فهرست مطالب

مطالعات اخلاق و رفتار در حسابداری و حسابرسی - سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، پاییز 1401)

نشریه مطالعات اخلاق و رفتار در حسابداری و حسابرسی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدحسین ودیعی نوقانی، سید محسن صالحی وزیری* صفحات 7-28
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه هزینه های تعدیل نیروی کار بر روی رفتار هزینه نامتقارن یا همان موضوع چسبندگی هزینه ها است.
    روش
    در این تحقیق از دو معیار تعداد کارکنان و هزینه دعاوی حقوقی برای بررسی هزینه های تعدیل نیروی کار استفاده شد. شرکت های مورد بررسی شامل 108 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1395 الی 1400 بودند.
    یافته ها
    هرچقدر تعداد کارکنان بیشتر شود، باعث خواهد شد که چسبندگی هزینه نیروی کار نیز بیشتر شود و اگر تعداد کارکنان کاهش یابد، به همان اندازه نیز چسبندگی هزینه نیروی کار نیز کاهش می یابد.
    نتیجه گیری
    در رابطه با دعاوی حقوقی نیز اگر شرکتی دارای دعاوی حقوقی بیشتری داشته باشد، چسبندگی هزینه نیروی کار نیز افزایش می یابد و اگر شرکتی دارای دعاوی حقوقی کمتری باشد، چسبندگی هزینه نیروی کار نیز کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: چسبندگی هزینه ها، هزینه های تعدیلی، دعاوی حقوقی، کارکنان، تعدیل نیروی کار
  • اکبر کریم زاده، نادر رضایی*، زهره حاجیها، رسول عبدی صفحات 29-52
    هدف
    مدیریت هزینه و چگونگی برنامه ریزی مصرف منابع یکی از مسایلی است که همواره جهت مدیریت در راستای ارزش آفرینی برای بنگاه تحت مدیریت خود با آن سروکار دارند، اما این امر مستلزم آگاهی کامل از چگونگی رفتار هزینه ها و عوامل تاثیرگذار بر رفتار هزینه ها است. مطالعات پیشین در مورد رفتار نامتقارن هزینه، به طور عمده بر عوامل داخلی تمرکز داشته اند. با این وجود، مدیران در زمان اتخاذ تصمیمات راهبردی هزینه، عوامل داخلی و خارجی را تواما مورد توجه قرار می دهند. از این رو، در این پژوهش، جهت توجه بر عوامل خارجی، تاثیر عوامل رقابتی بر رفتار نامتقارن هزینه ها در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بررسی شده است.
    روش
    پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ روش و ماهیت، همبستگی یا همخوانی است. برای دستیابی به اهداف پژوهش، اطلاعات صورت های مالی 167 شرکت در دوره زمانی 1389 الی 1398 مورد بررسی قرار گرفت. برای آزمون فرضیه ها از رگرسیون چند گانه با داده های ترکیبی استفاده شده است.
    نتایج
    نتایج حاصل از آزمون فرضیه های پژوهش بیانگر این است که عوامل رقابتی از جمله تمایز محصولات، هزینه ورود و اندازه بازار، تاثیر معنا داری بر رفتار نامتقارن هزینه های فروش، اداری و عمومی ندارد.
    نتیجه گیری
    شرکت های فعال در صنایع رقابتی، کنترل کم تری بر قیمت محصولات دارند و ممکن است برای حفظ سودآوری معین یا به حداقل رساندن زیان، هزینه ها را کاهش دهند. همچنین، شرکت های فعال در صنایعی که هزینه ورود بیشتر است، تمایل کمتری بر سرمایه گذاری در منابع متعهدانه مانند هزینه تبلیغات، تحقیق و توسعه و هزینه های فروش، اداری و عمومی دارند تا از ورود رقبای بالقوه به این بازار و همچنین از دستیابی به قدرت انحصاری بلندمدت جلوگیری کنند. در نتیجه، مدیران این شرکت ها ممکن است در زمان کاهش فروش، اقدام به کاهش این مخارج نمایند.
    کلیدواژگان: اندازه بازار، بورس اوراق بهادار، تمایز محصولات، رفتار نامتقارن هزینه ها، هزینه ورود، رقابت
  • سمیه رحیمی*، قدرت الله طالب نیا صفحات 53-90
    هدف

