فهرست مطالب

مطالعات میان فرهنگی - پیاپی 53 (زمستان 1401)

فصلنامه مطالعات میان فرهنگی
پیاپی 53 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • پانته آ علی پور کوهی، سعیده علی کائی*، سیده مریم مداح زاد صفحات 9-30
    یکی از مهم ترین نیازهای اجتماعی انسان، نیاز به عدالت در فضای شهری است. نظریه حق به شهر به عنوان یکی از اساسی ترین نظریات اجتماعی عدالت محور در سده بیستم است که محور پایه ای آن انسان و نیازهای اجتماعی اوست. لوفور، پایه گذار این نظریه، شهر را به عنوان یک ساختار اجتماعی می دانست و اعتقاد داشت که شهروندان نسبت به شهر دارای حق هستند. این نظریه در سال های اخیر تحقیقات بسیاری را در پی داشته است، اما نتایج آن ها از بررسی پایه های نظری و فلسفی فراتر نرفته و کمتر پژوهشی به ابعاد مکانی و کیفیات لازم جهت تحقق این مهم در فضای شهری پرداخته است. این پژوهش بر آن است تا با کاوش در ریشه های سیاسی، اجتماعی و فلسفی حق به شهر و مرور تجارب و چارچوب های قانونی تدوین شده در جهان و تحلیل میزان اثربخشی محورهای مطرح شده، به راهکارهایی برای تحقق حق به شهر نایل آید. پژوهش حاضر در حوزه تحقیقات کیفی بوده و با روش تحلیل محتوای جهت دار و با رویکرد اکتشافی، مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و اسنادی به استخراج مفاهیم، مبانی و مولفه های مرتبط با مفهوم حق به شهر پرداخته و سعی دارد با بررسی و تحلیل محتوایی متون، چارچوب مفهومی حق به شهر و مولفه های موثر بر تحقق آن را بیان کند. بر این اساس چارچوب مفهومی حق به شهر در قالب دو مولفه اصلی «حق مشارکت شهری» و «حق تخصیص فضا» مبتنی بر معیارهای حکمروایی شایسته شهری، همه شمولی و تنوع، دسترسی فضایی و کیفیات فضایی ارایه شده و تحقق پذیری آن در گرو ایجاد یک ساختار یادگیری متقابل در روند تعاملات نهادهای عمومی، خصوصی و مردم و فهم متقابل کنشگران از حدود انتظارات و ترجیحات یکدیگر معرفی شده است.
    کلیدواژگان: نظریه اجتماعی، عدالت، حق به شهر، لوفور، تولید فضا
  • طاها عشایری*، حسن مومنی، هانیه عادل، طاهره جهان پرور صفحات 31-60
    رفتار پرخطر در جوامع در حال گذار از حالت سنتی به مدرنیته (به دلیل شرایط خاص دوران گذار)، در بین گروه های اجتماعی افزایش می یابد و در روند توسعه جامعه به دلیل اثرگذاری آن بر عملکرد نیروی انسانی، چرایی گرایش به آن نیاز به بررسی دارد. بر این اساس، این پژوهش قصد دارد رفتار پرخطر را در بین نوجوانان و جوانان 15 تا 40 ساله ایرانی طی دهه های 1401-1390 موردبررسی قرار دهد.پژوهش حاضر از نوع روش فراتحلیل کمی، جامعه آماری آن 37 پژوهش که 28 سند به رعایت ملاک ورود(اعتبار و روایی، داشتن ضریب همبستگی، پیمایشی بودن و حجم نمونه) و خروج (نداشتن معیارهای علمی پژوهش) به روش نمونه گیری تعمدی از منابع علمی نورمگز، ایران داک، جهاد دانشگاهی، علم نت و ایران داک، انتخاب شدند.نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که بین متغیر مهارت های اجتماعی (0.292)، سرمایه اجتماعی (0.183)، حمایت اجتماعی (0.143)، بیگانگی اجتماعی (0.250)، تعلقات مذهبی (0.177)، سبک زندگی (0.206)، عزت نفس اجتماعی (0.147)، پیوند افتراقی (0.231) و فشار عمومی (0.133) با رفتار پرخطر رابطه معنی داری وجود دارد. درمجموع متغیرهای معنی دار در مدل توانسته اند 0.215 از واریانس متغیر رفتار پرخطر را تبیین و پیش بینی نمایند. متناسب با یافته های تحقیق، با ایجاد سازوکارهای کنترل اجتماعی (رسمی+ غیررسمی)، تقویت مولفه های سرمایه ای (اقتصادی+ اجتماعی و فرهنگی) و جامعه پذیری شخصیتی جامعه ایرانی از طریق نظام مدرسه، دانشگاه و رسانه های اجتماعی، می توان شدت گرایش به رفتار پرخطر را تعدیل کرد.
