فهرست مطالب

مطالعات مدیریت دولتی ایران - سال پنجم شماره 3 (پیاپی 17، پاییز 1401)

نشریه مطالعات مدیریت دولتی ایران
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 17، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن دانائی فرد صفحه 0

    سازمان اداری و استخدامی کشور مسیولیت حکمرانی تحول در بخش دولتی کشور را در ابعاد ساختاری، فرایندی، نیروی انسانی، فرهنگی، فناوری، مدیریتی و میزان بهینه حضور سیاست در اداره و دولت محلی را بر عهده دارد. ازاین رو، متناسب با این محورهای اصلاحی معاونت هایی را در ساختار خود طراحی کرده است. سازمان اداری و استخدامی نقش بی بدیلی در تحول کشورداری (حکمرانی ، اداره و عملیات جاریه اداری) دارد. اگرچه این تحولات اصلاحی در ساختار بخش دولتی در دولت های مختلف مدنظر بوده است ولی به نظر می رسد چند محور اصلاحی به صورت جدی مورد توجه این سازمان قرار گرفته است که اگر محقق شود می تواند تحول عظیمی در «اندیشه، گفتار و رفتار اداری» بخش دولتی ایران ایجاد کند که در این نوشتار، در مورد آن صحبت خواهم کرد.

    کلیدواژگان: سازمان اداری و استخدامی، اصلاحات اداری، اداره امور عمومی، حکمرانی
  • میلاد شمس زارع*، سیده هدی ناجی، علیرضا دهفولی صفحات 1-24
    مدیریت موثر گروه های سنی در فضای کار از موضوعات مطرح در فضای پژوهشی و اجرایی سازمانی است. با ورود نیروی کار جوان به سازمان ها و تنوع نسل های مختلف سوالاتی درباره کمیت و کیفیت تفاوت های شخصیتی و رفتاری افراد نسل های مختلف مطرح شده است. هدف از این پژوهش بررسی تفاوت های شخصیتی متولدین دهه های 50، 60، 70 و 80 و دلالت های آن برای مدیریت منابع انسانی است. به این منظور با استفاده از آزمون شخصیت نیو 240 سوالی، در نمونه کلان 36719 نفری در سطح کشور داده های لازم گردآوری شد. بررسی تفاوت میانگین صفات پنج گانه شخصیتی بین نسل ها بر اساس تحلیل واریانس یک راهه، آزمون تعقیبی شفه و اندازه اثر انجام شد. نتایج نشانگر آن بود به رغم وجود تفاوت های معنادار آماری از نظر معناداری کاربردی و اندازه اثر تفاوت معناداری بین گروه های نسلی وجود ندارد و تفاوت های رایج احتمالا عمدتا نشیت گرفته از سن هستند تا کلیشه های نسلی. از این رو پیشنهاد می شود مدیران و متخصصان منابع انسانی به جای تکیه بر کلیشه های نسلی بر تفاوت های فردی افراد تمرکز کنند.
    کلیدواژگان: گروه های سنی، نسل ها، شخصیت، مدل 5 عاملی
  • یوسف وکیلی*، سعید جعفری نیا، اکبر حسن پور، توران رزم آور صفحات 25-56
    افشاگری تخلف (سوت زنی) اقدامی است که جامعه را از تخلفات سازمانی و سازمان ها را نسبت به رفتارهای انحرافی شخصی آگاه می کند. از این رو، هدف این پژوهش شناسایی و رتبه بندی پیش آیندهای افشاگری تخلف (سوت زنی) به منظور تسهیل و ترویج آن در سازمان است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت داده ها کمی است. جامعه پژوهش شامل4920 سند بوده است که 52 مورد آن با استفاده از روش نمونه گیری غیر تصادفی هدفمند فراتحلیل شدند. پژوهش های منتخب با استفاده از نرم افزار CMA2 تحلیل شدند. پایایی کدگذاری از راه توافق داوران در کاربرد مفاهیم خاص برای کدگذاری متغییرها و پایایی سطح معنی داری و اندازه اثر از طریق توافق در محاسبه اندازه اثر بین دو فراتحلیلگر به دست آمد. یافته ها نشان داد که از بین پیش آیندهای افشاگری تخلف (سوت زنی)، 10 مورد (21 درصد) داری اندازه اثر بیشتر از 5/0، 16 مورد (33 درصد) داری اندازه اثر بین 3/0 تا 5/0 و 22 مورد (46 درصد) دارای اندازه اثر کمتر از 3/0 هستند بنابراین، متغیرهای عدالت سازمانی (683/0)، اعتماد به سرپرست (656/0)، ضمانت اجرایی برای مجازات رفتارهای غیر اخلاقی (590/0)، کانون کنترل درونی (581/0) و رهبری سازمانی (557/0) دارای اندازه اثر بالا، سابقه شغلی افشاگر (460/0)، موقعیت فرد متخلف (450/0)، شدت اخلاقی (446/0) و جدی بودن تخلف (384/0) دارای اندازه اثر متوسط همچنین ترس از تلافی (060/0-)، عاطفه مثبت (062/0)، وفاداری (130/0-)، رضایت شغلی (130/0) نیز دارای کمترین اندازه اثر هستند. از این رو، خط مشی گذاران و مدیران باید برای ترویج افشاگری تخلف (سوت زنی) در سازمان بر عوامل شناسایی شده تمرکز کنند.
