فهرست مطالب

نشریه مدیریت و رفتار سازمانی در ورزش
سال یازدهم شماره 4 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عبدالرحیم خداجو*، مسعود نادریان جهرمی، محمدصادق افروزه، حسین دست برحق صفحات 1-12

    با تکیه بر تیوری های مبادله اجتماعی و انسجام اجتماعی هدف از این تحقیق تبیین ارتباط بین مدیریت تنوع و عملکرد ورزشکاران، با نقش میانجی عدالت درک شده در باشگاه های لیگ برتر فوتبال ایران می باشد. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی، براساس گردآوری داده ها توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری کلیه بازیکنان تیم های حاضر در لیگ برتر فوتبال بود (480=N) که با استفاده از فرمول کوکران 214 نفر تعیین و به صورت در دسترس انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه های استاندارد استفاده شده است روایی و پایایی پرسشنامه با استفاده از شاخص های مناسب مورد تایید واقع شد همچنین جهت تحلیل داده ها از مدل یابی معادلات ساختاری در نرم افزار AMOS کمک گرفته شد یافته ها نشان داد که مدیریت تنوع و عدالت سازمانی به طور مثبت و معناداری بر عملکرد ورزشی تاثیر می گذارد تا جایی که می توانند 41 درصد از تغییرات آن را پیش بینی کنند همچنین عدالت درک شده توسط بازیکنان به طور مثبتی از مدیریت تنوع تاثیر پذیرفته است از طرفی عدالت درک شده می تواند در رابطه بین مدیریت تنوع و عملکرد ورزشی نقش واسطه ای داشته باشد یعنی می تواند مقداری از تاثیر مدیریت تنوع را بر روی عملکرد ورزشی انتقال دهد.

    کلیدواژگان: عدالت درک شده، لیگ برتر فوتبال، عملکرد ورزشی، مدیریت تنوع
  • امید صفری*، غلامرضا صفری، عرفان نعمتی صفحات 13-22

    هدف از این مطالعه تعین ارتباط بین فناوری اطلاعات با عملکرد سازمانی از طریق توانمندسازی روانشناختی در کارکنان اداره کل ورزش و جوانان فارس بود. جامعه آماری این تحقیق را کلیه کارکنان اداره کل ورزش و جوانان فارس به تعداد 114 نفر بودند تشکیل دادند که از این تعداد 103 نفر با محقق همکاری کردند. جهت گردآوری داده ها از یک پرسشنامه مشخصات فردی و سه پرسشنامه استاندارد عملکرد سازمانی سرمد و همکاران (1390)، توانمندسازی روانشناختی (اسپریتزر ، 1995) و فناوری اطلاعات لورتز و همکاران (2004) استفاده گردید. به منظور توصیف داده ها از روش های آمار توصیفی و برای تجزیه و تحلیل استنباطی داده ها از روش های آماری آزمون کلموگروف -اسمیرنوف، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون در نرم افزارهای SPSS و همچنین از معادلات ساختاری استفاده شد. یافته های این تحقیق نشان داد که نتایج آزمون همبستگی پیرسون نشان داده بین فناوری اطلاعات و مولفه های آنها با عملکرد سازمانی رابطه مستقیم و معنادار و همچنین؛ بین فناوری اطلاعات و مولفه های آنها با توانمندسازی روانشناختی رابطه مستقیم و معنادار برقرار بود (01/0 ≤p). نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که عملکرد سازمانی را می توان بر اساس فناوری اطلاعات و توانمندسازی روانشناختی پیش بینی کرد. در نهایت، نتایج معادلات ساختاری نشان داده است که فناوری اطلاعات با عملکرد سازمانی از طریق توانمندسازی روانشناختی در کارکنان اداره کل ورزش و جوانان فارس رابطه معناداری داشته است.

