فهرست مطالب

نشریه زن و مطالعات خانواده
پیاپی 49 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • امیرحسین گودرزی، مولود کیخسروانی*، عزت دیره، کامران گنجی صفحات 7-27

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر واقعیت درمانی مبتنی بر نظریه انتخاب بر انعطاف پذیری زناشویی، دلزدگی زناشویی و تعهد اجتماعی زوجین متقاضی طلاق بود.روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه ی زوج های متقاضی طلاق شهر ملایر درسال 1398 تشکیل می دادند که با روش نمونه‏گیری دردسترس 30  زوج انتخاب گردیده و به‏طور تصادفی در دوگروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های دلزدگی زناشویی پاینز (2003)، پرسشنامه‏ی انعطاف‏پذیری شناختی دنیس و وندروال (2010) و پرسشنامه تعهد اجتماعی آدامز و جونز (1997) استفاده شد. داده ها از طریق آزمون آماری کوواریانس چندمتغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج حاصل از یافته های توصیفی نشان داد که بین دو گروه آزمایش و کنترل در پیش آزمون و پس آزمون تفاوت معناداری وجود دارد و نتایج حاصل از یافته های استنباطی نیز نشان داد که در متغیر انعطاف پذیری شناختی بین گروه کنترل و آزمایش تفاوت معناداری وجود دارد (05/0  <p). در متغیر دلزدگی زناشویی نیز، در مرحله پس آزمون تفاوت معناداری بین گروه آزمایش و کنترل وجود دارد (05/0  <p)؛ در متغیر تعهد اجتماعی نیز مشاهده می شود که بین گروه آزمایش و کنترل در مرحله پس آزمون و پیگیری تعهد اجتماعی تفاوت معناداری وجود دارد (05/0  <p). براین اساس می توان بیان نمود که مداخله واقعیت درمانی مبتنی بر نظریه انتخاب بر مولفه های انعطاف پذیری، دلزدگی و تعهد اجتماعی در زوجین متقاضی طلاق موثر بوده و می توان از این نوع مداخله در مشاوره و درمان زوجی به ویژه زوجین دارای تعارض استفاده نمود.

    کلیدواژگان: واقعیت درمانی، انعطاف پذیری زناشویی، دلزدگی زناشویی، تعهد اجتماعی
  • سمیه ابوالقاسمی، عباس ابوالقاسمی*، موسی کافی ماسوله، رضا سلطانی شال صفحات 29-45

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش مهارت های حل مسیله و تصمیم گیری بر کنترل عواطف زنان دارای تعارض زناشویی بود. بدین منظور یک طرح نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون پس آزمون و پیگیری با گروه آزمایش و کنترل اجرا گردید. جامعه آماری شامل کلیه زنان دارای تعارض زناشویی شهرستان نجف آباد بود. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 24 نفر از زنان دارای تعارض زناشویی، انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 12 نفر) قرار گرفتند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه تعارض زناشویی (السون، 2011) و مقیاس کنترل عواطف (ویلیام وچامبلس، 1997) بود. گروه آزمایش یک دوره آموزش مهارت های حل مسیله و تصمیم گیری را در ده جلسه دریافت کردند. آزمودنی های هر دو گروه قبل از شروع آموزش و در پایان آموزش به پرسشنامه ها پاسخ دادند. نتایج تحلیل واریانس چند متغیری نشان داد که آموزش حل مسیله و تصمیم گیری، به صورت معنادار بر بهبود عاطفه مثبت و کاهش اضطراب زنان دارای تعارض گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل موثر بوده است (001/0>P). در مجموع مشخص شد که آموزش مهارت های حل مسیله و تصمیم گیری می تواند به عنوان روشی جدید و موثر در بهبود کنترل عواطف زنان دارای تعارض زناشویی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش مهارت های حل مسئله و تصمیم گیری، کنترل عاطفی، تعارض زناشویی
  • احمد باقری، حسین داورزنی، سید محمود هل اتایی* صفحات 48-63

