فهرست مطالب

مصباح الفقاهه - سال چهارم شماره 8 (پاییز و زمستان 1401)

نشریه مصباح الفقاهه
سال چهارم شماره 8 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد مروارید، فیروز محمدی* صفحات 1-27

    در انواع قراردادهای شرعی و عرفی اعم از اجاره و جعاله و... در صورتی که اجیر یا وکیل تقصیر نداشته باشد شرع مقدس اسلام وی را ضامن ندانسته و او را در جایگاه امین قرار می دهد، عملیات پزشکی نیز اگر در قالب یکی از این قراردادها قرار گیرد این احتمال وجود دارد که با او نیز معامله امین شود و در صورت عدم کوتاهی ضمانت از وی برداشته شود. در ماده 495 قانون مجازات اسلامی با عملیات پزشکی به همین شکل برخورد شده و در صورت عدم تقصیر، وی را ضامن نمی داند. در بین فقهاء شیعه در رابطه با ضمان و عدم ضمان پزشک گرچه اختلاف شده است اما مشهور فقهاء قایل به ضمان پزشک حاذق و متخصص شده اند. روش تحقییق: این پژوهش به صورت کتابخانه ای و از نوع توصیفی - تحلیلی است که برای انجام آن از متون فقهی و حدیثی و قانون جمهوری اسلامی ایران و آیین نامه های مراکز درمانی خصوصی و دولتی استفاده شده است. یافته ها فقها در مورد ضمان پزشک خطا کار دو دیدگاه عمده اراده کردند؛ ضمان پزشک در همه حال به نحوی که حتی رضایت و برایت بیمار او را از  ضمان خلاصی نمی بخشد. عدم ضمان پزشک که خود دارای دو قسم است؛قسم اول: عدم ضمان پزشک در همه حال .قسم دوم: ضمان مگر اینکه از بیمار برایت نامه اخذ کرده باشد.

    کلیدواژگان: ضمان پزشک، مسئولیت پزشک، برائت پزشک، استحقاق پزشک
  • سید علی دلبری، محسن جهانگیری، حسن رشیدآبادی* صفحات 29-53

    دیر زمانی نیست که محصولات تراریخته یا فراورده های دستکاری شده ژنتیکی وارد سفره مردم شده است. اهمیت توجه به تغذیه از نگاه اسلام، مستحدثه بودن این فن آوری و عدم واکاوی قابل توجه نسبت به مستندات فقهی مصرف مواد تراریخته بررسی این مساله را ضروری می سازد. از این رو، پژوهش حاضر به دنبال جواب این مسیله است که حکم فقهی مصرف محصولات تراریخته چیست؟ در این نوشتار به روش توصیفی-تحلیلی بعد از تبیین موضوع، ضمن بیان نظرات موافقان و مخالفان در رابطه با مزایا و معایب محصولات تراریخته، مستندات فقهی مربوط به استفاده از این محصولات مورد بررسی قرارگرفته است. در همین راستا، مفهوم شناسی واژگان و جایگاه بحث از منظر بهداشت و نیز موضوع شناسی محصولات تراریخته از نگاه متخصصان حوزه مهندسی مورد توجه قرار گرفته است. همچنین اساس و ذات دستکاری ژنتیکی بر اساس آیات قرآن کریم و همچنین حکم فقهی آن با توجه به آیات و روایات و قواعد فقهی بررسی و تبیین گردیده است.  نتیجه آن که حکم اولیه با توجه به ادله ارایه شده اباحه است و حکم ثانویه آن به ضرر یا عدم ضرر محصولات ابتناء دارد.

    کلیدواژگان: تراریخته، ژنتیک، فقه پزشکی، فقه سلامت، حکم فقهی
  • محمد عظیمی، محمدمحسن نیشابوری* صفحات 55-73

