فهرست مطالب

مجله غدد درون ریز و متابولیسم ایران
سال بیست و چهارم شماره 4 (پیاپی 124، مهر و آبان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فریدون عزیزی*، آزیتا زاده وکیلی صفحات 215-220
    مقدمه

    پزشکی فرادقیق، رویکردی نوین در پزشکی است که بهترین شیوه پیشگیری و درمان برای هر بیماری را، با در نظر گرفتن نیازهای متفاوت مبتلایان به کار می گیرد. در این رویکرد؛ شرایط افرد به لحاظ قومیت، شیوه زندگی، زمینه ژنتیک و وضعیت متابولیک بررسی و لحاظ می شود و آنگاه تشخیص و درمان متناسب با شرایط و نیازهایشان را دریافت می دارند. زیر ساخت لازم برای به کارگیری این رویکرد، در کنار پیشرفت ابزار و روش هایی که تفاوت های فردی را در سطح مولکولی مشخص می سازند و امکان تجمیع اطلاعات حجیم به دست آمده، پزشکانی هستند که در استفاده از داده هایی که این علوم فراهم می آورند و به کارگیری آن در بهبود عملکرد بالینی شان، توانمند باشند. بنابراین، زمینه سازی برای به کارگیری پزشکی فرادقیق مستلزم تغییر شیوه نامه های آموزش پزشکان با هدف استفاده از اطلاعات انبوه ژنومیک، متابولومیک، همه گیری شناختی، بالینی و فرابالینی، با استفاده از فن آوری های کامپیوتری و هوش مصنوعی می باشد. تحقق این اهداف می تواند اتخاذ راهبردهای پیشگیرانه، تشخیصی و درمانی متناسب با نیازهای هر گروه از بیماران را ممکن نماید. این مقاله مروری به معرفی پزشکی فرادقیق و پیشرفت آن در زمینه آندوکرینولوژی (علم شناخت غدد درون ریز)، با تاکید بر «دیابت شیرین»، به عنوان یکی از شایع ترین بیماری های غدد درون ریز در جوامع کنونی، می پردازد. هم چنین به معرفی مطالعه ژنتیک کاردیومتابولیک تهران، که در بستر مطالعه ی قند و لیپید تهران انجام گرفته و با پیگیری 25 ساله و جمع آوری اطلاعات ژنتیک و بالینی یک جمعیت پانزده هزار نفره، انتخاب مناسبی برای بکارگیری شیوه های پزشکی فرادقیق می باشد، پرداخته خواهد شد.

    کلیدواژگان: پزشکی فرادقیق، آندوکرینولوژی، دیابت شیرین، مطالعه قند و لیپید تهران، مطالعه ژنتیک کاردیومتابولیک تهران
  • ملیحه بختی، فرزانه تقیان*، خسرو جلالی دهکردی، رضوان میرصفایی ریزی صفحات 221-234

    اختلالات متابولیک استخوان  ناهنجاری های چند عاملی هستند و بنابراین علاوه بر عوامل ژنتیک؛ عوامل محیطی چندگانه ای نیز، هم چون تغذیه و فعالیت بدنی، در ایجاد آن ها نقش دارند. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر تمرین هوازی و عصاره کندل کوهی یا Dorema Aucheri (DA)، بر بیان ژن های دخیل در متابولیسم بافت استخوان در شرایط کم کاری تیرویید می باشد.

