فهرست مطالب

سلامت و مراقبت - سال بیست و چهارم شماره 4 (زمستان 1401)

فصلنامه سلامت و مراقبت
سال بیست و چهارم شماره 4 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آزیتا منشی زاده، خدیجه نصیریانی، مهسا خدایاریان، حسین شاکرفر، احمدرضا فلاح فراغه * صفحات 298-309
    زمینه و هدف

    پرستاران بخش‫های مراقبت ویژه با توجه به شرایط مراقبت از بیماران دارای وضعیت وخیم، نیازمند صلاحیت بالینی قابل توجهی هستند. با توجه به کمبود پرستار با تجربه، گاهی بکارگیری پرستاران تازه کار در این بخش‫ها ضرورت دارد که خود، نیازمند اجرای مداخلات برای توانمندسازی سریع آنها است. در این مطالعه تاثیر اجرای برنامه آشناسازی چندجانبه بر صلاحیت بالینی پرستاران تازه کار شاغل در بخش‫های ویژه بیمارستان‫های دولتی شهر یزد مورد بررسی قرار گرفت.

    روش کار

    در این مطالعه نیمه تجربی، تمامی 32 پرستار تازه کار شاغل در بخش های مراقبت ویژه مراکز آموزشی- درمانی شهر یزد با روش سرشماری انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه کنترل و آزمون (19 نفر گروه کنترل و 13 نفر گروه آزمون) قرار داده شدند. گروه آزمون، یک برنامه آشناسازی چندجانبه شامل 20 ساعت جلسه آموزشی، حمایتی و مشاوره ای در طول 6 ماه دریافت نمودند و موضوعات آموزشی برای گروه کنترل به شکل کتابچه آموزشی بدون برگزاری کلاس‫های حضوری جهت مطالعه در اختیار آنها قرار گرفت. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه صلاحیت بالینی پرستاران بود که به صورت خودارزیابی قبل از مداخله، بلافاصله بعد از مداخله و پس از سه ماه تکمیل شد. داده ها در نرم افزار SPSS-22 وارد شده و از آزمون‫های آماری توصیفی (میانگین، انحراف معیار و فراوانی مطلق و نسبی) و استنباطی (آزمون آماری تی مستقل، تی زوجی و آزمون اندازه های تکراری) استفاده شد.

    یافته ها

    در گروه آزمون، نمره صلاحیت بالینی پرستاران تازه کار شاغل در بخش های مراقبت ویژه بر اساس خودارزیابی قبل از مداخله، بلافاصله بعد و سه ماه پس از آن به ترتیب 75/7±156/7، 55/75±176/24 و 23/65±191/4 و در گروه کنترل 24/2±144/65، 26/95±140/08 و 16/5±132 بود که تفاوت معنی داری بین دو گروه وجود داشت (0/05>p).

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان داد برنامه آشناسازی چندجانبه متشکل از آموزش مشاوره، نظارت و حمایت با بهره‫گیری از روش‫های آموزش تیوری و عملی و در حیطه های مختلف می‫تواند همراه با افزایش صلاحیت بالینی پرستاران تازه کار شود. بنابراین تداوم استفاده از این برنامه در آموزش‫های بدو خدمت و بازآموزی و در سایر بخش‫های پرستاری توصیه می‫شود.

    کلیدواژگان: صلاحیت بالینی، پرستار تازه کار، برنامه آشناسازی، خودارزیابی
  • جبار حیدری فرد *، نیلوفر صمدی، حمیده عظیمی لولتی، علی اصغر نادی قرا، مریم رستم وند صفحات 310-319
    زمینه و هدف

    پرستاری در راس حرفه هایی با شیوع بالای مشکلات شغلی، جسمی و روانی به شمار می آید. این در حالی است که شرایط کاری غیرقابل پیش بینی در بخش های روانپزشکی می تواند نتایج ناخوشایند و مضر زیادی مانند استرس، فشارکاری، فرسودگی شغلی و عدم رضایت از شغل را به دنبال داشته باشد. مطالعه حاضر با هدف مقایسه نشخوار ذهنی و تکانشگری در پرستاران بخش های روانپزشکی و غیرروانپزشکی بیمارستان های دولتی زارع و امام شهر ساری انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی تحلیلی روی 279 نفر از پرستاران شاغل در بخش های روانپزشکی (93 نفر) و غیرروانپزشکی (186 نفر) که به صورت تصادفی‎ ساده انتخاب شدند، انجام گرفت. ابزار پژوهش شامل فرم اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه های نشخوار ذهنی، تکانشگری و رضایت شغلی مینه سوتا بود. داده ها با نرم افزار SPSS-24و آزمون های آماری مجذور کای دو، تی و ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    میانگین نمره بعد شناختی، حرکتی و عدم برنامه ریزی تکانشگری در پرستاران بخش های روان به ترتیب 98/15±13/2، 61/67±11/2 و 1/88±15/50 و در بخش های غیر روانپزشکی 2/50±75/ 14، 3/14±12/84 و 21/49±16/2 بود (0/01=p). همچنین میانگین نمره نشخوار ذهنی پرستاران بخش روانپزشکی، 4/47±24/81 و غیرروانپزشکی 68/4±85/25 بود که این اختلاف از نظر آماری معنی دار دیده شد (0/05>p).

