فهرست مطالب

مطالعات آموزش و یادگیری - سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 83، پاییز و زمستان 1401)

نشریه مطالعات آموزش و یادگیری
سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 83، پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/28
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید هادی مدنی، سهراب محمدی پویا*، سید طاهر سیدی نظرلو، احد عظیمی آقبلاغ صفحات 1-28

    پژوهش حاضر با هدف مطالعه چالش ها و موانع اصلی بازدارنده پژوهندگی در میان معلمان استان آذربایجان شرقی صورت گرفته است. این پژوهش با رویکرد کیفی و با بهره مندی از روش پدیدارشناسی انجام شده است. روش نمونه گیری به صورت هدفمند از نوع ملاک محور بوده و تعداد 20 نفر از معلمان در پژوهش شرکت کردند. روش گردآوری داده ها، مصاحبه نیمه ساختاریافته و روش تحلیل داده های جمع آوری شده، روش تحلیل مضمون بود. در پژوهش حاضر به منظور ارزیابی قابلیت اعتماد یافته های پژوهش شاخص های باورپذیری، قابلیت اطمینان، تاییدپذیری و انتقال پذیری مورد استفاده قرار گرفت. یافته های پژوهش منجر به شکل گیری 25 مقوله فرعی در ذیل 3 مقوله اصلی تفکر و دانش، نگرش و انگیزش و رفتار و عمل گردید. مقوله اصلی تفکر و دانش شامل 5 مقوله فرعی و مقوله اصلی نگرش و انگیزش دارای 11 مقوله فرعی است. مقوله اصلی سوم یعنی عمل و رفتار نیز متشکل از 9 مقوله فرعی است. ناظر بر یافته های پژوهش می توان چنین عنوان کرد که اجرای برنامه معلم پژوهنده در آموزش و پرورش بدون رفع محدودیت های مذکور، پیشرفت برنامه را با مشکلاتی روبه رو می کند و در دستیابی به اهداف از قبل تعیین شده چالش هایی به وجود خواهد آورد.

    کلیدواژگان: آموزش وپرورش، پژوهندگی، چالش ها، معلمان و موانع
  • حافظ پادروند*، عزت الله قدم پور، قاسم صفاری، فاطمه باوزین صفحات 29-43

    هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش مثبت اندیشی به شیوه گروهی بر هیجان های تحصیلی و خوش بینی تحصیلی دانش آموزان پسر داوطلب کنکور سراسری شهر خرم آباد بود. روش این پژوهش، آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. از میان جامعه آماری تعداد 40 دانش آموز به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب، و در ادامه به روش تصادفی در دو گروه آزمایش (20 نفر) و کنترل (20 نفر) گمارش شدند. به منظور جمع آوری داده های پژوهش از پرسش نامه های  هیجان های تحصیلی و خوش بینی تحصیلی استفاده شد. آموزش مثبت اندیشی به صورت 10 جلسه 75 دقیقه ای به گروه آزمایش ارایه شد. نتایج تحلیل کواریانس چندمتغیری نشان داد که آموزش مثبت اندیشی سبب بهبودی هیجان های تحصیلی مثبت، کاهش هیجان های تحصیلی منفی و افزایش خوش بینی تحصیلی در دانش آموزان داوطلب کنکور شده است. با توجه به نتایج این پژوهش می توان گفت، آموزش مثبت اندیشی رویکردی مفید در جهت افزایش هیجان های تحصیلی مثبت، کاهش هیجان های تحصیلی منفی و افزایش خوش بینی تحصیلی در دانش آموزان داوطلب کنکور است.

    کلیدواژگان: خوش بینی تحصیلی، کنکور، مثبت اندیشی، هیجان های تحصیلی
  • سیما السادات صفوی پور نایینی، رسول روشن چسلی*، شهاب مرادی، ابوالفضل کرمی صفحات 44-72

    هدف پژوهش، مقایسه اثربخشی آموزش مهارت های زندگی با و بدون آموزش ذهن آگاهی بر میزان شایستگی هیجانی- اجتماعی دانش آموزان معلول جسمی حرکتی بود. پژوهش از نوع آزمایشی، با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری، شامل همه دانش آموزان پسر معلول دوره دوم متوسطه ‎مدارس استثنایی شهر تهران بود که از آن، نمونه پژوهش به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شد. شرکت کنندگان 45 نفر بودند که به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل گمارده شدند. گروه یک، آموزش مهارت های زندگی و گروه دو، آموزش مهارت های زندگی با آموزش ذهن آگاهی دریافت نمود. گروه کنترل آموزشی دریافت نکرد. هر سه گروه، پیش و پس از آموزش و یکماه پس از پایان آن، به پرسش نامه شایستگی هیجانی- اجتماعی پاسخ دادند. تحلیل داده ها با روش تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر و تحلیل کوواریانس چند متغیری انجام شد. نتایج نشان داد، نسبت به گروه کنترل، شایستگی هیجانی- اجتماعی درگروه یک، به طور کلی و به ویژه در مولفه های خودآگاهی، آگاهی اجتماعی و خودمدیریتی؛ و در گروه دو، به طور کلی و در تمامی مولفه ها افزایش یافت. مقایسه دو روش آشکار ساخت که با آن که مهارت های شناختی و هیجانی و مدیریت آن ها به نحو معنی دار در هر دو گروه آزمایشی افزایش یافت، همراه نمودن آموزش ذهن آگاهی با آموزش مهارت های زندگی، در مجموع اثر افزوده ای بر مهارت های مذکور ندشت. بنابراین می توان گفت که اهمیت دادن به آموزش مهارت های زندگی و ذهن آگاهی می تواند پیامدهای سودمندی برای دانش آموزان معلول داشته باشد و نتیجه آن تربیت افرادی با شایستگی اجتماعی بالا خواهد بود.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، شایستگی هیجانی- اجتماعی، معلول، مهارت های زندگی
  • محسن آربزی*، مسعود فضیلت پور صفحات 73-104

