فهرست مطالب

پژوهشنامه اقتصاد انرژی ایران
پیاپی 42 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/04
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سحر دشتبان فاروجی، حسن درگاهی* صفحات 11-45
    مطالعه جایگاه ایران در شبکه تجارت بین المللی گاز طبیعی نشان می دهد که به رغم آنکه ایران دومین کشور دارنده منابع گاز طبیعی جهان است و موقعیت ویژه ای نیز در ترانزیت گاز طبیعی داراست ولی بازیگر مهمی در شبکه تجارت بین المللی گاز طبیعی به شمار نمی آید. یکی از مسایل مهم برای گسترش تجارت بین المللی گاز، بررسی امکان صادرات گاز طبیعی ایران در آینده پیش رو است. مطالعه حاضر تلاش دارد تا با برآورد و شبیه سازی یک الگوی اقتصادسنجی شامل متغیرهای اقتصاد کلان و انرژی، چشم انداز تقاضای داخلی و تراز گاز طبیعی در شرایط مختلف اقتصاد کلان ایران را تحلیل و توان صادرات گاز طبیعی را امکان سنجی کند. نتایج شبیه سازی نشان می دهد اولا در تداوم سیاست های موجود، روند نامطلوب بهره وری کل عوامل تولید در سطح اقتصاد کلان و ناکارایی اقتصادی در مصرف انرژی ادامه خواهد داشت. ثانیا، اصلاحات اقتصادی در جهت افزایش رشد اقتصادی، بدون توجه به اصلاحات بخش انرژی، منجر به منفی شدن تراز گاز طبیعی خواهد شد. ثالثا، برای کاهش شدت انرژی فقط نمی توان به اصلاح قیمتی تاکید داشت بلکه باید عوامل غیرقیمتی همچون بهبود فناوری به منظور افزایش کارایی انرژی مورد توجه قرار گیرد. بنابراین، سیاست های اصلاحی در شرایط اقتصاد کلان و بخش انرژی کشور، به منظور صرفه جویی در مصرف گاز طبیعی، از طریق ترکیب سیاست های قیمتی و غیرقیمتی، به منظور امکان صادرات گاز طبیعی و ورود کشور به تجارت بین المللی گاز در افق پیش رو ضروری است. به علاوه انجام سرمایه گذاری های لازم برای استفاده از عرضه بالقوه گاز طبیعی دارای اهمیت است.
    کلیدواژگان: صادرات گاز طبیعی، عرضه و تقاضای گاز طبیعی، کارایی انرژی، اقتصاد ایران
  • ندا رضایی، رخشاد حجازی*، حسین یوسفی صفحات 47-74
    رشد سریع اقتصادی در کشورهای در حال توسعه و رشد مداوم در کشورهای صنعتی، باعث افزایش تقاضای انرژی گشته است. وجود یک روش و الگوی جامع که بتواند قیمت واقعی انرژی را همراه با جزییات آن محاسبه و تحلیل نماید، از مهمترین ابزارهای تحلیلی در اقتصاد انرژی است که به ویژه در صنعت برق یکی از مهمترین نیازها می باشد. در این مقاله روشی برای محاسبه هزینه هم تراز شده برق ارایه شده است. در صورت محاسبه قیمت واقعی تولید برق شاهد رونق انرژی های تجدیدپذیر خواهیم بود زیرا قیمت تمام شده برق، در حال حاضر متفاوت از زمانی است که هزینه آب مجازی و سایر هزینه های محیط زیستی تولید برق در نظر گرفته شود. در این مقاله فناوری های متداول در بخش تولید، شامل نیروگاه های بخاری، گازی، سیکل ترکیبی، بادی و فتوولتاییک از منظر اقتصادی مورد بررسی قرار گرفته و نتایج محاسبه قیمت تمام شده آنها ارایه شده است. درخصوص آب مجازی که بخشی از هزینه هم تراز شده برق در نظر گرفته می شود نتایج نشان می دهند که به طور متوسط مصرف آب در نیروگاه های حرارتی برابر با 2 میلیون متر مکعب و در نیروگاه فتوولتاییک و بادی 3 هزار مترمکعب در سال می باشد. همچنین بیشترین مصرف آب در انواع نیروگاه ها به ترتیب: بخاری، سیکل ترکیبی، گازی، فتوولتادیک و بادی است. بیشترین هزینه مربوط به تولید برق با استفاده از نیروگاه های گازی و کمترین هزینه مربوط به تولید برق از طریق نیروگاه بادی می باشد. یارانه سوخت سبب غیر واقعی شدن قیمت سوخت گاز و نفت نیروگاهی در ایران شده است که تولید برق در نیروگاه های حرارتی مقرون به صرفه کرده و رشد انرژی های تجدیدپذیر را کند و تولید برق از انرژی های تجدیدپذیر نظیر نیروگاه های بادی و فتوولتاییک را غیر اقتصادی کرده است.