    نتیجه گیری

    براساس نتایج، نشخوار ذهنی و تمامی ابعاد تکانشگری در پرسنل پرستاری بخش های غیرروانپزشکی بیش از پرستاران شاغل در بخش های روانپزشکی بود. لذا، انجام مداخلاتی برای کنترل نشخوار ذهنی و تکانشگری پرستاران شاغل در مراکز درمانی به منظور ارایه خدمات ایمن و با کیفیت به بیماران توصیه می شود.

    کلیدواژگان: نشخوار ذهنی، تکانشگری، پرستار، بخش روان
  • پروین محمدی *، شیرین مددکار، زهره کریمیان کاکلکی، شیرین میرزائیان صفحات 320-330
    زمینه و هدف

    یکی از ابزارهای اساسی در تغییر سبک زندگی و ادراک بیماری، وجود برنامه آموزشی با استفاده از روش‫های نوین آموزشی می‫باشد. پژوهش حاضر با هدف تاثیر آموزش چند رسانه‫ای با رویکرد مدل لونتال بر سبک زندگی و درک از بیماری در بیماران مبتلا به فیبریلاسیون دهلیزی انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه نیمه تجربی، 60 بیمار مبتلا به فیبریلاسیون دهلیزی در سال 1401 در بیمارستان کاشانی شهرکرد به صورت تصادفی به دو گروه مداخله (30 نفر) و کنترل (30 نفر) تقسیم شدند. در گروه مداخله علاوه بر اقدامات معمول، دو جلسه آموزش مجازی از طریق نرم افزار چند رسانه ای (صدا، فیلم، تصویر و انیمیشن) تحت عنوان کارگاه آموزشی 4 ساعته برای بیماران در تاریخ و ساعت هماهنگ شده با کمک برنامه ادوبی کانکت برگزار گردید. در گروه کنترل، مداخلات روتین انجام گرفت. بعد از اتمام کارگاه، سبک زندگی و ادراک بیماری با استفاده از پرسشنامه‫های سبک زندگی والکر و ادراک بیماری اندازه گیری شد. آنالیز داده ها با استفاده از آزمون های تی مستقل و تی زوجی انجام گرفت.

    یافته ها

    میانگین امتیاز سبک زندگی و ادراک بیماری بین دو گروه مداخله و کنترل قبل از مطالعه تفاوت آماری معنی‫داری نداشت (=0/041 p)، در حالی که بعد از اجرای مداخله، میانگین نمرات سبک زندگی و ادراک بیماری در گروه مداخله در مقایسه با گروه کنترل به طور معناداری افزایش پیدا کرده بود (p≤ 0/001).

    نتیجه گیری

    آموزش مجازی چند رسانه ای منجر به ارتقاء سبک زندگی و ادراک بیماری در بیماران مورد مطالعه شده است. توصیه می شود مداخلات آموزشی جهت بهبود سبک زندگی و ادراک بیماری در بیماران مبتلا به فیبریلاسیون دهلیزی انجام گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش چند رسانه ای، سبک زندگی، ادراک بیماری، فیبریلاسیون دهلیزی
  • مریم حیدری *، مریم کشاورزی نژاد صفحات 331-341
    زمینه و هدف

    پس درد یا انقباضات دردناک رحمی پس از زایمان از مشکلات شایع بعد از زایمان است که پیامدهای مضری برای مادر و نوزاد دارد. امروزه استفاده از گیاهان دارویی و طب سنتی در کاهش پس درد مدنظر قرار گرفته است. در این کارآزمایی بالینی، تاثیر عصاره هیدروالکلی گیاه کیسه کشیش بر پس دردها و خونریزی‫های زایمانی مورد بررسی قرار گرفت.

