فهرست مطالب

نشریه مطالعاتی در مدیریت بانکی و بانکداری اسلامی
پیاپی 20 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • بهزاد شیری* صفحات 1-20
    هدف این مقاله، توصیف و ارزیابی نقش آفرینی پست بانک ایران در بازار پول روستایی است. مناطق روستایی یک چهارم جمعیت و دست کم، یک ششم تولید ناخالص داخلی کشور را تشکیل می دهند. در این میان، توسعه بازار پول در ارتقای سهم اقتصادی روستا و توسعه پایدار، نقش محوری دارد. 8/8 میلیون نفر زیر پوشش مستقیم خدمات بانکی هستند. ضریب پوشش جمعیتی مستقیم، 5/43 درصد و ضریب پوشش کل، 85 درصد است. ضریب نفوذ دسترسی (تعداد ابزار های بانکی در دسترس به‎ازای هر 100 نفر روستایی) به حدود 21 رسیده است؛ بدین معنا که به ازای هر 5 نفر، دست کم یک ابزار دسترسی به خدمات بانکی وجود دارد. حدود 2/12 میلیون نفر از شهروندان روستایی، در این بانک حساب دارند، بنابراین ضریب شمول مالی به 60 درصد رسیده است. برآوردها نشان می دهد که این بانک برای 27 درصد بازار پول روستایی نقش آفرینی می کند. افزون بر این، 6/3 درصد سپرده های روستایی را جذب کرده است. این نقش آفرینی از یک سو، فرصت های اقتصادی و از سوی دیگر، صرفه جویی اقتصادی و اجتماعی را در پی داشته است. مجموع هزینه فرصت های اقتصادی و اجتماعی گسترش تعمیق مالی در مناطق روستایی، سالیانه حدود 1/172 هزار میلیارد ریال و مجموع درآمدهای مستقیم ایجادشده در این مناطق، معادل 4/27 هزار میلیارد ریال است. بنابراین، مجموع هزینه فرصت های اقتصادی و اجتماعی و درآمدهای مستقیم برابر با 5/199 هزار میلیارد ریال برآورد می شود.
    کلیدواژگان: بازار پول روستایی، پست بانک ایران، آثار اقتصادی، آثار اجتماعی
  • میلاد صارم صفاری*، مریم ابراهیمی، منصور ملکی صفحات 21-49
    توسعه فناوری در زندگی بشر، همواره با آثار مثبتی همراه بوده و کیفیت زندگی کاربران را به طور معناداری ارتقا داده است. صنعت بانکداری نیز ناگزیر از این تحول تاثیر می پذیرد و با وجود مشکلاتی نظیر ارایه برخی از خدمات کم‏سرعت، تنوع اندک محصولات و خدمات و هزینه هنگفت ارایه خدمات بانکی، به نظر می رسد که به‎منظور ارتقای عملکرد و کاهش هزینه های خود، بیش از پیش به استفاده از فناوری های مالی نوظهور نیاز دارد. در این پژوهش، در فاصله زمانی سال های 1395 تا 1399 با استفاده از روش گشتاور تعمیم یافته، تاثیر ظهور فناوری نوین مالی در بانک ها، شامل استفاده مشتریان از خدمات نسل نوین برنامک های موبایلی (نیوبانک) (CDA) و زمان آغاز پروژه بانکداری باز در بانک ها (FT) و همچنین، نسبت سود انباشته به درآمد (BM) و حجم تسهیلات غیرجاری (NPL) بر شاخص های سودآوری نظیر بازده حقوق صاحبان سهام قبل از مالیات (RE) و بازده دارایی ها قبل از مالیات (RA) بررسی شده و بین بانک های دولتی و خصوصی، در زمینه چگونگی این تاثیر مقایسه ای انجام شده است. نتایج حاکی از  آن است که تغییر در نسبت سود (زیان) انباشته به کل دارایی، تغییر در استفاده مشتریان از خدمات نسل نوین برنامک های موبایلی و زمان آغاز به کار بانک ها با پلتفرم های بانکداری باز، بر شاخص سودآوری بانک های دولتی و خصوصی تاثیر مثبت و نسبت مطالبات غیرجاری نیز، بر این شاخص تاثیر منفی داشته است. به‎علاوه، تاثیر استفاده مشتریان از خدمات نسل نوین برنامک های موبایلی و زمان آغاز به کار بانک ها با پلتفرم های بانکداری باز، بر بانک های خصوصی بیش از بانک های دولتی ارزیابی شد.
    کلیدواژگان: بانکداری دیجیتال، فین تک، نئوبانک، بانکداری باز، سودآوری
  • محمدجواد محقق نیا، پرنیان علیجانی*، مهسا ولی مرادی صفحات 49-81

