فهرست مطالب

مهندسی ترافیک - پیاپی 91 (زمستان 1401)

نشریه مهندسی ترافیک
پیاپی 91 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بابک خاوندی* صفحات 1-19

    تاخیر در اجرای پروژه‎های قطار شهری موجب تحمیل هزینه‎های قابل توجهی اعم از «هزینه فرصت»، «استهلاک دوره ساخت» و «اتمام دوره تضمین قراردادها و گارانتی تجهیزات پیش از آغاز بهره‎برداری» می‎گردد. هدف اصلی این پژوهش، بررسی عوامل موثر بر افزایش هزینه و زمان احداث خط یک قطار شهری تبریز است. بدین منظور نمونه آماری غیر تصادفی از 24 نفر از کارشناسان دارای اشراف به طرح انتخاب شد. جمع آوری داده از طریق انجام مصاحبه و توزیع پرسشنامه در میان آنان صورت گرفت. پس از بررسی روایی و پایایی پژوهش، در راستای تحلیل یافته‎های تحقیق، از روش آنتروپی شانون استفاده شد. نتایج پژوهش نشان می‎دهد که هزینه‎های اجرای پروژه خط یک قطار شهری تبریز، نسبت به برآورد اولیه، 435 درصد (به قیمت ثابت) افزایش یافته و مدت اجرای پروژه به جای 7 سال به بیش از 21 سال رسیده است. به عبارت دیگر، هزینه واقعی هر کیلومتر خط یک قطار شهری تبریز به قیمت سال 1400 برابر 14270 میلیارد ریال بوده است. همچنین نتایج تحقیق حاکی از آن است که مهم ترین عوامل موثر بر افزایش زمان و هزینه اجرای پروژه خط یک قطار شهری تبریز عبارت اند از: عدم پیش بینی واقع بینانه هزینه‎ها در ابتدای پروژه، عدم پرداخت به موقع اعتبارات، تاخیر در تامین زمین از سوی شهرداری، مشکلات ناشی از عملکرد کارفرما و مشاوران و پیمانکاران و تامین کنندگان تجهیزات، اختلاف در مجموعه مدیریت شهری و مشکلات ناشی از تحریم.

    کلیدواژگان: پروژه های عمرانی، افزایش زمان، افزایش هزینه، روش آنتروپی شانون، قطار شهری تبریز
  • حمید تیکنی*، مصطفی ستاک، محمدسینا اسدیان صفحات 21-33

    مسیله ی مسیریابی حمل پول، اسناد بانکی و سایر اقلام ارزشمند به عنوان یکی از شاخه های نوین در حوزه ی Cash-In-Transit (CIT) شناخته می شود. با توجه به ارزشمندی این قبیل کالاها، دخیل کردن استراتژی های امنیتی در فرآیند حمل ونقل امری اساسی است. در این رابطه، این مقاله مدل دومرحله ای حمل ونقل پول نقد با در نظر گرفتن حجم ترافیک احتمالی در ساعات مختلف در شبکه ی چندگانه ی شهری ارایه می دهد. مدل ارایه شده نه تنها منتج به ارایه ی رویکرد جدیدی در محاسبه ی ریسک سفر می شود بلکه به کارگیری شبکه ی چندگانه با یال های چند مشخصه (شامل زمان و ریسک سفر) موجب افزایش کیفیت پاسخ های به دست آمده شده است. لحاظ کردن محدودیت های مختلف مانند حداکثر زمان مجاز سفر، ریسک سفر و وجود یال های چند مشخصه با شرایط ترافیکی احتمالی، حل چنین مسیله ای را با پیچیدگی فراوان مواجه می سازد. بدین منظور، یک الگوریتم بهینه سازی ترکیبی دومرحله ای برای حل مسیله ارایه گردید که توانایی حل مسیله در ابعاد مختلف را به خوبی خواهد داشت. درنهایت مدل مطرح شده بر روی شبکه ی شهری اصفهان پیاده سازی و نتایج به دست آمده گزارش گردیده است.