    روش کار

    در یک کارآزمایی بالینی سه کور شاهددار تصادفی شده، تعداد 110 نفر از مادران با زایمان طبیعی در بیمارستان ولایت دامغان به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به روش تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. در گروه مداخله علاوه بر کپسول مفنامیک اسید 250 میلی‫گرمی خوراکی، قطره زیرزبانی عصاره هیدروالکلی گیاه کیسه کشیش داده شد. گروه کنترل قطره زیرزبانی پلاسبو و کپسول مفنامیک اسید 250 میلی‫گرمی خوراکی را دریافت نمودند. پس درد زایمانی با مقیاس دیداری درد در 6 ساعت اول، هر یک ساعت ارزیابی شده و سپس هر 6 ساعت یک بار تا 24 ساعت اول پس از زایمان اندازه گیری و ثبت شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-20 و آزمون‫های آماری تی مستقل، من- ویتنی، کای دو و آنالیز واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    حجم خونریزی ساعت دوم و سوم در گروه مداخله به طور معنی داری کمتر بود. میانگین شدت درد در ساعات 24،18،12،6،5،3،2،1 در گروه مداخله کمتر از گروه کنترل بود. فقط در شدت درد ساعت چهارم، بین دو گروه تفاوت معنی دار وجود نداشت (830/0p=). تحلیل واریانس نشان داد که شدت درد در زمان‫های مختلف در گروه مداخله با گروه کنترل تفاوت معنی‫داری داشته و در گروه مداخله کمتر بود (026/0p=).

    نتیجه گیری

    علیرغم تاثیر زمان در کاهش شدت پس درد زایمانی، شدت درد در زمان های مختلف در گروه مداخله به‫طور معنی داری کمتر بود، پس می‫توان گفت تجویز عصاره گیاه کیسه کشیش بر کاهش شدت پس دردهای زایمانی موثر است.

    کلیدواژگان: پس درد، گیاه کیسه کشیش، دوره پس از زایمان
  • سیما عسکری، نعمت ستوده اصل *، پرویز صباحی، راهب قربانی صفحات 342-354
    زمینه و هدف

    وسواس فکری عملی یکی از اختلالات جدی روانشناختی است که می تواند عملکرد طبیعی فرد را با مشکل مواجه کرده و لازم است مورد توجه و درمان قرار گیرد. هدف این مطالعه، مقایسه اثربخشی درمان فعال سازی رفتاری و درمان شناختی- رفتاری مبتنی بر ذهن آگاهی بر تنظیم شناختی هیجان و کارکردهای اجرایی در افراد مبتلا به وسواس فکری- عملی بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل 42 بیمار مبتلا به اختلال وسواس فکری- عملی شهرستان کرج در سال 1400 بود که به صورت تصادفی در سه گروه درمان فعال سازی رفتاری، درمان شناختی- رفتاری مبتنی بر ذهن آگاهی و گروه کنترل جایگزین شدند. از پرسشنامه های تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی و همکاران (2006) و کارکردهای اجرایی نجاتی (2013) برای اندازه گیری اثربخشی درمان‫ها استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و تحلیل کوواریانس چندمتغیره و نرم‫افزار SPSS-18 انجام گردید.

    یافته ها

    بین اثربخشی درمان فعال سازی رفتاری و درمان شناختی- رفتاری مبتنی بر ذهن آگاهی بر راهبردهای تنظیم شناختی سازش یافته هیجان، تفاوت آماری معناداری وجود داشت (57/71F=،0/001 =p)، اما این دو روش درمانی بر بهبود کارکردهای اجرایی بیماران تاثیرگذار نبود.

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد که درمان مبتنی بر فعال سازی رفتاری و شناختی- رفتاری مبتنی بر ذهن آگاهی می‫تواند باعث افزایش راهبردهای شناختی سازش یافته در افراد مبتلا به وسواس فکری- عملی شود، اما بر کارکردهای اجرایی بیماران مبتلا به وسواس فکری- عملی موثر نیست. بنابراین از طریق این دو روش درمانی می‫توان به افزایش تنظیم شناختی در بیماران مبتلا به وسواس فکری- عملی کمک کرد.

    کلیدواژگان: درمان فعال سازی رفتاری، درمان شناختی- رفتاری مبتنی بر ذهن آگاهی، تنظیم شناختی هیجان، کارکردهای اجرایی، وسواس فکری- عملی
  • حبیبه صالحی عالی، علی شیخ الاسلامی*، سمیه تکلوی صفحات 355-367
    زمینه و هدف

