فهرست مطالب

انگاره های نو در تحقیقات آموزشی - پیاپی 2 (زمستان 1401)

نشریه انگاره های نو در تحقیقات آموزشی
پیاپی 2 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین غلامی* صفحات 1-41

    مقدمه و هدف:

     این پژوهش باهدف شناسایی ادراک دانشجو معلمان از اهداف و وظایف شورای دانشگاه فرهنگیان در استان بوشهر در سال 1401-1402 انجام شده است.

    روش شناسی پژوهش:

     روش تحقیق در این پژوهش، کیفی و با استفاده از تحلیل مضمون انجام شد. برای این منظور با کاربرد روش نمونه گیری هدفمند 24 نفر از مدیران دانشگاه، استادان و دانشجو-معلمان بر اساس قاعده اشباع نظری انتخاب شدند. ابزار پژوهش، مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. با استفاده از روش آتراید استرلینگ کدگذاری، تحلیل و ترسیم شد. روایی پژوهش با استفاده از تکنیک ممیزی کردن از سوی داور به دست آمد. برای محاسبه پایایی، کدگذاری با مطالعه سطر به سطر مصاحبه های انجام شده به صورت دستی در دو مرحله انجام گرفت و بعد از اتمام کدگذاری، نتایج این دو کدگذاری با یکدیگر مقایسه شدند. میزان پایایی کدگذاری مجدد 70/85 به دست آمد.

    یافته ها

    . پس از کد کذاری و تحلیل داده ها تعداد 11 مضمون سازمان دهنده و در نهایت چهار مضمون فراگیر شامل: «مهارت های ادراکی»، «ساختار مدیریتی و تشکیلاتی دانشگاه»، «تشریک مساعی» و «نگرش های اخلاقی» که شکل دهنده مدل ادراک دانشجویان معلمان از اهداف و وظایف شورای صنفی دانشگاه فرهنگیان بودند شناسایی گردید.

    نتیجه گیری

    در نظر گرفتن ویژگی های ادراکی درونی دانشجویان همچون خواسته ها، مشارکت در پیگیری حقوق دانشجویی، تقویت فضاهای همکاری، تلاش برای شناسایی طرح و رفع نقایص صنفی دانشجویان، احترام به آنها و مشارکت معلمان در امور رفاهی، تربیت بدنی و خدمات آموزشی از جمله مواردی است که با موضوع ادراک و نگهداشت آنان مرتبط است

    کلیدواژگان: ادراک، دانشجو معلم، اهداف، شوراهای صنفی، دانشگاه فرهنگیان
  • محبوبه رحیمی* صفحات 42-66
    مقدمه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی و مقایسه جهت گیری هدف، راهبردهای مقابله ای و منابع استرس در دانش آموزان دارای اختلال توجه و عادی صورت گرفت.

    روش شناسی پژوهش:

    شرکت کنندگان این پژوهش شامل 300 نفر(150 نفر دارای اختلال توجه و 150 نفر بدون اختلال توجه) از دانش-آموزان شهرستان فراشبند بودند که براساس روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. به منظور بررسی و مقایسه متغیرهای پژوهش در دو گروه نمونه شرکت کنندگان، پرسش نامه اختلال توجه سوان (2004)، پرسش نامه جهت گیری هدف الیوت و مک گریگور (2001)، پرسش نامه راهبردهای مقابله ای استراچرز و همکاران (2000) و پرسش نامه منابع استرس گادزلا (1998) را تکمیل نمودند. پایایی ابزارهای پژوهش به وسیله ضریب آلفای کرونباخ و روایی آن ها از طریق همسانی درونی تعیین شد. نتایج حاکی از روایی و پایایی قابل قبول پرسش نامه ها بود. برای بررسی تفاوت بین دو گروه نمونه در متغیرهای پژوهش از روش تحلیل واریانس چندمتغیره استفاده شد و برای بررسی رابطه بین جهت-گیری هدف و منابع استرس با راهبردهای مقابله ای از رگرسیون چندگانه به شیوه همزمان استفاده شد. 

    بحث و نتیجه گیری:

    نتایج تحلیل آماری نشان داد که بین دو گروه نمونه در متغیرهای پژوهش تفاوت معناداری وجود دارد. همچنین بین جهت گیری هدف و منابع استرس با راهبردهای مقابله ای رابطه چندگانه وجود دارد.