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه ساختاری تاب آوری تحصیلی و بهزیستی تحصیلی با واسطه گری شایستگی هیجانی بود. روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی و جامعه پژوهش شامل همه دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهرستان اوز واقع در جنوب استان فارس بود که از بین آن ها تعداد 292 نفر (118 پسر، 174 دختر) به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند؛ و به مقیاس تاب آوری تحصیلی و پرسش نامه های شایستگی هیجانی و بهزیستی تحصیلی پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی و روش مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای آماری SPSS-16 و AMOS-24 استفاده شد. نتایج نشان داد که تاب آوری تحصیلی هم به صورت مستقیم و هم به واسطه شایستگی هیجانی درون فردی قادر به پیش بینی بهزیستی تحصیلی است؛ در حالی که اثر واسطه ای شایستگی هیجانی بین فردی معنی دار نیست. همچنین شایستگی هیجانی درون فردی، بهزیستی تحصیلی را به صورت مثبت و معنی دار پیش بینی می کند؛ در صورتی که شایستگی هیجانی بین فردی قادر به پیش بینی معنی دار بهزیستی تحصیلی نیست. یافته های این پژوهش از دو بعد نظری و عملی شامل مضامین جدیدی است. نتایج پژوهش حاضر می تواند به لحاظ نظری، دانش موجود در مورد پیشایندهای درون فردی بهزیستی تحصیلی را افزایش دهد. به لحاظ کاربردی نیز می توان با ارتقای تاب آوری تحصیلی و شایستگی هیجانی درون فردی به بهزیستی تحصیلی دانش آموزان کمک نمود.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، بهزیستی تحصیلی، تاب آوری تحصیلی، شایستگی هیجانی
  • مجتبی جهانی فر*، فاطمه دهقانی صفحات 105-125

    مدل از مفاهیم مهم در فلسفه علم و مدل سازی مهارتی اساسی در آموزش علوم است. این پژوهش به کاوش شایستگی های مدل سازی در دانش آموزان دوره دوم متوسطه در آموزش علوم (فیزیک، شیمی و زیست شناسی) پرداخته است. در این پژوهش کیفی به کمک مصاحبه های نیمه ساختاریافته میزان وابستگی دانش فرامدل سازی  به دانش محتوایی و همچنین سطح یادگیری دانش فرامدل سازی  (شایستگی مدل سازی) در 10 دانش آموز دوره دوم متوسطه رشته تجربی واکاوی شد. با وجود اینکه در برنامه درسی رسمی ایران  در مورد مهارت های مدل سازی علمی محتوای چندانی وجود ندارد، همه مصاحبه شوندگان این مهارت را البته در سطوح پایین داشتند. شایستگی های مدل سازی دانش آموزان  ارتباطی به دانش محتوایی و موضوع درسی نداشت، اما نحوه استفاده از مدل ها، و هدف از به کارگیری آن ها به دانش محتوایی وابسته بود. یافته ها نشان داد که برنامه ریزان از نقش مدل برای آموزش علوم غفلت کرده اند و دانش مدل و مهارت های فرامدل سازی به ندرت در اهداف یادگیری دروس علوم قرار گرفته است، به طوری که شاگردان با وجود استفاده ناقص و ناآگاهانه از مدل ها برای توصیف، فرضیه سازی، استدلال و پیش بینی رویدادها هنوز در مورد مدل ها دانش زیادی ندارند. با ایجاد حمایت مناسب از شاگردان، خلق فرصت های یادگیری برای مدل سازی، آموزش معلمان برای توجه بیشتر به نقش مدل ها در یادگیری علوم و توجه به مدل سازی در برنامه درسی علوم، می توان ضمن افزایش شایستگی مدل سازی، شاهد رشد مهارت هایی همچون استدلال علمی، پیش بینی رویدادها و توان حل مسیله بود.

