فهرست مطالب

نشریه اکتشاف و پردازش هوشمند دانش
پیاپی 5 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه عبدالله زاده نامانلو، حسینعلی بهرامزاده صفحات 8-19

    امروزه سرمایه اجتماعی، به عنوان یکی از منابع عمده در حوزه منابع انسانی مطرح است، چرا که با وجود آن، می‌توان از سرمایه‌های فیزیکی و انسانی، استفاده بهینه‌تری نمود. تقویت این سرمایه، خود زمینه‌های رفاه ذهنی و توانمندسازی و قابلیت‌های کارکنان در سازمان را فراهم می‌کند. لذا هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین سرمایه اجتماعی و رفاه ذهنی با قابلیت سازمانی کارکنان سازمان تامین اجتماعی شهرستان بجنورد می باشد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از لحاظ نوع پژوهش و شیوه اجرا توصیفی – پیمایشی از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان سازمان تامین اجتماعی شهرستان بجنورد به تعداد 120 نفر و نمونه بر اساس جدول مورگان 92 نفر به روش نمونه‌گیری تصادفی ساده انتخاب شد. داده‌ها توسط پرسشنامه سرمایه اجتماعی ناهاپیت و گوشال (1998)، رفاه ذهنی محقق ساخته و قابلیت سازمانی جمشیدی کلشتاجانی (1393) جمع آوری شد که روایی آن‌ها از نوع صوری و محتوایی بود و مورد تایید اساتید قرار گرفت و پایایی آن‌ها از طریق آلفای کرونباخ به ترتیب (94/0)، (95/0) و (96/0) برآورد گردید. برای تجزیه‌وتحلیل داده‌ها در بخش آمار توصیفی از (میانگین، انحراف معیار و محاسبه شاخص‌های مرکزی و پراکندگی) و در بخش آمار استنباطی جهت سنجش روابط بین متغیرها از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون از نرم‌افزار آماری spss21 استفاده شد. نتایج نشان داد بین سرمایه اجتماعی و رفاه ذهنی با قابلیت سازمانی کارکنان سازمان تامین اجتماعی شهرستان بجنورد رابطه وجود دارد (984/0=r). در کل متغیر سرمایه اجتماعی و رفاه ذهنی توانستند (68/9) درصد از واریانس معادله قابلیت سازمانی را تبیین ‌نمایند. می‌توان نتیجه گرفت که توسعه سرمایه اجتماعی و رفاه ذهنی در سازمان تامین اجتماعی میتواند گام مهمی در جهت بهبود قابلیت سازمانی باشد. مدیران در سازمان تامین اجتماعی با دیدی مثبت، کارکنان را به انجام بهتر کارها با فراهم کردن رفاه ذهنی در جهت نشان دادن قابلیت‌هایشان کمک کنند.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، رفاه ذهنی، قابلیت سازمانی، بهره وری سرمایه انسانی
  • سید صالح اکبر موسوی، علیرضا کازرونی صفحات 20-33

    یکی از مباحث بسیار مهم در دهه اخیر جهان، بحث سرمایه انسانی است. سرمایه انسانی یا به عبارتی کیفیت نیروی کار و یا دانش نهادینه شده در انسان، باعث افزایش تولید و رشد اقتصادی کشورها می‌شود. کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه بر توسعه بیشتر سرمایه انسانی به سمت شتاب گرفتن رشد اقتصادی تاکید می‌کنند. این توسعه سرمایه بشری، یکی از راه حل‌های اساسی برای ورود به عرصه بین‌المللی است. برهمین اساس هدف مطالعه حاضر، بررسی تاثیر ترکیب کالاهای صادراتی بر سرمایه انسانی در 15 کشور منتخب آسیایی طی دوره زمانی 2019-1990 است. برای در نظر گرفتن ترکیب کالاهای صادراتی، از سه نوع کالاهای کشاورزی، کالاهای صنعتی با مهارت پایین و کالاهای صنعتی با مهارت بالا استفاده شد. همچنین متغیرهای کل واردات کالا، جمعیت، تولید ناخالص داخلی و نرخ مرگ و میر، به عنوان متغیر کنترلی وارد مدل شد. نتایج تخمین مدل به روش حداقل مربعات معمولی پویای پانل (PDOLS) نشان داد که ضریب متغیر کالاهای صادراتی کشاورزی و کالاهای بامهارت پایین، منفی و معنی‌دار بوده و باعث کاهش سرمایه انسانی در کشورهای منتخب می‌شود. برعکس، صادرات کالاهای با مهارت بالا، موجب افزایش سرمایه انسانی در این کشورها است. متغیرهای واردات کل، جمعیت و تولید ناخالص داخلی نیز تاثیر مثبت و معنی‌دار بر سرمایه انسانی داشتند. با توجه به نتایج بدست آمده، توجه به ترکیب کالاهای صادراتی برای افزایش سرمایه انسانی، ضروری است.

