فهرست مطالب

مطالعات میان رشته ای ارتباطات و رسانه - سال ششم شماره 1 (پیاپی 19، بهار 1402)

مجله مطالعات میان رشته ای ارتباطات و رسانه
سال ششم شماره 1 (پیاپی 19، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی اصغری صارم، مهدی بهادریان* صفحات 5-42

    ارایه راهکارهایی برای رفع موانع سرمایه گذاری در برنامه های تلویزیونی درراستای تحقق شعار مقام معظم رهبری مبنی بر «تولید، پشتیبانی ها، مانع زدایی ها» هدف این پژوهش است. این تحقیق از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر رویکرد، آمیخته است. در گام نخست و در بخش کیفی، با استفاده از مصاحبه ها، موانع تمایل سرمایه گذاران به سرمایه گذاری در برنامه های تلویزیونی در شبکه استانی همدان شناسایی و رتبه بندی شدند. در این گام، مشارکت کنندگان پژوهش، 12 نفر از خبرگان شامل تهیه کنندگان، مدیران ستادی و سرمایه گذاران بودند. در گام دوم و در بخش کمی، با استفاده از فن دلفی، اولویت بندی موانع شناسایی شده انجام شد. جامعه آماری در بخش کمی، شامل کلیه خبرگان سازمانی مشغول به برنامه سازی در صداوسیمای همدان و در سال 1400 بودند. در بخش کمی، با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، حجم نمونه 114 نفر انتخاب شد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که سه مانع اصلی تمایل به سرمایه گذاری در برنامه های تلویزیونی در شبکه استانی همدان به ترتیب اولویت عبارت اند از: تعدد رسانه های موازی کم هزینه تر، عدم اعتقاد سرمایه گذار به اثرگذاری این گونه تبلیغات و عدم جذابیت برنامه هایی نظیر مسابقه های تلویزیونی برای این گونه سرمایه گذاری ها. برای ایجاد تمایل در سرمایه گذاران به سرمایه گذاری در برنامه های تلویزیونی، بهتر است ابتدا به موانعی که در خود شبکه و برنامه سازان وجود دارد، توجه و برای رفع آنها تلاش شود، در این صورت، ظرفیت های شبکه برای تمایل سرمایه گذاران به سرمایه گذاری افزایش خواهد یافت.

    کلیدواژگان: تمایل به سرمایه گذاری، موانع سرمایه گذاری، برنامه های تلویزیونی، شبکه استانی همدان، صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران
  • لیلا علوی*، فاطمه رهنما صفحات 43-70
    رشد سریع جمعیت سالمند در جهان، اهمیت مطالعات سالمندی را دوچندان کرده است. همچنین، ارتباط رسانه های اجتماعی آنلاین و زندگی روزمره گروه های مختلف شهروندان، موضوعی است که موردتوجه محققان قرار گرفته است. مطالعه عمیق تجربیات سالمندان در استفاده از شبکه های اجتماعی آنلاین و معانی و احساسات حاصل از استفاده از این شبکه ها، هدف این پژوهش است. درک، توصیف و تفسیر تجربه سالمندان در مطالعات اجتماعی، با بهره گیری از روش های کیفی، ممکن است. لذا در این مطالعه، روش تحلیل مضمون در طراحی مطالعه، جمع آوری و تحلیل داده ها انتخاب شده است. ده سالمند در نمونه گیری هدفمند، برای مصاحبه انتخاب شدند. مفاهیم و مقولات در سه محور شناسایی شدند: 1-محرک های استفاده از شبکه های اجتماعی آنلاین (مهارت کار با کامپیوتر و اینترنت، اقتضای شغلی، مهاجرت اعضای خانواده، عقب نیفتادن از دیگران، فراگیر شدن و کارایی گوشی هوشمند)؛ 2-دلایل ادامه استفاده از آنها (توان بدنی کمتر و اوقات فراغت بیشتر، حفظ ارتباطات و پیگیری اخبار و اطلاعات به عنوان سرگرمی)؛ 3-معانی و تجربیات حاصل از شبکه های اجتماعی (حس مثبت، حس منفی، نگرانی، وابستگی، خودکنترلی و امور خیریه).
    کلیدواژگان: سالمندی، رسانه، شبکه های اجتماعی آنلاین، تحلیل مضمون
  • مسعود جلیلوند خسروی، سید محسن بنی هاشمی*، محمدحسین ساعی صفحات 71-108