    کلیدواژگان: ی اطلاعات، عملکرد سازمانی، توانمندسازی روانشناختی، کارکنان اداره کل ورزش و جوانان فارس
  • زهره کمالیان، زین العابدین فلاح*، طاهر بهلکه، اسرا عسکری صفحات 23-33
    هدف از این پژوهش ارایه مدل پارادایمی مدیریت ریسک های بازاریابی کمین در رویدادهای ورزشی بود. روش پژوهش از نظر هدف، توسعه ای و از نوع تحلیل داده بنیاد بود. 14 نفر از نخبگان صاحب نظر در حوزه برگزراری رویدادهای ورزشی و اساتید دانشگاه در رشته تربیت بدنی به روش گلوله برفی و در حد اشباع نظری جهت انجام مصاحبه نیمه ساختاریافته انتخاب شدند. از ترکیب عوامل استخراج شده از منابع کتابخانه ای و نظرات اساتید مدیریت ورزشی مدیران و متخصصان برگزاری رویدادهای ورزشی 45 مولفه در قالب 8 عامل بدست آمد. این عوامل شامل عوامل مرتبط به تماشاگران، عوامل بازاریابی، عوامل فرهنگی، عوامل مرتبط با رویداد و ورزش، عوامل مرتبط با اسپانسر، عوامل قانونی، عوامل مدیریتی و عوامل رسانه ای بودند. نتایج این تحقیق با ارایه یک مدل جامع و فراگیر چهارچوبی جامع برای مقابله با ریسک های ناشی از بازاریابی کمین در رویدادهای بزرگ ورزشی را پیش روی مدیران برگزارکننده می گذارد که استفاده از ان می تواند تا درصد بالایی از تضییع حقوق اسپانسرها و کاهش حمایت انان از رویداد جلوگیری به عمل می آورد و بصورت کاربردی در بهبود حمایت مالی از رویدادهای ورزشی موثر می باشد.
    کلیدواژگان: بازاریابی کمین، ریسک کمین، رویداد ورزشی
  • رامین ایرجی نقندر*، حمید قاسمی، ابوالفضل فراهانی صفحات 35-48
    هدف از انجام این اعتباریابی و هنجاریابی پرسشنامه تصمیم گیری در داوران نخبه فوتبال و فوتسال آسیا بود. روش پژوهش توصیفی و از نوع معادلات ساختاری بوده که به صورت میدانی به اجرا درآمده است. جامعه آماری این پژوهش را داوران نخبه فوتبال و فوتسال آسیا در دو بخش مردان و زنان تشکیل دادند که از بین آنها تعداد 292 پرسشنامه جمع آوری شد. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته تصمیم گیری که مشتمل بر 25 سوال بوده استفاده شد. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه با استفاده از نظرات اساتید مدیریت ورزشی به دست آمد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های توصیفی و آزمون های آماری ضریب آلفای کرونباخ، تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. نتایج نشان داد پایایی پرسشنامه تصمیم گیری (82/0) می باشد. در خصوص روایی سازه و بر اساس میزان روابط و T-value، تمامی سوالات رابطه معناداری با عامل ها داشتند و توانستند پیشگوی خوبی برای عامل خود باشند. شاخص های نسبت x2 به df (21/2)، 065/0=RMSEA و همچنین 00/1=NFI، 00/1=CFI، 1/1=IFI، 93/0=GFI، و 92/0=AGFI، برازش مدل را تایید کردند. همچنین در خصوص روابط عامل ها با مفهوم تصمیم گیری نتایج نشان داد که تمامی عامل ها توانستند پیشگوی خوبی برای مفهوم تصمیم گیری باشند. لذا پرسشنامه تصمیم گیری در ورزش مقیاسی قابل اطمینان و معتبری است که می توان برای ارزیابی میزان تصمیم گیری در ورزش استفاده نمود و نتایج معتبری را به دست آورد.
    کلیدواژگان: پرسشنامه، تصمیم گیری، داور، ورزش
  • مجید خلیلی، رضا صابونچی*، محمد نیکروان، نجف اقایی صفحات 59-71

    پژوهش حاضر با هدف تاثیر دو سبک رهبری ورزشی بر انگیزه ورزشی دانش آموزان است. جامعه آماری 2056 نفر از دانش آموزان دختر شهر قم بودند. روش پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل با روش نمونه گیری در دسترس است. گروه آزمایشی اول فضای انگیزشی تکلیف محور(فعالیت های مشارکتی واختیاری) و گروه آزمایشی دوم فضای انگیزشی خود محور (فعالیت های رقابتی و اجباری) را تجربه کردندوگروه کنترل برنامه عادی ورزشی مدرسه را ادامه داد. جهت گرداوری اطلاعات از پرسشنامه انگیزه ورزشی مالت و همکاران (2007) استفاده شد. نتایج آزمون های آماری کروسکال والیس وویل کاکسون نشان داد ایجاد فضای انگیزشی با روش تکلیف مدار به شکل معنی داری موجب افزایش انگیزه ورزشی شامل: انگیزه درونی، تنظیم یکپارچه، تنظیم بیرونی وکاهش بی انگیزگی شد، اما رشد معنی داری از نظر آماری دردو گروه دیگر مشاهده نشد، بنابراین مشارکت دانش آموزان در فعالیتهای ورزشی مدارس از طریق ایجاد فضای انگیزشی تکلیف گرا، نقش با اهمیتی درپاسخ به نیازهای انگیزشی وماندگاری آنها در تجربه های ورزشی بازی می کند.

