فهرست مطالب

مطالعات انقلاب اسلامی - پیاپی 71 (زمستان 1401)

فصلنامه مطالعات انقلاب اسلامی
پیاپی 71 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهرا انجم شعاع* صفحات 7-26

    شهید سپهبد قاسم سلیمانی به عنوان تنها مدیر عالی در نظام جمهوری اسلامی که موفق به گرفتن نشان ذوالفقار از رهبری معظم ایران شده است نه تنها در عملکرد شغلی خود موفق بود بلکه با محبوبیتی کم نظیر در سطوح و سلایق مختلف جامعه همراه شد. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر گردآوری داده ها پیمایشی با استفاده از تکنیک دلفی می باشد. با استفاده از نظر با 15 نفر از خبرگان و رویکرد تحلیل شبکه ای به کمک نرم افزار سوپردسیژن مولفه های موثر در  الگوی جامع پرورش مدیران جهادی مبتنی بر الگوی شایستگی ارایه شده است، نتایج نشان داد الگوی راهبردی مدیریت جهادی بر اساس نظام فکری شهید سلیمانی دربرگیرنده طینت پاک و بزرگواری و مهرورزی، ساده زیستی، کیاست و تدبیر و تفکر انقلابی، خردورزی، بلندنظری، ولایتمداری، فهم و تحلیل و دانش تخصصی، عزم و اراده، شجاعت و صلابت می باشد.

    کلیدواژگان: مدیران جهادی، شایستگی، تفکر انقلابی، الگوی مدیریتی، شپهبد شهید قاسم سلیمانی
  • محمد عبدالهی*، مجید توسلی رکن آبادی صفحات 27-46

    منطقه غرب آسیا به عنوان حلقه اتصال سه قاره آسیا، آفریقا و اروپا از مناطق استراتژیک در چرخه قدرت جهانی است و پویش های امنیتی آن همواره از اهمیت استراتژیک برخوردار است. از سویی نقش ایران به عنوان یکی از کشورهای اصلی منطقه در تغییر و تحول نظم امنیتی منطقه از اهمیت ویژه ای برخوردار است. پژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و گرداوری اطلاعات از طریق اسنادی و نیز مصاخبه با 15 تن از صاحبنظران حوزه امنیت منطقه غرب آسیا در پی آن است که ایران خصوصا پس از حمله آمریکا به عراق (2003) نقش برجسته ای در تحولات امنیتی منطقه یافته و الگوی امنیتی منطقه را از موازنه قوا (بین امریکا و شوروی) قبل از انقلاب اسلامی و هژمونی آمریکا پس از فروپاشی شوروی به چالش کشیده و منطقه را از هژمونی  مسلط امریکا خارج کرده و به موازنه چندقطبی یا موازنه جبهه ها تبدیل کرده.

    کلیدواژگان: الگوهایامنیتی، خاورمیانه، غربآسیا، امنیت
  • سید مجتبی جلالی*، سید حسن جلالی، سعید صفی شلمزاری صفحات 47-68

    نظریه ی ولایت فقیه نظریه ای مهم در فلسفه سیاسی اسلام و از مهمترین مبانی حکومت اسلامی و اصلی ترین مولفه ساختار آن است، با توجه به اهمیت این موضوع ولزوم دفاع عقلانی از آن به عنوان اساسی ترین پایه حکومت اسلامی، این نوشتار با روش تحلیلی و توصیفی به بررسی جایگاه ولایت فقیه در اسلام و تحلیل برخی شبهاتی پیرامون مشروعیت، مقبولیت و عقلانی بودن آن پرداخته و با استمداد ازمنابعی چون: نظریات حضرت امام، آیات، روایات و آموزه های عقلانی به پاسخ آنها پرداخته است. یافته های پژوهش بیانگرآنند که نظریه ی ولایت فقیه، با توجه به دلایل ومبانی شرعی و عقلانی ملازم، دارای اعتبار و غیر قابل خدشه است، لذا انکار آن، به نوعی استنکاف از حکم عقل و شرع است.

