فهرست مطالب
نشریه حسابداری مالی
پیاپی 53 (بهار 1401)
- تاریخ انتشار: 1402/03/09
- تعداد عناوین: 6
-
-
صفحات 1-23
خطر تحریف باعث می شود حسابرس نسبت به صورت های مالی حاوی تحریف با اهمیت، اظهار نظر حرفه ای نامناسب ارایه دهد. حسابرسان باید ضمن ارزیابی خطرات مربوط به تحریف، از معیارهای تردید حرفه ای پیروی کنند. تردید حرفه ای حسابرس، نگرشی تردید آمیز و انتقادی نسبت به شواهد حسابرسی است. آموزش و یادگیری بر قضاوت های حرفه ای حسابرسان و کیفیت کار حسابرسی که ماهیتی تجربی دارد، تاثیرگذار است. بر این اساس، یادگیری می تواند رابطه بین تردید حرفه ای و ارزیابی حسابرسان از خطر تحریف با اهمیت را تحت تاثیر قرار دهد. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر تردید حرفه ای بر ارزیابی حسابرسان از خطر تحریف با اهمیت با در نظر گرفتن اثر تعدیل گر یادگیری است. به منظور آزمون فرضیه های پژوهش از پرسش نامه مبتنی بر سناریو، برگرفته از پژوهش حسین و همکاران (2017) استفاده شد. قلمرو زمانی پژوهش سال 1399 است. جامعه آماری این پژوهش حسابرسان شاغل در حرفه حسابرسی بوده و با استفاده از فرمول کوکران تعداد نمونه 384 نفر تعیین و نمونه ها بصورت تصادفی انتخاب شدند. داده های جمع آوری شده با بکارگیری روش معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار پی ال اس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان می دهد تردید حرفه ای حسابرس بر ارزیابی خطر تحریف تاثیر مثبت دارد. تاثیر تعدیلی یادگیری سازمانی بر رابطه بین تردید حرفه ای و ارزیابی خطر تحریف مثبت و معنی دار است، اما اثر تعدیلی یادگیری فردی بر این رابطه مورد تایید قرار نگرفت. علاوه بر این، تاثیر فشار بودجه زمانی و تجربه بر رابطه بین بین تردید حرفه ای و ارزیابی خطر تحریف نیز بررسی شد که تاثیر آنها رد شد.
کلیدواژگان: ارزیابی خطر تحریف با اهمیت، تردید حرفه ای، یادگیری سازمانی، یادگیری فردی -
بررسی نوع رابطه اقلام تعهدی کل و اقلام تعهدی اختیاری با رشد فروش، رشد و کارکرد شرکت در دوره های فصلیصفحات 24-43
وجود رابطه خطی بین اقلام تعهدی و متغیرهای مستقل یکی از اصلی ترین مفروضات در مدل های مورد استفاده در آزمون های سنجش مدیریت سود مبتنی بر اقلام تعهدی از جمله مدل جونز (1991) و جونز تعدیل شده (1995) است که در پژوهش های پیشین مورد استفاده قرار گرفته و این امر موجب سو گیری در سنجش مدیریت سود و برآورد اقلام تعهدی اختیاری است. از طرفی عدم کنترل اثرات رشد و عملکرد شرکت بر اقلام تعهدی، موجب افزایش نرخ خطای نوع اول در آزمون های مدیریت سود می شود. در پژوهش کوتاری، لیون و ویسلی (2005) به واپایش اثر کارکرد شرکت بر اقلام تعهدی اختیاری پرداخته شد. در پژوهش حاضر، ضمن در نظر گرفتن این متغیر، رابطه غیر خطی بین اقلام تعهدی اختیاری و متغیرهای رشد فروش بلندمدت و رشد شرکت بر مبنای مدل جونز (1991) و مدل جونز تعدیل شده (1995) مورد بررسی و تبیین قرار می گیرد. جامعه آماری مورد بررسی پژوهش، عبارت از 60 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1390 الی 1398 است. جهت سنجش روابط از کل اقلام تعهدی و اقلام تعهدی اختیاری استفاده شده است. روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و اسناد کاوی صورت های مالی است. به منظور آزمون فرضیه ها از رگرسیون و ترسیم نمودار بهره برده شده است. یافته ها نشان می دهد که بین کل اقلام تعهدی و اقلام تعهدی اختیاری و رشد فروش بلند مدت، رشد و کارکرد شرکت رابطه غیرخطی و معناداری وجود دارد. چنین نتایجی حاکی از آن است که در نظر گرفتن رابطه غیرخطی بین اقلام تعهدی و متغیرهای مستقل موجب دستیابی به نتایج دقیق تر در مورد وجود یا عدم وجود مدیریت سود با استفاده از اقلام تعهدی می شود.
