فهرست مطالب

تاریخ اسلام - پیاپی 91 (پاییز 1401)

فصلنامه تاریخ اسلام
پیاپی 91 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی علیایی طرقبه، محمود مهدوی دامغانی*، شهربانو دلبری صفحات 7-30
    مورخان و سیره نویسان در برخورد با بیان ارهاصات (رویدادهای غیرعادی هم زمان با ولادت پیامبر(ص)) رویکردهای متفاوتی داشته اند. گروهی از نویسندگان، فقط به یک مورد از ارهاصات، و تعدادی دیگر به همه آنها اشاره کرده اند و بعضی نیز این امور را مربوط به زمان بعثت ایشان دانسته اند.
    این مقاله، در پی آن است به نقد و بررسی خبر ارهاصات و علل نگارش و یا عدم نگارش آن در نوشته های تاریخی اسلامی و ایرانی تا سده هفتم هجری قمری بپردازد. یافته های این پژوهش نشان می دهد، مورخان دارای سوگیری های اعتقادی و نیز پدیدآورندگان کتاب های دلایل النبوه به ذکر ارهاصات پرداخته اند و مورخان دارای اندیشه های خردگرایانه، از ذکر آن خودداری نموده اند.
    کلیدواژگان: حضرت محمد(ص)، ارهاصات، تاریخ نگاری اسلامی، سیره پژوهی، دلائل النبوه
  • رضا رمضانی، ابراهیم صالحی حاجی آبادی صفحات 31-58
    شیخ مفید (413ق)، از بزرگ ترین علمای عقل گرای شیعه در اوج اقتدار آل بویه (320447ق)، در علوم مختلفی از جمله تاریخ، کتاب هایی تالیف کرده است. الإرشاد، کتاب معروف و معتبر او در مورد ایمه اطهار(ع) است که بخشی از آن، به قیام امام حسین(ع) اختصاص داده شده است. نوع نگارش و روش شیخ مفید در این کتاب، تابع معیارهایی همچون: توجه به عقل گرایی، واقع گرایی، پرهیز از غلو و دوری جستن از مظلوم نمایی است. مقاله پیش رو، کاربست این معیارها را در مقتل الحسین(ع) در الإرشاد بررسی کرده و به این نتیجه دست یافته است که شیخ مفید بر پایه معیارهای خود، پاره ای از گزارش های مشهور تاریخی در باره مقتل الحسین(ع) را هر چند از سوی شیخ صدوق نقل شده باشد، کنار گذاشته است؛ ولی با وجود این، گاه به این معیارها پایبند نبوده است.
    کلیدواژگان: شیخ مفید، الإرشاد، مقتل الحسین(ع)، تاریخ نگاری اسلامی، نقد تاریخی
  • علی آقا نوری صفحات 59-86
    یکی از مشکلات مهم امامان(ع) در عصر حضور، ظهور علویان تندرو و جدال و رقابت آنان با امامان شیعه بود؛ اختلافی که به انشعاب علویان به دو خاندان «حسنی» و «حسینی» و جدایی برخی از آنها از راه و رسم سیاسی و کلامی امامان شیعه(ع) و ظهور برخی فرقه های شیعی منجر شد. با وجود این، اختلاف در مواضع و اهداف سیاسی، تنها ویژه آن دسته از شیعیانی که به طور علنی راه خود را از امامان جدا و مخالفت علنی و عدم پذیرش امامت منصوص و مفترض الطاعه بودن آنها را اظهار کردند، نبود؛ بلکه در میان اصحاب خاص امامان و کسانی که در فرهنگ تشیع هیچ جریان خاص فرقه ای به نام آنان ثبت نشده نیز شواهدی بر اختلاف روش و منش سیاسی آنها با امامان در زمینه چگونگی رفتار با مخالفان سیاسی وجود دارد. نوشته پیش رو، با استناد به منابع تاریخی و رجالی و حدیثی، کوشیده است بر پایه ارایه مصادیقی از اختلاف روش و منش اصحاب شاخص امامان(ع)، به تبیین چرایی و چگونگی این تفاوت مواضع آنها با ایمه(ع) بپردازد و تاثیر آن را در تحلیل دانشوران شیعی از راه و رسم امامان(ع) نشان دهد.
