فهرست مطالب

مطالعات آسیای مرکزی و قفقاز - پیاپی 120 (زمستان 1401)

فصلنامه مطالعات آسیای مرکزی و قفقاز
پیاپی 120 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید محمدکاظم سجادپور، احسان محمدی صفحات 3-24

    افزایش قدرت چین در عرصه بین المللی و عدم تطابق الگوهای رفتاری این کشور با نظریات واقع گرا از سویی و وجود سنت استراتژیک ریشه دار و تداوم فرهنگی چین در هزاره های گذشته از سویی دیگر، موجب شده تا مطالعه مولفه های فرهنگی، اهمیتی محوری در فهم سیاست خارجی این کشور پیدا کند. با توجه به اهمیت مولفه های فرهنگی در سیاست خارجی چین، سوال این پژوهش آن است  که فرهنگ استراتژیک چین چگونه بر سیاست خارجی این کشور در قبال مناقشه دریای چین جنوبی تاثیرگذار بوده است. فرهنگ استراتژیک چین، فرهنگی دوگانه است که در آن گرایش به استفاده از ابزارهای نظامی و غیرنظامی به صورت توامان وجود دارد؛ این به این معنا است که فرهنگ استراتژیک چین مطلقا صلح طلب یا جنگ طلب نیست. تا پیش از آغاز رهبری شی جین پینگ، نیاز به محیطی کم تنش جهت پیشبرد توسعه اقتصادی موجب شد تا شعارهایی با بنمایه های کنفوسیوسی همچون توسعه صلح آمیز توسط رهبران این کشور مطرح و پیگیری شود؛ اما با آغاز رهبری شی جین پینگ، قدرت نظامی و قدرت اقتصادی اهمیتی هم تراز در سیاست خارجی این کشور پیدا کردند. این امر با توجه به افزایش تحرکات نظامی چین در دریای چین جنوبی، در رویکرد جدید چین در قبال مناقشه ظهور و بروز پیدا کرد.

    کلیدواژگان: فرهنگ استراتژیک، دریای چین جنوبی، کنفوسیوسیسم، نظامی باوری، شی جین پینگ
  • محمدتقی جهانبخش، غلامعلی چگنی زاده، اصغر کیوان حسینی صفحات 25-54

    فرهنگ استراتژیک ازجمله مفاهیم نو در ادبیات روابط بین الملل است که نخستین بار توسط جک اسنایدر مورد استفاده قرار گرفت. بررسی های علمی انجام شده پیرامون آثار فرهنگ استراتژیک بر رفتارهای جمهوری اسلامی ایران به طور عمده طی دو دهه اخیر و به ویژه با بحرانی شدن پرونده هسته ای و سپس برنامه موشک های بالستیک صورت گرفته است. تلاش ما در این مقاله معطوف به بررسی این سوال خواهد بود که فرهنگ استراتژیک چگونه به سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در قبال افغانستان طی سال های 1358 تا 1398 شکل داده است؟ پاسخ موقت به این پرسش آن است که فرهنگ استراتژیک از طریق شکل دهی به رفتارهای استراتژیک و پایدار موجب شده است که جمهوری اسلامی ایران طی سال های 1358 تا 1398، برخلاف تحولات سیاسی و گفتمانی داخلی، سیاستی نسبتا مستمر و فراگفتمانی در قبال افغانستان داشته باشد. این مقاله از نوع توصیفی تحلیلی بوده و پژوهشگر داده های مورد نیاز را با استفاده از منابع کتابخانه ای، فضای مجازی و مصاحبه با برخی از متصدیان سیاست خارجی کشورمان در قبال افغانستان طی دوره مورد مطالعه جمع آوری نموده است.