    مشکلات و اختلالات جنسی شایع تر از آن است که قبلا تصور می شد. بنابراین نیازمند توجه مطالعاتی و درمانی است. بر این اساس مطالعه حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش بازسازی شناختی بر خودکارآمدی جنسی و احقاق جنسی زنان دارای مشکلات جنسی انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش از نوع نیمه تجربی بود که با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه زنان 25 تا 40 سال دارای مشکلات جنسی مراجعه کننده به مراکز رواندرمانی اختلالات جنسی سطح شهر اردبیل در سال 1400 بودند که از این تعداد 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه اختلالات جنسی زنان ایزودوری و همکاران، خودکارآمدی جنسی وزیری و شاخص احقاق جنسی هالبرت استفاده شد. برای گروه آزمایش، هشت جلسه 75 دقیقه ای آموزش درمان بازسازی شناختی طبق پروتکل راو و کاکار اجرا گردید. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیری در نرم افزار SPSS-20 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    بر اساس یافته ها، میانگین نمره پیش آزمون متغیر خودکارآمدی جنسی برای گروه بازسازی شناختی 11/40 و برای پس آزمون میانگین 18/53 بود. همچنین برای گروه کنترل، میانگین نمره پیش آزمون12/06 و میانگین نمره پس‫آزمون 12/33 بدست آمد. برای متغیر احقاق جنسی میانگین نمره پیش آزمون برای گروه بازسازی شناختی55/13 و میانگین نمره پس آزمون 70/06 بود. برای گروه کنترل، میانگین نمره پیش آزمون 55/53 و میانگین نمره پس آزمون 55/93 بود. با توجه به نتایج بدست آمده، شرایط آزمایشی و آموزش بازسازی شناختی جنسی بر افزایش خودکارآمدی جنسی (534F/452،p< 0/001) و احقاق جنسی (405F/73،p<0/01) گروه آزمایش (گروه بازسازی شناختی) دلالت داشته و نشان دهنده تاثیرگذاری این روش بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های تحقیق، می توان گفت آموزش بازسازی شناختی می تواند میزان خودکارآمدی جنسی و احقاق جنسی زنان دارای مشکلات جنسی را افزایش دهد. بنابراین مشاوران و درمانگرها می توانند از روش درمانی مذکور برای افزایش خودکارآمدی جنسی و احقاق جنسی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: آموزش بازسازی شناختی جنسی، خودکارآمدی جنسی، احقاق جنسی، مشکلات جنسی
  • نازیلا آغبلاقی، علی نقی اقدسی *، حسین رستمی، احد آهنگر صفحات 368-379
    زمینه و هدف

    پرستاری شغلی پر از استرس شناخته شده و فشار روانی ناشی از عوامل تنش زای موجود، هم به فرد و هم بر سازمان اثر نامطلوبی دارد. هدف از این تحقیق، تعیین اثربخشی کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر خستگی روانی، استرس ادراک شده و تنظیم هیجان پرستاران بیمارستان شفای شهر ارومیه بود.

    روش کار

    روش تحقیق حاضر نیمه تجربی، با طرح پیش آزمون- پس آزمون و با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش، کلیه پرستاران بیمارستان شفای شهر ارومیه (200 نفر) بود که از بین آن ها 30 نفر به روش هدفمند انتخاب و با روش تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. ابزارهای جمع آوری داده ها شامل مقیاس خستگی روانی، پرسشنامه هیجانات و مقیاس استرس ادراک شده بود. روش اجرا به این ترتیب بود که قبل از اجرای مداخله در هر گروه، سه پرسشنامه به عنوان پیش آزمون اجرا شد. پس از آن مداخلات روی گروه آزمایش انجام و در نهایت مجددا همین پرسشنامه ها به عنوان پس آزمون توسط شرکت کنندگان هر دو گروه تکمیل گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون کوواریانس چندمتغیره در نرم افزار SPSS-22 انجام شد.

    یافته ها

    میانگین نمرات خستگی روانی پرستاران در مراحل قبل و بعد از مداخله در گروه آزمایش به ترتیب1/68±7/13 و 1/68±10/6 و در گروه کنترل به ترتیب 3/61±10/8 و 2/99±11/27 بود. میانگین نمرات استرس ادراک شده در مراحل قبل و بعد از مداخله در گروه آزمایش به ترتیب 6/42±35/6 و 3/99±29/73 و در گروه کنترل به ترتیب 5/82±37/8 و6/97±36/6 و میانگین نمرات تنظیم هیجان در مراحل قبل و بعد از مداخله در گروه آزمایش به ترتیب 4/36±60/53 و 7/49±65/6و در گروه کنترل به ترتیب 5/54±61/33 و 5/53±60/87 بود. نتایج نشان داد میانگین نمرات خستگی روانی، استرس ادراک شده و ذهن آگاهی گروه آزمایش پس از مداخله در مقایسه با گروه کنترل به طور معناداری کاهش پیدا کرده است (0/01>p).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی منجر به بهبود سطح استرس ادراک‫ شده و بهبود خستگی روانی و سطح تنظیم هیجان در گروه پرستاران می‫شود. بنابراین استفاده از این مداخله برای توانمندسازی روانشناختی و تنظیم هیجان پرستاران پیشنهاد می‫شود.