    با توجه به پیشرفت روزافزون صنعت بانکداری و افزایش تاثیر این صنعت بر رشد و توسعه اقتصادی، بررسی جنبه های مختلف عملکرد بانک ها به یافتن مشکلات و مدیریت بهتر بانک ها کمک بسیاری می کند. با توجه به تشابه میزان ارزش دارایی بانکی ایران و مالزی و همچنین، عملکرد جهانی و فراگیر بانکداری اسلامی مالزی، پژوهش حاضر، دو نظام بانکداری ایران و مالزی را بر اساس 16 شاخص عملکردی معرفی‎شده در مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی، طی سال های 1394 تا 1398 بررسی و مقایسه کرده است. داده های مورد نیاز پژوهش، از صورت مالی 27 بانک ایران و 49 بانک مالزی به دست آمده است. با اجرای آزمون کلموگروف اسمیرنوف، توزیع نمونه نرمال گزارش‎ شده است. برای تجزیه وتحلیل فرضیه ها، آزمون تی دو جامعه مستقل اجرا شد. نتایج نشان می دهد که بانک های مالزی از بعد کیفیت سرمایه، سودآوری، کارایی کارکنان در مدیریت بهتر بدهی های بانک، به کارگیری از ظرفیت بانک برای درآمدزایی و سودآوری برای بانک و سهام داران، عملکرد بهتری داشته است و در مقابل بانک های ایران، از نظر نسبت های اهرمی، سود پرداختی به سپرده ها، حاشیه عملیاتی، تسهیلات به دارایی و جذب سپرده های غیردیداری بهتر عمل کرده است.