    کلیدواژگان: انرژی الکتریکی، نیروگاه تجدیدپذیر، نیروگاه فسیلی، هزینه های محیط زیستی، هزینه هم تراز شده
  • علی اصغر سالم*، معصومه عزیزخانی صفحات 75-101

    مقوله نابرابری مصرف انرژی در ایران علی رغم اهمیت بالایی که دارد پدیده ای مغفول است که عمق و وسعت آن مورد مطالعه و بررسی قرار نگرفته است. ضرورت برقراری عدالت اجتماعی، داشتن یک جامعه مترقی و کاهش عوارض ناشی از نابرابری مصرف انرژی در فرآیند رشد و توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در کشور، ایجاب می نماید تا علل این پدیده مورد بررسی قرار گیرد. هدف این مطالعه شناسایی و ارزیابی عواملی است که در نابرابری مصرف انرژی نقش دارند. لذا به این منظور، در این مطالعه با استفاده از روش داده های ترکیبی برای 31 استان ایران طی سال های 1398-1388 به بررسی تاثیر متغیرهای اقتصادی - اجتماعی بر نابرابری مصرف انرژی پرداخته شده است. یافته های این پژوهش حکایت از تاثیر معنادار و معکوس سه عامل جمعیت، قیمت انرژی و تولید ناخالص داخلی بر نابرابری مصرف انرژی دارد. همچنین متغیرهایی چون مخارج جاری دولت و آموزش بر نابرابری مصرف انرژی اثری معنادار و مثبت داشته و در نهایت شهرنشینی و مخارج عمرانی دولت بر نابرابری مصرف انرژی معنادار نیست.

    کلیدواژگان: نابرابری مصرف انرژی، نابرابری درآمد، عوامل اقتصادی-اجتماعی، ضریب جینی
  • صادق صالحی، لقمان امامقلی*، بهنام لطفی خاچکی صفحات 103-126
    نگرش های بوم شناختی ازجمله عوامل تاثیرگذار بر تعامل انسان و محیط زیست است که نقشی کلیدی در تغییر رفتارهای افراد نسبت به ابعاد محیط زیستی زندگی شان دارد. با توجه به افزایش مصرف انرژی در ایران، نیاز فزاینده به انرژی، محدودیت ذخایر و پایان پذیر بودن منابع انرژی و مشکلات محیط زیستی ناشی از آن، مطالعه تاثیر نگرش های بوم شناختی در تحقق رفتار مصرف بهینه انرژی از اهمیت زیادی برخوردار است. بنابراین، سوال اصلی مقاله این است که نگرش های بوم شناختی چه تاثیری در تحقق رفتار مصرف بهینه انرژی دارد؟ برای انجام این کار، در مقاله حاضر پارادایم نگرش بوم شناختی دانلپ و کاتون و ون لیر مبنا قرار گرفته است. داده های تحقیق با استفاده از پرسشنامه و با نمونه آماری شامل 440 نفر از ساکنین شهر سنندج گردآوردی شده است. اعتبار پرسشنامه آن با استفاده از تکنیک تحلیل عاملی و با محاسبه KMO تایید شده است. همچنین، پایایی آن هم با محاسبه آلفای کرونباخ بررسی شده است. نتایج به دست آمده فرضیه اصلی تحقیق را تایید می کند، بدین معنی که بین نگرش های بوم شناختی و رفتار مصرف انرژی همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد (42/0 = r). به عبارت دیگر، در تحقق رفتار بهینه مصرف انرژی، نگرش های بوم شناختی یک متغیر مهم و اثرگذار است. تحلیل داده ها حاکی از آن است که نگرش بوم شناختی در شهر سنندج از مقبولیت زیادی برخوردار است. چنین مقبولیتی نشان می دهد که الگوی اجتماعی فرهنگی غالب شهروندان شهر سنندج زیست محور بوده و پارادایم معافیت بشر اینکه انسان از قوانین حاکم بر سایر موجودات مبراست چنان نافذ و فراگیر نیست.
