فهرست مطالب

دانش انتظامی مازندران - سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 51، زمستان 1401)

نشریه دانش انتظامی مازندران
سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 51، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید مهدی احمدی بالادهی *، سید مهدی خاکزادیان صفحات 1-20

    سبک رهبری مدیران در میزان موفقیت و انجام به موقع خدمات کارکنان فراجا تاثیرگذار است. از طرفی تعلل ورزی کارکنان هزینه های سنگین جانی و مالی در بر خواهد داشت. هدف پژوهش حاضر، نقش سبک رهبری فرماندهان و مدیران بر تعلل ورزی کارکنان است. این پژوهش از لحاظ هدف پژوهش از نوع کاربردی، از لحاظ نوع روش، توصیفی و هم بستگی است و از لحاظ روش گردآوری اطلاعات روش پژوهش مورد نظر، میدانی است. جامعه آماری پژوهش را کلیه کارکنان فرماندهی انتظامی شهرهای ساحلی نور و محمودآباد تشکیل می دهد که نمونه آماری برابر با استفاده از جدول کرجسی مورگان، 181 نفر انتخاب شدند. برای گردآوری داده های پژوهش از پرسش نامه استاندارد سبک رهبری هرسی و بلانچارد و پرسش نامه تعلل ورزی کارکنان شوارتز و دیهل استفاده شده است. روایی پرسش نامه ها به وسیله اساتید محترم مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن با استفاده از فرمول آلفای کرونباخ به ترتیب برای پرسش نامه سبک رهبری 76/0 و پرسش نامه تعلل ورزی 78/0 به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون آماری هم بستگی، رگرسیون و آزمون فریدمن با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد که اثر مثبت و معناداری سبک رهبری بر تعلل ورزی کارکنان وجود دارد. هم چنین ابعاد سبک رهبری بر تعلل ورزی کارکنان اثر مثبت و معناداری دارند. با توجه به آزمون فریدمن نیز به ترتیب بیش ترین میانگین اختصاص به سبک دستوری و سپس سبک تفویضی، سبک مشارکتی و در نهایت سبک توجیهی قرار داشته است.

    کلیدواژگان: سبک رهبری، تعلل ورزی کارکنان، فرماندهان و مدیران، کارکنان فرماندهی انتظامی شهرهای ساحلی نور و محمودآباد
  • خلیل محمدی نیا سماکوش، رضا صبح خیز * صفحات 21-56
    زمینه و هدف

    امنیت اقتصادی یکی از مشخصه های توسعه یافتگی کشورها محسوب می شود. </strong>به خطر افتادن امینت اقتصادی موجب آسیب به دیگر حوزه های امنیت (امنیت اجتماعی، امنیت سیاسی و...) می شود. یکی از عوامل تهدیدکننده امنیت اقتصادی، ارزهای مجازی هستند که پدیده نوظهور و نوآورانه ای هستند. از این پژوهش حاضر، «تاثیر ارزهای مجازی (دیجیتال) بر احساس امنیت اقتصادی شهروندان استان مازندران» می پردازد.

    روش

    پژوهش کنونی از نوع کمی است. داده ها از طریق پیمایش به دست آمد. برای گردآوری اطلاعات از ابزار پرسش نامه پژوهش گر ساخته استفاده و هم چنین از شیوه نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای متناسب با حجم نمونه بهره گیری شد. جامعه آماری این پژوهش را کلیه شهروندان ساکن در استان مازندران که از ارزهای مجازی استفاده می کنند و آگاهی بالایی در مورد ارزهای مجازی دارند، تشکیل داد. در پژوهش حاضر برای تعیین حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شده است. تعداد نمونه ها 384 نفر انتخاب شدند، ولی برای ضریب اطمینان بیش تر تعداد نهایی نمونه ها 400 نفر انتخاب شدند. داده های حاصل از توزیع و گردآوری پرسش نامه ها با استفاده از نرم افزار » اس پی اس اس «و با بهره گیری از آماره های توصیفی و استنباطی، تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که تاثیر متغیرمستقل ارزهای مجازی بر احساس امنیت اقتصادی معنادار است و می تواند 2/22 درصد از تغییرات متغیر وابسته مذکور را تبیین کند. ضریب بتا حاکی از آن است که تاثیر خالص متغیر ارزهای مجازی بر احساس امنیت اقتصادی برابر با (461/0-) است و جهت تاثیرگذاری نیز منفی است.

