فهرست مطالب

رهپویه هنرهای نمایشی - پیاپی 5 (پاییز 1401)

نشریه رهپویه هنرهای نمایشی
پیاپی 5 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا سربخش، احمدرضا معتمدی* صفحات 7-24

    قرآن به عنوان معجزه خاتم پیامبران (ص) برای هدایت بشر ارسال شده است. خداوند متعال برای عبرت گیری مخاطبان، بسیاری از نکات را در قالب قصه نازل کرده تا خوانندگان با تفکر در آنها با مسایل مختلفی آشنا شوند. فیلمنامه نویسان در بسیاری از موارد، شناخت کافی به قصه های قرآنی پیدا نکرده و ازاین رو با تعداد زیادی اقتباس ناموفق از قرآن روبرو می شویم. باتوجه به اهمیت قصص قرآن در درک برخی پیام های خداوند و فرایند پیچیده اقتباس از این داستان ها، مولفان به سراغ درک موقعیت های نمایشی قصه ها بر اساس نظریه ژرژ پولتی رفتند. هدف این بررسی تشبیهی و تنزیهی با روش تحلیل محتوا، شناسایی و تبیین این وضعیت ها در قصص قرآن بر اساس رویکرد دینی و روایت شناسی برای هدایت نویسندگان است. نتایج نشان می دهد که تمامی وضعیت های نمایشی پولتی قابل ردیابی در قصه های قرآن کریم هستند، اما داستان های قرآنی، ظرفیت های بیشتری نسبت به این پیرنگ ها دارند. موقعیت های نمایشی رهایی، بلا، رقابت فرادست و فرودست، جاه طلبی، تعارض با یک خدا و رقابت های خویشاوندان، پرتکرارترین وضعیت های نمایشی در قصص قرآنی هستند. در ادامه پژوهش، چهار موقعیت نمایشی پیچیده و پرتکرار روایت ها یعنی تعقیب، جاه طلبی، معما و ماجراهای خویشاوندان مورد تحلیل و واکاوی در قصص قرآنی قرار گرفتند و تمام عناصر داستان نویسی در این روایت ها به طور کامل قابلیت ردیابی و اقتباس را داشتند. رویکرد یک جانبه دینی یا دراماتیک هیچ کدام به تولید هنر دینی منجر نمی شود. نویسندگان نه تنها باید تسلط بیشتری به عناصر دراماتیک قصه های قرآن داشته بلکه با رویکرد بینارشته ای با سازوکار تشبیهی و تنزیهی تفاوت درام رایج و درام دینی را در امر اقتباس لحاظ کنند.

