فهرست مطالب

نشریه مهندسی ترافیک
پیاپی 95 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد نیری، عباس بابا زاده*، مهرداد غلامی شه بندی صفحات 1-10

    توسعه شبکه معابر شهری یکی از گزینه های متداول برای غلبه بر رشد و افزایش تقاضای حمل ونقل در شبکه های شلوغ شهری است. مسیله انتخاب بهترین ترکیب پروژه ها با توجه به محدودیت بودجه مسیله طراحی شبکه می گویند. در حل کلاسیک این مسیله عموما به شاخص زمان سفر به عنوان تابع هدف توجه شده است، درحالی که شاخص های دیگری ازجمله شاخص های توپولوژیک نیز در کیفیت خدمت رسانی شبکه موثرند. در این مقاله به بررسی تاثیر شاخص توپولوژیک مرکزیت در کنار شاخص زمان سفر بر طراحی شبکه پرداخته می شود و مسیله طراحی شبکه با در نظرگیری شاخص های مرکزیت میانی و مرکزیت نزدیکی در سطوح بودجه مختلف برای شبکه آزمایشی سوفالز حل می شود. همچنین، در این مقاله شاخص مرکزیت میانی در شرایط تعادل استفاده کننده ارزیابی می شود. نتایج نشان می دهند که مینیمم سازی شاخص زمان سفر لزوما موجب بهبود شاخص مرکزیت نمی شود. لذا در نظرگیری شاخص مرکزیت در جواب مسیله طراحی شبکه موثر است.

    کلیدواژگان: طراحی شبکه، زمان سفر تعادلی، شاخص زمان سفر، شاخص های توپولوژیک
  • سید رضا اسماعیل زاده، امیررضا ممدوحی* صفحات 11-23

    امروزه مبحث تاکسی های اینترنتی تبدیل به موضوع مهمی برای عملکرد روزانه ی مردم شده است و می توان آن را حتی به صورت یک شیوه حمل ونقلی جداگانه در نظر گرفت. در این پژوهش به بررسی جزیی تاثیر تاکسی اینترنتی و خودروی شخصی در دوران کرونا پرداخته می شود. این بررسی با طراحی فرآیند گردآوری داده از طریق پرسشنامه انجام می شود. این پرسشنامه در قالب چهار بخش طراحی شد و پس از جمع آوری پرسشنامه ها که به صورت آنلاین انجام شده بود، از تعداد 681 داده پس از اعتبارسنجی و پالایش داده ها، 598 داده برای مدل سازی استفاده شد. سپس برای بررسی تاثیرات تاکسی اینترنتی بر استفاده افراد از خودروی شخصی در شرایط کرونا از مدل انتخاب گسسته لوجیت چندگانه با بهره گیری از روش تحلیل مولفه ی اصلی (PCA) برای کاهش بعد متغیرهای نگرشی استفاده شد. سپس اثرات حاشیه ای نیز با روش شبیه سازی محاسبه شد. نتایج نشان داد که در دوران کرونا افراد از خودروی شخصی نسبت به تاکسی های اینترنتی بیشتر استفاده می کنند. در ضمن افرادی که تحصیلات دکترا دارند نسبت به سایرین در دوران کرونا از تاکسی اینترنتی نسبت به خودروی شخصی بیشتر استفاده می کنند. ضمن نتایج اثرات حاشیه ای نشان داد که با تغییر شهر محل سکونت از شهر کوچک بیرجند به کلان شهر تهران تمایل به تاکسی اینترنتی افزایش و تمایل به خودروی شخصی کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: تاکسی اینترنتی، وابستگی به خودروی شخصی، کرونا
  • علیرضا ناصری*، رامین وفایی پورسرخابی، علیرضا معتمدنیا صفحات 25-38