    نتیجه گیری: 

    احساس امنیت اقتصادی شهروندان استان مازندران متاثر از ارزهای مجازی است و با وجود این که ارزهای مجازی خود نوعی پدیده فناورآنه مثبت است اما بر روی احساس امنیت اقتصادی شهروندان تاثیر منفی می گذارد.

    کلیدواژگان: ارزهای مجازی، امنیت، امنیت اقتصادی، احساس امنیت، احساس امینت اقتصادی، فضای مجازی
  • سید حسام الدین بردبار *، علی احتشامی صفحات 57-74
    زمینه و هدف

    در پیش گیری از وقوع و نیز کاهش جرایم مرتبط با مواد مخدر در جمهوری اسلامی ایران، چندین دستگاه و نهاد مسیول هستند. این پژوهش با هدف «شناسایی سهم این دستگاه ها در استان مازندران» انجام شده است.

    روش

     این پژوهش به روش ترکیبی (کیفی- کمی) انجام شده است. بخش کیفی این پژوهش مبتنی بر سندکاوی قوانین، آیین نامه های، دستورالعمل ها و شرح وظایف نهادهای مسیول در پیش گیری از جرایم مواد مخدر و به صورت تمام شمار مورد بررسی قرار گرفته است. جامعه آماری بخش کمی این پژوهش، شامل کارکنان 10 نهاد اجرایی، قضایی، تقنینی، مردمی و نظامی/ انتظامی استان مازندران است که در زمان اجرای این پژوهش (پاییز و زمستان 1401) در زمینه پیش گیری و کاهش جرایم مواد مخدر دارای مسیولیت بوده اند. 150 نفر از کارکنان این دستگاه ها به روش طبقه ای تصادفی به عنوان نمونه بخش کمی انتخاب شدند.

    یافته ها

     بررسی نشان دهنده نقش 10 دستگاه در پیش گیری از جرایم مواد مخدر است. آزمون فریدمن در سطح معنی داری (002/0) تفاوت معنی داری بین میانگین های به دست آمده برای سهم سازمان ها نشان داد. این نقش ها به این شرح است: فرماندهی انتظامی استان (4254/4)، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی (3955/4)، بهزیستی (3719/4)، بسیج (3518/4)، دادگستری (3514/4)، دانشگاه ها و موسسات آموزشی (345/4)، آموزش و پرورش (305/4)، اداره کل زندان ها (2722/4)، استانداری (2232/4) و صدا و سیما (1939/4).

    نتایج:

     برای پیش گیری از جرایم مواد مخدر در استان همه دستگاه های دخیل باید برابر شرح وظایف خود ایفای نقش کنند. بیش ترین سهم مربوط به فرماندهی انتظامی و کم ترین سهم مربوط به صداوسیمای استان است. در صورت همکاری همه دستگاه های مسیول با فرماندهی انتظامی استان، این فرماندهی می تواند در اجرای این وظیفه موفق باشد.

    کلیدواژگان: پیش گیری، جرم، موادمخدر، استان مازندران
  • علی قیصری *، سید موسی حسینی صفحات 75-96