    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، ترکیب صادرات، مهارت، مدل پانل DOLS
  • فرزاد آسایش، مرتضی جعفری زارع، راحله بیرانوند صفحات 34-45

    امروزه بسیاری از مشتریان و شرکتها برای دریافت و ارایه خدمات و محصولات بهتر در رقابت هستند. داشتن کیفیت بالای ارایه خدمات میتواند این امکان را ایجاد نماید تا که شرکتها بتوانند توانایی خود را نشان دهد و با ارایه کیفیت بالا تجربه خوبی را برای مشتریان ایجاد نماید. تجربه خدمات سبب بهبود روابط میگردد زمانی که مشتریان تجربه خوبی از شرکت داشته باشند بیشتر تمایل به ایجاد ارتباط با آنها هستنددر این تحقیق به بررسی تاثیر کیفیت خدمات و تجربه خدمات بر رضایت مشتری در خدمات بین شرکتی در شرکت ایراندار پرداخته شد. تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر نوع توصیفی پیمایشی، از نظر ماهیت داده ها کمی و از حیث روابط بین داده ها همبستگی بود. جامعه آماری مطالعه حاضر مجموعه ذی نفعان درون و برون سازمانی شرکت ایراندار بودند. حجم نمونه با توجه به تکنیک معادلات ساختاری بین 5 و 15 برابر تعداد سنجه ها یعنی 322 نفر مشخص شد. روش نمونه گیری در این پژوهش، نمونه گیری تصادفی در دسترس بود. ابزار جمعآوری داده ها، پرسشنامه بود که روایی و پایایی آن تایید شد. جهت بررسی فرضیات تحقیق از تکنیک معادلات ساختاری در نرم افزار لیزرل استفاده شد. نتایج تحلیل داده ها نشان دادند تجربه و کیفیت خدمات بر رضایت موثر است.

    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، تجربه خدمات، رضایت، وفاداری و تبلیغات
  • علی اکبر همایون، زهرا رجائی، علی عسگری صفحات 46-63

    هدف تحقیق حاضر بررسی نگرش کارکنان نسبت به سازمان به عنوان نهاد حریص و تاثیر آن بر هویت سازمان میباشد جامعه آماری تحقیق حاضر شامل کارکنان اداره کل آموزش و پرورش خراسان جنوبی که براساس جدول مورگان به صورت تصادفی ساده حجم نمونه انتخاب شد. ابزار گرداوری داده ها پرسشنامه سازمان حریص عسگری و جوانجت (1399) وهویت سازمانی چنی(1983) بود که تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارPLS انجام شد بارهای عاملی همه گویه ها به جز سوال 14 که از مدل حذف شد از 4/0 بیشتر بود. با اطمینان 95 درصد می توان گفت، سازمان حریص بر هویت سازمانی تاثیر منفی و معناداری دارد و فرضیه اصلی تایید می شود. مقدار قدر مطلق آماره t برای تاثیر فشار شغلی بر هویت سازمانی برابر با 260/2 و از 96/1 بیشتر است، ومقدار ضریب مسیر برابر با 232/0- و منفی است، بنابراین فشار شغلی بر هویت سازمانی تاثیر منفی و معناداری دارد. بنابراین فرضیه فرعی اول تایید می شود . مقدار قدر مطلق آماره t برای تاثیر حمایت سازمانی بر هویت سازمانی برابر با 645/4 و از 96/1 بیشتر است، بنابراین با اطمینان 95 درصد می توان گفت، حمایت سازمانی بر هویت سازمانی تاثیر معناداری دارد. مقدار ضریب مسیر برابر با 471/0- و منفی است، بنابراین حمایت سازمانی بر هویت سازمانی تاثیر منفی و معناداری دارد. بنابراین فرضیه فرعی دوم تایید می شود . مقدار قدر مطلق آماره t برای تاثیر افسردگی شغلی بر هویت سازمانی برابر با 318/1 و از 96/1 کمتر است، بنابراین با اطمینان 95 درصد می توان گفت، افسردگی شغلی بر هویت سازمانی تاثیر معناداری ندارد. بنابراین فرضیه فرعی سوم تایید نمی شود ونیکویی برازش مدل بیانگربرازش مطلوب مدل می باشد