    مشهور فقیهان امامیه با استناد به اطلاق یا عموم ادله ای که نظر به استحباب ازدواج دارند، گستره مخاطبین را آحاد مسلمانان می دانند. در مقابل، گروهی از بزرگان فقه جعفری (ع) همچون شیخ طوسی، ابن حمزه، راوندی و حلی با استناد به ادله ای نظیر ستایش حضرت یحیی (ع) در قرآن کریم با عنوان «حصور»، مذمت محبت به فرزندان و زنان، در پی داشتن فتنه، حزن و اندوه و ایجاد انحراف از آرمان اصلی خلقت که ازدواج عامل ایجاد آن است، بر این باورند که استحباب ازدواج اختصاص به دو گروه دارد؛ اول: کسانی که تمکن مالی برای فراهم نمودن مقدمات ازدواج را دارا می باشند و گروه دوم: کسانی هستند که شوق جنسی به روابط زناشویی دارند و در غیر این دو مورد، ازدواج نه تنها مطلوبیتی ندارد بلکه مکروه نیز می باشد و باید خویشتن داری نمود. در این پژوهش ضمن نقد ادله ی مخالفان، با استناد به عموم ادله نقلی مشروعیت نکاح و ادله عقلی نظیر وجوب مقدمه واجب و ملازمه میان حکم عقل و شرع، مطلوبیت استحبابی نکاح اثبات شده است.

    کلیدواژگان: ازدواج، استحباب، کراهت، عدم مطلوبیت، عمومیت
  • علی حسینی، لادن معین* صفحات 65-89
    پژوهش حاضر به منظور بررسی اثربخشی واقعیت درمانی بر افسردگی زنان سرپرست خانوار تحت حمایت کمیته امداد امام خمینی شهر شیراز در سال 1397 انجام شده است. در این پژوهش از روش تجربی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل استفاده شده است. جامعه ی آماری این پژوهش، زنان سرپرست خانوار مراجعه کننده به کمیته امداد امام خمینی شهرستان شیراز در سال 1397 بود که در ادامه بر اساس روش نمونه گیری هدفمند 30 نفر از آنها که نمره بالا از این پرسشنامه را بدست آورده بودند به صورت تخصیص تصادفی به دو گروه کنترل و آزمایش تقسیم شدند. هر دو گروه قبل از شروع مداخله پرسشنامه های افسردگی بک را تکمیل کرده بودند. گروه آزمایش بسته آموزشی واقعیت درمانی را در هشت جلسه دریافت کرد. سپس پرسشنامه افسردگی بک مجددا توسط هر دو گروه تکمیل شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس موید آن بود که مداخله مبتنی بر واقعیت درمانی موجب کاهش افسردگی زنان سرپرست خانوار می شود.
    کلیدواژگان: واقعیت درمانی، افسردگی، زنان سرپرست خانوار، کمیته امداد امام خمینی
  • مریم مصطفوی، مسعود حجازی*، غلامعلی افروز صفحات 91-105

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی بازی های حسی و حرکتی خانواده محور در کاهش نشانه های بالینی کودکان با اختلال نقص توجه/بیش فعالی اجرا شد. این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و گروه کنترل است و جامعه آماری کلیه کودکان شهر زنجان در سال تحصیلی 96-97 (رده سنی 8 تا 11 سال) است. بر این اساس به صورت انتخاب تصادفی،4 مدرسه از ناحیه 1 و 2 شهر زنجان انتخاب و20 دانش آموزی که دچار اختلال نقص توجه/بیش فعالی بودند انتخاب شد. پس از یکسان سازی با توجه به متغیرهای سن، جنسیت و میزان اختلال نقص توجه/ بیش فعالی در دو گروه آزمایش (10نفر) و کنترل (10 نفر) قرار گرفتند. برای تشخیص نقص توجه/ بیش فعالی از پرسشنامه نسخه چهارم اسنپ و کانرز والدین استفاده شد. شرکت کنندگان در گروه آزمایش به مدت 8 هفته (16 جلسه 90 دقیقه ای) به همراه مادران در بازی های حسی و حرکتی خانواده محور شرکت کردند. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس تحلیل شد و نتایج نشان داد که مداخلات انجام شده منجربه کاهش معنادار نشانه های بالینی کودکان با اختلال نقص توجه/ بیش فعالی (با شدت اثر 88/0) در گروه کنترل شده است. می توان نتیجه گرفت که این روش برای کمک به کاهش نشانه های نقص توجه/ بیش فعالی مناسب می باشد.

    کلیدواژگان: بازی های حسی و حرکتی، مداخلات خانواده محور، اختلال نقص توجه، بیش فعالی
  • فریده نصیری کناری، مهدی رهنورد بخشایش، مرتضی عزیزی* صفحات 107-124

    تحقیق حاضر با هدف پیش بینی اضطراب بارداری بر اساس باورهای فراشناختی و سلامت روانشناختی در زنان باردار انجام شد. طرح تحقیق در چهارچوب طرح های توصیفی از نوع همبستگی قرار دارد. با توجه به طرح تحقیق و جامعه آماری، 100 زن باردار با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. در فرآیند گردآوری داده ها، پرسشنامه سلامت عمومی کلبرگ، اضطراب بک و باورهای فراشناختی ولز استفاده گردید. با استفاده از روش تجزیه و تحلیل آماری پیرسون و رگرسیون چندگانه (p < /p>).