    سرقت یکی از رایج ترین ناهنجاری های اجتماعی در همه جوامع و مخصوصا جوامع شهری است. به همین دلیل ترس و دلهره افراد جامعه از قربانی شدن جرم سرقت نیز به موازات آن افزایش یافته است سرقت همانند دیگر جرایم، ازجهت کمی و کیفی دچار تحول و ازلحاظ تنوع، در انواع و اشکال مختلفی رواج یافته است و مکان و زمان نمی شناسد و در هرلحظه از شبانه روز احتمال وقوع آن هست. هدف پژوهش حاضر، تحلیل جرم شناختی سرقت از اماکن خصوصی است. این پژوهش از لحاظ هدف پژوهش از نوع کاربردی، از لحاظ نوع روش، توصیفی و هم بستگی است و از لحاظ روش گردآوری اطلاعات روش پژوهش مورد نظر میدانی است. جامعه آماری فرماندهان و کارشناسان آگاهی شهرستان های بابل، ساری، آمل و قایمشهر هستند که نمونه آماری با استفاده از جدول کرجسی مورگان برابر با 59 نفر است. گردآوری داده ها با طراحی پرسش نامه پژوهش گرساخته انجام شده است. روایی پرسش نامه ها به وسیله اساتید محترم مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن با استفاده از فرمول آلفای کرونباخ به ترتیب 86/0 و 86/0 به دست آمد. روش تجزیه و تحلیل داده ها براساس روش معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار اسمارت پی ال اس و اس پی اس اس انجام شده است. یافته های تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که عوامل محیطی (با مولفه های طراحی محیطی، ماهیت منطقه و سیستم روشنایی و نظارتی)، عوامل زمینه ای (با مولفه های کنترل و نظارت خانواده، مدیریت منطقه و ضعف در کنترل منطقه)؛ عوامل اجتماعی (با مولفه های ضعف ساختار اجتماعی و شکاف طبقاتی) و عوامل اقتصادی (با مولفه مشکلات شغلی و نابرابری درآمدی) بر وقوع سرقت از اماکن خصوصی تاثیرگذار هستند.

    کلیدواژگان: جرم شناختی، سرقت، اماکن خصوصی، استان مازندران
  • رعنا کاوه *، محمود بخشعلی نژاد صفحات 97-118
    مقدمه

     نیروهای نظامی به عنوان نیروی انسانی حافظ امنیت هر کشور دارای اهمیت بسیار زیادی هستند. ناهنجاری های وضعیتی و اختلالات اسکلتی- عضلانی نیز موضوع مهم و اساسی در مجموعه های نظامی است که باید مورد توجه قرار گیرد. هدف از مطالعه حاضر بررسی شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی در کارکنان نوبت کار فرماندهی انتظامی شهر ساری است.

    روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- مقطعی است که در سال 1400 بر روی 50 نفر از کارکنان نوبت کار که به صورت تصادفی انتخاب شدند، انجام شد. شیوع دردهای اسکلتی-عضلانی در افراد از طریق پرسش نامه دموگرافیک و پرسش نامه استاندارد نوردیک مورد بررسی قرار گرفت. برای آنالیز داده ها از نرم افزار اس ی اس اس نسخه 24 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پرسش نامه نوردیک نشان داد بیش ترین درصد شیوع دردهای اسکلتی-عضلانی طی 12 ماه گذشته در کارکنان نوبت کار مربوط به نواحی کمر 72 درصد، زانو 66 درصد، گردن 64 درصد، شانه 56 درصد بوده است. علاوه بر این نتایج نشان داد، رابطه معناداری بین سن و سابقه کاری افراد با درد در ناحیه کمر وجود دارد (05/0 P≤). هم چنین رابطه معناداری بین شاخص توده بدنی با درد در ناحیه مچ پا مشاهده شد (05/0 P≤).

    نتیجه گیری

    دردهای اسکلتی- عضلانی در کارکنان نوبت کار نظامی شایع است، با توجه به این که ارگان های نظامی نقش به سزایی در تامین امنیت کشور دارند، از این رو توجه به سلامت آن ها حایز اهمیت است و باید اقدامات ارگونومیک لازم در این خصوص صورت گیرد.

    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی- عضلانی، کارکنان نوبت کار، نظامی
  • عبدالله اکبری*، عباسعلی طالبی، سید محمد هاشمی صفحات 119-146
    زمینه و هدف

    در پژوهش حاضر به مسیولیت قانونی ضابطین عام قضایی در قبال متهمان در اختیار ویژه شرق استان مازندران پرداخته شده است.