    کلیدواژگان: مسیریابی، حمل ونقل پول، شبکه ی چندگانه، ترافیک وابسته به زمان، ریسک سفر
  • هانیه ملوک زاده*، امیرعلی زرین مهر صفحات 35-42

    طراحی خطوط همگانی، در این مقاله، به یافتن موقعیت خطوط همگانی در یک شبکه می پردازد، به طوری که هم زمان با حفظ محدودیت بودجه بیشترین پوشش تقاضا در شبکه حاصل گردد. روش های ابتکاری فراوانی برای حل مسیله طراحی شبکه حمل و نقل همگانی ارایه شده است که جواب هایی نزدیک به بهینه جهانی را در مدت زمان منطقی می یابند. بااین حال، تمرکز بر روی شبکه های حمل و نقلی خاص در این حوزه اندک بوده است. هدف از این پژوهش معرفی و ارزیابی عملکرد یک الگوریتم جستجوی محلی از نوع تپه نوردی در حل این مسیله برای شبکه های شهری با الگوی شطرنجی است. این الگوریتم، در هر اجرا، 20 بار و هر بار با شروع از یک جواب تصادفی اولیه، با تغییرات جزیی و حرکت به جواب های همسایه سعی می کند ترکیب خطوط همگانی را بهبود دهد. مقایسه مقدار متوسط پوشش حاصله از این الگوریتم در یک شبکه شطرنجی 10×6 (دارای 60 گره) برای 30 ماتریس تقاضای تصادفی نشان می دهد که -در مقایسه با حل دقیق مسیله از طریق شمردن جواب های غالب با مدت زمان متوسط 3 ساعت و 57 دقیقه- الگوریتم پیشنهادی به طور متوسط می تواند در مدت زمان زیر 20 دقیقه به جواب هایی با اختلاف زیر %4 پوشش نسبت به جواب های دقیق مسیله دست یابد.

    کلیدواژگان: طراحی خطوط همگانی، شبکه شطرنجی، پوشش، جستجوی محلی
  • علیرضا امین فر، امین میرزا بروجردیان*، امید رحمانی، امیرسامان عبدالله زاده نصیری صفحات 43-55

    میدان ها معمولا در مقایسه با سایر انواع تقاطع ها از ایمنی ترافیکی بالاتری برخوردار هستند؛ اما با وجود تبدیل تقاطعات به میادین باز هم تصادفاتی با شدت بالا در آن ها رخ می دهد. بهبود مدل های پیش بینی تصادفات و متغیرهای آن می تواند به اولویت اقدام و کاهش هزینه اصلاح هندسی کمک نماید. هدف از این پژوهش بررسی عوامل هندسی میدان های تداخلی بر شدت و تعداد تصادفات در این نوع میادین است. در این پژوهش با استفاده از آمار تصادفات شش میدان واقع در شهر قم به بررسی عوامل موثر بر شدت و تعداد تصادفات با استفاده از مدل لوجیت و الگوریتم بیان ژنی پرداخته شد. نتایج پژوهش نشان داد که عرض ناحیه تداخلی بیش ترین تاثیر را نسبت به سایر متغیرهای هندسی میدان بر وقوع تصادفات داشت. هم چنین نوع تصادفاتی که در آن کاربر آسیب پذیر مانند دوچرخه و موتورسیکلت وجود داشت احتمال جرحی شدن تصادفات را به شدت افزایش می داد از طرفی وجود دسترسی غیرمجاز به ناحیه گردشی میدان موجب افزایش شدت تصادفات از خسارتی به جرحی می شد.