    کلیدواژگان: افغانستان، ایران، سیاست خارجی، فرهنگ استراتژیک، رفتار استراتژیک
  • رضا حسنی، حمیدرضا شیرزاد صفحات 55-85

    مصرف انرژی ترکیه در سالیان اخیر همراه با رشد اقتصادی این کشور، افزایش داشته است. این مسیله در کنار منابع ناکافی سوخت های فسیلی، از مولفه های تاثیرگذار در روابط خارجی ترکیه با مهمترین کشورهای تامین کننده انرژی آن کشور به شمار می آید. این پژوهش در صدد است ضمن بررسی استراتژی انرژی ترکیه در مورد جمهوری آذربایجان و عراق، به ارزیابی موفقیت یا ناکامی این استراتژی بپردازد. سیوال اصلی این است که استراتژی انرژی ترکیه در خصوص کشورهای جمهوری آذربایجان و عراق بر اساس چه مولفه هایی شکل گرفته و چگونه ارزیابی می گردد؟ در پاسخ؛ فرضیه ای که مطرح می گردد آن است که استراتژی انرژی ترکیه بر اساس تنوع بخشی به کشورهای تامین کننده انرژی و کاهش اتکا به کشورهای محدود در تامین انرژی مورد نیاز آن کشور شکل گرفته و بر این اساس، ترکیه توجه ویژه ای به مناطق خزر و خاورمیانه داشته است که در این بین کشورهای جمهوری آذربایجان و عراق در زمره دو کشور مهم در تامین انرژی ترکیه جای گرفته اند. یافته های این پژوهش که بر مبنای روش توصیفی-تحلیلی انجام شده است، بیانگر گسترش روابط ترکیه با کشورهای جمهوری آذربایجان و عراق بر مبنای حجم مبادلات نفتی و گازی، تنوع خطوط انرژی با محوریت ترکیه می باشد که این امر، نشان دهنده موفقیت استراتژی انرژی ترکیه است.

    کلیدواژگان: ترکیه، انرژی، جمهوری آذربایجان، عراق و نهادگرایی نئولیبرال
  • سید احمدرضا فیاضی، محمدرضا دهشیری صفحات 87-112

    در عصر جهانی شدن که با تغییرات مشهود در نظام بین الملل منجر به پررنگ شدن نقش بازیگران غیردولتی و افکار عمومی شد، دیپلماسی عمومی به یکی از مهمترین انواع دیپلماسی بدیل گشت و باید آن را پیامد اهمیت یافتن جایگاه افکاری عمومی در معادلات بین المللی دانست. یکی از مهمترین کشورهایی که از ابزار دیپلماسی عمومی در راستای ایجاد تصویر مثبت از خود به خوبی عمل کرده است ژاپن می باشد. با فروپاشی اتحاد شوروی و استقلال کشورهای آسیای مرکزی توسعه روابط ژاپن با کشورهای مذکور با توجه به موقعیت استراتژیک منطقه آسیای مرکزی، منابع غنی نفتی، گازی، فلزات کمیاب و اورانیوم اهمیت یافت. ژاپن از طریق قدرت نرم خود و با ارایه تصویر بسیار مثبتی از کشورش الگوی موفقی برای توسعه کشورهای آسیای مرکزی شده است و در قلب و ذهن مردم و سیاستمداران آسیای مرکزی جای نهاده است. در این پژوهش به تجزیه و تحلیل مولفه های دیپلماسی عمومی ژاپن در کشورهای آسیای مرکزی پرداخته ایم و سوال اصلی پژوهش این است: چرا رویکرد ژاپن در رقابت ژیوکالچر با چین و روسیه در آسیای مرکزی، به ویژه در ازبکستان، تقویت دیپلماسی عمومی و استقاده حداکثری از قدرت نرم بوده است؟ در پاسخ می توان گفت در حالی که چین بر بعد اقتصادی و روسیه بر بعد امنیتی تمرکز دارند، ژاپن تلاش نموده است در رقابتی ژیوکالچر با تکیه بر جذابیت های قدرت نرم در این حوزه استراتژیک ورود کند و به دنبال تبدیل شدن به قدرتی فرهنگی بوده است. ژاپن از طریق سه مولفه کلیدی و مهم دیپلماسی فرهنگی، دیپلماسی علمی- آموزشی و اهدا کمک های توسعه ای به شدت در افکار عمومی این کشورها تاثیر گذار بوده است. روش پژوهش در این مقاله به صورت تحلیلی توصیفی است.

