فهرست مطالب

سیاست ها و تحقیقات اقتصادی - سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان 1402)

نشریه سیاست ها و تحقیقات اقتصادی
سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه سیدهاشمی، جعفر حقیقت*، رضا رنج پور، سکینه سجودی صفحات 1-27

    هدف این مطالعه بررسی سرریز شوک بازارهای موازی در نوسانات بازار بورس؛ شواهدی از کشورهای عضو اوپک است. برای این منظور اطلاعات دوره 2010-2020 و الگوی تصحیح خطای برداری مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج میان مدت مطالعه نشان می دهد که: تابع سرریز نوسان به ازای افزایش قیمت نفت ابتدا کاهش و سپس افزایش می یابد همچنین به ازای افزایش نرخ رشد اقتصادی، با عدم تغییر روبرو بوده و همچنین با شوک نرخ ارز، ابتدا با شیب متوسط سپس با شیب ملایم بهبود می یابد. براساس نتایج تجزیه واریانس، به ترتیب تغییرات خود سرریز نوسان و سپس قیمت نفت بیشترین تاثیر را نسبت به سایر متغیرها در تغییرات تابع سرریز نوسان داشته اند. براساس نتایج بلند مدت مطالعه: تابع سرریز نوسان نسبت به تغییرات قیمت نفت واکنش چندانی نداشته وهمچنین نسبت به تغییرات نرخ رشد اقتصادی ابتدا با شیب زیاد و سپس با شیب ملایم افزایش و همچنین با شوک نرخ ارز، با عدم تغییر روبرو بوده است. همچنین براساس نتایج تجزیه واریانس، سرریز نوسان نسبت به خود سرریز نوسان و رشداقتصادی حساسیت بسیار بالایی دارد تا نسبت به سایر متغیرهای توضیحی.

    کلیدواژگان: بورس، کشورهای عضو اوپک، سرریز، الگوی تصحیح خطای برداری
  • مهدی صادقی شاهدانی*، محمد غفاری فرد، احمد هومان صفحات 28-54

    اقتصاد مبتنی بر دانش باعث افزایش مهارت ها،کارایی، خلاقیت و نوآوری نیروی انسانی شده و با افزایش اشتغال روند بیکاری در اقتصاد را کاهش می دهد .هدف پژوهش حاضر، بررسی اثرگذاری اقتصاد دانش بنیان بر نرخ بیکاری در استان های مختلف ایران با استفاده از رویکرد مطالعه داده های پانل می‏باشد. جهت بررسی اثر اقتصاد دانش بنیان بر نرخ بیکاری، چهار شاخص اصلی اقتصاد دانش بنیان، شامل شاخص آموزش و منابع انسانی، شاخص نوآوری و اختراع، شاخص زیرساخت های اطلاعاتی و ارتباطی و شاخص رژیم های نهادی و اقتصادی استفاده شده است. یافته‏ ها نشان می‏دهد که شاخص نوآوری و اختراع و شاخص آموزش و منابع انسانی اثر منفی بر نرخ بیکاری در دوره موردنظر در استان های کشور ایران دارد. این بدان معناست که افزایش و بهبود این دو شاخص منجر به کاهش نرخ بیکاری در استان ها می شود. همچنین، نتایج نشان می دهد شاخص رژیم نهادی و اقتصادی و شاخص زیرساخت های اطلاعاتی و ارتباطی اثر معناداری بر نرخ بیکاری در استان های اقتصاد ایران ندارد. بنابراین سیاست گذاران اقتصادی کشور بویژه شورای برنامه ریزی و توسعه استان های کشور جهت کاهش نرخ بیکاری توجه خاصی را بر ارتقای شاخص های آموزش و منابع انسانی داشته، و در بخش نوآوری و اختراعات حمایت های لازم و بودجه قابل توجهی را اختصاص دهند