    مواد و روش ها

    سی سر موش C57BL/6 ماده (6-7 هفته) به پنج گروه تقسیم شدند: 1. کم کاری تیرویید، 2. کم کاری تیرویید همراه با مصرف عصارهDA  (0/4 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن به صورت گاواژ و به مدت 8 هفته)، 3. کم کاری تیرویید همراه با تمرین هوازی، 4. کم کاری تیرویید همراه با مصرف عصاره DA و تمرین هوازی، 5. شاهد. کم کاری تیرویید توسط تزریق صفاقی روزانه 8 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن پروپیل تیوراسیل به مدت یک ماه ایجاد شد. با استفاده از پایگاه های داده و روش های بررسی بیوانفورماتیک، ژن های دخیل در اختلالات متابولیک استخوان که بیانشان از کم کاری تیرویید متاثر می شود، شناسایی شدند. تمرین هوازی با شدت متوسط تا زیاد (45 دقیقه، شیب صفر، 25 متر در دقیقه) اجرا گردید. بیان ژن با روش واکنش زنجیره ای پلیمراز کمی (qRT-PCR) ارزیابی شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج بررسی بیوانفورماتیک ژن های RUNX2، PGC1OSX، PPAR-γ، SIRT1، MAPK3 و وOPG  شناسایی و بررسی شدند. بیان ژن های OPG و RUNX2 در گروه کم کاری تیرویید نسبت به گروه شاهد افزایش و بیان OSX کاهش یافت. بیان PGC1α، SIRT1، MAPK3، PPAR-γ در شرایط کم کاری تیرویید کاهش یافت (0/001>p).DA  و تمرین هوازی بطور قابل توجهی سطح بیانPGC1α، PPAR-γ، SIRT1، MAPK3 را افزایش داد (0/001>p).

    نتیجه گیری

    DA و تمرین هوازی می تواند شبکه ژنتیکی متابولیسم استخوان را تعدیل کرده و باعث تنظیم مثبت آن شود.

    کلیدواژگان: کم کاری تیروئید، ناهنجاری متابولیک استخوان، عصاره کندل کوهی، تمرین هوازی، بیوانفورماتیک
  • رحیم امینی، معصومه اصل روستا* صفحات 235-240
    مقدمه

    پژوهش های پیشین نشان داده اند که بی حرکتی مزمن می تواند با القا استرس اکسیداتیو به آسیب کبدی منجر شود. لیمو عمانی (Citrus aurantifolia) دارای خواص ضد اکسیدانی، ضدالتهابی، ضد آپوپتوتیک و هم چنین اثر محافظتی بردستگاه عصبی و قلبی- عروقی می باشد. هدف مطالعه حاضر بررسی اثر عصاره هیدرواتانلی پوست لیمو عمانی بر آسیب کبدی ناشی از بی حرکتی مزمن در موش های صحرایی است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، 20 موش صحرایی نر نژاد ویستار به گروه های شاهد، تیمار با پوست لیمو، بی حرکتی مزمن و بی حرکتی مزمن-پوست لیمو تقسیم شدند. گروه های بی حرکتی مزمن به مدت 21 روز متوالی، روزانه 6 ساعت، در مقیدکننده قرار گرفتند. در همین مدت، گروه های تیمار با پوست لیمو، عصاره هیدرواتانلی پوست لیمو را (400 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن) به صورت گاواژ دریافت کردند. در پایان دوره، سطوح فعالیت آنزیم های کبدی و هم چنین سطح مالون دی آلدهید کبد اندازه گیری شد.

    یافته ها

    سطح مالون دی آلدهید در کبد موش های صحرایی گروه بی حرکتی مزمن (0/045±0/532) در مقایسه با شاهد (0/02±0/349) به طور معنی داری بالاتر بود. فعالیت آنزیم های آلانین آمینوترانسفراز (4/58±51/61)، آسپارتات آمینوترانسفراز (8/12±123/07) و آلکالین فسفاتاز (13/96±310/62) نیز در سرم موش های صحرایی بی حرکت، در مقایسه با شاهد (به ترتیب 2/98±29/77، 7/03±73/10 و 7/00±209/53)، افزایش معنی دار داشت و با نفوذ سلول های التهابی به پارانشیم کبدی همراه بود. سطح مالون دی آلدهید (0/004±0/407) و فعالیت آنزیم های کبدی در گروه بی حرکتی مزمن-پوست لیمو به طور معنی داری کمتر از گروه بی حرکت بود (آلانین آمینوترانسفراز 2/29±35/73، آسپارتات آمینوترانسفراز 5/76±82/04 و آلکالین فسفاتاز 15/91±231/0).