    کلیدواژگان: اهل بیت(ع)، اصحاب ائمه(ع)، رفتار سیاسی شیعیان، تاریخ تشیع، عصر حضور
  • برات الله حمیدی منش، زینب امیدیان*، علی یحیایی صفحات 87-132
    خاندان های شیعی، چه در دوره حضور ایمه(ع) و چه پس از آن، نقش مهمی در حفظ و انتقال میراث شیعی به نسل های بعد بر عهده داشته اند. آل مهزیار، از جمله این خاندان ها هستند که از اواسط سده دوم تا سده چهارم هجری در اهواز می زیستند و اغلب افراد آن، از اصحاب و راویان احادیث امامان(ع) بودند. این مقاله می کوشد تا به بررسی سهم این خاندان در انتقال و گسترش علوم شیعی بر پایه روش تحقیق تاریخی بپردازد. استخراج و واکاوی روایات نقل شده از خاندان مهزیار در منابع اصلی روایی شیعه از قرن سوم تا هفتم که 88 درصد آن در متون قرن پنجم و ششم بازتاب یافته، نشان می دهد که آل مهزیار در عرصه های: حدیث، فقه، کلام، تفسیر و تاریخ فعالیت داشته اند و در این میان، نقش آفرینی آنها در عرصه فقه و کلام بیشتر بوده است و 62 درصد از این احادیث، دربردارنده موضوعات فقهی و 21درصد آن، مربوط به موضوعات کلامی است. علم، وثاقت و جایگاه خاندان مهزیار نزد ایمه(ع)، سبب حفظ روایات آنها و راهیابی آن به منابع متاخر شده است.
    کلیدواژگان: خاندان مهزیار، خاندان های شیعی، اهواز، احادث فقهی، احادیث کلامی
  • ناهید براهوئی، علی ناظمیان فرد*، هادی وکیلی صفحات 133-156
    فتوح اسلامی در ایران و مواجهه دو فرهنگ عربی و ایرانی، پس از یک دوره کشاکش، راه را به سوی همگرایی و تعامل گشود و در سایه هم کنشی و تاثیرپذیری متقابل، پاره ای از عناصر فرهنگی قوم ایرانی در میان قوم عرب جذب شد و ایرانیان نیز از اقتباس به دور نماندند. یکی از عرصه های این تعامل، پدیده خوراک است که نوشتار حاضر، می کوشد به روش تاریخی با وصف و تحلیل داده های جمع آوری شده از منابع کتابخانه ای، این موضوع را بررسد. یافته های این پژوهش نشان می دهد که عرب ها در گونه های مختلف غذا و آداب آن، از ایرانیان تاثیر فراوان پذیرفتند و ایرانیان نیز به دنبال پذیرش اسلام و وانهادن برخی از اطعمه و اشربه ای که در دین جدید نهی شده بود، به اقتباس پاره ای از فرهنگ غذایی مسلمانان روی آوردند.
    کلیدواژگان: ایرانیان، اعراب مسلمان، فتوحات، غذاها، آداب غذا خوردن
  • صدرالله اسماعیل زاده، محمد سپهری، سید ابوالفضل رضوی صفحات 157-182
    جایگاه زنان و شیوه حضور و ایفای نقش این قشر در جامعه، از موضوعاتی است که در بررسی و تحلیل هویت تاریخی ملت ها و ارزیابی سطح فرهنگی و تمدنی جوامع گوناگون، و از جمله جوامع اسلامی، همواره مورد نظر پژوهشگران بوده است؛ اما با توجه به انعکاس کم اخبار اجتماعی زنان در منابع تاریخی اولیه اسلامی، باید منابع دیگر را برای آگاهی از نقش زنان کاوید. یکی از مناسب ترین منابع دوره اسلامی در این زمینه، متون جغرافیایی است که تصویری از حیات اجتماعی زنان در شهرهای مختلف را می توان در برخی از آنها یافت. کتاب احسن التقاسیم نوشته محمدبن احمد شمس الدین مقدسی (380 ق)، از جمله منابع جغرافیایی است که نگاهی ویژه به مردم و آداب ورسوم آنها دارد. این نوشتار، بر آن است به این پرسش پاسخ دهد که مقدسی به چه بخشی از اخبار زنان بیشتر توجه داشته و از چه زاویه ای به آنان نگریسته است؟ شواهد گردآوری شده از این کتاب، نشان می دهد که ساحت اجتماعی فعالیت زنان، ازدواج و فساد اخلاقی، مهم ترین موضوعات مورد تو جه در این کتاب در باب زنان است. همچنین، مقدسی از نگاه دینی به زندگی اجتماعی مردم پرداخته و از این زاویه، کوشیده است در باره رفتار زنان داوری کند.