    کلیدواژگان: اضطراب بارداری، باورهای فراشناختی، سلامت روانشناختی
  • مهران صمدی*، شهلا امیرداور صفحات 125-145
    هدف پژوهش حاضر، تعیین رابطه بین میزان و نوع فعالیت در شبکه های اجتماعی مجازی با میزان شادکامی دختران دانشجوی مقطع کارشناسی ساکن در خوابگاه دانشگاه آزاد تبریز بود. روش پژوهش، پیمایش و جامعه آماری ، دختران دانشجوی مقطع کارشناسی ساکن در خوابگاه دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز بودند. طبق آمار ، حجم جامعه آماری 3500 نفر بود. حجم نمونه در این پژوهش ، براساس فرمول کوکران با در نظر گرفتن فاصله اطمینان 95 درصد، 347 نفر محاسبه شد و 350 پرسشنامه با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی  سیستماتیک بین دانشجویان دختر توزیع گردید. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه بود که بر اساس چهارچوب نظری توسط محقق طراحی شده بود . یافته های پژوهش نشان داد، میزان شادکامی دختران دانشجو (9/48 درصد) درحد متوسط می باشد. همچنین بین میزان فعالیت و نیز میزان عضویت در شبکه های اجتماعی مجازی و میزان شادکامی دختران دانشجوی مقطع کارشناسی رابطه معناداری وجود داشت .
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مجازی، شادکامی، دختران دانشجوی مقطع کارشناسی، تبریز
  • نیوشا وزیری، عاطفه نژاد محمد نامقی* صفحات 147-165

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی تعارضات زناشویی بر اساس طرحواره های ناسازگار اولیه، دشواری در تنظیم هیجانی و تمایز یافتگی خود در زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره انجام گرفت. روش تحقیق از نوع همبستگی بود و جامعه آماری این پژوهش زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره بود که تعداد 120 زوج با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه های تعارضات زناشویی تجدیدنظرشده MCQ-R، (1386)، طرحواره یانگ (نسخه سوم فرم کوتاه ،2005)، دشواری در تنظیم هیجانی DERS، (2004) و تمایزیافتگی خود DSI، (1998)، گردآوری شد. اطلاعات گردآوری شده با روش آماری تحلیل رگرسیون همزمان و گام به گام مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان دادند مولفه های طرحواره های ناسازگار اولیه تاثیرات معناداری بر تعارضات زناشویی نداشتند. همچنین از بین مولفه های دشواری در تنظیم هیجانی، دشواری کنترل تکانه و دسترسی محدود به راهبردهای تنظیم هیجانی و از بین مولفه های تمایزیافتگی خود، مولفه های جایگاه من و هم آمیختگی با دیگران، پیش بینی کننده های تعارضات زناشویی بودند. براساس نتایج این پژوهش زوجینی که تمایزیافتگی کمتری دارند، انعطاف پذیری کمتری دارند، احتمالا در برابر اضطراب مزمن زناشویی آسیب پذیرترند و توانایی استفاده از راه حل منطقی در رفع مشکلات زندگی را ندارند. هر چه زوجین از میزان دشواری در تنظیم هیجانی بیشتر و تمایز یافتگی خود کمتری برخوردار باشند بیشتر مستعد نارضایتی زناشویی و تعارضات زناشویی هستند.

    کلیدواژگان: تعارضات زناشویی، طرحواره های ناسازگار اولیه، دشواری در تنظیم هیجانی، تمایز یافتگی خود
|
  • Amirhossein Goudarzi, Moloud Keykhosrovani *, Ezat Deyreh, Kamran Ganji Pages 7-27

