فهرست مطالب

مجله پژوهش های بوم شناسی شهری
پیاپی 28 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/29
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مسلم بیرانوند*، حیدر جهان بخش صفحات 1-24

    هدف این پژوهش شناسایی ساختار فضایی- کالبدی، مسایل و مشکلات موجود بافت فرسوده خرم آباد و عوامل موثر بر زیست پذیری این بافت برای ارایه راهکارهای علمی و عملی جهت بازآفرینی آن از طریق اعمال برنامه های راهبردی مداخله گر بوم گرا در جهت افزایش زیست پذیری است و با رویکردی توصیفی تحلیلی و بر مبنای داده ها و اطلاعات حاصله از مطالعه منابع کتابخانه ای و اسناد و نوشته های مربوطه و تحقیق های میدانی، محدوده بافت فرسوده خرم آباد و جمعیت ساکن در این بافت انجام شده است.  بررسی جامع وضعیت موجود و ارایه  برنامه های راهبردی جهت رسیدن به الگویی است که در آن زیست پذیری بافت فرسوده  ارتقا یابد ، نوآوری پژوهش حاضر می باشد. نتایج و یافته های پژوهش نشان می دهد که زیست پذیری در بافت فرسوده خرم آباد وضعیت مطلوبی ندارد و موانع رسیدن به یک زندگی مطلوب در بافت فرسوده شهر خرم آباد مسایل کالبدی و  فنی و پس ازآن به ترتیب مشکلات اقتصادی، مشکلات فرهنگی و اجتماعی، مشکلات مدیریتی و اجرایی، مشکلات زیست محیطی، مشکلات زیبایی شناختی سیما و نمای شهری، مشکلات حقوقی و قانونی، مشکلات شبکه های ارتباطی و راه های دسترسی و مشکلات مربوط به تجهیزات و خدمات شهری می باشد که باید در سیاست گذاری های شهری و برنامه های راهبردی مداخله گر بوم گرا مورد تاکید بیشتر قرار گیرند تا زیست پذیری بافت ارتقا یابد.

    کلیدواژگان: بازآفرینی شهری، بافت فرسوده، بوم گرا، خرم آباد، زیست پذیری
  • عباسعلی آروین*، هوشمند عطایی، پوریا کریمی صفحات 25-44
    گردشگری ورزشی زمستانی تلفیق ورزش حرفه ای و تفریح است و مورد توجه و استقبال ورزشکاران و عموم مردم علاقه مند به تفریحات زمستانی است. ازاین رو هدف این پژوهش بررسی قابلیت توسعه مناطق مناسب ورزش های زمستانی در شهرستان سپیدان است. روش تحقیق به صورت تحلیلی- توصیفی و کاربردی است. در این مقاله از روش AHP برای تعیین مستعدترین مناطق توسعه ورزش های زمستانی استفاده شده است. برای این منظور از متغیرهای مهم تاثیرگذار شامل؛ عناصر اقلیمی (بارندگی و دمای هوا)، ارتفاع، شیب و جهت شیب، راه های ارتباطی، تراکم راه های ارتباطی، فاصله از مناطق مسکونی و کاربری اراضی استفاده شد. همچنین از تصاویر ماهواره ای لندست 8 و سنجنده های TM و OLI برای بررسی تغییرات سطح پوشش برف استفاده گردید. استفاده از تصاویر ماهواره ای سطح پوشش برف در تلفیق با روش سلسله مراتبی برای تعیین مناطق مساعد توسعه ورزش های زمستانی نوآوری های پژوهش حاضر می باشد. نتایج حاصل از وزن دهی معیارهای موثر بر توسعه ورزش های زمستانی در شهرستان نشان داد بارش در مرتبه اول اهمیت قرار دارد. از نظر مکانی تقریبا تمام اوزان به دست آمده از 9 متغیر موثر بر توسعه گردشگری در مناطق شمالی و شمال غربی شهرستان دارای وزن بیشتری هستند و لذا این مناطق برای توسعه ورزش های زمستانی مناسب تر هستند. تلفیق 9 لایه اطلاعاتی با روش تحلیل سلسله مراتبی در محیط نرم افزاری  ArcGISو محاسبه وزن نهایی منتهی به استخراج 5 کلاس مختلف از نظر مناطق مستعد برای توسعه اکوتوریسم زمستانی شده است. نتایج نشان داد حدود 46/3 درصد مساحت شهرستان برای توسعه توریسم بسیار مناسب و مناسب است.ت.
    کلیدواژگان: گردشگری ورزشی، ورزش های زمستانی، مناطق مستعد، تحلیل سلسله مراتبی، شهرستان سپیدان
  • نازنین حاجی پور، سعید امان پور*، علی شجاعیان صفحات 45-60