    کلیدواژگان: مقایسه عملکرد مالی، نظام بانکداری مالزی، نظام بانکداری ایران
  • داود پناهی*، سارا نیک نفس، حسن جاوید اصل عیسی لو صفحات 81-110
    مسیولیت سیستم کنترل داخلی در هر سازمان، برعهده مدیریت آن سازمان است و یکی از کنترل های بسیار مهم داخلی که امروزه در بیشتر شرکت های بزرگ در کشورهای پیشرفته اجرا می شود، حسابرسی داخلی است. این کنترل روی برآورده شدن نیازهای استفاده کنندگان از نتایج عملیات حسابرسی داخلی تاثیر چشمگیری می‏گذارد. از این رو در پژوهش حاضر، میزان اثربخشی حسابرسی داخلی در بانک سپه بررسی شده است. جامعه آماری این پژوهش کارکنان امور مالی و بانکی و اعتبارات، مدیران مالی و اداری و معاونان اداری و مالی بانک سپه بود که نمونه ای به حجم 140 نفر از بین آن ها انتخاب و فرضیه های پژوهش روی پاسخ این افراد آزمون شد. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش نامه بود. برای سنجش پایایی ابزار اندازه گیری، از روش آلفای کرونباخ استفاده شد. به منظور تجزیه وتحلیل داده های آماری، از روش های آماری توصیفی، همچون محاسبه میانگین و انحراف معیار و در بخش آمار استنباطی از روش های هم بستگی بین متغیرهای تحقیق و روش های تحلیل رتبه ای پیرسون استفاده شد. نرم‏افزارهایی که برای تحلیل داده ها در این پژوهش استفاده شده است، اس پی اس اس 19 و ایویوز7 بوده است. بر اساس نتایج پژوهش، اثربخش بودن حسابرسی داخلی در بانک سپه پذیرفته می شود.
    کلیدواژگان: اثربخشی، رازداری، بی‏طرفی، استمرار، کارکرد مستقل، صلاحیت حرفه‏ای، دامنه فعالیت
  • میلاد قربان زاده تودشکی*، بهروز لاری سمنانی صفحات 111-139
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر ابزار کارت غیرتماسی و کیف پول موبایلی بر میزان استفاده از پول الکترونیک اجرا شده است. روش پژوهش بر اساس هدف، کاربردی و بر اساس ماهیت و روش، توصیفی پیمایشی است. داده ها از طریق توزیع پرسش نامه بین 393 نفر از مشتریان حاضر در 7 فروشگاه زنجیره ای منطقه 1 تهران جمع آوری شده است. در این روش با رویکرد مدل معادلات ساختاری و به کمک نرم افزارهای آموس و اس پی اس اس داده ها تجزیه وتحلیل شده است. طبق نتایج به دست آمده، وجود و استفاده از کارت غیرتماسی و کیف پول موبایلی، بر میزان استفاده از پول الکترونیک تاثیر مثبت معناداری می گذارد. با توجه به اینکه در ایران، در حوزه حمل ونقل بیشتر از کارت غیرتماسی استفاده می شود، به ارایه دهندگان خدمات توصیه می شود که تنوع استفاده از این ابزار را در پرداخت الکترونیک افزایش دهند. با توجه امنیت نه چندان زیاد کیف پول موبایلی، لازم است ارایه دهندگان خدمات پرداخت، امنیت پرداخت با کیف پول موبایلی را از طریق سرمایه گذاری و ایجاد زمینه های فنی لازم و توسعه اینترنت و همچنین، وضع قوانین و مقررات سخت گیرانه در زمینه اجرای تجارت الکترونیک افزایش دهند.
    کلیدواژگان: نوآوری مالی، کیف پول موبایلی، کارت غیرتماسی، پول الکترونیک، فروشگاه زنجیره ای
  • میثم سیفی*، زهرا حیدری، مریم ابراهیمی صفحات 139-163

    در این پژوهش میزان وفاداری مشتریان بانک از طریق مدل سازی و شبیه سازی مدیریت الکترونیکی ارتباط با مشتریان بررسی شده است. روش پژوهش توصیفی و تحلیلی، محیط پژوهش بانک تجارت تهران است و داده ها از طریق مصاحبه نیمه‏ساختاریافته با تکنیک دلفی گردآوری شده است. رویکرد این پژوهش، سیستم داینامیک است که از شناخته‏شده ترین روش های تحلیل سیستم های پیچیده محسوب می شود. این رویکرد با بهره گیری از تفکر سیستمی، مسایل سیستم های پیچیده را با بهره گیری از مدل سازی های ریاضی کشف می کند. به واسطه داینامیک بودن تحلیل های مبتنی بر این رویکرد، از یک سو محدوده مسیله ها در سیستم های پیچیده به خوبی مشخص می شود و از سوی دیگر، وضعیت موجود و خواسته مطلوب بر اساس آنالیزهای محاسباتی ارایه می شود. این رویکرد، متدولوژی مطالعه و مدیریت سیستم های بازخوردی پیچیده ای چون سیستم های موجود در حوزه کسب وکار، سیستم های اقتصادی، مطالعات جمعیتی و سایر سیستم های اجتماعی است. از ترکیب دیاگرام ها، گراف ها و معادلات، مدل هایی می سازد و چگونگی تغییر متغیرها در طول زمان بازنمایی می شود. نتایج پژوهش نشان می دهد که بانک تجارت برای بقا در شرایط رقابتی بازار فعلی، بایستی به سمتی حرکت کند که مطلوبیت هر چهار عامل، یعنی بانکداری الکترونیک، پشتیبانی مشتری، امنیت و خدمات مازاد، افزایش پیدا کند. شناخت و درک صحیح از متغیرهای سیستم و نحوه اثرگذاری آن ها  بر کل سیستم بسیار مهم است. استفاده از روش سیستم دینامیک این امکان را به خوبی فراهم می کند.