    کلیدواژگان: سازمان به عنوان نهاد حریص، هویت سازمان، آموزش و پرورش، فشار شغلی
  • مهدی نوروزی، مهرداد شهابی، خسرو نادری هشی صفحات 64-85

    وجود سبک رهبری مناسب به عملکرد صحیح کارکنان به عنوان مهمترین سرمایه سازمان، کمک نموده و در جهت عملکرد فراتر از وظایف و نقش‌های تعیین شده آنان در شرح شغلشان تاثیر بسزایی دارد. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر رهبری خدمتگزار بر رفتار شهروندی سازمانی و عملکرد کارکنان با در نظر گرفتن نقش میانجی فرهنگ سازمانی و تعهد سازمانی می‌باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه مدیران و کارکنان دادگستری استان تهران، مجتمع قدس هستند که تعداد آنان 520 نفر می باشد. با توجه به حجم جامعه آماری، برای تعیین تعداد حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شد. بنابراین 221 نفر از کلیه مدیران و کارکنان دادگستری استان تهران، مجتمع قدس به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شد. روش نمونه گیری در پژوهش حاضر نیز روش نمونه‌گیری تصادفی ساده بود. برای تحلیل داده‌های این پژوهش از آزمون های توصیفی و استنباطی استفاده شد. جهت تحلیل داده های پژوهش از نرم‌افزارهایSPSS و SMARTPLS استفاده شد. نتایج نشان داد که رهبری خدمتگزار بر رفتار شهروندی سازمانی تاثیر مثبت و معناداری دارد، رهبری خدمتگزار بر عملکرد کارکنان تاثیر مثبت و معناداری دارد، فرهنگ سازمانی رابطه میان رهبری خدمتگزار و رفتار شهروندی سازمانی را میانجی گری می کند، فرهنگ سازمانی رابطه میان رهبری خدمتگزار و عملکرد کارکنان را میانجی می‌کند، تعهد سازمانی رابطه میان رهبری خدمتگزار و رفتار شهروندی سازمانی را میانجی می‌کند و تعهد سازمانی رابطه میان رهبری خدمتگزار و عملکرد کارکنان را میانجی می کند.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، رهبری خدمتگزار، عملکرد کارکنان، رفتار شهروندی سازمانی، تعهد سازمانی
  • طاهره امینی، سید جواد حبیب زاده بایگی، امیر شمس صفحات 86-97

    نهادهای بودجه ریزی در طول تاریخ، در روند تدریجی حرکت کشورها به سمت حکمرانی شایسته و پاسخ دهنده نقش بسزایی داشتند. بودجه یک ابزار استراتژیک برای نظم اقتصادی و مالی است دولت ها در شکل کنونی خود زمینه ای را برای دولت شایسته، پاسخگو و مشارکت با شهروندان را ایجاد می کند. هدف از این پژوهش شناسایی "اثرات نظام حکمرانی و ساختار فرآیندی بر پیاده سازی بودجه ریزی عملیاتی" است. این تحقیق پیمایشی است و به علت کاربردی بودن نتایج، این تحقیق در گروه پژوهشی کاربردی قرار می گیرد. جامعه آماری این پژوهش کارشناسان (واحدهای بودجه، مالی و اداری) هستند. تجزیه و تحلیل اطلاعات جمع آوری شده از نمونه، با روش پرسشنامه می باشد و در دو بخش تحلیل توصیفی و تحلیل استنباطی انجام شده است. بخش تحلیل توصیفی شامل مشخصات جمعیت شناختی پاسخگویان و در بخش تحلیل استنباطی، آزمون فرضیه تحقیق یعنی رابطه بین متغیرهای تحقیق از طریق آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه بین متغیرهای تحقیق، برای دستیابی سهم متغیر مستقل در واریانس متغیر وابسته، مورد بحث قرار گرفته است. همچنین تفاوت میانگین متغیرهای مستقل و وابسته با میانگین فرضی از آزمون "تی استیودنت" انجام شده است.

