فهرست مطالب

مجله پژوهش های بوم شناسی شهری
پیاپی 29 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضا ولی زاده*، مهدی فرج زاده، فریدون بابایی اقدم، علی پناهی، علی آذر صفحات 1-18
    پژوهش حاضر با هدف بررسی و مقایسه وضعیت شاخص های پیاده مداری در پیاده راه های تربیت (سنتی) و ولیعصر (مدرن) تبریز صورت گرفت. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه است. جامعه آماری تحقیق را عابران، مغازه داران و ساکنین این دو محدوده تشکیل داده اند. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده و به روش کوکران، 380 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شد. روش تحقیق از نوع کاربری و ماهیت آن توصیفی- تحلیلی و همچنین از نوع تحقیقات استنباطی است. نوآوری خاص این پژوش عبارت است از شناسایی مولفه های بومی موثر بر ارتقای کیفیت پیاده راه ها با تاکید بر پیاده راه های سنتی و مدرن. پایایی پرسشنامه با استفاده از فرمول کرونباخ در پیاده راه تربیت 902/0 و در پیاده راه ولیعصر 886/0 محاسبه شد. نتایج یافته های تحلیل عاملی منجر به خلاصه شدن 56 متغیر در 12 عامل اصلی گردید. درصد واریانس نهایی برای پیاده راه تربیت 84/86 و 01/81 برای ولیعصر بوده است که بیانگر نقش پررنگ شاخص های بومی در پیاده راه های سنتی است. نتایج آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که بین تمامی 46 متغیر با وضعیت پیاده مداری هر دو پیاده راه همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد و در این بین میزان همبستگی متغیر در پیاده راه تربیت بیشتر از ولیعصر است. نتایج آزمون t هم موید وجود تفاوت معناداری و واریانس میانگین وضعیت متغیرهای پیاده مداری در بین دو پیاده راه است. در نهایت اینکه نتایج آزمون واریانس نشان از وجود تفاوت معنادار در بین سه گروه عابران، ساکنین و کسبه است.
    کلیدواژگان: مولفه های بومی، ساختار فضایی، رویکرد، پیاده راه مدرن، پیاده راه سنتی، تبریز
  • زینت رنجبر، پری شکری فیروزجاه*، غلامرضا جانبازقبادی صفحات 17-34

    پژوهش حاضر با هدف تحلیل فضایی تاب آوری کالبدی با تاکید بر بازآفرینی شهری در شهرهای ساحلی غرب استان مازندران انجام شده است. این پژوهش از نظر ماهیت توصیفی- تحلیلی، به لحاظ هدف کاربردی می باشد. شیوه گردآوری داده های تحقیق، مبتنی بر روش کتابخانه ای و شیوه پیمایش میدانی (ابزار پرسشنامه) بوده است. جامعه آماری، 382 نفر از خانوارهای شهرهای نور، نوشهر، تنکابن، چالوس و رامسر می باشند. بدین منظور، از آزمون آماری تی یک طرفه، روش تصمیم گیری چندمعیاره ایداس و آزمون رگرسیون چندمتغیره استفاده شده است. یافته های نهایی تحقیق با توجه به نتیجه کلی آزمون تی یکطرفه برای تاب آوری کالبدی مبین تاب آوری ضعیف شهرهای ساحلی غرب استان مازندران در شرایط پیک سفر و وضعیت مطلوب پیش زمینه های تحقق بازآفرینی شهری در این شهرها است. براساس نتایج تکنیک ایداس از پنج شهر مورد مطالعه سه شهر در گروه های ضعیف یعنی «وضعیت تاب آوری پایین و عدم تاب آوری» قرار دارند. نتایج این تکنیک همچنین از وضعیت نامساعد بازآفرینی شهری در سه شهر نمونه حکایت دارد. نتایج رگرسیون چند متغیره نیز بیانگر تاثیر معنی داری بازآفرینی شهری در ارتقای تاب آوری کالبدی شهرهای ساحلی غرب استان مازندران است. به این ترتیب با توجه به تاب آوری کالبدی پایین شهرهای نمونه و همچنین فراهم بودن زمینه های لازم جهت تحقق بازآفرینی شهری در این شهرها، در صورت تامین هرچه بیشتر پیش زمینه های تحقق بازآفرینی یکپارچه شهری و اجرای پروژه های آن، می توان ارتقای سطح تاب آوری این شهرها را انتظار داشت.