    نتیجه گیری

    عصاره پوست لیمو با مهار استرس اکسیداتیو به عنوان یک عامل محافظت کننده کبدی عمل نموده و می تواند کبد را از آسیب های ناشی از بی حرکتی مزمن محافظت می کند.

    کلیدواژگان: لیمو عمانی (Citrus aurantifolia)، مالون دی آلدهید، آنزیم های کبدی، بی حرکتی مزمن
  • حجت الله یوسفی منش*، مریم رباتی، ناصر نجفی، عطاالله غدیری صفحات 241-249
    مقدمه

     پریودنتیت یک بیماری التهابی چند  عاملی است که با تشکیل پلاک میکروبی آغاز می شود و گسترش و شدت آن با حضور بیماری هایی نظیر دیابت ارتباط دارد. با توجه به ارتباط بین آسیب بافتی و تغییرات سطوح سایتوکاین ها، در این مطالعه به ارزیابی سطوح اینترلوکین بزاقی بیماران مبتلا به پریودنتیت مزمن و بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 پرداخته شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه بر روی 80 نمونه بزاق از چهار گروه 20 نفره از بیماران؛ شامل مبتلا به پریودنتیت و فاقد دیابت، مبتلا به دیابت و دارای پریودنتیت، مبتلا به دیابت و فاقد پریودنتیت و گروه شاهد سالم فاقد پریودنتیت، انجام شد. شرکت کنندگان از بین مراجعین بخش پریودنتولوژی دانشکده دندان پزشکی و مرکز دیابت دانشگاه علوم پزشکی اهواز انتخاب شدند. غلظت اینترلوکین- 17 با استفاده از روش الایزا انجام شد. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس و آزمون توکی بررسی شدند. ارتباط بین شاخص های بالینی با میزان هموگلوبین گلیکوزیله (HbA1C) و غلظت اینترلوکین-17 توسط آزمون همبستگی اسپیرمن ارزیابی شد.

    یافته ها

    کمترین غلظت اینترلوکین-17 در افراد سالم فاقد بیماری پریودنتال و بیشترین در بیماران مبتلا به دیابت دارای پریودنتیت مشاهده شد (به ترتیب 1/3±1/5 و 1/2±4/5 پیکوگرم بر میلی لیتر). سطح بزاقی اینترلوکین در افراد سالم فاقد دیابت با گروه های دیگر اختلاف معنی دار داشت. مقایسه غلظت اینترلوکین-17 در گروه های مبتلا به دیابت کنترل نشده با گروه فاقد دیابت و دیابت کنترل شده اختلاف معنی داری را نشان داد (به ترتیب 0/001> P و 0/001=P). بین شاخص های بالینی و میزانHbA1C با غلظتIL -17 ارتباط مستقیم وجود داشت.

    نتیجه گیری

    همراهی بیماری پریودنتال با دیابت سبب افزایش غلظت اینترلوکین-17 می شود، که می تواند تاثیر منفی در کنترل قند بیماران داشته باشد. بنابراین پایش و درمان بیماری پریودنتال، که ماهیت التهابی مزمن دارد، برای بیماران مبتلا به دیابت توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: پریودنتیت، دیابت نوع 2، اینترلوکین-17، بزاق
  • زینب قربانی*، زهرا هدائی، مهسا هدائی، مرجان مهدوی روشن صفحات 250-258
    مقدمه

    شواهد نشان دهنده نقش احتمالی التهاب در افزایش خطر بروز بیماری های مزمن، از جمله بیماری عروق کرونر (CAD) و آترواسکلروز می باشد. هدف از مطالعه حاضر، تعیین ارتباط بین سطوح سرمی پروتیین واکنشی C  (CRP)و عامل نکروزدهنده تومور آلفا (TNF-α) با خطر درگیری عروق کرونر در افراد مبتلا به این بیماری در مقایسه با گروه شاهد است.