    کلیدواژگان: اقتصاد دانش بنیان، بیکاری، داده های پانل، شاخص آموزش و منابع انسانی
  • الهام فتح الهی* صفحات 55-95
    مخارج عمومی دولت در طول سال ها به سرعت رشد کرده است که گمان می رود بر عملکرد مالی کشور تاثیر بسزایی داشته باشد. به دلیل وجود پیامدهایی ناشی از گسترش مخارج دولت بر اقتصاد، نیاز به درک عواملی که سبب رشد اندازه مخارج دولت هستند، ضروری است. بدین منظور، این مطالعه از یک نسخه تغییریافته از قانون واگنر با ترکیب متغیرهای جدیدی مانند درآمد نفتی، باز بودن تجارت، بدهی عمومی، نرخ ارز، تولید داخلی، مالیات و تورم استفاده می کند تا تاثیر آن ها بر اندازه مخارج دولت در ایران را با استفاده از داده های سری زمانی بین سال های 1358 تا 1398 و با روش خودرگرسیون با وقفه توزیعی (ARDL)، بررسی کند. یافته های این مطالعه نشان می دهد که درآمد نفت، تولید ناخالص داخلی، جمعیت، باز بودن تجارت، مالیات، تورم و بدهی عمومی عوامل مهم تعیین کننده اندازه مخارج دولت هستند. نتایج کوتاه مدت و بلندمدت تایید کننده قانون واگنر در ایران است و نشان می دهد که تلاش برای توسعه و تنوع، دولت را مجبور کرده است با احداث زیرساخت های عمومی (راه آهن، برق و غیره) باعث گسترش هزینه های عمومی شود.
    کلیدواژگان: مخارج دولت، باز بودن تجارت، خودرگرسیون با وقفه توزیعی، قانون واگنر
  • علی اکبر قلی زاده*، شهلا صمدی پور صفحات 96-119
    هدف از مقاله حاضر تحلیل اثرات شوک های نامتقارن همه گیری کووید-19 و همچنین شوک های قیمت دلار بر قیمت مسکن در ایران طی دوره زمانی 1402:1-1398:11 است. به منظور بررسی اثرات شوک های قیمت دلار نیز دوره هایی که قیمت دلار افزایش (کاهش) داشته به عنوان شوک مثبت (منفی) در نظر گرفته شد. برای بررسی متقارن یا نامتقارن بودن شوک های کووید-19 و قیمت دلار از روش خودتوضیحی با وقفه های توزیعی غیرخطی (NARDL) استفاده شد. نتایج حاکی از نامتقارن بودن شوک های مثبت و منفی کووید-19 در کوتاه مدت و بلندمدت است. به طوری که در کوتاه مدت وقفه های شوک مثبت کووید-19 اثر منفی و وقفه شوک های منفی کووید-19 اثر مثبت بر شاخص قیمت مسکن در ایران داشته است. نتایج دوره بلندمدت نشان داد که شوک منفی کووید-19 اثر منفی و شوک مثبت کووید-19 اثر مثبت بر شاخص قیمت مسکن داشته اند. اثر شوک های قیمت دلار بر شاخص قیمت مسکن نیز در کوتاه مدت متقارن و در بلندمدت نامتقارن بوده اند. ضریب تصحیح خطا نیز نشان می دهد که در هر دوره 41 درصد از عدم تعادل در کوتاه مدت تعدیل شده و به سمت روند بلندمدت خود حرکت می کند.
    کلیدواژگان: شوک های نامتقارن، کووید-19، قیمت مسکن، روش خودتوضیحی با وقفه های توزیعی غیرخطی
  • دارا عظیمی، محمد سیوان نوری*، مهرداد محرم زاده صفحات 120-138
    هدف از مقاله حاضر تاثیر برگزاری رویدادهای بزرگ ورزشی بر اقتصاد شهری از دیدگاه دانشجویان تحصیلات تکمیلی رشته تربیت بدنی دانشگاه های شهر تهران (دانشگاه تهران، خوارزمی، شهید بهشتی، تربیت مدرس، علامه طباطبایی و رجایی) بود. روش این تحقیق توصیفی و طرح آن از نوع همبستگی است؛ و در دو بخش کیفی و کمی انجام گرفته است. برای بررسی ابعاد و عوامل اثرات برگزاری رویداد ورزشی و روایی ساختاری ابزار تحقیق از روش تحلیل عاملی اکتشافی با چرخش متعامد استفاده گردید. در این تحقیق جامعه آماری را تمامی دانشجویان تحصیلات تکمیلی رشته تربیت بدنی دانشگاه های شهر تهران (دانشگاه تهران، خوارزمی، شهید بهشتی، تربیت مدرس، علامه طباطبایی و رجایی) تشکیل دادند. نمونه آماری تحقیق بر اساس سوالات تحقیق به طوری که تعداد سوالات تحقیق ضربدر 10 شده که باتوجه به 18 سوال طراحی شده برای پرسش نامه 180 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار تحقیق، پرسش نامه محقق ساخته ای بود که متغیرهای آن از طریق بررسی کتب دانشگاهی معتبر، مقالات علمی چاپ شده در مجلات معتبر مدیریت و مدیریت ورزشی و مصاحبه با اساتید مدیریت ورزشی، صاحب نظران، به دست آمد. تحلیل داده های تحقیق با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی به دست آمد نتایج نشان داد که مولفه های توسعه زیرساخت و مدیریت (17/4)، توسعه فرهنگی (91/3) و توسعه اقتصادی (88/3) به ترتیب در رتبه های بیشتر و کمتر قرار گرفتند، همچنین نتایج همبستگی خطی بین متغیرها نشان داد که بین توسعه زیرساخت و مدیریت و توسعه اقتصادی با میزان همبستگی (503/0) بیشترین ارتباط، توسعه فرهنگی و توسعه زیرساخت (482/0) بین توسعه فرهنگی و توسعه اقتصادی (422/0) ارتباط مثبت و معنی داری وجود داشت. نتایج نشان داد که عامل توسعه زیرساخت و مدیریت مهم ترین اثرات برگزاری رویداد ورزشی بر اقتصاد شهری محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: رویدادهای بزرگ ورزشی، اقتصاد شهری، زیرساخت، مدیریت و توسعه فرهنگی
  • رحمان سعادت*، اسمعیل ابونوری، فاطمه سادات رئیس کرمی صفحات 139-174
    بررسی چرخه تجاری در یک اقتصاد باز کوچک بر اساس مدل های اقتصاد کلان برای اجرای موفقیت آمیز سیاست های اقتصاد کلان آینده نگر و ضد چرخه ای حیاتی است. در این مطالعه در چارچوب مکتب کینزی جدید، با استفاده از رویکرد درست نمایی بیزین، یک مدل تعادل عمومی پویای تصادفی (DSGE) متناسب با ساختار اقتصاد ایران با استفاده از هفت سری زمانی کلان اقتصادی طی دوره 1400-1375 تصریح و برآورد شده است. با استفاده از نتایج حاصل از مدل و با بهره گیری از پارامترهای برآوردی، آثار تکانه هایی همچون شوک بهره وری، شوک مصرف کل، شوک نرخ سود، شوک سرمایه گذاری کل، شوک دستمزد و شوک تورمی بر برخی از متغیرهای کلان اقتصادی با استفاده از توابع عکس العمل آنی مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج مطالعه حاکی از آن است شوک مثبت بهره وری و مصرف بر سرمایه گذاری، تولید و مصرف اثر مثبت دارد و موجب کاهش تورم می شود. شوک مثبت نرخ سود موجب کاهش سرمایه گذاری، تولید، مصرف و همچنین اشتغال می شود. شوک مثبت سرمایه گذاری نیز باعث افزایش سرمایه گذاری، تولید، مصرف و تورم می شود. شوک مثبت مارک آپ دستمزد بر دستمزد، تولید و مصرف اثر منفی دارد و موجب افزایش تورم و هزینه نهایی می گردد. با توجه به نتایج از حاصل از مدل ارایه سیاست های مالی مناسب برای حمایت از بخش های تحول یافته و توسعه دهنده تکنولوژی، بررسی استراتژی ها و سیاست های مالی و پولی جهت مدیریت شوک ها و تعادل میان مدت اقتصادی، ارایه سیاست های مناسب برای افزایش انعطاف پذیری اقتصاد در مواجهه با شوک های مختلف، اعمال سیاست های پولی مناسب برای کنترل نرخ سود و تسهیل در دسترسی به سرمایه پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: ادوار تجاری، اقتصاد ایران، شوک، مدل تعادل عمومی پویای تصادفی (DSGE)
|
  • Fatemeh Seyed hashemi, Jafar Haghighat *, Reza Ranjpour, Sakineh Sojoodi Pages 1-27