    کلیدواژگان: مدیریت الکترونیکی ارتباط با مشتریان، وفاداری مشتری، مدل سازی، شبیه سازی، بانک تجارت
|
  • Behzad Shiri * Pages 1-20
    The purpose of this study is to describe and evaluate the role of the Post Bank of Iran in the rural money market. Rural areas constitute a quarter of the population and at least one sixth of the country's Gross Domestic Product. The development of the money market plays a central role in improving the economic share of the village and its sustainable development. Almost 8.8 million people are directly covered by banking services. The direct population coverage ratio is 43.5 percent, and the total coverage ratio is 85 percent. Furthermore, the access penetration rate (i.e., the number of banking tools available for every 100 rural people) has reached 21 percent, which means that for every 5 people, there is at least one means of accessing banking services. About 12.2 million rural people have bank accounts in this bank, so the financial inclusion rate has reached 60 percent. Estimates indicate that this bank plays a role for 27 percent of the rural money market. In addition, it has attracted 3.6 percent of rural deposits. This has resulted in economic opportunities on the one hand, and economic and social cost-savings on the other. The total cost of economic and social opportunities for the expansion of financial inclusion in rural areas is about 172,1 thousand billion Rials, and the total direct incomes generated in these areas are equal to 27.4 thousand billion Rials. Therefore, the total economic and social opportunity costs together with the direct incomes are estimated at 199.5 thousand billion Rials.
    Keywords: Rural money market, Post bank of Iran, Economic effects, Social Effects
  • Milad Sarem Safary *, Maryam Ebrahimi, Mansour Maleki Pages 21-49
    The development of technology has always been associated with positive effects and has significantly improved the quality of life of users. The banking industry is also inevitably affected by this development. Despite such problems as some low-speed services, a small variety of products and services, and the immense cost of providing banking services, it seems that in order to improve performance and reduce costs, it is vital to make more use of emerging financial technologies. This study, spanning from 2016 to 2020 and using the generalized method of moments, investigated the effects of the emergence of new financial technologies in banks. These technologies involve the new generation mobile applications (CDA), the open banking project (FT), the ratio of accumulated profit to income (BM), and the volume of non-performing loans (NPL) on profitability indicators such as return on equity before tax (RE) and return on assets before tax (RA). The investigation took into account both state and private banks. The results indicate that the change in the ratio of accumulated profit/loss to the total assets, the change in the use of new generation mobile application services by customers, and the time when banks started working with open banking platforms have a positive effect on the profitability index of state and private banks. The findings also show that the ratio of non- non-performing loans have a negative impact on this index. In addition, the impact of customers' use of the new generation of mobile application services and the time when banks started working with open banking platforms were greater in private banks compared to state banks
    Keywords: Digital Banking, Fintech, Neobank, Open Banking, Profitability
  • MohammadJavad Mohagheghnia, Parnian Alijani *, Mahsa Valimoradi Pages 49-81

    Given the increasing progress of the banking industry and the increasing impact of this industry on economic growth and development, examining various aspects of how banks perform helps in identifying problems and managing them better. As the value of bank assets of Iran and that of Malaysia are similar, and since the Islamic banking system of Malaysia operates on a global and comprehensive scale, the present research evaluates and compares the banking systems of Iran and Malaysia based on sixteen performance indicators, introduced in the Research Center of the Islamic Consultative parliament from 2015 to 2019. The data were collected from the financial statements of 27 Iranian banks and 49 Malaysian banks. The Kolmogorov-Smirnov test revealed a normal distribution of the sampled data. To analyze the hypotheses, the researchers ran a t-test on the two independent data samples. The results showed that the Malaysian banks have performed better in terms of capital quality, profitability, and employee efficiency in managing bank debts and using the bank capacity to generate income and increase profitability for the shareholders. On the other hand, Iranian banks have performed better in terms of leverage ratios, interests paid to deposits, operating margin, loans to assets ratio, and attracting time deposits.