    کلیدواژگان: شدت و تعداد تصادف، میدان، مشخصات هندسی، لوجیت، بیان ژنی
  • هادی قویدل*، شهریار افندی زاده، مهدی زرین کمر صفحات 57-70

    چراغ های راهنمایی از وسایل مهم برقراری نظم، ایمنی و کنترل جریان ترافیک می باشند. هدف از این پژوهش بررسی اثر هوشمندسازی چراغ راهنمایی تقاطع بر شاخص های جریان ترافیکی است. برای این منظور به کالیبراسیون نرم افزار شبیه ساز تقاطع Synchro  پرداخته شد و سپس شرایط تقاطع قبل و بعد از هوشمندسازی در آن شبیه سازی شد و به مقایسه نتایج پرداخته شد. رابطه معناداری بین بهبود زمان تاخیر ناشی از هوشمندسازی چراغ با طول سیکل، حجم تردد و زمان تاخیر (چراغ هوشمند و غیرهوشمند) یافته نشد. عدم هماهنگی و همخوانی سیکل چراغ راهنمایی با حجم تردد عامل اصلی ایجاد تاخیر در حالت غیرهوشمند بود. نقاط ماکزیمم بهبود زمان تاخیر در محل های تغییر سیکل در چراغ غیرهوشمند بود. مقادیر بهبود زمان نیز متناسب با مقدار تغییر تغییرات سیکل چراغ هوشمند بود. روند تغییرات سیکل در چراغ هوشمند متناسب با تغییرات بهبود زمان تاخیر بود. بهبود زمان تاخیر از توزیع نرمال پیروی نمی کرد و بیشتر به سمت اعداد پایین تر تمایل داشت.

    کلیدواژگان: تقاطع چراغ دار، هوشمندسازی، تاخیر
  • محمدامین ملایجردی، ملیحه شجاعی زاده* صفحات 71-82

    امروزه کلان شهر تهران مانند بسیاری از کلان شهرهای کشورهای درحال توسعه به علت افزایش روزافزون تقاضای حمل و نقل و مشکلات سیستم حمل و نقل همگانی، با مشکلات جدی روبروست. یکی از این مشکلات رواج استفاده از موتورسیکلت ها در این شهرهاست که سبب افزایش آلودگی هوا، آلودگی صوتی و تصادفات شده است. امروزه در کشور ما به علت آمار بالای تصادفات رانندگی، بحث ایمنی خصوصا ایمنی موتورسیکلت سواران از اهمیت بالایی برخوردار است. ازاین رو این مطالعه با هدف شناسایی عوامل موثر بر خسارتی یا جرحی بودن تصادفات موتورسیکلت در شهر تهران با کمک اطلاعات فرم های تصادف پرشده توسط ماموران پلیس راهور در صحنه تصادف در اردیبهشت و آبان سال 1390 انجام شده است. برای ساخت مدل های تصادفات موتورسیکلت در اردیبهشت و آبان سال 1390 در شهر تهران از مدل لوجیت دوگانه استفاده شده است. نتایج نشان می دهد عواملی مانند نوع کاربری زمین محل وقوع تصادف موتورسیکلت، جهت برخورد موتورسیکلت با وسیله دیگر، نوع راه و روشنایی هوا بر شدت تصادف موتورسیکلت و درنتیجه جرحی یا خسارتی بودن آن اثرگذار است.

    کلیدواژگان: موتورسیکلت، ایمنی، مدل لوجیت، تصادفات جرحی و خسارتی
  • سید عرفان حسینی فر، مجید شفیع پور مطلق، خسرو اشرفی، محمدرضا احدی* صفحات 83-94

    خودروهای سواری بنزین سوز یکی از مهم ترین منابع انتشار آلاینده های مونواکسید کربن، اکسیدهای نیتروژن، اکسیدهای گوگرد و ذرات معلق و گازهای گلخانه ای دی اکسید کربن، اکسید نیتروس و متان هستند؛ که موجب عدم تطابق کیفیت هوای شهر تهران با استانداردهای کیفیت هوا شده اند. این پژوهش چشم اندازی را در زمینه تاثیر هم زمان تغییرات ساعتی دما و رطوبت محیط بر انتشار آلاینده ها و گازهای گلخانه ای مذکور فراهم می آورد. در این فعالیت تحقیقاتی شبیه سازی ترافیکی و تخمین انتشار با استفاده از مدل IVE و با وارد نمودن داده های هواشناسی سی ساله در این مدل انجام گردیده است. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که ترکیبی از دمای محیط بالا و رطوبت کم، مقدار انتشار آلاینده های اکسیدهای نیتروژن، اکسیدهای گوگرد و ذرات معلق و گازهای گلخانه ای دی اکسید کربن و اکسید نیتروس را افزایش می دهد. در مقابل در مواقعی که دما و رطوبت میانگین ساعتی به ترتیب حداکثر و حداقل است؛ میزان انتشار مونواکسید کربن به حداقل مقدار خود می رسد. یافته های این پژوهش نشان می دهد که تغییر ساعت کاری ادارات و مراکز آموزشی به نحوی که زمان پایان فعالیت کاری با زمان وقوع حداکثر دما و حداقل رطوبت محیط در شبانه روز مصادف نباشد؛ می تواند به عنوان گزینه ای تاثیرگذار در زمینه کاهش انتشار آلاینده ها و گازهای گلخانه ای در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: دما و رطوبت محیط، انتشار از خودروهای سواری، حمل ونقل، تهران، مدل IVE
  • خسرو فردوس نیا*، علی خلیل وند، ناصر قائمی صفحات 95-107