    کلیدواژگان: نگرش بوم شناختی، رفتار مصرف بهینه انرژی، پارادایم معافیت بشر، محیط زیست
  • رضا معبودی*، یونس نادمی، زینب دره نظری صفحات 127-159
    بررسی رابطه بین درآمدهای نفتی و مالی سازی در کشورهای دارای منابع طبیعی فراوان از اهمیت ویژه ای برخوردار است. با توجه به وابستگی اقتصاد ایران به رانت نفت، در این پژوهش تاثیر درآمدهای نفتی بر مالی سازی بررسی می گردد. برای تجزیه و تحلیل روابط بین متغیرها از رویکرد سیستم معادلات همزمان و داده های دوره زمانی 1397-1358 استفاده شد. یافته های پژوهش نشان می دهند درآمدهای نفتی تاثیر مثبت و معناداری بر مالی سازی دارند. همچنین رشد اقتصادی، سرمایه انسانی و کیفیت نهادی تاثیر منفی و معناداری بر مالی سازی دارند. اما سرمایه فیزیکی و تورم دارای تاثیر مثبت و معناداری بر مالی سازی هستند. بنابراین درآمدهای نفتی همراه با کیفیت پایین نهادها، تحریم های گسترده و نوسانات قیمت نفت به افزایش رانت و فساد، تضعیف حقوق مالکیت، بی اعتمادی نسبت به سیاست های دولت و افزایش انگیزه سفته بازی منجر می شوند. افزایش انگیزه سفته بازی به انحراف سرمایه از بخش حقیقی به بخش مالی می انجامد و در نهایت، انتقال سرمایه به بخش مالی نیز افزایش مالی سازی را در پی دارد.
    کلیدواژگان: نفرین منابع، مالی سازی، حداقل مربعات سه مرحله ای، ایران
  • پریسا مهاجری*، رضا طالبلو، فاطمه خان احمدی صفحات 161-190
    سرمایه گذاری بنگاه ها ازجمله تصمیمات مهم مالی در اقتصاد است که ضمن اثرگذاری بر ارزش شرکت ها و ثروت سهامداران، رفاه را افزایش می دهد. به رغم غفلت از اثرات نااطمینانی در نظریه های سنتی سرمایه گذاری، نظریه های جدید، سازوکارهای مختلفی را برای تاثیر نااطمینانی بر مخارج سرمایه گذاری معرفی نموده اند. هدف اصلی مقاله حاضر، بررسی عوامل موثر بر مخارج سرمایه گذاری 131 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره 1399-1387 با تمرکز بر نااطمینانی قیمت نفت خام است. بدین منظور در گام اول، مدل تلاطم تصادفی (SV) در چارچوب رویکرد فضا - حالت غیرخطی، مبنای برآورد نااطمینانی قیمت روزانه نفت قرار می گیرد و در گام دوم، طبق نتایج آزمون درون زایی هاسمن، از روش متغیرهای ابزاری برای برآورد ضرایب متغیرهای اثرگذار بر سرمایه گذاری استفاده می شود. یافته ها حاکی از آن است که اولا تلاطم قیمت روزانه نفت خام اثر معناداری بر سرمایه گذاری ندارد. ثانیا اندازه بنگاه، سودآوری، تورم و Q توبین، سرمایه گذاری را به طور مثبت و معنی دار تحت تاثیر قرار می دهند. ثالثا اهرم مالی که انعکاسی از تصمیمات ساختار سرمایه بنگاه است، اثر منفی و معنی داری بر سرمایه گذاری شرکت ها دارد بدین معنا که تمرکز بیشتر روی تامین مالی از طریق بدهی منجر به سرمایه گذاری کمتر در شرکت ها می شود.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری شرکت، اهرم مالی، روش هاسمن-تیلور، روش تلاطم تصادفی
|
  • Sahar Dashtban Farooji, Hassan Dargahi * Pages 11-45
