فهرست مطالب

نشریه تعلیم و تربیت استثنایی
سال بیست و دوم شماره 172 (بهمن و اسفند 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید مجتبی عقیلی*، آرزو اصغری، سعیده اقبالی، میترا نمازی صفحات 9-18
    زمینه

    کودکان کم توان ذهنی، کودکانی هستند که با کودکان عادی حداقل در یکی از زمینه های ذهنی، حسی، ارتباطی، رفتار اجتماعی و ویژگی های جسمی تفاوت دارند.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف اثربخشی آموزش شادکامی فوردایس بر تاب آوری و بهزیستی روان شناختی والدین دارای فرزند کم توان ذهنی انجام شد. روش پژوهش: طرح پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون_ پس آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری یک ماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه والدین دارای فرزند با کم توانی ذهنی شهرستان گنبد کاووس بود که تعداد 30 والد دارای فرزند کم توان ذهنی با روش نمونه گیری داوطلبانه و به صورت تصادفی در گروه های آزمایشی و گواه گمارده شدند، در هر گروه 15 والد. گروه آزمایشی به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای، طی 2 ماه تحت آموزش شادکامی فوردایس قرار گرفت. در این پژوهش از پرسشنامه تاب آوری کونور و دیویسون  2003  و بهزیستی روان شناختی ریف   1988  استفاده شد. داده های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش شادکامی فوردایس بر تاب آوری و بهزیستی روان شناختی والدین دارای فرزند کم توان ذهنی تاثیر معنادار دارد. بدین صورت آموزش شادکامی فوردایس توانسته منجر به افزایش تاب آوری و بهبود بهزیستی روان شناختی این والدین شود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش حاضر، آموزش شادکامی فوردایس با بهره گیری از فن ابراز احساسات، دوری از افکار نگران کننده، زندگی در حال و آشنایی با شخصیت سالم و آموزش شایستگی والدینی می تواند یک روش کارآمد جهت افزایش تاب آوری و بهزیستی روان شناختی والدین دارای فرزند کم توان ذهنی به شمار رود.

    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، تاب آوری، شادکامی فووردایس، کم توان ذهنی
  • رئوف احمدیان، سید داود حسینی نسب*، معصومه آزموده صفحات 19-30
    زمینه و هدف

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی تقویت حافظه ی کاری و آموزش تفکر انتقادی بر راهبرهای تنظیم هیجان کودکان با اخت الل یادگیری خاص بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع پژوهش نیمه تجربی باطرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان 9 تا 12 سال مراجعه کننده به مرکز مشکلات یادگیری خاص ناحیه 3 تبریز در نیمه دوم سال تحصیلی 1400 بود. از این بین، تعداد 60 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و در 2 گروه آزمایشی و یک گروه گواه گمارش تصادفی شدند. ابزارهای مورد استفاده پژوهش، پرسشنامه راهبردهای تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی نسخه کودکان به همراه شیوه نامه اجرایی مداخ الت تقویت حافظه ی کاری و آموزش تفکر انتقادی بود. جهت تحلیل داده ها از کوواریانس و کوواریانس چندمتغیره استفاده شد.

    یافته ها

    بررسی اندازه اثر نشان داد که بیشترین تفاوت در راهبرد ارزیابی مجدد مثبت با ضریب 347 / 0 و راهبرد تمرکز مجدد مثبت با ضریب 254 / 0 است. بررسی میانگین های تعدیل شده نشان داد میانگین تعدیل شده ی 2 مولفه تمرکز مجدد مثبت و ارزیابی مجدد مثبت در گروه تفکر انتقادی به طور معنا داری بیشتر از گروه تقویت حافظه ی کاری بود و همچنین میانگین 3 مولفه ی سرزنش خود، نشخوار فکری و فاجعه انگاری در گروه تفکر انتقادی به طور معنا داری کمتر از گروه تقویت حافظه ی کاری بود .(05 /p>0)

    نتیجه گیری

    در گروه تفکر انتقادی به کارگیری راهبردهای سازگارانه (تمرکز مجدد مثبت و ارزیابی مجدد مثبت) به میزان معناداری افزایش پیدا کرده و تفاوت قابل توجهی میان اثربخشی آموزش تفکر انتقادی و تقویت حافظه ی کاری بر افزایش به کارگیری راهبردهای سازگارانه و کاهش به کارگیری راهبردهای ناسازگارانه تنظیم شناختی هیجان وجود داشت.

