فهرست مطالب

مطالعات برنامه ریزی آموزشی - پیاپی 22 (پاییز و زمستان 1401)

نشریه مطالعات برنامه ریزی آموزشی
پیاپی 22 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/17
  • تعداد عناوین: 12
|
  • بهاره ماه بانوئی*، علی اصغر پورعزت صفحات 1-22

    سلامت و مهارت ها دو رکن مولفه سرمایه انسانی هستند. این مقاله به دنبال بررسی وضعیت سرمایه انسانی ایران در مقایسه با کشورهای منطقه موجود در چشم انداز 1404 برای توسعه خط مشی آموزشی است. از روش های تصمیم گیری چند شاخصه جبرانی استفاده شد. برای تشکیل ماتریس تصمیم، 10 شاخص سرمایه انسانی بررسی شد. ابتدا با روش آنتروپی اهمیت هر یک از شاخص ها تعیین شد؛ سپس با روش آنتروپی تعدیل شده، وزن نهایی شاخص ها به دست آمد. در ادامه با روش تاپسیس کشورهای منطقه بر اساس سرمایه انسانی رتبه بندی شدند و برای هر شاخص بهترین کشور جهان و منطقه برای الگوبرداری مشخص شد. در انتها بر اساس وضعیت عملکرد ایران در منطقه، تحلیل اهمیت-عملکرد صورت گرفت. طبق یافته ها، اولویت اول حکمرانان کشور برای توسعه خط مشی سرمایه انسانی مربوط به «تفکر انتقادی در تدریس» شناسایی شد. همچنین «نسبت دانش آموز به معلم در آموزش ابتدایی»، «میانگین سال های تحصیل» و «امید به تحصیل» در اولویت دوم قرار گرفتند. همچنین «مهارت دانش آموختگان»، «کیفیت آموزش مرتبط به شغل برای کارکنان»، «گستره آموزش ضمن خدمت کارکنان» و «میزان سهولت یافتن کارکنان ماهر» در اولویت بعدی قرار گرفتند. توسعه خط مشی در نیازسنجی آموزشی، برای یادگیری اولویت های اصلاح و بهبود سرمایه انسانی و الگوبرداری از تجارب موفق جهانی و منطقه ای مهم است.

    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، مهارت، سلامت، خط مشی گذاری آموزشی، تحلیل اهمیت عملکرد
  • ثریا جباری*، مهدی معینی کیا، عادل زاهد بابلان، حسین تقوی صفحات 23-39

    پژوهش حاضر با هدف طراحی و اعتبارسنجی الگوی دانشگاه فرهنگیان تحول گرا و پیشایندها، فرایندها و پسایندهای آن انجام شده است. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت آمیخته اکتشافی بوده است. در رویکرد کیفی از روش تحقیق گراندد تیوری و در مرحله کمی از روش همبستگی و مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شد. ابتدا در مجموع 16 نفر از اعضای هییت علمی دانشگاه فرهنگیان کشور با روش نمونه گیری نظری بمورد مصاحبه قرار گرفتند. جامعه آماری بخش کمی پژوهش شامل 750 عضو هییت علمی بود که با استفاده از جدول مورگان، 255 نفر نمونه به روش تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات در مطالعه کیفی مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. در مطالعه کمی از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده های بخش کیفی با تکنیک کدگذاری باز، محوری و انتخابی و بخش کمی به روش مدلسازی معادلات ساختاری انجام شده است. بر اساس تکنیک کدگذاری 98 مورد واحد معنایی (کدباز) 9 مقوله با 3 تم اصلی (پیشایندها، فرایندها و پسایندها) دانشگاه تحول گرا شناسایی و نام گذاری شدند که بر اساس نظر متخصصان حوزه آموزش عالی تایید شدند. در مرحله کمی نیز نتایج تحقیق نشان داد پیشایندهای دانشگاه تحول گرا مشتمل بر خط مشی گذاری و خصوصیات دانشگاهی تاثیر معناداری بر فرآیندهای دانشگاه تحول گرا (علم گرایی، حرفه ای بودن و رهبری تحول گرا) دارد و همچنین نتایج نشان داد فرآیندهای دانشگاه تحول گرا تاثیر معناداری بر پسایندهای دانشگاه تحول گرا شامل تحول آفرینی، امکانات و ساختار، منابع انسانی و پیامدهای فردی و جامعه) دارد.

    کلیدواژگان: روش تحقیق آمیخته، دانشگاه تحول گرا، دانشگاه فرهنگیان، تربیت معلم
  • حمیدرضا کمالی اردکانی، سیروس منصوری*، مصطفی مروتی شریف آیاد، عباس محسنی صفحات 40-57

    هدف پژوهش حاضر، شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر ارتقای برند موسسات آموزش عالی استان یزد با استفاده از تکنیک نگاشت شناختی فازی بود. روش پژوهش مطالعه موردی از نوع مدل سازی فازی است. جامعه آماری پژوهش شامل دو گروه خبرگان کلیدی (اعضای هیات علمی و صاحب نظران آموزش عالی) و دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه های استان یزد (که دارای دوره ی تحصیلات تکمیلی بودند) شامل دانشگاه یزد، دانشگاه آزاد اسلامی، دانشگاه پیام نور و دانشگاه علم وهنر) را تشکیل دادند، از بین صاحب نظران، 17 صاحب نظر آموزش عالی دانشگاه های استان با استفاده از روش گلوله برفی و از بین دانشجویان، 89 نفر دانشجوی تحصیلات تکمیلی با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه ماتریسی عوامل موثر بر ارتقاء برند آموزش عالی محقق ساخته بود. روایی ابزار، با استفاده از بازخورد همتایان و روش کنترل اعضا حاصل شد. با مطالعه ادبیات موضوع و مرور پیشینه، 14 عامل به عنوان عوامل موثر بر ارتقای برند موسسات آموزش عالی استخراج شد. همچنین یافته های پژوهش نشان داد که عامل های شهرت، تسهیلات فیزیکی، خدمات کتابخانه ای و توسعه کارراهه شغلی نسبت بقیه عوامل از مرکزیت و اهمیت بیشتری در ارتقای برند موسسات آموزش عالی برخوردار می باشند. همچنین با استفاده از ابزارها و تکنیک های مربوط به رویکرد نگاشت شناختی فازی و نرم افزار Ucinet، مدل ارتقای برند موسسات آموزش عالی و سناریوهای جایگزین برای ارتقای برند آموزش موسسات آموزش عالی ارایه شد.