    آموزش ایمنی در معابر یکی از برنامه های مهم در زمینه آگاهی بخشی است که اغلب در سراسر جهان موردتوجه و بحث قرار می گیرد. یکی از دلایل افزایش آمار تصادفات جاده ای عدم قرار گرفتن در معرض آموزش های راهنمایی و رانندگی موثر در حال افزایش است. کودکان یکی از آسیب پذیرترین گروه ها در حوادث ترافیکی هستند. کودکان به آسانی قادر به آشنایی با محیط اطراف خود نیستند، خصوصا هنگام عبور از معابر.در این تحقیق سعی شده است با استفاده از بازی های رایانه ای به عنوان ابزار یادگیری، آگاهی از ایمنی در بین کودکان بهبود یابد و به طور خاص پیشرفت دانش آن ها در مورد قوانین و شرایط خیابان بعد از استفاده کودکان از این ابزارها تعیین شود. بازی های آنلاین رایانه ای روش های خوبی جهت آموزش ایمنی درراه ها به دلیل اساس تعاملی بودن آن با کودکان محسوب می شود. علاوه بر سوالاتی که مربوط به قوانین راهنمایی و رانندگی است، نگرش آن ها نسبت به ایمنی راه نیز ارزیابی شده است. برای توصیف اطلاعات مخاطب از تحلیل توصیفی، میانگین و درصد استفاده شده است. از روش (SPSS) برای تجزیه وتحلیل یافته ها استفاده گردیده است. یافته های کلی نشان می دهد که همه پاسخ دهندگان در مورد بازی های آنلاین به عنوان یک ابزار آموزش ایمنی درراه ها اتفاق نظر داشته اند. جالب اینجاست که تجزیه وتحلیل اطلاعات تفاوت قابل توجهی در مورد میزان اطلاعات کودکان قبل و بعد از بازی ها را نشان می دهد. برای تحقیقات آینده پیشنهاد می شود با توجه به اینکه در این تحقیق کودکان دبستانی مخاطب بوده اند با در نظر گرفتن نمونه آماری بزرگ تر و محدوده وسیع تر دقت فرآیند را بالا ببرند.

    کلیدواژگان: آموزش ترافیک، ایمنی در حمل ونقل، بازی های رایانه ای
|
  • Babak Khavandi Pages 1-19

    The delay in the implementation of urban train projects causes significant costs such as "opportunity cost", "depreciation of the construction period" and "end of contract guarantee period and equipment warranty before the start of operation". The main goal of this research is to investigate the factors affecting the increase in the cost and time of construction of an urban train line in Tabriz. For this purpose, a non-random statistical sample of 24 experts was selected. Data collection was done through conducting interviews and distributing questionnaires among them. After checking the validity and reliability of the research, Shannon's entropy method was used to analyze the research findings. The results of the research show that the costs of implementing the project of one urban train line in Tabriz have increased by 435% (in constant price) compared to the initial estimate, and the duration of the project has reached more than 21 years instead of 7 years. In other words, the real cost of each kilometer of a Tabriz city train line was 14270 billion Rials at the price of 1400. Also, the results of the research indicate that the most important factors affecting the increase in the time and cost of the implementation of the Tabriz urban train line project are: the lack of realistic forecasting of costs at the beginning of the project, the failure to pay credits on time, the delay in providing land from the municipality, problems caused by the performance of the employer and consultants and contractors and equipment suppliers, differences in the urban management complex and problems caused by sanctions.