    حق الزحمه حسابرسی یکی از عوامل ارزیابی کیفیت حسابرسی است که می تواند تحت تاثیر عوامل مختلفی از جمله ویژگی های صاحبکار و ویژگی های حسابرس و فرآیند حسابرسی قرار گیرد. از این رو بررسی عوامل موثر بر حق الزحمه حسابرسی اهمیت زیادی دارد. در این تحقیق روابط میان حضور زنان در هرم مدیریتی شرکت ها، کیفیت گزارشگری مالی و حق الزحمه حسابرسی مورد بررسی قرار گرفته است.

    روش

    جامعه آماری تحقیق، شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در سال 1399 است. براساس شرایط استخراج نمونه، تعداد 115 شرکت بورسی از صنایع مختلف طی دوره 7 ساله مورد تحلیل قرار گرفتند. هدف پژوهش کاربردی بوده و از نظر روش توصیفی و از نوع پس رویدادی است. برای گردآوری داده ها از صورت های مالی حسابرسی شده و اطلاعات موجود در سامانه اطلاعاتی سازمان بورس، سایت کدال و نرم افزار رهاورد نوین استفاده شده است. جهت ذخیره سازی، طبقه بندی و محاسبه متغیرها از نرم افزار اکسل و جهت اجرای تحلیل آماری داده ها از نرم افزار ایویوز استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین حضور زنان در هرم مدیریتی شرکت ها و مدیریت سود از طریق فعالیت های واقعی به عنوان معیار کاهنده کیفیت گزارشگری مالی، رابطه معنادار منفی وجود دارد. از طرفی، بین حضور زنان در هرم مدیریتی شرکت ها و حق الزحمه حسابرسی رابطه معنادار مثبتی وجود دارد. همچنین، بین مدیریت سود از طریق فعالیت های واقعی به عنوان معیار کاهنده کیفیت گزارشگری مالی و حق الزحمه حسابرسی، رابطه معنادار و مثبتی وجود دارد. با این حال، حضور زنان در هرم مدیریتی شرکت ها بر رابطه بین مدیریت سود از طریق فعالیت های واقعی به عنوان معیار کاهنده کیفیت گزارشگری مالی و حق الزحمه حسابرسی تاثیر معناداری ندارد.

