فهرست مطالب

سیاست ها و تحقیقات اقتصادی - پیاپی 4 (زمستان 1401)

نشریه سیاست ها و تحقیقات اقتصادی
پیاپی 4 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رامین امانی، سامان قادری* صفحات 1-31
    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی تاثیر جهانی شدن بر صنعتی شدن در ایران طی بازه زمانی 1357 تا 1399 با استفاده از مدل خود رگرسیون برداری با پارامترهای قابل تغییر طی زمان (TVP-VAR) است. برای رسیدن به هدف پژوهش، از شاخص صنعتی سازی و شاخص جهانی شدن اقتصادی استفاده شده است. از طرف دیگر، از متغیرهای سرمایه گذاری مستقیم خارجی، اندازه دولت و تولید ناخالص داخلی سرانه به عنوان متغیرهای کنترلی بهره گرفته شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که جهانی شدن اقتصادی دارای تاثیر بسیار مثبت بر صنعتی سازی در ایران است. درنتیجه به سیاست-گذاران کلان کشوری پیشنهاد می گردد که کاهش تنش های بین المللی ایران با سایر کشورهای جهان را جهت افزایش جهانی شدن، افزایش واردات تکنولوژی های جدید و افزایش صنعتی سازی در دستور کار قرار دهند. از طرف دیگر، سرمایه گذاری مستقیم خارجی دارای تاثیر بسیار مثبت بر شاخص صنعتی شدن در ایران است. تولید ناخالص داخلی سرانه نیز دارای تاثیر مثبت اما با شدت کمتر بر شاخص صنعتی شدن است. اندازه دولت نیز دارای تاثیر بسیار منفی بر صنعتی شدن در ایران است. درنتیجه، به سیاست گذاران پیشنهاد می گردد که جهانی شدن را به عنوان یک عامل مهم در افزایش صنعتی -سازی در ایران در نظر گیرند.
    کلیدواژگان: صنعتی شدن، جهانی شدن اقتصادی، مدل TVP-VAR، ایران
  • وحید نیک پی پسیان*، یوسف محمدزاده، فاطمه خیل کردی، رضا انصاری اردلی، مینا قاسملو صفحات 32-70
    سرمایه گذاری صنعتی نقش مهمی در بهبود عملکرد اقتصادی و توسعه منطقه ای اقتصاد دارد. بخش صنعت در فرآیند توسعه منطقه ای که بخش قابل توجهی از جمعیت، سطوح مختلف درآمدی را در خود جای داده از اهمیت ویژه ای برخوردار است. دست یابی به این هدف مهم نقش موثر و تعیین کننده ای در جهت دهی و شتاب دهی عملکرد اقتصادی استان های کشور دارد. از این رو هدف این پژوهش، تحلیل اثر فضایی سرمایه گذاری صنعتی بر عملکرد اقتصادی در استان های کشور با رویکرد اقتصادسنجی فضایی ترکیبی طی بازه زمانی 98-1385 است. بر اساس نتایج به دست آمده، متغیر سرمایه گذاری صنعتی و اثرات غیرمستقیم آن، تاثیری مثبت و معنی داری بر بهبود عملکرد اقتصادی استان های مورد مطالعه دارد. نتایج پژوهش، بیانگر آن است که سرمایه گذاری صنعتی به عنوان یک متغیر مهم در مطالعات توسعه منطقه ای، در مناطق مجاور با استان-های رشد اقتصادی بالا باید لحاظ گردد (اثرات سرریز فضایی). همچنین نتایج نشان می دهد که جمعیت فعال و اشتغال تاثیر مثبت و معناداری بر عملکرد اقتصادی دارند در حالی که نرخ دستمزد دارای رابطه منفی و معنی داری با عملکرد اقتصادی استان ها دارد. پیشنهاد سیاستی پژوهش فوق، اولویت دادن به توسعه و سرمایه گذاری در بخش صنعت، سرمایه گذاری مشترک با کشورهای همسایه و سرریز اثرات اقتصادی آن بر استان های مرزی است.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری صنعتی، عملکرد اقتصادی، استان های ایران، اقتصادسنجی فضایی
  • ئاسو اسماعیل پور*، ئه سرین شاهمرادی، زهرا کریمی تکانلو، علی نجفی صفحات 71-106