    مواد و روش ها

    شصت بیمار به تازگی تشخیص داده شده با CAD و 60 فرد سالم از نظر CAD به عنوان گروه شاهد مورد مطالعه قرار گرفتند. پس از جمع آوری اطلاعات جمعیت شناختی، بالینی و تن سنجی، نمونه های سرم جهت ارزیابی گلوکز ناشتای سرم، چربی خون و شاخص های التهابی گردآوری شد. از مدل سازی رگرسیون لجستیک برای برآورد اثر عوامل التهابی بر شانس ابتلا به بیماری عروق کرونر قلب، با تعدیل اثر متغیرهای سن، جنسیت و نمایه توده بدنی، استفاده شد. هم چنین، برای برآورد ارتباط بین متغیرها از ضریب همبستگی پیرسون استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان دهنده اختلاف معنادار بین مقادیر TNF-α (Pvalue<0/001) و CRP (Pvalue=0/001) در بین دو گروه بود. بعد از تعدیل متغیرهای مخدوشگر و ساخت مدل رگرسیونی مشاهده شد که با افزایش هر میلی گرم بر دسی لیتر سطح CRP، 51% شانس ابتلا به CAD افزایش می یابد (0/008>Pvalue). هم چنین با افزایش هر پیکوگرم بر میلی لیتر سطح TNF-α، 45% شانس ابتلا به CAD افزایش می یابد (0/001>Pvalue).

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده نشان دهنده ارتباط بین التهاب با فرایند بیماری زایی عروق کرونر می باشد و شاید بتوان از این عوامل التهابی برای پیش بینی وقوع و شدت عوارض CAD استفاده کرد.

    کلیدواژگان: بیماری عروق کرونر، التهاب، پروتئین واکنشی C‏، عامل نکروزدهنده آلفا
  • فاطمه کاظمی نسب*، فاطمه صباغیان صفحات 259-277
    مقدمه

    بیماری PCOS با عوامل خطر کاردیو متابولیک، مانند چاقی، سندرم متابولیک، فشار خون بالا و استقامت قلبی تنفسی پایین مرتبط است. هدف مطالعه حاضر بررسی اثر تمرین ورزشی بر فشار خون و نیم رخ چربی سرمی در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) بود.

    مواد و روش ها

    جستجوی نظام مند در پایگاه های اطلاعاتی پابمد، وب آو ساینس، جهاد دانشگاهی، مگیران و گوگل اسکولار برای استخراج مقالات انگلیسی و فارسی منتشر شده تا سپتامبر 2022 انجام شد. فراتحلیل برای بررسی اثر تمرین ورزشی بر میزان تری گلیسرید، کلسترول تام، لیپوپروتیین کم چگال (LDL)، لیپوپروتیین پرچگال (HDL) سرمی، فشار خون سیستولی و دیاستولی در زنان مبتلا به PCOS انجام شد. تفاوت میانگین استاندارد شده (SMD) یا تفاوت میانگین وزنی (WMD) و فاصله اطمینان 95 درصد با استفاده از مدل اثر تصادفی محاسبه شد. هم چنین، برای تعیین ناهمگونی از آزمون I2 و برای ارزیابی سوگیری انتشار از فونل پلات و تست ایگر استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج 20 مطالعه با 1242 بیمار مبتلا به PCOS نشان داد که تمرین ورزشی سبب کاهش معنادار کلسترول تام سرمی [0/001=P، (0/47- الی 0/12-) 0/3-= SMD]،  LDL سرمی [0/003=P، (0/44- الی 0/09-) 0/26-= SMD]  و فشار خون سیستولی [0/001=P،  (4/52- الی 1/73-) 3/12-=WMD] زنان مبتلا به PCOS، در مقایسه با گروه شاهد، می شود. لیکن، تمرین ورزشی باعث تغییر کاهش تری گلیسیرید [0/2=P،  (0/31- الی 0/06) 0/12-=SMD]،  HDL سرمی [0/5=P،  (0/14- الی 0/26) 0/06= SMD] و فشار خون دیاستولی [0/1=P، (2/04- الی 0/39) 0/82-= WMD] در زنان مبتلا به PCOS، در مقایسه با گروه شاهد نمی شود.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد که تمرین ورزشی در زنان PCOS سبب کاهش برخی عوامل خطر کاردیو متابولیک؛ از جمله کلسترول تام، LDL سرمی و فشار خون سیستولی می شود و بنابراین می تواند، به عنوان یک راهکار غیردارویی برای کاهش خطر بروز عوارض قلبی، به ایشان پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: تمرین ورزشی، تری گلیسرید، کلسترول، لیپوپروتئین، فشار خون، سندرم تخمدان پلی کیستیک
|
  • F .Azizi*, A .Zadeh-Vakili Pages 215-220
    Introduction