    کلیدواژگان: کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی، خستگی روانی، استرس ادراک شده، تنظیم هیجان، پرستار
  • محمد عباس زاده، توکل آقایاری هیر، مهناز جبرائیلی، ابراهیم محمدپور * صفحات 380-391
    زمینه و هدف

    پرستاران همواره تنش ها و چالش های شغلی زیادی را متحمل می شوند که می تواند تاب آوری شغلی آنان را تحت تاثیر قرار دهد. اما به اشتراک گذاری دانش و تجربیات جدید می تواند نقش موثری در تقویت توانایی تاب آوری آنان داشته باشد. در این راستا تحقیق حاضر با هدف تعیین ارتباط تاب آوری شغلی با اشتراک دانش در پرستاران مراکز آموزشی درمانی تبریز انجام شد.

    روش کار

    روش تحقیق حاضر توصیفی همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه پرستاران مراکز آموزشی درمانی تبریز بودند که 351 نفر از آن ها به شیوه نمونه گیری طبقه ای مبتنی بر سهم برای مطالعه انتخاب شدند. داده ها با استفاده از فرم اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه های تاب آ وری شغلی و اشتراک دانش جمع آوری گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS-22 و آزمون های تی، همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میزان تاب آوری شغلی پرستاران در یک مقیاس 100-0، برابر با 4/56 (انحراف معیار= 03/0) و میزان اشتراک دانش نیز برابر با 7/67 (انحراف معیار= 032/0) بود. طبق نتایج روابط دومتغیره، رابطه میان تاب آوری شغلی پرستاران با متغیرهای اشتراک دانش (402/0r=، 001/0p<) و ابعاد سه گانه آن شامل؛ اشتراک بهترین شیوه کار (353/0r=، 001/0p<)، اشتراک خطا و اشتباه (204/0r=، 001/0p<) و ترویج ایده (435/0r=، 001/0p<) و نیز متغیرهای سن (311/0r=، 001/0p<) و بیمارستان محل خدمت (تاب آوری شغلی پایین پرستاران بیمارستان های کروناپذیر در مقایسه با سایر بیمارستان ها) معنادار بود (001/0p<). نتایج مدل رگرسیونی نیز نشان داد که ابعاد سه‫گانه اشتراک دانش، سن و جنسیت (علی رغم عدم معناداری این متغیر در روابط دو متغیره) در مدل باقی ماندند (26/0R2=) و میزان تبیین کنندگی ترویج ایده بیش از سایر متغیرها مشاهد شد (292/0=Beta).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته ها اشتراک دانش و ابعاد آن تاثیر مثبتی بر تاب آوری پرستاران داشت. بنابراین، بیمارستان ها باید از طریق ارایه پاداش و تشویق پرستارانی که ایده و تجربیات جدیدی ارایه می کنند، از آنان حمایت کنند. میزان تاب آوری پرستاران زن کمتر از مردان بود که لزوم توجه بیش از پیش به پرستاران زن را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: تاب آوری، اشتراک دانش، کووید-19، پرستاران
|
  • A Monshizadeh, Kh Nasiriani, M Khodayarian, H Shakerfar, A Fallahfaragheh * Pages 298-309
    Background & aim

    Nurses of Intensive Care Units (ICUs) require significant clinical competence due to the critical condition of patients and the optimal use of modern medical equipment. Due to the lack of experienced nurses, it is sometimes necessary to recruit new nurses in these departments, which requires the implementation of interventions to empower them quickly. This study aimed to investigate the impact of the multi-faceted familiarization program on the clinical competence of beginner nurses working in Intensive Care Units of public hospitals in Yazd.

    Methods

    In this quasi-experimental study, the respondents were selected by census sampling method. A number of 32 Beginner nurses working in special departments of teaching hospitals in Yazd city were randomly assigned to two control and test groups (19 people in the control group and 13 people in the test group) with moderate and poor clinical qualifications to enter the study. They received the test of the Multidimensional Orientation program including 20 hours of training, support and counseling during 6 months. Educational subjects for the control group were provided to them in the form of educational booklets without holding face-to-face classes. The tool for data collection was the nurses' clinical competence questionnaire, which was completed and compared in the form of self-assessment before the intervention, immediately after the intervention and after three months. The data was entered into SPSS software version 22 and descriptive statistical tests (mean, standard deviation and absolute and relative frequency) and inferential (independent t-test, paired t-test and repeated measures test) were became used.