    کلیدواژگان: زنان، هرم مدیریتی، شرکت ها، گزارشگری مالی، حق الزحمه حسابرسی، بورس اوراق بهادار تهران
  • محمدرضا تات، منصور گرکز*، محمدرضا عبدلی صفحات 91-114
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر توهم بصری و حالات مختلف عاطفی در تجزیه و تحلیل اطلاعات مالی و تصمیم گیری مغرضانه است.
    روش
    این پژوهش، کاربردی از نوع توصیفی و نیمه تجربی است. جامعه آماری آن دانشجویان تحصیلات تکمیلی حسابداری می باشند تعداد 198 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای تحلیل یافته ها از آزمون تحلیل واریانس و برای تفسیر تفاوت میانگین گروه ها از آزمون تعقیبی LSD (روش کمترین تفاوت معنادار) استفاده شده است.
    یافته ها
    اطلاعات مالی نمایش داده شده به صورت گرافیک سه بعدی، بدون خطوط شبکه، ایجاد توهم بصری می نماید و منجر به کاهش دقت تجزیه و تحلیل اطلاعات توسط خوانندگان اطلاعات مالی می گردد. همچنین نتایج این مطالعه نشان داد که حالت های مختلف عاطفی (خوشحال/ ناراحت)، در تصمیم گیری دانشجویان تاثیر معناداری دارد. تصمیم گیری دانشجویان حسابداری که حالت عاطفی معمولی داشته اند، نسبت به دانشجویانی که حالت عاطفی غیرمعمول (خوشحال/ ناراحت) داشته اند، کمتر مغرضانه بوده است.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان می دهد که اطلاعات مالی نمایش داده شده در گرافیک سه بعدی، بدون خطوط شبکه ایجاد توهم بصری می نماید و منجر به کاهش دقت تجزیه و تحلیل اطلاعات مالی شده و می تواند منجر به سوگیری در تصمیم گیری شود. اما با قرار دادن خطوط شبکه روی نمودار می توان این سوگیری را کاهش داد. همچنین نتایج این پژوهش نشان می دهد وقتی افراد حالات عاطفی طبیعی و پایدار را تجربه می کنند، می توانند به درستی تصمیم بگیرند، اما وقتی حالتشان غیرمعمول است، قادر به تصمیم گیری صحیح نیستند.
    کلیدواژگان: احساسات، توهم بصری، اطلاعات، تصمیم گیری مغرضانه، حالات عاطفی، اطلاعات مالی، حسابداری
  • سید حسین احمدی لنگری*، علی خوزین صفحات 115-136
    هدف
    دستیابی به اطلاعات به بالاترین میزان به منظور افزایش سطح اجتماعی اعتماد از سیستم اطلاعات حسابداری مدیریت می تواند با استفاده از ابزارهای هوشمندانه حاصل شود. هدف پژوهش حاضر بررسی چگونگی تاثیر اهداف جامعه پذیری (شهرت سازی و پشتیبانی اطلاعات)، سیاست های جامعه پذیری (پاداش، هنجارهای مشترک و اعتبار) و افراد جامعه پذیر (صمیمیت و علایق مشترک) در سیستم اطلاعاتی حسابداری مدیریت بوده است.
    روش
    برای بررسی روابط بین متغیرهای پژوهش سه فرضیه تدوین گردید که پس از توزیع پرسشنامه بین مدیران ارشد و میانی شرکت های شهرک صنعتی شهر ساری، 158 پاسخ دهنده در فاصله زمانی بهمن تا اسفند ماه 1400 آن را تکمیل نمودند. داده ها با استفاده از نرم افزارSPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    وجود رابطه معنادار بین اهداف جامعه پذیری، در سیستم اطلاعاتی حسابداری مدیریت رد شد، اما وجود رابطه معناداری بین سیاست های جامعه پذیری و افراد جامعه پذیر در سیستم اطلاعاتی حسابداری مدیریت تایید گردید. یافته ها نشان داد که سیاست و جنبه های افراد جامعه پذیری بر اعتماد به توصیه های افراد جامعه تاثیر مثبتی می گذارد.
    نتیجه گیری
    پیکربندی های متعددی که شامل یک رابطه هم افزایی و جایگزینی در بین ابعاد فرعی جامعه پذیری است، به توصیه های مدیر اعتماد می کند. سیستم اطلاعات حسابداری مدیریت، مدیران را قادر می سازد تا در تعاملات متقابل با کارکنانی که علایق مشابهی دارند، همکاری کنند.
    کلیدواژگان: روابط اجتماعی، جامعه پذیری، اعتمادسازی، سیستم اطلاعات حسابداری مدیریت
  • امیرعلی بندریان*، سعید امامی ده چشمه، خاطره کارگرپور صفحات 137-163
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش تعاملی تخصص حسابرس بر رابطه بین معاملات غیرعادی با اشخاص وابسته و گزارشگری مالی متقلبانه با تاکید بر آزمون تیوری نمایندگی در بورس اوراق بهادار تهران می باشد.
    روش
    در این پژوهش با توجه به نوع داده ها، از روش رگرسیون لاجیت استفاده شده است. نمونه آماری پژوهش شامل 118 شرکت طی بازه زمانی 1393 تا 1400 بوده که با استفاده از روش حذف سیستماتیک انتخاب شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد اجزای معاملات غیرعادی با اشخاص وابسته، باعث افزایش گزارشگری مالی متقلبانه می شود. همچنین تخصص حسابرس، شدت رابطه مثبت بین معاملات غیرعادی با اشخاص وابسته و گزارشگری مالی متقلبانه را کاهش داده و تعدیل می نماید.