    با توجه به تحریم های گسترده بر علیه ایران، در این تحقیق اثرات اقتصادی تحریم های تجاری مورد بررسی قرار گرفت. بر این اساس پس از بررسی ادبیات موضوعی و مطالعات انجام شده در این ارتباط، با استفاده از اطلاعات آماری جدول داده ستانده آماری سال 1395 بانک مرکزی و روش تعادل عمومی قابل محاسبه، به بررسی اثرات قیمتی و تولیدی تحریم صادرات و واردات ایران پرداخته شد. نتایج به دست آمده با استفاده از نرم افزار گمز 34 و در قالب دو سناریو تحقیق، نشان می دهد که تحریم واردات، اثرات اقتصادی شدیدتری در مقایسه با تحریم صادرات بر اقتصاد ایران داشته و در سناریو اول و دوم به ترتیب 6.72 و 9.87 درصد موجب کاهش رشد اقتصادی و 23.6 و 29.46 درصد موجب افزایش سطح عمومی قیمت های طرف تولید می شود. در تحریم صادرات نیز طی دو سناریو اول و دوم، رشد اقتصادی 2.05 و 4.55 و سطح قیمت ها نیز 2.03 و 4.5 درصد کاهش می یابند. نکته قابل توجه در این بحث، کاهش سطح عمومی قیمت ها در تحریم صادرات بوده که مطابق با تحلیل نظری است.
    کلیدواژگان: تعادل عمومی قابل محاسبه، تحریم، فروض آرمینگتون، رشد اقتصادی، تورم
  • خالد احمدزاده*، صلاح الدین منوچهری، مطهره خاکسار صفحات 107-138
    هزینه های مسکن از عوامل تاثیرگذار بر میزان جرم و نابرابری درآمدی می باشد. افزایش هزینه های مسکن باعث کاهش قدرت خرید وافزایش نابرابری می شود که بار اقتصادی و فشار روانی سنگینی را برای خانوارها به همراه خواهد داشت و ممکن است برای تامین هزینه های مسکن، جرایم اقتصادی را برای کسب درآمد انتخاب کنند.در این پژوهش، از مدل رگرسیون کوانتایل داده های تابلویی برای بررسی اثرات نامتقارن افزایش هزینه های مسکن بر نابرابری درآمدی و میزان جرم در استان های ایران استفاده شده است. از داده های31 استان کشور در دوره زمانی 1388-1399 استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که افزایش هزینه های مسکن (افزایش قیمت و اجاره مسکن) باعث افزایش نابرابری درآمدی و افزایش میزان جرم در استان های ایران شده است. از دیگر نتایج پژوهش، می توان به اثر منفی و معنادار تولید ناخالص داخلی بر نابرابری درآمدی و میزان جرم اشاره کرد. با توجه به نتایج، افزایش نرخ مهاجرت، باعث افزایش نابرابری درآمدی و افزایش میزان جرم شده و از طرفی؛ افزایش نرخ اشتغال، نابرابری درآمدی و میزان جرم را کاهش داده است. از دیگر نتایج مهم این پژوهش، می توان به علیت دو طرفه بین متغیرهای نابرابری درآمدی و میزان جرم اشاره کرد.
    کلیدواژگان: جرم، نابرابری درآمدی، هزینه های مسکن، رگرسیون کوانتایل داده های تابلویی
  • میثم طاهریان*، مهدی خداپرست مشهدی، مسعود همایونی فر صفحات 139-159
    کارایی بخش عمومی بیان گر قابلیت و توانایی اداره کشور توسط مدیران و کارگزاران جامعه به نحوی است که رضایت مندی مردم را در پی داشته باشد. توانایی دولت ها در انجام وظایفشان زمینه ساز فراهم شدن نیازهای افراد جامعه است. در این مقاله کارایی بخش عمومی ایران، پس از انقلاب اسلامی طی 44 سال در حوزه نهادی اقتصاد و سیاست استخراج شده است. برای این منظور؛ ثبات سیاسی، ثبات اقتصادی، توسعه سیاسی و توسعه اقتصادی به عنوان ستانده و نیروی انسانی، سنوات حاکمیت، درآمدهای نفتی و سایر درآمدها، به عنوان نهاده های واحد تصمیم گیری بخش عمومی در روش تحلیل پوششی داده ها مورد استفاده قرار گرفته اند. این مقاله جهت اثبات معنی داری تغییرات کارایی بخش عمومی از آزمون من ویتنی بهره گیری نموده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که کارایی بخش عمومی ایران در مقایسه با خود در مقاطعی از زمان، ثابت و در مقاطعی کاهش یافته است و به طورکلی فاصله معنی داری با مرز کارا دارد.