    کلیدواژگان: اختلال توجه، جهت گیری هدف، راهبردهای مقابله ای، استرس
  • زهرا عسگری* صفحات 67-82
    مقدمه و هدف

    در طول قرون متمادی که از حیات جوامع بشری می گذرد، هرزه نگاری به رشد و توسعه ی خود ادامه داده است؛ تا جایی که امروزه از آن به عنوان یک صنعت یاد می شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین هرزه نگاری اینترنتی با عملکرد جنسی و انسجام خانواده در بین زوجین تحصیل کرده دانشگاه بندر عباس انجام شده است.

    روش شناسی پژوهش:

     روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود.جامعه آماری پژوهش زوج های تحصیل کرده شهرستان بندرعباس می باشد که تعداد 79 زوج(158نفر) به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند.به منظور گردآوری اطلاعات از پرسشنامه مقیاس ارزیابی هرزه نگاری اینترنتی،مقیاس ارزیابی عملکرد جنسی و مقیاس ارزیابی تعارضات زناشویی استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که بین هرزه نگاری اینترنتی و عملکرد جنسی رابطه معناداری وجود دارد و هرزه-نگاری اینترنتی قادر است که عملکرد جنسی را پیش بینی کند. همچنین نتایج نشان داد که بین هرزه نگاری اینترنتی و انسجام خانواده رابطه معناداری وجود ندارد و هرزه نگاری اینترنتی قادر به پیش بینی انسجام خانواده نیست. در بخش دیگر نیز نتایج نشان داد که بین مردان و زنان در عملکرد جنسی تفاوت معناداری وجود دارد ولی بین هرزهنگاری اینترنتی و انسجام خانواده مردان و زنان تفاوت معناداری دیده نشد.

    نتیجه گیری

    عواملی وجود دارد که میتواند به عنوان یک جزء مخرب سبب کاهش یا از بین رفتن این انسجام موجود در بین خانواده ها شود که عملکرد جنسی و عوامل تاثیر گذار بر آن مانند هرزه نگاری اینترنتی می تواند جزیی انکارناپذیر باشند.

    کلیدواژگان: هرزه نگاری اینترنتی، عملکرد جنسی، انسجام خانواده
  • زهرا سادات حسینی* صفحات 83-97
    مقدمه و هدف

    هوش معنوی نه تنها در حوزه های فردی بلکه در حوزه های سازمانی نیز مورد توجه است وعلاوه بر حوزه های روان شناختی،وارد سایر حوزه های علوم انسانی از جمله مدیریت شده است. هدف پژوهش حاضر، طراحی مدل  هوش معنوی مدیران مدارس استان بوشهر بود.

    روش شناسی پژوهش: 

    روش پژوهش حاضر، به صورت مطالعه موردی کیفی است و مشارکت کنندگان پژوهش مدیران باتجربه آموزش و پرورش استان بوشهر بودند. با استفاده از نمونه گیری هدفمند، رویکرد افراد کلیدی مدیرانی که سابقه بالاتر از 10سال و دارای مدرک کارشناسی ارشد  و بالاتر در رشته های علوم تربیتی بودند شناسایی شدند و از آنها مصاحبه نیمه ساختار یافته صورت پذیرفت. تعداد 23 نفر بر اساس قاعده ی اشباع نظری انتخاب و مورد مصاحبه قرار گرفتند. به منظور بررسی اعتبار نتایج تحقیق از ملاکهای باورپذیری ، تایید پذیری و اعتماد پذیری استفاده شد.

    یافته ها

    مدل هوش معنوی از دیدگاه مدیران مدارس شامل ابعاد فضایل اخلاقی، معناجویی، شایسته سالاری و تعاملات معنوی سازمان بود که درقبال مدلی ارایه شد و در پایان مدل مذکور توسط 14 نفر از اساتید دانشگاه و مدیرانی که مدرک دکترا داشتند یا دانشجوی سال آخر دکترا بودند مورد اعتباریابی قرار گرفت و از اعتبار لازم برخوردار بود. 