    نتیجه گیری
    با توجه به تیوری نمایندگی، انگیزه معاملات غیرعادی با اشخاص وابسته این است که دارایی های شرکت را به نفع اشخاص وابسته از تملک شرکت خارج و مدیران نیز برای سرپوش گذاشتن بر آن، به تحریف صورت های مالی اقدام کنند که منجر به گزارشگری مالی متقلبانه می شود. همچنین حسابرسان متخصص به این دلیل که سهم بالایی از شرکت های یک صنعت را رسیدگی می کنند، دارای تخصص و تجربه ای هستند که سایر حسابرسان، آن تخصص و تجربه را ندارند؛ بنابراین، توانایی آن ها برای کشف تحریف ها و گزارشگری مالی متقلبانه در خصوص معاملات غیرعادی با اشخاص وابسته بیشتر است.
    کلیدواژگان: تخصص حسابرس، معاملات غیرعادی، گزارشگری مالی متقلبانه، آزمون تئوری نمایندگی
|
  • Mohammad Hosein Vadeei Noghani, Seyed Mohsen Salehi Vaziri * Pages 7-28
    Purpose
    The purpose of the present study is to review the correlation between layoff cost and asymmetric cost behavior or cost stickiness.
    Methods
    The number of workers and legal claim costs for searching layoff costs were chosen as 2 criteria in this research. The sample under study included 108 corporations accepted in Tehran Stock Exchange during 2016-2021.
    Results
    An increase in the number of workers leads to more labor cost stickiness and if their number declines, labor cost stickiness decreases too. As for legal claims, if a corporation has more legal claims, labor cost stickiness goes up and if it has less legal claims, labor cost stickiness comes down too.
    Conclusions
    Layoff costs play a main role in moderating cost behavior models.
    Keywords: Behavior, Cost stickiness, Legal Claims, labor
  • Akbar Karimzadeh, Nader Rezaei *, Zohreh Hajiha, Rasoul Abdi Pages 29-52
    Purpose
    Cost management and resource consumption planning are among issues to deal with in management in order to create value for the agency under our direction. Yet, this subject requires full awareness of cost behavior and effective factors on that. Former studies about asymmetric cost behavior mostly focused on internal factors while the managers consider both internal and external factors simultaneously when they want to make strategic decisions about costs. Therefore, in order to focus on external factors, this research studies the impact of competitive factors on asymmetric cost behavior in the companies accepted in Tehran Stock Exchange.
    Methods
    The present study has a practical purpose and it is correlational in terms of method or nature. In order to achieve the research objectives, the data of financial statements of 167 corporations during 2010 to 2019 were explored. For hypothesis testing, multivariate regression with mixed data was used.
    Results
    The results of research hypothesis testing indicate that competitive factors such as product differentiation, input cost, and market size do not have a significant impact on asymmetric behavior of selling, administrative and public costs.
    Conclusions
    Active corporations in competitive industries have less control over product costs and may decrease the costs to maintain definite profitability and or minimize loss. Furthermore, active corporations in industries with high input cost have less tendency to invest on committed sources such as advertisement, research and development as well as selling, administrative, and public costs to avoid the entrance of potential competitors to this market and their achievement of long-term exclusive power. As a result, the managers of these corporations may decrease these costs when they have less selling.
    Keywords: market size, stock exchange, Product Differentiation, Asymmetric Cost Behavior, Input Cost, competition
  • Somayeh Rahimi *, Godratollah Talebnia Pages 53-90
    Purpose

