فهرست مطالب

رایانش نرم و فناوری اطلاعات - سال یازدهم شماره 4 (زمستان 1401)

مجله رایانش نرم و فناوری اطلاعات
سال یازدهم شماره 4 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه محمودی، فرساد زمانی بروجنی* صفحات 1-18
    توسعه پزشکی نوین از یک طرف امکان ذخیره سازی تصاویر پزشکی را فراهم کرده است و از طرف دیگر بدلیل افزایش روزانه ذخیره سازی این قبیل داده، مدیریت و بازیابی آن ها را نیز با مشکل مواجه ساخته است. با توجه به آنکه تصاویر پزشکی به عنوان ابزاری قدرتمند در تشخیص زودرس اغلب بیماری ها مورد استفاده هستند، ارایه سیستمی توانمند که بتواند از حجم رو به رشد تصاویر پزشکی، تصاویری با محتوای مشابه را بازیابی نماید، در کنترل و درمان بسیار موثر است. در این مقاله یک سیستم بازیابی تصاویر پزشکی مبتنی بر شبکه عصبی سیامی متشکل از دو زیر شبکه کانولوشن با 13 لایه ارایه شده است. برای رسیدن به زیر مجموعه بهینه از ویژگی های عمیق استخراج شده توسط سیامی، از تکنیک حداقل افزونگی- حداکثر همبستگی (mRMR) استفاده شده است و پس از درهم سازی باینری ویژگی ها، بازیابی تصاویر مشابه با استفاده از فاصله Hamming انجام می شود. اگر چه مدل مطرح قابلیت بازیابی انواع تصاویر پزشکی سطح خاکستری را دارد، اما برای ارزیابی آن، از دو نوع تصاویر ریه، شامل تصاویر سی تی اسکن بیماران کووید-19 در پایگاه داده CT-COV و تصاویر اشعه X بیماران ذات الریه در پایگاه Pneumonia استفاده شده است. نتایج حاکی از آن است که روش پیشنهاد شده در پایگاه کووید به ترتیب در 5 و 10 تصویر بازیابی توانسته است به میانگین دقت 93.83 % و 92.73 % و در پایگاه داده ذات الریه به میانگین دقت 100 % دست یابد که در مقایسه با روش های پیشین توانسته است بازیابی تصاویر ریه را بهبود ببخشد.
    کلیدواژگان: درهم سازی، شبکه عصبی سیامی، انتخاب ویژگی با حداقل افزونگی- حداکثر همبستگی، بازیابی تصاویر ریه
  • مریم مظفری*، اسلام ناظمی صفحات 19-35
    سیستم های پایگاه داده NoSQL راهکارهای مناسبی برای پروژهای کلان داده هستند و از انعطاف پذیری بالایی در طراحی برخوردارند. در پایگاه داده ستون گسترده NoSQL، طراحی یک شما کارامد و مناسب نه تنها وابسته به مدل داده مفهومی، بلکه به پرس وجوهای برنامه هم وابسته است. در این پایگاه داده ها ، طراحی شما دستی وابسته به قوانین سرانگشتی برای انتخاب شمای مناسب است. بکارگیری این قوانین بدون تجربه های عملی یک چالش بزرگ در این زمینه است. چرا که این قوانین مبهم و متناقض هستند. یکی از راه هایی که پژوهشگران برای غلبه بر چالش مذکور پیش گرفته اند، ارایه روش های خودکارسازی طراحی شمای پایگاه داده است. هدف اصلی این تحقیق خودکارسازی طراحی شمای پایگاه داده ستون گسترده NoSQL است که بدین منظور یک روش مبتنی بر بارکاری برای نگاشت مدل داده مفهومی به شما پایگاه داده ستون گسترده با هدف بهینه سازی کارایی بارکاری ارایه می شود. در این روش از اطلاعات بارکاری برای رسیدن به کارایی بهتر پرس وجوها استفاده شده است که با کمینه کردن تعداد درخواست ها به پایگاه داده منجر به طراحی شمای بهینه یافته می شود. نتایج حاصل شده از آزمایش ها نشان می هد که شما خودکار تولید شده از روش پیشنهادی منجر به کارایی خوب بارکاری می گردد.