    The study of Iran's position in the international trade network of natural gas shows that although Iran is the second country with natural gas resources in the world and has a special position in the transit of natural gas, it is not an important player in the international trade network of natural gas. One of the most important issues for the development of international gas trade is to examine the possibility of exporting Iran's natural gas in the near future. The present study tries to estimate and simulate an econometric model including macroeconomic and energy variables, analyze the outlook of domestic demand and balance of natural gas in different conditions of Iran's macroeconomics, and assess the feasibility of exporting natural gas. The simulation of different scenarios for the period 2022-2032 shows three findings. Firstly, continuing the current policies result in the undesirable trend of the TFP at the macroeconomic level and economic inefficiency in the energy sector. Secondly, macroeconomic policy reforms in order to raise economic growth result in a negative natural gas balance. Thirdly, for the reduction of energy intensity, the energy price reform is not a sufficient policy, and emphasizing the non-price factors towards technical progress in order to rise energy efficiency is important. In addition, making an investment decision for infrastructure development of potential natural gas supply is important as a necessary condition.
    Keywords: Natural Gas Exports, Natural Gas Supply, Demand, Energy Efficiency, Iran’s Economy
  • Neda Rezaei, Rokhshad Hejazi *, Hossein Yousefi Pages 47-74
    The existence of a comprehensive model that enables the calculation of the real price of electricity production along with its environmental costs is one of the most important analytical tools in energy economics. It is now different from when virtual water costs and other environmental costs of power generation are taken into account. In this article, information from 56 power plants across the country was used. In this paper, an algorithm for calculating the Levelized Cost of Electricity (LCOE) is presented. Among these, common technologies in the production sector, including heating, gas, combined cycle, wind, and photovoltaic power plants, have been studied from an economic perspective and the results of calculating their cost price have been presented. The results show that the highest costs are related to electricity generation using gas technology (18.86 cents per kilowatt hour with subsidized fuel and 35.98 cents per kilowatt hour with exported fuel) and the lowest cost of generating electricity through a wind farm is 6.59 cents per kilowatt hour. In the calculations, the cost of fuel in the form of subsidies and exports and the cost of virtual water in the production process are also considered. One of the reasons for the slow growth of renewable energy development is that the fuel price of gas and oil for power plants in Iran was not realistic despite the fuel subsidy, so electricity production in thermal power plants is cost-effective and electricity production from renewable energies such as wind and photovoltaic power plants in a superficial view has no economic justification..