    کلیدواژگان: ولایت فقیه، شبهات، عقلانیت، مشروعیت، امام خمینی
  • معصومه اسماعیلی*، حسن احمدیان دلاویز صفحات 69-86

    همگرایی به معنای نزدیکی، احساس برادری پیروان مذاهب و پذیرش اسلام و مسلمانی پیروان سایر مذاهب از ابتدای انقلاب در بیانات و مکتوبات مقام معظم رهبری مورد تاکید و مطالبه جدی ایشان بوده و یک اصل دینی است که بر دیگر اصول مقدم است.همگرایی دارای اقسام اسلامی، بین المللی، حکومتی و مردمی است که در مقاله حاضر راهبردهای معرفتی و عملی همگرایی اسلامی مورد بررسی قرار گرفته است. از نظر مقام معظم رهبری، سوق دادن اختلافات به محافل علمی، شناخت اشتراکات و کمرنگ ساختن افتراقات، تلقی همگرایی به مثابه اصل و وظیفه، شناخت مخاطب و اقتضایات از راهکارهای شناختی و معرفتی همگرایی محسوب شده، در کنار این موارد، تمرکز بر شعارهای وحدت آفرین، دقت به تنوع سلایق و جداسازی مسایل امروز از گذشته از جمله راهبردهای عملیاتی همگرایی است. همه این راهبردها در کنار یکدیگر موجب تقریب مذاهب اسلامی و در نتیجه همگرایی و احساس برادری مسلمانان خواهد شد.

    کلیدواژگان: همگرایی، راهبرد معرفتی، راهبرد عملیاتی، مقام معظم رهبری
  • جهانگیر مسعودی*، فاطمه کبری فرهادی مجد، مرتضی حسینی شاهرودی صفحات 87-108

    از آن جا که ساختار جمهوری اسلامی، بر محوریت «ولایت مطلقه فقیه» شکل یافته، یکی از مسایل و چالش های اساسی در اندیشه مخالفان، مساله ی گستره ی اختیارات ولی فقیه است.این نوشتار درصدد است که اولا تصویری روشن از مفهوم ولایت مطلقه ارایه نماید و سپس به کمک روش تحلیلی مقایسه ای و با بهره گرفتن از رویکرد گفتگویی به ترکیب دستاوردهای دین و عقل مدرن  پرداخته و در نهایت به رفع چالش مزبور مبادرت نماید. نتیجه مقایسه و ترکیب مزبور آن گونه که در قانون اساسی جمهوری اسلامی منعکس گردیده، برخورداری ولی فقیه، از اختیارات ویژه ولایی، شبیه به اختیارات حکومتی پیامبر و امام است که با اختیارات ویژه رهبران در کشورهای دموکراتیک، قابل مقایسه است، مزید بر این که إعمال این اختیارات همواره با نظارت شهروندان جامعه اسلامی یا نمایندگان منتخب آنان انجام می پذیرد، درست شبیه به آن چه که در نظام های دموکراتیک مدرن اجرا می گردد.

    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی، اختیارات مطلق، اختیارات ویژه، ولایت مطلقه فقیه، ولایت فقیه
  • محمد جمیری*، محمد کشاورز بیضایی صفحات 109-128

    کسب مشروعیت، برای حکومت ها امری حیاتی به شمار می رود. از همین رو دستگاه تبلیغاتی پهلوی، ایران باستان را به عنوان پشتوانه مشروعیت بخش و نقطه عزیمت خود معرفی نمود. بررسی ابعاد و زوایای مبانی مشروعیت زای پهلوی اول، نیز میزان همپوشی آن با ایران باستان، موضوع مهمی است که چندان به آن پرداخته نشده است. این جستار با روشی توصیفی تحلیلی، بررسی رویکرد باستان گرا در دولت پهلوی اول و میزان همپوشی آن با مولفه های مشروعیت زا در ایران باستان را در کانون توجه خود قرار داده است. یافته ها نشان می دهند: ایدیولوژی باستان گرای پهلوی نه تنها سنخیتی با مبانی مشروعیت ساز ایران باستان نداشت، بلکه در مقابل آن نیز قرار گرفته و به تدریج به دور شدن مردم از حکومت انجامید. هدف از ارایه چنین رویکردی کسب وجاهت سیاسی، مقابله با اسلام و ایجاد نوعی عرفی گرایی ذیل مدرنیزه کردن کشور بود که این رویکرد قرین موفقیت نشد و نتوانست موجد همگرایی و اتحاد ملی در ایران شود.

