فهرست مطالب

نشریه طلوع بهداشت
سال بیست و دوم شماره 1 (پیاپی 97، فروردین و اردیبهشت 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مجید جعفری*، مسعود لطفی زاده، راضیه هاشمی صفحات 1-15
    مقدمه

    مولتیپل اسکلروزیس (MS) یک بیماری خود ایمنی می باشد که می تواند بر روی تمام ابعاد زندگی یک فرد تاثیر بگذارد. از این رو مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه ی استرس، اضطراب و افسردگی با کیفیت زندگی بیماران مبتلا به MS انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی به صورت مقطعی در سال 1399-1398 بر روی 245  نفر از بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس در شهر شهرکرد، صورت گرفت. روش نمونه گیری  به صورت غیر تصادفی  و ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه افسردگی، اضطراب و استرس (DASS-21) و پرسشنامه کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس (MISIS29) بود. داده ها از طریق نرم افزار  spss نسخه 20 تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    در مطالعه حاضر تنها 6/26 درصد از بیماران کیفیت زندگی بالایی را تجربه می کردند و همچنین 5/30 درصد از  بیماران اضطراب شدید تا متوسط، 8/13 درصد استرس متوسط و 2/34 درصد افسردگی متوسط و شدید داشتند. بین استرس و اضطراب بیماران  با شغل آنان رابطه معناداری مشاهده گردید (05/0<p) و همچنین بین کیفیت زندگی  با تحصیلات  بیماران تفاوت معنی داری وجود داشت (05/0<p). بین وضعیت استرس، افسردگی و اضطراب بیماران با کیفیت زندگی و نیز با زیر مقیاس  فیزیکی  و روانی ارتباط معنی داری مشاهده گردید (001/0<p).

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از شیوع اختلالات روحی و روانی در بیماران مبتلا به MS بود که کیفیت زندگی بیماران راتحت تاثیر قرار داده است. لذا ارایه مداخلات مناسب جهت مقابله و یا سازگاری با این علایم و در نهایت ارتقای کیفیت زندگی در بیماران مولتیپل اسکلروزیس ضروری به نظر می رسد. این مقاله حاصل پایان نامه دکتری عمومی خانم راضیه هاشمی از دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد می باشد.

    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، اضطراب، استرس، افسردگی، کیفیت زندگی
  • حسن زارعی محمود آبادی*، نجمه سدرپوشان، مریم کلانتری صفحات 16-31
    مقدمه

    شیوع بالای بیماری کووید-19 و ابتلاء سریع افراد، اعمال محدودیت ها و مرگ و میرناشی از بیماری، تاثیرات منفی زیادی بر جنبه های روانی و اجتماعی خانواده های سوگوار داشت.  این پژوهش با هدف اثربخشی آموزش گروهی جهت مقابله با سوگ و بهبود تجربه سوگ بر روی زنان سوگوار شهر یزد انجام گردید.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی و طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری از زنان دارای تجربه سوگ که بر اثر این بیماری همسر خود را در سال 1400 از دست داده بودند، تشکیل گردید  از بین آن ها تعداد 30 شرکت کننده به روش نمونه گیری  در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. پرسشنامه تجربه سوگ (GEQ) The Grief Experience Questionnaire بارت و اسکات (1998) بر روی گروه ها استفاده شد. همچنین بسته آموزشی مقابله با سوگ که از تجربه زیسته زنان سوگوار شهر یزد می باشد (کلانتری و همکاران، 1400)، بر روی گروه آزمایش به مدت ده جلسه 90 دقیقه ای هفتگی انجام شد. در تحلیل داده ها از واریانس با اندازه گیری مکرر و  نرم افزاز SPSS نسخه 26 استفاده گردید.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که میانگین نمره تجربه سوگ در پس آزمون گروه آزمایش کمتراز گروه کنترل است و از لحاظ آماری اختلاف معنی داری را نشان داد (001/0>p). آموزش گروهی و برنامه مداخله آموزشی توانسته است تجربه سوگ را در گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل در زنان داغدیده بهبود بخشد.

    نتیجه گیری

    مداخله آموزشی مبتنی بر تجربه زیسته زنان سوگوار شهر یزد به عنوان یکی از روش های موثر در بهبود تجربه سوگ می تواند استفاده شود.