    کلیدواژگان: تعلقات مذهبی، رفتار پرخطر، سرمایه اجتماعی، فرا تحلیل
  • آناهید ساسان، رضا بهبهانی*، حسن ابراهیمی اصل صفحات 61-88
    آلودگی های زیست محیطی که ناشی از عوامل جوی و نیز عوامل انسانی ناشی از افزایش جمعیت کره زمین و درنتیجه توسعه بی رویه شهرها می باشد، باعث ایجاد مشکلات متعددی در سکونتگاه ها شده است. در این راستا تلاش ها و برنامه هایی در راستای پایداری محیط زیست و جهت کنترل منابع تولیدکننده آلودگی در مقیاس کلان انجام شده است که به دلیل مقیاس کلان آن ها با عملی شدن فاصله زیادی داشته اند. این پژوهش در پی کنترل آسیب آلودگی های محیطی به فضای ساختمان در مقیاس یک ساختمان به عنوان هدف اصلی بوده است. در این راستای حل این مشکل، پوسته های ساختمانی به عنوان راهکار انتخاب شده است و سه نوع مختلف با سه رویکرد مختلف پوسته های زیستی، پوسته های هوشمند متحرک و نماهای دوپوسته، مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است. پژوهش از نظر ماهیت کاربردی می باشد، برای تبیین چهارچوب نظری و جمع آوری داده ها و نیز انتخاب مولفه های تاثیرگذار، از مطالعه پیشینه موثر بر موضوع، همچنین روش میدانی بهره جسته است. برای به دست آوردن میزان ورود آلاینده ها به بنا در هرکدام از مدل ها، با استفاده از نرم افزارهای مرتبط از روش شبیه سازی استفاده شده است. تحلیل و ارزیابی داده ها از طریق روش شبیه سازی انجام شده است. از نتایج این پژوهش، ارایه مدلی جهت استفاده در شهر اهواز و در راستای کنترل آلودگی های محیطی بوده است. در انتها بعد از مشاهده تحلیل شاخص های مورد مطالعه در وضع موجود ساختمان، مدل های پیشنهادی نیز مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته و نتایج آن در قالب نمودار آمده است. در مقایسه وضع موجود با مدل اول، میزان آلاینده های محیطی، چه در خارج ساختمان و مجاورت جداره ساختمان و چه در داخل ساختمان، کاهش چشمگیری داشته است. این در حالی است که همین میزان کاهش آلاینده ها در مقایسه وضع موجود با مدل دوم، بیشتر شده است و تدابیر و مدل پیشنهادی، به طور کامل کارآ بوده است.
    کلیدواژگان: معماری پایدار، آلودگی محیطی، پوسته ساختمانی، شهر اهواز
  • ملاحت شعبانی مینااباد* صفحات 89-108
    هدف از این تحقیق بررسی کارکرد ضرب المثل های زبان تالشی (گویش میناآبادی استان اردبیل) در ابعاد زندگی مردمان روستای میناآباد بخش عنبران استان اردبیل است. ازآنجا که ضرب المثل های تالشی بر جنبه های مختلف از زندگی تالش زبانان تاثیر دارد و از سوی دیگر، تحقیقات اندکی در مورد کارکرد ضرب المثل تالشی میناآبادی صورت گرفته است، لذا ضروری است تا به بررسی کارکرد ضرب المثل های تالشی گویش میناآبادی استان اردبیل، در ابعاد زندگی مردمان روستای میناآباد به صورت روش گرندد تیوری (GT) پرداخته شود. برای رسیدن به این هدف با چندین متخصص در حوزه ضرب المثل ها، مصاحبه های ساختارمندی انجام شد و پایان نامه های بومی های حیطه مورد نظر بررسی و داده های تحقیق از طریق مصاحبه و مشاهده جمع آوری، کدگذاری و مقوله بندی شد. یافته های تحقیق نشان می دهد که ضرب المثل تالشی میناآبادی به عنوان وسیله ای برای مواردی همچون: 1- آموزش دانش زبانی؛2- آموزش عملکردی برای صحبت کردن؛ 3- القای ارزشمندی خرد و اخلاق؛ 4- کنترل رفتار برای انطباق با هنجارهای مورد توافق و 5- دارای کارکرد اخلاقی، فلسفی و انگیزشی بوده اند؛ لذا این مطالعه تایید می کند که ضرب المثل ها به دلیل داشتن دانش زبانی و ارزش های فرهنگی مثبت، رسانه آموزشی، اخلاقی و فلسفی و انگیزشی خوبی هستند، به طوری که باید توسط جوامع حامی آن ها حفظ و نگهداری شوند و به ویژه، نقش دولت در حمایت از حفظ این ضرب المثل ها بسیار مهم است.