    کلیدواژگان: تاب آوری، بازآفرینی، شهرهای ساحلی، مازندران، تکنینک آیداس
  • مصطفی محمدی ده چشمه*، محمدعلی فیروزی، جعفر سعیدی، فتح الله شمسایی زفرقندی صفحات 35-52

    پژوهش حاضر با هدف سنجش شاخص های تاب آوری کالبدی، زیست محیطی و مخاطرات در شهرهای آبادان و خرمشهر انجام گرفته است. رویکرد حاکم بر این پژوهش، کاربردی - نظری و از حیث ماهیت و روش، توصیفی - تحلیلی و پیمایشی می باشد. ابزار پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته بود که بر اساس نتایج روش آلفای کرونباخ با حداقل ضریب پایایی (7/0)، برای هر یک از ابعاد تاب آوری شهری مورد تایید قرار گرفت. جامعه آماری پژوهش حاضر، شامل کلیه خبرگان دانشگاهی، کارشناسان و مدیران نهادی - سازمانی بود که بر اساس روش «نمونه گیری هدفمند و زنجیره ای»، تعداد (106) نفر که در زمینه تاب آوری شهری و شناخت قلمرو مطالعه از دانش و تجربه کافی برخوردار بودند انتخاب و مورد پرسشگری قرار گرفتند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار تحلیل آماری SPSS استفاده شده است. نوآوری پژوهش حاضر در ارایه و سنجش شاخص های همساز تاب آوری شهری بر اساس ابعاد کالبدی، زیست محیطی و مخاطرات در شهرهای آبادان و خرمشهر است. بر اساس مقادیر محاسبه شده برای هر یک از ابعاد تاب آوری شهری (زیست محیطی، کالبدی - زیرساختی و تاب آوری مخاطرات)، نتایج پژوهش، حاکی از وضعیت ناپایدار و نامناسب تاب آوری شهرهای آبادان و خرمشهر است و بین تاب آوری موجود و تاب آوری مطلوب، تفاوت معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: تاب آوری، تاب آوری کالبدی، تاب آوری زیست محیطی، تاب آوری مخاطرات، شهرهای آبادان و خرمشهر
  • عبدالله فرجی، حسین عساکره، سید حسین میرموسوی، سلماز مطلبی زاد* صفحات 53-74

    بخاطر شهرنشینی سریع، گرمایش شهری در کنار گرم شدن کره زمین به یک مشکل جدی تبدیل شده است. در این پژوهش تاثیر شهرنشینی بر دمای حداقل و حداکثر در نقاط شهری شمال غرب ایران بررسی گردید. به این منظور از داده های هواشناسی (1987-2017) و داده های شهرنشینی حاصل از سرشماری عمومی و نفوس مسکن (1365-1395) استفاده شد و روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون و آزمون من-کندال به کار برده شد. بر اساس این آزمون روند مثبت و معنی داری در دمای حداقل و حداکثر در میان ایستگاه های شهری مشاهده گردید. تجزیه وتحلیل تغییرات دهه ای نیز نشان از تاثیر شهرنشینی بر آب وهوا است. نتایج ارتباط دمای حداقل و حداکثر با تعداد جمعیت در نقاط شهری مثبت می باشد. میزان همبستگی دمای حداقل در خلخال و خرمدره (شهرهای کوچک) 8/0، در شهرهای مراغه و خوی (شهرهای متوسط) 7/0 و دمای حداکثر در شهر مهاباد 61/0 به دست آمد و در شهرهای بزرگ اردبیل و زنجان ارتباط بسیار زیادی به میزان 7/0، 75/0 اما در ارومیه و تبریز (شهر خیلی بزرگ و کلان شهر) جمعیت با دمای حداقل ارتباط کمی داشت ولی دمای حداکثر در هر دو شهر با ضریب بالای 68/0، 61/0 مشاهده شد که نشان دهنده نقش قابل توجه شهرنشینی در آب وهوای شهری است. در شهرهای کوچک و متوسط و بزرگ تغییرات در دمای حداقل قابل توجه بود. در تمامی ایستگاه ها بررسی تغییرات دهه ای جمعیت و دمای حداقل و حداکثر روند افزایشی نشان داد و تغییرات زیاد در دهه های 1375-1385 و 1385-1395 می باشد که رشد جمعیت افزایشی است.

