فهرست مطالب

معماری اقلیم گرم و خشک - سال دهم شماره 16 (پاییز و زمستان 1401)

نشریه معماری اقلیم گرم و خشک
سال دهم شماره 16 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/24
  • تعداد عناوین: 12
|
  • زهرا سرابندی، جمشید داوطلب*، ابولفضل حیدری، نقی ابراهیمیان کرده ده صفحات 1-22

    پرستش خدایگان مختلف در بین ایرانیان باستان همواره رواج داشته است؛ از این میان می توان به الهه آب و آتش اشاره کرد که به سبب تقدس و احترام بیشتر نسبت به دیگر خدایگان مورد توجه بیشتری قرارگرفته اند. محل پرستش در بین مردمان ایران باستان، ابتدا در فضایی باز، روی بلندی ها و در جوار رودخانه ها صورت می گرفته است؛ بعد ها بنا به سبک نیایش مردمان باستان، نیایشگاه هایی در سراسر ایران مختص پرستش این خدایگان ساخته شده است که از آن بناها می-توان به معابد و آتشکده ها اشاره کرد. این نیایشگاه ها با وجود داشتن پیشینه ای غنی در شرق ایران مورد مطالعات کمتری قرارگرفته و به سبب این کم توجهی در معرض تخریب قرار گرفته است. پژوهش حاضر به مطالعه و بررسی دو نمونه از این نیایشگاه ها در شرق ایران، در منطقه سیستان پرداخته است. نیایشگاه های ساختمان شماره 3 دهانه غلامان و کوه خواجه در سیستان از نیایشگاه های منحصربه فرد و دارای اهمیت ویژه ای هستند. هدف این مقاله مقایسه تطبیقی معماری این دو نیایشگاه مربوط به دوره های هخامنشی و اشکانی - ساسانی و آگاهی از ویژگی ها، تفاوت ها و شباهت ها آن دو است. این پژوهش با روش تفسیری- تاریخی و رویکرد توصیفی - تحلیلی انجام شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که این دو نیایشگاه با داشتن ویژگی های معماری منحصربه فرد دارای شباهت هایی از نظر درون گرا بودن پلان ها، سازگاری با اقلیم، وجود محراب آتش و حضور عنصر آب در داخل و خارج بناها بوده و نیز تفاوت هایی در موقعیت قرارگیری حیاط مرکزی، نوع پوشش سقف، وجود یا عدم وجود صفه و منفرد بودن یا در مجموعه ای از یک بنا قرارگرفتن دارند.

    کلیدواژگان: نیایشگاه، معماری، سیستان، دهانه غلامان، کوه خواجه
  • سهند محمدی خبازان، میترا حبیبی* صفحات 23-36
    یکی از مهم ترین و باشکوه ترین کاخ ها در ارگ های هخامنشی شوش و تخت جمشید کاخی است که به نام آپادانا شناخته می شود. آپادانای شوش به دلیل برخورداری از کتیبه ای در شالی ستون ها بدین نام خوانده می شود و کاخی دارای ساخت کالبدی مشابه در تخت جمشید به دلیل همین مشابهت و با وجود عدم برخورداری از کتیبه ای دارای نام بنا به همین نام خوانده شده است. پژوهش های متعدد باستان شناسی، تاریخی و معماری و شهرسازی از دیر باز بر شهرها و ارگ های هخامنشی انجام شده و عملکرد این کاخ ها و به ویژه کاخ های تخت جمشید برای متخصصین همیشه جای بحث بوده است. اما این پژوهش ها کمتر بر سابقه ی تاریخی و نژادی اقوام پارس که شاخه ای از اقوام هند و ایرانی است برای شناخت این بنا متمرکز بوده اند. پژوهش پیش رو با استفاده از روش اسطوره شناسی تمثیلی، روشی که با مطالعه ی صورت یک اثر از خلال مطالعه ی اسطوره ها در پی کشف معنای آن است به دنبال این بود که به خوانشی نو از کارکرد در پس این کالبد دست یابد. مطالعه ی نام واژه ی آپادانا نشان داد که این واژه به معنای مکان گردهم آیی و حضور فرهمندان است، و در طی سالیان در معنای مصطلح کاخ ستون دار بار عام، کاخ بیرونی، کاخ سلام و آفرین به کار رفته است. همچنین مطالعه ی کالبد بنا نشان داد که پلان بنا و نیز بسیاری از جزییات به کار رفته در آن مبتنی بر دیاگرام واستو پوروشا ماندالا در واستو شاسترا، دانش ساخت محیط کالبدی، دانش سنتی معماری و شهرسازی، در فرهنگ هند و ایرانی ساخته شده است. مبتنی بر روایت شکل گیری این ماندالا، پوروشا انسان کیهانی توسط ایزدان بر زمین ثابت شده است، و با حضور این ایزدان آسمانی و خورشیدی تصویر آسمان در این پلان بازتاب یافته است و این صحنه ای است که حرکت خورشید و ماه و سال هایشان روی آن کشیده و محاسبه می شود و چرخه ی دایمی روزها و زمان با آن اندازه گیری می شود. پس این کاخ تصویری از آسمان است و حرکت روزانه و سالانه ی خورشید و ماه بر آن بازتاب یافته است و از این راه بهترین مکان برای بزرگ داشت بزنگاه های مهم سالانه از جمله نوروز و مهرگان و... است.
    کلیدواژگان: هخامنشی، تخت جمشید، آپادانا، وستو شاسترا، وستو پوروشا ماندالا
  • شهریار ناسخیان* صفحات 36-51