    کلیدواژگان: آموزش علوم، دانش فرامدل سازی، شایستگی مدل سازی، مدل سازی
  • زهرا اقدامی، فریده یوسفی* صفحات 126-148

    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه ساختاری بین ساختار کلاس و رفتار غیرمولد تحصیلی با واسطه گری خودکارآمدی تحصیلی انجام شد. شرکت کنندگان شامل 365 نفر (214 زن و 151 مرد) از دانشجویان دوره کارشناسی دانشگاه شیراز بودند که بر اساس روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند و پرسش نامه ساختار کلاس، مقیاس خودکارآمدی تحصیلی و مقیاس رفتار غیرمولد تحصیلی را تکمیل کردند. پایایی ابزارها با استفاده از روش آلفای کرونباخ و روایی آن ها با به کارگیری روش تحلیل عاملی تاییدی مورد بررسی قرار گرفت و نتایج نشان داد که ابزارهای پژوهش از پایایی و روایی مطلوبی برخوردارند. یافته های حاصل از تحلیل مدل یابی معادلات ساختاری نشان دادند که  ساختار کلاس اثر مستقیم معنی دار بر رفتار غیرمولد تحصیلی دارد. علاوه بر این، خودکارآمدی تحصیلی در رابطه بین ساختار کلاس و رفتار غیرمولد تحصیلی نقش واسطه گری داشت. بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که به منظور کاهش احتمال رفتار غیرمولد تحصیلی یادگیرندگان، باید به ساختار کلاس و خودکارآمدی تحصیلی آن ها توجه شود.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی تحصیلی، رفتار غیرمولد تحصیلی، ساختار کلاس
  • مجید ربانی، محمود اکرامی، حسین حافظی*، محمدرضا سرمدی صفحات 149-171

    پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل علی پیش بینی حضور اجتماعی برخط بر اساس حضور شناختی برخط با واسطه گری خودکارآمدی رایانه ای صورت گرفت. روش پژوهش به لحاظ هدف، بنیادی و به لحاظ نوع داده های گردآوری شده، کمی و مبتنی بر رویکرد همبستگی است. شرکت کنندگان شامل 261 نفر از دانشجویان دوره های برخط دانشگاه پیام نور استان خراسان شمالی در سال تحصیلی 1400-1399 بودند که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش، مقیاس های حضور شناختی برخط، حضور اجتماعی برخط و خودکارآمدی رایانه ای بودند. تحلیل داده ها با روش مدل یابی معادلات ساختاری در بستر نرم افزار AMOS-24 انجام شد. یافته ها نشان دادند که، با توجه به مقادیر شاخص های برازش به دست آمده، داده ها با مدل پژوهش برازش دارد. مطابق با یافته ها، حضور شناختی، متغیرهای خودکارآمدی رایانه ای و حضور اجتماعی را به صورت مثبت پیش بینی می کند. همچنین، متغیر خودکارآمدی رایانه ای قادر است حضور اجتماعی را به صورت مثبت و معنی دار پیش بینی کند. علاوه بر این، حضور شناختی از طریق خودکارآمدی رایانه ای، حضور اجتماعی را پیش بینی می کند. با توجه به نتایج به دست آمده، از طریق افزایش حضور شناختی دانشجویان دوره های برخط می توان خودکارآمدی رایانه ای را بهبود و حضور اجتماعی آنان را ارتقا داد.

    کلیدواژگان: حضور اجتماعی برخط، حضور شناختی برخط، خودکارآمدی رایانه ای، دوره های برخط
  • فاطمه نوری مختاری، امید شکری*، جلیل فتح آبادی صفحات 172-198

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی مولفه ها و مدل مفهومی انگیزش پیشرفت تحصیلی در دانشجویان ایرانی انجام شد. داده ها از طریق مصاحبه با دانشجویان دانشگاه (20 نفر) و متخصصان حیطه روان شناسی تربیتی (8 نفر) به روش نمونه گیری هدفمند جمع آوری شد. ابزار آفرینش داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته با 8 سوال اصلی بود. داده ها بر مبنای رویکرد داده بنیاد نظام مند در سه مرحله کدگذاری شدند. نتایج در قالب 43 مقوله فرعی، 18 مقوله اصلی و در ابعاد 6 گانه مدل پارادایمی شامل عوامل علی، مقوله اصلی (سودمندگرایی و کاربردپذیری)، شرایط زمینه ای، شرایط مداخله گر، راهبردها و پیامدها، تنظیم و ارایه شد. مقوله اصلی مستخرج از فهم تفسیری داده های این پژوهش نشان داد که هسته مفهومی اصلی شکل دهنده به تلاش های پیشرفت مدارانه تحصیلی در بین دانشجویان ایرانی، مولفه سودمندگرایی و کاربردپذیری تحصیلی بود. بر این اساس، پژوهش حاضر با تدارک فرصتی برای ورود مولفه های سودمندگرایی تحصیلی، کاربردپذیری تحصیلی و غایت نگری تحصیلی به ادبیات انگیزش پیشرفت تحصیلی، ضمن کمک به پیشبرد مرز دانش نظری در این قلمرو مطالعاتی، وجه تکمیلی خود را به عنوان یک قطعه اطلاعاتی مستقل، در بدنه پازل فکری معطوف بر انگیزش پیشرفت تحصیلی، حفظ کرد. الگوی مفهومی مستخرج از این پژوهش با شمول هم زمان عوامل شش گانه رویکرد پارادایمی، و به طور ویژه تاکید بر وزن تفسیری عللی کمتر شناخته شده در قلمرو انگیزش پیشرفت مانند سودمندگرایی و کاربردپذیری، و همچنین، بازتاکید بر نقش ساختارهایی برون شخصی مانند نظام آموزشی، ارزش گذاری های اجتماعی و ساختارهای کلان سیاسی و اقتصادی و فرهنگی، در ارایه مدلی یکپارچه و منسجم، نقشی بی بدیل آفرید. بی شک، الگوی نظری توسعه یافته می تواند در بین دانشجویان ایرانی، چهارچوب مفهومی ارزشمندی را برای فهم پذیری پدیده انگیزش پیشرفت به مثابه یک مفهوم بسیط و چندوجهی، فراهم آورد.