    کلیدواژگان: متون جغرافیایی، تاریخ زنان، احسن التقاسیم، شمس الدین محمد مقدسی
  • محمود صادقی علوی صفحات 183-210
    شهر کاشان در دوره صفوی، از نظر سیاسی و مذهبی، دارای اهمیت فراوانی است. یکی از ویژگی های شهر کاشان در این دوره، دامن گستراندن برخی جریان های مذهبی در آن است. نقطویان، یکی از این جریان هاست که این پژوهش بر آن است چگونگی حضور آنها در کاشان و فعالیت ‎هایشان را بررسد و به پاسخ این پرسش دست یابد که چه عواملی زمینه ساز گسترش نقطویه در کاشان شد؟ و چه افرادی در این شهر به نقطویه گرایش پیدا کردند؟ و سرانجام آنها چه شد؟ پس از بررسی منابع مختلف کتابخانه ای به روش تطبیقی تحلیلی، این نتیجه به دست آمد که پیشینه شهر کاشان در تشیع و حضور برخی رهبران اسماعیلیه و پیوندهای فکری آنها با نقطویان، زمینه مناسبی برای ترویج این اندیشه در کاشان ایجاد کرد و صوفیان و برخی از رجال ادبی، از جمله مشهورترین افرادی بودند که به این جریان ملحق شدند. فعالیت نقطویان در کاشان به عنوان یک جریان مذهبی، مخالفت متشرعان را به دنبال داشت و به عنوان یک جریان سیاسی، مخالفت شدید حکام صفوی را هم برانگیخت و در نهایت، این دو عامل موجب سرکوب شدید نقطویان در شهر کاشان شد.
    کلیدواژگان: کاشان، نقطویان، عصر صفوی، فرق شیعه، صوفیه
|
  • Mehdi Olyaee Torqabeh, Mahmood Mahdavi Damghani *, Shahrbanoo Dlbary Pages 7-30
    The historians and biographers were of different approaches in dealing with the statement of Erhasat (unusual events simultaneous with the birth of Prophet Mohammad (PBUH)). A group of authors have mentioned only one case of Erhasat, while some others have mentioned all of them, and some have contributed these issues to the time of Prophet’s mission. This article is to investigate the news of Erhasat and the reasons for its writing or non-writing in the Islamic and Iranian historical writings until the 7th century (A. H). The findings of this research indicate that the historians with the religious bias as well as the authors of the books of Dalael al-Nabowah have stated Erhasat, while the historians with the rationalist thoughts have refrained from its statement.
    Keywords: Prophet Muhammad (PBUH), Erhasat, Islamic historiography, biographical study, Dalael al-Nabowah
  • REZA RAMAZANI, Ebrahim Salehi Hajiabadi Pages 31-58
    Sheikh e- Mufid (413 A. H), one of the greatest Shia rationalist scholars in time of Buyids (320-447 A. H), has compiled some books on various sciences including history. Al-Irshad is one of his famous and reliable books regarding the infallible Imams (PBUT), part of which is devoted to the uprising of Imam Hussain (PBUH). The style of writing in this book is on the basis of some criteria such as: considering rationalism, realism, avoiding exaggeration and pretending as oppressed. The following article studies the application of these criteria on the martjdom of Imam Hussein (PBUH) in al-Irshad and it has concluded that Sheikh e- Mofid has left aside some of the famous historical reports about this issue based on his own criteria, and sometimes it has not adhered to these standards
    Keywords: Sheikh e- Mofid, Alershad, martjdom of Imam Hossein (PBUH), Islamic historiography, historical criticism
  • Ali Aghanoori Pages 59-86
    One of the important problems of Imams (PBUT) in the era of presence was the emergence of radical Alawites and their struggle and competition with Shiite Imams. A disagreement that led to the division of Alawites into two families, "Hassani" and "Hosseini", and the separation of some of them from the political and theological traditions of the Shiite Imams (PBUT) as well as the emergence of some Shiite sects. Nonetheless, the disagreement in the political positions and objectives was not only specific to those Shiites who openly opposed and separated their ways from Imams and did not accept the mandated Imamate. Moreover, among the special companions of Imams and those whose names have not been recorded in any particular trend of conduct, there is evidence of the difference in their political dealing with the political opponents from those of Imams. The following article, relying on the historical, religious and hadith sources and providing the examples of the differences in the conduct of the leading companions of Imams (PBUT), has tried to explain the why and how of this difference and to show its effect on the Shia scholars’ analysis of the conducts of Imams (PBUT).