    کلیدواژگان: اثرات شهرنشینی، همبستگی، فراسنج های دمایی، گرمایش شهری، شمال غرب ایران
  • مجید گودرزی*، محمدعلی فیروزی، امید سعیدی صفحات 75-98

    هدف پژوهش حاضر، بررسی و تحلیل موانع اجتماعی- فرهنگی توسعه ی حمل ونقل عمومی پایدار کلان شهر اهواز است. پژوهش حاضر ازنظر هدف کاربردی و توسعه ای است، ازنظر ماهیت ، توصیفی و تحلیلی با رویکرد پیمایشی است. جهت گردآوری اطلاعات از دو روش مطالعات کتابخانه ای و میدانی (پرسش نامه و مصاحبه) استفاده شده است. روش آنالیز آن کمی بوده که از مدل تصمیم گیری چند معیاره TOPSIS استفاده شده است. همچنینجامعه آماری تحقیق را مناطق هشتگانه کلانشهر اهواز تشکیل داده اند. به منظور تعیین تعداد نمونه جامعه خبرگان، از روش نمونه گیری گلوله برفی استفاده شد که بر اساس آن، تعداد 15 نفر از خبرگان مرتبط با حوزه این پژوهش انتخاب شدند. نوآوری این پژوهش ارایه مجموعه ای نسبتا کامل از موانع توسعه اجتماعی- فرهنگی حمل ونقل، دسته بندی موانع و شناخت تفاوت های مکانی در سطح شهر نکته مهمی است که سایر پژوهش ها چنین گستردگی موضوعی را نداشته اند. نتایج تحقیق نشان می دهد موانع اجتماعی - فرهنگی توسعه حمل ونقل عمومی در مناطق هشتگانه اهواز با هم متفاوت هستند؛ به طوری که در مناطق یک، دو، سه، چهار، پنج، شش، هفت و هشت به ترتیب ضعف فرهنگ سازمانی، سبک زندگی خودرو محور، ضعف مشارکت واحدهای وظیفه، عدم حمایت از مسافرت کودک، بی نظمی در سواره - پیاده شدن، مقاومت در پرداخت هزینه های عمومی، ضعف رعایت حقوق شهروندی مهم ترین موانع توسعه ی حمل ونقل عمومی در هر یک از مناطق هشتگانه است.

    کلیدواژگان: موانع توسعه، موانع اجتماعی- فرهنگی، پایداری حمل ونقل، حمل ونقل عمومی، کلان شهر اهواز
  • عبدالرضا کاظمی نیا*، علی اسماعیلی صفحات 99-118

    هدف از تحقیق حاضر، تحلیل مکان های بهینه برای استقرار فضاهای سبز شهری بهمراه طراحی شبکه هندسی معابر شهری برای تعیین نزدیکترین فضای سبز و بهترین مسیر رسیدن به آن در منطقه یک شهر کرمان می باشد. جهت تحلیل و توزیع مکانی فضاهای سبز در منطقه مورد مطالعه از ماتریس های ارزیابی کیفی چهار گانه مطلوبیت، سازگاری، ظرفیت و وابستگی (روش های تصمیم گیری چند معیاره) با توجه به ماهیت مکانی معیارهای آنها، استفاده شده است. هر کدام از این معیار ها بر اساس روش تحلیل سلسله مراتبی معکوس رتبه بندی شده و سپس در محیط سیستم های اطلاعات جغرافیایی مدلسازی و با بکاربردن توابع تحلیلی نقشه مکان های مناسب ایجاد فضاهای سبز منطقه یک شهر کرمان تهیه گردید. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد مجموع فضاهای سبز شهری در منطقه یک کرمان 54 هکتار بوده که در مقایسه با وسعت منطقه، ناچیز است. بنابراین در این تحقیق با استفاده از روش ماتریس های کیفی چهارگانه، مکان های بسیار مناسب جهت احداث فضاهای سبز جدید در حدود 106 هکتار برآورد شده است. بطور کلی می توان نتیجه گرفت که، تحلیل فضایی کاربری فضای سبز منطقه مورد مطالعه با استفاده از روش ماتریس های کیفی چهارگانه و روش تحلیل سلسله مراتبی معکوس بدین گونه برآورد گردید: 7/28درصد مکان بسیار مناسب، 4/53 درصد مکان مناسب و 9/17 درصد مکان نامناسب .