    کلیدواژگان: رتبه بندی، ارتقای برند، موسسات آموزش عالی، نگاشت شناختی فازی
  • شهربانو خشکاب*، خدایار ابیلی صفحات 58-75

    پژوهش حاضر با هدف بازخوانی و ارزیابی مولفه ها و ابعاد الزامات ارتباط دانشگاه - صنعت - دولت در پردیس دانشکده-های فنی دانشگاه اصفهان با رویکرد آمیخته انجام شد. جامعه آماری بخش کیفی مجموعه منابع علمی معتبر مرتبط با موضوع پژوهش بود که مبتنی بر معیارهای انتخاب منابع معتبر تعداد 66 منبع به عنوان نمونه مورد بررسی قرار گرفتند. داده های حاصل در بخش کیفی با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی با رویکرد استقرایی و کدگذاری سه مرحله ای باز، محوری و گزینشی تحلیل شدند. دستاورد تحلیل داده-ها در این بخش شناسایی سه سازه اصلی تعاملات سیاست محور، دانش محور و اقتصادمحور؛ و 8 بعد؛ تدوین سیاست علم و فناوری، استقرار نظام اشتراک اطلاعات، شورای سیاستگذاری و هماهنگی، تسهیل و توسعه دانش، ترمیم شکاف دانش و تولید، بازنگری رشته های تخصصی، تامین مالی، توسعه مالی و تجاری سازی بود. در بخش کمی داده های گردآوری شده با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته مبتنی بر دستاوردهای کیفی پژوهش، به صورت تصادفی برای نمونه 184 عضو هیات علمی پردیس فنی، مدیران و معاونان دفتر ارتباط با صنعت دانشگاه اصفهان به روش توصیفی همبستگی و مقایسه ای تحلیل شدند. دستاورد تحلیل داده های کمی پژوهش نشان داد؛ وضعیت موجود الزامات تعاملات دانشگاه، صنعت و دولت در پردیس فنی دانشگاه اصفهان در ارتباط با سازه های اصلی تعاملات "اقتصادمحور"،"دانش محور"،"سیاست محور"مطلوب است. همچنین یافته های حاصل از اجرای آزمون فریدمن، اولویت سازه اصلی تعاملات اقتصادمحور را با مقدار آماره معادل (58/88) و میانگین 58/3 نسبت به سایر سازه های اصلی مورد تایید قرار داد.

    کلیدواژگان: دانشگاه، صنعت، دولت، الزامات ارتباط سه جانبه، رویکرد آمیخته
  • سید سعید نجیبی*، اباصلت خراسانی صفحات 76-101

    هدف :

    هدف این پژوهش آسیب شناسی نظام سیاست گذاری آموزش عالی کشور است.

    روش شناسی: 

    در این پژوهش از روش شناسی کیفی و به طور خاص از روش تحلیل محتوی کیفی با رویکرد استقرایی استفاده شده است. بر این اساس برای شناسایی آسیب ها با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و بر اساس قاعده اشباع نظری با 15 نفر از خبرگان این حوزه که ترکیبی از صاحب نظران، پژوهشگران، مسیولان فعلی و سابق در سیاست گذاری آموزش عالی بودند، مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته انجام شد. برای اطمینان از روایی پژوهش، اقداماتی در دو مرحله انجام شده است: تطبیق توسط اعضا، و بررسی همکار، که در آن چند نفر از متخصصان و صاحب نظران این حوزه یافته ها را بررسی و دیدگاه های خود را ثبت کرده اند.

    یافته ها

    یافته ها تحقیق نشان داد که مشخص نبودن هدف گذاری و ماموریت های آموزش عالی و نسبت آن با سایر سیاست های دستگاه های اجرایی کشور، ضعف های ساختاری، قانونی و نگاشت نهادی در سیاست گذاری آموزش عالی، مغفول ماندن استفاده از علم سیاست گذاری، کم توجهی به چرخه فرآیند سیاست گذاری از تدوین سیاست تا نظارت، بی ثباتی مدیریتی و نبود نگاه راهبردی بلندمدت در نظام سیاست گذاری آموزش عالی، کم توجهی به پیش نیازهای فنی و مالی در سیاست گذاری آموزش عالی و عدم توجه به سیستم های یکپارچه اطلاعاتی و عدم تبیین از مهم ترین آسیب است.

    نتیجه گیری و پیشنهادات:

     نمی توان نظام سیاست گذاری آموزش عالی ایران را تک بعدی نگاه کرد و باید برای تدوین سیاست های مطلوب و کارآمد همه اجزای این نظام همانند قطعات یک ساعت به درستی به ایفای نقش بپردازند.