    کلیدواژگان: ضرب المثل، تالش، ابعاد زندگی، گویش محلی، میناآباد
  • هادی ولی پور قره قیه* صفحات 109-136
    کلام در تیاتر، اساسی ترین بخش از بافتار نمایشی است، زیرا کلمه، اصلی ترین توانایی شخصیت نمایشی برای افاده های درونی و بیرونی است. راه اندازی هرگونه جریان سازنده درام، با شکل گیری قصه توسط کاراکترهای نمایشی انجام می گیرد؛ امری که تنها با ادای کلام از سوی همان شخصیت ها محقق می شود. حتی سایر عناصر افاده گر چون میمیک و یا فیزیک  که نوعی بیان دراماتیکی را پیش می برند  تابعی از ارتباطات کلامی شخصیت های نمایشی اند. یافته های این پژوهش توصیفی تحلیلی بر پایه اسناد کتابخانه ای نشان می دهد که زبان بومی در تیاتر بومی، نه تنها یکی از مهم ترین عناصر سازنده درام است، بلکه به واسطه زیربنای کلام محور تیاتر، مهم ترین عامل آن نیز محسوب می شود. از آنجا که غالبا مخاطب تیاتر بومی برای برقراری ارتباط و درک و تفسیر آن، نیاز به فهم کلام دارد، داشتن زبان بومی می تواند کمک شایانی به درک و تحلیل اثر نمایشی کند. تیاتر بومی حاوی پیامی است به شکل عیان یا رمزگون- البته در لفافه موضوع و با داستانی خاص- که از سوی گروه نوشتاری و اجرایی، به گیرنده پیام یعنی تماشاگر ارسال می شود. در این ارتباط، زبان به عنوان مهم ترین عنصر، نقشی کارکردی دارد. پژوهشگر معتقد است که مردم یک اقلیم می توانند به راحتی با آثار نمایشی به رنگ و بوم خویش که از شاخص زبان بومی بهره می برند، ارتباطی نزدیک برقرار کرده و علاوه بر حظ بصری و سمعی، از زوایای بازی های پیدا و پنهان کلامی اش نیز بهره مند گردند و روند گفتمان تیاتری را تکمیل تر کنند تا پیام به واسطه زبان بومی، به صورت کامل به مخاطب عرضه گردد.
    کلیدواژگان: زبان، کلام، تئاتر، تئاتر بومی، آیین نمایشی
  • محمدرضا فاضلی* صفحات 137-155

    امروزه در محیط کسب وکار بازار جهانی «هوش فرهنگی» اهرم مورد نیاز رهبران و مدیران تلقی می شود. سازمان ها و مدیرانی که ارزش راهبردی هوش فرهنگی را درک کنند، می توانند از تفاوت ها و تنوع فرهنگی در جهت ایجاد مزیت رقابتی و برتری استفاده کنند. هوش فرهنگی شیوه ای از اندیشیدن و عمل را به مدیران و کارکنان آموزش می دهد که آنان بتوانند در هر بستر فرهنگی، به گونه ای اثربخش تر عمل کنند. هوش فرهنگی به افراد اجازه می دهد که تشخیص دهند دیگران چگونه فکر می کنند و چگونه به الگوهای رفتاری پاسخ می دهند و درنتیجه موانع ارتباطی را کاهش و به افراد قدرت مدیریت تنوع فرهنگی می دهد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و به لحاظ ماهیت و روش، توصیفی و از نوع پیمایشی می باشد. جامعه آماری پژوهش را کلیه کارکنان شاغل در اداره کل آموزش و پرورش استان قم تشکیل داده اند که تعداد این کارکنان 256 نفر بوده و با توجه به محدود بودن جامعه آماری، جمع آوری داده ها به روش تمام شماری انجام گردید و کل جامعه آماری مورد مطالعه قرار گرفت. در جمع آوری داده های پژوهش نیز از دو روش کتابخانه ای و میدانی (ابزار پرسشنامه محقق ساخته که آزمون پایایی و روایی بر روی آن صورت پذیرفت) استفاده و در تجزیه و تحلیل داده ها نیز از آمار استنباطی (آزمون همبستگی) استفاده گردید. یافته ها نشان داد به طورکلی بین هوش فرهنگی و کیفیت زندگی کاری رابطه مثبت وجود دارد و با توجه به یافته ها پیشنهاد هایی در پایان برای اداره کل آموزش و پرورش استان قم ارایه شد.