    کلیدواژگان: تصمیم گیری چند معیاره، تحلیل مکانی، فضای سبز شهری، روش تحلیل سلسله مراتبی معکوس، کرمان
  • طاهر پریزادی، آزاد رحیم زاده*، مظهر احمدی صفحات 119-138

    امروزه شکوفایی شهری به عنوان یکی از راهکارهای نیل به رشد اقتصادی، حاکم بودن روابط اجتماعی، پایداری محیطی و کیفیت زندگی بهتر در شهرها و محله های شهری مطرح می باشد. بحث درباره مفهوم شکوفایی شهری نخستین بار در دهه 1930 شکل گرفته است. در سال 2012 از سوی سازمان اسکان بشر ملل متحد شاخص های جامعی در مورد شکوفایی شهری مطرح شد. هدف این پژوهش نیز ارزیابی تطبیقی محلات منطقه 6 کلان شهر تهران بر اساس شاخص های شکوفایی شهری می باشد. به کارگیری شکوفایی شهری در برنامه ریزی محله ای سیاستی نوین در توسعه ی شهری پایدار است. این پژوهش، بر اساس روش از نوع تحقیقات توصیفی-تحلیلی و بر اساس هدف کاربردی می باشد. روش گردآوری داده ها به صورت اسنادی- کتابخانه ای بوده است. از مدل WASPASبرای رتبه بندی محله ها و از مدل آنتروپی برای وزن دهی به شاخص ها استفاده شده است. نتایج حاصل از به کارگیری مدل تصمیم گیری WASPAS نشان می دهد بین محلات 14 گانه منطقه شش نسبت به شاخص های شکوفایی شهری تفاوت وجود دارد. سطح بندی محلات ازلحاظ شکوفایی شهری بیانگر این مطلب بوده است که سه محله یوسف آباد، کشاورز و ولیعصر به ترتیب با امتیاز نهایی، 337/0، 334/0 و 259/0 دارای وضعیت مطلوب، شش محله دارای وضعیت متوسط و پنج محله (نظامی گنجوی، جهاد، بهجت آباد، فاطمی و جمال زاده) دارای وضعیت نامطلوب و در اولویت برنامه ریزی توسعه شهری می باشند. همچنین نتایج نشان داد که بعد زیست محیطی شکوفایی شهری دارای بیشترین محلات (11 محله) با شرایط نامطلوب بوده است.

    کلیدواژگان: ارزیابی، شکوفایی شهری، محله شهری، مدل WASPAS، منطقه شش، کلان شهرتهران
  • مریم هاشمی، اکرم الملوک لاهیجانیان*، مظاهر معین الدینی، علیرضا مقدم نیا، رضا ارجمندی صفحات 139-154