    کلیدواژگان: رضا شاه، ملیگرایی، مشروعیت سیاسی، ایدئولوژی باستانگرایی
  • رضا رمضان نرگسی* صفحات 129-148

    با توجه به اتهام هایی که همواره به روحانیت شیعه زده شده و به آن ها نسبت ارتجاع و مخالفت با پیشرفت داده شدند. هدف این نوشتار پاسخ به این سوال است که در یکصد سال گذشته موضع روحانیت شیعه نسبت به ترقی و پیشرفت همه جانبه جامعه چه بوده
    برای نیل به این مقصود با استخراج نظریه علما این نتیجه گرفته شد که علما همزمان باروشنفکران عوامل پیشرفت، و عقب ماندگی را مطرح کرده بودند و از قضا در مدلی که از نظرات آن ها برای توسعه استخراج شد هم عدالت وهم رفاه توامان دیده شده بود ولی از آنجایی که جناح رقیب از هر وسیله ای برای بیرون کردن علما استفاده می کرد تلاش کرد تا علما را مرتجع و عقب گرا نشان دهد و چون رسانه ها وقدرت در دست آن ها بود تا حدی در این کار موفق شدند،  وبا این حربه توانستند علما را برای یک قرن بیرون از صحنه سیاست  نگهدارند.

    کلیدواژگان: توسعه، پیشرفت، نوسازی، عدالت، استبداد، بی قانونی
  • محمدهادی منصوری*، علیرضا شیرزاد صفحات 149-164

    پژوهش حاضر با هدف تبیین و بررسی مفهوم «خودباوری» و اثر انگیزشی آن بر پیشرفت جامعه علمی کشور به عنوان مقدمه تحقق بیانیه گام دوم انقلاب انجام شده و با روش توصیفی تحلیلی، منویات مقام معظم رهبری در عرصه علم و پژوهش را بر پایه دانش روانشناسی و آموزه های وحیانی برمی رسد. یافته های پژوهش نشان می دهد خودباوری از سه مولفه اساسی «وجود استعداد و توانایی در درون انسان»، «باور به وجود آن توانمندی ها توسط خود انسان» و نیز «نیروی انگیزشی ناشی آن باور که انسان را به سمت عمل سوق می دهد» تشکیل شده است. «شناخت ویژگی ها و توانمندی های خود»، «هویت بخشی به جامعه علمی کشور» و «القای روحیه ما می توانیم» سه عامل زمینه ساز ایجاد خودباوری در عرصه «علم و پژوهش» اند.«از ثمرات خودباوری یادشده، «جسارت ورود به عرصه های بزرگ علمی» است... .

    کلیدواژگان: خودباوری، عرصه علم و پژوهش، منویات مقام معظم رهبری، اثر انگیزشی، آموزه های وحیانی
|
  • Pages 7-26

    Martyr General Qassem Soleimani, as the only senior manager in the Islamic Republic who has succeeded in receiving the Zulfaghar Award from the Supreme Leader of Iran, was not only successful in his job performance but was also associated with unparalleled popularity at various levels and tastes of society. The research method is of applied purpose and in terms of data collection,  is a survey using the Delphi technique. Using the opinion of 15 experts and the network analysis approach with the help of Supercision software, effective components in the comprehensive model of training jihadi managers based on the competency model are presented. The results showed that the strategic model of jihadi management based on the intellectual system of Shahid Soleimani includes pure virtue, magnanimity and compassion, simplicity of life, purity and revolutionary thinking, reason, foresight, guardianship, understanding and analysis and specialized knowledge, Determination, Courage and it is tough.

    Keywords: Jihadi Managers, Competence, Revolutionary thinking, management model, General Shahid Ghasem Soleimani
  • Majid Tavasoli Pages 27-46

    Security drills in the West Asian region have always been of strategic importance. On the other hand, the role of Iran as one of the main countries in the security dynamics of the region is of particular importance. Since when and how has the Islamic Republic been influencing the security order of the region and changing the pattern of friendship and enmity? This study seeks to investigate the impact of the Islamic Republic of Iran on the evolution of the security model in the region. One of the most important findings of this study is that the Islamic Republic, especially after the US invasion of Iraq, has played a prominent role in regional security developments and the security model of the region from the balance of power (between the Soviet :union: and the US) before the Islamic Revolution to the balance of fronts. Western Front and Resistance Front

    Keywords: Security Patterns, Middle East, West Asia, Security
  • Pages 47-68

    The theory of velayat al-faqih is an important theory in the political philosophy of Islam and is one of the most important foundations of the Islamic government and the main component of its structure. Considering the importance of this issue and the need to rationally defend it as the most basic basis of Islamic government, this article examines the position of velayat al-faqih with an analytical and descriptive method. In Islam, he analyzed some doubts about its legitimacy, acceptability, and rationality, and answered them by referring to sources such as Imam's views, verses, traditions, and rational teachings. The findings of the research show that the theory of religious authority is valid and inviolable, according to the reasons and foundations of Sharia and Sharia, so denying it is a kind of disobedience to the rule of reason and Sharia.

