فهرست مطالب

نشریه آینده پژوهی انقلاب اسلامی
سال سوم شماره 3 (پیاپی 10، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ابوذر سیفی کلستان، محمدرضا قرایی آشتیانی*، ناصر پورصادق صفحات 11-48
    نشانه های ضعیف، ابتدایی ترین اطلاعاتی هستند که شناسایی و تحلیل آن ها لازمه ی پیش نگری بهنگام تغییرات آینده و پیش گیری از غافل گیری راهبردی است. نشانه های ضعیف اولین بار توسط آنسوف و در ادبیات نظری مدیریت راهبردی مطرح شد اما دیری نپایید که وارد حوزه ی آینده پژوهی شد و مورد توجه آینده پژوهان قرار گرفت. لذا این سوال پیش می آید که مفهوم نشانه های ضعیف در حوزه های دیگر و بطور خاص در حوزه ی فناوری از چه جایگاه مفهومی و روش شناسی برخوردار است؟ باتوجه به نقش بی بدیل فناوری در تغییرات پرشتاب و همه جانبه؛ در این پژوهش ابعاد مفهومی و روش شناسی نشانه های ضعیف در حوزه ی فناوری و آینده پژوهی براساس رویکرد مطالعه ی مقایسه ای بررسی شد. این پژوهش از حیث روش شناسی، داده ها و نتایج، یک پژوهش کیفی و از حیث هدف یک پژوهش توسعه ای است. داده های پژوهش مشتمل بر مقالات علمی معتبر بر اساس چهارچوب روشی مرور سیستماتیک از پایگاه علمی ساینس دایرکت استخراج گردید. مقالات با رویکرد روشی تحلیل مضمون بررسی و مقوله های فنی کلیدی استخراج و بر اساس مضامین بدست آمده ابزار «جعبه ی نشانه های ضعیف فناوری» در حوزه ی آینده نگاری فناوری تولید و معرفی شده است.بررسی تعاریف و مفاهیم مرتبط با نشانه های ضعیف در هر دو حوزه ی آینده پژوهی و فناوری نشان می دهد که مفهوم نشانه های ضعیف از حیث مفهومی و روش شناسی در ادبیات علمی حوزه ی فناوری از تعریف و روش شناسی مشخصی برخوردار نیست. نتایج کیفی برآمده از بررسی مقالات حوزه ی فناوری های نوپدید و نشانه های ضعیف نشان می دهد توسعه ی روش شناسی نشانه های ضعیف در حوزه ی فناوری مستلزم انطباق الگوهای چرخه ی حیات فناوری بر اساس ساختار زمانی مناسب با ساختار و کارکرد مفهوم نشانه های ضعیف در حوزه ی آینده پژهی است. با توجه به ارتباط وثیق بین پیش گیری از غافل گیری راهبردی و شناسایی و تفسیر نشانه های ضعیف تغییر بویژه در حوزه ی حیاتی فناوری، مفهوم نشانه های ضعیف باید بر اساس مفاهیم حوزه ی فناوری، بازتعریف شده و روش شناسی یکپارچه و بهینه ای برای آن ارایه شود.