    اصولیون متاخر، استفاده «اطلاق» از لفظ را مشروط به فراهم آمدن «مقدمات حکمت» می دانند. یکی از این مقدمات «در مقام بیان بودن متکلم» است. از آن جا که مطالب مطرح شده توسط بزرگان علم اصول در خصوص این مقدمه با بیان های گوناگونی طرح گردیده است، در این نوشتار به جهت سهولت و تدقیق در به کارگیری مبحث «اطلاق» به نقل، جمع بندی و بررسی دیدگاه های مختلف در خصوص برخی فروعات این مقدمه پرداخته ایم. این پژوهش که با روش توصیفی-تحلیلی و به شیوه کتابخانه ای انجام گردیده، ضمن بررسی اقوال برخی علما، در پی پاسخ به سه پرسش برآمده است. اول این که «در مقام بیان بودن متکلم دقیقا به چه معناست؟». در پاسخ به این پرسش تلاش شده مفهوم دقیق مقام بیان با وضوح بیشتری ارایه گردد. پرسش دوم این است که «چگونه می توان احراز نمود که متکلم در مقام بیان می باشد؟». در پاسخ باید گفت ظاهر کلام  متکلم است که موجب می شود بتوان وی را در مقام بیان دانست. سومین و مهمترین پرسش این گونه مطرح شده است که «در جایگاه شک در این که متکلم در مقام بیان باشد تکلیف چیست؟». پاسخ این است که در موارد شک می توان متکلم را در مقام بیان تمام مراد دانست اما نکته این جاست که غالبا نمی توان این بیان را به تمام جهات نسبت داد و سیره عقلا نیز بر این قرار نگرفته است.

    کلیدواژگان: مطلق، مقدمات حکمت، مقام بیان، تمام مراد
  • احمد صابری مجد، فرزانه کرمی*، زینب رحمانی، علی اکبر ربیعی صفحات 75-98

    یکی از اهداف مهم حج، تقویت اراده و رشد معنوی است. حرمت و ممنوعیت برخی از رفتارهای جنسی حلال و قراردادن مجازات کفاره برای مرتکبین چنین رفتارهایی در حال احرام را می توان از فلسفه ممنوعیت مسایل جنسی در حج به شمار آورد. تحت عنوان رفتارهای جنسی محرم، مواردی همچون نگاه، لمس، بوسیدن و ملاعبه قابل مطالعه است که حکم شرعی و تعلق کفاره و مقدار آن چالش هایی دارد. این نوشتار، با رویکرد تحلیل منابع فقهی، حکم فقهی و همچنین تعلق کفاره و میزان آن را نسبت به رفتارهای جنسی محرم که ممکن است در مواردی چون نظر، لمس، تقبیل و ملاعبه در حال احرام ظهور پیدا کند، بررسی نماید.این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی و با ابزار کتابخانه ای انجام شده و به این نتیجه رسیده است که حکم حرمت بوسیدن و لمس کردن، مبتنی بر رابطه همسری بوده و چنین رفتارهایی بین مادر و فرزند بدون اشکال است. وجوب کفاره، مترتب بر مطلق بوسیدن است و مقید به شرط خارج شدن منی نبوده و بر اساس احتیاط، حکم به پرداخت کفاره می شود. حکم کفاره بوسیدن زوج محل و همسر محرم، وجوب پرداخت کفاره از روی احتیاط است. وجوب کفاره لمس یا در آغوش گرفتن همراه با شهوت، توسط زوج محرم مبتنی بر خروج منی نمی باشد. ملاعبه نیز از رفتارهایی استمتاعی است که اگر همراه با خروج منی باشد، کفاره واجب می گردد. موثقه ابی بصیر، اساس حکم نگاه محرم به زن غریبه را تنها دایر مدار نگاه می داند.

    کلیدواژگان: رفتارهای جنسی، ملاعبه محرم، وجوب کفاره، رفتارهای استمتاعی، نگاه محرم، لمس کردن
  • حمید محمدی*، احمد زارع زردینی صفحات 99-118
    فهم احادیث، نیازمند روش صحیح علمی است که «فقه الحدیث» نامیده می شود. فهم متون روایات، بدون داشتن روش درست و مبانی صحیح، برداشت اشتباه را به دنبال خواهد داشت. دانشمندان اسلامی برای در امان ماندن از این خطر، قواعد و مبانی فهم صحیح از قرآن و روایات را تدوین کرده اند. بسیاری از این قواعد در لابه لای مباحث فقهی تبلور نموده است که استخراج آن ها می تواند ما را با شیوه و ضوابط و مبانی فقه الحدیث آشنا سازد. یکی از آن مباحث، «کتاب الصلاه» شیخ عبدالکریم حایری است. با عنایت به شخصیت علمی مولف و اهمیت این اثر، این نوشتار در راستای فهم حدیث با مطالعه این کتاب به روش توصیفی تحلیلی و پژوهشی تبیین گردیده است. نتیجه حاصله نشانگر آن است که وی برای دستیابی به مقصود شارع از قاعده های ضابطه مندی پیروی می کند. ایشان در فقه الحدیث با اثبات متن، گردآوری روشمند و کامل گزاره ها، فهم متن و فهم مقصود در ارایه گزاره های شرعی تلاش می کند.
    کلیدواژگان: حدیث، فقه الحدیث، فهم حدیث، شیخ عبدالکریم حائری
  • سید ابوالقاسم حسینی زیدی*، محمدحسن قاسمی، محسن کبیری راد، نفیسه علی پور صفحات 119-138