    کلیدواژگان: هوش فرهنگی، فراشناختی، انگیزشی، کیفیت زندگی، زندگی کاری
|
  • Pante A Alipour Kohi, Saeede Alikaei *, Seyedeh Maryam Maddahzad Pages 9-30
    One of the most important human social needs is the need for justice in urban space The theory of the "Right to the City" is one of the most basic justice-oriented social theories in the 20th century, the basic axis of which is man and his social needs. Lefebvre, the founder of this theory, saw the city as a social structure and believed that citizens have rights to the city. This theory has been followed by many researchers in recent years. Still, their results have not gone beyond the investigation of theoretical and philosophical bases and fewer researchers have addressed the spatial dimensions and qualities necessary to realize this importance in the urban space. This research aims to reach solutions for the realization of the right to the city by exploring the political, social, and philosophical roots, reviewing the experiences and legal frameworks developed in the world, and analyzing the effectiveness of the proposed axes. Through qualitative research with directional content analysis, and the exploratory approach based on library and document studies, the conceptual framework of the right to the city and the practical components for its realization were extracted. this conceptual framework is based on two main components "the right to urban participation" and "the right to allocate space", and criteria of proper urban governance, inclusiveness and diversity, spatial access, and spatial qualities. Its application has been introduced in order to create a mutual learning structure in the process of interactions between public, and private institutions and people, and the mutual understanding of the actors.
    Keywords: Social Theory, justice, right to the city, Lefebvre, production of space
  • Taha Ashayeri *, Hasan Momeni, Hanie Adel, Tahereh jahanparvar Pages 31-60
    Risky behavior in societies transitioning from traditional to modernity (due to the special conditions of the transition period) increases among social groups, and in the process of society development, due to its effect on the performance of human resources, the reason for its tendency needs to be investigated. Based on this, this research aims to investigate risky behavior among Iranian teenagers and young people aged 15 to 40 during the decades of 1390-1401.The current research is a quantitative meta-analysis method, the statistical population of which is 37 studies, 28 of which meet the criteria of inclusion (validity and validity, correlation coefficient, survey and sample size) and exclusion (lack of scientific research criteria) using a purposeful sampling method. The scientific sources of Nurmagz, Iran Doc, Jihad Academici, Alam Net and Iran Doc were selected. The results of the research show that between the variables of social skills (0.292), social capital (0.183), social support (0.143), social alienation (0.250), religious affiliation (0.177), lifestyle (0.206), social self-esteem ( 0.147), There is a significant relationship with risky behavior. In total, the significant variables in the model have been able to explain and predict 0.215 of the variance of the risky behavior variable. According to the findings of the research, by creating social control mechanisms (formal + informal), strengthening the capital components (economic + social and cultural) and personality socialization of the Iranian society through the school system, university and social media, it is possible to moderate the intensity of the tendency to risky behavior
    Keywords: Religious Affiliation, Risky Behavior, Social capital, meta-analysis
  • Anahid Sasan, Reza Behbehani *, Hassan Ebrahimy Asl Pages 61-88
    Environmental pollution caused by climate change and human factors caused by the increase in the world's population and as a result of the uncontrolled development of cities, has caused problems in settlements. These include declining quality of living environment and residential buildings. This research has sought to control environmental pollution in the building space as the main goal. In order to solve this problem, construction shells have been selected as a solution and three different types with three different approaches of biological shells, intelligent moving shells and two-shell facades have been studied, analyzed and proposed. Due to the interdisciplinary nature of this research, combined methods and using different sciences have been used to do it. The research is applied in nature, to explain the theoretical framework and collect data, as well as to select the influential components, it has benefited from the study of the background effective on the subject, as well as the field method. In order to obtain the number of pollutants entering the building in each of the models, the simulation method has been used using related software. Data analysis and evaluation has been done through simulation method. One of the results of this research was to present a model to be used in the city of Ahvaz in order to control environmental pollution. At the end, after observing the analysis of the studied indicators in the current state of the building, the proposed models were also analyzed and reviewed and the results were presented in the form of a diagram. Comparing the current situation with the first model, the number of environmental pollutants, both outside the building and adjacent to the building wall and inside the building, has decreased significantly. This is despite the fact that the reduction of pollutants has increased compared to the current situation with the second model, and the proposed measures and model have been fully effective