    کلیدواژگان: قرآن، قصه، وضعیت نمایشی، ژرژ پولتی، اقتباس، تنزیه، تشبیه
  • سردار محمدی بلبان آباد، سید علی روحانی* صفحات 25-36
    پژوهش به روش توصیفی تحلیلی با هدف بررسی تطبیقی بازنمایی مرگ در فاصله ی زمانی سه دهه (دهه ی شصت تا نود) در سینمای ایران و تغییرات محتوایی و بصری آن، و نیز ماهیت انتولوژیک مرگ در سینمای ایران می باشد. مبانی نظری تحقیق متکی بر نظریه ی نوربرت الیاس در باره ی مرگ و تفاوت های آن در دو جامعه ی سنتی و مدرن می باشد. الیاس معتقد است در جوامع سنتی مرگ امری رویت-پذیر بود، اما در جوامع مدرن مرگ پنهان می شود. جامعه ی آماری پژوهش 127 فیلم از دو دهه ی شصت و نود می باشد (تمامی فیلم هایی که مرگ در آن ها اتفاق افتاده است) 43 فیلم مربوط به دهه ی شصت و 84 فیلم مربوط به دهه ی نود می باشد. جامعه ی نمونه به نسبت فیلم های ساخته شده در این دو دهه، 6 فیلم از دهه ی شصت و 12 فیلم از دهه ی نود به صورت تصادفی ساده انتخاب گردید. نتایج پژوهش نشان می دهد که فیلم های دهه ی شصت رویکرد سنتی و پیشامدرن در بازنمایی مرگ اتخاذ کرده اند. رویت پذیربودن مرگ، حضور خانواده در لحظه ی احتضار، آرامش و عدم ترس در وقت جان دادن و پذیرش مرگ، رویکرد غالب در بازنمایی مرگ در این دهه بوده است. نتایج مربوط به دهه ی نود نشان می دهد که بازنمایی مرگ در فیلم ها مبتنی و منطبق با مرگ مدرن است؛ عدم نمایش جسد، ناخوشانیدی و ترس از مرگ، اضطراب ناشی از مرگ، عدم پذیرش و تلاش برای زنده ماندن مهمترین نشانه هایی بارنمایی مرگ در این دهه هستند. بر اساس پژوهش، تغییرات به وجود آمده ناشی از تغییرات اجتماعی و تغییرات فرمی و محتوایی در سینما می باشد.
    کلیدواژگان: سینمای ایران، بازنمایی، مرگ، نوربرت الیاس
  • سید نجم الدین امیر شاه کرمی*، ارسلان مقدس، سمیرا حاج هاشمی صفحات 37-49
    تفاوت فیلم های تجربی از فیلم های روایی سینمای متعارف را از دو منظر نوع روایت و فرم سینمایی می توان بررسی نمود. فیلم انیمیشن تجربی بر اساس این دو مفهوم از فیلم انیمیشن شخصیت محور متمایز می شود. یکی از تمهیدات فیلم های انیمیشن تجربی دوبعدی، استفاده ی خلاقانه از طراحی و نقاشی است که فارغ از کلیشه های مرسوم، به بازنمایی ایده های دیداری-مفهومی برآمده از ذهن هنرمند می پردازد. هدف این مقاله بررسی مولفه های ساختاری فیلم انیمیشن دوبعدی تجربی و بازشناسی آن ها در اثر منتخب این پژوهش است. با توجه به ماهیت داده ها، روش پژوهش کیفی در نظر گرفته شده که فرایند بررسی به صورت توصیفی-تحلیلی و با رویکرد مقایسه ای انجام شده است. هم چنین بر مبنای نظریه های روایت و تعاریف فرم، ارتباط ساختار شکلی با محتوای فیلم انیمیشن دوبعدی تجربی بررسی می شود. در بررسی مولفه های این فیلم انیمیشن مشخص شد که زمان، روایت و تدوین آن به صورت مرسوم و غیرتجربی است اما بازنمایی و سرپیچی از قواعد ژانری به شکلی تجربی در فیلم رخ داده است. بنابراین مقاله به این نتیجه-گیری رسیده است که اگر عنصر مسلط در فیلم انیمیشن تجربی (دو بعدی) غیرمتعارف و تجربی باشد، می توان آن فیلم را تجربی برشمرد، هرچند سایر مولفه های آن متعارف باشد؛ همچنین محتوای مفهومی اثر می تواند غیرآوانگارد یا غیرتجربی باشد در صورتی که عنصر مسلط و فرمال فیلم کاملا تجربی باشد.
    کلیدواژگان: انیمیشن دوبعدی تجربی، روایت، شکل، سینمای آوانگارد، نورالدین زرین کلک، دنیای دیوانه دیوانه دیوانه (1354)
  • علیرضا صیاد* صفحات 51-63