    Results

    The clinical competency scores of nurses working in ICUs based on self-assessment before the intervention was (156.75±7.7), immediately after the program was (176.55±24.75), and three months later was (191.4±23.65) for the experimental group. These scores for the control group before the intervention was (144.65±24.2), immediately after the program was (140.8±26.85), and three months later was (132±16.5). So, there was a significant difference between the two groups.

    Conclusion

    The current study showed that the Multidimensional Orientation program consisting of counseling, supervision and support training using theoretical and practical training methods in different fields can increase the clinical competence of novice nurses. Therefore, it is recommended to continue using this program in pre-service training and retraining and in other nursing departments

    Keywords: Clinical Competency, Beginner Nurses, Multidimensional Orientation Program, Intensive Care Units
  • J Heydari Fard *, N Samadi, H Azimi Lolaty, A Nadi Ghara, M Rostamvand Pages 310-319
    Background & aim

    Nursing is viewed as a profession with a high prevalence of occupational, physical, and psychological problems. This study aimed to determine and compare subjective rumination and impulsivity among nurses working in psychiatric and non-psychiatric wards in Zare and Imam Hospitals, Sari.

    Methods

    This is a descriptive-analytic study done on 279 nurses of Sari, Zare and Imam Hospitals’ psychiatric (186) and non-psychiatric (93) wards, selected by simple random sampling. Research tools included demographic-occupational questionnaires, the short version of Ruminative Response Scale (RRS), and Barratt Impulsiveness Scale and Minnesota job satisfaction questionnaire (MSQ). Data were analyzed by SPSS-24 software through Chi-square, t-test, and Pearson’s correlation coefficient with significance.

    Results

    The mean score of cognitive, motor, non-planning impulsivity of nurses working in psychiatric wards’ nurses were 13.98±2.15, 11.61±2.67 and 15.50±1.88; and at non-psychiatric wards’ those variables were 14.75±2.50, 12.84±3.14, 16.21±2.49 (p=0.01). Moreover, the mean score of rumination of psychiatric and non-psychiatric wards’ nurses were (24.81±4.47) and (25.85±4.68), respectively, being statistically significant (p=0.05).

    Conclusion

    According to the obtained results, rumination and all dimensions of impulsivity were higher than average among nursing staff in non-psychiatric departments and lower than average in psychiatric department. According to the results, based on the presence of rumination and impulsivity among the nursing staff of different departments of the hospital, interventions can be designed to control rumination and impulsivity and provide safe and quality services to patients.

    Keywords: Rumination, Impulsivity, Nurse, Psychiatric Nurse
  • P Mohammadi *, SH Madadkar, Z Karimiankakolaki, SH Mirzaeian Pages 320-330
    Background & aim

    One of the basic tools in changing the lifestyle and the patients’ perception of the disease is the existence of an educational program using innovative teaching methods. The present study was conducted to determine the effect of multimedia education with the Leventhal’s Model approach on the lifestyle and understanding of the disease in patients with atrial fibrillation.

    Methods

    In this quasi-experimental study, 60 patients with atrial fibrillation were randomly assigned into two intervention (n=30) and control (n=30) groups at Kashani Shahrekord hospital during the year of 2022. In the intervention group, two virtual training sessions were held through multimedia software (voice, video, image and animation) under the title of 4-hour training workshop for patients on the date and time coordinated with the help of Adobe Connect program. There was no intervention in the control group. After the workshop, lifestyle and disease perception were measured using Walker’s lifestyle and disease perception questionnaire. Data analysis was done using independent t and paired t-tests.

    Results

    There was no statistically significant difference in the average score of lifestyle and disease perception between the two intervention and control groups before the study, and the two groups were homogeneous (p=0.041). However, the average score of lifestyle and disease perception in the intervention group has increased significantly after the implementation of the intervention compared to the control group (p≤0.001).

    Conclusion

    Multimedia virtual education has led to the improvement of patients’ lifestyles and disease perception. It is recommended to carry out educational interventions to improve lifestyle and disease perception in patients with atrial fibrillation.

    Keywords: Multimedia Education, Lifestyle, Disease Perception, Atrial Fibrillation
  • M Heydari *, M Keshavarzynejad Pages 331-341
    Background & aim

    Postpartum pain or painful uterine contractions are one of the most common postpartum problems. This pain is affected by various factors and has maternal and neonatal adverse consequences. Nowadays, herbal and traditional remedies have been considered for management of this pain. The aim of this study was to evaluate the effect of hydroalcoholic extract of priest sachet Capsella bursa-pastoris on postpartum pain and volume of bleeding in women referring to Damghan Hospital affiliated to Semnan University of Medical Science.