    در میان فرایندهای ارتباطی، علم ارتباطات، جایگاه مهمی را برای ارتباطات غیرکلامی قایل است. این جایگاه در ارتباط‏های یک سویه اهمیت پیدا می کند، مانند برخی از بخش های خبری که در آنها، امکان دریافت بازخورد از مخاطب و اصلاح حرکات فرستنده در لحظه انتقال پیام فراهم نیست. در این پژوهش، با هدف بررسی شش کارکرد شناخته شده برای ارتباط غیرکلامی (تاکید، تکمیل، تکذیب، تکرار، کنترل و جانشینی) در خبر سیما و نوع ارتباط با متن خوانده شده توسط گوینده، 18 برنامه از بخش خبری 21 شبکه 1 به صورت سیستماتیک انتخاب شد و با روش تحلیل محتوای کیفی مورد مطالعه قرار گرفت. شش مقوله وضعیت بدن گویندگان، حرکت‏ دست، ابراز چهره‏ای، حرکت‏ چشم و پیرازبان به عنوان مقوله‏های اصلی انتخاب شدند که درمجموع، شامل 38 زیرمقوله می‏شوند. پس از تحلیل محتوای کیفی مقوله‏ها و زیرمقوله‏های استخراج شده، دریافتیم که قسمت عمده‏ای از ارتباط غیرکلامی گویندگان به حرکات سر و اعضای صورت محدودشده و کمتر از حرکات دست و وضعیت‏های مختلف بدن استفاده می‏شود. به طورکلی، گویندگان، وضعیت صورت سنگی را به عنوان وضعیت پایه خبرخوانی انتخاب می کنند و در طول خوانش خبر، سعی دارند به منظور پرهیز از یکنواختی، از حرکات بدن و تکنیک های آوایی بهره ببرند، اما استفاده نابه جا از این تکنیک ها، یا افراط در استفاده از حرکات غیرکلامی، می تواند از اعتبار و جذابیت بخش خبر 21 بکاهد. همچنین کارکرد تاکید کلام به وسیله ارتباط غیرکلامی، به عنوان پرکاربردترین کارکرد، مورداستفاده گویندگان قرار می گیرد و پس ازآن، کارکردهای تکمیل و کنترل، مهم ترین کارکردهای ارتباط غیرکلامی در خبر هستند.

    کلیدواژگان: ارتباط غیرکلامی، زبان بدن، خبر، صدا و سیما، گوینده
  • سودابه حسنی دخت، سید محمد زرگر*، داود نعمتی انارکی، احتشام رشیدی صفحات 109-128
    یکی از مسایل بنیادین و بسیار مهم در حوزه اطلاع رسانی رسانه های خبری، اعتمادسازی است. رسانه های خبری همواره در تلاش هستند تا ضریب اعتماد مخاطبان را نسبت به اخباری که ارایه می کنند، افزایش دهند، زیرا ادامه فعالیت این رسانه ها وابسته به اعتماد و اطمینان مخاطب است. لذا هدف کلی این پژوهش، ارایه مدل رسانه خبری اعتمادساز در شرایط بحران است. با توجه به سوالات تحقیق و ماهیت اکتشافی آن، جهت گیری پژوهش از نوع کیفی با رویکرد داده بنیاد و از نظر هدف از نوع تحقیقات کاربردی است. سطح تحلیل فرد بوده و جامعه آماری پژوهش، خبرگان حوزه مدیریت رسانه ، شامل اساتید دانشگاهی و مسیولان سازمان صدا و سیما هستند که به روش گلوله برفی و با معیار اشباع نظری، 8 نفر انتخاب شدند. یافته های مصاحبه ها، کدگذاری (باز، محوری و انتخابی) شده و مفاهیم و مقوله های به دست آمده، تجزیه و تحلیل شدند. شرایط علی شامل عوامل درون رسانه ای (رعایت اصل بی طرفی، رعایت اصل استقلال و...) و عوامل برون رسانه ای (رعایت مصلحت نظام، سیاستگذاری صحیح رسانه ای و...) بر رسانه خبری اعتمادساز در شرایط بحران اثرگذار هستند. افزایش اعتماد مخاطبین به رسانه خبری، افزایش سطح مشارکت مدنی شهروندان، ارتقای سطح انسجام اجتماعی، ارزیابی مثبت از عملکرد رسانه خبری، پر کردن خلا اطلاعاتی و تمایل شهروندان به استفاده از رسانه خبری داخلی، به عنوان پیامدهای اعتمادسازی رسانه خبری در شرایط بحران شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: اعتمادسازی، رسانه خبری، رسانه خبری اعتمادساز، بحران
  • هادی مقدم زاده، طاهر روشندل اربطانی*، سید رضا سیدجوادین صفحات 129-162