    هدف این پژوهش، سنجش و ارزیابی زیست پذیری شهری با رویکرد شاخص های محیط زیستی بر پایه تکنیک های MCDM در سه محله از کلان شهر اهواز می باشد. این پژوهش از نظر روش و ماهیت توصیفی- تحلیلی و از لحاظ هدف در زمره پژوهش های کاربردی قرار دارد. همچنین جمع آوری داده ها و اطلاعات موردنیاز پژوهش به دو روش اسنادی و پیمایشی صورت گرفته است. سپس داده های به دست آمده در مرحله اول از طریق نرم افزار SPSS مورد ارزیابی قرار گرفت، پایایی ابزار پژوهش از طریق آلفای کرونباخ آزمون گردید ضریب 882/0 نشان دهنده سطح بالایی پایایی پرسشنامه می باشد و با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه (ANOVA) و آزمون شفه و توکی وضعیت زیست پذیری شهری با استفاده از زیر شاخص های محیط زیستی موردسنجش قرار گرفت و در مرحله بعد در محیط برنامه EXCEL وارد گردیده و با بهره گیری از مدل های تصمیم گیری چندمعیاره ویکور، الکتر، SAW و مدل ادغامی کپلند، سه ناحیه مورد بررسی از لحاظ زیست پذیری شهری با تاکید بر شاخص های محیط زیستی، رتبه بندی و اولویت بندی گردیدند. نتایج نهایی پژوهش نشان داد که براساس مدل ادغامی کپلند (POSET)، محله کیانپارس بیشترین میزان و اولویت را از حیث شاخص محیط زیستی موثر در زیست پذیری شهری را به خود اختصاص داده و پس از آن به ترتیب محلات گلستان و سپیدار در اولویت های بعدی قرار گرفتند. همچنین تلفیق زیرشاخص های محلات با هم دیگر و ضریب تناسب به دست آمده محلات سه گانه در مدل ادغامی کپلند نشان داد که محله کیانپارس از لحاظ زیست پذیری شهری با رویکرد شاخص محیط زیستی در شرایط مناسب، محله گلستان در شرایط تا حدودی مناسب و محله سپیدار در وضعیت نامناسب قرار دارند.