    در مطالعات فیلم سال های اخیر، ارتباط میان سینما و کلانشهر مدرن مورد توجه نظریه پردازان قرار گرفته است. در این رویکرد، همچنین بر شباهت های میان تجربه نظاره گری سینمایی و تجربه شهری تاکید می شود. غالبا از برلین دوره وایمار به مثابه یکی از درخشان ترین تبلورهای مدرنیته شهری یاد می شود. در این دوره، در سینمای آلمان ژانر جدیدی به نام «فیلم شهری» ظهور پیدا می کند. یکی از زیرشاخه های فیلم شهری، ژانر «فیلم خیابانی» بود که از آن با اصطلاح «ملودرام شهری» وایمار نیز یاد می شود. در آثار این ژانر، غالبا سکون، آرامش، و امنیت خانه در تضاد با حرکت، آشوب و هذیان شهر قرار می-گیرد. از فیلم خیابان (1923) ساخته کارل گرونه، غالبا به عنوان الگوی تمام عیار ژانر فیلم خیابانی وایمار یاد می شود. پژوهش حاضر که با روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای صورت گرفته است، در ابتدا می کوشد به تبیین مشخصه های کلانشهر برلین مدرن به مثابه بستر پیدایش ژانر فیلم خیابانی بپردازد. سپس با تمرکز بر فیلم خیابان، نحوه بازنمود تجربه حضور شخصیت اصلی فیلم در میان فضاهای شهر مدرن به مثابه یک پرسه زن، و نظاره گری وی به منظرهای شهری مورد مطالعه قرار می گیرد. این پژوهش که از مشخصه میان رشته ای برخوردار است و در تقاطع مطالعات سینمایی و مطالعات شهری قرار می گیرد، این نکته را آشکار می سازد که الگو های به نمایش در آمده در فیلم از تجربه پرسه زنی مرد در میان فضاهای شهری و نظاره گری پراکنده اندیش وی به مناظر و جذابیت های شهر مدرن با الگوهای نظاره گری سینمایی قابل تطبیق است.

    کلیدواژگان: فیلم خیابان، ژانر فیلم خیابانی، مدرنتیه شهری، کلانشهر برلین، نظاره گری سینمایی، زیگفرید کراکائر
  • پریسا احمدی، اکرم قاسم پور* صفحات 65-80
    مرگ موضوعی است که همواره مورد توجه اندیشمندان و نویسندگان بوده است. فلاسفه مکتب کیوتو چون نیشیتانی کیجی و تانابه هاجیمه با استفاده از آیینهای شرق آسیا و آرای فلاسفه وجودی چون هایدگر، نیستی و مرگ را در فلسفه خود مورد توجه قرار داده اند. کوبو آبه، نویسنده معاصر ژاپن، با دور شدن از سنت های کشورش و بهره بردن از تیاتر ابزورد و فلسفه اگزیستانسالیسم، به دغدغه های انسان مدرن پساجنگ، پرداخته است. پژوهش های صورت گرفته در داخل و خارج از ایران، بیشتر آثار آبه را بر مبنا فلسفه اگزیستانسیالیسم و تیاتر ابزورد تحلیل و بررسی کرده اند. لذا این پژوهش با رویکردی توصیفی_ تحلیلی، سعی دارد به این پرسش پاسخ دهد: بازنمایی مرگ در نمایشنامه (مردی که به عصا تبدیل شد) آبه بر اساس فلسفه مکتب کیوتو به چه صورت است؟ نتایج این تحقیق نشان می دهد، آبه همچون نیشیتانی، تانابه و هایدگر، شخصیت هایش را در مواجهه با مرگ قرار داده تا با تجربه دلشوره، به درک روشنی از خود حقیقی شان برسند. او مانند نیشیتانی معتقد است که انسان در مواجهه با پوچی زندگی، یا خود را غرق زندگی رمه ای کرده و از هستی خود غافل می ماند یا تاب نیاورده و دست به خودکشی می زند. آبه با سرزنش هر دو گروه، تنها راه رهایی انسان را، پی بردن به آزادی خویش می داند.
    کلیدواژگان: مرگ، کوبو آبه، فلسفه مکتب کیوتو، نیشیتانی کیجی، تانابه هاجیمه
  • پریا نجم روشن، پیام زین العابدینی* صفحات 81-96
    اهمیت جلوه های بصری دیجیتال در سینمای معاصر سبب شده تا مطالعه و بررسی علوم و فنون این فناوری کارآمد موضوعی حایز اهمیت قلمداد شود. در سینمای امروز استفاده از جلوه های ویژه بصری برای خلق شخصیت های دیجیتالی در حال گسترش و توسعه است به گونه ای که گاه برای مخاطب تشخیص شخصیت واقعی از دیجیتالی غیرممکن است. پژوهش حاضر با هدفی کاربردی در پی ارزیابی حوزه مطالعاتی کمتر شناخته شده در ایران پیرامون دانش دیجیتال میکاپ در سینما است. از این روی مراحل شکل گیری دیجیتال میکاپ و عناصر تاثیرگذار بر آن در طول جریان تولید و فیلمبرداری دسته بندی و واکاوی شده است. مسیله اصلی پژوهش جستار ویژگیهای گریم دیجیتالی در آفرینش، حفظ زیبایی شناسی و واقع نمایی تصاویر می باشد. روش تحقیق کیفی با رویکردی تحلیلی و براساس منابع کتابخانه ای مکتوب، تصویری و شنیداری است. از این روی جهت آشکارسازی مسیله پژوهش فیلم «مورد عجیب بنجامین باتن» از موارد مطلوب گزینش و تحلیل شده است.
    کلیدواژگان: دیجیتال میکاپ، جلوه های بصری، موشن کپچر، مورد عجیب بنجامین باتن، آواتار
|
  • Reza Sarbakhsh, Ahmadreza Motamedi * Pages 7-24