    The purpose of this study is to investigate the shock spillover of parallel markets in stock market fluctuations; in OPEC member countries. For this purpose, the information of the 2010-2020 period and the vector error correction model have been usedThe mid-term results show: the volatility spillover function first decreases and then increases with the increase in oil prices, and also with the increase in the economic growth rate, it remains unchanged and also with the exchange rate shock, it improves first with a moderate slope and then with a gentle slope. Based on the results of variance analysis, the changes in the fluctuation overflow and then the oil price have the most impact compared to other variables in the fluctuation overflow function. Based on the long-term results the volatility spillover function did not react much to changes in oil prices, and it also did not change to changes in the economic growth rate, first with a high slope and then with a gentle increase, as well as with the shock of the exchange rate. Also, based on the results of variance analysis, volatility spillover has a very high sensitivity to the volatility spillover itself and then economic growth.

    Keywords: Stock market, OPEC countries, overflow, Vector error correction pattern
  • Mehdi Sadeghi Shahdani *, Mohammad Ghaffary Fard, Ahmad Homan Pages 28-54

    The knowledge-based economy increases the skills, efficiency, creativity and innovation of the human force and reduces unemployment in the economy by increasing employment. The purpose is to investigate the effect of the knowledge-based economy on the unemployment rate in different provinces of Iran using the panel data approach. Four main indicators of knowledge-based economy, including education and human resources index, innovation and invention index, information and communication infrastructure index, and institutional and economic regimes index, have been used. The findings show that the innovation and invention index and the education and human resources index have a negative effect on the unemployment rate in the given period in the provinces of Iran. Also, the results show that the institutional and economic regime index and the information and communication infrastructure index have no significant effect on the unemployment rate in the economic provinces of Iran. Therefore, the economic policy makers of the country, especially the Planning and Development Council of the provinces of the country, have paid special attention to the promotion of education and human resources indicators in order to reduce the unemployment rate, and to allocate the necessary support and significant budget in the sector of innovation and inventions.