    کلیدواژگان: زیست پذیری، زیست پذیری شهری، شاخص محیط زیستی، تکنیک های MCDM، کلان شهر اهواز
  • فرزاد فرناد، حدیثه کامران کسمایی*، مهدی خاک زند، غلامحسین معماریان صفحات 61-80
    هدف از این تحقیق بررسی متغیرهایی است که از دیدگاه ریخت شناسی، شکل دهنده سامانه حیاط مرکزی، برای بهبود آسایش اقلیمی خانه در شهر کاشان، بوده و تعیین میزان همبستگی میان آن ها است. این متغیرها شامل طول، عرض، ارتفاع بدنه، کشیدگی حیاط، وجود گودال باغچه، مساحت حوض، مساحت باغچه، تعداد حیاط، تعداد و جهات سرداب و حوضخانه و جهت قرارگیری حیاط مرکزی می باشند. محدوده مطالعه بافت قدیم شهر کاشان که در حدود باروی جلالی است و جامعه آماری خانه های بافت قدیم می باشد. نوع پژوهش کاربردی و روش پژوهش توصیفی با بهره گیری از آمار، تحلیل بر مبنای خروجی های اس پی اس اس و تحلیل محتوا بوده است. در این مطالعه تعداد بیست خانه به عنوان نمونه از جامعه آماری انتخاب شده و هر کدام از متغیرهای پژوهش بر اساس بازدید میدانی و منابع مکتوب بررسی و از نظر همبستگی پیرسون کنترل گردیده و با تحلیل محتوا جمع بندی و سپس نتیجه گیری گردیده است. این مطالعه از بابت تعداد و نوع متغیرها و بررسی همبستگی بین متغیرها برای خانه های حیاط مرکزی کاشان دارای نوآوری است. نتایج تحقیق نشان می دهد حیاط مرکزی های کاشان به طور میانگین دارای مساحت 6/440 متر مربع، طول 8/33 متر، عرض 5/17 متر، عمق بدنه 75/6 متر، کشیدگی حیاط مرکزی 38/1، مساحت حوض 7/48 متر مربع، مساحت باغچه 6/86 متر مربع، درصد مساحت حوض از حیاط 98/10، درصد مساحت باغچه از حیاط  7/19 ، تعداد حیاط 55/1، تعداد سرداب 75/1، 50% دارای حوض خانه و 70% دارای گودال باغچه و 65% دارای جهت قرارگیری جنوب شرقی می باشند. متغیرهای عرض و طول و مساحت حیاط و مساحت حوض و مساحت باغچه دارای همبستگی با یکدیگر بوده و حیاط ها با مساحت بیش از 500 متر مربع دو سرداب دارند.
    کلیدواژگان: ریخت شناسی، خانه، حیاط مرکزی، همبستگی، کاشان
  • رحمت الله بهرامی پاوه* صفحات 81-96
    پژوهش تاثیر کسب وکارهای خانگی را بر توانمندسازی زنان حاشیه شهر سنندج در ابعاد اجتماعی و اقتصادی را بررسی نموده است. پژوهش با رویکرد نوآورانه اقدام به شناسایی راه های توانمندسازی زنان حاشیه شهری سنندج از طریق کسب وکارهای خانگی به منظور تحقق پایداری اقتصادی و اجتماعی کرده است. نوع تحقیق کاربردی و روش بررسی توصیفی-تحلیلی است. جامعه آماری 184 نفر از زنان حاشیه شهر سنندج که 124 به عنوان حجم نمونه به روش کوکران انتخاب شدند. در این پژوهش 19 متغیر در ابعاد اقتصادی، اجتماعی انتخاب شدند.  پایایی پرسشنامه از طریق ضریب آلفای کرونباخ با میزان 72/ . تایید گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار استنباطی مانند شاخص های مرکزی، میانگین، انحراف معیار و آزمون T تک نمونه ای مورد سنجش قرار گرفته اند. نتایج بررسی شاخص اقتصادی و اجتماعی در 19 متغیر مورد بررسی نشان داد 17 متغیر تاثیر مثبتی در سطح زندگی خانوارهای حاشیه شهری داشته است. نتایج نشان داد کسب وکارهای خانگی زمینه کاهش فقر، کاهش آسیب های اجتماعی را به دنبال داشته در مقابل موجب افزایش سطح درآمدها، انسجام و پایداری اجتماعی خانوارها شده است. به منظور افزایش بهره وری کسب وکارهای خانگی، آموزش درزمینه مهارت افزایی زنان حاشیه شهری (عباس آباد) ضرورتی اجتناب ناپذیر محسوب می گردد.پژوهش تاثیر کسب وکارهای خانگی را بر توانمندسازی زنان حاشیه شهر سنندج در ابعاد اجتماعی و اقتصادی را بررسی نموده است. پژوهش با رویکرد نوآورانه اقدام به شناسایی راه های توانمندسازی زنان حاشیه شهری سنندج از طریق کسب وکارهای خانگی به منظور تحقق پایداری اقتصادی و اجتماعی کرده است. نوع تحقیق کاربردی و روش بررسی توصیفی-تحلیلی است. جامعه آماری 184 نفر از زنان حاشیه شهر سنندج که 124 به عنوان حجم نمونه به روش کوکران انتخاب شدند. در این پژوهش 19 متغیر در ابعاد اقتصادی، اجتماعی انتخاب شدند.  پایایی پرسشنامه از طریق ضریب آلفای کرونباخ با میزان 72/ . تایید گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار استنباطی مانند شاخص های مرکزی، میانگین، انحراف معیار و آزمون T تک نمونه ای مورد سنجش قرار گرفته اند. نتایج بررسی شاخص اقتصادی و اجتماعی در 19 متغیر مورد بررسی نشان داد 17 متغیر تاثیر مثبتی در سطح زندگی خانوارهای حاشیه شهری داشته است. نتایج نشان داد کسب وکارهای خانگی زمینه کاهش فقر، کاهش آسیب های اجتماعی را به دنبال داشته در مقابل موجب افزایش سطح درآمدها، انسجام و پایداری اجتماعی خانوارها شده است. به منظور افزایش بهره وری کسب وکارهای خانگی، آموزش درزمینه مهارت افزایی زنان حاشیه شهری (عباس آباد) ضرورتی اجتناب ناپذیر محسوب می گردد.
    کلیدواژگان: زنان، کار آفرینی، محلات، سکونتگاه های غیر رسمی، سنندج
  • رستم صابری فر* صفحات 97-114

