فهرست مطالب

مجله بیومکانیک ورزشی
سال هشتم شماره 3 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم فرمانبردار*، حسن دانشمندی، سید مجید طباطبایی نژاد صفحات 186-199
    هدف 

    هدف از پژوهش حاضر، تاثیر پروتکل خستگی عملکردی بر نمره کلی ابزار غربالگری حرکات عملکردی ویژه والیبال در دختران والیبالیست حرفه ای بود.

    روش ها 

    در این مطالعه، نمونه آماری شامل 40 والیبالیست حرفه ای دختر فعال لیگ برتر با سابقه حداقل 3 سال بازی والیبال با دامنه سنی 16-20 سال بودند، که به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و در یک گروه قرار گرفتند. آزمودنی ها 12 مورد آزمون غربالگری حرکات عملکردی را به صورت پیش آزمون و پس آزمون انجام دادند. تمام حرکات آزمودنی ها توسط پژوهشگر مشاهده و نمره گذاری گردید. بلافاصله بعد از انجام پیش آزمون، آزمودنی ها پروتکل خستگی عملکردی تعریف شده توسط ساسکو و ویکینیز را انجام دادند. بعد از انجام پروتکل خستگی مجددا آزمون غربالگری عملکردی ویژه والیبال گرفته شد.

    یافته ها 

    نتایج به دست آمده از تحقیق نشان دهنده آن است که پروتکل خستگی بر نمرات کل آزمون های غربالگری ویژه والیبال تاثیر معناداری داشته است (0/05 >p).

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه نشان می دهد که برای شناسایی تغییرات در الگوی حرکتی، نیاز به بررسی غربالگری ورزشکاران والیبال در وضعیت خستگی می باشد. شناسایی تغییرات کیفیت حرکت در ورزشکاران والیبال در حالت خستگی نشان می دهد که غربالگری باید همچنین در وضعیت خستگی انجام شود، تا امکان شناسایی الگوهای حرکتی که ممکن است منجر به بروز آسیب شود، فراهم گردد.

    کلیدواژگان: خستگی، غربالگری حرکات عملکردی، والیبال
  • فرزاد نوبخت*، احسان فخری میرزانق، نگار اشرفی، پویا فخرایی پور صفحات 200-212

    هدف:

     هدف ورزش  در بین ورزشکاران و عموم افراد جامعه به مقاصد مختلفی صورت می گیرد. یکی از مشکلات اساسی که فضاهای ورزشی علی الخصوص با شیوع ویروس کرونا که منجر به تهدید سلامتی جامعه ورزشکاران شده وجود میکروارگانیسم های خطرناک و بیماری زا مانند میکروب ها ، ویروس ها، باکتری ها و... است، لذا هدف از پژوهش حاضر طراحی و ساخت کفش جدید آنتی میکروب با استفاده از نانو نقره  به منظور پیشگیری از میکروب ها و ویروس ها در بین جامعه ورزشکاران نیز می باشد.

    روش ها:

     پژوهش حاضر از نوع کاربردی و آزمایشگاهی به منظور طراحی و ساخت کفش جدید آنتی میکروب با استفاده از نانو نقره  به منظور پیشگیری از میکروب ها و ویروس ها در بین جامعه ورزشکاران نیز می باشد.

    یافته ها :

    نتایج پژوهش نشان داد، مقاومت محلول نانونقره در غلظت های 75،50،25 ppm در برابر باکتری E.coli به ترتیب با کاهش 70، 90 و 88/97 درصدی ادامه می یابد، نتایج نشان داد، از غلظت 50 و 75  ppm کاهش باکتری S.aureus به ترتیب به میزان 70 و 90 درصد می باشد، همچنین یافته های پژوهش نشان داد، که از غلظت  100   ppmبه بعدکاهش باکتری S.aureus به میزان 99/99 درصد ادامه می یابد.

    نتیجه گیری:

     استفاده از نانو نقره در طراحی و ساخت انواع کفش های ورزشی به منظور پیشگیری و کنترل بسیاری از میکروب ها و ویروس ها می تواند مفید واقع گردد.

    کلیدواژگان: کفش جدید، آنتی میکروب، نانونقره
  • مهدی نجفیان رضوی* صفحات 214-230

    هدف:

     چاقی و اضافه وزن به عنوان عامل بسیار مهمی در حرکات افراد در دنیای مدرن تبدیل شده است لذا مطالعه حاضر با هدف تاثیر اضافه وزن بر عوامل کینماتیکی راه رفتن در کودکان، جوانان، میانسالان و سالمندان انجام شد.