    The aim of the present study was to investigate the effect of reality-therapy based on choice theory on marital flexibility, marital boredom and social commitment of couples seeking divorce. The research method was quasi-experimental with pre-test-post-test design Including  a control group < /p>  control group. The statistical population of the study Consisted of  the total number of couples applying for divorce in Malayer in 1398. From among that population, 30 couples were selected as the sample of the study based on available sampling design and were randomly Assigned into two groups of experimental and control.  in two experiments and control. The Painz (2003) Marital Boredom Questionnaire, Dennis & Wendrew's Cognitive Flexibility Questionnaire (2010), and the Adams and Jones Social Commitment Questionnaire (1997) were used to collect data. Data were analyzed by multivariate covariance statistical test. The results of the descriptive findings showed that there was a significant difference between the experimental and control groups Please check this and the results of the inferential findings showed that there was a Significant difference in the cognitive flexibility variable between the control and experimental groups (P <0.05). In the marital boredom variable, there is a significant difference between the experimental and control groups in the posttest stage (P <0.05); But in the follow-up phase, there is no significant difference between the experimental and control groups in marital boredom (P <0.05). In the social commitment variable, it is also observed that there is a significant difference between the experimental and control groups in the post-test phase (5.45) and follow-up (10.28) of the social commitment (P <0.05). Based on Based on the findings , it can be stated that the intervention of reality therapy based on the theory of choice on the components of flexibility, boredom and social commitment in couples seeking divorce is effective and this type of intervention can be used in counseling and couple therapy.

    Keywords: reality therapy, marital flexibility, marital burnout, social commitment
  • Somayeh Abolghasemi, Abbas Abolghasemi *, Seyed Mousa Kafi Masoleh, Reza Soltani Shal Pages 29-45

    The purpose of this study was to investigate the effect of training problem solving and decision making skills on controlling women emotion with marital conflict. We employed a semi-experimental method with a pretest and posttest design on experimental and control groups. The population consisted of all women with marital conflict in the city of Najafabad. By using convenience sampling method, 24 women with marital conflict were selected and randomly divided into experimental and control groups (12 members in each group). The instruments used for this study were the marital conflict questionnaire (Olson, 2011) and Affective Control Scale) William and Chambless,1997 .(The experimental group participated in 10 sessions of training problem solving and decision making skills. The Participants of both group responded to questionnaires, before and after training.The results of multivariate analysis of covariance showed that the Problem solving and decision making skills is significantly effective on improving the positive affect and anxiety reduction of women with marital conflict of the experimental group compared to the control group (p < 0. 001). It was concluded that problem solving and decision making skills training could be used as a new and effective method for affective control in women with marital conflict. The results of multivariate analysis of covariance showed that the Problem solving and decision making skills is significantly effective on improving the positive affect and anxiety reduction of women with marital conflict of the experimental group compared to the control group (p < 0. 001). It was concluded that problem solving and decision making skills training could be used as a new and effective method for affective control in women with marital conflict. The results of multivariate analysis of covariance showed that the Problem solving and decision making skills is significantly effective on improving the positive affect and anxiety reduction of women with marital conflict of the experimental group compared to the control group (p < 0. 001). It was concluded that problem solving and decision making skills training could be used as a new and effective method for affective control in women with marital conflict.

    Keywords: Problem solving, decision making training, affective control, Marital conflict
  • Ahmad Bagheri, Hosein Davarzani, Mahmood Haletai * Pages 48-63

    Well-known Imami jurists, citing the absolute or general arguments that are in favor of marriage, consider the audience to be Muslims. On the other hand, a group of great jurists of Jafari (AS) such as Sheikh Tusi, Ibn Hamza, Ravandi and Hali, citing arguments such as praising Hazrat Yahya (AS) in the Holy Quran as "Hasour", condemning the love of children and women, in Following sedition, sorrow and grief and deviating from the main ideal of creation, which is caused by marriage believed that the acceptance of marriage belongs to two groups; First: those who have the financial means to prepare for marriage and the second group, those who have sexual desire for marital relations, and otherwise, marriage is not only undesirable but also disgusting and should be restrained.  In this study, while criticizing the arguments of the opponents, citing the general narrated arguments of the legitimacy of marriage and rational arguments such as the necessity of the obligatory introduction and the connection between the rule of reason and sharia, the desirability of marriage has been proved.

    Keywords: marriage, favoritism, hatred, undesirability, generality
  • Ali Hosseini, Aadan Moein * Pages 65-89
    The purpose of this study was to evaluate the effectiveness of reality therapy on depression of female-headed households in Shiraz in 2019. In this study, experimental design with pre-test and post-test including control group was used. The statistical population of this study was female-headed households referred to Imam Khomeini Relief Committee in Shiraz in year 2019. Based on purposive sampling method, 30 of them with high score of Beck depression questionnaire  and low resiliency score were selected. They were randomly allocated to control and experimental groups. Both groups completed Beck depression questionnaire before intervention. The experimental group received the reality therapy training package in eight sessions. Depression questionnaire was again completed by both groups. the results of covariance analysis indicated that reality-based intervention reduced depression in female-headed households.
    Keywords: reality therapy, Depression, female-headed households, Imam Khomeini Relief Committee
  • Maryam Mostafavi, Masod Hejazi *, Gholamali Afrouz Pages 91-105