    کلیدواژگان: اختلال یادگیری خاص، تفکر انتقادی، حافظه ی کاری، راهبردهای تنظیم هیجان
  • لیلا حسن پور، علی زینالی* صفحات 31-43
    زمینه و هدف

    هدف پژوهش حاضر تعیین مدل اضطراب اجتماعی والدین کودکان کم توان ذهنی: نقش شیوه های تربیتی با میانجی گری راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان بود.

    روش

    مطالعه حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش والدین دانش آموزان ابتدایی کم توان ذهنی شهر ارومیه در سال تحصیلی 1400 - 1399 بود. حجم نمونه براساس جدول کرجسی و مورگان 200 نفر تعیین شد که با توجه به شیوع بیماری کووید- 19 با روش دردسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش سیاهه اضطراب اجتماعی  کونور و همکاران، 2000 ، پرسشنامه شیوه های تربیتی والدین بامریند، 1991 و پرسشنامه نظم جویی شناختی هیجان   گارنفسکی و همکاران، 2001 بودند. داده ها با روش مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزارهای SPSS-26 و LISREL-8.5 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که شیوه تربیتی سهل گیر بر راهبرد مثبت نظم جویی شناختی هیجان، شیوه های تربیتی مستبد و مقتدر بر راهبردهای مثبت و منفی نظم جویی شناختی هیجان و راهبردهای مثبت و منفی نظم جویی شناختی هیجان و شیوه های تربیتی سهل گیر و مستبد بر اضطراب اجتماعی اثر مستقیم و معنادار داشتند . 05 / P>0 ، اما شیوه تربیتی سهل گیر بر راهبرد منفی نظم جویی شناختی هیجان و شیوه تربیتی مقتدر بر اضطراب اجتماعی اثر مستقیم و معناداری نداشتند (05 / P<0) . همچنین، شیوه های تربیتی مستبد و مقتدر با میانجی راهبردهای مثبت و منفی بر اضطراب اجتماعی اثر غیرمستقیم و معنادار داشت (05 / P>0) ، اما شیوه تربیتی سهل گیر با میانجی راهبردهای مثبت و منفی بر اضطراب اجتماعی اثر غیرمستقیم و معناداری نداشت (05 / P<0)

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها، برای کاهش اضطراب اجتماعی می توان زمینه را برای تعدیل شیوه های تربیتی و راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان فراهم کرد.

    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان، شیوه های تربیتی، کم توان ذهنی
  • مرضیه زینی*، فاطمه نیکخو صفحات 44-56
    زمینه و هدف

    این پژوهش با جمع آوری مطالعات در مورد ویژگی دانش آموزان آسیب دیده شنوایی دارای مشکلات خواندن انجام شد.