    Keywords: Velayat-e-Faqih, Doubts, Rationality, Legitimacy, Imam Khomeini
  • Pages 69-86

    Convergence means closeness, brotherhood of followers of religions and acceptance of Islam and Muslims of followers of other religions and is international, governmental and popular. In this article, the epistemological and practical strategies of Islamic convergence are examined. According to the Supreme Leader, directing differences to scientific circles, recognizing commonalities and minimizing differences, considering convergence as a principle and task, recognizing the audience and the requirements are considered as cognitive and epistemological strategies of convergence, in addition to focusing on slogans of unity. Fortunately, paying attention to the diversity of tastes and separating today's issues from the past are among the convergence operational strategies. All these strategies together will bring the Islamic religions closer together, resulting in the convergence and sense of Muslim brotherhood.

    Keywords: Convergence, epistemological strategy, operational strategy, Supreme Leader
  • Pages 87-108

    Since the structure of the Islamic Republic is based on the "absolute province of the jurist", one of the basic issues and challenges in the opinion of the opponents is the issue of the range of authority of the jurist. This article tries to firstly present a clear picture of the concept of absolute province And then, with the help of comparative analytical method and using the dialogue approach, he should combine the achievements of religion and modern reason and finally try to solve the said challenge. The result of the aforementioned comparison and combination, as reflected in the constitution of the Islamic Republic, is that the jurist has the special powers of the governorship, similar to the governmental powers of the Prophet and the Imam, which is comparable to the special powers of leaders in democratic countries, moreover, the implementation These powers are always carried out under the

    Keywords: slamic Republic, absolute powers, special powers, absolute authority of the jurist, jurisprudence
  • MOHAMMAD Keshavvarz Beyzaii Pages 109-128

    Gaining legitimacy is vital for governments. Therefore, the Pahlavi propaganda apparatus introduced ancient Iran as the backbone of its legitimacy and point of departure. Examining the dimensions and angles of the legitimizing foundations of the first Pahlavi, as well as the extent of its overlap with ancient Iran, is an important issue that has not been addressed much. This descriptive-analytical method focuses on the study of the archaic approach in the first Pahlavi government and the extent of its overlap with the legitimizing components in ancient Iran. Findings show: Pahlavi archaic ideology not only did not agree with the legitimizing principles of ancient Iran, but also opposed it and gradually led the people away from the government. The purpose of presenting such an approach was to gain political legitimacy, confront Islam and create a kind of secularization under the modernization of the country, which was not successful.

    Keywords: REZA SHAH, ancient Iran, NATIONNALISM, POLITICAL legitimacy, archaic IDEOLOGY
  • Pages 129-148

    Taking into consideration the accusations pointed at the Shiite scholars regarding their stand against progress.
    The main goal of this article is to answer the question that within the last hundred years, what was the position of the Shiite scholars, towards the development of society.
    To answer this question, it was concluded that the scholars and intellectuals, at the same time, raised issues progress, even the factors regarding backwardness and progress were discussed. Coincidentally, in the proposed model about the Development of Progress which was extracted from their opinions, justice and prosperity was found

    Keywords: Shiite scholars, development, progress
  • Mohammad Hadi Mansouri*, Alireza Shirzad Pages 149-164

    The aim of this study was to explain and study the concept of "self-confidence" and its motivational effect on the development of the scientific community as a prelude to the realization of the statement of the second step of the revolution and descriptive-analytical method, Psychology and revelatory teachings arrive. Findings show that self-belief is one of the three basic components of "the existence of talent and ability within man", "belief in the existence of those abilities by man" and "motivational force resulting from the belief that leads man to action." Composed. "Recognizing our characteristics and capabilities", "identifying the scientific community of the country" and "inspiring the spirit we can" are the three factors that create self-confidence in the field of "science and research". To great scientific fields "....

    Keywords: Self-confidence, the field of science, research, the menus of the Supreme Leader, motivational effect, revelatory teachings