    نتیجه گیری

    هوش معنوی مدیران در این پژوهش  شامل ابعاد فضایل اخلاقی، معناجویی، شایسته سالاری و تعاملات معنوی سازمان بود..و مسیولان آموزش و پرورش می توانند مدیراننی با این وپژگی ها را استخدام کرده و یا با تمهیدات لازم این ویژگی ها را در مدیران بهینه سازی کنند.واژه ه ای کلیدی: مدل، هوش معنوی، مدیران مدارس،بوشهر

    کلیدواژگان: مدل، هوش معنوی، مدیران مدارس، بوشهر
  • سهیلا نوشادی*، زهره امیرسادات، فاطمه عالیشوندی، مریم محمدنیا صفحات 98-110
    مقدمه و هدف

    قابلیت یادگیری سازمانی، توانایی سازمان برای یادگیری از تجربیات خود و انتقال آنها در زمان و مرزها است. یک سازمان از طریق قابلیت یادگیری بهبود می یابد. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر ظرفیت یادگیری سازمانی بر اثربخشی و خلاقیت سازمانی معلمان ومدیران مدارس ابتدایی شهرستان فراشبند بود.

    روش شناسی پژوهش:

     روش تحقیق در این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود.جامعه آماری پژوهش شامل کلیه معلمان ومدیران مدارس ابتدایی شهرستان فراشبند بود که تعداد معلمان 178 نفر وتعداد مدیر 49نفر می باشد وحجم نمونه مورد مطالعه بر اساس تمام شماری بود.

    یافته ها

    نتایج حاصله نشان داد بین ظرفیت یادگیری سازمانی با خلاقیت و اثربخشی معلمان و مدیران رابطه مستقیم و معنی داری وجود دارد. ظرفیت یادگیری سازمانی تاثیرمثبت ومعنی داری بر خلاقیت سازمانی معلمان و مدیران آموزش و پرورش شهرستان فراشبنددارد.ظرفیت یادگیری سازمانی تاثیر مثبت ومعنی داری براثر بخشی معلمان و مدیران آموزش و پرورش شهرستان فراشبند دارد.

    نتیجه گیری

    قابلیت یادگیری سازمانی به عنوان ویژگی ها یا عوامل سازمانی و مدیریتی در نظر گرفته می شود که فرآیند یادگیری سازمانی را تسهیل می کند یا به سازمان امکان یادگیری می دهد. و احتمالا می تواند سبب ساز خلاقیت و اثربخشی شود

    کلیدواژگان: اثربخشی سازمانی، ظرفیت یادگیری سازمانی، خلاقیت سازمانی
  • سیما زارعیان* صفحات 111-137
    مقدمه و هدف

    هدف این پژوهش بررسی اداراک شده مدیران از آسیب های اجتماعی دختران مدارس متوسطه و طراحی مدل مناسب بود.

    روش شناسی پژوهش:

     روش پژوهش حاضر کیفی از نوع پدیدار شناسی توصیفی و با استفاده از تحلیل مضمون بود.. مشارکت کنندگان بالقوه ، کلیه مدیران زن در دبیرستان های نواحی چهار گانه شیراز و مشارکت کنندگان بالفعل مدیرانی که دارای حداقل 10 سال سابقه مدیریتی مدارس که حداقل 3تا 5 مورد نابهنجاری در بین دانش آموزان داشتند بودند..روش نمونه گیری هدفمند و ملاک محور بوده است و بر اساس قاعده اشباع نظری تعداد شرکت کنندگان 21 نفر انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری مصاحبه به صورت نیمه ساختار یافته بود. به منظور تضمین اعتبار یافته ها با اختصاص زمان لازم ، تلفیق روش ها و بازنگری فرم های مصاحبه های انجام شده توسط مصاحبه شوندگان استفاده شد .همچنین جهت تاییدپذیری یافته ها از هر گونه سو گیری در مراحل مصاحبه پرهیز شد و برای افزایش اطمینان از راهنمایی و نظارت اساتید استفاده گردید.

    یافته ها

    مضامین ادراک مدیران زن از آسیب های اجتماعی در مدارس دختران در مدارس نواحی چهار گانه شیراز شامل یازده بعد اقدامات وزارتی، بهسازی مدارس ، ارزشمداری ، سواد رسانه ای، ساختار خانواده ، صمیمیت در خانواده ، شرایط اقتصادی خانواده ،آموزش، انسجام روانشناختی ، دین باوری و فشار همسالان می باشد که هر کدام نیز شامل مولفه های گوناگونی می باشند.