    روش

    این پژوهش توصیفی تحلیلی و از نوع بنیادی است که به تحلیل کمی و کیفی پژوه شهای گذشته م یپردازد. با توجه به هدف پژوهش، از روش نظا مدار استفاده شد. جامعه آماری شامل کلیه پژوه شهای داخلی و خارجی بود که با استفاده از کلیدواژ ه های دان شآموزان آسی بدید ه شنوایی و مشکلات خواندن در پایگا ه های اطلاعاتی پرتال جامع علوم انسانی، پایگاه مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، پایگاه مجلات تخصصی نور، گوگل، پایگاه پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران و بانک اطلاعات نشریات کشور ایران و در پایگا ه های اطلاعاتی خارجی مگیران، ساینس دایرکت، اسپرینگ، ایرانداک و گوگل اسکلر مورد جستجو قرار گرفت. با استفاده از روش نمون هگیری هدفمند، 72 پژوهش یافت شد که درنهایت 26 مقاله که منطبق با هدف پژوهش و ملا کهای انتخاب و یافت ه های پژوهش بودند، استخراج شدند که در این بین، 10 مقاله 38 درصد به مقایسه درک خواندن در افراد ک مشنوا با افراد عادی، 5 مقاله 19 درصد به بررسی سب بشناسی و میزان شیوع اختلال، 3 مقاله 11 درصد به بررسی استفاده و عدم استفاده از وسایل کمک توا نبخشی و آموزشی در یادگیری خواندن دان شآموزان آسی بدیده شنوایی، 2 مقاله 7 درصد به مقایسه درک و یادگیری خواندن دان شآموزان ک مشنوای تلفیقی و غیر تلفیقی، 6 مقاله 23 درصد به بررسی تاثیر آموزش در درک خواندن دان شآموزان ک مشنوا در بازه زمانی سا لهای 2003 تا 2023 پرداخته بودند. در پژوهش حاضر و با مرور پژوه شهای منتشرشده در زمینه مشکلات خواندن در دان شآموزان آسی بدیده شنوایی ب هدنبال یافتن پاسخ به 5 پرسش اساسی بودیم.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد که دانش آموزان آسیب دیده شنوایی در مهارت خواندن نقص چشمگیری دارند. افت شنوایی بر سطوح مختلف درک خواندن اثر منفی می گذارد و دانش آموزان آسیب دیده شنوایی در مقایسه با دانش آموزان شنوا واژه های کمتری نمی دانستند، بلکه درکاربست آنها در واژه ها در بافت جمله و در فهم جمله ضعیف تر بودند. آسیب شنوایی، مهارت یادگیری از جمله خواندن را تحت الشعاع قرار می دهد. به منظور کاهش در شکاف تحصیلی دانش آموزان کم شنوا، پیشنهاد می شود مداخلات زودهنگام و ارایه ی روش های بهبوددهنده در راستای تقویت خواندن انجام شود.

    کلیدواژگان: دانش آموزان آسیب دیده شنوایی، دانش آموزان ناشنوا، مرور نظام دار، مشکلات خواندن
  • سعید بختیارپور*، سکینه مطهری صدر، احمد رمضانی، پرویز عسگری صفحات 57-69
    زمینه و هدف

    هدف این پژوهش تعیین اثربخشی روش دیداری-حرکتی کپارت بر مهارت های نوشتن دانش آموزان با مشکل یادگیری نوشتن بود.

    روش

    روش پژوهش نیز از نظر طرح پژوهش شبه آزمایشی- بالینی با پیش آ زمون-پس آزمون و پی گیری بود. مداخله ی درمانی بر مبنای روش دیداری-حرکتی کپارت انجام شده است. آزمودنی های این مداخله از بین دانش آموزانی انتخاب شده اند که در مدرسه با مشکل نوشتن بودند و به مرا کز اختللات یادگیری ویژه شهر رفسنجان در سال تحصیلی 1398 - 1399 ارجاع و بر مبنای آزمون های انجام شده در مرا کز نیز با مشکل نوشتن تشخیص داده شده بودند. در پژوهش حاضر 10 نفر به عنوان نمونه به شکل در دسترس انتخاب شدند. آزمودنی ها در 10 جلسه هر هفته یک جلسه مورد مداخله قرار گرفتند. برای ارزیابی مهارت نوشتن از نسخه ی ترجمه و متناسب سازی شده ی پرسش نامه ی ارزیابی نوشتن اورتون گلینگهام استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس نسخه 22  و آزمون ناپارامتریک فریدمن تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که روش دیداری-حرکتی کپارت بر بهبود تمیز دیداری 00 / pvalue =0، تکمیل دیداری pvalue = 0/018، شکل و زمینه ی دیداری 018 / pvalue = 0  و یادگیری غیرفعال 002 / pvalue = 0  اثربخش بود اما در 12 خرده مقیاس دیگر اثربخش نبود. مقایسه ی زوجی میانگین ها در آزمون ویلکا کسون دوام اثر این بهبود مداخله را در ا کثر مقایسه های زوجی پس آزمون با پیش آزمون، پی گیری با پیش آزمون در سطح معنا داری 05 / 0 نشان داد، ولی تداوم اثر با بررسی مقایسه ی زوجی پی گیری و پس آزمون در سطح 05 / 0 معنا دار نبود.