    Method

    In this clinical trial, 110 mothers with vaginal delivery were enrolled. Inclusion criteria were postpartum pain criteria of four and more. Patients were randomly assigned into two groups, the first group received hydroalcoholic extract of Capsella bursa-pastoris and the other received placebo. Visual scale of pain was used to assess postpartum pain. Data were analyzed by SPSS-20 software using independent t-test, Mann-Whitney, Chi-square and analysis of variance with repeated measures and linear regression at significance level less than 0.05.

    Results

    The mean age was 29.13±6.6 years. The two groups were matched in terms of age and other factors including cultural and economic status, parity, delivery, and abortion, history of stillbirth and curettage, anthropometric indices, administration of oxytocin during labor, labor conditions and neonatal factors. There was no significant difference between the two groups in receiving of analgesics. Analysis of variance showed that time had a significant effect on pain severity, however, pain intensity at different times in the intervention group was significantly lower than control group (p=0.026).

    Conclusion

    Despite the effect of time on decreasing of postpartum pain, the severity of pain at different times in the intervention group was significantly lower than control group and recommended for postpartum pain.

    Keywords: Postpartum Pain, Capsella bursa-pastoris, Herbal, Clinical Ttrial
  • S Askari, N Sotoudeh asl *, P Sabahi, Raheb Ghorbani Pages 342-354
    Background & aim

    Obsessive-compulsive disorder is one of the serious psychological disorders that can hinder the normal functioning of the affected person, so it should be treated. The purpose of this study was to compare the effectiveness of behavioral activation therapy and cognitive-behavioral therapy based on mindfulness on cognitive regulation of emotion and executive functions in people with obsessive-compulsive disorder.

    Methods

    This semi-experimental study was a pretest-posttest design with a control group. The statistical population included 42 patients suffering from obsessive-compulsive disorder in Karaj city in 2022. The sample randomly assigned to three groups: behavioral activation therapy, cognitive-behavioral therapy based on mindfulness, and a control group. Garnevsky et al.'s (2006) and Najati's (2013) executive function questionnaires were used to measure the effectiveness of treatments. Descriptive statistics and multivariate covariance analysis were used for data analysis using SPSS-18 software.

    Results

    There is a statistically significant difference between the effectiveness of behavioral activation therapy and cognitive-behavioral therapy based on mindfulness on cognitive regulation strategies adapted to emotions (F=57.71, p=0.001), but these two treatment methods improve the executive functions of patients. It has not been effective.

    Conclusion

    It can be claimed that the treatment based on behavioral and cognitive-behavioral activation based on mindfulness has been able to increase adapted cognitive strategies in people suffering from obsessive-compulsive disorder, but it has not been effective on the executive functions of patients with obsessive-compulsive disorder. Therefore, through these two treatments, it is possible to increase cognitive regulation in patients with obsessive-compulsive disorder

    Keywords: Behavioral Activation Therapy, Cognitive-behavioral Therapy based on Mindfulness, Cognitive Emotion Regulation, Executive Functions, Obsessive-compulsive
  • H Salehi Ali, A Sheykholeslami *, S Taklavi Pages 355-367
    Background & aim

    Sexual problems and disorders are more common than previously thought. Therefore, it requires study and treatment attention. Therefore, the present study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of sexual cognitive reconstruction training on sexual self-efficacy and sexual assertiveness of women with sexual problems.

    Methods

    The research method was semi-experimental which was carried out with a pre-test and post-test design with a control group. The statistical population of the research included all women in the range of 25 to 40 years with sexual problems who were referred to the psychiatric centers of Ardebil in 2022. 30 women were selected with the available sampling method. They were randomly replaced in the experimental and control groups. To collect data, the questionnaire of women's sexual disorders (Izodori et al., 2010), sexual Self-efficacy of vaziri-latfi kashani (2009) and Hulbert's sexual assertiveness index (1992) were used. Then experimental group received 8 sessions of 90 minutes of cognitive restructuring therapy (Rao and Kakar, 2019). Data analysis was done with MANCOVA multivariate analysis of covariance test with SPSS20 software.

    Results

    Based on the findings, the average pre-test score of sexual self-efficacy for the cognitive reconstruction group is 11.40 and post-test is 18.53. Also, for the control group, the average pre-test score is 12.06 and post-test is 12.33.
    For sexual assertiveness, the average score of pre-test for the cognitive reconstruction group is 55.13 and post-test is 70.06. Also, for the control group, the average score of pre-test is 55.53 and post-test is 55.93. The experimental conditions were effective on increasing sexual self-efficacy (F=534.452, p<0.001) and sexual assertiveness (F=405.73, p<0.01) of the experimental group. Due to the results, sexual cognitive reconstruction training can increase the rate of sexual self-efficacy and sexual assertiveness of women with sexual problems.