    کلیدواژگان: سوگ، آموزش گروهی، بهبود تجربه سوگ، کووید-19
  • ابراهیم رضایی آدریانی، طاهره سلطانی*، سید سعید مظلومی محمود آباد، فرزان مددی زاده، محمد شریف یزدی صفحات 32-46
    مقدمه

    کرونا ویروس به دلیل سرایت بسیار بالا در طول کمتر از چند ماه، تمام کشورهای جهان را آلوده کرد به طوریکه ترویج رفتارهای پیشگیرانه در برنامه ریزی های صحیح بهداشتی جهت پیشگیری وکنترل آن ضرورت یافت. لذا این مطالعه با هدف تعیین رفتارهای پیشگیرانه از بیماری کرونا در جوانان با استفاده از مدل اعتقاد بهداشتی انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی-مقطعی بر روی 412 نفر از جوانان30-18سال شهرستان خمینی شهر اصفهان انجام شد. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته استاندارد شده مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی به روش نمونه گیری در دسترس جمع آوری شد. داده های جمع آوری شده توسط نرم افزار SPSS22  تجزیه وتحلیل شد.

    نتایج

    رفتارهای پیشگیرانه و موانع انجام آن در زنان بیشتر از مردان بود. همبستگی مثبت و معنی داری بین سن، سطح تحصیلات و رفتارهای پیشگیرانه از کووید 19مشاهده شد. بین رفتارهای پیشگیرانه از کووید-19 با حساسیت درک شده، منافع درک شده، موانع درک شده وخود کارآمدی همبستگی مثبت و معنی داری وجود داشت. در ضمن قویترین همبستگی در این مطالعه بین خودکارآمدی و منافع درک شده بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های مطالعه و ارتباط سازه های تشکیل دهنده مدل اعتقاد بهداشتی با رفتارهای پیشگیرانه از بیماری کرونا در جوانان، به نظر می رسد استفاده از روش های مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی جهت افزایش انجام رفتارهای پیشگیرانه از بیماری کرونا بالاخص در مردان موثر و توصیه می گردد. همچنین پیشنهاد می گردد در طراحی مداخلات آینده برای ارتقاء رفتارهای پیشگیرانه از بیماری کرونا در جوانان تغییر سازه های خودکارآمدی و منافع درک شده در الویت قرار گیرد.

    کلیدواژگان: رفتارهای پیشگیرانه، بیماری کرونا، جوانان، مدل اعتقاد بهداشتی
  • علی اکرامی، محمدعلی حسینی*، حسن اکرامی صفحات 47-60
    مقدمه

    امروزه از هر 5 تا 10% بیماران پذیرفته شده در بیمارستان، یک نفر درگیر عوارض عفونتهای بیمارستانی می شوند که ارتباط مستقیم شیوع این عفونتها با آلودگی سطوح بیمارستانی تایید شده است، لذا استفاده از روش کارامد شناسایی آلودگی میکروبی اهمیت بسزایی دارد. بدین منظور، این تحقیق با هدف ارزیابی مقایسه ای میزان آلودگی سطوح درون بخشی بیمارستانی با استفاده از دو روش نانو حسگر شناساگر رنگی و محیط کشت میکروبی (روش سنتی) انجام شد.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر به صورت توصیفی، با حجم نمونه ی 400 مورد بر روی 10 نوع از تجهیزات پزشکی، طی یک ماه با دو روش نانو حسگر شناساگر رنگی و محیط کشت میکروبی صورت گرفت و نتایج به دو صورت پاک و آلوده گزارش گردید.

    یافته ها

    طبق نتایج به دست آمده 44 درصد نمونه های محیط کشت میکروبی و 5/45 درصد نمونه های نانو حسگر، مثبت (آلوده) گزارش شدند. در نمونه های به دست آمده با محیط کشت میکروبی ساکن و ونتیلاتور و در نمونه های به دست آمده با نانو حسگر، ساکن و پالس اکسی متری به عنوان آلوده ترین سطوح شناخته شدند. همچنین اکولای با 6/55 درصد، استافیلو کوکوس اوریوس با 9/28 درصد و سالمونلا با 86/23 درصد به عنوان شایع ترین میکروارگانیسم ها شناخته شدند.