    کلیدواژگان: دیپلماسی عمومی، قدرت نرم، ژاپن، آسیای مرکزی، ازبکستان
  • پژمان نوروزی، عماد هلالات، امیررضا مقومی صفحات 113-135

    منازعات و بسیاری از کنش های دولت ها را می توان با امنیت هستی شناختی تحلیل کرد. گاهی دولت ها دست به کنش هایی می زنند که امنیت فیزیکی و ریالیستی آن ها را به خطر می اندازد. اما دولت ها از طریق اتخاذ کنش های شرافتی به مقابله شرم برمی خیزند. پرسش اصلی پژوهش حاضر این است که چگونه امنیت هستی شناختی باعث ورود روسیه به جنگ با اوکراین شد؟ در پاسخ، این فرضیه مطرح شده است که نادیده گرفتن مرزهای امنیت وجودی روسیه توسط غرب و در قالب ناتو، روسیه را مجبور کرد برای حفظ و تقویت و یادآوری مرزهای امنیت وجودی خود به غرب، با اوکراین وارد درگیری نظامی گسترده شود. در این پژوهش روش جمع آوری داده ها، استفاده از اسناد اینترنتی و کتابخانه ای بوده که به صورت تحلیلی - توصیفی به نگارش درآمده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد جنگ روسیه و اوکراین در چارچوب تیوریک امنیت هستی شناختی مبتنی بر مولفه های اوراسیا گرایی، ملی گرایی و ژیوپلیتیک روسی که روایت بیوگرافیک روسیه را شکل می دهند به وجود آمده است و حمله به اوکراین اتخاذ کنشی شرافتمندانه در راستای پرهیز از شرم توسط روسیه تلقی می شود.

    کلیدواژگان: امنیت هستی شناختی، روسیه، اوکراین، شرم، کنش شرافتمندانه
  • عزت الله همتی، الهه کولایی صفحات 137-161

    پنج کشور آسیای مرکزی بعد از فروپاشی شوروی و استقلال توانستند تقریبا بدون بحران و کشمکش و جنگ و درگیری و بی ثباتی، حاکمیت مستقل خود را تداوم بخشند. پرسش اصلی پژوهش این است که این پایداری سیاسی و حکومتی حاصل چه عواملی است؟ و نقش و تاثیر میراث شوروی چه اندازه بوده است؟ فرضیه ای که به آزمون گذشته شده براین مبنا استوار است که تداوم حکمرانی رهبران حزبی پیشین و نیز سنت های پدرسالاری سیاسی ، در کنار میراث اثرگذار شوروی در بنیان نهادن نهادهای سیاسی و مدنی و اجتماعی در این جمهوری ها عامل چنین پایداری بوده است. هر یک از رهبران این جمهوری ها کوشش کردند مبانی مشروعیت و مقبولیت متناسب با سنت را برای خود بنا نهند و بر همان اساس حکومت مطلقه خود را تداوم بخشند. میراث ملت سازی لنین و استالین و سیاست های توسعه ای شوروی، در کنار هفتاد سال تجربه حکومت کردن افراد بومی ملیت ها تحت حکومت شوروی، و ترکیب آن با اقتدارگرایی سنتی باعث پایداری سیاسی و اجتماعی در جمهوری های آسیای مرکزی پس از استقلال شد. هدف اصلی این پژوهش درک پیچیدگی های سیاسی در آسیای مرکزی و کشف ریشه های تاریخی روندهای کنونی و تاثیر ملت-دولت سازی در این کشورها و مقایسه ای ظریف با همسایه آنها، افغانستان است که به علت شکل نگرفتن ملت-دولت و میراث بی اثر بریتانیا در مقایسه با شوروی، هنوز با بی ثباتی و ناپایداری مواجه است. برای انجام پژوهش علاوه بر بهره گیری از تجربیات شخصی و میدانی از منابع کتابخانه ای به روش تحلیل محتوایی رخدادهای تاریخی و نگاهی جامعه شناسانه استفاده شده است.