    کلیدواژگان: انگیزش، داده بنیاد، دانشجویان، سودمند گرایی، مدل مفهومی
  • محمد فتاحی*، مرضیه دهقانی، کیوان صالحی صفحات 199-223

    هدف پژوهش حاضر، تحلیل ادراک دانشجویان دانشگاه تهران، از راهکارهای پیشگیری از یادگیری زاید و عوامل کارآمدی و ناکارآمدی مطالب درسی در رشته علوم تربیتی است. ازاین رو با استفاده از رویکرد پژوهش کیفی و روش پدیدارشناسی از نوع توصیفی، ادراک 27 نفر (6 مرد و 21 زن) از دانشجویان رشته علوم تربیتی و گرایش های مختلف آن (10 نفر کارشناسی و 17 نفر تحصیلات تکمیلی) از دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران که با استفاده از نمونه گیری هدفمند ملاکی انتخاب شده بودند، مورد واکاوی قرار گرفت. گردآوری داده ها با استفاده از فن مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شد و تا زمان اشباع داده ها ادامه یافت. تحلیل داده ها مبتنی بر راهبرد هفت مرحله ای کلایزی بود. برای اعتبار پذیری یافته ها، از راهبرد حضور در محیط پژوهش و صرف زمان کامل با شرکت کنندگان، تبادل نظر با همتایان و همچنین از سه سویه نگری بهره برده شد. به منظور رعایت ویژگی های کیفی پژوهش، از سه ملاک انتقال پذیری، تاییدپذیری و قابلیت اطمینان، استفاده شد. با تحلیل داده ها برای راهکارهای پیشگیری از یادگیری زاید، چهار مضمون با محوریت راهکارهای مربوط به محیط آموزشی و محیط شغلی و برای عوامل کارآمدی و ناکارآمدی مطالب درسی نیز به ترتیب پنج و سه مضمون استخراج گردید که عمدتا حول توجه به نیازها، علایق و شرایط فراگیران و ارتباط نظری و عملی دروس بود. درمجموع بر اساس نتایج پژوهش، بازنگری های منظم در برنامه های درسی، توجه به نیازها و علایق فراگیران در این راستا و به کارگیری عملی دانسته ها از عوامل مهم در کارآمدی مطالب درسی و از راهکارهای مهم پیشگیری از یادگیری زاید در این رشته معرفی گردید.

    کلیدواژگان: برنامه درسی زائد، پدیدارشناسی، رشته علوم تربیتی، عوامل کارآمدی مطالب درسی، یادگیری زائد
  • صفورا باب السلام، احمد غضنفری*، رضا احمدی صفحات 224-238

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی درگیری تحصیلی بر اساس سرمایه‎ های تحولی و با میانجیگری بهزیستی تحصیلی دانش آموزان دختر انجام شد. مطالعه حاضر، از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهر اصفهان در سال تحصیلی 1401-1400 بود که از بین آن ها با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای تعداد 501 نفر انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل مقیاس درگیری تحصیلی، پرسش نامه نیمرخ سرمایه های تحولی و پرسش نامه بهزیستی تحصیلی بود. تحلیل داده های پژوهش با روش تحلیل مسیر و با به کارگیری نرم افزارهای  SPSS-26 و AMOS-24 صورت گرفت. یافته ها نشان دادند که الگوی پیشنهادی پژوهش از برازش مطلوبی با داده ها برخوردار است و نقش واسطه ای بهزیستی تحصیلی در رابطه بین سرمایه های تحولی و درگیری تحصیلی مورد تایید قرار گرفت. همچنین بر اساس یافته ها، بین سرمایه های تحولی درونی با درگیری تحصیلی دانش آموزان و بین بهزیستی تحصیلی و درگیری تحصیلی رابطه مثبت و معناداری وجود داشت.  بر اساس نتایج به دست آمده در این مطالعه می توان گفت که افزایش سرمایه های تحولی و بهبود بهزیستی تحصیلی موجبات افزایش درگیر تحصیلی را فراهم می آورد.