    کلیدواژگان: نشانه های ضعیف، فناوری های نوپدید، غافل گیری راهبردی، هوشمندی فناوری
  • بهنام افطاری*، محمدرضا عرب بافرانی صفحات 49-82

    آینده پژوهی را می توان علم کشف آینده ها و ساخت آینده مطلوب در نظر گرفت. برای رسیدن به این هدف روش های مختلفی در این حوزه توسعه پیدا کرده اند. یکی از این روش ها که بخصوص در حوزه مسایلی که دارای ذینفعان متعدد با تمایلات غیرهمگرا بوده و که برای تحلیل نتایج مذاکرات و مناقشات مورد استفاده قرار می گیرد؛ نظریه بازی ها است. به همین جهت بررسی پیشرفت های جدید در روش شناسی نظریه بازی ها در ایران به عنوان موضوع اصلی پژوهش حاضر انتخاب شد. بر این اساس می توان اشاره کرد که سوال اصلی پژوهش حاضر، عبارتست از: «پیشرفت های جدید در روش شناسی نظریه بازی ها در ایران و تحولات آن در حوزه آینده پژوهی چگونه است؟». نظریه بازی ها نوعی از نظریه انتخاب عقلانی محسوب می شود و همچنین، شکل تخصصی و ریاضی شده مدل بازیگر خردمند در نظریه های تصمیم گیری است. روش مورد استفاده در پژوهش حاضر فراتحلیل و مطالعات کتابخانه ای بوده است. پس از بررسی پایگاه مگیران با کلیدواژه «بازی»، 1000 مقاله که از روش بازی در پژوهش خود استفاده کرده اند در چند دور مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت 43 مقاله حوزه آینده پژوهی که از روش بازی در پژوهش خود استفاده کرده اند انتخاب شد و در 8 بعد اکتشافی یا هنجاری، افق زمانی، موضوع، منبع، نوع داده ها، ترکیب روش با دیگر روش ها، تعامل محور یا خبره محور و عمق روش مورد استفاده در پژوهش ها مورد بررسی قرار گرفت. براساس بررسی های صورت گرفته این نتایج حاصل شده است: نظریه بازی ها بیشتر بصورت هنجاری، بدون افق زمانی، در موضوعات اقتصادی و سیاسی، با استفاده از منابع کتابخانه ای، ترکیب کمی و کیفی، بدون ترکیب با دیگر روش ها، بدون مراجعه به خبرگان و با عمق مناسب در پژوهش ها مورد استفاده قرار گرفته است. در نهایت براساس نتایج بدست آمده توصیه هایی برای استفاده از روش نظریه بازی ها در پژوهش های حوزه آینده پژوهی برای استفاده پژوهشگران ارایه گردید.

    کلیدواژگان: روش بازی، فراتحلیل، نظریه بازی، آینده پژوهی
  • علی توحیدیان*، علیرضا جعفری زاد، امیرعباس پراژنگ، رضا حسنوی صفحات 83-113

    پژوهش حاضر، به تدوین سناریوهای آینده روابط امنیتی ایران و ترکیه با استفاده از سناریو ویزارد می پردازد. تا با نیازسنجی و انجام این نوع از پژوش های راهبردی، سیاست گذاران و تصمیم گیران در روابط ایران و ترکیه بتوانند به گزینه های بدیل برای تصمیم گیری بیاندیشند. نوع تحقیق حاضر، کاربردی و روش بررسی آن با استفاده از روش های جدید آینده پژوهی، اکتشافی است. در این تحقیق براساس ماهیت آن، اطلاعات لازم به دو شیوه گردآوری می شود: روش کتابخانه ای و پرسشنامه ای. با توجه به اینکه از نرم افزار میک مک و سناریو ویزارد برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده می شود، نوع پرسشنامه بسته و به صورت ماتریس آثار متقابل و به پیمایش نظرات کارشناسان و متخصصان است. در نهایت 7 عامل کلیدی به عنوان عوامل پایه در سناریو ویزارد استفاده شده است. و با توجه به تجزیه و تحلیل های متعدد و با بهره گیری از پانل خبرگان، تعداد 4 سناریوی محتمل به عنوان سناریوهای خروجی سناریو ویزارد به شرح ذیل می باشد؛ سناریو اول: با خرس-ها می رقصد، سناریو دوم: هرکسی کو دور ماند از اصل خویش/ بازجوید روزگار وصل خویش، سناریو سوم: یکی به نعل... یکی به میخ، سناریو چهارم: این ره که تو میروی به ترکستان است. درنهایت چنین نتیجه گیری می شود که از میان 4 سناریوی محتمل، سناریو اول: «با خرس ها می رقصد» از مطلوبیت بیشتری برخوردار است، زیرا موجب همگرایی بیشتر ترکیه با روسیه و ورود ترکیه به جبهه کشور های تجدید نظر طلب در نظام بین الملل، که منجر به کاهش روابط با آمریکا و ایجاد تقابل می شود. و به نفع جمهوری اسلامی ایران خواهد بود. شایان ذکراست سیاست های راهبردی و کلان ج.ا.ایران در قبال تمام همسایگان زمینی اش، همواره سیاست تعامل، دوستی و برادری است.