    The present research is aimed at determining the effectiveness of family sensory-motor games in decrease of clinical symptoms in children with attention deficit/ hyperactivity disorder (ADHD). This research is a semi-experimental study with pretest-posttest design and control group. The research population includes all the children (of 8-11 years old) in Zanjan during the academic year 2017-2018. 4 schools were selected from districts 1 and 2, Zanjan by cluster (random) sampling. 20 students were selected out of those who were affected by attention deficit/hyperactivity disorder. After homogenizing the samples in terms of age, gender, and ADHD severity, they were assigned to experiment (10 people) and control (10 people) groups. ADHD diagnosis was done based on Snap and Conners’ IV parent scale. The subjects of the experimental group participated in family sensory-motor games for 8 weeks (sixteen 90-min sessions). Collected data were analyzed through covariance analysis . The results suggested that the performed interventions have significantly decreased the clinical symptoms of ADHD children (with the affect intensity of 0.88) in Experimental  group. It can be concluded that this intervention can effectively decrease the symptoms of children with ADHD.

    Keywords: Sensory-Motor Games, Family Based Intervention, ADHD Children
  • Farideh Nasirikenarikenari, Mehdi Rahnavard Bakhshayesh, Mortaza Azizi * Pages 107-124

    The aim of this study was to predict pregnancy anxiety based on metacognitive beliefs and psychological health in pregnant women. The research design Was descriptive correlational According to the research design and statistical population, 100 pregnant women were selected by available sampling method. The Kelberg General Health Questionnaire, Beck Anxiety and Wells Metacognitive Beliefs questionnaire were used in the data collection process. Collected data were analyzed by using  Pearson correlational analysis and Pearson correlational  analysis and multiple regression (p <0.05). The results showed a significant positive relationship between mental health and gestational anxiety; and between metacognitive beliefs and pregnancy anxiety. Also, regarding the main hypothesis of the research, the findings showed that the combination of psychological health variables and metacognitive beliefs could significantly explain pregnancy anxiety; Accordingly, the results of the present study can provide useful information to promote scientific and practical knowledge for obstetricians and psychologists.

    Keywords: Pregnancy Anxiety, Metacognitive beliefs, psychological health
  • Mehran Samadi *, Shahla Amirdavar Pages 125-145
    The aim of this study was to determine the relationship between the amount and type of activity on virtual social networks with happiness in undergraduate students living in dormitories at Tabriz Azad University in the 2015-2016 academic years. The research method was analytical survey. The statistical society of this research included undergraduate female students of Tabriz Islamic Azad University living in dormitory in the 2015-2016school year. According to the obtained data, the statistical population included 390 persons. Due to limiting and availability of the total statistical population, the sample size in this study including 350 students from among the 390 students living in the dormitory, who use the virtual social networks. The data collection tool was a questionnaire designed by the researcher based on a theoretical framework. Data were analyzed by SPSS software. Theoretical framework of the research was based on "Two-globalization paradigm theory "and Blumer and Katz "used - impact theory". The results showed that, in general, the happiness of the majority of participants (9/48 percent) are moderate, Also the results indicated that there is a significant relationship between the amount and type of membership in virtual social networks and happiness in undergraduate female students.
    Keywords: Virtual social networks, happiness, Undergraduate Girl Students, Tabriz
  • Newsha Vaziri, Atefeh Nezhadmohamad Namaghi * Pages 147-165

    The aim of this study was to predict marital conflicts based on early maladaptive schemas, difficulty in emotion regulation and differentiation in couples referring to counseling centers. The research method was correlational and the statistical population of this study included couples who referred to counseling centers and 120 couples were selected using the available sampling method. The research data were collected using the revised marital conflict questionnaires MCQ-R, (2007), Young's Schema (third edition of the short form, 2005), difficulty in emotionally regulating DERS, (2004) and DSI's own differentiation (1998). The collected data was analyzed by statistical method of simultaneous and step-by-step regression analysis. The findings showed that the components of early maladaptive schemas did not have any significant effects on marital conflict. Also, among the difficult components of emotional regulation, the difficulty of controlling impulses and limited access to emotional regulation strategies, and among the components of self-differentiation, the components of my position, and cohabitation with others, predicted marital conflict predictions. According to the results, couples who are less differentiated have less flexibility, are more vulnerable to chronic marital anxiety, and are unable to use rational solutions to life's problems. The more difficult couples are to regulate their emotions and the less differentiated they are, the more prone they are to marital dissatisfaction and marital conflict.

    Keywords: Marital conflict, Early Mismatched Schemas, Difficulty in Emotional Regulation, Differentiation