    Conclusion

    Therefore, counselors and therapists can use that treatment method to increase sexual Self-efficacy and sexual assertiveness

    Keywords: Sexual Cognitive Reconstruction Training, Sexual Self-efficacy, Sexual Assertiveness, Sexual Problems
  • N Aghbolaghi, A Aghdasi *, H Rostami, Ahad Ahangar Pages 368-379
    Background & aim

    Nursing is known to be a stressful job, and the psychological pressure caused by existing stressors has an adverse effect on both the individual and the organization.The purpose of this study was to examine the effectiveness of mindfulness based stress reduction (MBSR) on mental fatigue, perceived stress, and emotion regulation in nurses of Shafa hospital in Urmia.

    Methods

    The current research method was semi-experimental, with a pre-test-post-test design and a control group. The statistical population of the research was all the nurses of Shafai Hospital in Urmia city (200 people), among whom 30 people were selected in a targeted way and were replaced by random method in two experimental and control groups. Data collection tools included psychological fatigue scale, emotion questionnaire and perceived stress scale. The implementation method was in the order that first the subjects were selected by the screening method and divided into two separate experimental groups. And before the implementation of the intervention in each group, three questionnaires were administered as a pre-test on the participants of all groups. After that, each experimental intervention was implemented on separate experimental groups, and finally, the same questionnaires were again implemented as a post-test on the participants of both experimental groups. Data analysis was done using multivariate covariance test in SPSS22 software.

    Results

    The average scores of nurses' mental fatigue before and after the intervention in the experimental group were 7.13±1.68 and 10.6±1.68 respectively and in the control group 10.8±3.61 and 2.99 respectively. It was ± 27.11. The average scores of perceived stress in the stages before and after the intervention in the experimental group were 35.6±6.42 and 29.73±3.99, respectively, and in the control group, 37.8±5.82 and 6.97±6, respectively. 36.36 and the average emotion regulation scores before and after the intervention in the experimental group were 60.53±4.36 and 65.6±7.49 respectively and in the control group 61.33±5.54 and 87.53±53 respectively. It was 60/ The results showed that the average scores of mental fatigue, perceived stress, and mindfulness in the experimental group, after the intervention of stress reduction based on mindfulness, have decreased significantly compared to the control group (p<0.01).

    Conclusion

    The results showed that stress reduction training based on mindfulness leads to improvement of perceived stress level and improvement of mental fatigue and level of emotion regulation in the group of nurses. Therefore, it is suggested to use this intervention for psychological empowerment and emotion regulation of nurses

    Keywords: Mindfulness Based Stress Reduction, Mental Fatigue, Perceived Stress, Emotion Regulation, Nurses
  • M Abbaszadeh, T Aghayari Hir, M Jabraeili, E Mohammadpour * Pages 380-391
    Background & aim

    Nurses always suffer many job tensions and challenges that can affect their career resilience. Sharing knowledge and new experiences can play an effective role in strengthening their resilience. The present study was conducted with the aim of investigating the relationship between career resilience and knowledge sharing in nurses of medical education centers in Tabriz.

    Methods

    A descriptive design was used to conduct this study. The statistical population of the study included nurses from medical education centers affiliated to Tabriz University of Medical Sciences, 351 of whom were selected for the study using stratified sampling based on share. The data were collected with the consent of the nurses using career resilience questionnaire, knowledge sharing questionnaire and demographic questionnaire. SPSS-22 software and t-test, Pearson correlation and linear regression tests were used for data analysis.

    Results

    The results showed that the level of career resilience of nurses in a scale of 0-100 is equal to 56.4 (SD=0.03) and the level of knowledge sharing is equal to 67.7 (SD=0.032). According to the results of bivariate relationships, the relationship between nurses' career resilience and knowledge sharing variables (r=0.402, p<0.001) and its three dimensions include; Sharing the best way of working (r=0.353, p<0.001), sharing errors and mistakes (r=0.204, p<0.001) and promoting ideas (r=0.435, p<0.001), age (r=0.311, p<0.001) and the hospital of service (low career resilience of nurses in corona-susceptible hospitals compared to other hospitals) was significant (p<0.001). The results of the regression model also showed that the three dimensions of knowledge sharing, age, and gender (despite the non-significance of this variable in bivariate relationships) remained in the model (R=0.26) and the explanatory power of idea promotion was more than other variables (Beta=0.292).

    Conclusion

    Knowledge sharing and its dimensions had a positive effect on nurses' resilience. Therefore, hospitals should support nurses who provide new ideas and experiences by rewarding and encouraging them. The level of resilience of female nurses was lower than that of males, which requires more attention to female nurses

    Keywords: Resilience, Knowledge Sharing, COVID-19, Nurses