    کلیدواژگان: سبک رهبری، انگیزه ورزشی، فضای تکلیف گرا، فضای خودگرا، دانش آموزان
  • پیمان گل محمدی*، شهاب بهرامی، حمید فروغی پور صفحات 73-84

    هدف تحقیق، ارتباط سبک تصمیم گیری مربیان با خلاقیت فردی ورزشکاران زورخانه ای و نقش میانجی تعهد ورزشی بود. روش تحقیق توصیفی همبستگی که با استفاده از معادلات ساختاری انجام گردید. ورزشکاران زورخانه ای به تعداد 396 نفر که در مسابقات سال 1398 شرکت نمودند پرسشنامه های سبک تصمیم گیری مربیان، تعهد ورزشی، و خلاقیت فردی راتکمیل کردند. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی_استنباطی نظیر آزمون کشیدگی و چولگی، تحلیل عاملی تاییدی (روایی سازه) و تحلیل مسیر (مدل سازی معادلات ساختاری) با استفاده از نرم افزارهای SPSS و Lisrel مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفتند. نتایج نشان داد، سبک تصمیم گیری مربیان و مولفه های آن (دموکراتیک و آمرانه)، بر تعهد ورزشی و خلاقیت ورزشی ورزشکاران تاثیرگذار است. همچنین تعهد ورزشی به صورت کلی بر خلاقیت ورزشی ورزشکاران اثرگذار بود و نیز تاثیر نقش میانجی بین سبک تصمیم گیری مربیان با خلاقیت ورزشی ورزشکاران مورد تایید قرار گرفت. یافته های این پژوهش بیانگر آن است که مربیان شاغل در ورزشهای زورخانه ای از سبک تصمیم گیری دموکراتیک استفاده کنند که با توجه به نقش رضایتمندی ورزشکاران در موفقیت فردی ورزشکار و تیم، استفاده از سبک تصمیم گیری مناسب برای ارتقای رضایتمندی آنها از سوی مربیان امری ضروری است.

    کلیدواژگان: سبک تصمیم گیری، مربیان، تعهد ورزشی، خلاقیت فردی، ورزشهای زورخانه ای
  • داوود نصر اصفهانی، سمیه رهبری*، روح الله رامیار صفحات 85-95

    هدف از تحقیق حاضر تحلیل ارتباط مهارت های سیاسی با قانون شکنی خیرخواهانه در بین مدیران ورزشی با نقش میانجی جرات ورزی بود. این پژوهش از حیث هدف، یک پژوهش کاربردی با رویکرد کمی و از لحاظ رابطه بین متغیرها از نوع پژوهش های همبستگی- علی محسوب می شود. جامعه آماری این تحقیق شامل مدیران ورزش کشور (373 =N) که براساس جدول کرجسی و مورگان تعداد 191 نفر به عنوان نمونه در نظر گرفته شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه های مهارت سیاسی فریز و همکاران (2007)، قانون شکنی خیرخواهانه واردامان و همکاران (2014) و جرات ورزی راتوس (2007) بود. تجزیه وتحلیل داده ها در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی شامل آزمون های تی تک نمونه ای و مدلسازی معادلات ساختاری از طریق نرم افزارهای spss و PLS صورت گرفت. با توجه به نتایج تحقیق مشخص شد که وضعیت مهارت سیاسی، و جرات ورزی در مدیران عالی ورزش کشور در سطح مطلوبی قرار دارد، در صورتی که وضعیت قانون شکنی خیرخواهانه از سطح متوسط تفاوت معناداری ندارد. نتایج نشان داد که مهارت های سیاسی بر قانون شکنی خیرخواهانه (68/0= r)، مهارت های سیاسی و جرات ورزی (89/0 =r) و جرات ورزی بر قانون شکنی خیرخواهانه (30/0= r) در مدیران ورزش رابطه مستقیم و معنی داری وجود دارد. همچنین نتایج وجود رابطه علی معنادار و مثبت مهارت های سیاسی بر قانون شکنی خیرخواهانه با نقش میانجی گری جرات ورزی در مدیران ورزش (26/0 =r) را تایید نمود. براساس نتایج تحقیق می توان گفت وجود مهارت های سیاسی در مدیران عالی ورزش منجر به پدیده جرات ورزی در این افراد می شود و قانون شکنی خیرخواهانه را افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: مهارت های سیاسی، قانون شکنی خیرخواهانه، جرات ورزی، مدیران ورزشی
|
  • abdolrahim Khodajoo, Masoud naderian Jahromi, mohammadsadegh afroozeh, Hosein Dastbarhagh Pages 1-12