    در نظر برخی از حدیث پژوهان، روایت«من تعدی فی وضویه کان‏ کناقضه»ممکن است دلالت بر تعداد شستن در وضو یا تعدی در مسح کردن یا تعدی در مقدار آب لازم برای وضو یا شستن به جای مسح کردن داشته باشد. در نوشتار حاضر با بهره گیری از منابع کتابخانه ای و روش توصیفی تحلیلی، باید گفت: سند این روایت با توجه به موثق بودن راویان آن،موثقه است واز منظر فقه الحدیث با بررسی آیات قرآن و روایات و حکم عقل به این نتیجه رسیدیم که مراد امام معصوم (ع)، این است که اگر کسی مبتلا به وسواس باشد و چند بار وضو بگیرد، وضویش باطل است؛ بسیاری از روایت ها به صورت صریح و با دلالت تطابقی، و برخی از روایات به دلالت التزامی و به صورت تایید کننده، حرمت تعدی و چند بار وضو گرفتن را بیان می کنند وروایات مخالف را به دقت عرفی می توان به دو صورت جمع کرد که بار دوم را از باب استحباب گرفت همان طور که فقهاء نیز به آن فتوا داده اند یا اینکه گفت: منظور از تعدی که ناقض وضو است، شستن اضافه بر بار دوم یعنی همان بار سوم است که به اجماع همه فقهاء مبطل وضوست.

    کلیدواژگان: وضو، تعدی، زیاده روی، وسواس، طهارت
|
  • Mohammad Marwarid, Firooz Mohammadi * Pages 1-27

    In all types of Shariah and customary contracts, such as rent, lease, etc., if the hirer or lawyer is not at fault, the Holy Sharia of Islam does not consider him to be a guarantor and places him in the position of a trustee, medical operations, if in the form of one of If contracts are made, there is a possibility that he will be a trustee and if he does not default, the guarantee will be removed from him. In Article 495 of the Islamic Penal Code, medical operations are dealt with in the same way and if there is no fault, it does not consider him as a guarantor. Although there is a difference among Shia jurists regarding the guarantee and non-guarantee of a doctor, but the famous jurists have agreed on the guarantee of a qualified and expert doctor.

    Research method

    This is a library-based and descriptive-analytical research, which is done by using jurisprudence and hadith texts, the law of the Islamic Republic of Iran, and the bylaws of private and government medical centers.

    Findings

    The jurists decided on two main views regarding the guarantee of the doctor's error; The guarantee of the doctor in any case in such a way that even the satisfaction and innocence of the patient does not relieve him from the guarantee. lack of doctor's guarantee, which itself has two types;First part: lack of doctor's guarantee in all cases.Second part: guarantee unless he has obtained a letter of acquittal from the patient.

    Keywords: medic's guarantee, responsibility, absolution, entitlement
  • Sayed Ali Delbari, Mohsen Jahangiri Pages 29-53

    Just recently, transgenic products or genetically modified products have entered the people's diet. Issues like the importance of nutrition from the Islamic point of view, the novelty of this technology, and the lack of significant analysis about jurisprudential evidences and authority of its consumption make it necessary to study this matter. Therefore, the current study seeks to answer this question: what is the juridical verdict on consumption of transgenic products? In this paper, after explaining the topic, the opinions of the pros and cons regarding the advantages and disadvantages of transgenic products have been presented and the legal evidences which are related to the use of these products have been examined by a descriptive-analytical approach. In this regard, the concepts and terms, the position of foretold subject from the perspective of health, as well as the issues of transgenic products examples from the experts of engineering's point of view, have been discussed. And based on verses of the Holy Quran and its juridical verdict, in accordance with verses, hadiths and jurisprudence rules, the origin and essence of genetic manipulation matter has been studied and explained. The result shows that the primary juridical verdict, according to the evidence which is presented, proves the permission, and the secondary verdict depends on the harm or harmless of the products.