کلیدواژگان: اقلام تعهدی اختیاری، رابطه غیر خطی، رشد فروش بلندمدت، کارکرد شرکت، رشد شرکت -
صفحات 44-58
موضوع رفتار نامتقارن هزینه ها توجه زیادی را در ادبیات حسابداری مدیریت به خود جلب نموده است. اعتبار تجاری که تامین کنندگان مواد اولیه برای مشتریان خود در نظر می کیرند می تواند بر چسبندگی هزینه ها تاثیرگذار باشد چرا که تامین کنندگان به عنوان یک مکانیزم نظارتی بر تعدیل و اصلاح منابع مشتریان خود تاثیرگذار هستند. همچنین نقش نظارتی تامین کنندگان در شرایط قدرت بازار محصول و تمرکز مشتری متفاوت خواهد بود. در نتیجه هدف این پژوهش بررسی تاثیر اعتبار تجاری بر چسبندگی هزینه ها به توجه به نقش تعدیل گر قدرت بازار محصول و تمرکز مشتری است. جامعه آماری این پژوهش کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است که به منظور تعیین نمونه با استفاده از روش حذف سیستماتیک تعداد 102 شرکت در دوره زمانی 1392 تا 1399 انتخاب شده است. برای آزمون فرضیه های پژوهش از الگوی رگرسیون چند متغیره مبتنی بر داده های ترکیبی استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان داد که اعتبار تجاری منجر به کاهش چسبندگی هزینه ها می شود. همچنین یافته ها نشان داد زمانی که قدرت بازار محصول ضعیف است تاثیر اعتبار تجاری بر چسبندگی هزینه ها افزایش می یابد. علاوه بر این، تمرکز مشتری بر رابطه اعتبار تجاری و چسبندگی هزینه تاثیر معنی داری ندارد.
کلیدواژگان: اعتبار تجاری، چسبندگی هزینه، قدرت بازار محصول، تمرکز مشتری -
صفحات 59-82
با توجه به نقش مهمی که مالیات در درآمد و تامین بودجه کشور ایفا می کند، انجام یک حسابرسی مالیاتی موثر که بتواند مالیات مودیان را به درستی تشخیص دهد و رضایت پرداخت کنندگان را از جهت صحت درستی و اجرای صحیح قوانین جلب کند، اهمیت ویژه ای دارد. هدف از این پژوهش بررسی عوامل موثر بر اثربخشی حسابرسی مالیاتی در ایران می باشد. بر اساس مبانی نظری و تجربی، عوامل موثر بر اثربخشی حسابرسی مالیاتی به چهار دسته اصلی، سازمانی، ممیزان مالیاتی، مودیان مالیاتی و قانون گذاری تقسیم می شوند. جامعه آماری این پژوهش کلیه کارکنان سازمان امور مالیاتی در رده های مختلف این سازمان شامل: کارشناس مالیاتی، کارشناس ارشد مالیاتی ، رییس گروه مالیاتی و رییس امور مالیاتی (31 حوزه عملیاتی) می باشند، که همگی به نحوی در حسابرسی مالیاتی نقش دارند. برای تعیین حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شد، که بدین منظور پرسشنامه استاندارد، به صورت تصادفی بین پرسش شوندگان توزیع و از مناطق مختلف مالیاتی، 365 پرسشنامه دریافت گردید. جهت تحلیل مدل و آزمون فرضیه ها از نرم افزار آماری پی ال اس و آماره تی با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی و ضریب همبستگی استفاده گردید. نتایج آزمون نشان داد که قانون گذاری و عوامل سازمانی تاثیر معناداری بر اثربخشی حسابرسی مالیاتی دارند.