    بحث و نتیجه گیری

    :یافته های این مطالعه می تواند در کاهش آسیب های اجتماعی پیش روی مدیران زن در مدارس متوسطه و سایر مقاطع موثر باشد.با فراهم نمودن زیر ساخت های مناسب در سطح ستادی آموزش و پرورش و تمرکز زدایی در کنار فرهنگ سازی و آموزش های مهارت محور و تقویت و تعمیق خودشناسی و اعتماد به نفس در دانش آموزان دختر می توان شاهد روند کاهشی آسیب های اجتماعی در مدارس و اجتماع بود.

    کلیدواژگان: آسیب های اجتماعی، تجربه زیسته، رفتار های پر خطر، مدیران متوسطه
  • سهیلا نوشادی* صفحات 138-155
    مقدمه و هدف

    ارتباط یکی از اساسی ترین مهارت هایی است که می توان به آن اندیشید و یکی از مهم ترین زمینه های سلامت زندگی اجتماعی و منشا فرهنگ و به عنوان زمینه و مبنای حرکت و ارتقای انسانی است که اگر ویروسی شود، بی شک پایه ی اصلی زندگی می لغزد و رضایت از آن محو می شود. هدف کلی از انجام پژوهش حاضر بهبود مهارت ارتباط موثر در بین دانش آموزان مد نظر بوده است. در راستای تحقق هدف اصلی دلایل رفتارهای ناهنجار دانش آموزان و روش هایی جهت کاهش رفتارهای ناهنجار دانش-آموزان بررسی می شود.

    روش شناسی پژوهش: 

    پژوهش حاضر با استفاده از روش کیفی با راهبرد اقدام پژوهی انجام شده است. ابزار پژوهش شامل مصاحبه و مشاهده است.

    یافته ها

    بر اساس یافته های به دست آمده، عوامل موثر در مهارت های ارتباطی به عوامل مربوط به فقدان وقت گذاشتن برای اوقات فراغت کودکان و نوجوانان، توجه بیش از اندازه و وقت گذاشتن در شبکه های مجازی، فقدان سواد رسانه در انتخاب کانال-ها و شبکه های مجازی مناسب، توجه بیش از حد به آموزش و درس دانش آموزان (کودکان و نوجوانان) و توجه کمتر به پرورش و تربیت آنها و محصور شدن در شبکه های مجازی و ماهواره ای تقسیم شد.

    بحث و نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه می تواند در کاهش چالش های پیش روی والدین، معلمین و مسیولین تربیتی موثر باشد. معلمین و مسیولین امر تعلیم و تربیت با الگوسازی مناسب در زمینه ی نحوه ی بکارگیری ارتباط موثر، بسترمستعدی جهت آموزش عینی تر، فراهم سازند.

    کلیدواژگان: مهارت های زندگی، ارتباط موثر، همدلی، خودآگاهی
|
  • Hosein Gholami * Pages 1-41
    Introduction and purpose

    This research was conducted to identify student-teachers perceptions of the goals and duties of the Farhangian University Council in Bushehr province in Iran.
    Research

    Methodology

    The research method in this study is qualitative. For this purpose, 24 faculty managers, professors and student-teachers were selected using the targeted sampling method. To identify the categories of student teachers' perception of the goals and duties of the union council, the components of student-teacher perception of the goals and duties of the union council were identified and extracted from the method of thematic analysis. The research tool was a semi-structured interview that continued until saturation.

    Findings

    Finally, 5 components were coded, analyzed and drawn as a network of themes using Stirling's Atriad method. The validity of the research was obtained by using the auditing technique by the referee. To calculate reliability, coding was done by reading the interviews conducted line by line manually in two stages and after the completion of coding, the results of these two codings were compared with each other. The reliability rate of recoding was 85.7. After coding and data analysis, 50 basic themes were extracted. From these basic themes, 11 organizing themes and finally four inclusive themes including: "perceptual skills", "management and organizational structure of the university", "participation in efforts" and "ethical attitudes" which form the model of student teachers' perception of the goals and duties of the Union Council of Farhangian University were identified.