    Precision medicine is a modern approach to medicine that employs the most effective strategies for preventing and treating each disease while considering individuals' diverse needs. This approach involves examining a person's ethnic background, lifestyle, genetic makeup, and metabolic profile to determine an appropriate diagnosis and treatment plan tailored to their specific circumstances and requirements. The necessary infrastructure for implementing this approach includes advances in tools and methods that identify individual molecular characteristics and enable the integration of large amounts of data. In addition to these technological advancements, physicians must possess the knowledge and skills to use these resources effectively to enhance their clinical practice. Therefore, the foundation for precision medicine lies in transforming medical education, which must focus on using massive genomic, metabolomic, epidemiological, clinical, and paraclinical data, utilizing computer technologies and artificial intelligence. The achievement of these goals can enable the adoption of tailored preventive, diagnostic, and therapeutic strategies for each patient group. This review article provides an introduction to precision medicine and its advancements in the field of endocrinology, with a focus on diabetes as one of the most prevalent endocrine diseases in contemporary societies. Additionally, we introduce the Tehran Cardiometabolic Genetic Study, which was conducted within the Tehran Lipid and Glucose Study framework and is a suitable candidate for implementing precision medicine approaches, given its 25-year follow-up and collection of genetic and clinical information from a population of fifteen thousand individuals.

    Keywords: Precision medicine, Endocrinology, Diabetes mellitus, Tehran Lipid, Glucose Study, Tehran Cardiometabolic Genetic Study
  • M .Bakhti, F. Taghian*, Kh. Jalali Dehkordi, R .Mirsafaei Rizi Pages 221-234
    Introduction

     Bone metabolic disorders are complex abnormalities that result from multiple factors, including genetic and environmental factors such as nutrition and physical activity. This study aimed to investigate the effects of aerobic exercise and Dorema Aucheri (DA) extract on the expression of genes involved in bone tissue metabolism under hypothyroid conditions.

    Materials and Methods

     Thirty female C57BL/6 mice, aged 6-7 weeks, were divided into five groups: 1. Hypothyroidism, 2. Hypothyroid with DA extract (0.4 mg/kg administered by gavage for eight weeks), 3. Hypothyroidism with aerobic exercise, 4. Hypothyroidism with DA extract and aerobic exercise, 5. Control. Hypothyroidism was induced by intraperitoneal injection of propylthiouracil (8 mg/kg) for one month. The genes involved in bone metabolic disorders affected by hypothyroidism were identified using bioinformatics databases and analysis. Aerobic exercise was performed at a moderate to high intensity (45 minutes, zero inclines, 25 meters per minute). Gene expression was assessed using the quantitative Real-Time PCR method.

    Results

     Based on the results of the bioinformatics analysis, the genes RUNX2, PGC1OSX, PPAR-γ, SIRT1, MAPK3, and OPG were identified and investigated. In the hypothyroidism group compared to the control group, the expression of OPG and RUNX2 increased, while the expression of OSX decreased. Also, the expression of PGC1α, SIRT1, MAPK3, and PPAR-γ decreased under hypothyroid conditions (p<0.001). Treatment with DA extract and aerobic exercise significantly increased the expression levels of SIRT1, MAPK3, PGC1α, and PPAR-γ (p<0.001).

    Conclusion

     DA extract and aerobic exercise have the potential to modulate the genetic network of bone metabolism and exert a positive regulatory effect on it.