    کلیدواژگان: سیاست گذاری، تصمیم گیری، آموزش عالی، سیاست گذاری آموزش عالی، آسیب شناسی
  • جواد گودینی*، اسحاق رضازاده صفحات 103-115

    هدف:

     این پژوهش به دنبال آن بوده که برنامه آموزشی دوره کارشناسی معماری تا چه میزان با خدمات خواسته-شده از افراد شاغل در بازار حرفه ای سنخیت دارد.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر با استفاده از روش تحلیل محتوی کیفی (با تمرکز بر طرح های شماتیک، به-عنوان یکی از فازهای طراحی) به مقایسه برنامه آموزشی مصوب دانشگاه تهران با قراردادهای همسان معماری به مثابه یکی از نیازهای بازار حرفه ای پرداخته است.

    یافته ها

    در موضوع نحوه کسب اطلاعات، یافته ها موید آن بوده که برنامه آموزشی دانشگاه تهران به بازدیدهای میدانی؛ تفکر طراحی؛ مطالعه کتابخانه ای و یا آشنانمودن دانشجویان با طرح های بالادستی اهمیت داده است. اما در زمینه تبادل نظر با کارفرما دچار خلاء است. در موضوع نوع اطلاعات و فعالیت های موردنیاز، یافته ها موید آن بوده که یکی از نقاط ضعف این برنامه عدم تقویت مهارت های عملی دانشجویان برای تصمیم-گیری درخصوص مناسب‏بودن یا نامناسب بودن زمین موردنظر است. یافته ها در موضوع نحوه ارایه مدارک موردنیاز نیز موید آن بوده که یکی از نقاط ضعف این برنامه نپرداختن به مهارت های نوشتاری دانشجویان است.

    نتیجه گیری و پیشنهادات:

     برنامه آموزشی مصوب دانشگاه تهران برای دوره کارشناسی معماری، تاحدود زیادی با توانایی های موردنیاز برای انجام طرح شماتیک در قالب قراردادهای همسان معماری تطابق دارد. بااینحال، لحاظ‏نمودن مباحثی در رابطه با تکنیک های گردآوری اطلاعات و یا گزارش نویسی در معماری و یا مکان‏یابی عملی کاربری ها می تواند خلاء های موجود را کاهش دهد.

    نوآوری و اصالت:

     مشخص نمودن قوت ها و ضعف های برنامه آموزشی رشته معماری براساس قراردادهای همسان معماری.

    کلیدواژگان: بازار کار حرفه ای، برنامه آموزشی دانشگاه تهران، کارشناسی معماری، طراحی معماری شماتیک، قراردادهای همسان معماری
  • مقدسه موسی زاده موسوی، اسدالله مهرآرا*، مسعود یوسف زاده، عین الله دیری صفحات 117-136

    هدف:

     نوع پژوهش حاضر، ازنظر هدف کاربردی است که هدف ازانجام آن برنامه ریزی توسعه سیستم مدیریت عملکرد سازمان آموزش و پرورش با تکنیک سناریونگاری می باشد.

    روش ها

    پژوهش حاضر ازنظر روش اجرا تلفیقی بوده وبا روش های آینده پژوهی، سناریونویسی و رویکرد عدم قطعیت های بحرانی، همراه با بهره گیری از نظر خبرگان انجام شده است. روش گردآوری داده ها کتابخانه ای، مصاحبه و پرسشنامه می باشد لذ از حیث روندپژوهی، یک تحقیق کمی و کلیت آن با توجه به فرایند سناریونویسی، کیفی است.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد که سیستم مدیریت عملکرد آموزش و پرورش با پنج عدم قطعیت کلیدی درآینده روبه رو است که با لحاظ نمودن منطق سناریوها، 4 سناریو با احتمال وقوع بسیار بالا در شرایط پیش روی توسعه سیستم مدیریت عملکرد آموزش و پرورش متصور است.

    نتیجه گیری

    جهت برنامه ریزی توسعه سیستم مدیریت عملکرد سه نوع کنش از سوی سازمان آموزش و پرورش قابل تصور است: 1. ایجاد تحول بنیادین در سیستم مدیریت عملکرد عرصه تعلیم و تربیت؛ 2. ادامه روند فعلی در سیستم مدیریت عملکرد عرصه تعلیم و تربیت؛ 3. -اتخاذ موضع انفعالی در سیستم مدیریت عملکرد عرصه تعلیم و تربیت. این کنش ها در قالب چهار سناریوی قوی منتج از این پژوهش براساس نوع قرارگیری محتوای کیفی در سه دسته سناریوی مطلوب، سناریوی ایستا و سناریوی بحرانی قابل تصورند.

    نوآوری و اصالت: 

    ضمن شناسایی سناریوهای ممکن و محتمل توسعه سیستم مدیریت عملکرد آموزش و پرورش در سال های آتی، سناریوهای مطلوب توسعه سیستم راتعیین نموده و با تصویر آینده های متفاوت و جایگزین، هوشمندی و احتمال دقت بالا را افزایش و راه مقابله با مخاطرات، عدم قطعیت ها را باز نموده است.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی، سیستم مدیریت عملکرد، آینده پژوهی، سناریونگاری
  • ابوالقاسم نادری روشناوند* صفحات 137-152

