فهرست مطالب

تاملات اخلاقی - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 13، بهار 1402)

نشریه تاملات اخلاقی
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 13، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/03
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمود سعیدی رضوانی*، فاطمه غلامی صفحات 7-34
    مطالعه حاضر، به‎منظور بررسی چگونگی انتقال آموزه تربیتی و اخلاقی عدم‎جلوه‎گری و تبیین پیامدهای رفتارهای جلوه‎گرانه به دختران دوره ابتدایی، به کمک کتاب داستان انجام گرفت. روش پژوهش، پدیدارشناختی توصیفی و نوع نمونه‎گیری «باحداکثر تنوع» لحاظ شد و با 130 دانش‎آموز 9 الی 12 سال، در هفت استان کشور، بعد از اهدا و مطالعه کتاب، مصاحبه نیمه‏ساختاریافته هدایت ‏شده صورت پذیرفت. تجزیه‎وتحلیل داده‎های به دست آمده از مصاحبه‎ها، با استفاده از روش تحلیل‎مضمون از نوع شبکه مضامین انجام گرفت. درنهایت، بعد از بررسی و تحلیل داده‏ها، در مرحله اول مضامین پایه (N=260)، در مرحله دوم مضامین سازمان‎دهنده (N=41) و در مرحله پایانی نیز، مضامین فراگیر (N=7) استخراج شدند و این مضامین، در قالب «پنج سطح» شبه‎صعودی‎ با عناوین: «عدم‎ارتباط‎گیری با پیام کتاب»، «عدم‎انتقال یادگیری به دنیای واقعی»، «ارزش‎گذاری شناختی و عاطفی نسبت به عدم‎جلوه‎گری نزد نامحرم»، «انتقال یادگیری به محیط واقعی زندگی»، «تمایل و اقدام در مسیر کنشگری اجتماعی عفاف‎وحجاب» و یک سطح جانبی با عنوان «یادگیری غیرمستقیم سایر ارزش های اخلاقی» دسته‎بندی شدند. درمجموع، یافته های به‎دست‏آمده، از ظرفیت بالای کتاب‎های داستان، در انتقال و آموزش غیرمستقیم آموزه‏های اخلاقی و ارزشی نظیر عدم‎جلوه‎گری، به کودکان و نوجوانان حکایت دارد که شایسته است از سوی مسیولان و برنامه‎ریزان فرهنگی بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: جلوه گری، ارزش اخلاقی، داستان گلابتون، دختران دوره ابتدایی
  • رحیم دهقان، سید هادی سهرابی* صفحات 35-54

    قانون طلایی به عنوان یک قانون عام اخلاقی توصیه می کند که؛ با دیگران بگونه ای رفتار کن که در همان موقعیت رضایت می دهی با تو چنان رفتار شود. علیرغم تصدیق این قانون از سوی تمام انسان ها، به نظر می رسد نوعی شکاف بین نظر و عمل به این قانون وجود دارد. بخشی این شکاف، در موانع مربوط به ساحت بینشی انسان ریشه دارد که نیازمند واکاوی است. از این رو، مساله اصلی در این پژوهش که با روش توصیفی تحلیلی انجام شده، این است که عمده ترین موانع مربوط به ساحت بینشی انسان بر سر راه تحقق این قانون چیست و چه راهکارهایی در جهت رفع این موانع می توان ارایه داد. یافته های تحقیق حاکی از آن است که؛ ضعف قوه تخیل، عدم داشتن تصویر دقیق از برابری انسان ها، و نیز متاثر بودن شناخت پسند و ناپسند از عواطف انسانی، از عمده ترین موانع بینشی انسان در جهت تحقق این قانون است. بر همین اساس، تقویت قوه تخیل، درک همسانی انسان ها در ساختار وجودی، و مهار و جهت دهی عواطف و احساسات را می توان از جمله راهکارهای ناظر به موانع بینشی دانست. در حقیقت ضعف انسان ها در تخیل و عدم درک ساختار مشترک موجب شده است تا تصویر دقیقی از این قانون نداشته باشند و در تعاملات اجتماعی، آن را بکار نبندند. از این رو، لازمه تحقق این قانون رفع موانع مذکور بر اساس راهکارهای بیان شده در این مقاله است.