    با توجه به واقع شدن نایین در منطقه ای کم آب و همچنین فقدان رود جاری، قنات ها به عنوان تنها منبع تامین آب مطرح بوده اند. در کنار استفاده از قنات در کشاورزی، با طراحی و ساخت آسیاب از انرژی آب برای حرکت سنگ آسیاب و تولید آرد بهره گیری شده است هر چند این عناصر معماری ایرانی در گذشته نقش حیاتی در زندگی مردم داشته اند، ولی امروزه در اثر عوامل چندی رونق خود را از دست داده و به بناهایی متروکه و فاقد کاربری تبدیل شدند. این بناها که بناهایی خدماتی و عام المنفعه در معماری ایرانی می باشند آموزه های قابل استخراج و اررزشمندی را در خود نهفته اند. مساله چگونگی استفاده از انرژی آب قنات برای تولید آرد و طراحی و ساخت فضاهای کالبدی مرتبط با این کارکرد، یکی از شاخص ترین مسایل در طراحی آسیابهای قناتی به شمار می رود. این پژوهش سعی بر آن دارد که به چگونگی حل این مساله در پیدایش آسیابهای قناتی نایین بپردازد. در این راستا با بهره گیری از راهبردهای توصیفی-تحلیلی و استدلال منطقی، به جمع آوری داده های آسیابهای قابل مطالعه در سطح شهرستان نایین پرداخته شد و از طریق تحلیها و برداشتهای میدانی آسیابها مورد بررسی و مطالعه قرار گرفتند. در نتیجه تحلیها و مطالعات میدانی صورت گرفته، مشخص شد که با طراحی و ساخت عنصر کالبدی تنوره به عنوان تنها فضای تر آسیاب که از سه جزء کانال متصل به قنات، استوانه تجمیع آب و مجرای فشار تشکیل می شود؛ امکان استفاده از انرژی آب و تولید آرد در آسیاب فراهم آمده است. عامل موقعیت قرارگیری قنات متصل به تنوره باعث پیدایش دو نوع تنوره روزمینی قراگرفته در میان کشتخوانها و تنوره زیرزمینی متصل به کوره قنات و قبل از مظهر شده است. بر اساس عامل میزان آبدهی قنات، تنوره های آسیابهای قناتی نایین به دو گونه تنوره های ساده کم عمق و تنوره های مرکب عمیق قابل تقسیم بندی می باشند. دستاوردهای تحقیق حاضر از ابهامات موجود در زمینه طراحی عنصر تنوره در آسیابها که تاکنون نادیده انگاشته شده بود، تا حد قابل قبولی توانست کم کند و باعث شناخته شدن این عناصر کمتر شناخته شده معماری ایرانی شد.

    کلیدواژگان: آسیاب، قنات، تنوره، طراحی کالبدی، نایین
  • فائزه برزگری نائینی، حسین سلطان زاده*، شروین میر شاهزاده، سید زعیم موسوی محمدی صفحات 52-65
    سلول های چشم انسان با دریافت نور تحریک شده و فرامین متناسب را به غدد داخلی بدن ارسال می کنند. نور محیط بر میزان ترشح هورمون ملاتونین که تنظیم ساعت بیولوژیک بدن انسان را به عهده دارد، تاثیرگذار است. همچنین بیشترین حساسیت بینایی چشم انسان، بر اساس منحنی حساسیت چشم، در محدوده طول موج 500 تا 600 نانومتر است. هدف تحقیق آن است که با مطالعه متون پزشکی در خصوص تاثیرات نورهای رنگی در حیطه سلامت انسان به بررسی این تاثیرات در معماری سنتی ایران پرداخته شود. پرسش اصلی تحقیق بر این مساله متمرکز است که آیا نورهای رنگی حاصل از پنجره های رنگی معماری ایران با منحنی حساسیت چشم انسان و چرخه هوشیاری بدن انسان تطابق دارند و در جهت حفظ سلامت چشم انسان عمل می کنند؟ بررسی و پژوهش به صورت مطالعاتی و مورد پژوهی انجام شد. همچنین از روش همبستگی برای بررسی تاثیر نور های رنگی معماری ایران بر سلامت استفاده شد. برای این منظور ابتدا نمونه های موردی از ارسی های ایرانی انتخاب و ابعاد و شکل هندسی آنها برداشت شد. منحنی طول موج عبوری از شیشه های رنگی توسط دستگاه اسپکتوفتومتر اندازه گیری و ترسیم شد. سهم غالب نور عبوری از هر پنجره بر اساس درصد مساحت هر رنگ و میزان عبور نور از هر شیشه رنگی محاسبه شد. یافته های این تحقیق، تطابق اثر نور حاصل از پنجره های رنگی معماری سنتی ایران را از دو منظر، یعنی تطابق با منحنی حساسیت چشم و همچنین تطابق با ساعت بیولوژیک بدن انسان، را به اثبات می رساند. در محدوده 500 تا 600 نانومتر سهم غالب نور عبوری با نور زرد و سبز بود و در منحنی حساسیت چشم نیز حداکثر بینایی در این طول موج با رنگ زرد و سبز می باشد. در طول موج 460 نانومتر نیز سهم غالب نور عبوری پنجره ها، با رنگ آبی بود که در این طول موج، هیپوتالاموس که ترشح هورمون ملاتونین و تنظیم ساعت بیولوژیک را بر عهده دارد حساس به نورآبی است.
    کلیدواژگان: معماری سنتی ایران، روانشناسی محیط، نور های رنگی، منحنی حساسیت چشم، ساعت بیولوژیک بدن انسان
  • مهدی سلطانی محمدی* صفحات 66-89
    مسجد جامع نایین به عنوان یکی از مساجد شبستانی قرون اولیه به همراه مسجدجامع فهرج، تاریخانه دامغان و جامع اولیه اصفهان همواره توسط محققان در حوزه بررسی تاریخ معماری این سرزمین، مطرح شده است. این مسجد یکی از آثار فاخر و با ارزش معماری اسلامی ایران بوده و در طول حیات خود، تغییرات گسترده ای را تجربه کرده است. بر خلاف تزیینات گچبری مسجد که همواره مورد توجه محققان این حوزه بوده است، سازه های تاقی و سیر تحولات فضایی -کالبدی این مسجد موضوع کمتر تحقیقی به شمار می رود. هدف تحقیق حاضر پس شناخت آسمانه محراب(سازه و معماری)، مطالعه و تحلیل سیر تحولات فضایی -کالبدی به وقوع پیوسته در شبستان قبلی وتاثیر این تحولات بر کلیت مسجد جامع نایین است. روش تحقیق استفاده شده، اسنادی و تفسیری-تاریخی است. همچنین ضمن انجام مصاحبه های عمیق تلاش می-شود اطلاعات پایه به دوطریق اسنادی و مشاهده عینی تحلیل گردد. شایان ذکر است برخی اسناد استفاده شده در این تحقیق برای اولین بار منتشر می گردند. نتایج تحقیق حاکی از آن است که آسمانه محراب در شبستان قبلی در گونه پوششهای پتکانه قرار می گیرد. در قرن هشتم هجری نطام ارتفاعی این شبستان دچار تغییر شده و با ساخت کمرپوشهای شرقی و غربی، تاقهای آن افزایش ارتفاع پیدا می کند. از آن زمان تاکنون بر اثر این دگردیسی کالبدی شبستان، کارکرد جلوه بصری آسمانه محراب در جهت تقویت امتداد قبله، کمرنگ گشته و به آن خدشه وارد شده است. دستاودرهای تحقیق تا حد بسیاری ابهامات موجود در زمینه لایه های تاریخی این مسجد را، بخش هایی که تاکنون نادیده انگاشته شده-اند، کاسته است.
    کلیدواژگان: مسجد جامع نایین، تحولات معماری، شبستان قبلی، آسمانه فضای محراب، پتکانه
  • آیریا نوروزی لرکی، ژاله صابرنژاد*، رضا افهمی صفحات 90-112