    در راستای تامین اطلاعات علمی-فنی دقیق و کاربردی برای بهبود تصمیم گیریها و سیاستگذاریهای آموزشی که با ساختارها و پیچیدگیهای زیادی احاطه شده اند، مطالعه حاضر، تحلیل چندوجهی هزینه-اثربخشی را پیشنهاد کرده است؛ این روش با تلفیق دو تحلیل متعارف و پراستفاده یعنی تحلیل تولید و تحلیل هزینه، اطلاعات علمی-فنی مناسب و غنی برای اولویت بندی گزینه های ناظر به تصمیمات تخصیص منابع در آموزش و پرورش فراهم می‏کند و قابلیتهای بی‏بدیلی در اختیار تصمیم‏گیران و سیاستگذاران قرار میدهد. تحلیل هزینه-اثربخشی با دو روش ساده و تفصیلی قابل انجام است که طی سالهای اخیر روش ساده بطور چشم گیری مورد توجه محققان قرار گرفته اما روش تفصیلی برغم قابلیتهای بی بدیل آن، بطور کلی در عرصه تحقیقات آموزشی، دچار کم توجهی مفرط بوده است. از این رو مطالعه حاضر، قابلیتهای تحلیل هزینه-اثربخشی تفصیلی را با اتکا به سه مجموعه اطلاعات آماری آموزشی متفاوت شناسایی و بازنمایی کرده است. دستاوردها نشان دادند که ویژگیها و کیفیت داده های آماری در دسترس نقش کلیدی در اجرا و انجام تحلیل هزینه-اثربخشی با رویکرد تفصیلی دارد. همچنین، مشخص گردید که تحلیل تولیدات (ستانده های) آموزشی و تحلیل هزینه ها به تنهایی نتایج غیردقیق و عموما ناسازگاری برای تصمیم گیری و سیاستگذاری فراهم می‏کنند. با انجام تحلیل هزینه-اثربخشی، دو مسیله اساسی کم دقتی و ناسازگاری مورد اشاره برطرف می‏شود و در عین حال، اطلاعات علمی-فنی جزیی و عمیقی برای ارتقای کیفیت تصمیم گیریها و سیاستگذاریها فراهم می‏گردد. در پایان، پیشنهادات کاربردی-سیاستی و علمی-پژوهشی مرتبط برای توسعه کاربردهای تحلیل هزینه-اثربخشی در عرصه تحقیقات آموزشی ارایه شده‏اند.

    کلیدواژگان: تحلیل هزینه-اثربخشی، تصمیم گیری آموزشی، سیاستگذاری آموزشی، تحلیل تولید، تحلیل هزینه
  • پری مشایخ*، سارا نصیری جرمشتی صفحات 153-167

    هدف از پژوهش حاضر بررسی مسایل دانش آموزان حاشیه نشین شهر شیراز در زمان آموزش های مجازی دوران کرونا بود.. روش انجام تحقیق کیفی از نوع داده بنیاد بود. قلمرو پژوهش معلمان نواحی حاشیه ای شهر شیراز بود که به روش نمونه گیری هدفمند از نوع موارد مطلوب 16 نفر از آنان به عنوان نمونه انتخاب شدند. حجم نمونه نیز بر اساس قاعده اشباع نظری مشخص شد. بدین صورت که نمونه گیری تا جایی ادامه یافت که یافته جدیدی پدیدار نشد. به منظور جمع آوری داده ها از روش مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده شد. اعتبار و پایایی داده ها با استفاده از باز آزمون و روش ممیزی بررسی و مورد تایید قرار گرفت. تحلیل داده ها با استفاده از روش نظام مند اشتراوس و کوربین در سه مرحله کد گذاری باز، انتخابی و محوری انجام شد. در مرحله کدگذاری باز128 مفهوم به دست آمد که در قالب13مقوله اصلی، حول یک مقوله ی هسته به نام چالش های آموزش مجازی در نواحی حاشیه ای شکل گرفت. محیط کالبدی، امکانات زیرساختی، فقر و فرهنگ فقر به عنوان شرایط علی، ضعف مهارتی والدین و معلم در قالب شرایط زمینه ای تفکرات سنتی، عدم پذیرش آموزش مجازی و نگاه حاشیه ای به آموزش به عنوان شرایط مداخله گر مشخص شدند که می توان با راهبردهایی چون رشد دانش مجازی و ارتقا فرهنگ خانواده در جهت بهبود شرایط اقدام کرد تا پیامدهایی چون بهبود یادگیری دانش آموزان حاشیه ای و کاهش نابرابری ها حاصل شود.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، دانش آموزان حاشیه ای، شیراز
  • علی اصغر سعدآبادی*، فهیمه آزموده، کیارش فرتاش صفحات 167-181

    هدف:

     اصلی نگارندگان در این مقاله بررسی چگونگی پرورش نیروی خبره و توانمند در نظام آموزش عالی در راستای حل مسایل و معضلات کشور و یافتن راهکارهایی در این رابطه است. به منظور بهینه سازی عملکرد دانشگاه ها در روند توسعه علمی/ فرهنگی و پرورش افرادی خلاق و ارزش آفرین، مرکز نوآوری و کارآفرینی اجتماعی د انشگاه امام صادق علیه السلام، برای تحقق این هدف مهم یعنی حمایت از شناخت مشکلات و ارایه راهکارهای نوآورانه و کارآفرینانه برای حل مسایل کشور، تلاش کرده است تا بهترین شرایط، امکانات و زمینه انتقال دانش جهانی را برای دانشجویان در جهت صیانت از نخبگان و ایده های آنان فراهم سازد و با برپایی «دولت دانشجویی»، مدل آموزشی (کار و تجربه) طراحی کند تا با استفاده از ظرفیت‎های نهاد دانشگاه و فارغ از دسته‎بندی‎های معمول سیاسی، نظام آموزش عالی در حل مسایل و معضلات موجود در جامعه مشارکت کرده و تربیت نیروی انسانی کارآمد و خبره را بر عهده بگیرد.

    روش شناسی: 

    از این رو در این مقاله روش اقدام پژوهی مشارکتی، برای بیان گام های اصلی این طرح انتخاب شده است.

    یافته ها

    بر این اساس مهم ترین یافته های کلیدی این مقاله، این است که شکل گیری دولت دانشجویی منجر به ارتقای توانمندی های شغلی و حرفه ای دانشجویان و دانش آموختگان می شود.