    کلیدواژگان: فساد اداری، افشاگری تخلف (سوتزنی)، پیش آیندهای افشاگری تخلف، فراتحلیل
  • وجیهه سعادت، بهروز قلیچ لی*، علی رضائیان، غلامعلی طبرسا صفحات 57-81
    تحمل ابهام یکی از شایستگی های مهم رهبران است که در اثربخشی تصمیمات آن ها در شرایط ابهام نقش چشمگیری دارد. پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل وضعیتی موثر بر شایستگی تحمل ابهام رهبران، طراحی الگوی جامعی از این عوامل و نیز ارایه راهکارهایی به منظور ارتقای این شایستگی بر مبنای عوامل یادشده صورت گرفته است. جامعه آماری این پژوهش که با رویکرد کیفی و روش تحلیل مضمون انجام شد، عبارت اند از خبرگان دانشگاهی و خبرگان اجرایی وزارت نفت که تجربه مدیریت و تصمیم گیری در شرایط ابهام را دارند. نمونه گیری این پژوهش، هدفمند و به روش گلوله برفی انجام شد. داده ها نیز از طریق مصاحبه با 19 نفر از خبرگان گردآوری و با روش کدگذاری سه مرحله ای و تحلیل شبکه مضامین مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. پایایی پژوهش با محاسبه ضریب توافق کاپا تایید شد و یافته ها نیز به تایید سه نفر از خبرگان دانشگاهی رسید. پس از تجزیه و تحلیل داده ها، عوامل وضعیتی موثر بر تحمل ابهام رهبران در دو مضمون فراگیر عوامل درون سازمانی (ویژگی های شغل و ویژگی های سازمان) و عوامل برون سازمانی (ویژگی های صنعت، عوامل فرهنگی و عوامل اجتماعی) دسته بندی شدند. یافته های حاصل از این پژوهش نشان داد عوامل درون سازمانی به همراه عوامل برون سازمانی بر میزان تحمل ابهام رهبران موثر هستند.
    کلیدواژگان: ابهام، تحمل ابهام، وضعیت، رهبری
  • رضا دهاز، محمد افکانه* صفحات 83-106
    امروزه اهمیت منابع انسانی و عملکرد آن در سازمان ها و دولت ها بر کسی پوشیده نیست اما به صرف عملکرد مثبت کارکنان نیز نمی توان به پایداری و بقای سازمان ها اطمینان کرد بلکه ادراک مثبت مردم به ویژه از عملکرد کارکنان بخش دولتی باعث ایجاد مشروعیت فزاینده برای دولت ها شده که می تواند به همراهی بیشتر مردم در دستیابی به اهداف بیانجامد. در این راستا پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر مولفه های موثر بر ادراک مردم استان بوشهر نسبت به عملکرد منابع انسانی در بخش دولتی در سال 1400، طراحی و اجرا شد. داده ها از طریق پیمایش میدانی و توزیع 405 پرسشنامه در میان مراجعین به دستگاه های دولتی در استان جمع آوری شدند. بر اساس نتایج پژوهش، ادراک مردم استان بوشهر از عملکرد منابع انسانی در بخش دولتی استان، با حد نصاب 9/2 در طیف نسبتا ضعیف ارزیابی شد که در این میان مولفه های رسانه های برون سازمانی، خدمات سازمان و کارکنان و فرهنگ سازمانی به ترتیب بالاترین نمره را کسب کردند. همچنین آزمون لاجیت تعیین کرد که از میان مولفه های برون سازمانی، فرهنگ عمومی با ضریب تاثیر 7/1 و در میان مولفه های درون سازمانی، فرهنگ سازمانی با ضریب تاثیر 58/2 دارای بیشترین تاثیر بر افزایش ادراک مثبت بودند.