    هدف پژوهش بررسی نحوه مدیریت محیط زیست شهری در منطقه 22 شهرداری تهران در جهت ارایه الگویی جامع و ارتقا آن می باشد. پژوهش از حیث هدف، کاربردی و از حیث روش تحلیلی- توصیفی است، لذا در جمع آوری داده ها از منابع داخلی و خارجی و در مرحله پیمایش، از طریق پرسشنامه از 20 نفر از نخبگان مدیران خبره حوزه مدیریت زیست شهری استفاده شده است. مدل اجرایی برنامه ریزی راهبردی پژوهش برگرفته از مدل مدیریت راهبردی فرد. آر. دیوید می باشد و در مرحله تصمیم گیری، از ماتریس QSPM بهترین راهبردها برای اجرا به کار گرفته شد. ارایه الگویی جامع و متناسب با محیط زیست منطقه 22 شهرداری تهران که قادر به تعیین نقاط ضعف مدیریت شهری و ارایه استراتژی جهت ارتقا آن می باشد، از نوآوری مطالعه حاضر می باشد. با توجه به یافته های پژوهش و کسب نمره نهایی کمتر از 5/2 مشخص گردیده در مدیریت محیط زیست شهرداری منطقه 22 تهران، از قوت ها و فرصت های به دست آمده برای غلبه برضعف ها و تهدیدها به درستی استفاده نشده است و نوع راهبرد، تدافعی است. نتایج نشان داد، سه راهبرد «ارزیابی عرصه های نیازمند حفاظت محیط زیست»، «اصلاح بسترهای حقوقی و نهادی» و «اصلاح ساختار سازمانی و مدیریت یکپارچه شهری» با بیشترین امتیازات، از مهم ترین راهبردهای ارتقا مدیریت محیط زیست این منطقه بوده است.

    کلیدواژگان: مدیریت محیط زیست شهری، ارتقا، بیانیه چشم‎انداز، راهبرد، ماتریس برنامه ریزی راهبردی کمی
|
  • Reza Valizade *, Mehdi Farajzade, Fereidoun Babaie Aqdam, Ali Panahi, Ali Azar Pages 1-18
    The purpose of this study was to investigate the status of pedestrian indicators in Trabiat and Valiasr pavements. The tools that used in this paper is questionnaire. The population of the study consisted of pedestrians, shopkeepers and residents of these two areas. Using simple random sampling method and Cochran method, 380 people were selected as sample size. The research is of type and its nature is descriptive-analytical as well as inferential.. The special innovation of this research is the identification of indigenous components effective in improving the quality of sidewalks with emphasis on traditional and modern sidewalks. The reliability of the questionnaire was calculated by Cronbach's formula in the Tarbiat 0.902 and in the Valiasr was 0.886. The results of the factor analysis findings summarized 46 variables into 12 main factors. Percentage of final variance for Tarbiat was 86/84 and 81/01 for Valiasr. The results of Pearson correlation test showed that there is a positive and significant correlation between all variables with pedestrian status in both pedestrians and in this regard the variable correlation in Tarbiat was higher than Valiasr. The results of t-test confirm that there is a significant difference and variance of mean of pedestrian variables between two pedestrians. Finally, the results of variance test show a significant difference between the three groups of passers-by, residents and merchants.
    Keywords: pedestrian, Citizen's Approach, Modern, Traditional Pedestrian, Tabriz
  • Zinat Ranjbar, Pari Shokri Firoozjah *, Gholamreza Janbaz Ghobadi Pages 17-34

    The present study was aimed with emphasis on urban regeneration and spatially analyze the status of physical resilience in the coastal cities of western Mazandaran province. In terms of descriptive-analytical nature, this research was applied-research in terms of purpose. The method of collecting research data was based on the library method and field survey method (questionnaire tool). The statistical population is 382 households in Noor, Nowshahr, Tonekabon, Chalous and Ramsar. For this purpose, one-way t-test, Idas multi-criteria decision making method and multivariate regression test were used.The final result of the study according to the general finding of one-way t-test for physical resilience indicate poor resilience of coastal cities in the west of Mazandaran province in peak travel conditions and the favorable situation of the preconditions for urban regeneration in these cities. According to the results of the Idas technique, out of the five cities studied, three cities are in weak groups, i.e. "low resilience status and non-resilience". The results of this technique also indicate the unfavorable situation of urban regeneration in three sample cities. The results of multi-nominal regression also show that there are a significant effect of urban regeneration in promoting physical resilience of coastal cities in the west of Mazandaran province.