    نتیجه گیری

    میزان آلودگی تشخیص داده شده با هر دو روش، با توجه به حساسیت بالای هر دو روش و استریل نبودن سطوح در حد قابل قبول است لذا در مواردی که صرفا شناسایی آلودگی کلی مدنظر است و تفکیک باکتریایی مدنظر نیست، نانو حسگرهای شناساگر رنگی می توانند به عنوان ابزار سریع کنترل آلودگی سطوح به جای روش های سنتی مورداستفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: کنترل عفونت، نانوتکنولوژی، شاخص های کنترل آلودگی، عفونت های مرتبط با مراقبت های بهداشتی و درمانی، نانو حسگر شناساگر رنگی
  • آمنه شیری، محمدحسن احرام پوش، سید علی یاسینی اردکانی، ندا ملاخلیلی میبدی* صفحات 61-79
    مقدمه

    نان از مهم ترین اجزاء تشکیل دهنده رژیم غذایی در سراسر جهان است. عدم دستیابی به ویژگی های منحصر به فرد پروتیین گلوتن، دستیابی به ویژگی های مطلوب محصولات نانوایی بدون گلوتن را دشوار کرده است. اینولین از فیبرهای تغذیه ای محلول با کاربرد گسترده در صنایع غذایی است.

    روش بررسی

    ویژگی های بافتی، فیزیکوشیمیایی، حسی و ماندگاری اینولین در نمونه های نان بدون گلوتن بر پایه آرد برنج-بلوط (30:70) غنی شده با 10 درصد وزنی-وزنی پری‏بیوتیک اینولین با درجه‏ی پلیمریزاسیون مختلف (کمتر از 10، بیشتر از 23 و 60-2) و شرایط تخمیر ترکیبی بر پایه خمیرترش (MF-SD) مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که  MF-SD و اینولین بلند زنجیر، قادر به ایجاد ساختار با قابلیت نگهداری گازهای تولید شده طی فرآیند پخت و بهبود ویژگی بافتی شده است، که به نظر می رسد ناشی از توانایی بالقوه آن در تشکیل ژل باشد. علاوه بر این، بالاترین ماندگاری اینولین نیز در این نمونه مشاهده می شود.  بطوریکه مطلوب ترین ویژگی های تکنولوژیکی و کمترین میزان افت اینولین (31 درصد وزنی- وزنی) در نمونه نان بدون گلوتن حاوی 30 درصد وزنی-وزنی آرد بلوط و اینولین بلند زنجیر تخمیر شده با MF-SD (A30R70SL) مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    استفاده از اینولین بلند زنجیر برای دستیابی به ویژگی های تکنولوژیکی مطلوب و ارزش تغذیه ای بالا در فرمولاسیون نان بدون گلوتن توصیه می شود.

    کلیدواژگان: نان بدون گلوتن، اینولین، درجه پلیمریزاسیون، آرد بلوط، آرد برنج
  • لاله پیاهو، محمدجواد عمویی، حانیه شفقی امام، حسین باقرزاده، شکیبا عسکری، یاسر خواجه بیشک* صفحات 80-92
    مقدمه

    پروبیوتیک ها، میکروارگانیسم های زنده ای که در صورت مصرف در مقادیر کافی ثرات سلامت بخشی دارند. نظر به محدودیت مطالعات در این زمینه، مطالعه حاضر با هدف بررسی موانع مصرف و وضعیت آگاهی، نگرش، عملکرد پرستاران و دانشجویان دانشکده علوم پزشکی مراغه در مورد محصولات پروبیوتیکی انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی بر روی 386 نفر از پرستاران (59 نفر) و دانشجویان (327 نفر) هر دو جنس در سال 1400-1399 انجام شد. نمونه گیری به روش در دسترس از مراکز آموزشی-درمانی دانشکده علوم پزشکی مراغه انجام گرفت. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه متشکل از 35 سوال بود. برای مقایسه وضعیت نمره آگاهی، نگرش و عملکرد و موانع مصرف بین دو گروه پرستاران و دانشجویان از آزمون تی مستقل و برای مقایسه متغیرهای کیفی از آزمون کای دو استفاده شد. مقادیر کمتر از 05/0  معنی دار لحاظ گردید.