    روش پژوهش:

    جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه ضابطین عام قضایی در شرق استان مازندران است که تعداد دقیق آن ها حدود 350 نفر برآورد شده است. که حجم نمونه آن با استفاده از فرمول کوکران 181 نفر محاسه شد. پژوهش حاضر ازنظر ماهیت و روش، پژوهشی توصیفی تحلیلی است و به روش فرضی استقرایی انجام می شود. ابزارهای گردآوری اطلاعات در این پژوهش از پرسش نامه پژوهش گرساخته 30 سوالی که گویه های آن بر اساس اهداف تدوین شده است، به منظور ارزیابی و سنجش پژوهش استفاده شده است.

    یافته ها

     یافته های پژوهش حاکی از آن است با توجه با توجه به مقدار T؛ 998/8، 255/15، 824/16، 345/14؛ 663/13 به ترتیب در مراحل، در مرحله دستگیری و احضار، بازجویی و تحقیق، بازرسی و تفتیش، تحت نظر بودن و اعزام و بدرقه نشان داده که مسیولیت ضابطین قضایی در مرحله دستگیری و احضار متهمان و سطح معناداری (sig) کم تر از 05/0 تاثیر معناداری دارد.

    نتیجه گیری

     نتایج پژوهش نشان داد که پس از تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی (فراوانی، میانگین و انحراف معیار) و آزمون های تحلیل آماری با نرم افزار اس پی اس اس، میان مسیولیت قانونی ضابطین قضایی در مراحل دستگیری و احضار، بازجویی و تحقیق، بازرسی و تفتیش از منازل، اماکن و اشیاء، نگهداری (تحت نظر بودن) و اعزام و بدرقه در قبال متهمان در اختیار در شرق استان مازندران رابطه معنادار وجود دارد.

    کلیدواژگان: مسئولیت قانونی، ضابطین قضایی، متهمان در اختیار
|
  • Seyyed Mahdi Ahmadi Baladehi*, Seyed Mehdi khakzarian Pages 1-20

    The managers' leadership style influences success in time for services of Faraja employees. On the other hand, the procrastination of employees has serious costs. The objective of this research is to investigate the role of the leadership style of commanders and managers on employees’ procrastination. The research is practical in terms of purpose, descriptive and correlational in terms of method, and field survey in terms of data collection approach. The statistical population is made up of all employees of the police command headquarters in Noor and Mahmudabad. The statistical sample contains 181 individuals using the Krejcie and Morgan table. Hersey-Blanchard's standard leadership style questionnaire and Schwartz-Diehl's employee procrastination questionnaire were used for data collection. The validity of the questionnaires was confirmed by the respected professors and its reliability was obtained using Cronbach alpha for the leadership style questionnaire and procrastination questionnaire 0.76 and 0.78 respectively. Also, the statistical correlation tests, regression, and Friedman's test were used for data analysis by SPSS software. The findings of the paper indicate the significant impact of leadership style on employees' procrastination. Furthermore, leadership style dimensions have a positive influence on employees' procrastination. According to Friedman's test, the highest mean is allocated to the command style, followed by the delegation style, the participatory style, and finally the justification style.

    Keywords: leadership style, procrastination of employees, commanders, managers, employees, police command of Noor, Mahmoudabad coastal cities
  • khalil Mohammadi Nia Samakoush, Reza Sobhkhiz * Pages 21-56
    Background and Aim

    Economic security is one of the characteristics of countries' development. Endangering economic security causes damage to other security areas (social security, political security, etc). One of the factors threatening economic security is virtual currencies, which are an innovative phenomenon. Therefore, this research deals with "the effect of virtual (digital) currencies on the sense of economic security of the Mazandaran citizens".

    Method

    This work is quantitative and the data was obtained through a survey approach. To collect the information, a researcher-made questionnaire tool is employed, as well as a multi-stage cluster sampling strategy according to the sample size. The statistical society is made by all the citizens living in Mazandaran province who use virtual currencies and have great knowledge about them. In addition, Cochran formula is operated to evaluate the sample size. The number of samples was 384, but for a better factor of safety, the final number of samples is 400. The data acquired from the distribution and collection of questionnaires was analyzed via "SPSS" software and descriptive and inferential statistics.

