فهرست مطالب

توانمندسازی کودکان استثنایی - سال سیزدهم شماره 4 (زمستان 1401)

نشریه توانمندسازی کودکان استثنایی
سال سیزدهم شماره 4 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهشید اوجانی، لیلا کاشانی وحید*، هادی مرادی، محمودرضا هاشمی صفحات 1-10

    هدف از پژوهش حاضر، شناسایی اثربخشی بازی های رایانه ای شناختی بر تصمیم گیری پرخطر کودکان با اختلال رفتاری برونی سازی شده بود. روش پژوهش، شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل در نظر گرفته شد. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانش آموزان پسر 8 تا 11 ساله با اختلال رفتاری برونی سازی شده شهر تهران در سال تحصیلی 1400-1399 بود که تعداد 20 نفر از آن ها با استفاده از نمونه گیری در دسترس، انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. این دانش آموزان ابتدا توسط چک لیست رفتاری کودکان (CBCL) سنجش شده و آن هایی که اختلال رفتاری برونی سازی شده داشتند، غربال و در پژوهش شرکت داده شدند. همچنین، متغیر تصمیم گیری پرخطر توسط آزمون خطرپذیری بادکنکی بارت (لجویز، 2002) (BART) سنجش شد. افراد گروه آزمایش، به مدت 24 جلسه، بازی های شناختی رایانه ای انجام دادند و گروه کنترل، مداخله ای را دریافت نکردند و تا اتمام این مطالعه، در لیست انتظار قرار گرفتند. داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته های پژوهش نشان داد تفاوت معناداری بین نمرات پیش آزمون و پس آزمون شرکت کنندگان در تصمیم گیری پرخطر وجود داشت (P≤0.01) به طوریکه بر حداکثر خطرپذیری به میزان 30/0 و بر حداقل خطرپذیری به میزان 49/0 اثر گذاشت. در واقع نمرات پس آزمون تصمیم گیری پرخطر پس از مداخله بازی های رایانه ای شناختی، کاهش محسوسی داشتند. یافته های این پژوهش نشان داد که بازی های شناختی مورد نظر می توانند در کاهش میزان تصمیم گیری پرخطر کودکان با اختلال برونی سازی شده به کار گرفته شوند. در نتیجه می توان عنوان نمود که استفاده از بازی های شناختی می توانند در کنار مداخلات دیگر برای کودکان دارای اختلال رفتاری برونی سازی شده، موثر و مفید باشند.

    کلیدواژگان: اختلال رفتاری برونی سازی شده، بازی های شناختی رایانه ای، تصمیم گیری پرخطر
  • موسی خواجوی، نیما رحیمیان، یاسر خواجوی، محمدجواد جوادی پور* صفحات 11-21

    هدف پژوهش حاضر بررسی خوش بینی تحصیلی، هویت تحصیلی و سرزندگی تحصیلی به عنوان پیش بین های بهزیستی مدرسه (علاقمندی به مدرسه، خودکارآمدی ادراک شده تحصیلی و رفتارهای مخرب) در 1500 نفر از دانش آموزان پسر مقطع متوسطه شهرستان ایذه بود. پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش را دانش آموزان پسر مقطع متوسطه شهرستان ایذه تشکیل شده بود که از بین آن ها 300 نفر با روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های خوش بینی تحصیلی (AIQ)، هویت تحصیلی (AIS)، سرزندگی تحصیلی و بهزیستی مدرسه (ABQ) جمع آوری و با استفاده از ضریب همبستگی کاننی و تحلیل رگرسیون مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بین خوش بینی تحصیلی (هوی و هوی ، 2010)، هویت تحصیلی (وودراف، 2003) و سرزندگی تحصیلی (مارتین و مارش، 2006) با مولفه های بهزیستی مدرسه (علاقمندی به مدرسه، خودکارآمدی ادراک شده تحصیلی و رفتارهای مخرب) رابطه ای معنی دار (46/0 =r و 1 0/0 ≤ p)  وجود داشت. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون به روش گام به گام نشان داد که متغیرهای پیش بین خوش بینی تحصیلی و سرزندگی تحصیلی 70/16 درصد از بهزیستی مدرسه را تبیین می کردند. با توجه به یافته های پژوهش سطوح متفاوت آموزشی در مقاطع پایین تر نیاز است تا بر روی خوش بینی تحصیلی سرمایه گذاری جدی تری صورت گیرد.