    زلزله از شناخته شده ترین حوادث طبیعی است که اغلب، خساراتی وسیع و فاجعه آمیز به بار می آورد. ارزیابی شرایط پس از بحران، معمولا نشان می دهد که عملکرد نامناسب حین برنامه ریزی و مسیریابی در فرآیند تخلیه، منجر به بروز ناهماهنگی و اتلاف زمان و ظرفیت شبکه می گردد. بر این اساس هدف این پژوهش، ارایه ی روشی ابتکاری برای تعیین مسیرهای تخلیه ی شبکه در کوتاه ترین زمان و به صورت یکپارچه است؛ که منجر به پیشنهاد یک الگوریتم بر مبنای تحلیل شبکه و تعریف کمان ها و گره های امن و متاثر از بحران می گردد. مدل پیشنهادی بهینه سازی جریان در این پژوهش، با استفاده از MCNFP، در پی یافتن کوتاه ترین مسیر تخلیه از هر گره به منطقه امن و ارسال بیشینه ی جریان ممکن از طریق این مسیر است. برای آزمایش کارایی مدل، 12 شبکه ی کوچک با ترکیب مختلفی از تعداد گره ها و خودروها و 10 شبکه ی متوسط با تعداد گره های مختلف و تقاضای مشابه موردبررسی قرارگرفته و زمان اجرای هر یک از الگوریتم های MCNFP و مدل پیشنهادی این تحقیق، مقایسه شده است. نتایج عملکرد هر یک از روش ها نشان داد که زمان تخلیه با افزایش تعداد گره ها و پیچیدگی مسیریابی افزایش می یابد. همچنین در شبکه های کوچک، رشد تعداد وسایل نقلیه باعث افزایش زمان تخلیه می گردد که حایز اهمیت است. درنهایت، نتایج تمام تحلیل ها حاکی از سرعت بسیار بالای الگوریتم ابتکاری نسبت به MCNFP در تخلیه ی شبکه است.

    کلیدواژگان: شبکه حمل ونقل، تخلیه اضطراری، مدیریت بحران، زمین لرزه، بهینه سازی
  • آرش رساءایزدی*، هدی بزرگوار، حمید برادران، زینب نورالله زاده صفحات 39-51

    امروزه تراکم ترافیک در کلان شهرها یکی از مهم ترین معضلاتی است که زندگی روزمره را تحت تاثیر قرار می دهد. عدم تعادل میان عرضه و تقاضای حمل و نقل عامل به وجود آمدن تراکم ترافیک است. یکی از راه های ایجاد این تعادل مدیریت تقاضا است که هزینه و محدودیت های کمتری نسبت به افزایش عرضه حمل و نقل دارد. یکی از سیاست ها به منظور مدیریت تقاضا و کاهش تراکم ترافیک معابر شهر تهران در ساعات اوج، اجرای طرح شناوری ساعت کاری است که در مهرماه سال 1401 اجرا شد. در این مطالعه با استفاده از طول صف معابر شهر تهران به بررسی تاثیر پیاده سازی این طرح بر وضعیت ترافیک معابر شهر تهران پرداخته شده است. داده های مربوط به هفته سوم مهرماه سال 1398 قبل از همه گیری کرونا و هفته سوم مهرماه سال 1401 انتخاب و از مدل رگرسیون خطی برای مدل سازی استفاده شده است. بررسی ها نشان می دهند با توجه به حضوری شدن مدارس و دانشگاه ها بعد از آموزش غیرحضوری، تغییر رفتار کاربران و افزایش سهم حمل و نقل شخصی در شهر تهران در دوران همه گیری کویید 19، با اجرای طرح شناوری ساعات کاری طول صف معابر سطح شهر به جز محدوده طرح ترافیک به مراتب مناسب تر از پیش بینی مدیریت شهری بوده است.

    کلیدواژگان: شناوری ساعت کار، طول صف معابر، مدیریت تقاضا، رگرسیون خطی
  • پگاه رهنما، امیرعباس رصافی*، محسن مکارمی شریفی صفحات 53-63

    یکی از مهم ترین معضلات شهرنشینی ناشی از انواع جابجایی درون شهری است. آلودگی هوا، ترافیک، آلودگی صوتی و ناراحتی های روحی و جسمی از پیامدهای ناگوار در این حوزه اند. در این پژوهش عوامل موثر بر تصمیم گیری شهروندان شهر قزوین در انتخاب شیوه های حمل و نقل پایدار موردمطالعه قرار گرفته است. سپس با استفاده از روش آزمایش انتخاب گسسته تصمیم گیری افراد در انتخاب یکی از شیوه های حمل و نقل پایدار از طریق پرسشنامه عوامل تاثیرگذار بر سفرهای شهروندان با شیوه های حمل و نقل پایدار مورد پرسشگری قرار گرفته است. ایمنی مهم ترین عامل برای شهروندان شناخته شد. ابتدا نتایج مدل ازنظر معنادار بودن و سپس تاثیرات نهایی هر یک از شیوه ها در سناریوهای ذکرشده، موردبررسی قرار گرفت و نتایج حاکی از آن است که 47 درصد افراد تمایل به انتخاب خودروی اشتراکی، 24 درصد تمایل به انتخاب اتوبوس، 19 درصد تمایل به انتخاب دوچرخه و 10 درصد تمایل به انتخاب شیوه ی پیاده روی دارند. همچنین تمایل به پرداخت نیز برای بهبود هر یک از عوامل در این پژوهش موردمحاسبه قرار گرفته است و می توان این استدلال را داشت که پارکینگ و ایمنی به ترتیب با اعداد 065/0 و 06/0 برای افراد نسبت به هزینه و زمان سفر از اهمیت بیشتری برخوردار است.