    هدف این پژوهش، ارایه الگوی شایستگی مدیران روابط عمومی شهرداری‏های کلان شهرهای کشور است.  این تحقیق از نظر هدف، بنیادی و از نظر گردآوری داده ها، کیفی است و با رویکرد نظریه برخاسته از داده ها و طرح نوخاسته گلیزر انجام شده است. جامعه موردبررسی شامل مدیران روابط عمومی، شهرداران و خبرگان دانشگاهی بودند که به روش نمونه گیری هدفمند، تعداد 11 نفر از ایشان شناسایی و مصاحبه نیم ساختاریافته انجام شد. تحلیل داده ها نیز با کاربست روش دپوی و گیتلین (2005) انجام شد. پایایی مصاحبه ها در دو حالت بازکدگذاری پژوهشگر(92.9)و بازکدگذاری توسط کدگذار (79.3) دیگر انجام شد. روایی مصاحبه ها نیز از طریق سه روش درگیری طولانی مدت، پرسش و جستجوگری از همکاران و تایید به وسیله افراد مطالعه تایید شد. شایستگی مدیران روابط عمومی شهرداری ها در قالب 8 شایستگی اصلی شامل: شایستگی دانشی و روشی، اخلاق حرفه ای، مهارت های رسانه ای، مهارت های مدیریتی، تعاملات فراسازمانی، دانش سازمانی، مهارت انواع تفکر و مهارت های نگرشی، احصا شد؛ نخست، شایستگی دانشی است که به ویژگی ها و شناخت مدیر روابط عمومی از دانش های پایه و اساسی برای احراز مسیولیت در جایگاه مدیریت در بخش روابط عمومی دلالت دارد. نتایج تحلیل داده ها نشان داد شایستگی های مدیریتی شامل: مهارت های مدیریتی، تعاملات فراسازمانی، دانش سازمانی، مهارت انواع تفکر و مهارت های نگرشی در میان دیگر شایستگی ها برای یک مدیر روابط عمومی موفق، اهمیت بیشتری خواهد داشت. از آن جا که شایستگی های احصاشده با استفاده از داده های این پژوهش، جامع بوده و همچنین مسایل پیش رو و فعالیت مدیران روابط عمومی در شهرداری های کلان شهرها با هم مشابه است، نتایج این پژوهش برای مدیران روابط عمومی در شهرداری دیگر کلان شهرها نیز کاربردی خواهد بود.

    کلیدواژگان: شایستگی، الگوی شایستگی، مدیریت روابط عمومی، شایستگی مدیریت روابط عمومی
  • علیرضا بای، علی گرانمایه پور، اکبر نصراللهی، طهمورث شیری صفحات 163-190
    صنعت گردشگری از ظرفیت های بسیار بالایی برای رشد و توسعه برخوردار است. یکی از عوامل بسیار موثر در توسعه گردشگری، تبلیغ و اطلاع رسانی از طریق فضای مجازی است، از این رو، شبکه های اجتماعی، در فرهنگ سازی، آموزش، اطلاع رسانی و ایجاد مشارکت اجتماعی در توسعه صنعت گردشگری، نقشی تعیین کننده دارند. از آن جا که ایران به عنوان کشوری در حال توسعه از ظرفیت کافی برای توسعه گردشگری مجازی برخوردار است، در این مقاله در پی بررسی این موضوع هستیم. هدف اصلی این پژوهش، بررسی ظرفیت شبکه های اجتماعی در بازاریابی گردشگری مجازی است. پژوهش از نظر هدف، توسعه ای- کاربردی و از حیث شیوه اجرا، در زمره پژوهش های آمیخته اکتشافی (کمی-کیفی) است. ابزار اندازه گیری، پرسشنامه و مصاحبه تخصصی است. جامعه آماری این تحقیق را استادان ارتباطات آگاه و فعال در حوزه گردشگری فضای مجازی، فعالان حوزه گردشگری فضای مجازی، دست اندرکاران تبلیغات گردشگری فضای مجازی، مدیران دفاتر خدمات گردشگری فعال در یکی از شبکه های اجتماعی و کارشناسان فناوری اطلاعات  (IT)و بازاریابی تشکیل می دهند. روش نمونه گیری هدفمند است. براساس نتایج، استفاده از محتوای فیلم و عکس در شبکه های اجتماعی در موفقیت بازاریابی گردشگری مجازی نقش بسزایی دارد. شبکه های اجتماعی می توانند برای رونق گردشگری مجازی با به تصویرکشیدن مکان ها و ظرفیت های گردشگری ایران به وسیله عکس ها و فیلم های مستند و با اولویت دهی و برجسته سازی آن، توجه مخاطبان را به خود معطوف کنند. علاوه بر این، یافته ها نشان می دهند بین قیمت خدمات گردشگری و استفاده از چهره های مشهور در موفقیت بازاریابی گردشگری مجازی، نقشی معنادار وجود دارد.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، بازاریابی، گردشگری، گردشگری مجازی
|
  • Ali Asghari Sarem, Mehdi Bahadorian * Pages 5-42