    یافته ها

    در مجموع  386 نفر (129 مرد، 257 زن) مطالعه را تکمیل کردند.  نزدیک به 54 درصد از شرکت کنندگان نسبت به پروبیوتیک ها آگاهی نداشتند. در مورد موانع مصرف، تقریبا 57 درصد اذعان داشتند که اطلاعات جامع و کافی در مورد محصولات پروبیوتیکی وجود ندارد. تقریبا 46 درصد ذکر کرده بودند که دسترسی به این محصولات ضعیف است.  بین دو گروه از نظر  علاقمندی به دانستن در مورد پروبیوتیک ها، استقبال از کارگاه ها، استفاده از میکروب های زنده در کنترل بیماری و نیز سبد غذایی خانوار، بهتر بودن غذای پروبیوتیکی در مقایسه با مکمل ها و تاثیر پروبیوتیک ها بر پیامد هر پروتوکل درمانی اختلاف آماری معنی داری وجود داشت (001/0<p).

    نتیجه گیری

    مشارکت رسانه ها در اطلاع رسانی ایمن بودن محصولات پروبیوتیکی و آموزش همگانی در مدارس و جامعه از طریق پرستاران و مراقبین سلامت برای عموم مردم پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: آگاهی، دانشجو، پرستار، پروبیوتیک، نگرش، عملکرد
  • زهرا پورموحد، مهیا عظیمی، امیرمحمد صادقیان، بهزاد روزبه، ناهید اردیان* صفحات 93-103
    مقدمه

    این مطالعه با هدف تعیین مقایسه اضطراب کرونا در مادران دارای کودکان مبتلا به سرطان و مادران با کودکان مبتلا به سایر بیماری ها در پاندمی کووید 19 انجام  شد.

    روش بررسی

    مطالعه ی حاضر توصیفی تحلیلی از نوع مقطعی بوده که بر روی 250 نفر از مادران کودکان مبتلا به سرطان و مادران با کودکان مبتلا به سایر بیماری های مراجعه کننده به درمانگاه و بخش انکولوژی بیمارستان شهید صدوقی  یزد در سال 1400 انجام شد. نمونه گیری به صورت در دسترس بود. ابزار گرداوری اطلاعات پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی و پرسشنامه اضطراب کرونا بود . داده ها با سطح اطمینان 95درصد مورد بررسی قرار  گرفتند.

    یافته ها

    میانگین نمره اضطراب مادران کودکان مبتلا به سرطان 16/11±36/36 و  میانگین نمره اضطراب مادران کودکان مبتلا به سایر بیماری ها بر اساس آزمون آماری تی تست کمتر 82/10±65/34 بود واختلاف آماری معنی دار بین آنها مشاهده نگردید.

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد که بطور کلی میانگین اضطراب  مادران در هر دو گروه بالا (بیشتر از 30 از 54) بوده ولی اختلاف معناداری از نظر نمره اضطراب کرونا بین آنها  وجود نداشت..مطالعات بیشتری در وضعیت ها و زمان های متفاوت  باید انجام شود تا عوامل موثر بر شدت اضطراب مادران کودکان دارای بیمار ی سرطان دقیق تر مشخص گردد.

    کلیدواژگان: کووید -19، اضطراب، مادران، کودک، سرطان، پاندمی
  • حمیدرضا رنجبرجمال آبادی، محمود معین الدین*، فروغ حیرانی صفحات 104-119

     هدف از پژوهش حاضر، شناسایی ابعاد و مولفه های موثر در شکل گیری دانش و مهارت های مالی مورد نیاز مدیران بیمارستان می باشد. در این رابطه با توجه به رویکرد اکتشافی تحقیق و بهره گیری از رهیافت کیفی، از روش نظریه پدیدارشناسی استفاده شده است و با توجه به این موضوع که با داده های کیفی سروکار دارد، در طبقه پژوهش های کیفی و از لحاظ نتیجه نیز در زمره پژوهش های توسعه ای قرار می گیرد. تحلیل های لازم با استفاده از تکنیک 7 مرحله ای کولایزی و به کمک نرم افزار مکس کیودا انجام شده است. این پژوهش با نمونه گیری هدفمند و جمع آوری اطلاعات از طریق مصاحبه با 10 نفر از خبرگان مالی بیمارستان های ایران در سال 1400 و سپس تحلیل اطلاعات و در نهایت استخراج ابعاد و مولفه ها انجام گردید. یافته های پژوهش نشان  می دهد مولفه های اصلی درتعیین دانش مالی مدیران بیمارستانی عبارتند از اطلاعات پایه مرتبط با جریان مالی،نظام تامین مالی بیمارستان،مدیریت مالی و بودجه،حسابداری پایه و اطلاعات مالی،حسابرسی،حسابداری مدیریت و بهایابی،چارچوب های قانونی و نظارتی در جمهوری اسلامی ایران،چگونگی نظام پرداخت و انگیزش مالی و قراردادها که در 145 مفهوم کلیدی طبقه بندی شده است.