    کلیدواژگان: ایران، ترکیه، آینده پژوهی، سناریونویسی، سناریو ویزارد
  • هادی حاج زاده* صفحات 115-141
    دموکراسی مستقیم به عنوان روشی توام با هنجارها و ارزش های خاص، با مکانیسم های متعدد و متنوع، فرصت های بیشتری را برای شهروندان در اداره امور عمومی خویش فراهم می سازد. قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، ابزارهای پیدا و البته ظرفیت های مغفولی در بکارگیری جلوه های مختلف دموکراسی مستقیم دارد که کاوش آنها و تیوریزه کردن دستیابی به آنها با نگاهی دوباره به ابزارهای دموکراسی مستقیم از یک سو و خوانشی متفاوت و جدید از برخی اصول قانون اساسی از سوی دیگر، ممکن و قابل دستیابی است. این مقاله، با روشی کتابخانه ای- تحلیلی، ضمن ارایه مطالعات نظری در خصوص دموکراسی مستقیم و ابزارهای آن، ظرفیت های قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران را در تحقق این نوع از دموکراسی ارزیابی نموده و راهکارهای حداکثرسازی مشارکت شهروندان در اداره امور کشور را مورد پیش بینی قرار می دهد. یافته های این تحقیق نشان می دهد قانون اساسی ایران نه تنها از امکان بهره گیری از «رفراندوم» به خوبی بهره مند است بلکه می توان با تحلیلی ثانوی و بدون تغییر در مفاد اصول قانون اساسی، از سایر ابزارهای دموکراسی مستقیم نظیر ابتکار شهروندان و حتی بازپس گیری آراء نیز بدون آنکه استفاده از این ابزارها مغایر با قانون اساسی شناخته شود، بهره برد.
    کلیدواژگان: قانون اساسی، دموکراسی مستقیم، ظرفیت، آینده پژوهی
  • محمد شمس الدینی*، محمدمهدی مهتدی صفحات 143-161
    آینده پژوهی مبتنی بر داده های گذشته، یکی از راهنمایان و راهگشایان مدیران و تصمیم گیران در تصمیم گیری است. امروزه پیش اندیشی، پیش بینی و پیش نگاری، یکی از حوزه های کلیدی مدیریت است و برای افزایش کیفیت خدمات مختلف، کاهش هزینه ها، و انطباق خدمت با منطقه ی نیاز خدمت از حیث زمان و مکان، شدیدا لازم و مورد توجه است. در این پژوهش، به همین منظور، با استفاده از مدل گسسته ی مارکوف خاکستری، به پیش بینی میزان تقاضای گردشگری زیارتی اربعین توسط زایران ایرانی در منطقه ی هدف پرداخته شده است. صنعت گردش گری یکی از صنایع کلیدی جوامع امروز است. یکی از شاخه های کلیدی این صنعت در مقیاس جهانی، شاخه ای است به نام گردش گری مکان های مذهبی که در تفکر دینی ذیل عنوان مشخص زیارت، دسته بندی شده و مورد پژوهش قرار می گیرد و به طور کلی، آن شکل و بخشی از گردش گری است که به نحوی به بازدید از یکی از مکان های مقدس و معمولا شاهد و مراقد و مدافن بزرگان دین مرتبط است. یکی از مهمترین نقاط زیارتی جهان، شهر مقدس کربلا است که مشهد و مرقد امام سوم شیعیان، امام حسین علیه السلام و برادر ایشان، عباس بن علی علیه السلام است. همه ساله، در چهلمین روز شهادت ایشان (روز اربعین)، حجم زیادی از زایران، به صورت پیاده، فاصله ی شهرهای نجف تا کربلا را سپری می کنند. در سالیان اخیر و پس از سقوط دیکتاتوری رژیم بعث در عراق، امکان حضور جمعیت فراوانی در این مراسم زیارتی، فراهم شده است. همه گیری کرونا، برای چند سالی، روند رو به رشد زایران اربعین را دچار خدشه کرد اما با از سرگیری مجدد زیارت اربعین، طبیعی است که دولت های مرتبط با این اتفاق، باید برای برگزاری باشکوه تر این مراسم، برنامه ریزی ها و طراحی های دقیق تری را صورت دهند. گام نخست این برنامه ریزی ها، براورد و پیش بینی دقیق تر تعداد زایران شرکت کننده در این واقعه است.