    ایوان شاخص ترین عنصر معماری خانه های یزد است. خانه های قاجاری شهر یزد بیشترین نمونه های خانه های قاجاری دارای ایوان جنوبی را در مقایسه با دیگر شهرهای ایران واقع در اقلیم گرم و خشک دارا هستند. هدف پژوهش، بررسی ویژگی های مختلف ایوان و بیان چگونگی سایه اندازی آن در خانه های قاجاری شهر یزد است. پژوهش درصدد پاسخ گویی به سوال های ذیل است: ویژگی های ایوان در معماری ابنیه ی مسکونی یزد در دوره ی قاجار چیست؟ - ایوان ها در معماری ابنیه ی مسکونی یزد در دوره قاجار تحت تاثیر چه عواملی شکل می گرفتند؟ - نقش اقلیمی (سایه اندازی) ایوان در معماری ابنیه ی مسکونی یزد در دوره ی قاجار چیست؟ یکی از راهکارهای اقلیمی برای نیل به آسایش حرارتی در شهرهای اقلیم گرم و خشک مانند یزد، استفاده از سایه و کاهش تاثیر تابش خورشید بود. با توجه به شرایط اقلیمی و جهت شکل گیری شهر تاریخی یزد، از عنصر ایوان به منظور ایجاد سایه و آسایش حرارتی استفاده می کردند. در نتیجه ایوان ها در خانه های قاجاری یزد به ترتیب تعدد در سمت جنوب غربی، جنوب شرقی و جنوبی قرار می گرفت. این در حالیست که قرارگیری ایوان در ضلع جنوب، بالاترین کارایی و بیشترین سایه اندازی در انقلاب تابستانی را دارد و به نظر می رسد دلایل دیگری در شکل گیری خانه های یزد موثر بوده که نسبت به سایه اندازی ارجحیت داشته است.

    کلیدواژگان: خانه، ایوان، سایه، یزد، قاجار
  • امین محمدی*، سید محمدحسین آیت اللهی، سید محمد موسوی صفحات 113-129

    هدف این مطالعه بروز رسانی و بهبود استاندارد ملی ایران در زمینه ارزیابی عملکرد انرژی ساختمان ها از طریق مقایسه آن با استاندارد بین المللی LEED است تا از این طریق نقاط قوت و ضعف شاخص های آن مشخص و اصلاح گردد. برای این منظور یک ساختمان اداری دولتی در شهر تهران به عنوان نمونه موردی انتخاب گردید. برای ارزیابی عملکرد انرژی این ساختمان مطابق با دستورالعمل استاندارد لید، ابتدا همه اجزاء و تجهیزات آن بر اساس استاندارد ASHRAE 90/1 در نرم افزار Design Builder مدل سازی و شبیه سازی شد. سپس با استفاده از این نرم افزار، دو مدل اولیه و پیشنهادی استاندارد اشری برای ساختمان مذکور استخراج شد و مصرف سالانه انرژی و هزینه آنها با یکدیگر مقایسه گردید. نتایج بدست آمده از شبیه سازی نشان می دهد که مدل پیشنهادی اشری از ساختمان مذکور سالانه 31/5 درصد در هزینه مصرف انرژی صرفه جویی به عمل می آورد و می تواند 13 امتیاز از 18 امتیاز استاندارد LEED در بخش عملکرد انرژی را دریافت نماید. سپس این مدل پیشنهادی اشری با استفاده از استاندارد ملی ایران برای تعیین معیار مصرف انرژی و دستورالعمل برچسب انرژی برای ساختمان های غیرمسکونی مورد ارزیابی قرار گرفت. از آنجا که مصرف سالانه انرژی مدل پیشنهادی اشری از ساختمان اداری مذکور در این مطالعه 73 kWh/m2 است، مطابق استاندارد ملی، شاخص نسبت انرژی (R) برای این ساختمان کمتر از یک بوده و در رده بندی مصرف انرژی، برچسب رده (A) را دریافت می نماید. نتایج این تحقیق نشان می دهد که برای دریافت بالاترین امتیاز LEED در بخش عملکرد انرژی یک ساختمان اداری، استفاده از استانداردهای بسیار بالا در طراحی ساختمان ضرورت دارد و استاندارد مذکور در محافظت از انرژی و جلوگیری از انتشار دی اکسید کربن و حفظ محیط زیست نسبت به استاندارد ملی ایران پیشرو است. پیشنهادات این مطالعه برای بهبود استاندارد ملی در زمینه ارزیابی عملکرد انرژی ساختمانهای اداری و همطراز شدن با استاندارد لید در این زمینه شامل کاهش 23 درصدی شاخص مصرف انرژی ساختمان غیرمسکونی ایده آل در اقلیم شهر تهران و بهبود این شاخص در دیگر اقلیم های کشور می باشد.

    کلیدواژگان: استاندارد ملی ایران، استاندارد بین المللی LEED، عملکرد انرژی ساختمان، ساختمان های اداری تهران
  • مسعود وحدت طلب*، آناهیتا خداداد صفحات 130-144