    نتیجه گیری و پیشنهادات:

     از طریق همکاری با دستگاه های اجرایی، تقویت بنیه انسانی و مادی دانشگاه ها بر محور جنبه های عملی، برگزاری دوره های شبیه سازی شده مدیریتی و اجرایی، آماده سازی در روند اجرایی و مدیریتی شکل می گیرد.

    نوآوری و اصالت:

     مهم ترین نوآوری این مقاله ارایه راهکارهای توانمندسازی نیروهای جوان برای ورود...

    کلیدواژگان: آموزش عالی، دانشگاه، دولت دانشجویی، کارآفرینی، خلاقیت
  • شهربانو خشکاب* صفحات 183-198
    هدف

    هدف پژوهش حاضر شناسایی و اعتبارسنجی صلاحیت های گروهی و سازمانی اعضای هیات علمی دانشگاه ها بود.

    روش شناسی: 

    در بخش کیفی از روش پدیدارشناسی توصیفی و به منظور تحلیل داده ها از روش تحلیل مضمون استفاده شد. ابزار جمع آوری داده های کیفی مصاحبه نیمه ساختار یافته و مشارکت کنندگان در این بخش 13 عضو هیات علمی دارای تجارب علمی در زمینه موضوع پژوهش از دانشگاه ها و پژوهشکده های شهر تهران بودند که به روش نمونه گیری هدفمند از نوع موارد مطلوب  انتخاب شدند. در بخش کمی، روش پژوهش از منظر هدف کاربردی و از منظر روش شناختی توصیفی - پیمایشی بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها برای تعیین اعتبار و اولویت مضامین از روش مدل سازی معادلات ساختاری و آنتروپی شانون استفاده شد. جامعه آماری پژوهش شامل تمام اعضای هیات علمی دارای حداقل 5 سال سابقه با مرتبه علمی استادیاری و بالاتر بودند که از بین آنها 208 نفر به روش تصادفی طبقه ای نسبی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده های کمی، پرسشنامه توسعه صلاحیت های نقش های گروهی و سازمانی اعضای هیات علمی محقق ساخته بود که روایی آن به روش صوری و محتوایی و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ تایید شد.

    یافته ها

    در بخش کیفی، 9 مضمون سازمان دهنده؛ پیشاهنگی علمی و اجتماعی، هدایت مراودات چندوجهی، ادراک ساختار و فرهنگ سازمانی، دانش سازمان و مدیریت اداره واحد آموزشی، دانش تحلیل خط مشی آموزشی، برنامه ریزی و توسعه آموزشی، مدیریت امور اداری و منابع انسانی، پیشبرد امور مالی و اداره امور اجتماعی" شناسایی و ارایه شد. در بخش کمی، اعتبار یافته های پژوهش با استفاده از ضرایب آزمون تحلیل عاملی تایید شد. بر اساس ضرایب آزمون آنتروپی شانون نیز، مضمون ادراک ساختار و فرهنگ واحد آموزشی و مضمون ارتقای مهارت خط مشی آموزشی به ترتیب از بیشترین و کمترین اولویت در توسعه صلاحیت های اعضای هیات علمی برخوردار بودند.

    نتیجه گیری و پیشنهادات: 

    توسعه صلاحیت های گروهی و سازمانی اعضای هیات علمی موضوع مهمی است که تمام خبرگان بر آن تاکید داشتند. بر این اساس، یافته های پژوهش حاضر  ابزار علمی - فنی مناسبی را برای برنامه ریزی های راهبردی توسعه صلاحیت های مدیریتی اعضای هیات علمی در اختیار برنامه ریزان، تصمیم سازان و کنشگران نهادهای آموزش عالی قرار می دهد. 

    نوآوری و اصالت: 

    شناسایی مضامین توسعه صلاحیت های نقش های گروهی و سازمانی اعضای هیات علمی و اعتبارسنجی و اولویت بندی آنها.

    کلیدواژگان: توسعه سرمایه انسانی، صلاحیت های مدیریتی، صلاحیت های رهبری، صلاحیت های راهبری، اعضای هیات علمی
  • محبوبه عرب کلمری*، محمود یحیی زاده فر، ندا طهماسبی روشن، محسن رزاقی اوجی تالار صفحات 199-212
    هدف

    محیط های دانشگاهی دارای ویژگی های منحصربفردی هستند که ناشی از انتظارات، جو و فرهنگ سازمانی آنها می باشد. فرهنگ بحث و گفتمان، روش اصلی ارتباطی در آموزش عالی است که مستلزم شایستگی های مختص به خود می باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر شایستگی های مدیران دانشگاهی بر استراتژی های حل تعارض انجام شده است.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش گرداوری اطلاعات توصیفی- پیمایشی و مقطعی بوده و جامعه آماری در این پژوهش مدیران دانشگاه علوم پزشکی بابل بود. با استفاده از نمونه گیری تصادفی طبقه ای، حجم نمونه آماری تعداد 72 نفر تعیین شد. در جمع آوری داده های تحقیق از روش میدانی و پرسشنامه های استاندارد استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده از روش معادلات ساختاری و نرم افزار  اسمارت پی ال اس استفاده شد.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که میان شایستگی های منابع انسانی و سبک حل تعارض مدیران دانشگاه علوم پزشکی بابل رابطه معناداری وجود دارد، بگونه ای که بین شایستگی اجتماعی (8/0) و شایستگی مدیریتی (68/0) با سبک همکاری در مدیریت تعارض بیشترین ارتباط وجود داشت.

    نتیجه گیری و پیشنهادات:

     یکی از ویژگی های مدیران اثربخش توجه به برقراری ارتباطات مبتنی بر اعتماد با کارکنان است. شایستگی های اجتماعی و مدیریتی به مدیران کمک می کند تا بهترین استراتژی مناسب مدیریت تعارض را در سازمان بکارگیرند. سبک همکاری راهبردی مثبت در حل تعارض محسوب می شود. با استفاده از سبک همکاری، افراد در جستجوی راه حل هایی هستند که با منافع آنها متناسب است و باعث حفظ ارتباطات موثر می شود.