    Keywords: construction projects, time increase, cost increase, Shannon entropy method, Tabriz citytrain
  • Hamid Tikani, Mostafa Setak, MohammadSina Asadian Pages 21-33

    The transportation of cash, banknotes, and other valuable items is known as one of the new branches in the field of Cash-In-Transit (CIT). Due to the high-value density of these products, incorporating security strategies in carrier operations is crucial. In this regard, this paper provides a two-stage stochastic transportation model with traffic uncertainties at different times of the day in an inner-city multigraph network. The presented model not only yields to provide a new approach for calculating the travel risk but also helps to increase the quality of the obtained solution by considering multicharacteristic arcs (including time and travel risk). Taking into account various constraints such as maximum travel time, travel risk, and the presence of multi-characteristic arcs with stochastic traffic conditions brings high computational challenges.To this end, a multi-stage hybrid optimization algorithm is proposed to solve the problem. Finally, the proposed model has been implemented on the Isfahan city network and the results have been reported.

    Keywords: Routing, cash transportation, multigraph network, time-dependent traffic, travel risk
  • Hanie Moloukzade, Amirali Zarrinmehr Pages 35-42

    Transit Routes Design (TRD), in this paper, deals with finding the configuration of public transportation routes so as to achieve the maximum demand coverage over the network while holding the budget constraint. To tackle the TRD problem, many heuristic methods have been presented which are capable of finding solutions close to the global optimum in a reasonable amount of run-time. Though, little has been done to deal with specific network topologies. This paper aims at introducing and evaluating the performance of a local search “hill-climbing” algorithm to deal with the TRD problem in urban “grid” networks. In each run, the algorithm performs 20 replications each with a random initial solution, and improves the available solutions through slight changes in the routes configuration and moving to neighbor solutions. The comparison of the coverage obtained by the presented algorithm against the global optimal solutions in a 6×10 grid network with 30 random demand matrices, indicates that the presented algorithm is capable to find solutions with an average of 4% coverage less than the optimum in less than 20 minutes run-time.

    Keywords: Transit Routes Design, Grid Network, Coverage, Local Search
  • Alireza Aminfar, Amin Mirza Boroujerdian, Omid Rahmani, AmirSaman Abdollahzadeh Nasiri Pages 43-55

    Roundabouts usually have higher traffic safety compared to other types of intersections. Despite the transformation of intersections into roundabouts, high-severity accidents still occur in them. Improving accident prediction models and their parameters can help prioritize action and reduce the cost of geometric modification. This research aims to investigate the geometric factors of severity and the number of accidents in the weaving section at these roundabouts. In this research, by using the accident statistics of six roundabouts located in Qom city, the influencing factors on the severity and number of accidents were investigated using the logit model and gene expression algorithm. The results showed that the width of the weaving section had the greatest impact on the occurrence of accidents compared to other geometrical variables of the roundabout. Also, the type of accidents in which there was a vulnerable user such as a bicycle and motorcycle greatly increased the probability of being injured in the accidents, on the other hand, the presence of unauthorized access to the circular carriageway of the roundabout increased the severity of accidents from damage to injuries.

    Keywords: severity, number of accidents, roundabout, geometric characteristics, logit
  • Hadi Ghavidel, Shahriar Afandizadeh, Mahdi ZarinKamar Pages 57-70

    Traffic lights are important means of establishing order, safety and traffic flow control. The purpose of this research is to investigate the effect of intelligentization of intersection traffic lights on traffic flow indicators. For this purpose, the calibration of the Synchro intersection simulator software was done and then the conditions of the intersection before and after the intelligentization were simulated in it and the results were compared. No significant relationship was found between the improvement of delay time due to intelligentization of lights with cycle length, traffic volume and delay time (intelligent and nonintelligent lights). The lack of coordination and matching of the traffic light cycle with the volume of traffic was the main cause of the delay in the unintelligent mode. The maximum points of delay time improvement were in the places of cycle change in the non-smart light. The time improvement values were also proportional to the change value of the smart light cycle changes. The process of cycle changes in the smart light was proportional to the changes in delay time improvement. Latency improvement did not follow a normal distribution and tended towards lower numbers.

