فهرست مطالب

مجله زبان و ادبیات فارسی
سال هجدهم شماره 4 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی رضائی، علی سینا رخشنده مند، مرضیه رستمی صفحات 1-14

    تحلیل رفتار متقابل نظریه ای برای شناخت رفتار، احساس و ذهنیت افراد در بستر روابط شخصیت ها است که در آن تصویری از ساختار روانی انسان ها ارایه میگردد. از الگوی سه گانه حالات نفسانی؛ یعنی «والد»، «بالغ» و «کودک» در تجزیه و تحلیل رفتارهای آدمی استفاده می شود. مثنوی مولانا جلال الدین محمد بلخی، حاوی سرگذشت گروه های بشری، با هر طیف اعتقادی و رفتاری است و ویژگی های روانی _ رفتاری در آن موشکافانه منعکس شده است و پژوهشگر می تواند با تحلیل محتوای داستان ها، شخصیت قهرمانان را روانکاوی کند. پژوهش حاضر به روش کتابخانه ای و استقرایی و در چارچوب نظری تحلیل رفتار متقابل اریک برن انجام شده است و سه لایه شخصیت والد، بالغ و کودک وی، با توجه به ابعاد سه گانه شخصیت، شخصیت های داستان پادشاه و کنیزک مثنوی را توصیف و تحلیل می-کند. در این بررسی معلوم می شود که شخصیت های داستان در موقعیت های مختلف چگونه عمل می کنند و رفتارهای آنان ریشه در چه تنش های روحی و روانی دارد. هدف از این پژوهش تحلیل رفتار های شخصیت های این داستان بر اساس الگوی اریک برن برای دستیابی به خصوصیات روحی و روانی شخصیت ها است. نتایج بررسی مولفه های تحلیل رفتار متقابل در داستان نام برده نشان می دهد که در روابط میان شخصیت ها هر سه حالت نفسانی با تمام ویژگی های روانشناختی آن دیده می شود و پادشاه از نظر ابعاد سه گانه شخصیت جامع ترین است.

    کلیدواژگان: مثنوی، پادشاه و کنیزک، تحلیل رفتار متقابل، اریک برن
  • سید مهدی موسوی میرکلائی، علی بلاغی صفحات 15-28

    آرکی تایپ و شعر هر دو از ناخودآگاه انسان می آیند و ریشه در رویا دارند. بدین جهت بررسی ضمیر ناخودآگاه جمعی در اشعار شاعران به مخاطب کمک می کند تا مفاهیم موجود در اشعار را با ژرفای بیشتری درک و دریافت کنند. نیما یوشیج پدر شعر نوین فارسی یکی از شاعرانی ست که در شعر هایش رویکردی اسطوره مدارانه داشته است.در این پژوهش برخی از اشعار نیما که در آن ها آرکی تایپ ها نقشی محوری داشته بررسی شده. از جمله داروگ، خروس، ققنوس و پی دارو چوپان. ابتدا تعریفی از اسطوره ارایه شد و سپس ارتباط آرکی تایپ و شعر و بعد از آن مظاهر ناخودآگاه جمعی در شعرهای نیما و در نهایت نمونه مثال هایی از شعر نیما تبیین شد. در این مقاله از اشعار تبری نیما (مجموعه روجا) و مجموعه ی کامل اشعار فارسی این شاعر بسیار کمک گرفته شده و تلاش شده است با روشی تحلیلی توصیفی و با استفاده از ابزار های کتابخانه ای جهت درک تاریخچه و مشاهده تحقیقات پیشین و تحلیل محتوا استفاده شود.