    Keywords: Comparison of financial performance, Malaysian banking system, Iranian Banking system
  • Davoud Panahi *, Sara Niknafs, Hasan Javid Asl Isaluo Pages 81-110
    The responsibility of the internal control system in any organization lies with the management of that organization, and one of the most important internal controls that is implemented today in most large companies in developed countries is internal audit. This control has a significant bearing on meeting the needs of users of the results of internal audit operations. Therefore, the present study has investigated the effectiveness of internal audit in Sepeh Bank has been investigated. The statistical population of this study was composed of financial, banking, and credit employees, financial and administrative managers, and administrative and financial assistants of Sepeh Bank. The sample included 140 people selected from this population, and the hypotheses were tested on the responses of these people. The data was collected through a questionnaire. The Cronbach's alpha method was used to measure the reliability of this tool. Moreover, in order to analyze the data, the researchers employed both descriptive statistical methods, such as calculating means and standard deviations, and inferential statistics, e.g., correlations between research variables and Pearson's rank analyses. The software packages used for data analysis were SPSS 19 and Eviuse 7. The results indicate that the effectiveness of internal audit in Sepeh Bank is acceptable.
    Keywords: effectiveness, Confidentiality, Impartiality, Continuity, Independent functioning, professional competence, Activity scope
  • Milad Ghorbanzadeh Todeshki *, Behrooz Lari Semnani Pages 111-139
    This research was conducted with the aim of investigating the effects of the contactless card and the mobile wallet on the use of electronic money. The research is applied in pursuing this purpose, and the method is a descriptive-survey one. The data was collected by distributing a questionnaire among 393 customers in 7 chain stores in the 1st district of Tehran. The collected data was analyzed through the structural equation modeling approach using AMOS and SPSS software packages. According to the results, the presence and use of contactless cards and mobile wallets have a significant positive effect on the amount of electronic money use. Considering that contactless cards are mostly used in the area of transportation in Iran, the researchers to recommend that service providers to increase the variety of using this tool in electronic payments. Moreover, with regard to the low level of security of mobile wallets, it is necessary for payment service providers to increase the security of mobile wallet payments by investing and creating the necessary technical infrastructure and developing the Internet, as well as establishing strict rules and regulations in the field of e-commerce implementation.
    Keywords: Financial Innovation, Mobile Wallet, Contactless Card, Electronic money, Chain Store
  • Meysam Saifi *, Zahra Heydari, Maryam Ebrahimi Pages 139-163

    In this study, the level of bank customer loyalty has been investigated through modeling and simulation of electronic management of customer relationship. The research method is descriptive and analytical. The research context includes Tejarat Bank branches in Tehran and the data were collected through semi-structured interviews through the Delphi technique. The approach used in this research is dynamic systems, which is one of the most well-known methods for analyzing complex systems. This approach, using systems thinking, discovers the problems of complex systems by means of mathematical modeling. Due to the dynamic nature of analyses, on the one hand, the range of problems in complex systems is defined well, and on the other hand, the current situation and the desired state are presented based on computational analyses. This approach is a methodology for studying and managing complex feedback systems such as existing systems in the field of business, economic systems, population studies, and other social systems. Models are made from the combination of diagrams, graphs, and equations. Moreover, how variables change over time is represented. The research results show that in order to survive in the competitive conditions of the current market, Tejarat Bank should move in a direction where the four factors of electronic banking, customer support, security, and surplus services will be promoted. Knowing and understanding the system factors and how they affect the entire system is very important. Using the dynamic systems method provides this possibility well.

    Keywords: electronic customer relationship management, customer loyalty, Modeling, Simulation, Tejarat Bank