    روند بازآفرینی بافت های فرسوده به کندی به انجام می رسد و میزان پیشرفت آن طی برنامه های توسعه، تنها 10 درصد بوده است. بر این اساس، بازآفرینی این بافت، سال های متمادی طول خواهد کشید. بنابراین، هدف اصلی تحقیق حاضر آن بود تا عوامل موثر بر مشارکت و حضور مردم در روند بازآفرینی بافت فرسوده را تعیین نماید. روش بررسی در این پژوهش، توصیفی و تحلیلی بود و برای نمونه 363 نفر از شهروندان ساکن در بافت فرسوده شهر مشهد انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها، از پرسشنامه محقق ساخته بهره برداری شد و داده های به دست آمده از طریق نرم افزار SPSS و با بهره گیری از آماره های خی دو، همبستگی اسپیرمن و رگرسیون چندگانه، تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که بالاترین اثرات در بین عوامل موثر در مشارکت مردم، اعتماد به مسیولان، پیش بینی نتیجه مطلوب، برداشت مردم از وضعیت بهداشتی و رفاهی محله موردنظر و در اختیار داشتن منابع درآمدی دیگر غیر از ملک موجود در بافت فرسوده است. بنابراین، قبل از اجرای پروژه های بازآفرینی، باید زمینه های جلب اعتماد و اطمینان مردم را فراهم آورد و مردم را نسبت به آینده مطلوب پروژه های اجرایی مطمین ساخت. به طوری که در تمامی مراحل برنامه ریزی و اجرا، مشارکت واقعی ساکنان ممکن گردد.

    کلیدواژگان: بافت فرسوده شهری، مشارکت مردم، بازآفرینی، مشهد
  • مهجبین ردایی، اسماعیل صالحی*، شهرزاد فریادی، محمدرضا مثنوی، لعبت زبردست صفحات 115-134

    هدف پژوهش حاضر شناخت الگوهای اجرایی عقلانیت اکولوژیک در جهت ارتقای زیست پذیری در بناهای مسکونی کویری شهر یزد بوده است. روش انجام پژوهش توصیفی - تحلیلی و استنباطی بوده و معیارهای موثر در ارزیابی الگوی اجرایی عقلانیت اکولوژیک با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و نظرات کارشناسان تعیین شدند. به منظور ارزیابی از 20 معیار اصلی استفاده شد. ابزار جمع آوری شامل متخصصان شهرسازی، معماری و محیط زیست آگاه به معماری بومی مناطق کویری بود. نوآوری پژوهش، بررسی ارتباط عقلانیت اکولوژیک و زیست پذیری شهرهای کویری بخصوص در مقیاس معماری بنا است. نتاج نشان داد سکونتگاه های کهن کویری بر پایه اصول و قواعد عقلانیت اکولوژیک شکل گرفته و سمبلی از پایداری است.  از این رو بازآفرینی اصول عقلانیت اکولوژیک در مقیاس های متعدد، می تواند زمینه ساز ارتقای پایداری و زیست پذیری بافت های شهری معاصر باشد.