    کلیدواژگان: ناخودآگاه جمعی، آرکیتایپ، شعر، نیما یوشیج
  • مژده خواجه کریم الدینی، مرتضی رشیدی آشجردی، محبوبه خراسانی صفحات 29-40

    هر اثر ادبی، حاصل اندیشه و ایدیولوژی صاحب اثر است که در طول زمان و بر اساس علم و تجربه به آن دست یافته است. در باب آثار صادق هدایت، نویسنده صاحب سبک معاصر هم این نکته صدق می کند که پارادایم ها و ایدیولوژی حاکم بر آثارش، تنها به خود او تعلق دارد؛ هرچند بنا بر مطالعات و آموخته ها، در آثارش تاثیراتی از دیگران پدید آمده باشد. هدایت در پردازش داستان-هایش، مهارت داشته و گویی تنها برای مخاطب حرفه ای و نکته سنج نوشته است؛ بر همین اساس، در نقد و تحلیل آثارش، آشنایی با فضای ذهنی او نیازمند دقت و تکاپوی بیشتر در علوم مختلف است. این پژوهش نیز، با رویکرد و روش تحلیل محتوایی و با مطالعه کتابخانه ای برای پاسخ به این پرسش که نظام اندیشگانی حاکم بر اندیشه صادق هدایت برگرفته از چه مولفه هایی بوده و دیالکتیک من و خود و همچنین، تقابل خود با جامعه چگونه بر نظام اندیشگانی او تاثیر داشته؟ به تحلیل آثار او پرداخته است. بنابراین، با این فرضیه که صاحب اثر و اندیشمند، به هر موضوعی که بپردازد، تعلق خاطر دارد؛ خلق آثار ریالیستی و سور ریالیستی هدایت را می توان گاه برآمده از کنش حاصل از تقابل خود و اجتماع و گاه دیالکتیک خود با خود دانست. نتیجه حاصل از این پژوهش با تحلیل مولفه هایی چون بی هدفی و بی آرمانی و مرگ اندیشی، گرایش به ریالیسم، سور ریالیسم و ملی گرایی، نشان می-دهد که اندیشه هدایت میان تقابل خود و جامعه و دیالکتیک خود با خود، در سیلان بوده و هرگز به نقطه مشترکی میان این دو نرسیده است

    کلیدواژگان: صادق هدایت، تقابل خود با جامعه، دیالکتیک خود با خود
  • محمود ذباح، محمود فیروزی مقدم، مهیار علوی مقدم صفحات 41-53

    این مقاله به نقد جامعه شناختی رمان معاصر از دیدگاه انواع سرمایه پیربوردیو در میان زنان می پردازد. پیربوردیو تحلیل مارکسیستی سرمایه اقتصادی را به انواع مبادلات گوناگون، اعم از فرهنگی، اجتماعی و نمادین، تعمیم می دهد.او بر این باور است که این قابلیت ها به دلیل این که به قدرت خرید موقعیت های مختلف کمک می کنند، شکل هایی از سرمایه به شمار می آیند.این مفهوم چندوجهی سرمایه این امکان را فراهم می آورد تا تصویر مناسب تری از ساختار، نظم روابط و وابستگی های فضای اجتماعی ارایه شود. بر این اساس انواع چهارگانه سرمایه شخصیت های زن رمان چراغ ها را من خاموش می کنم،اثر زویا پیرزاد بررسی کرده و با روش تحلیل کیفی داده ها به این نتیجه رسیده ایم که شخصیت های زن این رمان که از طبقات مختلف (فقیر، متوسط، مرفه) جامعه هستند، در برابر مسایل و مشکلات زندگی واکنششان خاموشی و سکوت است. آنان به دلیل نداشتن یا کم رنگ بودن انواع سرمایه های مطرح شده در این مقاله، به ندرت توان مقابله با شرایط جامعه مردسالار را دارند؛ زنان این رمان از جمله کلاریس، هریک قربانی این شرایط هستند. این زنان تحت سیطره مردان و سرمایه های آنان هستند و وابسته به پول، قدرت، موقعیت اجتماعی و سایر سرمایه های آنان؛ جز در موارد محدودی -هم چون خانم نوراللهی- دیگر زنان داستان هیچ سرمایه متقارنی ندارند و فقط با تکیه بر یک بعد از سرمایه شان، زیست می کنند.