    کلیدواژگان: پایگاه داده ستون گسترده NoSQL، طراحی شما خودکار، خودتنظیمی، بهینه سازی شما، کارایی بارکاری
  • عین الله پیرا*، علیرضا روحی صفحات 36-49
    الگوریتم تکامل شوراهای شهر (CCE)، یک نوع الگوریتم فراابتکاری است که با توجه به ماهیت تشکیل شوراها از کوچکترین محله ها تا بزرگترین مناطق شهری، از فرآیند تشکیل شورای عالی یک شهر الهام گرفته شده است. در این مقاله می خواهیم کارایی الگوریتم CCE را با دو تغییر مهم در آن بهبود بدهیم. اولین تغییر مربوط به کاهش پیوسته ی اندازه ی جمیعت با استفاده از تکنیک کاهش خطی جمعیت (LPSR) است. در این تکنیک، اندازه ی جمعیت در تکرارهای اولیه ی الگوریتم به اندازه ی کافی بزرگ در نظر گرفته می شود تا الگوریتم بتواند مناطق وسیعی از فضای جستجو را پیمایش کند. با پیشروی الگوریتم، اندازه ی جمعیت به تدریج کاهش داده می شود تا سرعت همگرایی افزایش یابد. دومین تغییر به دامنه ی متغیرها مربوط می شود که به طور پیوسته کاهش می یابد تا فضای جستجو محدودتر شده و در نتیجه، امکان یافتن راه حل های بهینه افزایش پیدا کند. برای ارزیابی و مقایسه ی کارایی الگوریتم تکامل شوراهای شهر بهبودیافته (تحت عنوان ICCE که در این مقاله مطرح شده است) با الگوریتم های تکامل شوراهای شهر (CCE)، بهینه سازی شامپانزه، بهینه سازی بیوه سیاه، بهینه ساز سیاسی، بهینه ساز جفت گیری بارناکل ها، بهینه سازی مار و بهینه ساز آکیلا، آن ها را روی 29 تابع تست از مسابقات سال 2017 مربوط به کنگره IEEE در زمینه محاسبات تکاملی (CEC 2017) اجرا می کنیم. نتایج آزمون های میانگین رتبه ی فریدمن و رتبه علامت دار ویلکاکسون، کارایی بالای الگوریتم ICCE را نسبت به الگوریتم های مذکور تایید می کنند.
    کلیدواژگان: تکامل، الگوریتم فراابتکاری، سرعت همگرایی، محاسبات تکاملی، تابع تست
  • شکوفه نوروزی، زینب موحدی* صفحات 50-60
    امروزه با پیاده سازی نسل جدید شبکه های ارتباطی، شاهد تحولی عظیم در توسعه اینترنت اشیاء و ظهور برنامه های جدید در این بستر می باشیم. محدودیت در توان محاسباتی و انرژی دستگاه های متصل به این بستر موجب ایجاد چالش و عدم پشتیبانی این دستگاه ها برای اجرای برنامه ها با بار محاسباتی بالا و نیازمند تاخیر کم می شود. روش های تخلیه بار محاسباتی در رایانش لبه با دسترسی چندگانه، با فراهم آوردن منابع محاسباتی و ذخیره سازی در نزدیکی کاربر راهکاری کارآمد برای مقابله با چالش های ذکرشده است. با این وجود، به علت تحرک کاربر و تغییر در مشخصات برنامه های تخلیه شده در طول زمان، مسیله تخصیص خدمت گزاران لبه به کاربران با هدف کاهش تاخیر با چالش هایی مواجه است. رویکردهای فعلی تخلیه بار تحرک آگاه در این حوزه از مدل های تحرک تصادفی و غیرواقع گرایانه ای استفاده می کنند و همچنین اجرای تخلیه بار در آن ها به صورت درشت دانه صورت می گیرد. در این مقاله تخلیه بار به منظور بهره مندی از مزایای آن ریزدانه می باشد. بر این اساس برنامه کاربران به تعدادی مولفه تقسیم و اخذ تصمیم تخلیه با توجه به تحرک و مشخصات مولفه های کاربران در طول شکاف های زمانی تعریف شده در سیستم، انجام می گیرد. این تصمیم علاوه بر بهینه بودن در مورد هر مولفه به کاهش سربار ناشی از مهاجرت یک مولفه به نسبت کل برنامه نیز منجر می شود. همچنین، به منظور اخذ تصمیم بهینه در راستای نیل به هدف مسیله یعنی کمینه کردن برآیند زمان تخلیه بار، از پیش بینی مشخصات کاربران و موقعیت مکانی آن ها استفاده می کنیم. با توجه به نتایج به دست آمده از ارزیابی، مشاهده می شود که روش پیشنهادی به نسبت روش های مورد مقایسه دارای بهبود در تابع هدف مسیله و پیچیدگی محاسباتی اخذ تصمیم است.