    روش ها :

    روش پژوهش حاضر از نوع علی مقایسه ای پس از وقوع بوده که تعداد 40 شرکت کننده 9 تا 85 ساله واجد شرایط انتخاب شدند و بر اساس شاخص توده بدنی به هشت گروه (چهار گروه عادی و چهار گروه دارای اضافه وزن) در چهار رده سنی تقسیم شدند. تمام شرکت کنندگان سالم بودند و ناهنجاری بدنی نداشتند و راه رفتنشان عادی بود. از دستگاه آنالیز حرکت کوالیسیس برای اندازه گیری متغیرهای کینماتیکی راه رفتن از قبیل طول گام، عرض گام، مدت زمان مرحله ایستایش، مدت زمان مرحله نوسان، حمایت دوگانه و سرعت گام استفاده شد. از آزمون آنالیز واریانس دو راهه برای تحلیل داده ها و از نرم افزار SPSS برای تحلیل آماری استفاده شد و سطح معنی داری 0/05 در نظر گرفته شد.

    یافته ها:

     نتایج، تفاوت معنی داری را در متغیرهای سرعت گام {اثر سن (364/0) و اثر وضعیت بدنی (487/0)}، زمان مرحله حمایت دوگانه {اثر سن (304/0) و اثر وضعیت بدنی (092/0)} و ایستایش {اثر سن (094/0) و اثر وضعیت بدنی (271/0)} گروه های سنی مختلف نشان نداد اما تفاوت معنی داری در متغیرهای طول گام {اثر سن (0001/0) و اثر وضعیت بدنی (038/0)}، عرض گام {اثر سن (01/0) و اثر وضعیت بدنی (017/0)} و مدت زمان مرحله تاب دادن {اثر سن (0001/0) و اثر وضعیت بدنی (731/0)} بین گروه های سنی با و بدون اضافه وزن را نشان داد.

    نتیجه گیری :

    به نظر می رسد سن و وضعیت بدنی می تواند بر ویژگی های فضایی- زمانی گام برداشتن از طریق عواملی همچون قد، وزن و تعادل تاثیر گذارد.

    کلیدواژگان: آنالیز حرکت سه بعدی، راه رفتن، گروه های سنی، اضافه وزن
  • محمد سلطانی، علی فتاحی، راضیه یوسفیان ملا* صفحات 232-246

    هدف :

    دویدن به عنوان یکی از محبوب ترین ورزش ها شناخته می شود و محدودیت زمانی و مکانی ندارد و با توجه اینکه اخیرا به دلیل تغییر سبک زندگی، استفاده از تردمیل برای پیاده روی و دویدن افزایش یافته است. با این حال، تفاوت های بیومکانیکی در هماهنگی بین دویدن روی تردمیل با سرعت های مختلف به اندازه کافی مورد توجه قرار نگرفته است. هدف از این مطالعه تاثیر افزایش سرعت دویدن بر تغییرات سه بعدی زوایای مفصلی اندام تحتانی در زنجیره باز حرکتی و فاز سویینگ بود.

    روش ها :

    تعداد 28 دونده نخبه در این پژوهش شرکت نمودند. آزمودنی ها بر روی تردمیل مجهز دویدند در حالی که داده های کینماتیک دویدن از طریق یک سیستم سه بعدی ثبت حرکت با 12 دوربین در سرعت های 5/2، 5/3 و 5/4 متر بر ثانیه به مدت 30 ثانیه ثبت گردید. داده ها بر اساس جرم بدن آزمودنی ها و همچنین 101 نقطه زمانی در چرخه دویدن نرمال شدند نرمال بودن و همگنی واریانس فرضیه های متغیرهای وابسته با استفاده از تست های Bartlett و Levens مورد آزمون قرار گرفت. از آزمون اندازه گیری مکرر جهت اندازه گیری زوایای لگن، زانو و مچ پا بین مفاصل اندام تحتانی غالب و غیر غالب در فاز سویینگ دویدن انجام شد.

    یافته ها :

    در دامنه حرکتی مفاصل هیپ، زانو و مچ پا بین هر سه سرعت  5/2، 5/3 و 5/4، در همه صفحات اختلاف معنی داری وجود داشت.