    نوآوری و اصالت:

     شناسایی و تبیین رابطه شایستگی های مدیریتی،اجتماعی و فردی مدیران و استراتژی های سه گانه همکاری، رقابت و اجتناب در مدیریت تعارض در دانشگاه.

    کلیدواژگان: استراتژی حل تعارض، شایستگی مدیران، دانشگاه علوم پزشکی
|
  • Bahareh Mahbanooi *, AliAsghar Pourezzat Pages 1-22

    Health and skills are two pillars of human capital in Global competitiveness Index. This paper aims to examine the situation of human capital in Iran in comparison with the countries of the region in the 1404 Vision as a guide for developing Iran's educational policy. The research use a compensatory multi-criteria decision making methods. Firstly, the importance of each indicator was determined based on the modified Shannon entropy.Then, by TOPSIS method, the countries of the region were prioritized based on their human capital calcluted score, and for each index, the best performance in the world and the region was identified for benchmarking. Finally, based on Iran’s human capital situation in the region, the importance-performance matrix of Iran was drawn. Based to findings, the first policy makers' priority to develop a human capital policy refer to "Critical thinking in teaching". In addition, "Pupil-to-teacher ratio in primary education", "Mean years of schooling" and "School life expectancy" were also identified in the second priority. Also, "Skillset of graduates", "Quality of vocational training", "Extent of staff training" and "Ease of finding skilled employees" were also given the next priority. The results are a guide to training needs assessment for public administrators to better understand the priorities for improving human capital and identifying benchmarks for successful global and regional experiences

    Keywords: human capital, Skills: Health, Education Policy, An Importance- Performance Analysis
  • Soraya Jabbari *, Mehdi Moeinikia, Adel Zahed Babelan, Husein Taqavi Pages 23-39

    The present study aims to design and validate the transformational university model; with the antecedents, processes and consequences being carried out at Farhangian University in Iran. The research was practical in its purpose and mixed exploratory (qualitative-quantitative) in its nature. The Grounded theory research method was used in qualitative approach to develop a conceptual model based on the perceptions of the university’s faculty members, while the structural equation method was used in the quantitate stage. A total of 16 faculty members from Farhangian University were selected through purposeful sampling and interviewed, considering the principles of saturation and maximum variation. Data analysis in the qualitative stage was done through open, axial, and selective coding techniques, and while SPSS 26 and LISREL software were used in the quantitative stage. The results showed that, based on the coding of 98 semantic units (open code), 9 categories with 3 main themes (antecedents, processes, and consequences) of the transformational university were identified and named, which were confirmed through the opinions of higher education experts. In the quantitative stage, the research indicated that the antecedents of the transformational university had a significant impact on the processes of the transformational university (scientism, professionalism, and transformational leadership). The results also showed that the processes of the transformational university have a significant effect on the consequences of the transformational university (creating transformation in the university, facilities and structure, human resources, and individual and community consequences).

    Keywords: Mixed Method, Transformational University, Farhangian University, Teacher Training
  • HamidReza Kamali Ardakani, SIRUS Mansoori *, Mostafa Morovatisharifabad, Abbas Mohseni Pages 40-57

    The aim of this study was to identify and rank the factors affecting the brand promotion of higher education institutions in Yazd province using fuzzy cognitive mapping technique. The research method was a case study for fuzzy modeling. The statistical population of the study consisted of two groups of key experts (faculty members and experts on higher education) and graduate students of universities in Yazd province. From the second group, 89 graduate students were selected using stratified random sampling. The research tool was a matrix questionnaire of factors affecting the promotion of the researcher higher education brand. The validity of the instrument was obtained using peer feedback and member control methods. By studying the literature and reviewing the background, 14 factors were extracted as effective factors in promoting the brand of higher education institutions. The findings also showed that the factors of reputation, physical facilities, library services and career development are more central and important than other factors in promoting the brand of higher education institutions. Also, using tools and techniques related to the fuzzy cognitive mapping approach and Ucinet software, the brand promotion model of higher education institutions and alternative scenarios for the promotion of higher education brand education institutions were presented.

    Keywords: ranking, Brand Promotion, Higher Education Institutions, fuzzy cognitive mapping
  • Shahrbanoo Khoshkab *, Khodayar Abili Pages 58-75

    The aim of this study was to identify and evaluate the dimensions and components of the requirements of the university-industry-government relationship in the campus of technical faculties of the University of Isfahan with a mixed approach. In the qualitative section of the statistical population, the collection of relevant relevant scientific sources, and the sample of 66 selected key scientific sources were based on the selection criteria of valid sources in qualitative studies. Using a systematic research method, a systematic review of the background and a more complex approach; the analyzed data were analyzed as open, central and selective coding. The achievement of information analysis is the development of a conceptual model including the three main categories of policy-oriented, knowledge-based and economics-centric interactions; And 8 sub-categories; Development of science and technology policy, establishment of information sharing system, policy and coordination council, facilitation and development of knowledge, repair of knowledge and production gap, review of specialized fields, financing, financial development and commercialization. In a small section; Out of a total of 270 faculty members of the Technical Campus, managers and deputies of the Office of Industry Relations of the University of Isfahan, 184 people were selected using Cochran's sampling formula and simple random sampling method. The results of the analysis of the data using the T-test and the Friedman test, indicate the optimal status of the calculated categories and the priority of interactions. Economics was studied from the point of view of other experts.