    در دوگانه ی تاریکی-روشنایی، سهم تاریکی، بویژه در منابع مکتوب، عمدتا مورد کم توجهی قرار گرفته است، درحالیکه در وادی عمل، بویژه در معماری پیشینیان، حضور تاریکی در بسیاری از فضاها مغتنم بوده است. در برخی از موارد، این حضور فراخور شرایط اقلیمی و در جهت تامین آسایش فیزیکی و در برخی دیگر برای تامین آسایش روانی تدبیر شده است. این پژوهش اساسا در پی یافتن پاسخ این پرسش است که چه کاربری هایی از نورکاهی تعمدی، برای تطابق فضاها با شرایط روحی کاربران، بهره بیشتری برده اند؟ در این پژوهش ضمن استفاده از روش توصیفی تحلیلی مبتنی بر داده های کتابخانه ای و میدانی، از شبیه سازی کامپیوتری جهت معرفی نحوه مدیریت نور استفاده شده است. هدف پژوهش حاضر، توجه به برخی کارایی های نورکاهی، رمزگشایی از دانش نورشناسی معماران، پایش تمهید نورزدایی، برای آفرینش فضاهای مناسب و همسو با کاربری، در معماری ایرانی-اسلامی است. برای بررسی، 10 بنا از میان سه شکل از کاربری، شامل مسجد، کاخ-عمارت و خانه، متعلق به دوران صفوی در شهر اصفهان که بر اساس نیاز های افراد در اجتماعات دینی، امور حکومتی و معیشتی ساخته شده اند، انتخاب و فرم کلی آنها، موقعیت و تناسبات بازشوها با استفاده از نرم افزار راینو مدل سازی گردید. میزان روشنایی آن ها توسط افزونه دیوا با موتور محاسباتی دیسیم، در انقلاب تابستانی و زمستانی شبیه سازی و میانگین روشنایی در ساعت 12ظهر بر حسب لوکس استخراج و بر اساس کاربری بناها دسته بندی گردید. یافته ها نشان می دهد خانه ها در انقلاب زمستانه از روشنایی کمتری نسبت به عمارت ها و کاخ ها در همین زمان بهره می برند، در حالی که در انقلاب تابستانه دو گونه در بازه نزدیک به هم قرار دارند. فضاهای اصلی در مساجد در مقایسه با عمارت ها، کاخ ها و همچنین خانه ها از روشنایی کمتری در طول سال برخوردارند و بهره مندی از نور کم فروغ در این شکل از کاربری، تعمدی، هوشمندانه و طراحی شده است و برای افزایش غنای کیفی فضا و همگامی بیشتر با حالات و مطالبات روحی مخاطب صورت پذیرفته است.

    کلیدواژگان: نور، تاریکی، نورکاهی، معماری دوران صفوی، اصفهان
  • فرامرز پارسی، علی اکبر حیدری*، مریم کیایی صفحات 145-163

    معماری خانه های ایرانی دارای الگوهایی نظام مند در کالبد خود است که بوسیله آنها طبقه بندی می شود. این طبقه بندی در قالب شناسایی الگوهای نهان در فضا قابل تشخیص است و راه آن استخراج "زبان الگو" در این فضاها است. از سویی دیگر این نظام الگویی یا به عبارتی زبان الگو در معماری ایران در قالب صفاتی قابل تبیین و طبقه بندی می باشند. این صفات به دسته بندی و تشریح الگوهای معماری می پردازد که در مقیاس میانی یا همان "خرده فضاها" معین می گردد. بر این اساس تحقیق حاضر در نظر دارد تا زبان الگوی مسکن را در مقیاس میانی و بر اساس" صفات فضاها" مورد ارزیابی و تحلیل قرار دهد. در این راستا تعدادی از خانه های دو شهر انتخاب گردید. این خانه ها از دو شهر یزد به عنوان نماینده بناهای شهرهای فلات مرکزی ایرا ن و پایدار در گونه های کالبدی در مقیاس کلان فضا و تبریز به نمایندگی از شهرهای مرزی ایران و دارای گونه های متنوع تر در همان مقیاس برگزیده شد و صفات خرده فضاهای آنها (به طور خاص تقسیم سه تایی ها) مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که برخی از خصوصیات الگویی تقسیم سه تایی های در خانه های تبریز به خصوص در گونه های کوشکی (دوره دوم قاجار) از برخی خصوصیات صفات الگویی پایدار موجود در کالبد معماری ایران فاصله گرفته است. این در حالیست که تقسیم سه تایی ها در خانه-های یزد شکل پایدارتری را به خود می بیند و به نظر می رسد، این تنوع الگویی به سبب تغییر در زبان الگو و همچنین تنوع وقایع اتفاق افتاده در شهر تبریز و همچنین پایداری نوع زندگی در شهر یزد به دلیل موقعیت خاص جغرافیایی آن که در مرکز ایران واقع شده باشد.

    کلیدواژگان: زبان الگو، صفات، تقسیم سه تایی، خانه های تبریز، خانه های یزد
  • ندا معروفی، محمدجواد مهدوی نژاد*، حسین مرادی نسب صفحات 164-181

    عملکرد حرارتی و روشنایی ساختمانها باتوجه به نیاز به مصرف انرژی هم زمان با برقراری آسایش ساکنین دو عامل پر اهمیت در طراحی معماری است. طراحی نمای ساختمان به عنوان پوسته خارجی که محل تبادل حرارت بنا با محیط اطراف، جذب انرژ ی های خورشیدی و نفوذ نور به محیط داخلی بسیار حایز اهمیت بوده است. چارچوب نظری پژوهش بر اساس نظریه معماری سرآمد و معماری نوردوست، با هدف بهره وری در مصرف انرژی بنیان نهاده شده است. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی- تحلیلی و از جنبه هدف، کاربردی می باشد. با توجه به اهمیت فضاهای آموزشی و میزان مصرف انرژی در این حوزه، نقش و جایگاه محوری کلاس های درس، در این پژوهش، نما جنوبی یکی از کلاس های دانشگاه آزاد اسلامی سمنان به عنوان مطالعات میدانی مورد بررسی قرار گرفته و در نرم افزار راینو شبیه سازی و با پلاگین های گرس هاپر، لیدی باگ، هانی بی، انرژی پلاس، عملکرد حرارتی آنالیز و با کمک روش الگوریتم ژنتیک در کامپوننت گالاپاگوس با تغییر درابعاد پنجره ها کلاس مورد مطالعه، بهینه سازی شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد با بهینه سازی کلاس، مصرف انرژی در جداره جنوبی 12 درصد کاهش یافته است و بیش از 50 % از محیط کلاس، روشنایی مفید نور روز را دریافت می کند. براساس گواهینامه مصرف بهینه انرژی و طراحی زیست محیطی، هر دو شاخص کفایت فضایی نور روز و دریافت سالیانه نور مستقیم خورشید برای بحث روشنایی در ساختمانهای آموزشی امتیاز لازم را کسب کرده است. نتایج نشان می دهد که فرم و چیدمان روزنه ها در جداره جنوبی کلاس مورد مطالعه، در دریافت نور و مصرف انرژی، موثر بوده و بیشترین روشنایی و کمترین مصرف انرژی را روزنه هایی با ابعاد کوچک تر و پراکندگی بیشتر نسبت به پنجره های وضع موجود در اقلیم شهر سمنان دارند.