    کلیدواژگان: گردشگری مذهبی، زیارت اربعین، پیش بینی تقاضا، مدل مارکوف خاکستری
  • امید وقوفی، میلاد قنبری* صفحات 163-211
    هدف
    در این پژوهش، هدف اصلی بررسی آینده اندیشی از منظر مکتب کلامی ماتریدیه اهل سنت و مقایسه آن با مکتب شیعه می باشد.
    روش
    این پژوهش با بهره گیری از روش تحلیل محتوا و فراتحلیل کیفی درگام اول با بررسی محتوای منابع مرتبط با مکاتب فکری مورد بحث در موضوع تحقیق، به گردآوری، دسته بندی و جمع بندی نظریات در هر مکتب پرداخته و با مبنا قرار دادن اصول فکری ماتریدیه، تحلیل متقابل اصول را ازمنظر تفکر مکتب تشیع مورد بررسی قرار داده است.
    یافته ها
    براساس اصول فکری ماتریدیه که دارای ارتباط و تاثیر درآینده اندیشی می باشند، نوع و نحوه تاثیر آنها در آینده اندیشی به صورت طبقه بندی شده، تبیین شده است و با مکتب تشیع به صورت اجمالی، مورد مقایسه قرار گرفته است.
    نتیجه گیری
    با توجه به بررسی های صورت گرفته و تبیین و تحلیل اصول فکری ماتریدیه و تحلیل متقابل آن با اصول فکری شیعه و شناسایی نحوه و نوع تاثیر این اصول بر آینده اندیشی در این دو مکتب، نتیجه این بررسی ها در آینده اندیشی این دو مکتب، مطرح شده است. در واقع به طور خلاصه؛ ماتریدیه از آنجایی که در مبانی معرفتی، قایل به روش عقلی و نقلی و هم چنین شناخت شهودی و حسی هستند، لذا دارای ظرفیت های فکری و پایه دانشی لازم برای آینده اندیشی می باشند. در مکتب تشیع نیز، ساختن آینده با فهم شرایط آن و با تاثیر اراده انسان همراه با توجه به امدادهای الهی و باور به سنت ها و وعده های الهی اصلی ترین جوهره نگاه به آینده است.
    کلیدواژگان: آینده اندیشی، ماتریدیه، تشیع، تسنن
|
  • Abouzar Seifi Kalestan, Mohammadreaza Gharayi Ashtiyani *, Naser Poursadegh Pages 11-48
    Weak signals are the most basic information whose identification and analysis is vital for early forecasting of future changes and strategic surprises prevention. Weak signals were first proposed by Ansoff in the theoretical literature of strategic management, but entered into the Futures Studies field and was also noticed by futurists. This question arises, what is the conceptual and methodological position of WS in other fields, especially in the field of Technology? Considering the irreplaceable role of technology in fast and comprehensive changes; In this research, the conceptual dimensions and methodology of WS in the field of technology and FS are studied based on comparative study approach. In terms of methodology, data and results, this research is a qualitative research and in terms of the purpose is a developmental research. The research data was extracted from ScienceDirect database based on Systematic review Protocols including valid scientific articles. The articles were reviewed and studied by use of Thematic analysis approach, and key themes were extracted and compared, based on the extracted themes the "Technology Weak Signals Box" tool is produced and introduced in this paper.Examining the definitions and concepts of weak signals in fields of FS and technology shows that the concept of weak signals in the scientific literature of Technology does not have a specific definition and certain methodological platform. The qualitative results obtained from the reviews of the articles in the field of emerging technologies and WS show that methodological development of WS in the literature of technology requires the adaptation of technology life cycle models and the appropriate time structure of WS concept. Considering the close relationship between the prevention of strategic surprise and the identification and interpretation of WS, especially in the Technology area, the concept of WS should be redefined and restructured in the Technology literature.