    کلیدواژگان: دانش مالی، مهارت مالی، مدیران بیمارستانی، رویکرد کیفی، پدیدار شناسی، روش کولایزی
|
  • Majid Jafari*, Masoud Lotfizadeh, Raziyeh Hashemi Pages 1-15
    Introduction

    Multiple sclerosis is an autoimmune disease can affect all aspects of a person's life. Therefore, the present study aims to investigate the relationship between stress, anxiety and depression with the quality of life of patients with multiple sclerosis. MS was performed.

    Methods

    This cross-sectional descriptive study was conducted in 2018-2019 on 245 patients with multiple sclerosis in Shahrekord city. Non-random sampling method was used and data collection tool was Depression, Anxiety and Stress Questionnaire (DASS-21) and Quality of Life Questionnaire in Multiple Sclerosis Patients (MISIS-29). The data were analyzed through spss 20 software.

    Results

    In the present study, only 26.6% of patients experienced high quality of life, and 30.5% of patients had severe to moderate anxiety, 13/8% moderate stress, and 34.2% moderate and severe depression. There was a significant relationship between the stress and anxiety of the patients and their jobs (p<0.05) and also there was a significant difference between the quality of life and the education of the patients (p<0.05). A significant relationship was observed between the state of stress, depression and anxiety of the patients with the quality of life and with the physical and mental subscales (P<0.001).

    Conclusion

    The results indicated the prevalence of mental disorders in patients with MS, which has affected the quality of life of patients. Therefore, providing suitable interventions to deal with or adapt to these symptoms and ultimately improve the quality of life in multiple sclerosis patients seems necessary.

    Keywords: Multiple sclerosis, anxiety, stress, depression, Quality of Life
  • Hassan Zareei Mahmood Abadi*, Najmeh Sedrpoushan, Maryam Kalantari Pages 16-31
    Introduction

    The high prevalence of the Covid-19 disease and its rapid infection, the imposition of restrictions, and the high mortality had many negative effects on the psychological and social aspects of bereaved families. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of group counseling to deal with grief caused by Covid-19 regarding mournful women in Yazd.

    Methods

    This was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design and a control group. The statistical population consisted of women with grief experience over losing their husbands due to Covid-19 in 2021. Through available sampling method, 30 participants were selected and randomly divided into experimental and control groups. Data was collected through Grief Experience Questionnaire (GEQ) by Barrett and Scott (1998). Moreover, the package of confrontation with mourning, a lived experience of mourning women in Yazd (Kalantari et al., 2021), was performed on the experimental group for ten 90-minute sessions. Covariance with repeated measurements and SPSS version 26 software were used in data analysis.

    Results

    The research findings showed that the average score of grief experience in the experimental group was significantly lower than control group in posttest droup (p<0.001). Group training and intervention program could improve mourning experience in the experimental group compared to the control group in bereaved women.

    Conclusion

    Educational intervention based on lived experience of mourning women in Yazd can be used as one of the effective methods to improve mourning experience.

    Keywords: Grief, Group Training, Improving Grief Experience, Covid-19
  • Ebrahim Rezaee Aderiani, Tahereh Soltani*, Seyed Saeed Mazloumi Mahmoud Abad, Farzan Madidizadeh, Mohammad Sharif Yazdi Pages 32-46
    Introduction

    COVID-19 virus infected all the countries of the world in less than a few months due to its high contagion, so it has become necessary to promote preventive behaviors of the disease in correct health plans for its prevention and control. Therefore, this study was conducted with the aim of determining the preventive behaviors of COVID-19 among youth using the health belief model.

    Methods

    This descriptive-cross-sectional study was conducted on 412 youth people aged 18-30 years in Khomeyni shahr of Isfahan province. The data was collected using a standardized researcher-made questionnaire based on the health belief model using convenience sampling method. The collected data were analyzed by SPSS 22 software.