    کلیدواژگان: اقتصاد، سیاست، نهاد، بخش عمومی، کارایی
  • محمد غفاری فرد*، سید مرتضی کاظمی، جاوید نبی زاده صفحات 160-191
    از آغاز پیروزی انقلاب اسلامی ایران تا کنون تحریم های متنوع و گسترده علیه ایران اعمال شده است. این تحریم ها با اهداف سیاسی و اقتصادی بخش های مختلف، از جمله تجارت خارجی را متاثر ساخته است. در این پژوهش، اثر تحریم های اقتصادی بر تجارت ایران و شرکای تجاری آن به روش حداقل مربعات تعمیم یافته (EGLS) بررسی و تحلیل شده است. تحریم ها با استفاده از مطالعه هافبایر به تحریم های گسترده و محدود تقسیم شده و به عنوان متغیر مجازی در نظر گرفته شده است. نتایج نشان می دهد که تحریم های اقتصادی قوی (گسترده) تاثیر منفی بر کل تجارت خارجی ایران داشته است. درحالی که تجارت خارجی ایران توانسته است، در سایه تحریم های اقتصادی ضعیف (محدود) به رشد خود ادامه دهد. تحریم های گسترده و محدود باعث افزایش تجارت ایران و کشورهای گروه اول و سبب کاهش تجارت ایران و کشورهای گروه دوم شده است. تحریم های گسترده باعث کاهش صادرات و واردات شده اند؛ لیکن تاثیر آن بر صادرات بیشتر از واردات است. تحریم های محدود بر صادرات و واردات تاثیر نداشته بودند. بنابر این سیاست گذاران اقتصادی باید جهت مدیریت اثر تحریم های اقتصادی، توسعه تجارت با کشورهای هم سو و همسایه را مدنظر قرار دهند.
    کلیدواژگان: تحریم اقتصادی، تجارت خارجی، حداقل مربعات تعمیم یافته، ایران
|
  • Ramin Amani, Saman Ghaderi * Pages 1-31
    The current research's main aim is to investigate globalization's impact on industrialization in Iran from 1979 to 2020 using vector autoregression model with time-varying parameters (TVP-VAR). The industrialization and economic globalization indexes have been used to achieve the research purpose. On the other hand, foreign direct investment, government size, and gross domestic product per capita have been used as control variables. This research illustrates that economic globalization has a very positive effect on industrialization in Iran. As a result, it is suggested to the policymakers to reduce international tensions between Iran and other countries to augment globalization, increase the import of new technologies and amplify industrialization. On the other hand, foreign direct investment has a very positive effect on industrialization in Iran. Moreover, GDP per capita has a positive but less intense effect on the industrialization index. Finally, the size of the government has a very negative impact on industrialization in Iran. As a result, policymakers are suggested to consider globalization as a critical and vital factor in increasing industrialization in Iran.
    Keywords: Industrialization, Economic Globalization, TVP-VAR, Iran
  • Vahid Nikpeypesyan *, Yousef Mohhamadzadeh, Fatemeh Kheyilkordi, Reza Ansariardali, Mina Ghasemlou Pages 32-70
    Industrial investments play an important role in improving economic performance and developing economic regions. The industrial sector is one of particular importance in the development process of a region where a significant portion of the population accommodates different levels of income. Achieving this important goal has an effective and decisive role in directing and accelerating the economic performance of the provinces of the country. Therefore, this study aims to analyze the spatial effect of industrial investment on economic performance in all provinces of the country, Iran with a combined spatial econometric approach during the period 2007-2019. Based on the results, the variable of industrial investment and its indirect effects have a positive and significant effect on improving the economic performance of the studied provinces. The results indicated that, the industrial investment should be considered as an important variable in regional development studies in adjacent areas with high economic growth provinces (spatial spillover effects). The results also show that the active population and employment had a positive and significant effect on economic performance, while the wage rate had a negative and significant relationship with the economic performance of the provinces.