    Keywords: Weak Signal(s), Emerging Technologies, Strategic Surprise, Technology Intelligence
  • Behnam Eftari *, MuhammadReza Arab Baferani Pages 49-82

    Futurism can be considered the science of discovering futures and building a desirable future. One of these methods, especially in the field of issues that have multiple stakeholders with non-convergent tendencies and which is used to analyze the results of negotiations and disputes; It is the Game theory. For this reason, the investigation of new developments in game theory methodology in Iran was chosen as the main topic of the current research. Based on this, it can be pointed out that the main question of the current research is: "What are the new developments in the methodology of game theory in Iran and its developments in the field of futures research?". Game theory is a kind of rational choice theory and also the specialized and mathematical form of the wise actor model in decision theories. The method used in the present study was meta-analysis and library research. After reviewing the database of Magiran with the keyword "game", 1000 articles that used the game method in their research were reviewed in several rounds, and finally 43 articles in the field of futures studies that used the game method in their research were selected and 8 dimensions includes: Exploratory or normative, time horizon, subject, source, data type, combination of method with other methods, interaction-oriented or expert-centered and depth of method used in research were examined. Based on research Result; Game theory has been used mostly in a normative way, without a time horizon, in economic and political issues, using library resources, quantitative and qualitative combination, without combining with other methods, without referring to experts and with appropriate depth in researches. Finally, recommendations for the use of game theory method in futures research were presented.

    Keywords: game method, meta-analysis, Game Theory, Futures studies
  • Ali Towhidian *, Alireza Jafari Zad, AmirAbbas Parazhang, Reza Hosnavi Pages 83-113

    The present study deals with the development of future scenarios of Iran-Turkey security relations using Scenario Wizard. So that by assessing needs and conducting this type of strategic research, policy makers and decision makers in Iran-Turkey relations can think of alternative options for decision making. The current type of research is applied and its investigation method is exploratory using new future research methods. In this research, based on its nature, the necessary information is collected in two ways: library method and questionnaire. Due to the fact that Micmac software and Scenario Wizard are used for data analysis, the type of questionnaire is closed and in the form of a matrix of mutual effects and surveying the opinions of experts and specialists. Finally, 7 key factors are used as basic factors in the wizard scenario. And according to numerous analyzes and using the panel of experts, the number of 4 possible scenarios as output scenarios of the scenario wizard is as follows; The first scenario: dancing with bears, the second scenario: everyone who is far away from his origin / questioning his past, the third scenario: one to the shoe... one to the nail, the fourth scenario: this is the way you are going to Turkestan. In the end, it is concluded that among the 4 possible scenarios, the first scenario: "Dancing with Bears" is more desirable, because it leads to greater convergence of Turkey with Russia and Turkey's entry into the front of revisionist countries in the international system, which leads to the reduction of relations with the United States and the creation of confrontation. And it will benefit the Islamic Republic of Iran. It is worth mentioning that the strategic and macro policies of Iran towards all its land neighbors are always the policy of interaction, friendship and brotherhood.