    کلیدواژگان: آزمایش انتخاب گسسته، توسعه پایدار، دوچرخه، حمل ونقل همگانی، خودروهای اشتراکی
  • لاله صابرنژاد*، سید ابراهیم عبدالمنافی، بهنام خیری، سید مجتبی شفیعی صفحات 65-77

    گسترش شهرها، افزایش جمعیت آن ها و افزایش مالکیت وسیله نقلیه شخصی موجب تراکم ترافیکی، آلودگی های زیست محیطی، تصادفات، مصرف سوخت های فسیلی و... شده است. به کارگیری سیاست های مدیریت تقاضای حمل ونقل یکی از راه حل های برون رفت از این مشکلات است. هدف این مقاله بررسی و اثر سنجی چند سیاست در زمینه مدیریت تقاضای سفر، یعنی سیاست های هم پیمایی و ایجاد خطوط پر سرنشین در شهر تهران است. در این راستا سرویس شاتل تندرو در قالب احداث 17 خط شاتل (مبدا- مقصدی) پیشنهاد شده است. در ابتدا مبادی و مقاصد پر تقاضای اصلی و سپس مسیرها برای اجرای سرویس شاتل تندرو شناسایی شده است. سپس دو گزینه اجرای سامانه و گزینه وضع موجود برای بررسی و تحلیل اثرات ساخت و توسعه سامانه، در مدل کلان نگر شهر تهران شبیه سازی و اجرا شده است. برای مقایسه تغییرات ایجادشده در شبکه معابر شهر تهران شاخص هایی معرفی، اندازه گیری و درنهایت با یکدیگر مقایسه شده اند. نتایج مطالعه نشان می دهد که هزینه کل سیستم حمل ونقل با اجرای سرویس شاتل تندرو به میزان 2/2 درصد کاهش می یابد. تعداد سفرهای مبدا- مقصد وسایل نقلیه شخصی به میزان 1/1 درصد کاهش می یابد. تعداد سفرهای مبدا- مقصد با سیستم حمل ونقل همگانی و نیمه همگانی 4/3 درصد افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: هم پیمایی، سرویس شاتل تندرو، مدیریت تقاضای سفر و خطوط پر سرنشین
  • علیرضا ماهپور*، محمدامین ابراهیم زاده، فاطمه اکبری، عبدالرضا ابراهیمی صفحات 79-93

    در سال های اخیر بر روی پذیرش اتومبیل های خودران و اثرات زیست محیطی این فن آوری تحقیقات انجام شده است، اما بر روی موضوع تاثیر عرضه اتومبیل های خودران بر سهم وسایل نقلیه شهری در سفرهای روزانه (از طریق کاهش زمان جستجو پارک و کاهش سهم وسایل نقلیه در سفرهای روزانه) تحقیقاتی کمی صورت گرفته است. در این پژوهش تاثیر سیستم اتومبیل خودران بر جستجو زمان پارک و اثر آن بر سهم وسایل نقلیه شهری پرداخته می شود و با تعریف سناریوهای عملیاتی با استفاده از یک مدل سیستم دینامیکی میزان تاثیر برآورد می شود. مدل سیستم دینامیکی ارایه و با استفاده از آن وضعیت سناریوهای تعریف شده برای سال های هدف برآورد گردید. در این پژوهش پس از ایجاد نمودار جریان و شبیه سازی سیستم با استفاده از دو روش، اعتبار مدل مورد آزمون قرار گرفت. از مدل جهت تحلیل سناریوها و تخمین میزان تغییرات شاخص های مهم استفاده گردید. بر اساس نتایج حاصل از مدل ، تغییرات سهم اتومبیل های خودران در سفرهای روزانه نشان می دهد که استراتژی های اجرایی متفاوت عرضه اتومبیل های خودران و اولویت های افراد برای سفر، منجر به تغییر الگوی سفر (توزیع فضایی متفاوتی از تقاضای پارکینگ و سهم وسایل نقلیه شهری در سفرهای روزانه) می شود.