    Conclusion

    It is very important to pay attention to the dynamic life in teacher training universities, to consider the internal perceptual characteristics of people such as desires, to participate in the pursuit of student rights, to strengthen cooperation spaces, to try to identify the plan and eliminate the union defects of students, to respect them and the participation of teachers in Welfare affairs, physical education and educational services are among the things that are related to the issue of their perception and maintenance.

    Keywords: Perception, student-teacher, Farhangian University, objectives of union councils, Theme analysis
  • Majbube Rahimi * Pages 42-66
    Introduction and purpose

    The purpose of this research was to investigate and compare goal orientation, coping strategies and sources of stress in students with attention disorder and normal students.

    Research methodology

    The participants of this research included 300 people (150 people with attention disorder and 150 people without attention disorder) from the students of Farashband city, who were selected based on random sampling method. In order to examine and compare research variables in two sample groups of participants, Swan attention disorder questionnaire (2004), Elliott and McGregor's goal orientation questionnaire (2001), Strachers et al.'s coping strategies questionnaire (2000) and questionnaire Sources of stress complement Godzilla (1998). The reliability of research tools was determined by Cronbach's alpha coefficient and their validity was determined by internal consistency.

    Results

    The results indicated the acceptable validity and reliability of the questionnaires. To investigate the difference between the two sample groups in the research variables, the multivariate analysis of variance method was used, and to investigate the relationship between goal-orientation and stress sources with coping strategies, multiple regression was used simultaneously.

    Discussion and conclusion

    The results of statistical analysis showed that there is a significant difference between the two sample groups in the research variables. Also, there is a multiple relationship between goal orientation and stress sources with coping strategies.

    Keywords: attention disorder, goal orientation, coping strategies, Stress
  • Zahra Asgari * Pages 67-82
    Introduction and purpose

    Throughout the centuries of human life, paternity continues to grow, As far as today it is referred to as an industry. The purpose of this study was to investigate the relationship between online pornography and sexual function and family cohesion among educated couples in Bandar Abbas University.

    Research methodology

    The statistical population of the study is the educated couples in Bandar Abbas city. 79 couples (158 people) were selected as the statistical sample. In order to collect information, the Internet pencil evaluation scale, the sexual performance evaluation scale, and the marital conflict assessment scale have been used. The results of the study showed that there is a significant relationship between online parsing and sexual function, and internet literacy can predict sexual performance.

    Results

    The results also showed that there is no meaningful relationship between online stereotyping and family cohesion and online spoofing can not predict family cohesion. In the other part, the results also showed that there is a significant difference between men and women in sexual function, but there was no significant difference between online parsing and family cohesion between men and women..

    Discussion and conclusion

    There are factors that can cause the reduction or loss of this existing cohesion among families as a destructive component, of which sexual performance and factors affecting it, such as Internet pornography, can be an undeniable part.

    Keywords: Online pornography, sexual function, family cohesion
  • Zahrasadat Hoseini * Pages 83-97
    Introduction and purpose

    Spiritual intelligence is of interest not only in individual fields but also in organizational fields, and in addition to psychological fields, it has entered other fields of human sciences, including management.The purpose of this research was to design the model of spiritual intelligence of school principals in Bushehr province.

    Research Methodology

    The current research method was a qualitative case study and the research participants were experienced education managers of Bushehr province. Using targeted sampling, the approach of key people of managers who had more than 10 years of experience and had a master's degree or higher in educational sciences were identified, and a semi-structured interview was conducted with them. 23 people were selected and interviewed based on the rule of theoretical saturation. In order to check the validity of the research results, the criteria of believability, verifiability and reliability were used.

    Findings

    The model of spiritual intelligence from the point of view of school administrators included the dimensions of moral virtues, seeking meaning, meritocracy and spiritual interactions of the organization, which was presented to the model, and at the end of the said model, 14 university professors and managers who had a doctorate degree or were final year doctoral students Accreditation was placed and had the necessary validity. 

    conclusion

    The spiritual intelligence of the managers in this research included the dimensions of moral virtues, seeking meaning, meritocracy and spiritual interactions of the organization.. Policymakers and planners in education can pay attention to these dimensions in employing school principals or optimize these characteristics in principals with the necessary arrangements.

