of view, reason is included among other valid conjectures. These studies are a great opportunity to activate the capacity of reason in jurisprudence, but at the same time, it is necessary to explain the basis of the validity of presumptive reason in them and to define the quality of its departure from the basic principle of sanctity of action to presumption, and to correct the ambiguities and some seemingly apparent mistakes in them.
    Keywords: Jurisprudential issues of women, reason, presumptive reason, Justice, expediency
  • Ezatolla Malekpoorafshar, Mahin Askari *, Amir Soltaninejad, Soheila Jokar Pages 35-58
    A successful marriage plays a fundamental role in the formation of a wholesome family, and the degree of its success and health is different in family and non-family marriages. The purpose of this research is to compare the pattern of premarital counseling in family and non-family couples during per-marital, engagement and marriage periods. Regarding the goal, this research is fundamental as well as practical and in terms of the nature of the data it is qualitative. It is carried out based on the database method. Subjects were selected by purposeful sampling and semi-structured interviews were conducted with fifteen family couples and fifteen non-family couples with less than five years of marriage. The interviews were analyzed using Strauss and Corbin's qualitative methods, and categories were extracted applying the open, axial, and selective coding method, and a paradigm model was designed in a comparative manner. Based on the results of this study, the counseling model for the prevention of marriages vulnerable to divorce has a preventive and strengthening nature for the life of couples about to get married. It is a suitable guide for marriage counselors to acquire knowledge as well as skills. Hence, by identifying the conflicts of the transitional process that threatens the consistency of life, they can help the couples to maintain and improve their relationship during marriage.
    Keywords: pre-marital counseling, family marriages, non-family marriages, Divorce, transitional periods of life
  • Kousar Nazinejad *, Abbas Rahmati Pages 59-75
    This study aims to explain the effect of psychological flexibility on the tendency to extramarital relationships with the role of ego powerfulness as a mediator in couples. The current research was based on a correlational research and locating the model of structural equation type. The statistical population in this research included couples in Birjand. The sampling method was the accessible type and the number of samples included 192 couples (384 individuals). Questionnaires applied for collecting data from the sample groups included: Whatley's Extramarital Affairs Attitude Questionnaire (2006); Dennis and Vander Wal Questionnaire of Cognitive Flexibility (2010); Besharat Ego Powerfulness Scale (2016). Structural equation model (SEM) was used for statistical analysis of the collected data. According to the findings, the direct effect of psychological flexibility on the tendency to extramarital affairs, the direct effect of psychological flexibility on ego powerfulness, and the direct effect of ego powerfulness on tendency to extramarital affairs were confirmed. In addition, the indirect effect of the psychological flexibility variable through ego powerfulness on the tendency to extramarital affairs has been confirmed (P<0.01). Therefore, psychological flexibility and ego powerfulness have many practical implications in the research fields, etiology, and treatment of extramarital affairs.
    Keywords: Psychological flexibility, tendency to extramarital affairs, ego powerfulness
  • Reyhaneh Shahidi *, Raheleh Kardavani, Amirreza Dehghaninia, Seyyed Mehdi Mirdadashi Pages 77-115
    Family litigation is a legal action resulting from unresolved disputes between members of a family, which begins with a petition. Applying the method of theme analysis and based on semi-structured and in-depth interviews with women referring to the family court (22 samples from the city of Kerman), this study aims to examine and analyze the experiences and problems of women. It also aims to answer the question that “What quality do women experience in the process of family litigation?” The results of the research indicate that a part of women's experiences are formed in relation to activists and another part is formed in relation to the laws and structures of the judicial system of family litigation. The categories of turning conflict and dispute into petitions for financial demands, payment of material and moral expenses, slow and gradual proceedings, terminating marital life, as well as, referring to counseling and arbitration and series of family lawsuits were formulated under the structural level since they were related to the structure of the family litigation system. And other categories like using the child as pressure levers, lack of access and knowledge, proceedings prone to legal tricks and actions of the actors of the proceedings were included in the individual level. The results of this study indicate that there are shortcomings and ambiguities in the scope of the content of the laws and the implementation of the decisions of the family courts, which indicate the intensity of hostilities by referring the family to the court, which needs to be reviewed in this regard..