    Keywords: Signalized intersection, Intelligent controller, Traffic delay
  • MohammadAmin Malaijardi, Maliha Shojaeizadeh Pages 71-82

    Today, the metropolis of Tehran, like many metropolises in developing countries, is facing serious problems due to the ever-increasing demand for transportation and the problems of the public transportation system. One of these problems is the widespread use of motorcycles in these cities, which has caused an increase in air pollution, noise pollution and accidents. Today in our country, due to the high number of traffic accidents, the issue of safety, especially the safety of motorcycle riders, is of great importance. Therefore, this study has been conducted with the aim of identifying the factors affecting the damage or injury of motorcycle accidents in Tehran city with the help of information from accident forms filled by traffic police officers at the accident scene in May and November 2013. The double logit model was used to build models of motorcycle accidents in May and November 2013 in Tehran. The results show that factors such as the type of land use where the motorcycle accident occurred, the direction the motorcycle collided with another vehicle, the type of road and the lighting of the air have an effect on the severity of the motorcycle accident and, as a result, whether it is injured or damaged.

    Keywords: motorcycle, safety, logit model, injury, damage accidents
  • Seyed Erfan Hoseinifar, Majid Shafiepour Motlagh, Khosro Ashrafi, MohammadReza Ahadi Pages 83-94

    Gasoline engine passenger cars are one of the most significant sources for emissions of local pollutants, namely, Carbon Monoxide (CO), Nitrogen Oxides (NOX), Sulfur Oxides (SOX), and Particulate Matters (PM), as well as emissions of greenhouse gases including Carbon Dioxide (CO2), Nitrous Oxide (N2O), and Methane (CH4), which has resulted in Tehran ambient air being noncompliant with legal air quality standards. This article provides an overview of the simultaneous effects of ambient temperature and humidity on emissions of criteria pollutants and greenhouse gases. In this work, traffic simulation and emission estimation were conducted by the IVE model, using long-term meteorological data. The findings of the present study indicated that a combination of high ambient temperature and low relative humidity increases the emissions of NOX, SOX, PM, CO2, and N2O from gasoline engine passenger cars. In contrast, when the average hourly temperature and humidity are maximum and minimum, respectively; The emission of CO reaches its minimum value. In conclusion, changing the working hours of offices and educational centers in such a way that the end of the working hours does not coincide with maximum temperature and minimum humidity, can be considered as a solution to reduce the vehicular emissions of criteria pollutants and greenhouse gases.

    Keywords: Meteorological parameters, Vehicular emissions, Transportation, Tehran, IVE model
  • Khosro Ferdosnia, Ali Khalilvand, Naser Ghaemi Pages 95-107

    Street safety training is one of the many awareness programs that are often discussed around the world. Road accident statistics are on the rise due to lack of exposure to education and guidance awareness. Children are one of the most vulnerable groups in traffic accidents. Children are not easily able to get to know the surroundings, especially when crossing paths. This study has attempted to improve safety awareness among children using computer games as a learning tool, and in particular to develop their knowledge of the rules and conditions of the street after children use these tools. Computer games are good ways to teach safety on the road because of the interactivity with children. In addition to questions related to traffic laws, their attitudes towards road safety have also been assessed. Descriptive analysis, mean and percentage were used to describe the contact information. SPSS was used for data analysis. The overall findings show that all respondents had positive feedback about online games as a safety education tool along the way. Interestingly, data analysis shows a significant difference in the amount of information children have before and after games. Future research is suggested to improve the accuracy of the process given the larger sample size of the sample and the broader scope given that the target children were preschoolers.

    Keywords: Traffic training, transportation safety, computer games