    Results

    Preventive behaviors and obstacles for doing them were more in women than in men. A positive and significant correlation was observed between age, education level, and preventive behaviors of COVID-19. There was a positive and significant correlation between preventive behaviors of Covid-19 with perceived sensitivity, perceived benefits, perceived barriers, and self-efficacy. Meanwhile, the strongest correlation in this study was between self-efficacy and perceived benefits.

    Conclusion

    According to the findings of the research and the relationship between the constructs of the health belief model and the preventive behaviors of the COVID-19 disease in young people, it seems that the methods based on the health belief model to increase the preventive behaviors of the COVID-19, especially in men, are effective and recommended. It is also suggested that changing self-efficacy and perceived benefits constructs should be prioritized in the design of future interventions to promote preventive behaviors of COVID-19 in young people.

    Keywords: Preventive Behaviors, COVID-19, Youth, Health Belief Model
  • Ali Ekrami, MohammadAli Hosseini*, Hasan Ekrami Pages 47-60
    Background

     Today, out of every 5% to 10% of patients admitted to the hospital, one patient is involved in the complications of hospital infections, which has been confirmed to be directly related to the spread of these infections with the contamination of hospital surfaces. Therefore, it is very important to use an efficient method to identify microbial contamination. To this end, this study was carried out to compare the level of contamination of indoor hospital surfaces using two methods of dye detector nanosensor and microbial culture medium (traditional method).

    Method

    The present descriptive study was carried out with a sample size of 400 cases on ten types of medical equipment for three months using dye detector nanosensor and microbial culture medium. The results were reported as clean and contaminated.

    Results

     According to the results, 44% of the samples of microbial culture medium and 45.5% of nanosensor samples were reported positive (contaminated). The samples obtained from static microbial culture, ventilator, and the samples obtained from nanosensor, static, and pulse oximetry were identified as the most contaminated surfaces. Also, E. coli (55.68%), Staphylococcus aureus (28.9%), and Salmonella (23.86%) were recognized as the most common microorganisms.

    Conclusion

     The amount of contamination detected by both methods is acceptable due to the high sensitivity of both methods and lack of sterile surfaces. Therefore, in cases where only the detection of general contamination is considered, not isolation of bacteria, dye detector nanosensors can be used as a rapid method to control the contamination of surfaces instead of traditional methods.

    Keywords: Infection Control, Nanotechnology, Contamination Control Indicators, Healthcare-Associated Infections, Dye Detector Nanosensor
  • Ameneh Shiri, MohammadHassan Ehrampoush, Seyed Ali Yasini Ardakani, Neda Mollakhalili-Meybodi* Pages 61-79
    Introduction

    Bread is one of the most important components of the diet all over the world. Failure to obtain the unique properties of gluten protein has made it difficult to obtain the desired properties of gluten-free bakery products. Inulin is one of the soluble nutritional fibers widely used in the food industry.

    Methods

    Textural, physicochemical, sensory and shelf life characteristics of inulin in gluten-free bread samples based on rice-acorn flour (70:30) enriched with 10% w/w-1 prebiotic inulin with different degrees of polymerization (less than 10, more from 23 and 60-2) and the conditions of mixed fermentation based on sourdough [MF-SD] were investigated.

    Results

    Results indicated that MF-SD and using long-chain inulin was able to form a structure able to hold the gases produced during the fermentation and expanded through cooking process and improve the textural characteristics, which seems to be due to its potential ability to form a gel. Additionally, highest inulin stability is also observed at this sample. So that the optimized technological characteristics and lowest inulin loss ration (31% w/w-1) is found at gluten-free bread samples containing 30% w/w-1 of acorn flour and long-chain inulin fermented by MF-SD (A30R70SL).

    Conclusion

    The use of long-chain inulin is recommended to achieve desirable technological characteristics and high nutritional value in the formulation of gluten-free bread.

    Keywords: gluten-free bread, inulin, degree of polymerization, acorn flour, rice flour
  • Laleh Payahoo, Mohammadjavad Amouei, Haniye Shafaghi, Hossein Bagherzade, Shakibaa Askari, Yaser Khajebishak* Pages 80-92
    Introduction

    Probiotics, as live microorganisms, exert beneficial effects on controlling diseases. Considering the lack of study in this field, the present study was conducted to assess the barriers of probiotic product's usage and the status of knowledge, attitude, and practice among nurses and medical sciences students in Maragheh city.