    کلیدواژگان: بهزیستی تحصیلی، درگیری تحصیلی، سرمایه های تحولی
  • فاخته ماهینی*، سیده فاطمه موسویان صفحات 239-257

    هدف پژوهش حاضر بررسی تجربه زیسته معلمان و دانش آموزان دوره ابتدایی شادگان از مشکلات دوزبانگی دانش آموزان در سال 1400 بود. در این پژوهش از رویکرد کیفی و راهبرد پدیدارشناسی توصیفی استفاده شد. جامعه تحقیق را کلیه معلمان و دانش آموزان مدارس شادگان (استان خوزستان)  تشکیل دادند. روش انتخاب مشارکت کنندگان هدفمند بود و نمونه گیری تا زمان رسیدن به اشباع ادامه یافت. این تعداد شامل 6 معلم (3 زن و 3 مرد)  و 6 دانش آموز (3 دختر و 3 پسر) دوزبانه در دوره ابتدایی بود. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از روش تحلیل کلایزی استفاده شد که شامل هفت مرحله بود. یافته ها چهار مضمون اصلی را به دست داد که هر کدام شامل تعدادی مضامین فرعی بودند. مضمون اول مسایل و مشکلات روان شناختی با درون مایه های فرعی احساس حقارت و ناامیدی و تجربه سردردگمی و ابهام بود. مضمون دوم مسایل زبانی با درون مایه های فرعی عدم ادراک و فهمیدن مطالب آموزشی و مشکل در خواندن و نوشتن بود. مضمون سوم مسایل تحصیلی- آموزشی با درون مایه های فرعی افت و کاهش پیشرفت تحصیلی و افزایش مسیولیت های معلمان بود و چهارمین مضمون عوامل ساختاری و محیطی با درون مایه های فرعی عوامل اقتصادی و محیطی، عدم سازگاری شیوه ارزشیابی با توانایی دانش آموزان دوزبانه و کمبود مهارت های زبانی خانواده های دوزبانه بود. نتیجه اینکه تجربه زیسته معلمان و دانش آموزان ابتدایی از مشکلات دوزبانگی یک تجربه چندبعدی از مسایل روان شناختی، زبانی، ساختاری و محیطی است که به نظر می رسد برای بهبود آن لازم است همکاری های فرهنگی خانواده ها در سطح گسترده تری جلب گردد.

    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، تجارب زیسته، دوزبانگی، مدارس شادگان
  • بنت الهدی سادات حسینیان، محمدرضا نیلی*، فریدون شریفیان صفحات 258-279

    هدف این مطالعه، بررسی تطبیقی چگونگی اجرای برنامه های توسعه حرفه ای معلمان ابتدایی در کشورهای ایران، آمریکا، مالزی، ژاپن، انگلستان و فنلاند بود. این پژوهش از  نوع کیفی مبتنی بر تجزیه و تحلیل مقایسه ای با روش «جرج بردی» بوده است. انتخاب کشورها بر اساس موفقیت آن ها در حوزه اجرای دوره ها و برنامه های توسعه حرفه ای معلمان ابتدایی  بوده است. داده های تحقیق از طریق مطالعه کتب و بررسی اسناد و مصاحبه نیمه ساختاریافته جمع آوری شده است. جامعه پژوهش، اسناد مرتبط با برنامه های توسعه حرفه ای معلمان ابتدایی در کشورهای منتخب و نیز معلمانی است که در مجتمع های آموزشی ایران در کشورهای منتخب سابقه تدریس داشته و در زمینه توسعه حرفه ای در این کشورها اطلاع داشتند. نمونه ها به صورت هدفمند انتخاب شدند. یافته ها نشان داد که کشورهای منتخب در زمینه روش های نوین یاددهی یادگیری، اجرای برنامه های درسی به صورت مشارکتی و گروهی، تسهیم تجارب معلمان در اجرا، کاربست فناوری اطلاعات و ارتباطات در آموزش و اجرای آموزش به صورت مجازی، روش های نوین مثل حل مسیله با رویکرد سازنده گرایی و پژوهش محور مشابه اند اما در زمینه آموزش فردی و گروهی، بررسی تجارب معلمان در زمینه درس پژوهی، شبیه سازی، آموزش مهارت های شناختی و همچنین نظام متمرکز آموزش با یکدیگر متفاوت اند. همچنین کشور ایران در زمینه توسعه حرفه ای معلمان خود به صورت مقطعی و غیرتخصصی عمل می کند. ازاین رو می توان با برنامه ریزی کلان در زمینه توسعه حرفه ای معلمان، نیازسنجی آموزشی و در نظر گرفتن رویکردهای نوین، زمینه بهبود شرایط موجود توسعه حرفه ای را فراهم آورد.