    نتیجه گیری:

     تغییرات زاویه و دامنه حرکتی مفاصل ران، زانو و مچ پا زمانی که سرعت دویدن افزایش می یابد در فاز سویینگ به طور قابل توجهی بیشتر است. با توجه به اینکه در دویدن با سرعت بالا، پایداری بدن کاهش می یابد که سیستم عصبی مرکزی برای تنظیم ساختار بدن و کاهش ناپایداری در پاسخ به اختلالات اعمال شده، فرمان افزایش دامنه حرکتی زاویه مفاصل مذکور را می دهد. همچنین نتایج نشان می دهد که مفصل مچ پا، به عنوان نزدیک ترین مفصل در تماس با زمین، با افزایش تغییرات زاویه و دامنه حرکتی مفصل مچ پا در طی دویدن، با کاهش زمان تماس پا با زمین در هر گام به سریعتر و کارآمدتر دویدن کمک می کند و می توان نتیجه گرفت که این نکته در افزایش سرعت تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: دویدن، فاز سوئینگ، کینماتیک، اندام تحتانی
  • ماکان پیری، خدیجه اوتادی، آزاده شادمهر، کاظم مالمیر* صفحات 248-264

    هدف:

     پیچ خوردگی مچ پا از شایع ترین آسیب هایی است که در ورزشکاران اتفاق می افتد. یکی از اختلالاتی که در افراد با بی ثباتی مزمن مچ پا دیده می شود عدم کنترل پاسچر می باشد. تمرینات تعادلی و هماهنگی از رایج ترین مداخلات در درمان افراد با بی ثباتی مزمن مچ پا است. بنابراین هدف از انجام این مطالعه بررسی تاثیر تمرینات تعادلی بر کنترل پاسچر ورزشکاران با بی ثباتی مزمن مچ پا می باشد.

    روش ها :

    مطالعات کارآزمایی بالینی تصادفی که تاثیر تمرینات تعادلی بر کنترل پاسچر ورزشکاران با بی ثباتی مزمن مچ پا را بررسی کرده بودند با استفاده از پایگاه های داده PubMed, Scopus، Cochrane و PEDro به وسیله کلید واژه ها و مفاهیم مربوط به کنترل پاسچر، تمرینات تعادلی و بی ثباتی مزمن مچ پا تا ماه آپریل سال 2022 جستجو شدند. کیفیت مطالعات توسط مقیاس PEDro ارزیابی شد.

    یافته ها :

    بر اساس معیار ورود و خروج 8 مطالعه کارآزمایی بالینی وارد پژوهش شدند. تمرینات تعادلی باعث کاهش نوسان پاسچر، کاهش توزیع مرکز جرم بدن، بهبود شاخص کلی تعادل بدن و شاخص تعادل قدامی-خلفی در سیستم تعادلی بایودکس، افزایش مدت زمان حفظ تعادل و کاهش تعداد خطا در آزمون بلند کردن پا هنگام بررسی کنترل پاسچر استاتیک و بهبود فاصله دستیابی در آزمون تعادلی ستاره هنگام بررسی کنترل پاسچر دینامیک می شود.

    نتیجه گیری :

    تمرینات تعادلی به مدت 4 تا 6 هفته میتواند باعث بهبود کنترل پاسچر هم در وضعیت استاتیک و هم در شرایط دینامیک در ورزشکاران با بی ثباتی مزمن مچ پا شود.

    کلیدواژگان: بی ثباتی مزمن مچ پا، کنترل پاسچر، تمرینات تعادلی
  • الهه آزادیان*، نسرین افتخاری، رافع محمد ظاهری صفحات 266-278

    هدف :

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تغییرات مرکز فشار پا در هنگام پرش فرود هنگام دفاع روی تور در والیبالیست های حرفه ای بود.

    روش ها:

     در این پژوهش تعداد 10 والیبالیست حرفه ای و 10 والیبالیست مبتدی به طور داوطلب در این مطالعه شرکت کردند. جابه جایی مرکز فشار پا در دو جهت داخلی خارجی و قدامی خلفی در 5 شکل از مهارت دفاع روی تور والیبال شامل پرش ایستا، گام استپ ساید راست و چپ و دفاع روی تور، گام کراس بلند راست و چپ و دفاع روی تور با استفاده از دستگاه تحلیل حرکتی سه بعدی Vicon و دو صفحه نیروی کیستلر مورد اندازه گیری قرار گرفتند.

    یافته ها :

    در مرحله آمادگی پرش ایستا، پرش استپ ساید چپ و پرش با گام کراس بلند چپ اختلاف معنی داری در جابه جایی CoP و در جهت AP وجود داشت (0/05 > p)، اما در پرش استپ ساید راست، جابه جایی C‏oP در جهت AP و ML اختلاف بین گروهی معنی داری وجود داشت (0/05 > p). در مرحله فرود نیز در پرش استپ ساید راست و پرش با گام کراس بلند چپ اختلاف بین دو گروه در جهتAP  معنی داری بود (0/05 > p).