    Keywords: Hypothyroidism, Bone metabolic diseases, Dorema Aucheri extract, Aerobic exercise, Bioinformatics
  • R .Amini, M. Asle-Rousta* Pages 235-240
    Introduction

    Previous research has demonstrated that chronic immobilization can induce oxidative stress and result in liver damage. Dried lemons (Citrus aurantifolia) possess antioxidant, anti-inflammatory, and anti-apoptotic properties, as well as neuroprotective and cardioprotective effects. The objective of the present study is to examine the impact of hydroethanolic extract from dried lemon peel on liver damage caused by chronic immobilization in male Wistar rats.

    Materials and Methods

    In this experimental study, 20 male Wistar rats were divided into four groups: control, dried lemon peel, chronic immobilization, and chronic immobilization-dried lemon peel. The chronic immobilization groups were subjected to restraint stress for 6 hours daily, continuously for 21 days. The dried lemon peel groups received a hydroethanolic extract of dried lemon peel (at a dose of 400 mg/kg body weight) by gavage. At the end of the study period, the levels of liver enzyme activity and liver malondialdehyde were measured.

    Results

    The level of malondialdehyde in the liver of rats in the chronic immobilization group (0.532±0.045) was significantly higher compared to the control group (0.349±0.02). Moreover, the serum activity of alanine aminotransferase (51.61±4.58), aspartate aminotransferase (123.07±8.12), and alkaline phosphatase (310.62±13.96) enzymes in immobilized rats showed a significant increase compared to the control group (29.77±2.98, 73.10±7.03, and 209.53±7.00, respectively), indicating infiltration of inflammatory cells into the liver parenchyma. On the other hand, the chronic immobilization-dried lemon peel group exhibited a significant decrease in the level of malondialdehyde (0.407±0.004) and the activity of liver enzymes (alanine aminotransferase 35.73±2.29, aspartate aminotransferase 82.04±5.76, and alkaline phosphatase 231.0±15.91) compared to the chronic immobilization group.

    Conclusion

    It is concluded that dried lemon peel probably acts as a hepatoprotective agent by inhibiting oxidative stress and protecting the liver from damage caused by chronic immobilization.

    Keywords: Dried lemon (Citrus aurantifolia), Malondialdehyde, Liver enzymes, Chronic immobilization
  • H .Yousefimanesh*, M .Robati, N .Najafi, A. Ghadiri Pages 241-249
    Introduction

     Periodontitis is a multi-factorial inflammatory disease that begins with the formation of microbial plaque, and its progression and severity are associated with conditions such as diabetes. Due to the relationship between tissue damage and changes in cytokine levels, this study aimed to evaluate the levels of Interleukin-17 (IL-17) in the saliva of patients with chronic periodontitis and type 2 diabetes.

    Materials and Methods

     The study included 80 saliva samples from four groups, each consisting of 20 patients: individuals with periodontitis without diabetes, individuals with diabetes and periodontitis, individuals with diabetes without periodontitis, and a healthy control group without periodontitis. Participants were selected from the patients referred to the periodontology department of the Faculty of Dentistry and the Diabetes Center at Ahvaz University of Medical Sciences. The concentration of IL-17 was measured using the ELISA method. The data were analyzed using analysis of variance and Tukey's test. The correlation between clinical indicators, hemoglobin A1C (HbA1C) levels, and the concentration of Interleukin-17 was assessed using Spearman's correlation test.

    Results

     The lowest concentration of IL-17 was observed in healthy individuals without periodontal disease, while the highest concentration was found in diabetic patients with periodontitis (1.5±1.3 and 4.5±1.2 pg/ml, respectively). Salivary levels of interleukin in healthy individuals without diabetes showed a significant difference compared to the other groups. The comparison between the uncontrolled diabetic groups and the non-diabetic and controlled diabetic groups revealed a significant difference in IL-17 concentration (p<0.001 and p=0.001, respectively). There was a direct correlation between clinical parameters, HbA1C level, and IL-17 concentration.

    Conclusion

     The association between periodontal disease and diabetes leads to an elevation in the concentration of interleukin-17, which can negatively impact the glycemic control of patients. Therefore, monitoring and treating periodontal disease, which has a chronic inflammatory nature, is recommended in patients with diabetes.