    کلیدواژگان: نظام حکمرانی، ساختار فرآیندی، بودجه ریزی، عملیاتی
|
  • fatemeh abdolahzadehnavanlo, hoseinali bahramzadeh Pages 8-19

    The purpose of this study is to investigate the relationship between social capital and mental well-being with the organizational ability of employees of the Social Security Organization of Bojnourd. The research is descriptive-survey in terms of applied purpose and in terms of the type of research and implementation method. The statistical population included all employees of Bojnourd Social Security Organization in the number of 120 people and the sample was selected based on Morgan table 92 people by simple random sampling method. Data were collected by Nahapit and Gushal (1998) Social Capital Questionnaire, Mental Welfare and Organizational Capability of Jamshidi Kolshtajani (2014). Cronbach was estimated (0.94), (0.95) and (0.96), respectively. To analyze the data in the descriptive statistics section (mean, standard deviation and calculation of central indicators and dispersion) and in the inferential statistics section to measure the relationships between variables, Pearson correlation coefficient and regression were used by SPSS21 statistical software. The results showed that there is a relationship between social capital and mental well-being with the organizational ability of the employees of the Social Security Organization of Bojnourd (r = 0.984). In general, the variables of social capital and mental well-being were able to explain (9.68) percent of the variance of the organizational capability equation. It can be concluded that the development of social capital and mental well-being in the social security organization can be an important step towards improving organizational capability. Managers at Social Security have a positive view of helping employees do better by providing mental well-being to demonstrate their abilities.

    Keywords: Social capital, mental well-being, organizational capability, Productivity of human capital
  • seyed saleh akbar mousavi, Alireza Kazerooni Pages 20-33

    One of the most important topics in the last decade of the world is human capital. Human capital, or in other words, the quality of labor or knowledge institutionalized in human beings increases the production and economic growth of countries. Developed and developing countries emphasize the further development of human capital to accelerate economic growth. This development of human capital is one of the basic solutions to enter the international arena. According to this, the purpose of this study is to investigate the impact of export goods composition on human capital in 15 selected Asian countries during the period 1990-2019. Hence, three types of agricultural goods, low-skill-intensive manufactures and skill-intensive manufactures were used. Also, the control variables of the model include total imports of goods, population, GDP and mortality rate Our findings based on the dynamic panel least squares (PDOLS) method show that the variable coefficient of agricultural export goods and low-skill-intensive manufactures is negative and significant and reduces human capital in selected countries. The export of skill-intensive manufactures increases human capital in these countries. The variables of total import, population and GDP also had a positive effect on human capital. Hence, it is necessary to pay attention to the export goods composition to increase human capital

    Keywords: Human Capital, Export Composition, Skills, DOLS Panel Model
  • Rahele Beiranvand, Farzad Asayesh, morteza jafarizare Pages 34-45

    Today, many customers and companies are competing to receive and provide better services and products. Having a high quality of service can make it possible for companies to show their ability and create a good experience for the customer by providing high quality. A good service experience improves relationships. When customers have a good experience of the company's services, they are more willing to establish and continue to communicate with them In this study, the effect of service quality and service experience on customer satisfaction in inter-company services in IRANDAR Company was investigated. The research was applied in terms of purpose and descriptive in terms of type, quantitative in terms of data nature and correlational in terms of data relationships. The statistical population in the present study was a set of internal and external stakeholders of IRANDAR Company. The sample size was determined according to the structural equation technique between 5 and 15 times the number of measures, equal to 322 people. The sampling method in this study was randomly available .The data collection tool was a questionnaire whose validity and reliability were confirmed. To test the research hypotheses, the structural equation technique in LISREL software was used. The results showed that experience and quality of services affect satisfaction