    کلیدواژگان: ادراک، استان بوشهر، عملکرد، منابع انسانی، مدل لاجیت
  • منا اسدی*، علیرضا حسن زاده، شعبان الهی، علی شایان صفحات 107-136
    اینترنت اشیا با کاربردها و توسعه سریع آن، فرصت های زیادی را برای کسب وکارها فراهم می آورد. در عصر اینترنت اشیا به عنوان یک فناوری برهم زننده، راهبردها به سرعت عقب می مانند. بنابراین سرعت برنامه ریزی باید همگام با شرایط جدید بوده و مفاهیم اینترنت اشیا به آن اضافه شود. علی رغم اهمیت موضوع برنامه ریزی استراتژیک اینترنت اشیا، پژوهش های اندکی در مورد مدلی مناسب برای برنامه ریزی استراتژیک اینترنت اشیا صورت گرفته است. در این مقاله، به منظور توسعه چنین مدلی، با استفاده از روش فراترکیب، بررسی نظام مندی در ادبیات مرتبط با موضوع این پژوهش صورت گرفته است. در نهایت مدل برنامه ریزی استراتژیک اینترنت اشیا با 4 مولفه و 11 زیرمولفه و توالی آن ها توسعه داده شد. شناسایی فرصت های کسب وکار اینترنت اشیا، ارزیابی قابلیت های فنی مورد نیاز اینترنت اشیا، ارزیابی قابلیت های سازمانی مورد نیاز اینترنت اشیا و امکان سنجی اقتصادی تامین قابلیت های فنی و سازمانی اینترنت اشیا به عنوان مولفه های مدل برنامه ریزی استراتژیک اینترنت اشیا معرفی شده اند. مدل ارایه شده در این مقاله عام می باشد، لیکن پیاده سازی هر یک از مولفه ها، در هر سازمان، صنعت و یا هر بخشی (از جمله بخش دولتی) ممکن است تفاوت های اجرایی با یکدیگر داشته باشند.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی استراتژیک اینترنت اشیا، برنامه ریزی استراتژیک فناوری اطلاعات، برنامه ریزی استراتژیک سیستم های اطلاعاتی، فراترکیب
  • شیما صفرمحمدلو، علیرضا کوشکی جهرمی*، مهدی خیراندیش صفحات 137-166
    با تغییر اقلیم و افزایش آلایندگی ها، مسیله محیط زیست یک چالش اساسی برای شرکت ها شده است که آن ها را ملزم به بسیج منابع و توانمندی های اساسی جهت دستیابی به پایداری و حفاظت محیط زیست کرده است. لذا شرکت ها براساس نظریه هایی همچون نظریه تلنگر سبز در تلاش هستند تا با تغییر ماهیت رهبری از ابعاد کلاسیک به سمت ابعاد رهبری مدرن همچون سالوتوژنیک، اقدامات موثرتری در راستای پایداری رفتارهای زیست محیطی منابع انسانی انجام دهند. هدف این پژوهش توسعه سازوکار رهبری سالوتوژنیک براساس نظریه تلنگر سبز رفتارهای زیست محیطی منابع انسانی است. روش مطالعه ترکیبی است. جامعه ی آماری در بخش کیفی، 18 نفر از متخصصان و خبرگان رشته مدیریت در سطح دانشگاهی هستند. در بخش کمی از مشارکت 24 نفر از مدیران شرکت های فعال در صنعت پتروشیمی استفاده گردید. مبنای انتخاب نمونه، استفاده از روش همگن است. نتایج پژوهش نشان می دهد که پیروان راهبرد، حیاتی ترین سازوکار مبتنی بر نظریه تلنگر سبز تلقی می شوند که می توانند به پایداری رفتارهای زیست محیطی منابع انسانی در صنعت پتروشیمی کمک کنند. نتیجه به دست آمده گویای این واقعیت است که رهبری سالوتوژنیک که به عنوان سازوکار انطباق راهبردی مورد استفاده قرار می گیرد، باعث تغییر ارزش های ادراکی در منابع انسانی نسبت به محیط زیست می شود و به واسطه هویت حرفه ای سبز ایجاد شده طبق نظریه تلنگر سبز، سطح پایداری رفتارهای زیست محیطی در شرکت های مرتبط با پتروشیمی بیش از گذشته تقویت می یابد.