    کلیدواژگان: معماری سرآمد، معماری نوردوست، رویکرد طراحی مبنا به بهره وری انرژی، آسایش حرارتی. انرژی-دیدکارایی
  • سحر امینی گوهرریزی، علی یظهری کرمانی* صفحات 182-198
    حمام های از گذشته تا کنون خود به عنوان یکی از آثار برجسته در معماری ایرانی به شمار می آیند. اسلام همواره به حفظ طهارت و پاکیزگی اهمیت می دهد.در گذشته این مکان ها درداخل بازار ها قرار داشتند، به عنوان نمونه، بازار کرمان یکی از مکان های مهم وتاریخی شهر کرمان محسوب می شود که کاربری های متفاوتی در خود جای دارد، که یکی از آن کاربری ها حمام ها می باشند. بازار کرمان با داشتن فرم خطی و استقرار حمام های فاخری چون گنجعلیخان، ابراهیم خان و وکیل در محور اصلی آن، باعث گردیده است که نحوه دسترسی و ارتباط فضایی حمام های مذکور مورد توجه و بررسی در پژوهش مورد نظر قرار گیرند، تا تفاوت های قرار گیری فضایی و نحوی ارتباط فضاها ، دسترسی و دید در آن ها مشخص گردد.روش پژوهش از نوع توصیفی -تحلیلی و به همراه استدلال منطقی به پیرامون نتایج تحقیق به صورت کمی و کیفی می پردازد .در این پژوهش، ازروش space syntaxو از نرم افزار Depth map استفاده شده است. با توجه به داده های استخراج شده از نرم افزار Depth map می توان بیان کرد که حمام ابراهیم خان با عمق فضایی 7.17 دارای بیشترین دسترسی فیزیکی و درجه محرمیت فضایی بالاتری نسبت به حمام های وکیل و گنجعلیخان دارا می باشد و هم چنین شاخص ارتباط 446 در حمام وکیل نشان می دهد که ارتباط فضایی بالایی در بین بخش های مختلف حمام نسبت به حمام ابراهیم خان و گنجعلیخان وجود دارد. در جمع بندی کلی می توان نتیجه گرفت که حمام گنجعلیخان به علت پیچیدگی فضایی میزان ارتباط و دسترسی در بین بخش های مختلف حمام یعنی ارتباط بین بینه با گرم خانه و فضاهای دیگر نسبت به حمام وکیل و ابراهیم خان پایین تر می باشد.در نتیجه فرم، الگوی فضایی حمام بر شاخص ارتباط حمام موثر است. همچنین نکته قابل توجه در بررسی میزان دید بصری در حمام های راسته بازار این می باشد که هر سه حمام به یک میزان دید بصری در آن ها مشخص شده است به گونه ایی که میزان ایزویست 359 با اعشار متغیری بر سه حمام مورد پژوهش حاکم است.
    کلیدواژگان: نحو فضا، بازار، حمام وکیل، حمام گنجعلیخان، حمام ابراهیم خان
  • هلیا ولی، فاطمه مهدیزاده سراج*، سجاد موذن صفحات 199-214
    معماری یکی از شاخه های هنر و تمدن است که از دیرباز با مصالح و فنون متفاوت ساخت، مورد توجه انسانها بوده است. از آنجا که بناهای تاریخی طی سالیان متمادی دچار آسیب گشته اند، نیازمند استحکام بخشی با روش هایی مناسب اند. لذا از دیرباز تا کنون از شیوه های مختلفی جهت پایداری این بناها استفاده شده است.آنچه امروزه اهمیت دارد عدم ایجاد محدودیت برای مداخلات آینده و کمترین میزان صدمه به بنا در هنگام مرمت است. درهمین خصوص هدف این پژوهش تحلیل روش های مقاومسازی بناهای آجری مبتنی بر منشورهای بین المللی می باشد. اینکه کدامیک از این روش ها جهت مرمت بناهای آجری غیرمسلح مناسبتر بوده و کدام تکنیک با مصالح بنایی سازگارترند از جمله پرسش های این پژوهش است. این مقاله مبتنی بر روش پیمایشی - توصیفی درکنار تحلیل آماری توسط نرم افزار SPSS بوده و شیوه گردآوری اطلاعات کتابخانه ای است. در همین راستا ابتدا پرسشنامه ای متشکل از روش های سنتی و رایج استحکامبخشی شامل بهره گیری از شمع های چوبی، احداث پشت بند، استفاده از میکروپایل ها، اجرای روش گونیت و شاتکریت با تکنیک های نوین امروزی همچون بهره گیری از انواع ژیوسنتتیک ها، کامپوزیت ها و مش های پلیمری با ملات های گوناگون تهیه گردید؛ سپس با هدف تعیین میزان تطابق هر روش با معیارهایی از جمله میزان نیاز به نیروی متخصص، درجه هماهنگی در رنگ و بافت، برگشت پذیری و حداقل میزان مداخله در اختیار متخصصین حوزه مرمت قرار گرفت. در نهایت یافته های پژوهش نشان داد که شیوه های سنتی همچون اجرای پشت بند و شمع های چوبی بدلیل هماهنگی در جنس مصالح از سنخیت بیشتری با سازه های بنایی برخوردار بوده و به دلیل بازگشت پذیری بالا و کمترین میزان آسیب به بنا اولویت بالاتری نسبت به روش هایی همچون گونیت، شاتکریت و استفاده از میکروپایلها دارند. از طرفی، شیوه های سنتی توانایی تضمین پایداری بنا در گذر زمان را نداشته و از این جهت شیوه های مدرن همچون ژیوگریدها و استفاده از انواع مش و ملات ها می توانند جایگزینی مناسب برای این روش ها باشند.
    کلیدواژگان: شیوه های سنتی، شیوه های نوین، استحکام بخشی، بناهای آجری غیرمسلح، نرم افزار SPSS
|
  • Zahra Sarabandi, Jamshid Davtalab *, Abolfazl Heidari, Naghi Ebrahemian Kordedeh Pages 1-22

    Worshipping different deities was a very common practice among the ancient Iranians. The deities of water and fire often received more attention and respect from worshippers because of being deemed more divine. The ancient Iranians initially worshipped and prayed to their gods in open spaces, on natural heights and near rivers. Later, shrines specifically devoted to these deities, such as altars and fire temples, were built all over Iran based on the worship style of these ancient people. Despite having a rich history in the east of Iran, these shrines have received little scholarly attention and are at the risk of destruction because of exposure to the elements and prolonged inattention. Two shrines located in Sistan in the eastern section of Iran were studied in this research. These shrines, one located inside building no. 3 in Dahaneh-e Gholaman and the other on Kooh-e-Khajeh, are considered unique and highly significant. This study compares the architecture of these shrines which belong to the Achaemenid and Parthian-Sassanid periods with the aim of specifying the differences and similarities between the two. The methodology of this research is interpretive-historical with a descriptive approach. The findings point to a number of similar architectural features such as the introvert design, compatibility with the region’s climate, and the presence of the fire and water elements inside and outside the structures. The differences include the position of the central courtyard, the type of roof, the presence of platforms or lack thereof and the structure being singular or belonging to a set.