    نتیجه گیری:

     افراد مبتدی به علت جابجایی بیشتر مرکز فشار در هر دو جهت AP و ML در معرض آسیب های عضلانی-اسکلتی بیشتری می باشند. عدم کنترل جابجایی مرکز فشار، ممکن است منجر به سقوط در حین فرود گردد.

    کلیدواژگان: مرکز فشار پا، پرش- فرود، دفاع، والیبال
|
  • Maryam Farmanbordar*, Hassan Daneshmandi, Seyed Majid Tabatabaei Nezhad Pages 186-199
    Objective 

    The purpose of the current research is to examine the effect of functional fatigue protocol on the outcomes of functional movement screening test in professional female volleyball players.

    Methods

    In this research, the population included 40 professional active female volleyball players of premier league who had at least three years of experience in playing volleyball aging from 16 to 20 years, who were chosen as convenience sampling and were included in one group. All 40 test subjects took 12 test items in form of pre-test in which all the subjects' movements were observed and scored by the researcher. Immediately after the test, the subjects performed the functional fatigue protocol defined by Sasco and Vickins. After performing the fatigue protocol, the functional screening test for volleyball was taken again.

    Results

    The obtained results from the research shows that performing the fatigue protocol has a meaningful effect on total grades obtained on functional movement screening tests for volleyball players (P≤0.05).

    Conclusion

    The findings of this study show that in order to identify changes in the movement pattern, it is necessary to examine the screening of volleyball athletes in the state of fatigue. Identifying changes in the quality of movement in volleyball athletes in a fatigued state shows that screening of the athletes should also be done when they are in a fatigue state, so that it may be possible to identify movement patterns that may lead to injury.

    Keywords: Fatigue, Functional movement screen test, Volleyball
  • Farzad Nobakht*, Ehsan Fakhri Mirzanag, Negar Ashrafi, Poya Fakhraipur Pages 200-212
    Objective

    Attention Exercise is done for various purposes among athletes and the general public. One of the main problems in sports venues, especially with the spread of the corona virus, which has led to a threat to the health of the athlete community, is the presence of dangerous and pathogenic microorganisms such as germs, viruses, bacteria, etc. Therefore, the aim of the present study is to design and manufacture new antimicrobial shoes using nano-silver in order to prevent the spread of germs and viruses in the community of athletes.

    Methods

    The present study is an applied research carried out for designing and manufacturing new antimicrobial shoes using nano-silver in order to prevent the spread of germs and viruses in the athlete community.

    Results 

    The results showed that the resistance of nanosilver solution at concentrations of 75, 50, 25 ppm against E. coli continues with a decrease of 70, 90 and 97.88%, respectively. The results also indicated that in concentrations of 50 and 75 the reduction in S. aureus bacteria is 70% and 90%, respectively. Moreover, the research findings demonstrated that from 100 ppm onwards, the reduction of S. aureus bacteria appears up to 99.99%.

    Conclusion 

    The use of nano-silver in the design and manufacture of sports shoes to prevent and control many microbes and viruses can be useful.

    Keywords: New shoes, Anti-microbial, Nanosilver
  • Mahdi Najafian Razavi* Pages 214-230
    Objective 

    Obesity and overweight have changed to very important factors in people movements in the modern world. Therefore, the present study was carried out to examine the effects of overweight on gait kinematic factors in children, young adults, middle-aged, and older adults.

    Methods 

    The present study was a causal-comparative study in which 40 participants aged 9-85 were selected based on purposive sampling and were divided into eight groups (four normal groups and four overweight groups) based on body mass index (BMI). All the participants were healthy and had no physical abnormalities. The participants gait was normal.  The 3D motion analysis system was used for measuring gait parameters such as walking speed, stride length, stride width, single support phase duration, double support and swing phase duration. Two-way ANOVA was run for the purpose of data analysis.  SPSS 19 was used for statistical analyses at a significance level of p<0.05.

    Results 

    Result showed that there was not significant differences between parameters of gait such as walking speed [age effect (0/364) and body position (0/478)], double support-phase duration [age effect (0/304) and body position (0/092)] and stance-phases duration [age effect (0/094) and body position (0/271)], while significant differences were observed in stride length [age effect (00001) and body position (0/038)], stride width [age effect (0/01) and body position (0/017)] and swing phase [age effect (0/0001) and body position (0/731)], between normal and overweight groups in different ages. The result of present study show that overweightness can affect some of the spatiotemporal parameters in people’s gait which can cause changes in the obese people’s gait pattern.

    Conclusion

    It seems that age and body status through height, weight and balance can affect some spatiotemporal parameters of gait.