    Keywords: Resilience, Regeneration, Coastal Cities, Mazandaran, Idas Technique
  • Mostafa Mohammadi Dehcheshmeh *, MohammadAli Firoozi, Jafar Saeedi, Fathollah Shamsaei Zafarghandi Pages 35-52

    The present study aims to assess of physical resilience, environmental and hazards indicators in the cities of Abadan and Khorramshahr. The research tool was a researcher - made questionnaire that based on the results of Cronbach's alpha method with minimum reliability coefficient (0.7), approved for each dimension of urban resilience. The statistical population of the present study included academic experts, experts and institutional - organizational managers that based on the method Purposive and chain - referral sampling, a total of (106) people who had sufficient knowledge and experience in the field of urban resilience and knowledge of the study area were selected and they were questioned. In order to analyze the data, SPSS statistical analysis software was used. The innovation of the present study is in presenting and measuring the harmonious indicators of urban resilience based on physical, environmental and hazard dimensions in the cities of Abadan and Khorramshahr. Based on the calculated values for each of the dimensions of urban resilience (environmental, physical - infrastructure and hazards resilience), the results of the study indicate the unstable and unsuitable resilience situation of Abadan and Khorramshahr cities and there is a significant difference between existing resilience and optimal resilience.

    Keywords: Resilience, Physical Resilience, Environmental resilience, Hazards resilience, Abadan, Khorramshahr cities
  • Abdullah Faraji, Hossein Asakereh, Hossein Mirmosavi, Solmaz Motalebizad * Pages 53-74

    Because of rapid urbanization, urban warming has become a serious problem along with global warming. In this study, the impacts of urbanization on minimum and maximum temperature variations were investigated in Iran's Northwestern urban areas. For this purpose, the meteorological (1987-2017) and urbanization data from the general census as well as the housing population (1365-1395) in conjunction with Pearson Correlation-coefficient and Mann-Kendall Test were used. Based on this test, a positive and significant trend was observed at minimum and maximum temperatures among urban stations. The analysis of decade's changes also shows the impact of urbanization on climate. The results of the relationship between minimum and maximum temperature with the number of population in urban areas are positive.The correlation between the minimum temperature in Khalkhal and Khoramdareh (small towns) was 0.8, in Maragheh and Khoy (average cities) 0.7 and Maximum temperature was 0.61 in Mahabad city and there was a significant relationship between the big cities of Ardebil and Zanjan At 0.7, 0.75, but in Urmia and Tabriz (a very large and metropolitan city), the population with a minimal temperature was relatively small, but maximum temperatures in both cities with a coefficient of 0.68, 0.61, indicating the significant role played by the urbanization on the urban climate. In small and medium-sized towns, significant changes were observed at minimal temperatures. At all stations, the demographic changes and the minimum and maximum temperature increases were observed. Major changes in the decades of 1375-1385 and 1385-1395, in which population growth is increasing.

    Keywords: urbanization, Correlation, Temperature Parameters, Urban warming, Northwest of Iran
  • Majid Goodarzi *, MohammadAli Feroozi, Omid Saeidi Pages 75-98

    The present research aims to investigate and analyze the socio-cultural barriers to the development of sustainable public transportation in Ahvaz metropolis. The study is applied-developmental, descriptive-analytical. To collect the data, library techniques and field studies (questionnaires and interviews) were employed. It used quantitative research and the TOPSIS multi-criteria decision-making method for data analysis. The research population consisted of the eight Districts of Ahvaz metropolis. To determine the sample size of the expert population, a snowball sampling method was employed, based on which 15 public transport experts were selected. The research innovation is to present a relatively complete set of barriers to the socio-cultural development of transportation, categorize the barriers and recognize the spatial differences at the city level. It is essential that other researchers have not had such scope on the subject. The research results indicated that the socio-cultural barriers to public transportation development in the eight districts of Ahvaz are different from each other, so in Districts 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, and 8, respectively, the weakness of organizational culture, car-oriented lifestyle, poor participation of duty units, lack of support for children's travel, irregular getting-on/off schedule, resistance to paying public fees, and poor observance of citizen's rights are the most critical barriers to the public transportation development.