    کلیدواژگان: اختلالات یادگیری ویژه، دانش آموزان دوره ابتدایی، روش دیداری-حرکتی کپارت، مهارت نوشتن
  • علی اکبر ارجمندنیا*، شیرین مجاور، صدیقه رستمی، محمود درستی صفحات 70-85
    زمینه و هدف

    کودکان با کم توانی ذهنی در محیط مدرسه و خانه از سازگاری کمتری نسبت به کودکان عادی برخوردارند و مشکلات رفتاریشان در مقایسه با کودکان عادی بیشتر است. همچنین، این کودکان نقایصی در کارکردهای اجرایی از جمله توجه، بازداری و حافظه کاری دارند که بر عملکرد شناختی، رفتاری و تحصیلی شان اثر منفی گذاشته است. بنابراین، هدف از پژوهش حاضر، تاثیر آموزش والدگری به مادران دارای کودکان با کم توانی ذهنی بر افزایش کارکردهای اجرایی توجه، بازداری و حافظه کاری و کاهش مشکلات رفتاری این کودکان بود.

    روش

    پژوهش حاضر به روش نیمه آزمایشیی همراه با پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه انجام شد. جامعه آماری مطالعه شامل مادران کودکان با کم توانی ذهنی مدارس استثنایی شهر شیراز در سال 1401 - 1400 بود. 20 نفر از مادران واجد شرایط با شیوه ی نمونه گیری هدفمند مشخص شدند. از مقیاس مشکلات رفتاری راتر 1967 و مقیاس درجه بندی رفتاری کارکردهای اجرایی جیویا و همکاران 2000 در این پژوهش به عنوان پیش آزمون و پس آزمون استفاده شد و با استفاده از انتصاب تصادفی در دو گروه آزمایشی و گواه 15 نفر برای هر گروه قرار گرفتند. گروه آزمایشی 11 جلسه آموزش والدگری را به صورت گروهی دریافت نمودند و گروه گواه، مداخله ای دریافت نکردند. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار spss 21 استفاده شد و از آزمون تحلیل کواریانس چندمتغیره برای تحلیل داده ها استفاده شد. مقادیر احتمال کمتر از 05 / 0 از نظر آماری معنادار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج این پژوهش نشان داد که آموزش والدگری، توجه، بازداری و حافظه کاری این کودکان را افزایش داد p>0/001 . همچنین، آموزش والدگری، مشکلات رفتاری و ابعاد پرخاشگری، افسردگی و اضطراب، ناسازگای اجتماعی، رفتارهای ضد اجتماعی و کمبود توجه کودکان با کم توانی ذهنی را کاهش داد 0/001 >p.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد که مشکلات رفتاری کودکان با کم توانی ذهنی در گروهی از مادران که آموزش والدگری را دریافت کرده بودند، در مقایسه با گروهی که هیچ آموزشی را دریافت نکرده بودند، کاهش یافته و کارکردهای اجرایی این دانش آموزان نیز بهبود یافته بود.

    کلیدواژگان: آموزش والدگری، بازداری، توجه، حافظه کاری، کارکردهای اجرایی، کودکان با کم توانی ذهنی، مشکلاترفتاری
|
  • Mojtaba Aghili*, Arezou Asghari, Saeedeh Eghbali, Mitra Namazi Pages 9-18
    Background

    Mentally retarded children are children who differ from normal children in at least one area of mental characteristics, sensory abilities, communication skills, social behavior, and physical characteristics.

    Objective

    The aim of this study was to the effectiveness of Fordyce Happiness Education on resilience and psychological well-being of parents with mentally retarded children.

    Method

    The present study was a quasi-experimental with a pretest-posttest design with a control group and a one-month follow-up period. The statistical population of the study included all parents with children with mental disabilities in Gonbad Kavous. 30 parents with children with mental disabilities were assigned to the experimental and control groups by voluntary sampling method (15 parents in each group). The experimental group underwent Fordyce Happiness training for 8 sessions of 90 minutes for two months. In this study, Connor and Davison (2003) Resilience Questionnaire and Reef Psychological Welfare Questionnaire (1988) were used. The data were analyzed by repeated measures analysis of variance.

    Results

    The results showed that Fordyce happiness training has a significant effect on resilience and psychological well-being of parents with mentally retarded children. Thus, Fordyce Happiness Education has been able to increase resilience and improve the psychological well-being of these parents.

    Conclusion

    According to the results of the present study, Fordyce happiness training by using the technique of expressing emotions, avoiding worrying thoughts, living and getting acquainted with a healthy personality and parenting competency training can be an effective way to increase resilience and well-being. Psychology of parents with mentally retarded children.