    کلیدواژگان: تخلیه بار محاسباتی، تحرک آگاه، رایانش لبه با دسترسی چندگانه، اینترنت اشیاء
  • داوود طوفانی موقر، شیده سرائیان* صفحات 61-78

     امروزه، زنجیره های تامین حلقه بسته در صنایع با هدف کاهش مصرف مواد اولیه خام و استفاده مجدد از محصولات، استقبال چشمگیری داشته اند. بدین ترتیب، مدیریت این زنجیره ها در حوزه های مختلف حایز اهمیت خواهد بود. در این زنجیره ها، محصولات استفاده شده، به عنوان منابع اولیه تولید به چرخه بازمی گردند. این زنجیره ها به کشورها در جهت کاهش مصرف منابع خام کمک کرده و همچنین فرصتی برای تولیدکنندگان خواهند بود تا با بازمصرف مواد استفاده شده، سودآوری را افزایش دهند. به علت تاثیر این زنجیره ها در صنایع، توجه محققان به پژوهش در حوزه مدیریت این دسته زنجیره ها جلب شده است. در این تحقیق، یک معماری کنترلی مبتنی بر نظریه بازی ها برای مدیریت زنجیره های تامین حلقه بسته در حضور عوامل غیرقطعی و مخرب، معرفی شده است. بدین منظور، از یک کنترل کننده تناسبی-انتگرالی-مشتقی با قابلیت تنظیم خودکار ورودی ها توسط نظریه بازی ها استفاده شده است. با ایجاد یک بازی بین ورودی های این کنترل کننده و یافتن نقطه تعادل بازی (تعادل نش)، می توان بهترین وضعیت کنترل کننده را مشخص نمود. نتایج حاصل نشان می دهد که کنترل کننده پیشنهادی می تواند در زنجیره تامین حلقه بسته، با تنظیم خودکار ورودی ها، کارایی خود را بهینه نموده و در مدیریت زنجیره های فوق کارآمد واقع شود.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین حلقه بسته، کارخانه های هوشمند، نظریه بازی ها، بهینه سازی، کنترل کننده تناسبی-انتگرالی-مشتقی
  • امیرحسن قیطاسی، عبدالحسین رضائی*، سیده شهربانو فلاحیه حمیدپور، فرزاد خواجه خلیلی صفحات 79-88
    سرطان سینه از شایع ترین دلایل مرگ و میر در میان زنان جهان می باشد، اما تشخیص زودهنگام و دقیق این نوع سرطان می تواند درمان را به طرز چشمگیری بهبود بخشد. تصویربرداری حرارتی یکی از روش های اولیه تشخیص سرطان سینه است. همچنین از سیستم تشخیص کامپیوتری می توان برای کمک به پزشکان برای افزایش دقت تفسیر نتایج استفاده کرد. در این مقاله، یک سیستم تشخیص کامپیوتری هوشمند برای تشخیص سرطان سینه با استفاده از تصاویر حرارتی ارایه شده است. سیستم هوشمند تشخیص کامپیوتری ارایه شده شامل روش SFTA برای استخراج ویژگی و الگوریتم SVM ، kNN و D-Tree برای طبقه بندی نتایج می باشد. عملکرد سیستم تشخیص کامپیوتری هوشمند ارایه شده با استفاده از پایگاه داده DMR-IR و پایگاه داده دانشگاه Fluminense Federal و MATLAB2018 برای استفاده از الگوریتم انتخاب ویژگی فاخته و بدون الگوریتم انتخاب ویژگی ارزیابی شده است. نتایج نشان می دهد که بهترین میانگین صحت، حساسیت و اختصاصیت به ترتیب 99، 5/99 و 03/98 درصد می باشد که بابکارگیری الگوریتم انتخاب ویژگی فاخته و الگوریتم طبقه بندی کننده SVM بدست آمده است. همچنین سیستم تشخیص کامپیوتری ارایه شده دارای مزایایی نسبت به سایر سیستم های تشخیص کامپیوتری می باشد. این نتایج نشان می دهد که استفاده از روش استخراج ویژگی SFTA، الگوریتم انتخاب ویژگی فاخته، الگوریتم طبقه بندی SVM و داده های پایگاه داده DMR-IR در سیستم تشخیص کامپیوتری پیشنهادی، می تواند باعث بهبود نتایج ارزیابی شود.