    Keywords: worship, Architecture, Sistan, Dahaneh-e Gholaman, Kooh-e-Khajeh
  • Sahand Mohammadi Khabazan, Mitra Habibi * Pages 23-36
    One of the most important and magnificent palaces in the Achaemenid citadels of Susa and Persepolis is the palace known as Apadana. Apadana palace in Susa is called by this name because of having an inscription naming this palace Apadana on the remaining pillars, and a palace with a similar physical structure in Takhte Jamshid despite not having an inscription with a name is called by this name because of this similarity. Numerous archaeological, historical, architectural and urban planning researches have been conducted on Achaemenid cities and citadels for a long time, and the function of these palaces, especially the palaces and buildings of Persepolis, has always been a matter of debate for experts. However, previous researches in order to understand the meaning of Apadana and the physical structure of this building and its function have focused less on the historical and racial history of the Persian tribe, which we know is a branch of Indo-Iranian tribes. This research with the help of allegorical mythology method of Georg Friedrich Creuzer which is a method focused on finding the meaning behind the form of an artwork by the help of finding narratives and myths behind it seeks to find an new interpretation for the function behind the form of Apadana palace. Thus, this historical study in the rich ancient Indo-Iranian texts showed that based on Indo-Iranian etymology the word Apadana means a holy and glorious place of gathering and presence, and over the years it has been used in the meaning of palace with columns, public palace and outer palace. Also, the study of the physical form and plan of the building showed that the plan of the building as well as many details used in it was based on the Vastu Purusha Mandala diagram in the Vastu Shastra, which is the knowledge of building the physical environment, the traditional knowledge of architecture and urban planning, in Indo Iranian culture. Based on the mythological narrative of the formation of this mandala, the Purusha, the cosmic man has been fixed on the earth by the gods, and with the presence of these celestial and solar gods, the image of the sky is reflected in this plan, and this is the scene on which the movement of the sun and the moon and their years drawn and calculated, And also on this plan the constant cycle of days and time is measured. So this palace is an image of the sky and the daily and annual movement of the sun and the moon is reflected on it, and in this way it is the best place to celebrate important annual events such as Nowruz, Mehrgan, Tirgan, etc.
    Keywords: Achaemenid, Takhte Jamshid, Apadana, Vastu shastra, Vastu purusha mandala
  • Shahriar Nasekhian * Pages 36-51

    Mills as heritage of antecedents’ knowledge represent suitable exploitation from climate and environmental situations. These structures are combination of various knowledge and skills in fields of architecture, construction, water engineering, mechanical engineering and mine engineering. Regarding the fact that Naeen is located in low-water area and also lacks running river, aqueducts are regarded as the sole source of water supply. Beside to using aqueducts in agriculture, through designing and building mills, water energy is used to move mill stone and flour productions. Defining place of these buildings are among keshtkhanha or beside residential areas. Also these elements of Iranian architecture in the past has had vital effect on the people life, but today due to some factors as drought or decreasing aqueducts water level and also not being cost-saving, appearing diesel motors to make wheat flour and etc. in recent years, they got obsolete and changed to abandoned and not-functional buildings. Architectural spaces, water entrance and exit channel and eddy, mechanical system elements (turbine, wings and and …) are three elements but at the same time, are complimenting each other in the mill. Although all mills have the same function but have different appearances and every mill has its own form, volume and proportions. Present study through descriptive-analytical and evaluative method based on field and library study, at first Naeen mills are surveyed and discussed and then their typology is analyzed. It is important to say that used maps are the result of field study of authors and they are presented for the first time. Results of study demonstrate Naeen mills based on architecture and location can be categorized in two three types: on the ground, underground and on the clay wall.

    Keywords: Mill, aqueduct, tanureh efect, Naeen
  • Faeze Barzegari Naeini, Hossein Soltanzadeh *, Shervin Mirshahzade, Seyed Zaeem Moosavi Mohamadi Pages 52-65
    Human eye cells are stimulated by receiving light and sending appropriate commands to the body's internal glands. Ambient light affects the release of the hormone melatonin, which is responsible for regulating the biological clock of the human body. Also, the highest visual sensitivity of the human eye, based on the eye sensitivity curve, is in the wavelength range of 500 to 600 nm. The aim of this research is to study the effects of colored lights on human health by studying medical texts on the effects of colored light in the field of traditional Iranian architecture. The main question of the research is focused on whether the colored lights resulting from the stained glass windows of Iranian architecture correspond to the human eye sensitivity curve and the circadian rhythm and act to maintain the health of the human eye. The study and research are done in the form of studies and case studies. Also, the correlation method is used to investigate the effect of colored lights in Iranian architecture on health. For this purpose, case samples of Iranian stained glass windows were first selected and their dimensions and geometric shapes were collected. The passing wavelengths of the stained glass were measured and the transmitting wavelength diagrams were compared with the human eye sensitivity curve. The predominant share was calculated based on the percentage of the area of each color and the amount of light passing through each stained glass. The findings of this research prove the compatibility of the light effect from the colored windows of traditional Iranian architecture from two perspectives, compatibility with the eye sensitivity curve and also compatibility with the biological clock of the human body. In the range of 500 to 600 nm, the dominant share of transmitted light was yellow and green, and in the eye sensitivity curve, the maximum vision in this wavelength is yellow and green. In the wavelength of 460 nm, the predominant contribution of the light passing through the windows was a blue color. At this wavelength, the hypothalamus, which secretes the hormone melatonin and regulates the biological clock, is sensitive to blue light.
    Keywords: Traditional Iranian architecture, environmental psychology, colored lights, human eye sensitivity curve, circadian rhythm
  • Mehdi Soltani Mohamdi * Pages 66-89
    Jameh Mosque of Naein as one of the Shabestani mosques of the early centuries along with Jameh Mosque of Fahraj, Tarikhaneh Temple (Mosque) of Damghan and Early Jameh Mosque of Isfahan have always been mentioned by researchers in the field of architectural history of this country. This mosque is one of the magnificent and valuable buildings of Islamic architecture in Iran and has experienced extensive changes during its lifetime; and what is now provided to the observers of this building is different from what its original architects intended. The ancient nave of this mosque is one of the parts of this mosque that has experienced the most physical-spatial changes. Unlike the plastering decoration of the mosque, which has always been the focus of researchers in this field, the roof structures and the process of physical-spatial changes in this mosque are less considered. The objective of the present study was to recognize the altar (structure and architecture), study and analyze the process of physical-spatial changes in the ancient Shabestan and the effects of these changes on Jameh Mosque of Naein. The research method used is documentary and interpretive-historical. Also, while conducting in-depth interviews, it was attempted to analyze the data through documentation and objective observation. It should be noted that some documents used in this study have been published for the first time. The study results showed that the ceiling of the altar in the ancient Shabestan is of corbel type. In the 8th century AH, the height of this Shabestan changed and with the construction of the eastern and western counter ceilings, the height of its arches increased. Since then, as a result of this physical change in the Shabestan, the function of the visual effect of the altar to locate the direction of the Qibla has become weaker and damaged. The study results reduced the uncertainty in the field of the historical layers of this mosque, the parts that have been neglected so far.
    Keywords: Jameh Mosque of Naein, Physical-Spatial Changes, Ancient
  • Airya Norouzi Larki, Jaleh Sabernejad *, Reza Afhami Pages 90-112