    Keywords: Fordyce happiness, mental retardation, psychological well-being, resilience
  • Raeouf Ahmadian, Seyed Davoud Hosseini Nesab*, Masoumeh Azmodeh Pages 19-30
    Objective

    To compare the effectiveness of memory work and critical thinking training of children's movement regulation with special methods.

    Method

    The current research was a semi-experimental research with a pre-test, post-test and control group design. The statistical population included all students aged 9 to 12 who referred to the center for special problems in Tabriz district in 2021. Among these, 60 people were selected by purposive sampling and randomly assigned to two experimental groups and one control group. The tools used in the research were Garnevsky's cognitive emotion regulation strategies questionnaire, children's version, along with the implementation protocol of interventions to strengthen working memory and critical thinking training. In order to analyze data from covariance and multivariate covariance, hypotheses were analyzed.

    Findings

    Examining the effect size showed that the biggest difference is in the re-evaluation strategy with a coefficient of 0.347 and the positive re-selection strategy with a coefficient of 0.254. The trained examinees found that the two components of positive re-examination and positive re-evaluation in the critical thinking group were significantly different from the memory enhancement group, and it can also be said that the three components of self-blame, skepticism, and catastrophizing in the critical thinking group mean less than the working memory enhancement group. was (p>0.05).

    Conclusion

    In the critical thinking group, the use of adaptive strategies (positive refocusing and positive re-examination) increased significantly and there are significant differences between the effectiveness of critical thinking training and strengthening memories to increase the use of adaptive strategies and decrease the use of maladaptive cognitive-emotional regulation strategies.

    Keywords: Critical thinking, emotion regulation strategies, specific learning disorder, working memory
  • Leila Hasanpour, Ali Zeinali* Pages 31-43
    Background & Purpose

    The aim of research was determine the social anxiety model of parents of children with intellectual disability: The role of parenting styles with mediation of cognitive emotion regulation strategies.

    Materials & Method

    The present study was descriptive from correlation type. The research population was parents of intellectual disability elementary students of Urmia city in 2020-21 academic years. The sample size based on Krejcie and Morgan table determined 200 people who according to prevalence of covid-19 were selected by available method. The research tools were social anxiety inventory (Connor et al., 2000), parenting styles questionnaire (Baumrind, 1991) and cognitive emotion regulation questionnaire (Garnefski et al., 2001). Data were analyzed by structural equation modeling method in SPSS-26 and LISREL-8.5 software.

    Results

    The findings showed that permissive parenting on positive strategy of cognitive emotion regulation, authoritarian and authoritative parenting on positive and negative strategies of cognitive emotion regulation, and positive and negative strategies of cognitive emotion regulation and permissive and authoritarian parenting on social anxiety had a direct and significant effect (P<0.05), but permissive parenting on negative strategy of cognitive emotion regulation and authoritative parenting on social anxiety didn't have a direct and significant effect (P>0.05). Also, authoritarian and authoritative parenting with mediation of positive and negative strategies had an indirect and significant effect on social anxiety (P<0.05), but the permissive parenting with mediation of positive and negative strategies had no indirect and significant effect on social anxiety (P<0.05).

    Conclusion

    According to the findings, for reduce social anxiety can provide basis for modifying parenting styles and cognitive emotion regulation strategies.

    Keywords: Cognitive emotion regulation strategies, intellectual disability, parenting styles, social anxiety
  • Marzieh Zeini*, Fatmah Nikkho Pages 44-56
    Background and Aim

    The aim of this systematic review was to investigate the characteristics of deaf and hard of hearing students with reading difficulties.

    Methods

    The research method was a systematic review of the statistical population including all internal and external researches that used the keywords of deaf and hard of hearing students and reading problems in the databases of the Comprehensive Humanities Portal, Information Center Database. University Jihad, Noor Specialized Journals Database, Google Scholar, Iran Information Science and Technology Research Institute Database and Iranian Publications Database and searched in foreign databases Magiran, science direct, springer, Iran doc and Google Scholar Using purposive sampling method, 72 researches were found and finally 26 articles were selected in accordance with the purpose of the research and the selection criteria and research findings. Out of 10 articles (38%) comparing reading comprehension in hearing-impaired people with normal people, 5 articles (19%) about the etiology and prevalence of the disorder, 3 articles (11%) about the use and non-use of rehabilitation and educational aids in Learning to read by hearingimpaired students, 2 articles (7 percent) comparing the integrated and non-integrated hearing-impaired students' reading comprehension and learning, 6 articles (23 percent) examining the effect of education on the reading comprehension of hearing-impaired students The hearing was paid. They were examined in the period of 2003 to 2023, and in this article, we will seek answers to five questions by reviewing the published research in the field of reading problems in hearing-impaired students.