    کلیدواژگان: بررسی تطبیقی، برنامه های توسعه حرفه ای، معلمان
|
  • Seyed Hadi Madani, Sohrab Mohammadipouya *, Seyed Taher Seyedi Nazarlo, Ahad Azimi Aghbolaq Pages 1-28

    The current research aimed at studying the major challenges and obstacles hindering research among the teachers of East Azarbaijan province, Iran. This study adopted a qualitative approach and applied the phenomenological method of analysis. Purposeful criterion sampling was used, and 20 teachers were selected as the study participants. Semi-structured interviews were used to collect the data, and thematic analysis was used to analyze the data. To assess the reliability of the findings, the four criteria of credibility, dependability, confirmability, and transferability were used. The findings led to the formation of 25 subcategories subsumed under the three main categories of thinking and knowledge (five subcategories), attitude and motivation (11 subcategories), and behavior and action (9 subcategories). Based on the findings, it can be stated that the above barriers hinder the successful implementation of “The Research-Centered Teacher Program” in education. Thus, to achieve the goals set for the aforementioned program, the above-mentioned challenges must be addressed.

    Keywords: challenges, education, obstacles, research, teachers
  • Hafez Padervand *, Ezatollah Ghadampour, Ghasem Saffari, Fateme Bavazin Pages 29-43

    This study aimed at studying the effect of collective positive thinking training on the academic emotions and academic optimism of male applicants participating in the university entrance exam in Khorramabad. This study used a pretest-posttest control group design. Random cluster sampling was used and 40 students were selected from the statistical population of the study. The participants were randomly assigned to two groups, namely, the experimental and control groups, with each including twenty students. Academic emotions and academic optimism questionnaires were used to collect data. Positive thinking was taught to the experimental group in 10 sessions, seventy-five minutes each. Multivariate analysis of covariance was performed and the results showed that training positive thinking improved positive academic emotions, reduced negative academic emotions, and enhanced academic optimism in university entrance exam student applicants. Based on the results, it can be stated that training positive thinking is a rewarding method to enhance positive academic emotions, reduce negative academic and promote academic optimism in students taking part in the university entrance exam.

    Keywords: academic emotions, academic optimism, positive thinking, university entrance exam
  • Simasadat Safavipour Naeini, Rasol Roshan Chesli *, Shahab Moradi, Abolfazl Karami Pages 44-72

    The aim of this study was to compare the effectiveness of life skills training with and without mindfulness training on the emotional-social competence of students with physical abilities. This study adopted a pre-test and post-test experimental design with one control group. The statistical population of the study included all male students in special high schools for the disabled in Tehran. A purposive sampling method was used and 45 students were selected as study participants, who were randomly assigned to two experimental groups and one control group. Group one received life skills training and group two received life skills training along with mindfulness training. All three groups answered the Social-Emotional Competence Questionnaire, before and after the training courses and one month after the end of the course. Data analysis was performed using repeated measures analysis of variance and multivariate analysis of covariance. The results showed that social-emotional competence, in general, and self-awareness, social awareness, and self-management, in particular, increased in group one compared to the control group. In group two, social-emotional competence and all its components increased. Overall, although social-emotional and cognitive competencies and their management increased significantly in both experimental groups, combining mindfulness training with life skills training did not have additional effects on the above-mentioned competencies. In brief, it can be said that life skills training can have beneficial effects on students with physical disabilities and enhance their social and emotional competencies.

    Keywords: life skills, mindfulness, physical disabilities, social-emotional competence
  • Mohsen Arbezi *, Masoud Fazilat-Pour Pages 73-104

    This study aimed to investigate the structural relationship between academic resilience and academic well-being with the mediating role of emotional competence. This study adopted a descriptive-correlational design, and the statistical population included all high school students in Evaz, a city located in the south of Fars province, of which 292 (118 boys and 174 girls) were selected using a convenience sampling method. The participants were asked to fill in academic resilience scale, emotional competence, and academic well-being questionnaires. To analyze the data, descriptive statistics and structural equation modeling using SPSS-16 and AMOS-24 statistical software were used. The results showed that academic resilience predicted academic well-being both directly and through intrapersonal emotional competence though the mediating effect of interpersonal emotional competence was not significant. In addition, while intrapersonal emotional competence positively and significantly predicted academic well-being, interpersonal emotional competence did not significantly predict academic well-being. The findings of this study contribute to the literature both theoretically and practically. From a theoretical perspective, the findings highlight the importance of intrapersonal antecedents in enhancing academic well-being. From a practical point of view, the results show that students’ intrapersonal emotional competence and academic resilience can be promoted by providing them with the necessary training, which, in turn, can contribute to students’ academic well-being.

    Keywords: academic resilience, academic well-being, emotional competence, high school students
  • Mojtaba Jahanifar*, Fatemeh Dehghani Pages 105-125

    “Model” is one of the most important concepts in science, and modeling is an essential skill in science education. This qualitative research aimed to explore the modeling skills of secondary high school students in science, including physics, chemistry, and biology. Semi-structured and in-depth interviews were used to explore the relationship between meta-modeling knowledge, on the one hand, and content knowledge of physics, chemistry, and biology and the level of meta-modeling learning (modeling competence) in 10 secondary high school science students in Iran. Even though the official science curriculum in Iran does not include scientific modeling skills, all the interviewees showed low levels of modeling competencies. The level of modeling skills was not related to content knowledge and subject matter (i.e., physics, chemistry, and biology), but the way to use models and the purpose of using them depended on content knowledge. The findings showed that the role of scientific models in science education was neglected in the science curriculum. Despite the limited and implicit use of models by students to describe, hypothesize, argue, and predict phenomena, students had little knowledge about those models since meta-modeling skills were not included as part of the learning objectives in science courses (i.e., physics, chemistry, and biology). To improve students’ modeling skills, it is recommended that students be supported in the classroom while employing models and be provided with more learning opportunities for modeling. Furthermore, teachers should be encouraged to pay more attention to the role of models in science learning and education. Also, science curriculum developers need to include modeling skills in the curriculum. Implementing the above recommendations can help students develop their modeling skills manifested in improved scientific reasoning, prediction, and problem-solving.