    An Iwan is the most prominent architectural element of Yazd houses. Qajar houses in Yazd city have the most examples of Qajar houses with south iwan compared to other cities of Iran located in hot and dry climate. The purpose of this study is to investigate the different characteristics of the iwan and to express how it is shaded in Qajar houses in Yazd. The research seeks to answer the following questions: What are the characteristics of Iwans in the architecture of residential buildings in Yazd during the Qajar period? - What factors influenced the iwans in the architecture of residential buildings in Yazd during the Qajar period? - What is the climatic plan (shading) of the porch in the architecture of residential buildings in Yazd in the Qajar period? One of the climatic solutions to achieve thermal comfort in hot and dry climatic cities such as Yazd was to use shade and reduce the effects of sunlight. Due to the climatic conditions and the formation of the historic city of Yazd, the iwan element was used to create shade and thermal comfort. As a result, the iwans in the Qajar houses of Yazd were located in the southwest, southeast and south, respectively. Meanwhile, the location of the iwan on the south side has the highest efficiency and the most shading in the summer revolution, and it seems that other reasons have been effective in the formation of houses in Yazd, which have taken precedence over shading.

    Keywords: House, Iwan, Shadow, Yazd, Qajar
  • Amin Mohammadi *, Seyed MohammadHosein Ayatollahi, Seyed Mohammad Mousavi Pages 113-129

    The aim of this study was to compare the Iranian National Standard (INS) with LEED, a valid international standard, in the field of energy performance evaluation of buildings to show the strengths and weaknesses of INS and then improve and update it in this area. For this purpose, a government office building in Tehran was selected as the case study. To evaluate the energy performance of this building in accordance with the guideline of LEED standard, at first all its components and equipment were modeled and simulated in Design Builder software based on the ASHRAE standard 90.1. Then, the baseline and proposed models of the ASHRAE standard were configured for the case building, and their annual energy consumption and cost were compared with each other. The simulation results showed that the proposed model of the case building can save 31.5% annually the cost of energy consumption, and can achieve 13 out of 18 points of LEED standard in the category of energy performance. Afterwards, this proposed model of ASHRAE was evaluated by INS to determine the energy consumption criteria and energy label guidelines for non-residential buildings. As the annual energy consumption of the proposed model for the case building in this study was 73 kWh/m2, the energy ratio index (R) for this building, based on INS, was less than one that received label A in energy rating. Findings of this research revealed that in order to receive the highest LEED score in the category of energy performance for an office building, it is necessary to use valid standards, as LEED is far beyond INS in energy conservation, prevention of carbon dioxide emissions, and environmental protection. To improve INS in the category of energy performance for office buildings and to be in line with the LEED standard, this paper recommends a 23% reduction in the energy consumption index of ideal non-residential buildings in Tehran, and also improvement of this index for the other climates in Iran.

    Keywords: Iranian National Standard, LEED international standard, Energy Performance of Building, Office Buildings of Tehran
  • Massud Wahdattalab *, Anahita Khodadad Pages 130-144

    In the duality of darkness and light, the contribution of darkness, especially in literary sources, has been largely overlooked, while in practice, especially in the architecture of the ancients, the presence of darkness in many spaces has been prevalent in many spaces. In some cases, this presence has been devised to meet the climatic conditions and in order to provide physical comfort, and in others to provide psychological comfort. This research basically seeks to find the answer to the question: Which uses of deliberate dimming of light have been used more to match the spaces with the mental conditions of the users? In this research, while using the analytical descriptive method based on library and field data, computer simulation technique has been used to elaborate on how light can be managed. The aim of the present study is to pay attention to some uses of light dimming, to decipher the lighting knowledge of architects, and to monitor the light reduction measures for the creation of suitable spaces in line with usage in Iranian-Islamic architecture. In order to review, 10 buildings from three forms of use, including mosque, palace-building and house, belonging to the Safavid era in Isfahan city, which were built based on the needs of people in religious communities, government and livelihood affairs, were selected and the general form, the position and the proportions of the openings were modeled using Rhino software. Their illuminance was simulated by Diva plug-in with Daysim computing engine in summer and winter solstice and the average illuminance was extracted in terms of lux and then classified according to the use and application of buildings. The findings show that houses in winter solstice have less light than mansions and palaces, whereas the two types are in close proximity in the summer solstice. Compared to mansions, palaces and houses, the main spaces in mosques have less light throughout the year, and the use of dim light in this form of use is deliberate, intelligent and is designed to increase the qualitative richness of the space and synchronization with the mood and spiritual-emotional demands of the users.

    Keywords: Light, Darkness, Dim Light, Safavid Era Architecture, Isfahan
  • Faramarz Parsi, Ali Akbar Heidari *, Maryam Kiaiee Pages 145-163