    کلیدواژگان: انواع سرمایه پیر بوردیو، زنان، چراغها را من خاموش میکنم، جامعه شناختی ادبیات
  • پیمان پاسبان ذوقی، لیدا نامدار، جواد طاهری، غلامرضا حیدری صفحات 53-67

    اگزیستانسیالیسم از مهم ترین مکتب های فلسفی و ادبی جهان است که در آن، فرد انسانی به عنوان فاعلی آگاه شناخته می شود و در تجربه هستی و نیز لمس معنای وجود به صورت بی واسطه با حقیقت هستی رویارو شده، پوچی زندگی خود را درک می کند. هستی شناسی یا اگزیستانسیالیسم در رابطه با انسان و اصالتش سخن می گوید و بر تقدم وجود بر ماهیت تاکید دارد و همه چیز را از آن انسان می داند. هم چنین مصادیقی از قبیل مسوولیت انسانی، فردیت انسان، گزاف بودن جهان، دلهره و اضطراب، آزادی، تنهایی، وانهادگی، و اوضاع و احوال مرزی از نمود های روشن و بارز مکتب فلسفی اگزیستانسیالیسم می باشند که در شعر معاصر و در اشعار اخوان ثالث نیز به کار رفته اند. اخوان ثالث در دوره ای می زیسته که تفکرات وجودی بر آثار وی اثر گذاشت و درواقع اندیشه این شاعر در تعامل با اندیشه های سارتر قرار دارد.در این پژوهش که به روش توصیفی- تحلیلی و کتابخانه ای تدوین شده می توان به تصویری از مکتب اگزیستانسیالیسم در شعر این شاعر دست یافت و به ارتباطی متقابل میان تفکرات وی با سارتر پی برد.

    کلیدواژگان: اگزیستانسیالیسم، اندیشه های هستی گرایانه، شعر، مهدی اخوان ثالث، ژانپل سارتر
  • افسانه افروغی نیا، محمد شاه بدیع زاده، جواد مهربان صفحات 67-76

    امیر ارسلان نامدار ، یکی از محبوب ترین قصه های فولکلور ایرانی است که جایگاه ویژه ای در بین ادب دوستان در ایران و در بین فارسی زبانان سراسر دنیا دارد. این قصه برساخته ذهن خلاق نقیب الممالک ، نقال ناصرالدین شاه ،نه تنها مقبول پسند شاه واقع شد بلکه با عناصر روایی خود مقبول پسند محققان و ادب دوستان نیز واقع شد. هدف اصلی در این مجموعه ، بررسی ساختاری و ریخت شناسی اثرگذارترین شخصیت های این قصه ، بر مبنای نظریه پراپ است.در این جستار کوتاه ، با نگاهی گذرا بر رفتار شخصیت های اثر گذار این داستان به وجوه مشترکی برخوردیم که می توان به سهولت این ویژگی ها را در بیشتر افسانه های ایرانی یافت.در این مجموعه به بررسی شخصیت  های اثرگذار ، پرداخته شد و بر طبق نظریه پراپ ، این شخصیت ها در سه گروه دسته بندی شدند که شامل : اشخاص یاریگر ، اشخاصی که در داستان دو نقش یاریگر و شرور دارند و دسته آخر هم اشخاصی که فقط در نقش شرور ، ظاهر شدند.

    کلیدواژگان: امیرارسلان، نقیب الممالک، ولادمیر پراپ، ریخت شناسی
  • محمد شهبازی، خدابخش اسداللهی صفحات 77-89

    وجود عناصر و مفاهیم عرفانی - تمثیلی در آثار نظم و نثر قرن پنجم تا نهم به وضوح خود را نشان می دهد. خردگرایی عنصر اصلی این تالیفات است که مولف پیوسته عقل و عشق را در مقابل هم قرار می دهد. در رساله ی «مونس العشاق» سهروردی، عشق فرزند عقل است و عقل اولین آفریده خداوند است؛ و عقل با عشق است که معنا می یابد. مضمون و سبک شبیه به این داستان تمثیلی در منظومه ی غنایی «حسن و دل» فتاحی نیشابوری نیز مشهود است. علاوه بر آن، ترکیبات و واژگان رساله سهروردی نیز بر آن راه یافته است. هدف ما در این جستار بررسی سبکی رساله ی مونس العشاق سهروردی و منظومه حسن و دل فتاحی نیشابوری از رهگذر بینامتنیت با نظریه ی ژرار ژنت است تا میزان تاثیر پذیری سبکی فتاحی نیشابوری را از سهروردی و به کارگیری واژگان ابداعی و سبک بلاغی سهروردی در منظومه ی خود را به دست آوریم. پژوهش حاضر به صورت تحلیلی- توصیفی با روش کتابخانه ای انجام گرفته است. در نتیجه به این امر اشاره شده است که فتاحی به لحاظ اندیشه و سبک عارفانه ی قرن نهم کوشیده است از واژگانی که بار معنایی عرفانی را القا می کند به کار ببندد. با توجه به بررسی واژگانی و ترکیبات منظومه ی «حسن و دل» تاثیر ژرف سبک بلاغی مونس العشاق سهروردی را در آن مشاهده می-کنیم. از منظر بینامتنیت نیز فتاحی در گونه های صریح، غیر صریح و ضمنی از سهروردی پیروی کرده است.