    کلیدواژگان: سرطان سینه، الگوریتم انتخاب ویژگی فاخته، تصاویرحرارتی، استخراج ویژگی و انتخاب ویژگی
  • آرمان سان احمدی، محمد عبداللهی ازگمی*، شیدرخ گودرزی صفحات 89-101
    سیستم های مبتنی بر اینترنت اشیاء (IoT)، امروزه در حوزه های مختلفی اعم از کنترل سلامت، شهر هوشمند، ساختمان های هوشمند و غیره کاربرد فراوانی دارند. یکی از نگرانی های جدی در سیستم های مبتنی بر اینترنت اشیاء، مصرف انرژی و نحوه مدیریت آن است. این سیستم ها منابع محدودی در اختیار داشته و در بسیاری از مواقع دسترسی به آنها دشوار است، بنابراین لازم است که منبع انرژی آنها به طور بهینه مصرف و مدیریت شود. به منظور طراحی و ساخت سیستم های مبتنی بر اینترنت اشیاء موارد متعددی مانند تراشه های قابل استفاده، نوع پروتکل ارتباطی، زمان بندی انتقال داده ها و غیره نیاز به تصمیم گیری مناسب دارد که بر مصرف انرژی سیستم تاثیر مستقیم می گذارد، بنابراین، در فاز طراحی این سیستم ها، مدل سازی و ارزیابی مصرف انرژی و مطابقت آنها با نیازمندی ها امری لازم و ضروری است. در این مقاله یک مدل مبتنی بر شبکه های پاداش تصادفی (SRNs) برای مدل سازی و ارزیابی کمی مصرف انرژی در سیستم های مبتنی بر اینترنت اشیاء پیشنهاد شده است. در این روش ابتدا چگونگی مدل سازی منبع انرژی و عوامل تاثیرگذار بر روی آن توضیح داده شده است سپس با استفاده از این مدل های پایه، به مدل سازی کل سیستم مورد مطالعه پرداخته می شود، در نهایت با تغییر پیکربندی سیستم، به مطالعه عوامل تاثیرگذار بر مصرف انرژی و اندازه گیری آنها پرداخته می شود و با استفاده از نتایج، مناسب ترین پیکربندی انتخاب می شود. این روش می تواند منجر به کاهش چشمگیر هزینه های یک سیستم قبل از عملیاتی نمودن آن شود. در این مقاله یک مورد مطالعاتی مورد بررسی قرار گرفته و تاثیر عوامل مختلف، نظیر تعداد گره های متصل به سرخوشه، وجود حالت خواب/بیداری و نرخ ارسال های متفاوت بر عملکرد سیستم و مصرف انرژی مورد بررسی قرار گرفته است. در واقع تاثیر پیکربندی سیستم بر روی میزان مصرف انرژی سیستم مورد ارزیابی قرار گرفته و نشان داده شده است که با افزایش تعداد گره های متصل به سرخوشه، به منظور کاهش 75 درصدی تعداد بسته ‎های داخل بافر و کاهش تاخیر انتها به انتهای بسته ها باید از فرستنده با نرخ ارسال 0.037 استفاده شود.
    کلیدواژگان: اینترنت اشیاء، مدیریت انرژی، مدل سازی، ارزیابی کمی، شبکه های پاداش تصادفی
|
  • Fatemeh Mahmoodi, Farsad Zamani Boroujeni * Pages 1-18
    On the one hand, the development of modern medicine has made it possible to store medical images, and on the other hand, due to the daily increase in the storage of such data, it has also made their management and recovery difficult. Considering that medical images are used as a powerful tool in the early diagnosis of most diseases, providing a powerful system that can retrieve images with similar content from the growing volume of medical images is very effective in control and treatment. In this article, a medical image retrieval system based on Siamese neural network consisting of two convolutional sub-networks with 13 layers is presented. To reach the optimal subset of deep features extracted by Siamese, the Minimum Redundancy-Maximum Relevant (mRMR) technique has been used, and after binary hashing of the features, similar images are retrieved using Hamming distance. Although the proposed model is capable of retrieving a variety of gray scale medical images, two types of lung images have been used to evaluate it, including CT scan images of Covid-19 patients in the CT-COV database and X-ray images of pneumonia patients in the Pneumonia database. The results indicate that the proposed method in the Covid database has been able to achieve an average precision of 93.83% and 92.73% in 5 and 10 retrieved images respectively, and an average precision of 100% in the pneumonia database, which is compared to previous methods have been able to improve the retrieval of lung images.