    The architecture of Iranian homes has systematic patterns in their bodies, which are the basis for their classification. This classification, which is associated with the identification of hidden patterns in space, is known as the language of the pattern. A pattern system, or, in other words, a pattern language in Iranian architecture, can be explained in terms of attributes, which are attributes of a space and they take on a particular function, depending on their shape and position in the structure of the structure. Accordingly, the present study seeks to assess the language of the house model on the mid-scale and based on the "attributes of the spaces". In this regard, a number of houses in the two cities of Yazd and Tabriz were selected as case examples; houses in Yazd as representatives of the buildings of the central cities of Iran's Plateau and Tabriz's houses representing the border towns of Iran and more varied species on the same scale. Were selected. The results of this study showed that some of the characteristics of the division of triads in Tabriz's houses, especially in Kooshki species (Qajar period 3), have distanced some of the characteristics of the sustainable pattern traits in the Iranian architecture. This is despite the fact that the division of triads in Yazd houses sees a more stable form. Tabriz is one of the historic cities of Iran, which enjoyed a special boom during the Qajar period as crown prince. The deployment of this city on the paths of Iran and the west, especially during the Qajar period, has added further prosperity to the city. However, the numerous earthquakes that took place in the city last about 200 years ago completely destroyed the city's structure. Also, the continual wars in the city and the prevalence of several episodes of epidemic in it caused the inhabitants to evacuate several times and consequently the gradual destruction of the city. Therefore, except for a limited number of buildings such as the bazaar and citadel, other buildings, including houses, were rebuilt and renovated during a relatively long period of the Qajar period. In front of Yazd city on the central plateau of Iran, it is more stable due to the large geographic distances with the borders of the country as well as much less communications outside its borders. Therefore, the impact of imported and extraterritorial elements from the West or East on the city and the overall view of this city is probably less than Tabriz. In this study, the "triple division" of the traditional houses of these two cities has been analyzed in order to more accurately assess the theme of the template language. Different ways of representing this pattern in the system of the configuration of the houses of this Two cities have been investigated. Accordingly, the research questions can be explained as follows:What are the common features of the pattern language architecture of the three-dimensional spatial pattern in the houses of Tabriz and Yazd?

    Keywords: pattern language attributes, into three houses in Tabriz, Yazd houses
  • Neda Maroofi, Mohammadjavad Mahdavinejad *, Hossein Moradi Nasab Pages 164-181

    The thermal performance and lighting of buildings are two critical factors in architectural design due to the need for energy consumption while establishing the residents' comfort. The design of the facade of the building as an external shell, which is the place of heat exchange between the building and the surrounding environment, absorption of solar energy, and penetration of light into the interior environment, is critical. Theoretical framework of the research was built on the highperformance architecture and daylightophil architecture theories for optimizing energy consumption in the building with especial focus on useful daylight illuminance (UDI), spatial daylight autonomy (sDA), annual sunlight exposure (ASE) and other critical daylight factors. The research method in this study was descriptive-analytical and considering the importance of educational spaces and the amount of energy consumption in this field, the central role and position of classrooms, in this research, the south facade of one of the classrooms of the Islamic Azad University of Semnan as a field study. It has been investigated and simulated in Rhino software and with Grasshopper, Ladybug, Honeybee, Energy Plus plugins, thermal performance analysis, and with the help of genetic algorithm method in the Galapagos component by changing the dimensions of the studied class windows, optimization has been The findings of the research shows that by optimizing the classroom, energy consumption in the south wall has decreased by 12% and more than 50% of the classroom environment receives useful daylight. Based on the LEED evaluation method, both indexes of spatial adequacy of daylight and annual direct sunlight received for the discussion of lighting in educational buildings have obtained the necessary points. The results show that the form and arrangement of the apertures in the south wall of the studied classroom are effective in receiving light and energy consumption, and the highest illumination and the lowest energy consumption are apertures with smaller dimensions and greater dispersion than the existing windows in They have the climate of Semnan city.

    Keywords: Highperformance architecture, daylightophil architecture, designerly approach to energy efficiency, Thermal Comfort, visual-thermal comfort
  • Sahar Amini Goharrizi, Ali Yazhari Kermani * Pages 182-198
    Baths from the past to the present are considered as one of the prominent works in Iranian architecture. Islam always pays attention to maintaining purity and cleanliness. In the past, these places were located inside the bazaars, for example, Kerman Bazaar is one of the most important and historical places in Kerman that has different uses, which one Those uses are bathrooms. Kerman Bazaar, with its linear form and the establishment of luxury baths such as Ganj Ali Khan, Ebrahim Khan and Vakil in its main axis, has caused the access and spatial relationship of these baths to be considered and studied in the study, so that differences Spatial perception and the relationship between spaces and access and vision in them should be determined. The research method is descriptive-analytical and with logical reasoning about the research results in a quantitative and qualitative manner. In this research, space syntax method and Depth map software have been used. According to the data extracted from Depth map software, it can be stated that Ibrahim Khan bath with a spatial depth of 7.17 has the highest physical access and a higher degree of spatial privacy than Vakil and Ganj Ali Khan baths, and also the communication index of 446 in Vakil Bath shows that there is a high spatial relationship between the different parts of the bath compared to the baths of Ibrahim Khan and Ganj Ali Khan. In general, it can be concluded that Ganj Ali Khan bath, due to the spatial complexity, the amount of communication and access between different parts of the bath, ie the connection between Bineh with the greenhouse and other spaces is lower than Vakil and Ebrahim Khan baths. As a result of the form, the spatial pattern of the bath affects the bath correlation index. Also, a noteworthy point in examining the level of visual visibility in the baths of the market order is that all three baths have the same amount of visual visibility in them, so that the amount of isost 359 with variable decimals dominates the three baths under study.
    Keywords: Syntax of the space, Bazaar, Vakil bath, Ganj Ali Khan bath, Ebrahim Khan bath
  • Helia Vali, Fatemeh Mehdizadeh Saradj *, Sajad Moazen Pages 199-214
    Architecture is one of the branches of art and civilization, which has long been the focus of people in different eras. Since historical buildings have been damaged for many years, they need to be consolidated with appropriate methods. So, various methods have been used for the stability of these buildings since long ago. But nowadays minimizing the amount of damage to the building during the restoration of the historical building is crucial. Therefore, the purpose of this research is to analyze the methods of strengthening brick buildings based on international charters and conventional methods of strengthening in the world. So, this research was done in order to answer questions such as "which of these methods is more suitable for the restoration of unreinforced brick buildings? " and "which technique is more compatible with the materials of masonry structures? ". This article is based on survey-descriptive method along with statistical analysis by SPSS software. Also, this study uses library sources to gather data to investigate new and old consolidation methods. In this regard, first, a questionnaire consisting of traditional and common strengthening methods, including the use of wooden piles, the use of micropiles, the implementation of gunite and shotcrete methods with today's modern techniques, as well as using all kinds of geosynthetics, composites and polymer meshes were prepared with different mortars; Then, with the aim of determining the degree of compliance of each method with criteria such as the level of need for expert staff, the degree of coordination in color and texture, reversibility and the minimum amount of intervention, it was provided to experts in the field of restoration. Finally, the findings of the research showed that the traditional methods, such as the implementation of backbands and wooden piles, are more compatible with masonry structures due to the harmony of the materials and often due to the high reversibility. Moreover, traditional methods are not able to guarantee the stability of the building over time, so, modern methods such as geogrids and the use of modern mesh mortars can be a suitable replacement for these methods.
    Keywords: Traditional methods, Modern methods, Consolidation, Un-reinforcement brick structures, Spss software