    Keywords: Electricity, Renewable Power Plant, Fossil Power Plant, environmental costs, levelized cost
  • AliAsghar Salem *, Masoumeh Azizkhani Pages 75-101

    Despite the importance of energy inequality issues in Iran, the depth and extent of this issue have been neglected and have not been examined. The necessity of social justice, having an advanced society, and reducing the effects of energy inequality in the economic, social, and cultural growth and development in a country, cause this issue to be investigated. The goal of this study is to identify and evaluate the factors that play an important role in energy inequality. Hence, this study investigated the impact of economic-social parameters on energy inequality by using the combined data method for 31 countries during 2009-2020. This research results show that three factors of population, energy price, and GDP have a negative and significant effect on the inequality of energy consumption. Also, variables such as government current expenditures and education have a significant and positive effect on energy consumption inequality. On the other hand, urbanism and development expenditures of the government have no noticeable relation with energy inequality

    Keywords: Inequality of energy consumption, income inequality, socioeconomic factors, Gini Coefficient
  • Sadegh Salhi, Lugman Emamgoli *, Behnam Lotfi Khachki Pages 103-126
    One of the effective factors influencing the interaction of individuals with the environment is ecological attitudes which have a key role in forming and changing environmental behaviors. Due to the increasing consumption of energy resources in Iran, the intensive need for energy, the limits of resources, and other environmental problems, it is really needed to study the impact of ecological attitudes on environmental behaviors, especially those in the field of optimal energy consumption. Therefore, the main question of the article is: what effects do ecological attitudes have on the realization of optimal energy consumption behavior? To do this, the present paper is based on the paradigm of the ecological attitudes of Dunlap, Catton, and Van Liere. Research data was collected using a questionnaire and a statistical sample of 440 residents of Sanandaj City by cluster sampling. Questionnaire validity was assessed using the factor analysis technique and KMO calculation and its reliability was assessed by calculating Cronbach's alpha. The main hypothesis is confirmed that there is a significant relationship between ecological attitudes and energy consumption behaviors. In other words, in forming and changing behaviors directed to the consumption of energy, ecological attitudes are very influential. The findings also show that ecological attitudes have great importance among the consumers in Sanandaj City. This importance implies that these consumers devote enough space to environmental behaviors in their socio-cultural lifestyles and are aware that life has an important part to do with the environment.
    Keywords: ecological attitudes, optimal energy consumption behaviors, Survey, environmen
  • Reza Maaboudi *, Younes Nademi, Zeynab Dare Nazari Pages 127-159
    Investigating the relationship between oil revenues and financialization in countries with abundant natural resources is particularly important. Considering the dependence of Iran's economy on oil rent, this paper examines the effect of oil revenues on financialization. The simultaneous equations system approach and time series data for 1979 through 2018 were used to analyze the relationship between variables. The research findings show that oil revenues positively and significantly affect financialization. Also, economic growth, human capital, and institutional quality have a negative and significant impact on financialization. But, physical capital and inflation impress positive and significant effects on financialization. Therefore, oil revenues along with the low quality of institutions, extensive sanctions, and oil price fluctuations conduct in an increase in rents and corruption, weakening of property rights, distrust of government policies, and an increase in speculative incentives. A rise in speculative incentives leads to the deviation of capital from the real to the financial sector; finally, the capital transfer to the financial sector also directs to an increase in financialization.
    Keywords: Resources Curse, Financialization, 3SLS, Iran
  • Parisa Mohajeri *, Reza Taleblou, Fatemeh Khanahmadi Pages 161-190
    Firm investment is one of the important financial decisions in the economy, which affects the value of companies and the wealth of shareholders, which can result in increasing welfare. Despite neglecting the effects of uncertainty in traditional investment theories, modern theories have introduced various mechanisms for the impact of uncertainty on investment expenditures. Using the daily data of oil prices and the data of 131 companies listed on the Tehran Stock Exchange market during the period of 2008-2020, the factors affecting the investment of the companies are identified by emphasizing the oil price uncertainty. For this purpose, in the first step, the stochastic volatility model in the framework of the space-state approach is the basis for estimating the oil price uncertainty, and in the next, according to the results of the Hausman endogeneity test, the instrumental variable method is used to estimate the coefficients of the variables affecting investment. The findings indicate that first, the volatility of oil prices has no significant effect on investment. Second, firm size, profitability, inflation, and Tobin’s Q affect investment positively and significantly. Third, the financial leverage, which is reflected in the capital structure polices, has a significant negative effect on investment, meaning that more focus on debt financing leads to less corporate investment expenditures.
    Keywords: Corporates Investment, Financial Leverage, Hausman-Taylor, Stochastic Volatility