    Keywords: Supervised hashing, convolutional neural network, Deep Learning, lung image retrieval, Minimal-Redundancy-Maximal-Relevance (MRMR)
  • Maryam Mozaffari *, Eslam Nazemi Pages 19-35
    NoSQL systems are suitable solutions for big data projects and offer a high level of flexibility in design. A good and efficient schema design for NoSQL wide column stores is not only based on the application’s conceptual data model but also on the queries defined in an application’s workload. In these databases, a manual schema design relies on rules of thumb to choose a good schema. Utility these rules without practices is a big challenge in this area. Because these rules are vague and generic, and must be adapted to each application. One of the ways that researchers use to overcome this challenge is presenting automated schema design. The main contribution of this paper is automated schema design for NoSQL wide column stores. This research proposes a workload-driven approach for the mapping from the application conceptual data model to a database schema with a goal of optimizing query performance. This approach uses workload information to achieve a good workload performance, which result in an optimized schema by minimizing the number of requests to the wide column stores. The experimental results show that automated schema generated by the proposed approach leads to a good workload performance.
    Keywords: NoSQL wide column stores, Automated schema design, Self-tuning, Schema optimization, Workload performance
  • Einollah Pira *, Alireza Rouhi Pages 36-49
    City Councils Evolution algorithm (CCE) is a metaheuristic algorithm inspired by the formation process of the supreme council of a city due to the formation of councils from the smallest neighborhoods to the largest regions. In this paper, we want to improve the performance of CCE by applying two important changes.The first change is about the continuous reduction of the population size using Linear Population Size Reduction (LPSR) technique. In this technique, the population size in the initial iterations is considered large enough such that it can explore wide areas of search space. As the algorithm progresses, the population size is gradually reduced to increase the convergence speed. The second change is related to the domain of variables, which is constantly reduced to limit the search space, and so the possibility of finding optimal solutions is increased. To evaluate and compare the performance of ICCE with CCE, Chimp Optimization, Black Widow Optimization, Political Optimizer, Barnacles Mating Optimizer, Snake Optimizer, and Aquila Optimizer, we implement them on 29 test functions from 2017 IEEE Congress on Evolutionary Computation (CEC 2017). The results of Friedman mean rank and Wilcoxon signed-rank tests confirm the higher performance of ICCE compared to other algorithms
    Keywords: evolution, Metaheuristic Algorithm, Convergence Speed, Evolutionary computing, test function
  • Shokufeh Norouzi, Zeinab Movahedi * Pages 50-60
    Today, as the new generation of communication networks is implemented, we are witnessing a considerable change in IoT development and new programs in this context. Despite recent advancements in mobile networks and devices, the limitations of devices connected to this platform in terms of computational power and energy have resulted in sever challenges for running resource-intensive programs with exigent latency requirements. To address these challenges, the concept of computation offloading in Multi-access Edge Computing (MEC) has been recently developed, in which storage and computation resources are provided close to the user. However, due to the user mobility and changes in the profile of offloaded applications over time, the problem of assignment of edge servers to users with the aim of minimizing the overall offloading latency is a complicated task. In this regard, existing mobility-aware offloading approaches are not based on fine-grain offloading and use random and unrealistic mobility models. In this article, to address the aforementioned challenges, we propose a mobility-aware fine-grain computation offloading method to minimize the overall offloading delay. In the proposed approach, the user application is divided into several components and the offloading decision is made for each component according to the mobility and specifications of user components during the time slots defined in the system. In oner hand, this latter results in more efficient offloading decision. In the other hand, it reduces the overhead of migration since the migration of a subset of program’s components imposes lower cost compared to the migration of the entire program. Moreover, we use user profile and location prediction to optimize the offloading decisions considering the underlying context over time. According to the evaluation results, it is observed that the proposed method achieves significantly better performance compared to other alternatives while the complexity of offloading decision is kept very low.