    The purpose of this research is to present suggestions for removing the barriers before investors to invest in television programs in line with actualizing the Supreme Leader’s Slogan of The Year “Production, Supports, and Removal of Barriers”. The goal of this study is applied and it is qualitative in approach. In the first step and in the qualitative part, the obstacles to investors’ desire to invest in TV programs were identified and ranked using interviews. In this step, the research participants included 12 experts, including producers, staff managers and investors. In the second step and in the quantitative part, the identified barriers were prioritized using the Delphi technique. The statistical population in the quantitative section included all experts of the organization involved with program production in Hamedan provincial station in 2021. 114 individuals were selected to shape the sample size in the quantitative section using probability sampling method. The results of the study showed that the three main obstacles before the investors’ willingness to invest in television programs within Hamedan provincial station are the multiplicity of low-cost parallel media, the investor’s distrust of the effectiveness of such advertisements, and the unattractiveness of programs like television competitions for such investments. In order to make investors willing to invest in television programs, it is better to first pay attention to the barriers that exist in the station itself and among the producers, and try to eliminate them. In this case, the station’s capacity for investors to be willing to invest would increase.

    Keywords: Willingness to Invest, Investment Barriers, TV Programs, Hamedan Provincial Station, Islamic Republic of Iran Broadcasting (IRIB)
  • Leila Alavi *, Fatemeh Rahnama Pages 43-70
    The rapid growth of the world’s elderly population has doubled the importance of studies on aging. Also, the relationship between online social media and the daily lives of different groups of citizens has been a topic of interest for researchers. The purpose of this study is in-depth investigation of the experiences of the elderly in using online social networks and the meanings and feelings resulting from the use of such networks. Understanding, describing and interpreting the experience of the elderly in social studies is possible using qualitative methods. Therefore, in this study, thematic analysis has been selected for designing, collecting and analyzing the data. Ten elderly people were selected through purposive sampling for the interview. Concepts and categories were identified in three axes: 1- motivations for using online social networks (computer and internet using skills, job requirements, migration of the family members, not lagging behind others, pervasiveness, and the efficiency of smartphones), 2- reasons for continuing to use them (lower physical strength and more free time, maintaining communication, and following news and information as hobbies) and 3- meanings and experiences of social networks (positive feeling, negative feeling, worry, dependency, self-control, and charity affairs).
    Keywords: senescence, Media, Online social networks, Thematic Analysis
  • Masoud Jalilvand Khosravi, Seyed Mohsen Banihashemi *, Mohammad Hossein Saei Pages 71-108

    Among the communication processes, communication science considers an important role for non-verbal communication. This role becomes important in one-way communications; like the News in which receiving feedback from the audience and correcting the sender’s moves is not possible when sending the message. In this research, 18 21:00 programs of IRIB’s TV channel 1 have been systematically selected and studied using qualitative analysis method to identify the six types of known non-verbal communications (approval, completion, denial, repetition, control, and succession) used in 21:00 news and relate to the text read by the anchor. Five parameters of “the anchors’ posture”, “gestures”, “facial expressions”, “eye contact” and “paralinguistic features” were selected as the main parameters totally shaping 38 sub-categories. After qualitative analysis of the extracted categories and subcategories, we concluded that most of the non-verbal communications used by the anchors are restricted to the movement of the head and facial expressions, and the movement of hands and different postures have barely been used. In general, the anchors select the “stone face” (stilt) position as their base position for news reading and when reading the news, they try to use body movements and phonetic techniques in order to refrain from monotony, but incorrect usage of this technique or overusing non-verbal movements can reduce the validity and attractiveness of 21:00 news. Also, the function of emphasizing the speech by non-verbal communication is used as the mostly-used function by the anchors after which completion and control are the most important functions.