    کلیدواژگان: قانون طلایی، انسان، جامعه، ساحت بینشی، تخیل
  • محسن باقری*، سید احمد فاضلی صفحات 55-71
    یکی از استدلال هایی که هم به سود واقع گرایی اخلاقی قوی مطرح می شود و هم بر علیه آن، استدلال تاثیرات علی ویژگی های اخلاقی است؛ که آیا ویژگی های اخلاقی تاثیری علی در دنیای بیرونی و مادی دارند تا واقعیت آنها اثبات شود یا نه. اولین کسی که این استدلال را بیان کرده است، گیلبرت هارمن است که ویژگی های اخلاقی را فاقد تاثیرات علی می داند. همچنین شیفر لاندو تقریری هستی شناسانه از آن بدست داده و آن را بررسی کرده است. در این مقاله به بررسی استدلال هارمن و لاندو و اشکالاتی که بر آنها وارد شده است پرداخته ایم و نتیجه بدست آمده این است که استدلال کسانی که ویژگی های اخلاقی را فاقد تاثیرات علی می دانند دارای اشکالات مهمی است و قابل دفاع نیست. همچنین با تبیین هایی می توان از دارا بودن تاثیرات علی برای ویژگی های اخلاقی دفاع کرد و از آن به سود واقع گرایی بهره برد.
    کلیدواژگان: واقع گرایی اخلاقی، تاثیر علی ویژگی های اخلاقی، تبیین علی اخلاقی، گیلبرت هارمن
  • شیما صفرمحمدلو*، علیرضا کوشکی جهرمی، مهدی خیراندیش صفحات 73-103
    در عصر حاضر، کاهش استرس های مرتبط با کار از یک سو و از سوی دیگر توجه به رفاه و بهزیستی رهبر و پیروان از اهمیت ویژه ای برخوردار است که این موضوع در رهبری سالم نهفته است. تحقیق حاضر با هدف طراحی مدل رهبری سالم در شرکت های دولتی انجام گرفت. این تحقیق در زمره تحقیقات آمیخته قرار می گیرد. در گام کیفی تحقیق،از روش تیوری داده بنیاد برای طراحی مدل استفاده شد.بدین منظور با 24 نفر از خبرگان اجرایی در شرکت های دولتی و خبرگان دانشگاهی که با ترکیب روش های نمونه گیری هدفمند، قضاوتی و روش گلوله برفی انتخاب شدند، مصاحبه عمیق به عمل آمد. براساس یافته ها، 6 دسته عوامل بر مبنای الگوی پارادایمی استراوس و کوربین (1998) شامل عوامل علی، رهبری سالم (پدیده محوری)، عوامل زمینه ای، عوامل مداخله گر، راهبردها و پیامدها شناسایی شد.سه بعد نگرشی ارزشی-نگرشی، دانشی و رفتاری برای رهبری سالم شناسایی شد. در بخش کمی نیز با روش مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار Smart PLS به اعتبارسنجی الگوی تحقیق پرداخته شد. بدین منظور با ابزار پرسشنامه از 158 نفر از مدیران در شرکت های دولتی نظرخواهی به عمل آمد. براساس یافته ها، کلیه عوامل شناسایی شده و ساختار مدل تحقیق تایید شد. مقدار ضریب تعیین محاسبه شده نیز برای متغیرهای رهبری سالم، راهبردها و پیامدها به ترتیب 379/0، 607/0 و 393/0 است که مقادیری قابل قبول است. نهایتا، نتایج نشان داد که رهبری سالم در شرکت های دولتی پدیده ای چندوجهی است که بهره گیری از آن می تواند نتایج مثبت و ارزشمندی ایجاد کند.
    کلیدواژگان: رهبری سازمانی، رهبری سالم، شرکت های دولتی، تئوری داده بنیاد
  • نجمه سلطانی نژاد، پروین سالاری چینه*، عباس توان، وحید منظری توکلی صفحات 105-123
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش اخلاق حرفه ای در دانشگاه فرهنگیان و کاوش چالش ها و راهکارهای آن انجام گرفته است. به این منظور، از روش پژوهش ترکیبی استفاده شده است. در بخش کمی از طرح تحقیق نیمه آزمایشی با پیش آزمون- پس آزمون وگروه کنترل بهره گرفته شد. جامعه پژوهش شامل دانشجویان دانشگاه فرهنگیان کرمان در نیمسال دوم تحصیلی 1400-1399 بود. 1 کلاس از دانشجویان رشته آموزش ابتدایی ورودی مهر 1398 که درس اخلاق حرفه ای معلم را اخذ کرده بودند به عنوان گروه آزمایش و 1 کلاس از دانشجویان همین رشته و ورودی که این درس را اخذ نکرده بودند، به عنوان گروه کنترل در نظر گرفته شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه اخلاق حرفه ای قاسم زاده (1393) بود. تجزیه و تحلیل داده‏ها با روش آمار توصیفی، تحلیل کوواریانس تک متغیره و توسط نرم افزار SPSS22 انجام شد. در بخش کیفی، از تحلیل مضمونی براون و کلارک (2006) استفاده شد. نتایج بخش کمی نشان داد که آموزش اخلاق حرفه ای معلم به طور معنی‏داری موجب افزایش اخلاق حرفه ای دانشجومعلمان می شود (001/0> P)؛ اما همچنان با حد مطلوب فاصله دارد. در بخش کیفی، چالشهای این برنامه شامل چالش های میدان اندیشه (کم رنگ شدن اخلاق در جامعه؛ بی-توجهی به قدر و منزلت معلمی) و چالش های میدان عمل (تعارض میان آموخته ها و میدان عمل؛ مشکلات برنامه درسی) واکاوی شد. همچنین، راهکارهای ارتقا آموزش اخلاق در دو سطح دانشگاه (سیاست های جذب دانشجو؛ سیاست های انتخاب استاد؛ توانمندسازی مداوم) و کلاس درس (انتخاب محتوای مناسب؛ استفاده از روش های تدریس مناسب) شناسایی گردید.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، معلم، اثربخشی آموزش، دانشگاه فرهنگیان
  • هادی سلیمانی ابهری صفحات 125-146