کلیدواژگان: تمکین مالیاتی، حسابرسی مالیاتی، حسابرسان مالیاتی، فرار و اجتناب مالیاتی، مالیات دهندگان -
صفحات 83-99
شفافیت گزارشگری مالی یکی از عوامل تاثیرگذار بر دیدگاه سرمایه گذاران نسبت به شرکت است. با توجه به این موضوع پژوهشگران بسیاری برای یافتن راه حل هایی به منظور افزایش و بهبود شفافیت گزارشگری مالی پژوهش هایی انجام داده اند. سازمان بورس و اوراق بهادار ایران نیز با هدف افزایش شفافیت، اقدام به تصویب دستورالعمل های کنترل های داخلی و رتبه بندی موسسات حسابرسی نموده است. در این پژوهش به منظور سنجش شفافیت از چهار معیار مالکان نهادی، قابلیت پیش بینی سود، نسبت بدهی و دستکاری سود استفاده شده است. در این مطالعه، هدف بررسی تاثیر دستورالعمل های فوق الذکر بر شفافیت گزارشگری مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار است. در راستای دستیابی به اهداف پژوهش، 159 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی 1386 تا 1400 انتخاب شده است. همچنین به منظور صحت سنجی فرضیه های پژوهش از الگوی رگرسیون خطی و شیوه داده های تابلویی با اثر ثابت استفاده شده است. یافته ها حاکی از آن است که اجرای دستورالعمل های کنترل های داخلی و رتبه بندی موسسات حسابرسی که بورس اوراق بهادار آن ها را با هدف توسعه بازار شفاف و کمک به سرمایه گذاران تصویب نموده است، موجب افزایش شفافیت گزارشگری مالی می شوند. نتایج این پژوهش نشان می دهد که سازمان بورس و اوراق بهادار با الزام شرکت ها به اجرای دستورالعمل کنترل های داخلی و تهیه چک لیست آن و نیز به کارگیری دستورالعمل رتبه بندی موسسات حسابرسی در استفاده از خدمات حسابرسی حسابرسان معتمد، موجب افزایش شفافیت گزارشگری مالی شرکت ها شده است.
کلیدواژگان: دستورالعمل رتبه بندی موسسات حسابرسی، دستورالعمل کنترل های داخلی، شفافیت گزارشگری مالی -
صفحات 100-116
بر اساس دیدگاه اثربخشی افشای اطلاعات، رقابت در بازار محصول، موجب افزایش تلاش مدیریت و بهبود نظارت شده و مدیران را به سمت عملکرد بهتر و افشاء مناسب در جهت منافع سهامداران سوق می دهد که این موضوع، منجر به افزایش خوانایی گزارش های مالی می شود. بر این اساس، هدف این پژوهش بررسی تاثیر رقابت در بازار محصول بر خوانایی گزارش های مالی است. برای آزمون فرضیه پژوهش از داده های مربوط به 150 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران (1050 شرکت – سال) با استفاده از غربال گری طی دوره زمانی 1393 تا 1399 استفاده گردید و تجزیه و تحلیل اطلاعات با بکارگیری رگرسیون چندگانه و استفاده از داده های تابلویی انجام گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که رقابت در بازار محصول تاثیر مثبت و معناداری بر خوانایی گزارش های مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار داشته است. این نتایج در راستای این دیدگاه است که شرکت ها در صنایع رقابتی، اطلاعات را انباشت نکرده و سطح افشای مطلوبی دارند و از مدیریت مبهم اجتناب می کنند. یافته ها نشان می دهد که رقابت در بازار محصول نقش مهمی در شکل گیری محیط اطلاعاتی شرکت ایفا می کند و موجب بهبود افشاء متنی گردیده و به اثربخشی تصمیمات ذینفعان یاری می رساند. شرکت ها باید اطلاعات قابل فهم را برای بازار ارایه کنند که منجر به کاهش فاصله شناختی بین ارایه کنندگان اطلاعات و کاربران آن شود.