    Keywords: Periodontitis, Diabetes Mellitus, Interleukin-17, Saliva
  • Z. Ghorbani*, SZ .Hodaei, SM .Hodaei, M. Mahdavi-Roshan Pages 250-258
    Introduction

    Evidence suggests a potential role of inflammation in increasing the risk of chronic diseases, including coronary artery disease (CAD) and atherosclerosis. This study aims to investigate the association between serum levels of C-reactive protein (CRP) and tumor necrosis factor-alpha (TNF-α) and the risk of coronary artery involvement in individuals with CAD compared to the control group. 

    Materials and Methods

     The study included 60 recently diagnosed CAD patients and 60 CAD-free individuals as the control group. Sociodemographic, clinical, and anthropometric data were collected, and serum samples were obtained to evaluate fasting serum glucose, lipid profile, and inflammatory markers. Logistic regression modeling was performed to estimate the effect of inflammatory markers on the likelihood of developing CAD, with adjustments for age, gender, and body mass index. The Pearson correlation coefficient was also used to assess the relationship between variables.

    Results

     The findings indicated a significant difference in the levels of TNF-α (P-value<0.001) and CRP (P-value=0.001) between the two groups. After adjusting for confounding variables and constructing a regression model, it was observed that with every 1 mg/dl increase in CRP level, the likelihood of developing CAD increased by 51% (P-value<0.008). Additionally, with every 1 pg/ml increase in TNF-α level, the risk of CAD increased by 45% (P-value<0.001).

    Conclusion

     The obtained results indicate a correlation between inflammation and the pathogenesis of CAD, suggesting that these inflammatory markers may be used for predicting the occurrence and severity of CAD complications.

    Keywords: Coronary artery disease (CAD), Inflammation, CRP, TNF-α
  • F .Kazeminasab*, F .Sabaghian Pages 259-277
    Introduction

    Polycystic Ovary Syndrome (PCOS) is linked to various cardiometabolic risk factors, including obesity, metabolic syndrome, hypertension, and low cardiorespiratory fitness. This study aimed to examine the impact of exercise training on serum lipid profile and blood pressure in women diagnosed with PCOS.

    Materials and Methods

    A systematic search was conducted in PubMed, Web of Science, SID, Magiran, and Google Scholar databases to extract English and Persian articles published until September 2022. Meta-analysis was performed to examine the effect of exercise training on serum triglyceride, total cholesterol, low-density lipoprotein (LDL), high-density lipoprotein (HDL), systolic blood pressure (SBP), and diastolic blood pressure (DBP) in women with PCOS. The standardized mean differences (SMD) or weighted mean differences (WMD) and 95% confidence interval (CI) were calculated using a random effects model. Heterogeneity was assessed using the I2 test, and publication bias was evaluated using a funnel plot and Egger's test.

    Results

    The results of a meta-analysis comprising 20 studies involving 1242 patients with PCOS demonstrated that exercise training significantly reduced serum total cholesterol [SMD=-0.3, (CI: -0.47 to -0.12), p=0.001], serum LDL [SMD=-0.26, (CI: -0.44 to -0.09), p=0.003], and SBP [WMD=-3.12, (CI: -4.52 to -1.73), p=0.001] in women with PCOS compared to the control group. However, exercise training did not result in a significant decrease in serum triglycerides [SMD=-0.12, (CI: -0.31 to 0.06), p=0.2], serum HDL [SMD=0.06, (CI: -0.14 to 0.26), p=0.5], and DBP [WMD=-0.82, (CI: -2.04 to 0.39), p=0.1] in women with PCOS compared to the control group.

    Conclusion

    The findings of this study indicate that exercise training leads to a reduction in certain cardiometabolic risk factors, including total serum cholesterol, LDL, and systolic blood pressure (SBP) in women with PCOS. Therefore, exercise training is suggested as a non-pharmacological approach to mitigate the risk of cardiovascular complications for women with PCOS.

    Keywords: Exercise, Triglyceride, Cholesterol, Lipoprotein, Blood pressure, Polycystic ovary syndrome