    در این مقاله به مقایسه وجوه مشترک دوران تحول درونی آگوستین و غزالی، به ویژه تحول روحی و سلوک اخلاقی آنها در زندگی پرداخته شده است؛ شباهت هایی که مبتنی بر دغدغه یکسان آنها در جستجوی دردمندانه از یقین، معنای خوشبختی و نحوه سلوک در نیل به سعادت و فضایل اخلاقی بوده است. در این جستارکه به روش توصیفی- تاریخی و مطالعه کتابخانه ای شکل گرفته است، ضمن پرتو افکنی به حالات روحی و اخلاقی مشابه غزالی و آگوستین، زمینه های تحول روحی آنان در تاملی معرفتی و متدولوژیک تبیین و به روش شهودی هر دو در نیل به یقین و حصول سعادت از راه بازگشت به خدا و کسب رضای او از طریق تخلق به فضایل اخلاقی تاکید شده است. در پی آن، نظام اخلاقی آگوستین و غزالی برای نیل به سعادت مقایسه و به مبنای تلفیقی نظام اخلاقی آنان اشاره و وجوه متمایز غزالی از آگوستین، مانند قبول منزلت عقل در فرجام عمر و نیز پرهیز او از حصرگرایی در مورد سعادت پیروان مذاهب بررسی شده است.

    کلیدواژگان: غزالی، آگوستین، سعادت، شهود، حقیقت، یقین
|
  • Mahmood Saeedy Rezvani *, Fatemeh Gholami Pages 7-34
    The present study was conducted with the help of story books in order to investigate how to transfer the educational and moral doctrine of not showing off and explain the consequences of showy behaviors to elementary school girls. The research method was descriptive phenomenological and "maximum diversity" sampling type, and guided semi-structured interview was conducted with 130 students aged 9 to 12 years, in seven provinces of the country, after giving and reading the book. The analysis of the data obtained from the interviews was done using the topic analysis method of the topic network type. Finally, after examining and analyzing the data, basic themes (N=260) were extracted in the first stage, organizing themes (N=41) in the second stage, and overarching themes (N=7) in the final stage. These themes are in the form of "five levels" of pseudo- rising with the titles: "failure to connect with the message of the book", "failure to transfer learning to the real world", "cognitive and emotional evaluation of than not showing off to Non-mahram", "transfer of learning to the real environment of life", "inclination and action in the path of social activism, chastity and hijab" and a side level titled "indirect learning other moral values" were categorized.In general, the obtained findings indicate the high capacity of story books in the indirect transfer and teaching of moral and value teachings such as not showing off to children and teenagers, which is worthy of the officials and the program. Cultural heritage should be given more attention.
    Keywords: showing off, Moral Value, Golabatoon Story, elementary school girls
  • Rahim Dehqan, Hadi Sohrabi * Pages 35-54

    The golden rule as a general moral law recommends that; behave others the way you would like to behaved in the same situation. Despite the theorival approval of this law by all human beings, it seems that there is a gap between human theorical point of views and their practice according to this law. A part of this gap is rooted in the obstacles related to the field of human vision.  Therefore, the main issue in this research, which is carried out with a descriptive-analytical method, is that what are the main obstacles related to human vision on the way to the realization of this law and what solutions can be provided to solve these obstacles? Research findings show that; Weakness of imagination, not having an accurate picture of the equality of humans, as well as being the knowledge influenced by human emotions, are among the major obstacles of human vision towards the realization of this law. Based on this, strengthening the imagination, understanding the similarity of humans in the existential structure, and controlling and directing emotions and feelings can be consider among the solutions. In fact, people's weakness in imagination and lack of understanding of the common structure has caused them not to have an accurate picture of this law and not to use it in social interactions. Therefore, it is necessary to comply with this law to remove these mentioned obstacles based on the solutions stated in this article.