    کلیدواژگان: رهبری، رهبری سالوتوژنیک، تلنگر سبز، رفتارهای زیست محیطی
|
  • Hassan DanaeeFard Page 0

    The Administrative and Recruitment Affairs Organization of Iran is responsible for reforms governance in various dimensions of the public sector, including structural, process, human resources, cultural, technological, and managerial aspects, as well as the optimal level of political presence in administration and local government. Therefore, according to these reform axes, it has designed vice-chairs in its structure. The Administrative and Employment Affrias Organization has an irreplaceable role in the transformation of the country (governance, administration, and running operations). Although these reform transformations in the structure of the public sector have been considered in different governments, it seems that several reform axes have been seriously considered by this organization, which, if realized, can lead to a huge change in the “thought, dialogue, and administrative behavior” of the Iranian public sector, which I will talk about in this article.

    Keywords: The Administrative, Recruitment Affairs Organization, Administrative Transformations, Public Administration, Governance
  • Milad Shams-Zare *, Seyyede Hoda Naji, Alireza Dehfuli Pages 1-24
    The effective management of age groups in the workplace is one of the issues raised in the organizational research and execution. With the entry of young workforce into organizations and the diversity of different generations, questions have been raised about the quantity and quality of personality and behavioral differences of people of different generations. The purpose of this research is to investigate the personality differences of people born in the 50s, 60s, 70s and 80s and its implications for human resource management. For this purpose, using the 240-question NEO personality test, the required data were collected in a large sample of 36,719 people nationwide. The average difference of five personality traits between generations was investigated based on one-way analysis of variance, Sheffe's post hoc test and effect size. The results indicated that despite the presence of statistically significant differences, there is no significant difference between generational groups in terms of practical significance and effect size, and common differences are probably mainly derived from age rather than generational stereotypes. Therefore, instead of relying on generational stereotypes, it is suggested that managers and human resource specialists focus on individual differences.
    Keywords: age groups, generations, personality, 5-factor model
  • Yousef Vakili *, Saeed Jafarinia, Akbar Hassanpoor, Touran Razmavar Pages 25-56
    Whistle blowing is an action that informs the society about organizational violations and organizations about personal deviant behaviors. Therefore, the purpose of this research is to identify and rank the consequences of whistleblowing in order to facilitate and promote it in the organization. This research is applied in terms of purpose and quantitative in terms of the nature of the data. The research population included 4920 documents, 52 of which were meta-analyzed using a non-random purposeful sampling method. Selected studies were analyzed using CMA2 software. Reliability of coding was achieved through the agreement of the judges in the application of specific concepts for coding the variables and the reliability of the significance level and effect size was achieved through the agreement in the calculation of the effect size between two meta-analysts. The findings showed that among the consequences of whistleblowing, 10 cases (21%) have an effect size greater than 0.5, 16 cases (33%) have an effect size between 0.3 and 0.5, and 22 cases (46 percent) have an effect size of less than 0.3. Therefore, the variables of organizational justice (0.683), trust in supervisor (0.656), executive guarantee for punishing unethical behavior (0.590) , internal control center (0.581) and organizational leadership (0.557) with high effect size, revealing work history (0.460), offender status (0.450), moral intensity (0.446) and seriousness Violation (0.384) has a medium effect size, fear of retaliation (-0.060), positive affect (0.062), loyalty (-0.130), job satisfaction (0.130) also have the lowest effect size. . Therefore, policy makers and managers should focus on identified factors to promote whistleblowing in the organization.