    کلیدواژگان: بهزیستی مدرسه، خوش بینی تحصیلی، سرزندگی تحصیلی، هویت تحصیلی
  • شقایق عزیزی پور، یاسر رضاپور میرصالح*، محمدهادی صافی صفحات 22-33

    هدف این پژوهش بررسی ارتباط بین درگیری هیجانی و انتقاد در خانواده با سکوت خود در مادران کودکان آهسته گام بود. در این پژوهش، از روش توصیفی از نوع همبستگی با استفاده از روش های مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. جامعه آماری پژوهش کلیه مادران کودکان آهسته گام تحت پوشش بهزیستی شهرستان فارسان واقع در استان چهارمحال و بختیاری بودند، تعداد این مادران 850 نفر گزارش شد که از این بین، تعداد 200 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس درگیری هیجانی و انتقاد در خانواده (FEICS) شیلدز و همکاران (1994) و مقیاس سکوت خود (STSS) جک (1991) بود و داده ها با استفاده از تحلیل معادلات ساختاری در نرم افزار AMOS تحلیل شدند. یافته ها نشان داد بین انتقاد در خانواده با درگیری هیجانی در خانواده رابطه مستقیم، مثبت و معنادار وجود داشت. به علاوه بین درگیری هیجانی و انتقاد در خانواده با سکوت خود رابطه مستقیم، مثبت و معنادار وجود داشت. همچنین، درگیری هیجانی در خانواده در ارتباط بین انتقاد در خانواده با سکوت خود، نقش میانجی داشت (01/0>P). نتایج حاکی از آن بود که هرچه انتقاد در خانواده بالا برود درگیری هیجانی در خانواده های کودکان آهسته گام نیز بالا می رود. علاوه بر آن، هرچه درگیری هیجانی و انتقاد در خانواده بالا برود سکوت خود در مادران افزایش می یابد و انتقاد در خانواده به واسطه ی درگیری هیجانی، منجر به سکوت خود در مادران کودکان آهسته گام می شود.

    کلیدواژگان: انتقاد در خانواده، درگیری هیجانی در خانواده، سکوت خود، مادران، کودکان آهسته گام
  • معصومه قلی نیا عدالتی، رضا ایل بیگی* صفحات 34-45
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی الگوی طراحی تدریسE5  (فعال سازی، اکتشاف، توضیح دادن، شرح و بسط و ارزشیابی) بر کارکردهای اجرایی دانش آموزان پسر آهسته گام دوره ابتدایی بود. پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح گروه کنترل نابرابر بود. جامعه آماری این پژوهش را تمامی دانش آموزان پسر آهسته گام خفیف شهر مشهد در نیمسال دوم تحصیلی 1401-1400 تشکیل می دهند که تعداد آن ها 650 نفر می باشد و از بین این افراد تعداد 34 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب و به صورت تصادفی در 2 گروه آزمایش (17 نفر) و گروه کنترل (17 نفر) جایگزین شدند. گروه آزمایش به مدت 10 جلسه (در طول 5 هفته) هر جلسه 30 دقیقه، درس علوم پایه پنجم ابتدایی را با الگوی تدریسE5  دریافت کردند. در این پژوهش برای سنجش کارکردهای اجرایی دانش آموزان از آزمون های برج لندن (TOL)، ویسکانسین (WCST)، استروپ (SCWT)، عملکرد پیوسته (CPT)، برو/ نرو (GNGT) و برای تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس چندمتغیره و نرم افزار SPSS-26 استفاده شد. با توجه به یافته های پژوهش می توان چنین تبیین کرد که الگوی طراحی تدریسE5  می تواند بر کارکردهای اجرایی دانش آموزان آهسته گام تاثیر مثبت معنادار داشته باشد. در نهایت، می توان مطرح نمود که از این الگوی تدریس می توان در نظام آموزشی بهره برد.
    کلیدواژگان: آهسته گام، روش تدریس E5، کارکردهای اجرایی
  • مریم عیسی زاده*، فائزه شکری جوان، مریم دانش فر، ناصر نیک افشار صفحات 46-55