    Keywords: Industrial investment, Economic performance, Provinces of Iran, Spatial Econometrics
  • Aso Esmailpour *, Asrin Shahmoradi, Zahra Karimitakanlou, Ali Najafi Pages 71-106
    Due to extensive sanctions against Iran, in this study the economic effects of trade sanctions was investigated. Accordingly, after reviewing the thematic literature and studies conducted in this regard, using the statistical information of the Central Bank's 2016 statistical output data table and the computable general equilibrium method, the price and production effects of Iran's export and import sanctions were investigated.The results obtained using GAMS 34 software in the form of two research scenarios show that the import embargo has more severe economic effects than the export embargo on the economy. In the import embargo economic growth will reduce, respectively 6.72 and 9.87 percent and general level of production prices will increase 23.6 and 29.46 percent in the first and second scenarios. Export ban reduces economic growth of 2.05 and 4.55 and price levels 2.03 and 4.5 percent during the first two scenarios. The important point in this discussion, to reduce the general level of prices in the export ban, which is consistent with the theoretical analysis.
    Keywords: : Computable General Equilibrium, Sanctions, Armington Assumption, Economic Growth, Inflation
  • Khaled Ahmadzadeh *, Salahedin Manochehri, Motahareh Khaksar Pages 107-138
    Housing costs are one of the factors affecting on crime and income inequality. Increasing housing costs will reduce purchasing power and increase inequality, which will have heavy economic burden and psychological pressure on households and they may choose economic crimes to earn money to cover housing costs. In this study, the time period is from 2009 to 2020 and the quantile panel data regression model has been used to investigate the asymmetric effects of increasing housing costs on income inequality and crime rates in the provinces of Iran. The results show that increasing housing costs (increasing housing prices and rents) has increased income inequality and increased crime in the provinces of Iran. Other results of the study include a negative and significant effect of GDP per capita on income inequality and crime rates. According to the results, increasing migration rates has increased income inequality and increased crime; On the other hand, increasing employment rates have decreased income inequality and crime rates. Another important result of this study is the two-way causality between income inequality and crime rate.
    Keywords: Crime, Income Inequality, Housing costs, The quantile panel data regression
  • Meisam Taheryan *, Mahdi Khodaparastmashhadi, Masoud Homayonifar Pages 139-159
    The efficiency of the public sector is expressive of the capability and ability of managing the country by the managers and the society agents leading to the people's satisfaction. The ability of governments in performing their duties provides requirements of peoples in a community. In this paper, the efficiency of the public sector of Iran , after Islamic revolution in the institutional sphere of economics and politics has been extracted, during the 44 years. For this purpose, political stability, economic stability, political development and economic development as the outputs and manpower, years of rule, oil revenues and other revenues, as inputs of the public sector decision-making unit, have been used in the data envelopment analysis method. This paper has used the Mann - Whitney test to confirm the significance of changes in public sector's efficiency. The results of this research show that the efficiency of Iran's public sector has been stable in some periods of time and has decreased in others, and in general, it has a significant distance from the efficiency limit.
    Keywords: Economic, policy, Data Envelopment Analysis, Institution, public sector, efficiency
  • Mohammad Ghaffaryfard *, Seyed Morteza Kazimi, Javid Nabizadeh Pages 160-191
    since the victory of the Iranian Islamic Revolution, various and extensive sanctions have been imposed against Iran. the effect of economic sanctions on Iran's trade and its business partners has been investigated using the generalized least squares method.. The results show that the strong (extensive) economic embargo had a negative effect on the entire foreign trade of Iran. While Iran's foreign trade has been able to continue growing in the shadow of weak (limited) economic sanctions. Extensive and limited sanctions have increased trade between Iran and the countries of the first group. While broad and limited sanctions have reduced the trade of Iran and the countries of the second group. Extensive sanctions have reduced exports and imports, but the effect on exports is greater than on imports. Limited sanctions have not been able to reduce exports and imports. Therefore, economic policy makers should consider the development of trade with neighboring countries in order to manage the effect of economic sanctions.
    Keywords: economic sanctions, Foreign Trade, generalized least squares, Iran