    Keywords: university, industry, government, Tripartite Communication Requirements, Mixed Method
  • Seyed Saeid Najibi *, Abasalt Khorasani Pages 76-101
    Purpose

    analyze the policy system of higher education in the country.

    Methodology

    , qualitative methodology and specifically qualitative content analysis method with inductive approach was used. Based on this, in order to identify the harms using the purposeful sampling method and based on the rule of theoretical saturation with 15 experts in this field who were a combination of experts, researchers, current and former officials in higher education policy making, in-depth semi-structured interviews. It was structured. To ensure the validity of the research, measures have been taken in two stages: matching by members, and peer review, in which several experts and experts in this field have reviewed the findings.

    Findings

    The findings of the research showed that the targeting and missions of higher education and its relationship with other policies of the country's executive bodies are not clear, structural, legal and institutional mapping weaknesses in higher education policymaking, the use of policymaking science is neglected, and little attention is paid to the cycle of the policymaking process. From policy formulation to supervision, managerial instability and lack of long-term strategic view in higher education policymaking system, lack of attention to technical and financial prerequisites in higher education policymaking, and lack of attention to integrated information systems and lack of explanation are the most important harms.

    Conclusion

    Iran's higher education policy-making system cannot be viewed as one-dimensional, and all components of this system must play their role correctly, like the parts of a clock, in order to formulate desirable and efficient policies.

    Keywords: Policy Making, decision making, Higher education, higher education policy making, Pathology
  • Javad Goudini *, Eshagh Rezazadeh Pages 103-115
    Purpose

    This study aims to determine the relationship between the services that professionals in the market need and the educational program for a bachelor's degree in architecture.

    Methodology

    To evaluate the educational program prepared and approved by Tehran University with common architectural contracts as one of the needs of the professional practice, the current study employs the qualitative content analysis approach, concentrating on schematic designs as one of the design phases.

    Results

    In the matter of how to obtain information, the findings have confirmed that the educational program of Tehran University includes field visits; design thinking; Studying in the library or familiarizing students with large-scale or master plans. However, there is a gap in discussing ideas with the employer. According to the research findings on the information and tasks needed, one of the program's shortcomings is that it doesn't give students more practical knowledge to help them decide if the land in issue is appropriate or unfit. The findings regarding the issue of how to deliver the necessary documents further supported the notion that one of this program's weaknesses is its disregard for the student's writing abilities.

    Conclusions and recommendations: 

    The educational curriculum for the bachelor's degree in architecture approved by the University of Tehran is mainly compatible with the skills needed to execute a schematic design in common architectural contracts. However, including topics related to information gathering techniques or report writing in architecture or practical location of users can reduce existing gaps.

    Keywords: professional practice, the educational program of Tehran University, bachelor of architecture, schematic architectural design, common architectural contracts
  • Moghadeseh Mousazadeh Mousavi, Asadollah Mehrara *, Masoud Yousefzadeh, Einollah Deiri Pages 117-136
    Objective

    The current type of research is applied in terms of its purpose, the purpose of which is to plan the development of the performance management system of the education organization with scenario planning technique.

    Methods

    The current research is integrated in terms of the implementation method and has been carried out with the methods of future research, scenario writing and the approach of critical uncertainties, The method of data collection is library, interview and questionnaire, it is qualitative according to the process of scenario writing.

    Findings

    The findings show that the education performance management system faces five key uncertainties in the future, which, taking into account the logic of the scenarios, 4 scenarios with a very high probability of occurrence are envisioned in the future development of the education performance management system.

    Conclusion

    In order to plan the development of the performance management system, three types of actions can be imagined by the education organization. These actions can be imagined in the form of four strong scenarios resulting from this research based on the placement of qualitative content in three categories: favorable scenario, static scenario and critical scenario.

    Innovation and originality: 

    While identifying the possible and likely scenarios for the development of the education performance management system in the coming years, it determined the desired scenarios for the development of the system and with the image of different and alternative futures, increased intelligence and the possibility of high accuracy and has opened the way to deal with dangers,

    Keywords: Planning, Performance management system, Future Research, Scenario Planning
  • Abolghasem Naderi Roushanavand * Pages 137-152

    To provide appropriate scientific information for improving the quality of decision-making and policy development in educational context dominated by complicated hierarchical structures, this article offers cost-effectiveness analysis. The analysis which is based on the integration of two popular analyses that is production analysis and cost analysis, helps provide compiling results and scientific information essential for decision makers and policy makers. Of the two implementing approaches, it is the short-cut approach which has attracted more attention, though the advanced approach entailed more capabilities and rarely used in educational research. Using three distinctive educational data sets, this study explores the unique capabilities of the advanced approach of cost-effectiveness analysis for that purpose. It was found that the characteristics of data sets are important in exploring the capabilities of the advanced approach. We have also showed that the conventional production and cost analyses provide incomplete and in part misleading results. It is through the application of cost-effectiveness analysis we were able to achieve accurate and consistent results that help provide appropriate scientific information for improving decision-making and policy development. At the end, policy implications were drawn and discussed and guide lines for the applications of cost-effectiveness analysis for future educational research have been offered.

    Keywords: Cost-effectiveness analysis, Production analysis, Cost analysis, Educational decision-making, Education policy development
  • Pari Mashayekh *, Sara Nasere Pages 153-167

    The purpose of the current research was to investigate the challenges of marginalized students in Shiraz during virtual education the Corona era. The method of qualitative research was based on foundational data theory. The scope of the research was the teachers of the peripheral areas of Shiraz city, and 16 of them were selected as a sample using the purposeful sampling method. The sample size was determined based on the rule of theoretical saturation. Thus, the sampling continued until no new findings emerged. In order to collect data, a semi-structured interview method was used. The validity and reliability of the data was checked and confirmed. Data analysis was done using the systematic method of Strauss and Corbin in three stages of open, selective and central coding. In the open coding phase, 128 concepts were obtained, which were formed in the form of 13 main categories, around a core category called the challenges of virtual education in marginal areas. Physical environment, infrastructural facilities, poverty and the culture of poverty as causal conditions, lack of skills of parents and teachers in the form of background conditions of traditional thinking, non-acceptance of virtual education and marginal view of education as intervening conditions, which can be identified with Strategies such as the growth of virtual knowledge and the promotion of family culture took action to improve the conditions to achieve outcomes such as improving the learning of marginal students and reducing inequalities.