    هدف مطالعه حاضر تعیین اثربخشی بازی درمانی به شیوه گروهی بر مهارت های اجتماعی کودکان اوتیسم بود. روش پژوهش حاضر شبه تجربی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش، تمام کودکان دختر و پسر 6 تا 10 سال مبتلابه اوتیسم بودند که در سال تحصیلی 1399-1398 در مرکز اوتیسم فرزندان آفتاب شهر قدس بودند، از جامعه مذکور تعداد 24 نفر واجد شرایط که داوطلب مشارکت در پژوهش بودند، به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی به قیدقرعه در دو گروه گواه (12 نفر) و آزمایش (12 نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایش طی 20 جلسه 60 دقیقه ای در هر هفته 2 جلسه به صورت گروهی تحت آموزش بازی درمانی گروهی قرار گرفتند، اما گروه گواه طی این مدت در هیچ کلاس آموزشی در شرکت نداشتند. ابزارهای مورداستفاده در مرحله پیش آزمون و پس آزمون پرسش نامه سنجش مهارت های اجتماعی استون و همکاران (2010) بود. جهت تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 22 و آزمون تحلیل کووایاریانس چند متغیره در سطح معنی داری 01/0 استفاده شد. نتایج نشان داد، میانگین گروه آزمایش در مهارت های اجتماعی و مولفه های آن (توانایی درک هیجانات و احساسات دیگران، توانایی شروع تعامل با دیگران، توانایی حفظ تعامل با دیگران و توانایی پاسخ دهی به دیگران) نسبت به گروه گواه افزایش یافته بود (01/0<p). بر اساس نتایج پژوهش، بازی درمانی به شیوه گروهی بر مهارت های اجتماعی و مولفه های آن در کودکان با اختلال طیف اوتیسم موثر بود.

    کلیدواژگان: اوتیسم، بازی درمانی گروهی، مهارت های اجتماعی
  • مریم عبدالهی مقدم*، هوشنگ گراوند، سعیده سبزیان صفحات 56-65

    در علم روان شناسی، خردمندی به عنوان یک ویژگی شخصیتی، توانایی شناختی و یا ترکیبی از هر دو در نظر گرفته شده است. رابطه بین خردمندی و خداآگاهی در پژوهش های مختلف وجود دارد و این هر دو زمینه ساز رشد اخلاقی در نوجوانان می باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی مدل علی تصور از خدا و رشد اخلاقی با میانجی گری خردمندی در دانشآموزان دختر تیزهوش صورت پذیرفت. روش پژوهش، همبستگی از نوع مدل معادلات ساختاری بود. جامعه ی این پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دختر تیزهوش (340 نفر) شهر خرم آباد در سال تحصیلی 1401-1400 بود. حجم نمونه آماری برابر 160 نفر تعیین شد که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انجام شد. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش مقیاس خردمندی وبستر (SWS)، مقیاس رشد اخلاقی (MDS) و مقیاس وضعیت مذهبی (RSI) بود. تحلیل داده ها به روش آماری مدل معادلات ساختاری انجام شد. بر اساس نتایج این پژوهش، مدل پیشنهادی از برازش مطلوبی برخوردار بود. (بیش از 90 /0). به طورکلی نتایج غیرمستقیم مدل پژوهش نشان داد که تصور از خدا از طریق میانجی گری خردمندی اثر غیرمستقیم بر رشد اخلاقی دارد (05/0>P، 54/0= β). . بر طبق نتایج این پژوهش، پیشنهاد می شود برای ترویج رفتار اخلاقی و اهمیت دادن به اصول اخلاق محور، بر تقویت خردمندی و تصور از خدا در برنامه ریزی های تربیتی، آموزشی و به خصوص مشاوره ای تاکید شود و خداآگاهی نوجوانان مورد توجه باشد.