    Accountancy wage is one of the components in the analysis of accountancy quality under the influence of different factors such as features of the employee and auditor as well as the procedure of accountancy. Thus, searching for the causes that are effective on accountancy wage is very important. This study deals with the relationship between women's presence in corporations' managerial pyramid, financial reporting quality, and accountancy wage.

    Methods

    The research statistical population consisted of corporations accepted in Tehran Stock Exchange in 2020. Based on the conditions for sample extraction, 115 stock exchange corporations from different industries were analyzed during a 7-year period. The research purpose was practical and in terms of method, it was considered descriptive and retrospective. For data collection, the financial statements of corporations and the information existing in the database of the Stock Exchange, Codal website, and Rah Avard-e Novin software were applied. Excel software was used for saving, classification, and calculation of the variables and for statistical analysis of the data, E-Views software was applied.

    Results

    The results showed that there is a significantly positive relationship between women's presence in corporations' managerial pyramid and profit management through real activities as a criterion for decreasing financial reporting quality. Furthermore, there is a significantly positive relationship between profit management through real activities as a criterion decreasing the quality of financial reporting quality and accountancy wage. However, women's presence in corporations' managerial pyramid has no significant impact on the relationship between profit management through real activities as a criterion decreasing financial reporting quality and accountancy wage.

    Keywords: Women, managerial pyramid, Corporations, Financial Reporting, Accountancy Wage, Tehran Stock Exchange
  • Mohamadreza Tat, Mansour Garkaz *, Mohamadreza Abdoly Pages 91-114
    Purpose
    The purpose of the present study is to review the effect of visual illusion and different emotional states on financial information analysis and biased decision making.
    Methods
    The research is practical, descriptive, and semi-experimental. The statistical population consisted of postgraduates in accounting among whom 198 members were chosen as a sample. For results analysis, ANOVA was used and for the interpretation of the difference between the averages of groups, Post-Hoc of LSD (least significant difference) was applied.
    Results
    The financial information displayed through 3-dimensional graphic without network lines creates visual illusion and would decrease the accuracy of data analysis by those who read them. Moreover, the results of the study showed that different emotional states (happy/sad) have a significant impact on the students' decision making. The students who had normal emotional states made less-biased decisions compared to the students who had abnormal emotional states.
    Conclusions
    The research results showed that the financial information displayed through3-dimensional graphics without network lines creates visual illusion and would decrease the accuracy of data analysis by those who read them and lead to bias in decision making. However, by putting network lines on the diagram, the bias can be decreased. Furthermore, the research results revealed that when people experience a normal and stable emotional state, they can make proper decisions whereas they are incapable of appropriate decision making when in abnormal states.
    Keywords: emotions, visual illusion, Information, biased decision making, Emotional State, Financial Information, Accountancy
  • Seyed Hossein Ahmadi Langari *, Ali Khozein Pages 115-136
    Purpose
    Reaching the highest level of information in order to increase the social level of trust upon management accounting information systems can be acquired using smart tools. The purpose of the present study is to review the effect of socialization objectives (fame and information back up), socialization policies (reward, common norms, and credit), and sociable people (Intimacy and common interests) in management accounting information systems.
    Methods
    In order to study the relationship between the research variables, 3 hypotheses were proposed. After distributing a questionnaire among senior and junior managers of corporations in the industrial townships of Sari, 158 respondents completed that within a time period from January to February 2022. The data were analyzed using SPSS.
    Results
    A significant relationship between socialization objectives in management accounting information system was rejected while it was confirmed that there is a significant relation between socialization policies and sociable people in management accounting information system. The results showed that policies and aspects of sociable people have a positive impact on their trust upon others' advice.
    Conclusions
    Various classifications including synergy and replacement relation among subcategories of socialization trust on the advice of managers. Management accounting information system enables the managers to cooperate in mutual interaction with the workers who have common interests.
    Keywords: Social Relations, Socialization, trust building, Management Accounting Information Systems
  • Amirali Bandarian *, Saeid Emami Dehcheshmeh, Khatereh Kargarpur Pages 137-163
    Purpose
    The objective of the present study is to review the interactive role of an auditor's expertise in the relationship between abnormal transactions with biased people and financial statement fraud with an emphasis on testing the agency theory in Tehran Stock Exchange.
    Methods
    With respect to the type of data in this research, logistic regression has been used. The statistical sample consisted of 118 corporations from 2014 to 2021, which were chosen by systematic removal.
    Results
    The results showed that segments of abnormal transactions with biased people increase financial statement fraud. Moreover, an auditor's expertise moderates the intensity of positive relationships between abnormal transactions with biased people and financial statement fraud.
    Conclusions
    With regard to the agency theory, the motivation behind abnormal transactions with biased people is that they want to seize the corporation's capital and that the managers distort financial statements in order to conceal the truth. Furthermore, since the specialist auditors monitor a great portion of the industrial corporations, they are of an expertise and experience above other accountants; therefore, they are more capable to detect financial statement deviation and fraud in terms of abnormal transactions with biased people.
    Keywords: Auditor, Financial Statement Fraud, Testing Agency Theory, Abnormal Transaction, Accounting, Tehran Stock Exchange