    The Quran was sent as the final miracle of the Prophets to guide mankind. God has revealed many points in the form of stories in order to teach the audience a lesson so that the readers can learn about various issues by thinking about them. In many cases, screenwriters made unsuccessful adaptations due to not knowing enough about the Qur'an. Considering the importance of Quranic stories in understanding some of God's messages and the complex process of artists' adaptation, the authors went to understand the dramatic situations of stories based on the theory of Georges Poletti. The purpose of this purification and assimilation study with the method of content analysis is to identify and explain these situations in the stories of the Qur'an based on the religious approach and narratology to guide the writers. The results show that all the dramatic situations can be traced in the stories of the Holy Quran, but the Quranic stories have more capacities than these stories. Dramatic situations of Deliverance, calamity, Rivalry of superior vs. inferior, Ambition, Conflict with a god and Rivalry of kin are the most frequent dramatic situations in Quranic stories. Four complex and frequently presented situations of narratives, i.e., Pursuit, Ambition, the Enigma, and relative's adventures, were analyzed in Quranic stories. A one-sided religious or dramatic approach does not lead to the production of religious art. Screenwriters with an interdisciplinary approach between dramatic and religious elements should adapt the work of art.

    Keywords: Qur', an, story, Dramatic situation, Georges Polti, Adaptation, Purification, Assimilation
  • Sardar Mohamadi Bolbanabad, Seyed Ali Rohani * Pages 25-36
    The research descriptively-analytically examines the representation of death in the two decades of the 60 and 90 in Iranian cinema. The purpose of this study is a comparative study of the representation of death over a period of three decades (60 to 90) in Iranian cinema and its content and visual changes to represent death, as well as the ontological nature of death in Iranian cinema. The theoretical foundations of the research are based on Norbert Elias's theory of death and its differences between traditional and modern societies. Elias believes that in traditional societies death was visible, but in modern societies death is hidden. The statistical population of the study is 127 films from the two sixties and nineties, that is, all films from the two sixties and nineties in which death occurred. Of these, 43 films are from the sixties and 84 films are from the nineties. In selecting the sample population compared to the films made in these two decades, 6 films from the sixties and 12 films from the nineties were selected by simple random sampling. The results show that the films of the sixties took a traditional and premodern approach to representing death. Visibility of death, the presence of the family in the moment of mourning, peace and fearlessness in the time of life and acceptance of death, has been the dominant approach in representing death in this decade. The results of the nineties show that the representation of death in films is based on and consistent with modern death; Absence of the corpse, unhappiness and fear of death, anxiety about death, rejection and striving to survive are the most important signs of death in this decade. According to the research, the changes are due to social changes and changes in form and content in cinema.
    Keywords: Iranian Cinema, Representation, Death, Norbert Elias
  • Najmedin Amir Shah Karami *, Arsalan Moghadas, Samira Hajhashemi Pages 37-49
    The distinction between experimental films from narrative films of conventional cinema can be examined in two ways: narrative type and cinematic form. An experimental animated film is also based on these two concepts of personality-oriented animation. One of the two-dimensional experimental animated films is the creative use of drawing and painting, which, apart from conventional stereotypes, represents the visual-conceptual ideas derived from the artist's mind. The purpose of this paper is to investigate the structural components of experimental two-dimensional animated films and their recognition in the chosen work of this research.Due to the essence of the data, the research methodology is considered qualitative and the study process is descriptive-analytical and with a comparative approach. Also, based on narrative theories and definitions of the form, the relationship between the structure of the form and the content of the two-dimensional experimental animated film is examined. Regarding to the qualitative methodology, this article concludes that the time, narration, and editing of this animated film are non-experimental, despite the representation is fully experimental; so if the dominant element of an experimental (2D) animation film is experimental, that film can be considered experimental movie, even though its other components are non-experimental; also, the conceptual content of the work can be non-avant-garde or non-experimental if the dominant and formal element of the film is completely experimental.
    Keywords: Experimental two-dimensional animation, narrative, Form, Avant-Garde Cinema, Noureddin Zarrin-Kelk, The Mad Mad Mad World (1974)
  • Alireza Sayyad * Pages 51-63