    کلیدواژگان: اتومبیل خودران، زمان جستجوی پارک، مدل پویا، سهم وسایل نقلیه، تهران
|
  • Mohammad Nayeri, Abbas Babazadeh*, Mehrdad Gholami Shahbandi Pages 1-10

    Development of urban road network is one of the common options to overcome the growth of transportation demand in congested urban networks. The problem of choosing the best combination of projects according to the budget limit is called the Road Network Design Problem (RNDP). In the classical solution of this problem, the travel time index is generally considered as the objective function, while other indices, including topological indices, are also effective in the quality of network service. In this article, the impact of the topological centrality index along with the travel time index on the network design is investigated, and the network design problem is solved by considering the betweenness centrality and closeness centrality indices at different budget levels for the Sioux Falls experimental network. Also, in this article, the betweenness centrality index is evaluated in the conditions of user equilibrium. The results show that minimizing the travel time index does not necessarily improve the centrality index. Therefore, considering the centrality index is effective in answering the problem of network design.

    Keywords: Network Design Problem, Travel Time, Topological Indicators, Betweenness Centrality, Closeness Centrality
  • Seyyed Reza Esmaeilzadeh, AmirReza Mamdoohi* Pages 11-23

    Nowadays, Internet taxis has become an important mode for people's daily activities and it can even be considered as a separate mode of transportation. In this research, the impact of internet taxi and personal car under Covid-19 is discussed. This study is done by designing the data collection process through questionnaire. This questionnaire was designed in the form of four parts and after collecting the questionnaires which was done online, 598 data were used for modeling out of 681 data after data validation and refinement. To investigate the effects of internet taxi on people's use of private cars under Covid-19, the multinomial logit discrete choice model (MNL) was used by the principal component analysis (PCA) method to reduce the dimension of attitudinal variables. Then the marginal effects were also calculated by simulation method. The results showed that under Covid-19, people use private cars more than internet taxis. In addition, people who have a PHD education degree use Internet taxi more than others under Covid-19 than private cars. In addition, the results of marginal effects showed that with the change of the city of residence from the small town of Birjand to the metropolis of Tehran, the tendency to use an internet taxi increases and the tendency to use a private car decreases.

    Keywords: Internet taxi, Ride sourcing, Ride hailing, Car dependency, Covid-19
  • Alireza Naseri*, Ramin Vafaei Poursorkhabi, Alireza Motamednia Pages 25-38

    Earthquake is a common natural disaster that often brings about wide-ranging catastrophic consequences. The post-crisis assessment of conditions generally indicates poor performance in evacuation routing and planning, leading to incoordination and waste of time and network capacity. Therefore, this study presented a heuristic, integrated solution to determine evacuation routes in the shortest time possible using an algorithm based on network analysis and the definition of safe nodes and arcs based on crisis conditions. The proposed flow optimization model employs MCNFP to find the shortest evacuation routes from each node to the safe zone and guide the maximum possible flow through this route. The model's efficiency was tested using 12 small networks with different combinations of nodes and vehicles and 10 medium networks with different numbers of nodes and similar demands. Then, the running times of each MCNFP algorithm and the proposed model (P-M) were compared. The results showed that the evacuation time increased by increasing the number of nodes and the routing complexity. In addition, increasing the number of vehicles in small networks increased the evacuation time. Finally, the research results confirmed the higher speed of the heuristic algorithm than MCNFP in network evacuation.