    کلیدواژگان: اقتدارگرایی، شوروی، پایداری، آسیای مرکزی، تداوم، ملیت
|
  • Seyyed MohammadKazem Sajjadpour, Ehsan Mohammadi Pages 3-24

    Due to the increase of China’s power in the International arena and the non-compliance of China’s behavior with realistic theories on one hand and the existence of long-standing strategic traditions and China’s cultural continuity during the past millennials on the other, studying the cultural elements is of central importance for understanding China’s foreign policy. Due to the importance of cultural elements in China’s foreign policy, the main question of the present research states: how China’s strategic culture has affected China’s foreign policy regarding South China Sea conflict. China’s strategic culture is a dual culture in which there is a tendency for using military and non-military means simultaneously; this means that China’s strategic culture is not absolutely pacific or belligerent. Before the dawn of Xi Jinping’s leadership, the need for a low tension environment for advancing economic development led the Chinese leaders to resort to Confucian slogans such as peaceful development; after the start of Xi Jinping’s leadership, military and economic power gained same importance in China’s foreign policy. This new approach has been evident regarding this conflict due to the increase of China’s military mobility in South China Sea.

    Keywords: strategic culture, South China Sea, Confucianism, belief in militarism, Xi Jinping
  • Mohammadtaghi Jahanbakhsh, Golamali Chegini Zadeh, Asghar Keivanhosseini Pages 25-54

    Strategic culture is one of the new concepts in international relations literature which has been used by Jack Snyder for the first time. Scientific studies regarding the effects of strategic culture on Islamic Republic of Iran’s behavior have been mainly conducted during the two recent decades and specifically after the rise of crises regarding the nuclear power case and ballistic missile program. The main question of the present paper states: how the strategic culture has been shaping the Islamic Republic of Iran’s foreign policy regarding Afghanistan from 1358 to 1398? Our provisional answer to this question is that strategic culture, through shaping strategic and consistent behaviors, has led the Islamic Republic of Iran to adopt a consistent and ultra-discourse policy towards Afghanistan from 1358 to 1398, unlike the political and discourse-related developments within the country. The present paper is descriptive-analytical and the researcher gathered the necessary data through library resources, social media and interview with Iran’s foreign policy authorities who have been responsible for Afghanistan issues.

    Keywords: Afghanistan, Iran, foreign policy, strategic culture, strategic behavior
  • Reza Hassani, Hamidreza Shirzad Pages 55-85

    Turkey’s energy consumption has been increasing during recent years due to the country’s economic growth. This issue, accompanied by inadequate fossil fuel (oil and gas) resources, is one of the most effective elements in turkey’s foreign relations with the most important energy providing countries which provide energy for turkey. In addition to studying Turkey’s energy strategy regarding Azerbaijan and Iraq, this research tries to assess the success or failure of this strategy. The main question of this paper states: turkey’s energy strategy towards Azerbaijan and Iraq has been shaped based on which elements and how is it evaluated? The hypothesis of the research is that turkey’s energy strategy is based on diversifying energy (oil and gas) providing countries and reducing reliance on limited number of countries in providing energy and on the basis of this approach, turkey has been paying more attention to Caspian Sea and Middle East regions, especially the Republic of Azerbaijan and Iraq. The findings of this research, which has been conducted on the basis of descriptive-analytical method, indicates the expansion of Turkey’s relations with Azerbaijan and Iraq based on the volume of oil and gas exchanges and diversity of energy lines with the centrality of Turkey; this shows that turkey’s energy strategy has been successful.