    In the film studies of recent years, the relationship between cinema and the modern metropolis has been the focus of theorists. In this approach, cinema is considered as a medium emerging from the shocks and stimuli of the modern city, and the similarities between the experience of watching a movie and the urban experience are also emphasized. Weimar period Berlin is often mentioned as one of the most brilliant crystallizations of urban modernity. During this period, a new genre named "Urban Film" emerged in German cinema, and the city of Berlin was the scene of many of these works. One of the sub-branches of urban film was the "street film" genre, which is also referred to as "urban melodrama" in Weimar. In the works of this genre, the stillness, peace, and security of the home are often contrasted with the movement, chaos, and delirium of the city. The movie "The Street" (1923) by Karl Grüne is often referred to as the perfect model of the Weimar street movie genre. The film follows the pattern of melodrama, and is about crossing the moral boundaries of the house and the consequences of this transgression. This research, which has an interdisciplinary characteristic and is placed at the intersection of cinema studies and urban studies, reveals the point that the patterns shown in the film are from the experience of a man wandering among spaces. Urbanism and scattered thinking about the sights and attractions of the modern city can be matched with the patterns of watching movies.

    Keywords: The Street (1923), Urban Modernity, Street Movie Genre, Berlin Metropolis, Cinematic Spectator, Siegfried Kracauer
  • Parisa Ahmadi, Akram Ghasempour * Pages 65-80
    The topic of death has always been worth of considering by thinkers and writers . Using East Asian rituals and the opinions of existential philosophers such as Heidegger, philosophers of the Kyoto school such as Nishitani Keiji and Tanabe Hajime have considered nothingness and death in their philosophies. Kubo Abe, a contemporary Japanese writer, has discussed the concerns of post-war modern humane by moving away from the culture and tradition of his country and using the theater of the absurd and the philosophy of existentialism. Research conducted inside and outside of Iran has investigated most of Abe's works based on the philosophy of existentialism and the theater of the absurd. Therefore, this study, with a descriptive-analytical approach, aims to answer such question: How is the representation of death in the play "The Man Who Turned into a Stick" based on the philosophy of the Kyoto school? The results of this research demonstrate that Abe, like Nishitani, Tanabe, and Heidegger, put his characters in the face of death to reach a clear comprehension of oneself through presentiment experience. Like Nishitani, Abe believes that when a human is faced with absurdity, he either immerses himself in life and remains oblivious to himself or cannot bear it and commits suicide. Abe blames both groups and believes that the only way to liberate is realizing one's freedom.
    Keywords: Death, Kubo Abe, philosophy of Kyoto school, Keiji Nishitani, Tanabe Hajime
  • Pariya Najmroshan, Payam Zinalabedini * Pages 81-96
    The importance of digital visual effects in modern contemporary cinema has resulted in the study of this functional technology to be an important field. In modern cinema, the use of visual effects in the creation of digital characters is expanding in such a way that it is impossible for the audience to tell the difference between real and digital characters. The present study is an applied research on the evaluation of a rarely investigated field in Iran; digital makeup in film-making. The main problem of this study is to search for the characteristics of digital makeup in creating, maintaining the aesthetics, and making the images real. Therefore, here the effort is to analyze and categorize the formation stages of digital makeup as well as the parameters that affect it during production and filming. The research method is qualitative and it is analytical based on written, visual, and audio literature in such a way to explore the research problem through the case study of "The Curious Case of Benjamin Button".
    Keywords: Digital Makeup, Visual Effects, Motion Capture, The Curious Case of Benjamin Button, Aviator