    Keywords: Administrative corruption, Whistle-Blowing, Antecedents of Whistle blowing, Meta-analysis
  • Vajiheh Saadat, Behrooz Ghlichlee *, Ali Rezaian, Gholamali Tabarsa Pages 57-81
    Tolerance of ambiguity is one of the important competencies of leaders that plays a significant role in the effectiveness of their decisions in ambiguous conditions. This study aimed at identifying the situational factors affecting the competency of leaders' ambiguity tolerance, developing a comprehensive model of these factors, and also provide solutions to improve this competency based on these factors. The statistical population of this study, which is conducted using qualitative research of thematic analysis, comprised academic and executive experts of the Iranian Ministry of Petroleum who were experienced in decision-making and management in ambiguities. Sampling of this study was done purposefully by snowball method. The data were collected through interviews with 19 experts and analyzed via three-step coding process and thematic network analysis. The reliability of the research was also confirmed via calculation of the kappa coefficient. The findings were given to three academic experts and were approved. The situational factors affecting the leaders' ambiguity tolerance were categorized into two comrehenstive themes of internal organizational factors (job characteristics and organizational characteristics) and external organizational factors (industry characteristics, cultural factors, and social factors). The findings of this study showed that internal and external organizational factors affect the leaders' ambiguity tolerance.
    Keywords: ambiguity, Tolerance of Ambiguity, Situation, leadership
  • Reza Dahaz, Mohammad Afkane * Pages 83-106
    Today, the importance of human resources and its performance in organizations and governments is not hidden from anyone. However, the positive performance of employees alone cannot ensure the stability and survival of organizations, but the positive perception of people, especially the performance of public sector employees creates increasing legitimacy for governments that can help people achieve their goals.  In this regard, this study aims to investigate the effect of effective factors on the perception of the people of Bushehr province towards the performance of human resources in the public sector in 2021. Data were collected via field survey and distribution of 405 questionnaires among clients of government agencies in the province. The results of the research showed that the perception of the people of Bushehr province in human resource aspect in the public sector with the average of 2.9 was evaluated in a relatively weak spectrum . The logit test also showed that regarding the factors outside the organization, general culture with an impact factor of 1.7 and among the factors within the organization , organizational culture with an impact factor of 2.58 had the greatest effect on increasing positive perception.
    Keywords: Perception, Bushehr Province, performance, human resource, Logit Model
  • Mona Asadi *, Alireza Hasanzadeh, Shaban Elahi, Ali Shayan Pages 107-136
    With fast development and application, the Internet of Things (IoT) brings more opportunities to business. In the age of the Internet of Things as a disruptive technology, strategies can quickly fall behind, so the rhythm of planning has to keep pace. As well, the IoT concepts have to be added to the strategic agenda. Despite the importance of IoT strategic planning, few studies have been conducted on a suitable model for it. In this paper, to develop such a model using the meta-synthesis method, a systematic review was applied. Finally, the IoT strategic planning model with 4 components and 11 sub-components and their sequence was developed. “Identifying IoT business opportunities”, “evaluating IoT technical capabilities”, “evaluating IoT organizational capabilities”, and “economic feasibility of providing IoT technical and organizational capabilities” have been introduced as the components of the IoT strategic planning model. The model presented in this paper is general, but the implementation of each component, in any organization, industry, or sector (including the public sector) may have operational differences.
    Keywords: Internet of Things Strategic Planning, IT strategic planning, IS strategic planning, Meta-Synthesis Methodology
  • Shima Safarmohammadluo, Alireza Koshki Jahromi *, Mehdi Kheirandish Pages 137-166
    With climate change and increasing emissions, the environmental issue has become a major challenge for companies, which has required them to mobilize resources and basic capabilities to achieve sustainability and environmental protection. Therefore, based on theories such as the green nudge theory, companies are trying to change the nature of leadership from classical dimensions to modern leadership dimensions such as salutogenic, to take more effective measures in the direction of the sustainability of environmental behaviors of human resources. The purpose of this research is to develop a salutogenic leadership mechanism based on the green nudge theory of environmental behaviors of human resources. The research methodology is combined. The statistical population in the qualitative phase is 18 specialists and experts in the field of management at the university level. In a small part, the participation of 24 people from the managers of companies active in the petrochemical industry was used. The basis of sample selection is the use of a homogeneous method. The results of the research show that the followers of the strategy are considered to be the most vital mechanism based on the green nudge theory that can contribute to the sustainability of the environmental behavior of human resources in the petrochemical industry. The result is indicative of the fact that salutogenic leadership, which is used as a strategic adaptation mechanism, changes the perceived values of human resources towards the environment, and due to the green professional identity created according to the green nudge theory, the level of stability of behaviors in petrochemical related companies is strengthened more than before.
    Keywords: leadership, Salutogenic Leadership, Green nudge, Environmental Behaviors