    Keywords: meta-modeling knowledge, modeling, modeling competencies, modeling skills, science education
  • Zahra Eghdami *, Farideh Yousefi Pages 126-148

    The objective of this study was to investigate the relationship between class structure and counterproductive academic behavior mediated by the role of academic self-efficacy. Participants included 365 (214 women and 151 men) undergraduate students of Shiraz University selected by random cluster sampling. They completed the class structure questionnaire, academic self-efficacy scale, and the counterproductive student behavior scale. Cronbach’s alpha and confirmatory factor analysis were used to examine the reliability and validity of research tools, respectively. The findings showed that all instruments had a satisfactory level of reliability and validity. The results of structural equation modeling showed that the class structure had a significant direct effect on counterproductive academic behavior. Furthermore, academic self-efficacy mediated the relationship between class structure and counterproductive academic behavior. Based on the findings of this study, it can be concluded that to reduce the likelihood of counterproductive academic behavior in students, class structure and students’ academic self-efficacy should be considered.

    Keywords: academic self-efficacy, class structure, counterproductive academic behavior
  • Majid Rabbani, Mahmood Ekrami, Hossein Hafezi *, Mohammad Reza Sarmadi Pages 149-171

    The present study was conducted with the aim of presenting a causal model that can be employed to predict online social presence based on cognitive presence in online learning with the mediating role of computer self-efficacy. This correlational and quantitative study was basic in terms of purpose. The participants, who were selected using multi-stage random cluster sampling, included 261 students attending online courses in the academic year of 2020-2021 at Payame Noor University in North Khorasan province. Research instruments included cognitive presence in online learning, online social presence, and computer self-efficacy scales. Data analysis was conducted using structural equation modeling in AMOS-24 software. Based on the findings, cognitive presence in online learning positively predicted computer self-efficacy and social presence. Also, computer self-efficacy was found to positively and significantly predict social presence. Finally, cognitive presence in online learning predicted social presence through the mediating role of computer self-efficacy. Therefore, it can be stated that improving students’ computer self-efficacy and their social presence can enhance their cognitive presence in online learning.

    Keywords: cognitive presence, computer self-efficacy, online courses, social presence
  • Fateme Nouri Mokhtari, Omid Shokri *, Jalil Fatahabadi Pages 172-198

    This study aimed to identify the components and develop a conceptual model of Iranian students’ academic achievement motivation. Data were collected through an eight-question semi-structured interview with university students (n = 20) and experts in the field of educational psychology (n = 8) selected based on a purposeful sampling method. The collected data were coded in three phases using the grounded theory methodology. The results were arranged and presented in 43 sub-categories and 18 main categories. A paradigmatic model was developed that comprised six dimensions, namely, causal factors, the main category (utility and applicability), background conditions, intervening conditions, strategies, and consequences. The main category, extracted through an interpretive analysis of the data, showed that the main conceptual core shaping Iranian students’ achievement-oriented efforts was the component of utility and academic applicability. Hence, one of the contributions of this study was to introduce the components of academic utility, applicability, and purposefulness to the literature on academic achievement motivation. Furthermore, it contributes to the advancement of theoretical knowledge in this field and deepens the current understanding of academic achievement motivation. The proposed conceptual model is an integrated coherent model since it takes into account all six dimensions of the paradigmatic approach and, simultaneously, emphasizes the interpretive weight of less known causes (e.g., utility and applicability) of academic achievement motivation. Equally important, the developed model highlights the role of external factors, including the education system, social values, and macro-political, -economic, and -cultural structures, in affecting students’ academic motivation. Finally, the developed model is hoped to provide students as well as educational policy-makers with a conceptual framework that can broaden their understanding of achievement motivation as a comprehensive, multifaceted concept.