    کلیدواژگان: بافت تاریخی، پایداری معماری، خانه های بومی، زیست پذیری، عقلانیت اکولوژیک، مناطق کویری، یزد
  • بهروز سبحانی، لیلا جعفرزاده علی آباد، وحید صفریان زنگیر* صفحات 135-153
    هدف از تحقیق حاضر مطالعه و پیش بینی دماهای حدی مخاطره آمیز، در بعضی از شهرهای مرکزی ایران می باشد که برای این کار از داده های حداقل و حداکثر دما پانزده ایستگاه هواشناسی (شهرهای: اصفهان، شهرضا، نطنز، نایین، اردستان، سمنان، شاهرود، گرمسار، دامغان، یزد، بافق، گاریز، میبد، قم و سلفچگان) در منطقه مورد مطالعه برای بازه زمانی (2019 - 1999) با استفاده از روش نوآورانه مدل های شبکه عصبی مصنوعی هیبرید و شبکه عصبی تطبیقی ANFIS انجام شد و در نهایت برای اولویت سنجی مناطق بیش تر در معرض افزایش دما، از مدل های تصمیم گیری چند متغیره نوین تاپسیس و ساو استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که با توجه به مدل سازی صورت گرفته براساس مدل شبکه عصبی تطبیقی ANFIS برای پیش بینی فرین های دمای ایستگاه ها، کم ترین میانگین خطای آموزشی و میانگین خطای اعتبارسنجی برای حداقل دما به ترتیب با مقدار 01/0 برای ایستگاه یزد و 66/1 درصد برای ایستگاه دامغان به دست آمد. و کم ترین میانگین خطای آموزشی و میانگین خطای اعتبارسنجی برای حداکثر فرین دمای به ترتیب با مقدار 016/0 برای ایستگاه گرمسار و 39/9 درصد برای ایستگاه شاهرود به دست آمد. حداکثر فرین دمای براساس مدل تاپسیس دو ایستگاه گرمسار و بافق به ترتیب با درصد 1 و 96/0، در اولویت بیش تر در افزایش دما قرار خواهند داشت و براساس مدل ساو دو ایستگاه گرمسار و سلفچگان به ترتیب با درصد 1 و 98/0، بیش ترین احتمال را در معرض افزایش دما را به خود اختصاص دادند.
    کلیدواژگان: فرین دما، شبکه عصبی مصنوعی، مدل انفیس، روند تغییرات، مرکز ایران
|
  • Moslem Beiranvand *, Heidar Jahanbakhsh Pages 1-24

    Weakness in urban planning and management and incompetence of endemic Livability strategies in the worn-out urban context it can created many challenges in the spatial system of cities and It can cause problems in the structure and function of worn textures. That can be remedied if appropriate solutions are provided. Livability is one of the concepts and approaches that aimed to reduce environmental, economic, social, cultural and physical problems, based on existing needs and capacities subjectively and objectively. The purpose of this study is to identify the spatial-physical structure, and problems of the worn-out texture of Khorramabad and factors affecting the Livability of this texture for presenting scientific and practical solutions for its To recreate through the application of endemic interventionist programs to increase the Livability Using a descriptive-analytical approach, based on data and information from library sources and related documents and writings and field surveys, it examines the area of Khorramabad's worn-out texture and population in the area. The data collection tools in this study are: observation, document data, computer databases and visual data. Comprehensive review of the existing situation and presentation of strategic plans to reach a model in which the viability of worn tissue is improved, is the innovation of the present research. The results of the study show that the Livability of the degraded tissue of Khorramabad is not favorable. And to achieve a good life In the worn-out texture of the city of Khorramabad Environmental, managerial and physical issues in urban policymaking and endemic interventionist programs should be emphasized To improve the Livability of worn-out tissue, By preserving the historical and cultural identity of the worn-out texture And the investment from texture improvement and to achieve the necessary productivity from texture improvement.

    Keywords: Urban Redevelopment, Worn-out Urban Texture, Ecological, Khorramabad, livability
  • Abbasali Arvin (Spanani) *, Hooshmand Ataei, Poria Karimi Pages 25-44
    Proper planning leads to the optimal utilization of the talents of talented areas in order to economic growth and prosperity is generally deprived and also increases social vitality. In such a situation, sports tourism planning should be the most appropriate place to build sports centers. In this research, using the AHP method, the most susceptible areas for the development of winter sports in Sepidan city have been identified. For this purpose, important factors affecting this phenomenon include; Rainfall, air temperature, altitude, slope and direction of slope, communication routes, density of communication routes, distance from residential areas and land use were used. The results of weighting the criteria affecting the development of winter sports in the city showed that rainfall is of primary importance. Spatial analysis of the weight of variables affecting the development of winter sports has shown that almost all the weights obtained from the 9 variables affecting the development of tourism in the northern and northwestern regions of the country have more weight. Combining 9 layers of information with hierarchical analysis in the ArcGIS software environment and calculating the final weight leading to the extraction of 5 different classes in terms of areas prone to the development of winter ecotourism. Accordingly, about 33.82 square kilometers (1.19 percent) of the city is very suitable for the development of winter tourism and 64.85 square kilometers (2.27 percent) is suitable. In total, 98.67 square kilometers or 3.46 percent of the city's area is very suitable for tourism development.
    Keywords: Sepidan Town, Sports tourism, Geographic Information System, AHP, Marital Compared
  • Nazanin Hajipour, Saeid Amanpour *, Ali Shojaian Pages 45-60