    Methods

    This descriptive-analytical study was carried out on 386 subjects (59 nurses and 327 students) of both genders at Maragheh University of Medical Sciences between 2020 and 2021. Convenience sampling was used on educational-therapeutic centers of Maragheh University of Medical Sciences. Data were collected by a questionnaire consisting of 35 questions, validity and reliability of which were previously evaluated. Independent sample t-test was used to compare the score of knowledge, attitude, performance and barriers, and Chi-square test was used to compare qualitative variables between the two groups of nurses and students.Values less than 0.05 was considered significant.

    Results

    Overall, 386 subjects (129 men and 257 women) completed the study. About 54% of participants did not have enough knowledge regarding probiotics. Regarding the barriers to consumption, nearly 57% stated that there was no comprehensive and sufficient information about probiotic products, and 46% of participants mentioned that access to probiotic products was poor. There was a significant difference (p<0.001) between the two groups in terms of being interested in learning more about probiotics, welcoming probiotic workshops, using live microbes in controlling diseases and in the family's shopping basket, the healthier status of probiotic foods compared with current supplements and the effect of probiotics on the outcome of the treatment protocol (p<0.001).

    Conclusion

    The involvement of media in raising awareness about the safety of probiotic products and general education in schools and the community through nurses and healthcare providers is recommended.

    Keywords: Knowledge, Student, Nurse, Probiotics, Attitude, Practice
  • Zahra Pourmovahed, Mahya Azimi, AmirMohammad Sadeghian, Behzad Roozbeh, Nahid Ardian* Pages 93-103
    Introduction

    This study was conducted to compare Covid-19 anxiety in mothers with cancer children and mothers with children who have other diseases during the Covid-19 pandemic.

    Methods

    This was a descriptive-analytical and cross-sectional study conducted on 250 mothers with cancer children and mothers with children who have other diseases. They visited the clinic and oncology department of Shahid Sadoughi Hospital in Yazd in 1400. Convenience sampling method was used. Data collection tools were demographic information and Covid-19 anxiety questionnaires. Data were analyzed with a confidence level of 95%.

    Results

    The mean anxiety score of mothers of children with cancer was 36.36±11.16. The mean anxiety score of mothers of children with other diseases was lower ( 34.65±10.82), based on the t-test statistical test,  but no significant difference was statistically observed between them.

    Conclusion

    Findings showed that, in general, the average anxiety of mothers in both groups was high (more than 30 out of 54), but there was no significant difference between them regarding the anxiety score.
    More studies should be done in different situations and times to more precisely determine the factors affecting the intensity of anxiety of mothers with cancer children .

    Keywords: COVID-19, Anxiety, Mothers, Child, Cancer, Pandemics
  • Hamidreza Ranjbar Jamalabadi, Mahmoud Moeinaldin*, Frough Heyrani Pages 104-119
    Introduction

    At the global level, the provision of health services even in the smallest units is complicated, and organizations providing health services are facing various challenges, including the increase in care costs and the reduction of health and treatment fund. The purpose of this research is to identify effective dimensions and components in the formation of financial knowledge and skills needed by hospital managers.

    Methods

    Based on the exploratory approach, this research was conducted qualitatively through phenomenological method. In terms of the result, it is among developmental studies. Necessary analyses were done using the 7-step Colaizzi technique and with the help of Max Kyuda software. Purposive sampling method was used, and data was collected through interviews with 10 financial experts of Iranian hospitals in 1400. Then, data were analyzed, and finally, dimensions and components were extracted.

    Results

    The main components in determining the financial knowledge of hospital managers included basic information related to financial flow, hospital financing system, financial management and funding, basic accounting and financial information, auditing, management accounting and evaluation, legal and regulatory frameworks in the Islamic Republic of Iran, the payment system, and financial incentives and contracts. In a nutshell, 145 key concepts were extracted.

    Conclusion

    According to the results of the research, it is necessary to compile appropriate topics and develop educational resources to improve the financial knowledge and skills of hospital managers. It is necessary to prepare and formulate a suitable tool to measure knowledge and financial skills of hospital managers and determine their strengths and weaknesses for the purpose of targeted training and also as one of the requirements for the selection of hospital managers. It is recommended to periodically train the managers of the organization by holding in-service training courses.

    Keywords: Financial Knowledge, Financial Skill, Hospital Managers, Qualitative Approach, Phenomenological Appraoch, Colaizzi Method