کلیدواژگان: افشاء اطلاعات، رقابت در بازار محصول، خوانایی گزارشگری مالی، مدیریت مبهم
-
Pages 1-23
The aim of this research was to investigate the impact of professional skepticism on auditorschr('39') assessment of the risk of material misstatement by considering the moderating effect of learning..Direction test the research hypotheses, was used a scenario-based questionnaire by taking advantage the research of Hossein et al (2017). The time domain of the research is 2020. The statistical population of this research was auditors working in the auditing profession and using Cochranchr('39')s formula the number of samples was determined to be 384 and the samples were randomly selected. The collected data were analyzed using structural equation method and PLS software. The results show that the auditorchr('39')s professional skepticism has a positive effect on the risk of misstatement. The moderating effect of organizational learning on the relationship between professional skepticism and risk assessment of distortion is positive and significant, but the moderating effect of individual learning on this relationship was not confirmed. In addition, the impact of time budget pressure and experience on the relationship between professional skepticism and risk assessment of distortion was examined, and their effect was rejected. Since the behavioral characteristics of auditors and environmental conditions can affect the use of professional skepticism and assessment of the risk of distortion and the audit process in general, it is important to pay more attention to their behavioral dimensions in the audit work environment. And can reduce the error of misstatement risk assessment.
Keywords: Misstatement Risk Assessment, Professional Skepticism, Organizational learning, Individual learning -
Pages 24-43
commonly used Jones-type discretionary accrual models applied in quarterly settings sujested liniear Relationship between Total and discretionary Accruals and independent variables. In addition These models applied in quarterly settings do not adequately control for nondiscretionary accruals that naturally occur due to firm growth. We show that the relationship between quarterly accruals and sales growth (measured over a rolling four-quarter window) is non-linear. Failure to control for the effects of firm growth and performance on innate accruals leads to excessive Type I error rates in tests of earnings management.Growth and accruals are fundamentally related. Our analysis shows that quarterly discretionary accrual models with return on assets (ROA) matching that have been used in much of the prior earnings management literature are considerably related in a non-linear manner with seasonally adjusted measures of sales growth and firm growth. Moreover, we show that seasonally adjusted sales growth and MB are correlated with partitioning variables in past research that are deemed to give rise to earnings management. . Thus we test and show that there is non-linear relationship between sales growth ، firm growth and performance and total Accruals and nondiscretionary accruals.
Keywords: discretionary accruals, non-linear, Sale growth, Firm Performance, firm growth -
Pages 44-58
The issue of asymmetric cost behavior has attracted much attention in the management accounting literature. According to the economic theory of sticky costs, resource adjustment costs are one of the main reasons for this asymmetric behavior. Given that suppliers have an impact on the amount of resource adjustment, the purpose of this study is to investigate the effect of trade credit on cost stickiness with respect to the moderating role of product market power and customer concentration. The statistical the population of this study are all companies listed in Tehran Stock Market, in which 102 companies in the period 2014 to 2021 have been selected by systematic elimination method. For data analysis and hypothesis testing, multivariate regression model based on compound data is used. The results showed that trade credit leads to a reduction in cost stickiness. The findings also show that when the market power of the product is weak, the effect of trade credit on cost stickiness increases. In addition, customer concentration does not have a significant effect on the relationship between trade credit and cost stickiness.