    this research is to Measuring and Evaluating of Urban livability Components whith Using Environmental Indicators Approach Based on MCDM Techniques in Triple neighborhoods Ahwaz Metropolis. is descriptive-analytic in terms of method and nature, and in terms of purpose it is an applied research. Also, data collection and required data for research were carried out in two waysdocumentary and survey. Then, the data were analyzed in the first stage by SPSS software, so that the reliability of the research tool was tested by Cronbach's alpha, which is 0.882, indicating a high level of reliability of the questionnaire, and using the ANOVA test and the Tukey and Scheffe test, urban livability status was measured using environmental sub-indicators. Subsequently, it was entered in the EXCEL software environment and using the multi-criteria decision making models of VIKOR, ELECTRE, SAW, and the caplend integration model, three areas In terms of Urban livability with Emphasis on environmental Indicators ranking and prioritizing them. The final results of the research showed that based on the capland model, the Kianpars neighborhood has the highest priority as the environmental indicator of urban livability, and then Golestan and Sepidar neighborhoods were placed in the next priorities. Also, the integration of sub-indices of neighborhoods and the proportional coefficient of the three neighborhoods in Copland integration model showed that the Kianpars neighborhood in terms of urban livability with an environmental index approach in the suitable conditions, the Golestan neighborhood is in some degree suitable and the Sepidar neighborhood is in not suitable condition.

    Keywords: livability, Urban Livability, Environmental Indicator, Techniques MCDM, Ahwaz Metropolis
  • Farzad Farnad, Hadiseh Kamran Kasmaei *, Mehdi Khakzand, Gholamhossein Memarian Pages 61-80
    The purpose of this study is to investigate the variables that form the courtyard system of Kashan houses (from a morphological point of view), to improve the climatic comfort of the house in Kashan and to determine the significant of correlation between them. These variables include length, width, height, courtyard elongation, garden pit, pond area, garden area, number of courtyard, number and location of the Sardab and Houzkhane and the orientation of the courtyard. The study area of the old urban fabric of Kashan, which is surrounded by Jalali fort and the statistical population is houses in the old part of city. The type of applied research and descriptive research method is using statistics, analysis based on SPSS outputs and content analysis. In this study, twenty houses were selected as a sample from the statistical population and each of the research variables was reviewed based on field visits and written sources and checked for Pearson correlation and summarized by content analysis and then concluded. This study is innovative in terms of number and type of variables and examining the correlation between variables for the courtyard of Kashan houses. The results show that the central courtyards of Kashan have an average area of 440.6 m2, length 33.8 m, width 17.5 m, body depth 6.75 m, central courtyard elongation 1.38, pond area 48.7 m2 The area of the garden is 86.6 m2, the percentage of the area of the pond from the yard is 10.98, the percentage of the area of the garden from the yard is 19.7, the average number of yards is 1.55, the average number of Sardaab is 1.75, 50% have a pond and 70% have a garden pit and 65% have a southeast orientation. have a .  The variables of width and length and yard area and pond area and garden area are correlated with each other and yards with an area of more than 500 square meters have two Sardab.
    Keywords: Kashan, morphology, House, Courtyard, Correlation
  • Rahmatollah Bahrami Paveh * Pages 81-96
    This research has investigated the impact of home businesses on women in the outskirts of Sanandaj city in social and economic dimensions. The research, with an innovative approach, has identified the ways of empowering women in the outskirts of Sanandaj through home businesses in order to achieve economic and social sustainability.  The type of research is applied and the research method is descriptive-analytical. The statistical population is 184 women from the suburbs of Sanandaj, 124 of whom were selected as the sample size using the Cochran method. In this research, 19 variables were selected in economic and social dimensions, and the reliability of the questionnaire was determined through Cronbach's alpha coefficient with a rate of   0/72 It was confirmed. In order to analyze the data, inferential statistics methods such as central indices, mean, standard deviation and single-sample T-test have been measured. The results of the economic and social index in 19 investigated variables showed that 17 variables have had a positive impact on the living standards of the suburban households. The results showed that home-based businesses have led to the reduction of poverty, reduction of social damages, on the other hand, they have increased the level of incomes, cohesion and social stability of households. In order to increase the productivity of home businesses, it is necessary to carry out training in the field of skill enhancement of women on the outskirts of the city (Abbasabad).
    Keywords: Home Business, Women, Informal Settlements, Sanandaj
  • Rostam Saberifar * Pages 97-114