    Keywords: Knowledge-Based Economy, unemployment, Panel Data, Education Index, Human Resources
  • Elham Fatholahi * Pages 55-95
    The government's public expenditure has grown rapidly over the years, which is believed to have a significant impact on the country's financial performance. Due to the existence of consequences due to the expansion of government spending on the economy, it is necessary to understand the factors that cause the growth of government spending. For this purpose, this study uses a modified version of Wagner's law by combining new variables such as oil income, trade openness, public debt, exchange rate, domestic production, taxes and inflation to determine their effect on the size of government spending in Iran using To examine the time series data between 1978 and 2019 with the autoregression method with distributed lag (ARDL). The findings of this study show that oil revenue, GDP, population, trade openness, taxes, inflation, and public debt are important determinants of government spending. The short-term and long-term results confirm Wagner's law in Iran and show that the effort to develop and diversify has forced the government to expand public spending by building public infrastructure (railways, electricity, etc.).
    Keywords: government spending, trade openness, autoregression with distributive lag, Wagner's law
  • Aliakbar Gholizadeh *, Shahla Samadipour Pages 96-119
    The purpose of this article is to analyze the effects of the asymmetric shocks of the covid-19 epidemic as well as the dollar price shocks on housing prices in Iran during the period of 2020:1-2023:4. In order to investigate the effects of dollar price shocks, the periods in which the dollar price increased (decreased) were identified as positive (negative) shocks and used in the model. Nonlinear Autoregressive Distributed Lag (NARDL) method was used to check the symmetry or asymmetry of the shocks of Covid-19 and the price of the dollar. The results indicate the asymmetry of the positive and negative shocks of Covid-19 in the short and long term. So that in the short term, the positive shocks of Covid-19 have a negative effect and the negative shocks of Covid-19 have a positive effect on the housing price index in Iran. The results of the long-term period indicate that the negative shock of covid-19 had a negative effect and the positive shock of covid-19 had a positive effect on the housing price index. the error correction coefficient also shows that in each period 41% of the imbalance is adjusted in the short term and moves towards its long term trend.
    Keywords: Asymmetric Shocks, Covid-19, Housing Prices, Self-Explanatory Method With Non-Linear Distribution Breaks
  • Dara Azimi, Mohammad Seaywan Nouri *, Mehrdad Moharramzadeh Pages 120-138
    The purpose of this paper is investigating the impact of holding major sports events on the urban economy from the point of view of graduate students in the field of physical education at Tehran universities. The method of this research is descriptive and its design is correlation type; it has been done in two parts, qualitative and quantitative. The exploratory factor analysis method with orthogonal rotation was used to investigate the dimensions and factors of the effects of holding a sports event and the structural validity of the research tool. In this research, the statistical population was made up of all graduate students in the field of physical education at the universities of Tehran. The statistical sample of the research based on the research questions was 180 people. The research tool was a researcher-made questionnaire.The research data was analyzed using exploratory and confirmatory factor analysis. The results showed that the components of development infrastructure and management (4.17), cultural development (3.91), and economic development (3.88) were respectively in higher ranks. and were placed less, also the results of linear correlation between the variables showed that the components of infrastructure, management and cultural development have a positive and significant correlation.
    Keywords: big sports events, urban economy, infrastructure, management, cultural development
  • Rahman Saadat *, Esmaiel Abounori, Fatemeh Reiskarami Pages 139-174
    Analyzing the business cycle in a small open economy based on macroeconomic models is critical for the successful implementation of forward-looking and counter-cyclical macroeconomic policies. In this study, in the framework of the new Keynesian school, using the Bayesian likelihood approach, a dynamic stochastic general equilibrium (DSGE) model suitable for the structure of Iran's economy has been specified and estimated using seven macroeconomic time series during the period 1375-1400. Using the results of the model and using the estimated parameters, the effects of shocks such as productivity shock, consumption shock, interest rate shock, investment shock, wage shock and inflation shock on some macroeconomic variables using image functions. Instant action has been investigated.The results of the study indicate that the productivity shock and the consumption shock have a positive effect on investment, production and consumption and reduce inflation. The interest rate shock causes a decrease in investment, production, consumption, and employment. Investment shock also increases investment, production, consumption and inflation. Wage markup shock has a negative effect on wages, production and consumption and causes an increase in inflation and final cost.
    Keywords: Business Cycles, Iranian Economy, Shock, Dynamic Stochastic General Equilibrium model (DSGE)