    Keywords: Turkey, energy, the Republic of Azerbaijan, Iraq, Neo-Liberal Institutionalism
  • Seyed Ahmadreza Fayazi, Mohammadreza Dehshiri Pages 87-112

    In the era of globalization, which has been accompanied by evident changes in international system, the importance of non-governmental players has been increasing and public diplomacy has turned into one of the most important types of diplomacy which has been the implications of the increasing importance of the role of public opinion in international affairs. Japan has been one of the countries which have been using public diplomacy as a means for creating a positive image for the country. After the collapse of the Soviet Union and the independence of Central Asian countries, the expansion of Japan’s relations with mentioned countries has become more important due to the region’s strategic position and rich oil, gas, rare metal, and uranium resources. Through soft power and presenting a positive image of the country, Japan has become a successful model for the development of Central Asian countries and has penetrated into the heart and mind of the Central Asian people and politicians. In the present research, we have analyzed the elements of Japan’s public diplomacy in Central Asian countries. The main question of the research states: why Japan’s approach in Central Asia has been based on enhancing public diplomacy and maximum exploitation of soft power geocultural competition with China and Russia? Answering this question, we can say that while China has been focused on economic dimension and Russia has been focused on security dimension, Japan has tried to enter this strategic region by relying on its soft power attractions and has been seeking to become a cultural power. Japan influenced the public opinion of these countries through three key components of cultural diplomacy, scientific and educational diplomacy, and providing developmental helps. The research method of this research is descriptive-analytical.

    Keywords: Public Diplomacy, soft power, Japan, Central Asia, Uzbekistan
  • Pejman Norouzi, Emad Helalat, Amirreza Moghavemi Pages 113-135

    Conflicts and many of the states’ actions can be analyzed through the theory of ontological security. Sometimes, states take measures which endanger their physical and realistic security. States confront disdain through honor seeking actions. The main question of the present research state: how ontological security triggered Russia to start the war with Ukraine? To answer this question, the hypothesis of the research states that neglecting Russia’s existential security borders from the West – within the form of NATO – led Russia to extensive military conflict with Ukraine in order to remind the West of its existential security borders. In the present research, data gathering method has been based on internet and library documents and the research has been conducted on the basis of descriptive-analytical approach. The findings of the research shows that Russia-Ukraine war has risen within the theoretical framework of ontological security which is based on Eurasianism and Russian nationalism and geopolitics that shape Russia’s biographic narrative. Russia’s attack on Ukraine is considered to be an honorable action to refrain from shame and disdain.

    Keywords: Ontological security, Russia, Ukraine, disdain, honorable action
  • Ezzatollah Hemmati, Elaheh Koolaee Pages 137-161

    After the collapse of the Soviet Union and independence, the five countries of Central Asia have been able to endure their independent sovereignty without crisis, conflict, war, and instability. The main question of the present research states: which factor leads us to political and sovereign stability? And what has been the extent of the Soviet Union’s role and influence in this stability? The hypothesis and answer to this question is based on this foundation that the continuity of the former party leaders’ governance, traditions of political patriarchy, and the effective heritage of the Soviet Union in establishing political, civil, and social institutions in these countries have been the most important factors of this stability. Each of the leaders of these republics has tried to establish the foundations of legitimacy and acceptability on the basis of traditions and continue their authoritarian ruling on this basis. The heritage of Lenin and Stalin’s nation-building and Soviet Union’s developmental policies, as well as forty years of governing experience by indigenous people in these countries and its combination with traditional authoritarianism has led to political and social stability in Central Asian Republics after independence. The main purpose of the present research is to understand the political complexities in Central Asia and find the historical roots of contemporary trends and the effect of nation-building process in these countries and a delicate comparison with their neighbor, Afghanistan, which is faced with instability due to the absence of nation-building and the non-effective heritage of Britain. In this research, in addition to benefitting from personal and field experiences, library resources has been used on the basis of content analysis of historical events and sociological perspective.

    Keywords: authoritarianism, the Soviet Union, stability, Central Asia, continuity, Nationality