    Keywords: Golden rule, human being, society, Field of Vision, Imagination
  • Mohsen Bagheri *, Seyed Ahmad Fazeli Pages 55-71
    One of the arguments that is put forward both for and against strong moral realism is the argument for the causal effects of moral properties; Whether moral properties have a causal effect on the external and physical world to prove their reality or not. The first who argue thist was Gilbert Harman, who considered moral properties to have no causal effects. Shafer-Landau has also obtained an ontological account of it and examined it. In this article, we examine the arguments of Harman and Landau and the drawbacks that have been made to them, and the result is that the arguments of those who consider moral properties to have no causal effects have significant drawbacks and are not defensible. Explanations can also be used to defend the causal effects of moral properties and to use them to the benefit of realism.
    Keywords: moral realism, The Causal effect of Moral properties, Moral Causal Explanation, Gilbert Harman
  • Shima Safarmohammadluo *, Alireza Koshki Jahromi, Mahdi Kheir Andish Pages 73-103
    In today's era, considering human resources and its issues such as reducing work-related stress and paying attention to the well-being of the leader and his followers is of particular importance.These issues lie in the healthy leadership.This study has been done aimed to design a healthy leadership model in governmental companies. the purpose of this study is to design a model of healthy leadership in state-owned firms.This research is among the mixed research.In the qualitative step of the research, the grounded theory method was used to design the model.For this purpose, in-depth interviews were conducted with 24 executive experts in state-owned firms and university experts who were combining purposefully, judgmental and snowball sampling methods selected.Based on the findings, 6categories of factors were identified based on the Strauss and Corbin(1998) paradigm model including causal factors, healthy leadership (pivotal phenomenon),underlying factors, intervening factors, strategies and consequences. three attitudinal Value - attitude dimension, knowledge dimension and behavioral dimension for healthy leadership were identified.In the quantitative part, the research model was validated using structural equation modeling and Smart PLS software.For this purpose, 158 managers in state-owned firms were polled using a questionnaire. Based on the findings, all identified factors and the structure of the research model were confirmed. The calculated coefficient of determination is also 0.379, 0.607 and 0.393 for healthy leadership variables, strategies and outcomes, respectively, which are acceptable values. Finally, the results showed that health-promoting leadership in state-owned firms is a multifaceted phenomenon that can be used to produce positive and valuable results.
    Keywords: Organizational leadership, healthy Leadership, State-Owned Firms, grounded theory
  • Najmeh Soltaninejad, Parvin Salari Chineh *, Abbas Tavan, Vahid Manzari Tavakoli Pages 105-123
    The present research was conducted with the aim of investigating the effectiveness of professional ethics education in Farhangian University and exploring its challenges and solutions. For this purpose, a mixed research method has been used. In the quantitative part, a semi-experimental research design with pre-test-post-test and control group was used. 1 class of elementary education students entering october 2019 who had taken the teacher's professional ethics course were considered as the experimental group and 1 class of students of the same field and entry who had not taken this course were considered as the control group. The data collection tool was Qasimzadeh's professional ethics questionnaire (2013). Data analysis was done by descriptive statistics, univariate covariance analysis and SPSS22 software. In the qualitative part, the thematic analysis of Brawn and Clark’s (2006) was used. The results of the quantitative part showed that teaching professional ethics of teachers significantly increases the professional ethics of student teachers (P<0.001); But it is still far from the optimal level. In the qualitative part, the challenges of this program include the challenges of the field of thought (the weakening of morals in the society; disregarding the value and dignity of teachers) and the challenges of the field of practice (the conflict between theory and practice; curriculum problems ) was analyzed. Also, strategies for promoting ethics education at two university levels (student recruitment policies; professor selection policies; continuous empowerment) and classroom (choosing appropriate content; using appropriate teaching methods) were identified.
    Keywords: Professional Ethics, teacher, effectiveness of education, Farhangian University
  • Hadi Soleimani Abhari Pages 125-146

    In this article, a part in the life of Augustine and Ghazali, with common features during the period of internal transformation, especially in their spiritual dimension and moral conduct, has been discussed. Similarities that are based on the same apprehension for the painful search of the method of obtaining certainty and the meaning of prosperity, and the way of behavior in achieving happiness and moral virtues. In this research, which was formed by descriptive-historical method and library study, while shining light on common states for Ghazali and Augustine in spiritual and moral aspects, the contexts of their mental and spiritual evolution are explained in an epistemological and methodological reflection, and in an intuitive way both in Achieving certainty and attaining happiness by returning to God and gaining His pleasure through instilling moral virtues is emphasized, and after that, Augustine's and Ghazali's moral system for achieving prosperity is compared and pointed to their integrated moral system. Also in the last part of this article, different aspects of Ghazali compared to Augustine, such as the acceptance of the dignity of reason in the end of life and his avoidance of restrictions regarding the happiness of followers of religions, are examined.

    Keywords: Ghazali, Augustine, certainty, happiness, intuition