    کلیدواژگان: تصور از خدا، خردمندی، دانش آموزان تیزهوش، رشد اخلاقی
|
  • Mahshid Ojani, Leila Kashani Vahid *, Hadi Moradi, MahmoudReza Hashemi Pages 1-10

    The present study was designed to evaluate the effectiveness of cognitive computer games on risky decision-making in children with externalizing behavioral disorders. For this purpose, a quasi-experimental study with a pretest-posttest design with a control group was conducted. The population of this study included 8- to 11-year-old male students during the 2020-2021 school year. Their behavioral assessments were conducted by the Children's Behavioral Checklist (CBCL), and those with high scores for externalizing disorders were identified in Tehran. Furthermore, 20 of those with high scores in externalizing behavioral disorders were selected and divided randomly into experimental (10) and control (10) groups. For a month, the experimental group received 24 sessions of individual training. Risky decision-making was measured using the Balloon Analogue Risk Task (BART) by Lejuez (2002). The experimental group played cognitive games for 24 sessions. Meanwhile the control group received no intervention and waited in the waiting list to receive the intervention after the end of this study. The obtained data analyzed using Analysis of Covariance (MANCOVA). The findings showed significant differences between the experimental and the control group in risky decision-making in the participating students with externalizing disorders. Finally, the study indicated that cognitive games could decrease risky decision-making in students with externalizing disorders (maximum risky decision-making of 0.30 and minimum of 0.49). As a result, cognitive games can be used along with other interventions for children with externalizing disorders in different settings.

    Keywords: cognitive computer games, externalizing behavior disorders, risky decision making
  • Mosa Khajavi, Nima Rahimian, Yaser Khajavi, MohammadJavad Javadipour * Pages 11-21

    The present study aims to investigate academic optimism, identity, and buoyancy as predictors of school well-being (interest in school, perceived academic self-efficacy, and destructive behaviors) among male high school students in Izeh City, Iran. The study employed a descriptive methodology with a correlational research design, and the statistical population consisted of male high school students in Izeh City, Iran. Among all the students, 300 were selected using the multistage random sampling technique. The academic vitality and well-being (ABQ) and Academic Optimism Questionnaire (AIQ), Academic Identity Scale (AIS), and buoyancy were applied for data collection. Furthermore, the canonical correlation coefficient and regression analysis were employed to evaluate the data. The results indicated that there is a significant relationship (r = 0.46 and p ≤ 0.01) between academic optimism (Hoy & Hoy, 2010), academic identity (Woodruff, 2003), and academic buoyancy (Martin & Marsh, 2006) and components of school well-being (interest in school, perceived academic self-efficacy, and destructive behaviors). The results from stepwise regression analysis show that the predictor variables of academic optimism and buoyancy fulfilled school well-being to 70.61%. According to the research findings, it is essential to provide different education levels in lower educational stages and invest more deeply in academic optimism.

    Keywords: Academic Optimism, Academic Identity, Academic vitality, school welfare
  • Shaghayegh Azizipour, Yasser Rezapour Mirsaleh *, MohammadHadi Safi Pages 22-33

    The purpose of this study was to investigate the relationship between emotional conflict and criticism in the family with self-silence in mothers of children with intellectual disability. A descriptive correlational study design using structural equation modeling was conducted. The statistical population of the study included all mothers with intellectually disabled children who supported by the welfare organization of Farsan City, Chaharmahal & Bakhtiari province which were approximately 850 mothers. A total of 200 mothers were selected using convenience sampling method. The research tools included the family emotional involvement and criticism scale (FEICS) and the self-silence scale (STSS) and the data were analyzed using structural equation analysis in AMOS software. The findings showed that there was a direct, positive and significant relationship between criticism in the family and emotional conflict. In addition, there was a direct, positive and meaningful relationship between emotional conflict and criticism in the family. Also, emotional conflict had a mediating role in the relationship between criticism in the family and self-silence (p<.01). The results indicated that as the criticism in the family increases, the emotional conflict in family with intellectually disabled children increases. In addition, as the emotional conflict and criticism in the family increases, self-silencing in mothers increased, and criticism in the family through emotional conflict leads to self-silence in the mother of children with intellectual disability.