    Conclusion

    The results showed that deaf students have significant reading gaps. Hearing loss affects a variety of levels of reading comprehension. Students who are hard of hearing know no less than students who are hard of hearing. On the contrary, they use fewer words in the context of a sentence. Auditory damage eclipses learning skills, including reading. To reduce the education gap for hard-of-hearing students, early interventions and improvement methods should be implemented to strengthen reading.

    Keywords: Deaf students, hearing impaired students, reading problems, systematic review
  • Saeed Bakhtiyarpor*, Sekineh Motaharisadr, Ahmad Ramezani, Parviz Asgari Pages 57-69
    Background and Purpose

    The aim of this research was to determine the effectiveness of Kephart's visual-motor method on writing skills of students with writing problems.

    Method

    The research had a quasi-experimental-clinical design with pre-test, post-test and follow-up. The intervention was based on the Kephart's visual-motor method. The subjects were selected among the students with writing problems who were referred to centers for specific learning disorders in Rafsanjan in 2018 and were diagnosed based on the tests conducted in the centers. In this study, ten students were selected through random sampling. The interventions were administered in ten sessions (one session every week). To evaluate the writing skills, the translated and adapted version of Orton Gillingham's writing assessment questionnaire was administered. The data were analyzed using SPSS software (version 22) and Friedman's non-parametric test.

    Results

    The findings showed that Kephart's visual-motor method was effective on improving visual clarity (pvalue=0.00), visual completion (pvalue=0.018), visual form and context (pvalue=0.018) and passive learning (pvalue=0.002). But, it was not effective in the other twelve subscales. The pairwise comparison of means in the Wilcoxon test showed the stability of the improvement in most of the pairwise comparisons of post-test with pre-test, follow-up with pre-test at a significance level of 0.05. But the stability of the effect was not significant at the 0.05 level by examining the pairwise comparison of follow-up and post-test.

    Keywords: Elementary Students, Kephart's Visual-Motor Method, Specific Learning Disorders, WritingSkill
  • Aliakbar Arjmandnia*, Shirin Mojaver, Sedighe Rostami, Mahmoud Dorosti Pages 70-85
    Objective

    Students with intellectual disability have less adaptation in the school and home environment than normal students, and the behavioral problems of these students are more compared to normal students. Also, these students have defects in executive functions such as attention, inhibition, and active memory, which has a negative effect on their cognitive, behavioral, and academic performance. Therefore, the aim of the current research was the effect of parenting training for mothers with children with intellectual disabilities was on increasing executive functions (attention, inhibition and working memory) and reducing the behavioral problems of these children.

    method

    The current research was conducted using a semi-experimental method with a pre-test and posttest with a control group. The statistical population of the study included mothers of children with intellectual disability in exceptional schools in Shiraz in 2021-2022. 20 qualified mothers were determined by the purposeful sampling method. Rutter's behavioral problems scale (1967) and Gioia et al.'s (2000) behavioral rating scale of executive functions were used as pre-test and post-test in this research, and using random assignment, they were divided into two experimental and control groups (15 people for each group). they got. The experimental group received 11 sessions of parenting training (attention, inhibition and active memory) as a group, and the control group did not receive any intervention. SPSS 21 software was used for data analysis and multivariate covariance analysis test was used for data analysis. Probability values less than 0.05 were considered statistically significant.

    Results

    The results of this research showed that parenting training increased the attention, inhibition and active memory of these students (p<0.001). Also, parenting training reduced behavioral problems and dimensions of aggression, depression and anxiety, social incompatibility, antisocial behaviors and lack of attention of children with intellectual disabilities (p<0.001).

    Conclusion

    The results of the research showed that the behavioral problems of children with intellectual disabilities in a group of mothers who received parenting training, compared to the group that did not receive any training, were reduced and the executive functions of these children were also improved.

    Keywords: Attention, behavioral problems, executive functions, inhibition, parenting training, students withintellectual disabilities, working memory