    Keywords: Service quality, service experience, satisfaction, loyalty, advertising
  • Aliakbar Homayon, Zahra Rajaei, Ali Asgari Pages 46-63

    The purpose of this research is to investigate the employees' attitude towards the organization as a greedy entity and its impact on the organization's identity. The statistical population of the current research includes the employees of the General Department of Education in South Khorasan, which was selected based on Morgan's table in a simple random sample size. The tool of data collection was Asgari and Javanbakht (2019) and Cheney Organizational Identity (1983) and the data analysis was done using PLS software. It can be said with 95% certainty that the greedy organization has a negative and significant impact on the organizational identity, and the main hypothesis is confirmed. The absolute value of the t statistic for the effect of job pressure on organizational identity is equal to 2.260 and more than 1.96, and the value of the path coefficient is equal to -0.232 and negative, so job pressure has a negative and significant effect on organizational identity. Therefore, the first sub-hypothesis is confirmed. The absolute value of the t statistic for the effect of organizational support on organizational identity is equal to 4.645 and more than 1.96, so it can be said with 95% confidence that organizational support has a significant impact on organizational identity. The value of the path coefficient is equal to -0.471 and negative, so organizational support has a negative and significant effect on organizational identity. Therefore, the second sub-hypothesis is confirmed. The absolute value of the t statistic for the effect of job depression on organizational identity is equal to 1.318 and less than 1.96, so it can be said with 95% confidence that job depression does not have a significant effect on organizational identity. Therefore, the third sub-hypothesis is not confirmed and the The goodness of fit of the model indicateswas optimal

    Keywords: The organization as a greedy institution, the identity of the organization, South Khorasan education, job pressure
  • Mehdi Norouzi, Mehrdad Shahabi, Khosrow Naderi Pages 64-85

    Existence of appropriate leadership style to the proper functioning of employees as the most important asset of the organization Assist and perform beyond their assigned tasks and role has a great impact on their job descriptions. The purpose of this study is to investigate the impact of employee leadership on organizational citizenship behavior and employee performance by considering the mediating role of organizational culture and organizational commitment. The statistical population of the present study is all managers and employees of justice in Tehran province, Ghods complex. Their number is 520 people. According to the statistical population size, Cochran's formula was used to determine the number of sample sizes. Therefore, 221 of all managers and employees of the judiciary in Tehran province, Ghods Complex was selected as a research sample. Sampling method in the present study was simple random sampling method. Descriptive and inferential tests were used to analyze the data of this study. SPSS and SMARTPLS software were used to analyze the research data. The results showed that employee leadership has a positive and significant effect on organizational citizenship behavior, employee leadership has a positive and significant effect on employee performance, organizational culture mediates the relationship between employee leadership and organizational citizenship behavior, organizational culture has a relationship between employee leadership and It mediates employee performance, organizational commitment mediates the relationship between employee leadership and organizational citizenship behavior, and organizational commitment mediates the relationship between employee leadership and employee performance.

    Keywords: organizational culture, servant leadership, employee performance, organizational citizenship behavior, organizational commitment
  • Tahereh Amini, seyed javad habibzade baygi, Amir Shams Pages 86-97

    Throughout history, budgeting institutions have played a significant role in the gradual process of moving countries towards competent and responsive governance. The budget is a strategic tool for economic and financial order. Governments in their current form create a basis for competent, responsive government and partnership with citizens. The purpose of this research is to identify "the effects of the governance system and process structure on the implementation of operational budgeting". This research is a survey and due to the practicality of the results, this research is placed in the applied research group. The statistical population of this research is experts (budgetary, financial and administrative units). The analysis of the data collected from the sample is done by questionnaire method and it is done in two parts descriptive analysis and inferential analysis. The descriptive analysis section includes the demographic characteristics of the respondents and in the inferential analysis section, the test of the research hypothesis, i.e. the relationship between the research variables through the Pearson correlation test and multiple regression analysis between the research variables, is discussed to obtain the contribution of the independent variable to the variance of the dependent variable. Also, the difference between the average of independent and dependent variables with the hypothetical average of the "T-Student" test has been done.

    Keywords: Governance system, process structure, budgeting, operation