    Keywords: model, Spiritual intelligence, school principals, Bushehr, Iran
  • Soheila Noshadi *, Zhreh Amirsadat, Fatemeh Alishavandi, Maryam Mohammadiniya Pages 98-110

    Introduction and goal:

    Organizational learning ability is the organization's ability to learn from its experiences and transfer them across time and boundaries. An organization improves through its ability to learn. The purpose of this study was to investigate the impact of organizational learning capacity on the organizational creativity and effectiveness in Farashband Elementary schools’ principal and teachers.

    Research methodology

    The research method in this research was a descriptive correlational type. The statistical population of the research included all teachers and principals of primary schools in Farashband city, the number of teachers is 178 and the number of principals is 49, and the sample size studied was based on the census.

    Findings

    The research instruments were organizational learning capacity, organizational effectiveness and organizational creativity questionnaires. Item analysis and Choronbach’s alpha were used to assess validity and reliability. In order to analyze data , Pearson correlation coefficient and a multivariable regression were used simultaneously .

    Findings

    The results show that there’s a direct and meaningful relationship between organizational learning capacity with teachers and principals effectiveness ,and each one of the organizational learning capacity’s components (management commitment, knowledge transfer and it’s integration) has a different contribution to predict organizational creativity of teachers and principals of Elementary school teachers. Organizational learning capacity has a positive and meaningful impact on teachers and principals effectiveness of Farashband elementary schools .Based on research findings, we conclude that the high organizational learning capacity, the higher the effectiveness and creativity will be.

    Conclusion

    Organizational learning capability is considered as organizational and management characteristics or factors that facilitate the organizational learning process or enable the organization to learn. And it can most likely cause creativity and effectiveness.

    Keywords: organizational effectiveness, Organizational learning capacity, organizational creativity
  • Sima Zareiyan * Pages 111-137
    Introduction

    The purpose of this research was to analyze The lived experience of female principals in preventing Social Injuries among girls in Shiraz junior high school to design a suitable model.

    lresearch methodology

    The method of the current research was a qualitative descriptive phenomenology type using thematic analysis. The participants were administrators who had at least 10 years of experience in managing schools that had at least 3 to 5 cases of abnormality among students. The sampling method was purposeful and criteria-based, and based on the rule of theoretical saturation, the number of participants was 21. The measurement tool was a semi-structured interview. In order to ensure the validity of the findings, by allocating the necessary time, combining the methods and reviewing the interview forms conducted by the interviewees were used. Also, in order to confirm the findings, any bias was avoided in the interview stages, and to increase the confidence of guidance and The supervision of professors was used.

    Findings

    Based on the findings, the theme network of female principals' perception of social injuries in girls' schools in schools in the four districts of Shiraz includes eleven dimensions of ministerial measures, school improvement, value orientation, media literacy, family structure, intimacy in the family. , economic conditions of the family, education, psychological cohesion, religious beliefs and peer pressure, each of which includes various components.

    Conclusion

    The findings of this study can be effective in reducing the social harm faced by female principals in secondary schools and other levels. And skill-based training and strengthening and deepening of self-knowledge and self-confidence in female students can be seen in the decreasing process of social damage in schools and society.

    Keywords: social injuries, lived experience, high-risk behaviors, junior high school
  • Soheila Noshadi * Pages 138-155
    Introduction

    Communication is one of the most basic skills you can thinkof And one of the most important fields of health in social life and the origin of culture And as contex and the basis of movement and human development That if it becomes viral Undoubtedly, the main foundation of life is slipping And satisfaction disappears from it The general purpose of the present research Improvement of effective communication skills among students has been considered. In order to achieve the main goal of the reasons for students' abnormal behavior And methods to reduce abnormal behavior of students are investigated.

    Research methodology

    The current research was conducted using a qualitative method with the research strategy and using action research. Research tools include interview and observation.

    Findings

    Based on the findings, Effective factors in communication skills was divided To factors related to lack of time for leisure time of children and teenagers, Too much attention and spending time in virtual networks Lack of media literacy in selectionthe right channels and virtual networks, Paying too much attention to the teachingand lessons of students and paying less attention to their education And being confined in virtual and satellite networks.

    Conclusion

    The findings of this study can be effective in reducing the challenges faced by Parents, teachers and educational officials. teachers and educational officials With appropriate modeling in the field of how to use effective communication, Provide a ready platform for more objective education.

    Keywords: : Life skills, Effective Communication, Empathy, Self-awareness