    Keywords: grounded theory, academic motivation, academic utility, conceptual modeling, educational system
  • Mohammad Fatahi *, Marzieh Dehghani, Keyvan Salehi Pages 199-223

    The purpose of this study was to analyze students’ perceptions of strategies to prevent scrap learning and factors affecting the effectiveness and ineffectiveness of course contents in the field of educational sciences. This qualitative research adopted a descriptive phenomenological study. Participants included 27 students (10 undergraduates and 17 postgraduates; 6 male and 21 female) of educational sciences and its sub-disciplines selected from the Faculty of Psychology and Educational Sciences, University of Tehran, using purposeful sampling. Semi-structured interviews were used to collect data and continued until data saturation was reached. The data were analyzed using Colaizzi's seven-step method. Researcher continued observation of and interaction with the participants, peer review, and triangulation were used to enhance the credibility of the findings. In addition, the three criteria of transferability, confirmability, and dependability were considered. The analysis of the data led to the identification of four themes concerning scrap learning, with the core category of solutions related to the educational and work environment. Furthermore, five and three themes were identified regarding the effectiveness and ineffectiveness of course contents, respectively, which were mainly based on attention to the needs, learners’ interests and conditions, and the theoretical and practical relevance of the courses. In sum, the results of this study showed that regular revisions in the curricula, attention to students’ needs and interests, and the practical application of the knowledge imparted to students played an important role in preventing scrap learning and enhancing the effectiveness of the course materials.

    Keywords: curriculum effectiveness, educational sciences, phenomenology, scrap curriculum, scrap learning
  • Safoura Babolsalam, Ahmad Ghazanfari *, Reza Ahmadi Pages 224-238

    The present study aimed to predict academic engagement through the developmental assets mediated by the academic well-being of female high school students. The statistical population of the present correlational study included all female high school students in Isfahan in the academic year of 2021-2022, of whom 501 were selected by multistage cluster sampling. The data were collected using the school engagement scale, developmental assets questionnaire, and academic well-being questionnaire, and then analyzed by path analysis using SPSS-26 and AMOS-24. The results revealed that the proposed model properly fitted the data, and the mediating role of academic well-being in the relationship between developmental assets and academic engagement was confirmed. Also, there was a positive and significant relationship between internal and external developmental assets and students’ academic engagement. Finally, academic well-being was found to have a positive and significant relationship with academic engagement. Based on the results, it can be concluded that promoting developmental assets and academic well-being, increase female students’ academic engagement.

    Keywords: academic engagement, academic well-being, developmental assets
  • Fakhteh Mahini *, Seyedeh Fatemeh Mousavian Pages 239-257

    This study aimed to explore Shadegan elementary school teachers’ and students’ lived experiences of problems associated with students’ bilingualism in the academic year of 2021-2022. This qualitative study adopted a descriptive phenomenological approach. The statistical population of the study consisted of all teachers and students at the elementary schools of Shadegan, Khuzestan province, Iran. The selection of participants was done through purposive sampling and continued until data saturation was achieved. Participants included six teachers (three male and three female) and six bilingual students (three male and three female) selected from elementary schools. Colaizzi’s seven-step method of data analysis was used to analyze the data. Findings yielded four main themes, each consisting of a number of sub-themes. The first theme was “psychological issues and problems”, incorporating the sub-themes of feeling humiliation and despair and experiencing confusion and ambiguity. The second theme was “language issues”, including the sub-themes of failing to understand the educational materials and having difficulty in reading and writing. ”Educational issues” formed the third major theme, which comprised the sub-themes of decline and reduction in educational progress and increase in teachers’ responsibilities. Finally, the fourth theme was “structural and environmental factors”, which consisted of the sub-themes of economic and environmental factors, the incompatibility of the evaluation method with the ability of bilingual students, and bilingual families’ lack of language skills. The result of the study revealed that the elementary school teachers’ and students’ lived experiences of the problems related to students’ bilingualism were multi-dimensional and involved psychological, linguistic, structural, and environmental issues. These lived experiences can be improved through the cultural cooperation of families.

    Keywords: bilingualism, elementary school students, lived experiences, phenomenology
  • Bentolhoda Sadat Hoseinian, Mohammad Reza Nili *, Fereydoon Sharifian Pages 258-279

    The purpose of this study was to compare the implementation of professional development programs for elementary teachers in Iran, America, Malaysia, Japan, England, and Finland. This qualitative research adopted George Bereday’s comparative method. The selection of countries was based on their success in implementing professional development programs for elementary teachers. The data were collected through reading books and documents and semi-structured interviews. The statistical population of the study included both information sources, such as documents related to the professional development programs of elementary teachers in selected countries, and human sources, including Iranian teachers who experienced teaching in Iranian educational complexes in selected countries and were well informed about the professional development in those countries. The study sample was selected using purposive sampling. The findings showed that the selected countries were similar in new methods of teaching and learning, curricula implementation in a cooperative and group manner, utilization of teachers’ experiences in implementing curriculum, employment of information and communication technology (ICT) in education and virtual education environments, new methods (e.g., problem-solving using a constructive and research-oriented approach). However, the same selected countries were different in terms of individual and group learning, examination of teachers’ experiences concerning lesson study, simulation, the teaching of cognitive skills, and a centralized system of education. In addition, the results showed that Iran followed a piecemeal and non-specialized approach to teachers’ professional development. Therefore, to improve the existing teachers’ professional development programs, education policy-makers need to pay careful attention to macro-planning in the area of teachers’ professional development, conduct continuous educational needs assessment, and consider new teaching and learning approaches.

    Keywords: comparative studies, elementary teachers, professional development, teacher education