    Keywords: Computation Offloading, Mobility-aware, Multi-access Edge Computing, Internet of Things
  • Davood Toofani Movaghar, Shideh Saraeian * Pages 61-78

    Due to the increasing use of Closed-Loop Supply Chains (CLSCs) in industry scopes in order to optimize raw material usage and reuse of end-of-life or used products, CLSC management is very necessary. Used products return to production cycles as production resources in CLSC processes. Thus, CLSC helps countries to use fewer raw materials for manufacturing and brings an opportunity for manufacturers to reuse end-of-life products, so that they can increase their overcome and decrease the use of natural resources simultaneously. Due to the impact of CLSC on industries, CLSC control is an interesting field of research. In this paper, a new game theory-based architecture for controlling CLSC considering uncertainty will be introduced. For this purpose, a smart Proportional-Integral-Derivative (PID) controller will be used which automatically tunes itself using the game theory method. Thus, creating a game with controller gains and searching for the equilibria point of the game, makes the best state for the controller. So that the controller could act rationally in CLSC and tune itself to optimize its performance. The optimized reaction of the controller used in this model would help the CLSC management system.

    Keywords: Closed-loop supply chain, Smart Factory, game theory, optimization, PID Controller
  • Amirhassan Gheytasi, Abdalhossein Rezai *, Seyedeh Shahrbanoo Falahieh Hamidpour, Farzad Khajeh-Khalil Pages 79-88
    Breast cancer is one of the most common causes of death among women around the world, but early and accurate diagnosis of this type of cancer can dramatically improve treatment. Thermal imaging is one of the primary methods of diagnosing breast cancer. The computer diagnosis system can also be used to help physicians to increase the accuracy of interpretation of results. This paper presents an intelligent computer diagnostic system for the detection of breast cancer using thermal imaging. The proposed intelligent computer diagnosis system includes SFTA method for feature extraction and SVM, kNN and D-Tree algorithms for classification of results. The performance of the proposed intelligent computer diagnosis system is evaluated using the DMR-IR and Fluminense Federal University databases and MATLAB2018, when using the cuckoo feature selection algorithm and without using the feature selection algorithm. The results show that the average accuracy, sensitivity and specificity are 99%, 99.5% and 98.03%, respectively, using the cuckoo feature selection algorithm and SVM classification algorithm. Also, the presented computer diagnostic system has advantages compared to other computer diagnosis systems. These results indicate that the use of SFTA feature extraction method, cuckoo feature selection algorithm, SVM classification algorithm and DMR-IR database in the proposed computer diagnosis system can improve the evaluation results.
    Keywords: breast cancer, cuckoo feature selection algorithm, thermal imagery, feature extraction, feature selection
  • Arman Sanahmadi, Mohammad Abdollahi Azgomi *, Shidrokh Goudarzi Pages 89-101
    Today, internet of things (IoT) is widely used in various fields, such as health control, smart city, smart buildings, and so on. One of the severe concerns in IoT-based systems is the issue of energy consumption and its management. The IoT-based systems have limited resources. It is also difficult to access them in many situations; so, their energy sources must be appropriately consumed and managed. In order to design and build IoT systems, many factors, such as the usable chips, the type of communication protocols, the timing of data transfer, and so on, directly affect the system's energy consumption. Therefore, in the design phase of these systems, it is necessary to model and evaluate their energy consumption and their compliance with the requirements. In this paper, a stochastic reward nets (SRN) model is introduced for modeling and quantitative evaluation of energy consumption in IoT-based systems. In this method, first the modeling of the energy source and the influencing factors are explained, then the entire system is modeled using these basic models, Then, by changing the configuration of the system, the influencing factors on energy consumption are studied and measured, and the most suitable configuration is selected using the results. This method can lead to a significant reduction in the costs of a system before its operation. Using this model, a case study has been investigated and the effects of various factors, such as the number of nodes connected to the cluster head, the existence of sleep/wake mode, and different transmission rates on system performance and energy consumption are investigated. In this paper the effect of the system configuration on the amount of energy consumption has been evaluated and it has been shown that the packet delay increases with the increase in the number of nodes connected to the cluster head, and in order to reduce the number of packets in the buffer by 75% and reduce the end-to-end delay of the packets, a transmitter with a transmission rate of 0.037 should be used.
    Keywords: Internet of Things, Power management, modeling, evaluation, stochastic reward nets