    Keywords: virtual education, marginalized education, shiraz
  • AliAsghar Sadabadi *, Fahimeh Azmoudeh, Kiarash Fartash Pages 167-181

    The institution of the university in a community is the driving force behind the students' behavioral ethics and the spread of elitism and sophistication among them. The university can prove its work by nurturing a skilled and capable force. Of course, with the review of the process of higher education this is not very satisfactory. Therefore, in order to optimize the performance of higher education in the process of scientific / cultural development and nurture the creative and creative value of the Center for Innovation and Social Entrepreneurship of Imam Sadegh University, to support this important goal is to support efforts to identify problems and provide innovative solutions. Entrepreneurial and problem solving, it strived to provide the best conditions, facilities and opportunities for the transfer of global knowledge to our country's youth to protect the elites and ideas of Iranian youth. Therefore, with the establishment of a student government based on an educational model (work and experience) designed to empower participants in this project, utilizing the capacity of the university institution and devoid of the usual political categories. The steps of this plan are outlined in this article, using the action research method.

    Keywords: Higher education, university, student government, Entrepreneurship, Creativity
  • Shahrbanoo Khoshkab * Pages 183-198
    Aim

    The aim of the current research was to identifying and validating the themes of development of group and organizational Qualifications in faculty members.

    Methodology

    In the qualitative part, the phenomenological method and semi-structured interviews were used with 13 faculty members of universities and research institutes in Tehran, who were selected by the method of purposive chain sampling. The data obtained from the interview were also evaluated by thematic analysis method. In the quantitative part, using a descriptive-survey method, the data was collected using a researcher-made questionnaire taken from the qualitative part of the research from the number of 150 faculty members selected by the stratified random sampling method from 26 faculties and four campuses of the University of Tehran, and then they were analyzed using structural equation method and Shannon entropy algebraic method.

    Results

    The achievement of the qualitative part of the research is the identification of the comprehensive theme of improvement in the level and appropriateness of management-leadership competencies with the dimensions of "enhancement of scientific and social scouting ability, improvement of the ability to lead multifaceted relations, improvement of understanding of organizational structure and culture, improvement of organizational knowledge and administrative management. educational unit", and the overarching theme of improvement in the level and appropriateness of leadership qualifications with the dimensions of "improving the knowledge of educational policy analysis, improving the ability to plan and develop education, improving the skill of managing administrative affairs and human resources, improving the skill of advancing financial affairs , improving the ability to administer social affairs. In the quantitative part, the achievement of the first and second order factor analysis confirmed the validity of the research model. Also, the dimension of improving the ability to guide multifaceted relations, improving the skill of understanding organizational structure and culture, and the dimension of improving the skill of promoting administrative affairs and human resources, respectively, with Shannon's entropy coefficient equal to 0.27 and 0.23, are the most important in the development of group human capital and The organization had faculty members.

    Conclusions and suggestions: 

    development of group and organizational Qualifications in faculty members is a different paradigm and approach to human resources before it is a stream for developing the competencies of faculty members. Academic institutions, as a symbol of learning and knowledge-oriented organizations, should have leaders and role models with scientific and ethical origins at the domestic and foreign levels, in order to fulfill their role of scientific leadership, an approach that requires universities.

    Innovation and originality:

    They can achieve it by improving the platform for empowering and developing of group and organizational Qualifications in faculty members and creating motivation in the field of scientific exchanges with a focus on professional ethics, responsibility and accountability.

    Keywords: Human capital development, management Qualifications, leadership Qualifications, steering Qualifications, faculty members
  • Mahbubeh Arab Kalmeri *, Mahmoud Yahyazadeh Far, Neda Tahmasbi Roshan, Mohsen Razaghi Oji Talar Pages 199-212
    Aim

    Academic environments have unique characteristics that result from their expectations, climate, and organizational culture. Discussion culture is the main method of communication in higher education that requires its competencies. The aim of this study was to investigate the effect of university administrators' competencies on conflict resolution strategies at Babol University of Medical Sciences.

    Methodology

    This study is applied in terms of purpose and descriptive survey and cross-sectional in terms of the data collection method. The statistical population in this study was administrators of Babol University of Medical Sciences. by stratified random sampling, the statistical sample size was 72 people. The Feld method and questionnaire tool were used to collect research data. The structural equation method and Smart PLS software were used to analyze the collected data.

    Finding

    Data analysis showed there is a significant relationship between managers' competencies and the conflict resolution style of managers at Babol University of Medical Sciences. There was the highest relationship between social competence (0.8)  and managerial competence (0.68)  with the style of collaboration in conflict management.

    Conclution: 

    One of the characteristics of effective managers is to pay attention to establishing trust-based communication with employees. Social and managerial competencies help managers to use the best appropriate conflict management strategy in the organization. The collaboration style is a positive strategy in conflict resolution. By using the collaboration style, people are looking for solutions that are consistent with their interests and will preserve effective relationships.

    Innovation and originality:

     Identifying and explaining the relationship between managers' managerial, social, and individual competencies and the three strategies of collaboration, competition, and avoidance in conflict management at university.

    Keywords: conflict resolution strategies, managers' competencies, University of Medical Sciences