    کلیدواژگان: حسن و دل، مونس العشاق، سبک شناسی، بینامتنیت، ژرار ژنت
|
  • Pages 1-14

    The analysis of mutual behavior is a theory for recognizing the behavior, perception (feeling), and mentality of individuals in the context of characters relations, in which an image of human psychological structure is presented. The pattern of three sensual modes, such as “parent", Adult”, and “child” has been used to analyze human behavior. Masnavi of Molana Mohammad Balkhi, contains the history of human groups with different beliefs and behaviors, in which psychological characteristics have been reflected. This study aims to investigate the behavior of each characters in the story ‘the king and the maid” and analyze them based on Eric Brown theory to achieve psychological features of each characters. The results of studying the components of mutual behavior analysis in the above-mentioned story represents that the relation between characters includes three sensual modes and the king is the most reasonable and sound character in this story.

    Keywords: Masnavi, the king, the maid, mutual behavior analysis, Eric Bern
  • Seyyed Mehdi Mousavi Mirklai, Ali Balaghi Pages 15-28

    Archetype and poetry both come from the human unconscious and have their roots in dreams. Therefore, examining the collective unconscious pronoun in poets' poems helps the audience to understand and receive the concepts in the poems more deeply. Nima Yoshij, the father of modern Persian poetry, is one of the poets who had a mythological approach in his poems. In this research, some of Nima's poems, in which archetypes played a central role, were examined. including Darug, Rooster, Phoenix and Pi Daru Chapan. First, a definition of myth was presented, then the relationship between archetype and poetry, and then the collective unconscious manifestations in Nima's poems, and finally some examples of Nima's poetry were explained. In this article, the poems of Tabari Nima (Roja collection) and the complete collection of Persian poems of this poet have been greatly helped and an attempt has been made to use them with a descriptive analytical method and by using library tools to understand the history and observe previous researches and analyze the content

    Keywords: collective unconscious, archetype, poetry, Nima Yoshij
  • Mojdeh Khajekarimodini*, Morteza Rashidi Ashjardi, Mahboobeh Khorasani Pages 29-40

    Every literary work is the result of the author’s thought and ideology which has been achieved during the time and on the basis of the science and experience. This is true about the works of Sadegh Hedayat, a contemporary author that the paradigms and ideologies of his work belong only to him; however, there are influences from others in his works, according to studies and learning. Hedayat is skilled at processing his stories, as if he were writing only for a professional and punctual audience. For this reason, familiarity with his mental space in the critique and analysis of his works requires more accuracy and diligence in the relevant sciences. This research has also analyzed his works with the approach and method of content analysis and by library study to find the components of system of thought on Sadegh Hedayat's thought. Therefore, the creating works of realism and surrealism can sometimes be considered as the result of the action of his confrontation and society and sometimes his dialectic and himself, with the hypothesis that the author is attached to his chosen subjects. The result of the research by analyzing components such as aimlessness and aimlessness and mortalism, realism, surrealism and nationalism, shows that his idea between his confrontation and the society and his dialectic and himself is variable and both of them have never reached a common point..