    Relying on theories of social exchange and social cohesion، the aim of this study was to explain the relationship between "management"، diversity and performance of athletes، with the mediating role of justice in the clubs of the Iranian Football Premier League. This research was applied in terms of purpose، based on data collection، it was descriptive-survey. The statistical population was all the players of the teams present in the Premier Football League (N = 480) which were determined using Cochran's formula 214 people and were selected by available sampling method. Standard questionnaires were used to collect data. The validity and reliability of the questionnaire were confirmed using appropriate indicators. Structural equation modeling in AMOS software was used to analyze the data. Findings showed that diversity management and organizational justice have a positive and significant effect on sports performance and these two variables can predict 41% of its changes. Diversity management also affect the perceived justice. On the other hand، perceived justice can play a mediating role in the relationship between diversity management and sports performance، ie it can transfer some of the impact of diversity management on sports performance.

    Keywords: Perceived Justice, Football Premier League, Sports Performance, Diversity Management
  • Omid Safari *, Gholamreza Safari, Erfan Nemati Pages 13-22

    The purpose of this study was to determine the relationship between information technology and organizational performance through psychological empowerment in the employees of the Department of Sports and Youth of Fars. The statistical population of this research was made up of all employees of the General Department of Sports and Youth of Fars, numbering 114 people, of which 103 people cooperated with the researcher. In order to collect data, a questionnaire of personal characteristics and three standard questionnaires of organizational performance by Sarmad et al. (2010), psychological empowerment (Spritzer, 1995) and information technology by Lortz et al. (2004) were used. In order to describe the data, descriptive statistics methods were used and for the inferential analysis of the data, the statistical methods of Kolmogorov-Smirnov test, Pearson's correlation coefficient and regression were used in SPSS software, as well as structural equations. The findings of this research showed that the results of the Pearson correlation test showed a direct and meaningful relationship between information technology and its components with organizational performance and also; There was a direct and significant relationship between information technology and its components with psychological empowerment (P ≤ 0.01). The results of regression analysis showed that organizational performance can be predicted based on information technology and psychological empowerment. Finally, the results of structural equations have shown that information technology has a significant relationship with organizational performance through psychological empowerment in the employees of the General Department of Sports and Youth of Fars.

    Keywords: Information Technology, Organizational Performance, psychological empowerment, employees of the General Department of Sports, Youth of Fars
  • Zohre Kamalian, Zynalabedin Fallah *, Taher Bahlekeh, Asra Askari Pages 23-33
    The purpose of this study was presenting a paradigmatic model of ambush marketing risk management at sporting events. Research methodology in terms of purpose, development and it was a kind of data analysis of the foundation. 14 elites in the field of sporting events and university professors in the field of physical education were selected by snowball method and theoretical saturation for semi-structured interviews. From the combination of factors extracted from library resources and the opinions of sports management professors, managers and specialists of sport events, 45 components were obtained in the form of 8 factors. These factors included factors related to spectators, marketing, cultural, event and sport, sponsor, legal, managerial and media. The results of this study, by presenting a comprehensive and comprehensive model, provide a comprehensive framework for dealing with the risks of ambush marketing in major sporting events, which can be used to prevent up to a high percentage of sponsorship rights and reduce their support for the event and is practically effective in improving financial support for sporting events.
    Keywords: Ambush Marketing, Ambush Risk, Sports Events
  • Ramin Iraji Noghondar *, Hamid Ghasemi, Abolfazl Farahani Pages 35-48
    The aim of this study was to Standardization of the decision-making questionnaire in elite football and futsal referees in Asia. The statistical population of this study was elite soccer referees and Asian futsal in two sections of men and women, among which 292 questionnaires were collected. In order to collect data, a social-researcher-made decision making questionnaire, which consisted of 25 questions, was used. Face and content validity of questionnaire was accepted after translation by professors sport management specialists. Statistical methods were descriptive statistics and Cronbach's alpha coefficient, exploratory factor analysis and confirmatory factor analysis were used. Analytical results showed (α=0.82) reliability for decision making questionnaire. All questions had a significant relationship with their agent in reliability of Structure, the amount of relationship and T-value, and they could be a good predictor for their agent. X2/df=2.21, RMSEA=0.065 indexes and NFI=1.00, CFI=1.00, IFI=1.1, GFI=0.93 and AGFI=0.92 also confirmed the goodness of models. Also, the results about the relations of factors with the meaning of decision making showed that all factors could be a good predictor for the concept of decision making. Questionnaire decision making reliable and valid measure that can be used to evaluate decision making in the field of sports and reliable and consistent results are achieved.
    Keywords: questionnaire, decision making, referee, Sport
  • Majid Khalili, Reza Sabonchi *, Mohammad Nikravan, Najaf Aghaei Pages 59-71