    Keywords: Sustainable architecture, Environmental pollution, Building Shell, Ahvaz city
  • Malahat Shabani Minnabad * Pages 89-108
    The purpose of this study is to investigate the function of proverbs of Talish language proverbs (Minaabadi dialect of Ardabil province) in the dimensions of life of the people of Minaabad village in Ardabil city. Since Talishi proverbs have an effect on various aspects of Talish speakers' lives, and on the other hand, little research has been done on the function of Minaabadi Talashi proverbs, so it is necessary to investigate the function of Talishi proverbs of Minaabadi dialect of Ardabil province, in the dimensions of the lives of the people of Minaabad village. The method of Ground Theory (GT) will be discussed. In order to achieve this goal, structured interviews were conducted with several experts and natives in the field of proverbs, and research data were collected through interviews and observations. The research findings show that the proverb of Minaabadi is a tool for: (1) teaching language knowledge, (2) teaching performance in speaking, (3) induction of value wisdom, ethics. (4) control behavior to conform to agreed-upon norms; and (5) have a moral, philosophical, and motivational function. Therefore, this study confirms that proverbs are a good educational, moral, philosophical and motivational medium due to their linguistic knowledge and positive cultural values, so that they should be preserved by the communities that support them, and especially, the role of the government in supporting the preservation of this proverb. It is very important
    Keywords: proverb, Effort, Dimensions of Life, local dialect, Minaabad
  • Hadi Valipour Gharehghiyeh * Pages 109-136
    Speech in the theater is the most essential part of the dramatic context, because the word is the main ability of the dramatic character for internal and external expressions. The launch of any dramatic flow is done by the formation of the story by the dramatic characters; A thing that can only be realized by the speech of the same characters. Even other expressive elements such as mimicry or physics that promote a kind of dramatic expression are a function of the verbal communication of the characters. The findings of this descriptive and analytical research based on library documents show that the native language in the local theater is not only one of the most important elements of the drama, but it is also considered the most important factor due to the theater's verbal base. Since the audience of the native theater often needs to understand words to communicate and understand and interpret it, having a native language can be of great help in understanding and analyzing the theatrical work. Local theater contains a message in an overt or encrypted form - of course, in the envelope of the subject and with a special story - which is sent by the writing and performing group to the recipient of the message, the audience. In this connection, language as the most important element has a functional role. The researcher believes that the people of a region can easily establish a close relationship with the theatrical works in their own color and canvas that use the index of the native language, and in addition to the visual and auditory pleasure, from the angles of the hidden and hidden verbal games. benefit and complete the process of theatrical discourse so that the message is fully presented to the audience through the native language.
    Keywords: language, speech, Theater, Local Theater, ritual
  • Mohammmad Fazeli * Pages 137-155

    Today, in the business environment of the global market, "cultural intelligence" is considered a lever needed by leaders and managers. Organizations and managers who understand the strategic value of cultural intelligence can use cultural differences and diversity to create competitive advantage and superiority. Cultural intelligence teaches managers and employees a way of thinking and acting so that they can act more effectively in any cultural context. Cultural intelligence allows people to recognize how others think and how they respond to behavioral patterns, thereby reducing communication barriers and empowering people to manage cultural diversity. This research is applied in terms of purpose and descriptive and survey in terms of nature and method. The statistical population of the research is made up of all the employees working in the General Office Staff of Education of Qom province, the number of these employees is 256 people, and due to the limited statistical population, data collection was done by full enumeration method and the entire statistical population was studied. In the collection of research data, both library and field methods were used (researcher-made questionnaire tool on which the reliability and validity test was performed) and inferential statistics (correlation test) were used in the data analysis. The findings showed that there is generally a positive relationship between cultural intelligence and the quality of work life, and according to the findings, suggestions were presented at the end for the General Office Staff of Education of Qom province.

    Keywords: Cultural Intelligence, Metacognition, motivation, quality of life, work life