    Keywords: development barriers, sociocultural barriers, transportation sustainability, Public Transportation, metropolis of Ahvaz
  • Abdolreza Kazeminia *, Ali Esmaeily Pages 99-118

    The main objective of this study is to analyze optimum locations to create green space by designing a geometric network of urban roads to determine the nearest green space and the best route to access the area in the district one of the Kerman city. Four descriptive qualitative matrices of suitability, adaptability, capacity, and dependence (multi-criteria-decision-making methods) were used for analyzing and spatial distribution of green spaces in the area of study. These criteria were ranked based on hierarchical reversal analysis method and then modeled in the GIS environment. Analytical functions were used by which suitable locations were determined to create green areas in district one of the Kerman city. Our results show the total area of existing green spaces in district one of the Kerman city is about 54 hectares that is insignificant compared with the district one whole area. Based on quadratic quality matrices method, we propose suitable locations to create new green spaces at about 106 hectares. Broadly speaking, the spatial analysis of green space using the method of quadratic quality matrices and hierarchical reversal analysis shows 28.7% very suitable location, 53.4% suitable location, and 17.9% unsuitable location.

    Keywords: Multi-criteria Decision Making, Spatial Analysis, Urban green space, Inversion hierarchical weight process, Kerman
  • Taher Parizadi, Azad Rahimzadeh *, Mazhar Ahmadi Pages 119-138

    Today, urban prosperity is known as one of the most effective solutions to economic growth, the dominant of social relations, environmental sustainability and better quality of life in cities and neighbourhoods. The debate on the concept of urban prosperity was first formed in the 1930s. The United Nations Human Settlements Organization in 2012, provided comprehensive indicators on urban prosperity. The aim of this research is a cooperative evaluation of the urban neighborhoods in district 6 of Tehran based on urban prosperity indicators. Applying urban prosperity in neighborhood planning is a new policy in sustainable urban development. This research based on the method, is descriptive-analytical and in terms of aim is applied. The data collection method was documentary-library. The WASPAS model was used to rank the neighborhoods and the entropy model was used to weight the indicators. The results of applying the WASPAS decision making model show that there is a difference between the 14 neighborhoods of region 6 than the urban prosperity indexes. The ranking of neighborhoods in terms of urban prosperity indicated that the three neighborhoods of Yousefabad, Keshavarz and Valiasr had the favorable status with final score of 0.337, 0.334 and 0.259, respectively, six neighborhoods with average status and five neighborhoods (Nizami Ganjavi, Jihad, Behjat Abad, Fatemi and Jamalzadeh) are in undesirable condition and are at the superiority of urban development planning. The results also showed that the urban prosperity environmental dimension had the most neighborhoods (11 neighborhoods) with undesirable conditions.

    Keywords: Evaluation, urban prosperity, Urban Neighborhoods, WASPAS model, district 6, Tehran Metropolitan
  • Maryam Hashemi, Akramolmoluk Lahijanian *, Mazaher Moeinaddini, Alireza Moghaddamnia, Reza Arjmandi Pages 139-154

    The purpose of the study is to investigate how urban environmental management in the district 22 of Tehran in order to provide a comprehensive model and improve it. The research is applied in terms of purpose and analytical-descriptive in terms of method, so in collecting data from internal and external sources and in the survey phase, 20 elite expert managers in the field of bio-urban management were used through a questionnaire. Executive model of strategic research planning derived from individual Fred.R.David `s strategic management model and the QSPM matrix was used to execute the decision making process. Presenting a comprehensive and environmental model with the environment of the 22nd district of Tehran municipality, which is capable of determining the weak points of urban management and providing a solution to improve it, is one of the innovations of this article. According to the findings of the research and the final score of less than 2.5 determined in the environmental management of the municipality of district 22 of Tehran, the strengths and opportunities obtained to overcome the disadvantages and threats have not been properly used and the type of strategy, defensive. The results showed that three strategies, “Evaluation of Areas Requiring Protection”, “Reforming Legal and Organizational backgrounds, Reforming Organizational Structure and Integrated Urban Management are the most important Promotion strategies for urban management.

    Keywords: Urban Environmental Management, promotion, Statement Vision, Strategy, QSPM Matrix