Keywords: Trade Credit, Cost Stickiness, Product Market Power, Customer Concentration -
Pages 59-82
Considering the important role that tax plays in the country's income and budget. Conducting an effective tax audit that can correctly identify taxpayers' taxes and gain the satisfaction of payers in terms of correctness and correct implementation of laws is of particular importance. The purpose of this research is to investigate the factors affecting the effectiveness of tax audit in Iran. Based on theoretical and empirical bases, the factors affecting the effectiveness of tax audit are divided into four main categories, organizational, tax auditors, taxpayers and legislation. The statistical population of this research is all the employees of the tax affairs organization in different ranks of this organization, including: tax expert, senior tax expert, head of the tax department, head of tax affairs (31 operational areas), all of whom are somehow in Tax audits play a role. To determine the sample size, Cochran's formula was used, and for this purpose, a standard questionnaire was randomly distributed among the respondents and 365 questionnaires were received from different tax areas. In order to analyze the model and test the hypotheses, statistical software PLS and T-statistics were used using the structural equation modeling method with partial least squares approach and correlation coefficient. The results of the test showed that legislation and organizational factors have a significant effect on the effectiveness of tax audits.
Keywords: Tax compliance, Tax audit, Tax auditors, Tax evasion, avoidance, Taxpayers -
Pages 83-99
Transparency of financial reporting is a factor that influences on the viewpoint of investors about a company. According to the previous sentence, many researchers have done some investigations in order to find solutions for increasing and improving the transparency of the financial reporting transparency. In order to increase transparency, Stock Exchange Organization of Iran has legislated some instructions for the internal control environments and the ranking of auditing firms. In order to evaluate the transparency, four criteria including institutional owners, capability of forecasting the earning, debt ratio and the earning manipulation have been used in this research. The purpose of this study is evaluating the effects of the instructions that mentioned above on the transparency of the financial reporting of the companies which are listed in Tehran Stock Exchange.In order to achieve the research objectives, 159 companies which are listed in Tehran Stock Exchange in the period of 2008 to 2022 are chosen. Also, the linear regression pattern and the panel data method with fixed effects are used in this research in order to validate the hypotheses of the research.The findings showed that the process of executing the instructions of the internal control environments and the ranking of auditing firms, which has been legislated by Stock Exchange Organization of Iran in order to develop a transparent market and helping the investors, increases the transparency of financial reporting.The findings in this research shows that the obligation of companies to execute the instructions of the internal control environment and preparing its checklist and executing the instructions of the ranking of auditing firms for using the auditing services of trusted auditors which is obliged by Stock Exchange Organization of Iran, has increased the transparency of financial reporting.
Keywords: Internal Controls Guideline, Audit Firms Ranking Guideline, Transparency of Financial Reporting -
Pages 100-116
Based on the effectiveness of information disclosure, product market competition increases management efforts and improves oversight and leads managers to better performance and adequate disclosure in the interests of shareholders, which leads to increased Annual Report Readability. Accordingly, the purpose of this study is to investigate the effect of product market competition on Annual Report Readability.The data collected from the firms listed in Tehran Stock Exchange during the period 2015 to 2021 (1050 firms - year) were collected and the research hypotheses were tested using panel data and multiple regression.The results show that competition in the product market has a positive and significant effect on the readability of financial reporting of companies listed on the Tehran Stock Exchange. These results are in line with the view that companies in competitive industries do not accumulate information and have a good level of disclosure and avoid ambiguous management. The findings show that product market competition plays an important role in shaping the company's information environment and improves text disclosure and contributes to the effectiveness of stakeholder decisions. Companies need to provide comprehensible information to markets that will reduce the cognitive gap between information provider and users
Keywords: Information Disclosure, Product Market Competition, Readability of Financial Reporting, Management Obfuscation