    Keywords: Iran, Turkey, Future Research, scenario writing, scenario wizard
  • Hadi Hajzadeh * Pages 115-141
    Direct democracy provides more opportunities for citizens to manage their public affairs, with a variety of mechanisms. The Constitution of the Islamic Republic of Iran has the tools and, of course, the Neglected capacities in the implementation of direct democracy that it seems possible and achievable to explored and theorized to achieve them by looking again at these tools of direct democracy from one a different and new approach on the one hand, and a different and new reading of some principles of the constitution on the other. this article seeks to present theoretical studies of direct democracy and its most common tools (including: referendum, citizens' initiative, agenda initiative and recall), and study the grounds and capacities of the constitution to apply this type of democracy and offer some solutions to maximize citizen participation in the administration of state affairs, in accordance with Article 6 of the Constitution, which governs state affairs on the basis of public votes. accordingly, it seems that the Constitution of the Islamic Republic of Iran not only enjoys the mechanism of "referendum" but can also, by a secondary analysis, enjoys by other mechanisms of direct democracy without changing the provisions of the Constitution and without That the use of these mechanisms be found to be contrary to the Constitution.
    Keywords: Constitution, Direct Democracy, Capacity, The Futures Studies
  • Mohammad Shamsoddini *, Mohammadmahdi Mohtadi Pages 143-161
    data-based Future studies is one of the guides and pathfinders for managers and decision makers in making decisions. Today, forethought,, prediction and forecasting is one of the key areas of management and is highly necessary and important. In this research, for this purpose, using the discrete Markov gray model, the amount of demand for Arbaeen pilgrimage tourism by Iranian pilgrims in the target area has been predicted. The tourism industry is one of the key industries of today's societies. One of the key branches of this industry on a global scale is a branch called tourism of religious places, which is categorized and researched in religious thought under the specific title of pilgrimage, and in general, it is a form and part of tourism that somehow visits It is related to one of the holy places and usually the shrines and tombs of religious elders. One of the most important places of pilgrimage in the world is the holy city of Karbala, which is the shrine of the third Imam of the Shiites, Imam Hussein (peace be upon him) and his brother, Abbas bin Ali (peace be upon him). Every year, on the 40th day of his martyrdom (Day of Arbaeen), a large number of pilgrims walk the distance from Najaf to Karbala. In recent years and after the fall of the Baath regime dictatorship in Iraq, it has become possible for a large number of people to attend this pilgrimage ceremony. For several years, the Corona epidemic affected the growing trend of Arbaeen pilgrims, but with the resumption of the Arbaeen pilgrimage, it is natural that the governments related to this event should make more detailed plans and designs to hold this ceremony more magnificently.
    Keywords: religious tourism, pilgrimage, Arbaeen, Forecasting, gray Markov model
  • Omid Voghofi, Milad Ghanbari * Pages 163-211
    Objective
    In this research, the main purpose is to investigate the Futurism from the Viewpoint of the theological school of Maturidiyya Sunnis and compare it with the Shia school.
    Methodology
    This research, using the method of content analysis and qualitative meta-analysis, in the first step, by examining the content of the sources related to the schools of thought discussed in the subject of the research, collects, categorizes and summarizes the ideas in each school, and based on the intellectual principles of Maturidiyya, the analysis He has examined the mutuality of principles from the perspective of the Shia school of thought.
    Findings
    Based on the intellectual principles of Maturidiyya, which have relevance and impact on Futurism, the type and manner of their impact on Futurism has been explained in a classified manner. And it has been compared with the Shi'ism school in a brief way.
    Conclusion
    According to the studies done and the explanation and analysis of the intellectual principles of Maturidiyya and its mutual analysis with the Shia intellectual principles and the identification of the manner and type of influence of these principles on Futurism in these two schools, the results of these studies have been presented in the Futurism of these two schools. In fact, in short; Since Maturidiyya believe in the intellectual and narrative method as well as intuitive and sensory knowledge in their epistemological foundations, therefore they have the intellectual capacities and knowledge base necessary for Futurism. In the Shi'ism school, building the future by understanding its conditions and with the influence of human will along with attention to divine aid and belief in traditions and divine promises is the main essence of looking to the future.
    Keywords: futurism, Maturidiyya, Shi', ISM, Sunan