    The regeneration process of urban old textures is slow with only 10% progress through the fourth development program. Accordingly, regeneration of the old texture will take many years. Therefore, the current research is mainly aimed at determining the effective factors concerning public participation in old urban texture regeneration. Descriptive and analytic method is applied in this research and 228 residents of urban old texture in Mashhad have been selected as the samples of the study. A researcher-made questionnaire was used for data collection and the collected data were analyzed by SPSS software and using the statistical tests of chi-square, Spearman Correlation, and multiple regression. The results show that the highest effective factors in people’s participation include their trust toward the governors, prediction of the desirable results, their perception toward hygiene and welfare conditions of the desired urban neighborhoods, and possessing other income sources rather than the existing property in the old texture. Therefore, prior to the implementation of regeneration projects, it is necessary to provide confidence and trust in the people and to assure them of the desirable future of executive projects, so that real participation of the residents is possible in all stages of planning and implementation.

    Keywords: Urban Old Texture, People's Participation, Regeneration, Confidence, Mashhad
  • Mahjabin Radaei, Esmaeil Salehi *, Shahrzad Faryadi, MohammadReza Masnavi, Lobat Zebardast Pages 115-134

    The purpose of the current research was to know the implementation patterns of ecological wisdom to improve livability in the desert residential buildings of Yazd city. The research method was descriptive-analytical and inferential, and the effective criteria in evaluating the implementation patterns of ecological wisdom were determined using library studies and experts' opinions. To evaluate, 20 main criteria were used. The data collection tool was a survey (purposive sampling, 4 native houses from the old context of the desert city of Yazd) and a researcher-made questionnaire with a reliability coefficient of 0.86, and the statistical community included specialists in urban planning, architecture, and the environment who are familiar with the native architecture of desert areas. The innovation of the research is to examine the relationship between ecological wisdom and the livability in desert cities, especially in the scale of building architecture. Results showed that ancient desert settlements were formed based on the principles and rules of ecological wisdom and are a symbol of sustainability. Therefore, regenerating the principles of ecological wisdom in multiple scales can be the basis for improving the sustainability and livability of contemporary urban contexts.

    Keywords: historical context, Architectural Sustainability, Native Houses, livability, Ecological Wisdom, Desert Areas, Yazd
  • Behroz Sobhani, Leyla Jafarzade Aliabad, Vahid Safarian Zengir * Pages 135-153
    The aim of the current research is to study and predict hazardous extreme temperatures in some cities of central Iran, for this purpose the minimum and maximum temperature data of fifteen meteorological stations (Cities: Isfahan, Shahreza, Natanz, Nain, Ardestan, Semnan, Shahroud, Garmsar, Damghan, Yazd, Bafaq, Gariz, Meibod, Qom and Salafchagan) in the study area in the time period (1999 - 2019) using the innovative method of hybrid artificial neural network and ANFIS adaptive neural network models were used. And Finally, Topsis and Saw multi-variable decision-making models were used to prioritize more exposed areas of temperature increase. The results of this study showed that according to ANFIS modelling model for predicting station temperatures, the lowest mean educational error and the average error of validation for the minimum temperature, with a value of 0.010 for the station Yazd and 1.66% for Damghan station. And the lowest mean educational error and the mean error of validation for the maximum temperature curve were obtained for 0.016 for Garmsar station and 9.39% for Shahroud station, respectively. The maximum temperature fringe based on the Topsis model of two stations of Garmsar and Bafgh with a percentage of 1 and 0/96, will be in higher priority with increasing temperature. Based on the Saw model, Garmsar and Salafchegan stations with the highest percentages 1 and 0.98, respectively, were exposed to higher temperatures.
    Keywords: Temperature Extreme, artificial neural network, ANFIS Model, Changes Trend, Center of Iran