    Keywords: Transportation network, Emergency evacuation, Crisis management, Earthquake, Optimization
  • Arash Rasaizadi*, Hoda Bozorgvar, Hamid Baradaran, Zeinab Nourallahzadeh Pages 39-51

    Nowadays, traffic congestion is a major problem in metropolises that affect daily life. Imbalance between supply and demand causes conjestion. Demand management is used to balance demand and supply, since has more reasonable cost and less restrictions in comparison with increasing transportation supply. One policy in order to manage the demand and reduce Tehran traffic conjestion is to implement flexible working hours since Mehr 1401. In this study, the effect of flexible working hours on traffic congestion has been investigated by using length of Tehran congested roads. The linear regression has been modeled based on the length of traffic congestion of the third week of Mehr 1398 before the Covid-19 epidemic in comparison with the third week of Mehr 1401. It was expected to face more road congestion due to the traditional education after the virtual education during Covid19 epidemic, user behavior changes, increase in usage of private cars. Nevertheless by implementing flexible working hours, Tehran traffic congestion has been far more suitable except the Limited traffic zone than the urban management's prediction.

    Keywords: Flexible working hours, Congestion, Demand management, Linear regression
  • Pegah Rahnama, AmirAbbas Rassafi*, Mohsen Makaremi Sharifi Pages 53-63

    One of the most important problems of urbanization is caused by the types of intra-city movement. Air pollution, traffic, sound pollution and mental and physical discomfort are some of the unfortunate consequences in this field. In this research, the factors influencing the decision-making of the citizens of Qazvin city in choosing a sustainable mode of transportation have been studied. Then, by using the discrete choice test method, people's decision to choose one of the sustainable transportation methods has been questioned through the questionnaire of the factors affecting citizens' trips with sustainable transportation methods. Safety was recognized as the most important factor for citizens. First, the results of the model in terms of their significance and then the final effects of each of the methods in the mentioned scenarios have been examined and the results indicate that 47% of people tend to choose a shared car, 24% tend to choose a bus, 19% tend to choose a bicycle and 10% tend to choose a walking method. Also, the willingness to pay has been calculated to improve each of the factors in this research, and it can be argued that parking and safety have a value of 0.065 and 0.06 respectively for people compared to the cost and travel time. It is more important.

    Keywords: Discrete Choice Experiment, Sustainable Development, Bike, Public Transport, Carsharing
  • Laleh Sabernejad*, Seyed Ebrahim Abdolmanafi, Behnam Kheiri, Seyed Mojtaba Shafiei Pages 65-77

    The expansion of cities, the increase in their population and the increase in the ownership of personal vehicles have caused traffic congestion, environmental pollution, accidents, consumption of fossil fuels, etc. Applying transport demand management policies is one of the solutions to overcome these problems. The purpose of this article is to investigate and evaluate the effectiveness of several policies in the field of travel demand management, that is, car-sharing policies and the creation of HOV lanes in the city of Tehran. In this regard, rapid shuttle service has been proposed in the form of building 17 shuttle lines (origin-destination). First, the main high-demand origins and destinations and then the routes for running the rapid shuttle service, have been identified. Then, two scenarios, current statue and proposed scenario of constructing the shuttle service have been simulated and implemented in the macro model of Tehran to investigate and analyze the effects of the system construction. In order to compare the changes made in the road network of Tehran, indicators have been introduced, measured and finally compared with each other. The results of the study show that the total cost of the transportation system is reduced by 2.2% with the implementation of rapid shuttle service. The number of origin-destination trips of cars will decrease by 1.1%. The number of origin-destination trips with public and semi-public transportation system increases by 3.4 percent.

    Keywords: Car-sharing, Rapid shuttle service Transportation demand management, High-OccupancyVehicle lane
  • Alireza Mahpour*, MohammadAmin Ebrahimzadeh, Fatemeh Askari, Abdolreza Ebrahimi Pages 79-93

    In recent years, research has been conducted on the adoption of autonomous vehicles and the environmental effects of this technology, but on the issue of the effect of utilizing autonomous vehicles on the share of urban vehicles in daily trips (through reducing parking space search time and share of urban vehicles in daily trips) little research has been done. In this research, the effect of autonomous vehicles system on parking space search time and the share of urban vehicles is discussed, and the effect is estimated by defining practical scenarios using a dynamic system model. In this research, after developing a flow diagram and simulating the system using two methods, model validity was evaluated. The model was used to analyze scenarios and estimate variations in important indicators. Based on the model results, the changes in the share of autonomous vehicles in daily trips show that different implementation strategies in utilizing autonomous vehicles and individuals’ preferences lead to change in the travel pattern.

    Keywords: autonomous vehicles, parking search time, dynamic model, share of vehicles, Tehran