    Keywords: 3D motion analysis, Age group, Gait, Overweight
  • Mohammad Soltani, Ali Fatahi, Razieh Yousefian Molla* Pages 232-246
    Objective 

    Running is known as one of the most popular sports for which there is no time and space limit. Recently, due to lifestyle changes, the use of treadmills for walking and running has increased. However, the biomechanical differences in coordination between running on a treadmill at different speeds have not been sufficiently addressed. The aim of this study was to investigate the effect of increasing running speed on three-dimensional changes of lower extremity joint angles in the open motor chain and swing phase.

    Methods

    28 elite runners participated in this study. Subjects ran on an equipped treadmill while kinematic running data was recorded for 30 seconds through a three-dimensional 12-camera motion recording system at speeds of 2.5, 3.5 and 4.5 m / s. Data were normalized based on the subjects' body mass as well as 101 time points in the running cycle. The normality and homogeneity of variance of the dependent variable were tested using Bartlett and Leven’s tests. Repeated measurement test was performed to measure the angles of the pelvis, knee and ankle between the dominant and non-dominant lower limb joints in the running swing phase.

    Results 

    In the range of motion of hip, knee and ankle joint, there were significant differences among all the three speed rates of 2.5, 3.5 and 4.5 on all planes.

    Conclusion

    Changes in the angle and range of motion of the hip, knee and ankle joints are significantly greater in the swing phase as the running speed increases. Due to the fact that in high-speed running, the stability of the body decreases, the central nervous system commands to increase the range of motion of the angle of the mentioned joints to regulate the structure of the body and reduce the instability in response to the applied disorders. The results also show that the ankle joint, as the closest joint in contact with the ground, helps to run faster and more efficiently by increasing changes in the angle and range of motion of the ankle joint during running, and by reducing the time of foot contact with the ground at each step. It can be concluded that this point is effective in increasing speed.

    Keywords: Running, Swing phase, Kinematics, Lower limbs
  • Makan Piri, Khadijeh Otadi, Azadeh Shadmehr, Kazem Malmir* Pages 248-264
    Objective 

    The Objective Ankle sprains are among the most common injuries in athletes. One of the limitations of people with chronic ankle instability is the lack of postural control. Balance and coordination training are among the most common interventions for people with chronic ankle instability. Therefore, the aim of this study was to investigate the effect of balance training on postural control in athletes with chronic ankle instability.

    Methods

    Randomized clinical trials (RCTs) that examined the effects of balance training on postural control in athletes with chronic ankle instability were searched through the Scopus, PubMed, Cochrane and PEDro databases using keywords and concepts of postural control, balance training, and ankle instability from inception until April 2022. The quality of studies was assessed using the PEDro scale.

    Results

    Eight RCTs were included in this study, based on inclusion and exclusion criteria. Balance exercises reduced postural sway, decreased the distribution of center of mass, improved the overall body balance index and anterior-posterior balance index in the Biodex balance system, increased the duration of balance maintenance, and reduced the number of errors in the foot lift test when checking static postural control, and improved the reaching distance in the star balance test when checking dynamic postural control.

    Conclusion 

    Four to six weeks of balance training can improve postural control in both static and dynamic situations in athletes with chronic ankle instability.

    Keywords: Chronic ankle instability, Postural control, Balance training
  • Elaheh Azadian*, Nasrin Eftekhari, Rafe Mohammad Zaheri Pages 266-278
    Objective

    The purpose of the present study was to investigate the center of pressure (CoP) movements during the jump-landing while defending on the net in professional volleyball players and compare it with beginner volleyball players.

    Methods

    In this research, 10 professional volleyball players and 10 beginner volleyball players voluntarily participated in this study. The CoP movements in anterior-posterior (AP) and medial-lateral (ML) directions in 5 forms of volleyball net defense skills including static jump, right and left side step, right and left long cross step by using Vicon three-dimensional motion analysis machine and two Kistler force plates were measured.

    Results 

    In the jumping-phase of static jump, left side step jump and left long cross step jump, there was a significant difference in CoP movements and in the AP direction (p < 0.05), but in right side step jump, there was a significant intergroup difference in CoP movements in the direction of AP and ML (p < 0.05). In the landing phase, there was a significant difference between the two groups in the AP direction in the right side step jump and left long cross step jump (p < 0.05).

    Conclusion

    Beginners are exposed to more musculoskeletal injuries due to greater CoP movement in both AP and ML directions. Failure to control the CoP movement may lead to a fall during landing.

    Keywords: Center of pressure, Jump-landing, Defense, Volleyball