    Keywords: Non-verbal communication, Body Language, News, Islamic Republic of Iran Broadcasting (IRIB), Anchor
  • Soodabeh Hosnidokht, Sayyed Mohammad Zargar *, Davood Nematianaraki, Ehtesham Rashidi Pages 109-128
    One of the fundamental and very important issues in the field of news media reporting is trust-building. The news media are constantly trying to increase the audience's confidence in the news they provide; as the continued activity of these media depends on the trust and confidence of the audience. Therefore, the general purpose of the current research is to present a trust-building news media model during the crisis. According to the research questions and the exploratory nature of the study, the direction of the research is qualitative with a data-driven approach, and in terms of the purpose, it is applied. The level of analysis is individual, and the statistical population of the research includes university professors and officials of the Islamic Republic of Iran Broadcasting (IRIB) out of whom, eight people were selected through the snowball method and theoretical saturation. The findings of the interviews were coded (open, axial and selective) and the obtained concepts and categories were analyzed. The causal conditions including factors within the media (respecting the principle of neutrality, respecting the principle of independence, etc.) and factors outside the media (respecting the expediency of the system, correct media policy-making, etc.) are effective on the news media. Increasing the audience's trust in the news media, increasing the level of civil participation of citizens, improving the level of social cohesion, positive evaluation of the performance of news media, filling the information gap, and the tendency of citizens to watch the internal news media were identified as the consequences of trust-building news media in crisis conditions.
    Keywords: Trust-Building, News Media, Trustworthy News Media, Crisis
  • Hadi Moghaddam Zade, Taher Roshandel Arbatani *, Sayyed Reza Sayyed Javadin Pages 129-162

    The goal of this research is to present the competency model of public relations managers of Iran’s metropolitan municipalities. The research is fundamental in purpose and qualitative in data collection. It was done with grounded theory approach and Glaser’s emerging design. The target population included public relations managers, mayors and university experts 11 of whom were identified through purposeful sampling and semi-structured interviews were conducted with them. The data analysis was, also, performed using Depoy and Gitlin’s (2005) method. The reliability of interviews was checked in two modes: researcher release (92.9) and release by coder (79.3). The validity of the interviews was, also, verified by three methods of long-term involvement, questioning the colleagues and approval of the people under study. The competencies of public relations managers in metropolitan municipalities were identified in the form of eight main competencies including knowledge-related and methodical competency, professional ethics, media skills, managerial skills, meta-organizational interactions, organizational knowledge, varied thinking skill, and attitudinal skills. The first one is knowledge-related competency which signifies the features and knowledge of the public relations managers about basic and fundamental knowledge to authenticate the responsibility of management in the public relations sector. The data analysis results showed that managerial competencies including managerial skills, meta-organizational interactions, organizational knowledge, varied thinking skill, and attitudinal skills are more important for a successful public relations manager. Due to the fact that the identified competencies through data of this study are comprehensive and the issues and activities of public relations managers of the municipalities in metropolitans are similar to each other, the results of this study are practical for the public relations managers of the municipalities of other metropolitans, as well.

    Keywords: Competency, Competency Model, Public Relations Management, Public Relations’ Management Competency
  • Alireza Bay, Ali Geranmayehpour, Akbar Nasrollahi, Tahmoures Shiri Pages 163-190
    The tourism industry has very high capacities for growth and development. One of the most effective factors in the development of tourism is advertising and information-giving through the virtual space. Accordingly, social networks play a decisive role in creating culture, educating, information-giving and creating social participation in the development of the tourism industry. Since Iran, as a developing country, has sufficient capacity for the development of virtual tourism, we seek to investigate the issue in this article. The main purpose of the article is to investigate the capacity of social networks in virtual tourism marketing. In terms of the goal, this research is developmental-applied, and in terms of the implementation method, it is a mixed exploratory (quantitative-qualitative) research. The measurement tools are questionnaire and specialized interview. The statistical population of this research consists of communication professors who are knowledgeable and active in the field of virtual space tourism, activists in the field of virtual space tourism, individuals involved in the advertising of virtual space tourism, managers of tourism agencies active in one of the social networks, and experts in information technology (IT) and marketing. The sampling method in this research is purposeful. According to the results, the use of video and photo content in social networks plays a significant role in the success of virtual tourism marketing. Social networks can attract the attention of the audience by depicting the places and capacities of Iran's tourism through photos and documentary films and prioritizing and highlighting them for the success of virtual tourism. In addition, the results of this research show that there is a significant role between the price of tourism services and the use of celebrities in the success of virtual tourism marketing.
    Keywords: Social Networks, Marketing, Tourism, Virtual Tourism