    Keywords: transgenic, genetics, medical jurisprudence, health jurisprudence, jurisprudential verdict
  • Mohammad Azimi, MohammadMohsen Neishabouri * Pages 55-73

    The late jurisprudents consider the use of the term of "absoluteness" dependent on "the proper and rational conditions for meaning". One of these conditions is "the expresser's intention of expression". Since the discussions which are presented by the scholars and jurisprudents, regarding this subject, have been proposed with various statements, this paper, for the ease and accuracy of its survey around the matter of "absoluteness", have quoted, summarized and studied the various aspects of this issue. This paper, with a descriptive-analytical method and a library study method, while examining the statements of some scholars, tries to answer three questions: 1) "What is the exact meaning of expression's position of a speaker?" to answer this question, the exact concept of the position of expression has been presented more clearly. 2) "How can it be verified that the speaker is in the position of expression?" it should be said that it is the condition of the speaker's words that makes it possible to prove this position for him. The third and most important question: "What is the solution in the position of doubt the speaker's position of expression?" in cases of doubt, the speaker could be considered as the expresser of the whole meaning, but the point here is that often this statement could not be attributed to all aspects, and it is not according to wise procedures (usage of wise).

    Keywords: absoluteness, the conditions of meaning, the position of expression, all the meaning
  • Farzaneh Kerami *, Zainab Rahmani, Ali Akbar Rabiee Pages 75-98

     One of the important purposes of Hajj is the improvement in of the Muslims' will and spiritual growth. The avoidance and prohibition of some permitted sexual behaviors and appointing expiation for such manners in Hajj could be considered as a part of the philosophy of prohibiting sexual matters in Hajj. According to the title of sexual behavior avoidance for Muhrim, the acts like sexual looking, touching, kissing, and caressing, have been studied (the matters which have been challenged in their juridical verdicts, expiations, and the level of expiations). This paper, by analyzing jurisprudential sources, tries to analyze the jurisprudential rules and juridical expiations for Muhrim's sexual manners, which may appear in cases such as looking, touching, kissing, and caressing. This library research was carried out in a descriptive-analytical method and it has been concluded that the juridical prohibition of kissing and touching is limited to marital relations not like the relation between mother and child. The determination of expiation for kissing is absolute, without any dependence on ejaculation, and its obligated payment is based on the jurisprudential caution. The verdict of obligatory expiation for kissing, which occurs between Muhil husband and Muhrim wife, comes from juridical caution. The obligated expiation of sexual touching or hugging, by married couple, is not conditional on ejaculation. Caressing is one of the sexual behaviors that, if it ends up with ejaculation, expiation becomes obligatory. The hadith of Abi Basir (Muwaththaqah) believes that forbidden looking at a strange woman originated from the looking conditions.

    Keywords: sexual behavior, forbidden caressing, obligatory expiation, sexual behaviors, forbidden look, touching
  • Hamid Mohammadi *, Ahmad Zarezardini Pages 99-118
    Understanding hadiths requires correct and theoretical method, which is called Fiqh al-Hadith. Comprehending the texts of hadiths without a proper method and correct foundations will result in wrong understanding. In order to avoid this fault, Islamic scholars have compiled the bases and rules of correct understanding of the Holy Qur'an and hadiths. Many of these rules have been revealed in jurisprudential discussions, and their extraction could make us familiar with the method, rules and foundations of fiqh al-hadith. One of those matters is the book of "Kitab al-Salat" by Sheikh Abdolkarim Haeri. Considering the scholastic character of the author and the importance of his work, in order to understand the hadith, this paper, with a descriptive-analytical method, has been compiled. The result shows that the author conform the regulated rules to understand the religious objective. In fiqh al-hadith, he tries to present the religious statements by proving the context, gathering the texts and statements in a methodical and comprehensive way, and understanding the text meaning.
    Keywords: hadith, fiqh al-hadith, understanding of hadith, Sheikh Abdolkarim Haeri
  • Abolghasem Hoseini *, MohammadHassan Ghasemi, Mohsen Kabiri Rad Pages 119-138

    In the viewpoint of some hadith scholars, the hadith "whoever transgresses in ablution is as its violator" may refers to the number of washings or an excess in ablution or an excess in the amount of water which is required for ablution, not the wipe in ablution. In the present survey, which studies the library sources by a descriptive-analytical method, it is revealed that the hadith is authentic due to the reliability of its narrators, and from the juridical point of view. By studying the verses of the Holy Quran, hadiths, and rational reasoning, it could be concluded Imam (AS) refers to a person who has obsession and performs ablution several times and therefore his ablution is invalid. Many hadiths express the prohibition of transgression in ablution and its performance for several times explicitly, implicitly, and confirmatory. The opposing hadiths can be summed up in two ways: 1) the second time washing could be accepted as a prescribed matter which is in accordance with fatwa or 2) which means transgression, is washing more than two times and refers to third washing, the issues makes the ablution unacceptable according to all jurists' consensus.

    Keywords: ablution, transgression, excess, obsession, purity