    Keywords: proceedings, family litigation, Women, Kerman
  • Fatemeh Golabi *, Mohammad Bagher Alizadeh Aghdam, Elham Hosseinzadeh Pages 117-147
    This study aims to investigate the level of sexual satisfaction of married women and the personal and contextual factors related to this satisfaction. Applying the questionnaire technique, the research was carried out in survey mode. The statistical population of the research was all married women living in Tabriz, 400 of whom were selected based on Cochran's formula and multi-stage cluster sampling method. To examine sexual satisfaction, the Standard Marital Sexual Function Questionnaire (MSF) with seven dimensions of sexual participation, sexual expression, sexual excitement, sexual desire, sexual fulfillment, sexual attitude and sexual awareness was applied; moreover SPSS software was used to analyze the data. The findings of the research indicate that the average index of sexual satisfaction of women is medium to high. The average dimensions of sexual satisfaction are respectively equal to sexual participation between 48-14 (35/40), sexual expression between 48-13 (32/13), sexual excitement between 36-9 (22/45), sexual desire between 36-12 (25/02), sexual fulfillment between 60-15 (41/02) and sexual attitude between 66-23 (52/46). The results of the difference test in average revealed that there is a significant difference between women's sexual satisfaction based on their own education and that of their spouses, their own employment and that of their spouses, their own age and that of their spouses, the number of children, the age gap between couples, and the amount of their family's income. However regarding the duration of marriage and having children, no significant difference was observed in women's sexual satisfaction. As a general conclusion, beyond whether women are employed or not, having financial asset allows women to have agency in the social domain and they can take measures to create sexual satisfaction and increase it in their married life..
    Keywords: sexual satisfaction, age gap of couples, Duration of marriage, Women
  • Simin Foroughzadeh * Pages 149-179

    Deprivation is associated with the lack of privileges as well as social rewards; therefore it affects the quality of life and health of the society due to its impact on the individual as well as the society. Due to living in the informal suburbs of the city and encountering the norms governing these neighborhoods, women living in the foresaid area have experienced continuous and interminable sufferings in their personal and family life, as well as the neighborhood network, hence they have lived with deprivation; however, they have always remained silent. Applying the qualitative and phenomenological approach based on the scientific process, this study aims to pay attention to this vulnerable group. Furthermore, applying semi-structured interviews, it also aims to analyze and interpret deprivation from various dimensions in the family and the neighborhood by focusing on the experiences of 25 women living in the informal settlement of Al-Teymor in Mashhad. Based on the content of the conducted interviews, it was indicated that women have experienced deprivations in terms of the network of social relations, social power and dignity, and finally access to resources and opportunities. Social interaction is the main and constructive pillar of social life; however, according to the findings of the research, the foresaid women had cold interactions in the family, especially with their husbands, and referred to the lack of intimate, positive and equal emotional relationship. They generally have a weak role in decision-making because their needs and interests are ignored or their husbands imposed restrictions on them. Moreover, they have often witnessed their husbands breaking the commitments of their marital life. At the level of the neighborhood and the neighborhood network, they have also experienced and suffered embarrassment and weakness in interactions affected by mistrust and dishonesty. The results of the research indicated that due to the acceptance of the existing unwritten rules in maintaining patriarchal patterns, women have experienced inequality in enjoying power regarding power relations and social status. They have always had an inferior position and received a small share of respect in the family. In addition to what has been mentioned, the lack of services and facilities in the place of residence, the lack of income and expenses of the family in the current economic conditions, as well as the imposed obstacles or restrictions conducted by the spouse in accessing or using the limited and available opportunities, are grounds for the deprivation and dissatisfaction of women. Hence, under these conditions, they are immersed in merely carrying out daily routines and are stopped from improving their capabilities. These findings were discussed and analyzed in the following article and corresponding practical implications were presented to improve the situation.

    Keywords: Women, Mashhad, Informal Settlement, deprivation in family, neighborhood, Al-Teymor