    The present study aimed to evaluate the effectiveness of two leadership styles sports on sports motivation among the students. The population included 2056 female students in Qom. The research method was quasi-experimental with pre-test and post-test design with two experimental groups and one control group. The first experimental group involved task-oriented motivational climate (participatory and voluntary activities) while the second experimental group experienced the self- oriented motivational climate (competitive and compulsory activities) and The control group kept up doing the usual physical education program in school . the sports motivation questionnaire Malta et al (2007) was used to collect the data. Kruskal-wallis and will coxon statistical tests were identified, sports motivation including: intrinsic motivation, Integrated regulation, External regulation and decreased amotivation was raised significantly on account of creating a motivational climate according to task-oriented method. but meaning growth statistically was not observed in the other two groups, Therefore participation in physical activities through creating a task-oriented motivational climate to plays an important role in responding to their motivational needs and persistence in sports experiences

    Keywords: leadershipstyles, sports motivation, Task-Oriented climate, Self-Oriented climate, Students
  • Peyman Golmohammadi *, Shahab Bahrami, Hamid Foroghipor Pages 73-84

    The purpose of the research was to relate the coaches' decision-making mode with the individual creativity of Zorkhaneh athletes and the intermediary role of sports obligation. Descriptive correlation research method that was done using structural equations. 396 Zorkhane athletes who participated in the competitions of 2018 completed the questionnaires of coaches' decision-making mode, sports obligation, and individual creativity. The data were analyzed using descriptive-inferential statistical methods such as kurtosis and skewness test, confirmatory factor analysis (construct validity) and path analysis (structural equation modeling) using SPSS and Lisrel software. The results showed that the coaches' decision-making mode and its components (democratic and authoritarian) have an impact on sports obligation and sports creativity of athletes. Also, sports obligation in general had an effect on athletes' sports creativity, and the effect of the intermediary role between coaches' decision-making mode and athletes' sports creativity was confirmed. The findings of this research indicate that the coaches working in Zurkhanei sports should use a democratic decision-making mode, which considering the role of the athletes' satisfaction in the individual success of the athlete and the team, it is necessary for the coaches to use the appropriate decision-making mode to improve their satisfaction.

    Keywords: Decision-making style, Coaches, sports commitment, Individual Creativity, Zurkhaneh sports
  • Davood Nasr Esfahani, Somayeh Rahbari *, Ruhollah Ramyar Pages 85-95

    The aim of the present study was to analyze the relationship between political skills and Pro-social rule breaking among sports managers with a mediating role of assertiveness. In terms of purpose, this research was an applied research with a quantitative approach , it was considered as a correlational research. The statistical population of this research includes the Iran's sports (N=373), based on the Karjesi and Morgan table, 191 people were considered as a sample. The research collection tools were Fries et al.'s political skills (2007), Wardaman et al.'s (2014) pro-social rule breaking, and Ratos assertiveness (2007) questionnaires. According to the results of the research, it was found that the state of political skill and courage in the Iran's top sports managers was at a favorable level, while the state of benevolent law breaking was not significantly different from the average level. The results showed that there was political skills had a direct and significant relationship between pro-social rule breaking (r = 0. 68), political skills and assertiveness (r = 0. 89), and assertiveness on pro-social rule breaking (r = 0. 30) in senior sports managers. The results also confirmed the existence of a significant and positive effect of political skills on pro-social rule breaking with the mediation role of assertiveness in senior sports managers (r = 0. 26). The research model also had a good fit. The presence of political skills in sports managers creates a phenomenon of assertiveness in these people and increases pro-social rule breaking.

    Keywords: Political skills, Pro-social rule breaking, assertiveness, Sports Managers