    Keywords: criticism in family, emotional conflict in family, self-silence, Mothers, Children with Intellectual Disability
  • Masoumeh Gholinia Adalati, Reza Ilbeigy * Pages 34-45
    The aim of the present study was to investigate the effectiveness of the E5 teaching design model (activation, exploration, explanation, elaboration and evaluation) on the executive functions of Intellectual disability male students in elementary school. The present study was a semi-experimental with an unequal control group design. The statistical population of this research consists of all male students with mild slowness in the second semester of 1401-1400 academic year in Mashhad, whose number is 650, and among these people, 34 were selected by random cluster sampling and randomly divided into 2 experimental groups. (17 people) and the control group (17 people) were replaced. For 20 sessions (during 5 weeks), each session of 30 minutes, the experimental group received the lesson of social studies and science of the fifth grade of elementary school with the E5 teaching model. In this research, London Tower (TOL), Wisconsin (WCST), Stroop (SCWT), continuous function (CPT), go no go test (GNGT) software were used to measure students' executive functions, and multivariate covariance analysis and spss-26 software were used for data analysis. According to the findings of the research, it can be explained that the E5 teaching design model can have a significant positive effect on the executive functions of Intellectual disability students.
    Keywords: E5 teaching method, Executive Functions, intellectual disability
  • Maryam Esazadeh *, Faezeh Shokri Javan, Maryam Daneshfar, Naser Nikafshar Pages 46-55

    The aim of this study was to determine the effectiveness of group play therapy on social skills of children with autism. The method of the present study was quasi-experimental pre-test-post-test with a control group. The statistical population of the study was all girls and boys aged 6 to 10 years with autism who were the children of Aftab in the city of Quds in the academic year 2019-2020. Available and selected randomly by lottery in two groups of control (n = 12) and experimental (n = 12). The experimental group underwent group play therapy training in 20 sessions of 60 minutes per week for 2 sessions per week, but the control group did not participate in any training classes during this period. The instruments used in the pre-test and post-test were the social skills assessment questionnaire of Stone et al. (2010). Data were analyzed using SPSS software version 22 and multivariate analysis of covariance at the significance level of 0.01. The results showed that the mean of the experimental group in social skills and its components (ability to understand the emotions and feelings of others, ability to start interacting with others, ability to maintain interaction with others and ability to respond to others) was higher than the control group (p <0.01). According to the results of the study, group play therapy was effective on social skills and its components in children with autism spectrum disorder.

    Keywords: autism, Play therapy, group therapy, social skills
  • Maryam Abdolahi Moghadam *, Hushang Garavand, Saedeh Sabzian Pages 56-65

    In psychology, wisdom is considered as a personality trait, cognitive ability or a combination of both. There is a relationship between wisdom and God-awareness in various researches, and both of these are grounds for moral development in adolescents. The purpose of this study was to investigate the causal model of the notion of GOD and moral development with mediating role of wisdom of gifted students. The research method was correlation of the type structural equation modeling. The population of this study included all the population of this study includes all female high school students who were studying in the academic year 2021-2022. The statistical sample size was determined 160 people, which was done by Random cluster sampling method. The instruments used in this study were Wisdom Scale (SWS), Moral Development Scale (MDS) and Religious Status Inventory (RSI). Data analysis was performed using structural equation modeling statistical method. The proposed model had good fit (more than 90 percent). All direct correlations were reported significant. Moreover, indirect paths between the notion of God and moral development through the mediation of wisdom were significant (β=0/54, P >0/05). Therefore, to promote moral behavior, it is recommended to emphasize the strengthening of wisdom and the notion of God in education and training programs and particular counseling and God awareness of adolescents should be considered.

    Keywords: gifted students, Moral Development, The notion of GOD, wisdom