    Keywords: Ahl al-Bayt (PBUT), Companions of the Imams (PBUT), political conduct of Shiites, history of Shiism, presence era
  • Barat Alla Hamidi Manesh, Zeinab Omidiyan *, Ali Yahyae Pages 87-132
    Shiite families, during the presence of Imams (PBUT.) and after that, were of significant role in regard with the preserving and transferring the Shiite heritage to the next generations. Mahziar is one of these families living in Ahvaz from the middle of the second century to the fourth century (A. H) and most of them were among the companions and narrators of hadiths from Imams (PBUT). This article tries to investigate the contribution of this family in the transmission and development of Shia sciences based on the historical method of research. Extracting and analyzing hadiths narrated from Mahziar family in the main hadith sources of Shia during the third to the seventh century, 88% of which has been reflected in the texts of the fifth and sixth centuries, indicates that Mahziar family was active in the domain of hadith, jurisprudence, theology, interpretation and history, in the meantime, they were of greater role regarding the jurisprudence and theology. Moreover, 62% of these hadiths are related to the jurisprudential issues and 21% of them has to do with the theological issues. The knowledge, reliability and position of Mahziar family before Imams (PBUT) led the preservation of their hadiths and their admission to the later sources.
    Keywords: Mahziar family, Shiite families, Ahwaz, jurisprudential hadiths, theological hadiths
  • Nahid Barahuei, Ali Nazemian Fard *, Hadi Vakili Pages 133-156
    The Islamic conquest in Iran and the encounter between the Arab and Iranian cultures, after a period of conflict, opened the way to convergence and interaction, and in the shadow of interaction and mutual influence, some of the cultural elements of the Iranian people were absorbed among the Arab people, and the Iranians also adapted some elements from the Arabs. One of the aspects of this interaction was food, which the present article tries to investigate in a historical way by describing and analyzing the data collected from library sources. The findings of this research show that the Arabs were greatly influenced by the Iranians through different types of food and customs; meanwhile, after accepting Islam and leaving aside some of the foods and drinks that were forbidden in the new religion, Iranians also adopted some of the Islamic food culture.
    Keywords: Iranians, Muslim Arabs, conquests, foods, eating habits
  • Sadrollah Esmaeilzadeh, Mohammad Sepehri, Syed Abolfazl Razavi Pages 157-182
    The position of women and the manner of their presence and role in the society is one of the topics that has always been considered by researchers in the study and analysis of the historical identity of nations and the evaluation of the cultural and civilization level of various societies, including the Islamic ones. Nonetheless, due to the low reflection of women's social news in early Islamic historical sources, other sources should be explored to recognize the role of women. One of the most appropriate sources of the Islamic period in this field are geographical texts, in some of which an image of the social life of women in different cities can be found. The book Ahsan al-Taqasim written by Mohammad bin Ahmad Shamsuddin Maqdesi (380 A. H.) is one of the geographical sources that has a special view on people and their customs. This article aims to answer the question, which part of women's news did Maqdesi pay more attention to and from what aspect did he look at them. The evidence collected from this book shows that the social sphere of women's activities, marriage and moral corruption are the most important issues to be considered in this book about women. Also, Maqdesi looked at the social life of the people from a religious point of view and tried to judge the behavior of women from this aspect
    Keywords: geographical texts, women's history, Ahsan al-Taqasim, Shamsuddin Mohammad Maqdesi
  • Mahmood Sadeqi Alavi Pages 183-210
    The city of Kashan in the Safavid period has great political and religious importance. One of the characteristics of the city of Kashan in this period is the spread of some religious trends there. Naqtavis was one of these trends, and this research aims to find the way they appeared and developed their activities in Kashan. Moreover, the study investigates which groups in this city were attracted to Naqtavis and what happened to them in the end. After examining various library sources in a comparative-analytical way, it was concluded that the background of Kashan city in Shiism and the presence of some Ismaili leaders and their intellectual links with the Naqtavis created a suitable ground for the promotion of this thought in Kashan, and Sufis and some of the literary figures were among the most famous people who joined this movement. As a religious movement, the activity of the Naqtavis in Kashan was followed by the opposition of the religious scholars, and as a political movement, it provoked the strong opposition of the Safavid governors, and finally, these two factors caused the severe suppression of the Naqtavis in the city of Kashan.
    Keywords: Kashan, Naqtavis, Safavid era, Shiite sects, Sufism