    Keywords: Sadegh Hedayat, self-confrontation with society, self-dialectic with himself
  • Mahmoud Dabbah *, Mahmoud Firouzi Moghadam, Mahyar Alavi Moghadam Pages 41-53

    This article focuses on the sociological critique of the contemporary novel. Bourdieu extends Marxist analysis of economic capital to a variety of exchanges, including cultural, social, and symbolic. He believes that these capabilities are a form of capital because they contribute to the purchasing power of different situations. This multidimensional concept of capital makes it possible to provide a more appropriate picture of the structure, order of relations and dependencies of the social space. Based on this, we have examined the four types of capital of the female characters in the novel "I turn off the lights", by Zoya Pirzad, and by qualitative content analysis method, we have come to the conclusion that the female characters in this novel are from different classes (poor, rich, average). They are a community Their reaction to the problems of life is silence. The women in this novel, including Clarice, are each victims of the conditions of a patriarchal society. Those who are under the control of men and their capital have no symmetrical capital and live on only one dimension of their capital.

    Keywords: pierre Bourdieu types of capital, women, I turn off the lights, Sociology of literature
  • Peyman Paseban zighi, Lida Namdar, Javad Taheri, Gholamreza Heydari Pages 53-67

    Existentialism is one of the most important philosophical and literary schools in the world, in which the human person is recognized as a conscious agent and in the experience of existence and also the touch of the meaning of existence, he directly faces the truth of existence, the emptiness of his life. understands Ontology or existentialism talks about man and his originality and emphasizes the priority of existence over nature and knows everything from that man. Also, examples such as human responsibility, human individuality, the vastness of the world, apprehension and anxiety, freedom, loneliness, isolation, and border situations are clear and obvious manifestations of the philosophical school of existentialism, which are found in contemporary poetry and in the poems of Akhwan. Third are also used. The Third Brotherhood lived in a period when existential thoughts influenced his works, and in fact, this poet's thought interacts with Sartre's thoughts. In this research, which was compiled using a descriptive-analytical and library method, it is possible to get an image of the school of existentialism in this poet's poetry and realize the mutual connection between her thoughts and Sartre.

    Keywords: Existentialism, existentialist thoughts, poetry, Mahdi Akhwan-Thalath, Jean-Paul Sartre
  • Afsaneh Afroughinia *, MohammadShah Badiazadeh, Javad Mehraban Pages 67-76

    Amir Arslan Namdar is one of the most popular Iranian folk tales, which has a special place among literary friends in Iran and among Persian speakers around the world. This story created by the creative mind of Naqib al-Mamalek, Naqal Naseruddin Shah, was not only liked by the Shah, but also liked by scholars and polite friends with its narrative elements. The main goal in this collection is to examine the structure and morphology of the most influential characters of this story, based on Propp's theory. found in most Iranian legends. In this collection, influential characters were investigated and according to Propp's theory, these characters were classified into three groups, which include: helpful people, people who have two roles of helping and villain in the story. And the last category are people who only appeared in the role of villains.

    Keywords: Amir Arslan, Naqeeb Al Mamalek, Vladimir Propp, Morphology
  • Mohammad shahbazi, khodabakhsh asadolahi Pages 77-89

    The existence of mystical-allegorical elements and concepts in the works of poetry and prose of the fifth to ninth centuries clearly shows itself. Rationalism is the main element of these writings that the author constantly confronts reason and love. In Suhrawardi's "Mones –Al- Oshshagh" treatise, love is the child of reason and reason is the first creation of God; And the intellect finds meaning through love. The theme and style similar to this allegorical story is also evident in the lyrical poem "Hosn -O- Del" by Fattahi Neyshabouri. In addition, the composition and vocabulary of Suhrawardi's treatise have also found their way into it. Our aim in this article is to study the stylistics of Mones –Al- Oshshagh Suhrawardi's treatise and the system of Hosn -O- Del Fattahi Neyshabouri through intertextuality with Gerard Genett's theory to the extent of the influence of Neyshabouri Fattahi's style on Suhrawardi and the use of innovative and rhetorical words. Get Suhrawardi in our system. The present research has been done analytically-descriptively using the library method. As a result, it has been pointed out that Fattahi, in terms of the mystical thought and style of the ninth century, has tried to use words that convey the burden of mystical meaning. Considering the lexical and compositional study of the poem "Hosn -O- Del" we see the profound influence of Suhrawardi's rhetorical style. From the perspective of intertextuality, Fattahi has followed Suhrawardi in explicit, implicit and implicit forms.

    Keywords: Hosn -O- Del, Mones –Al- Oshshagh, Stylistics, Intertextuality, Gerard Genette