    Findings

    The findings of this research indicate that the effect of the independent variable of virtual currencies on the sense of economic security is significant. Also, it can demonstrate 22.2% of the changes of the mentioned dependent variable. The beta coefficient implies that the effect of the virtual currency variable on the sense of economic security is -0.461 and the influence direction is negative.

    Results

    The sense of economic security of Mazandaran citizens is affected by virtual currencies. Even though virtual currencies are a positive technological phenomenon, they have a negative effect on the sense of economic security of citizens.

  • hesam bordbar *, ali Ehteshami Pages 57-74
    Background and purpose

     In the prevention and reduction of drug crimes in Iran, several organizations are responsible. This work is done with the aim of "identifying the organizations' allocation in Mazandaran province".

    Research method

    This research was conducted using a mixed (qualitative-quantitative) method.</strong> The qualitative part of this research is based on the analysis of the laws, regulations, instructions, and duty description of the responsible organizations in the prevention of drug crimes and it has been examined in total. The statistical population of the quantitative part of this research includes the employees of ten executive, judicial, legislative, public, and military/police organizations in Mazandaran. They were responsible for the prevention and reduction of drug crimes during the completion of the work (autumn and winter of 1401). 150 employees of these devices were selected in a stratified random manner as a quantitative sample.

    Findings

    The examination demonstrates the role of ten organizations in preventing drug crimes. The Friedman test indicates a substantial difference between the averages obtained for the allocation of organizations at a significance level (0.002). These functions are as follow: Provincial Police Command (4.4254), General Department of Culture and Islamic Guidance (4.3955), The Welfare Organization (4.3719), Basij (4.3518), Judiciary (4.3514), Universities and Educational Institutions (4.345), Education and Breeding (4.305), General Directorate of Prisons (4.2722), Governorate (4.2232) and Radio-Television (4.1939).

    Results

     In order to prevent drug crimes, all the involved organizations should play their roles according to their duties. The biggest allocation is related to the police command and the lowest is linked to the radio and television organization. If all the responsible organizations cooperate with the police command of Mazandaran province, this command can be successful in carrying out this task.

    Keywords: Prevention, crime, drugs, Mazandaran province
  • ali gheisari *, syedmousa hosseini Pages 75-96

    Theft is one of the most common social anarchies in all societies, especially urban societies. In this regard, the fear and anxiety of people about becoming the victim of a theft crime has increased in parallel with it. Like any other crime, theft has altered in terms of quantity and quality. It has changed in different forms in every place and time in terms of diversity. Also, it occurs day in and day out. The objective of this work is to analyze the criminology of theft from private places. The research is practical in terms of purpose; it is descriptive-correlational in terms of method; and in terms of data collection, it is a survey research. The statistical population is the commanders and intelligence experts of Babol, Sari, Amol, and Qa'emshahr Cities, and the statistical sample consists of 59 individuals using the Karjesi Morgan table. Data collection was done by designing a researcher-made questionnaire. The validity of the questionnaires is confirmed by the respected professors and its reliability is obtained via the Cronbach alpha formula about 0.86 and 0.86 respectively. The method of data analysis is based on structural equations using Smart_PLS and SPSS software. The findings of data analysis showed that environmental factors (with factors of environmental design, nature of the area, and lighting and surveillance system), background factors (with factors of family control, area management, and weaknesses in area control), social factors (with factors of social structure weaknesses and class gap), and economic factors (with factors of job problems and income inequality) affect the theft occurrence from private places.

    Keywords: criminology, theft, private places, Mazandaran province
  • RANA KAVEH *, Mahmoud Bakhshalinejad Pages 97-118
    Introduction

    Military forces are very important as human forces that protect the security of any country. Also, postural anomalies and musculoskeletal disorders are fundamental issues in military organs that should be taken into consideration. The purpose of this work is to scrutinize the prevalence of musculoskeletal disorders in shift workers of the Police Command in Sari City.

    Methods

    This article is a descriptive-sectional work that was conducted in the year 1400 on 50 shift workers who were randomly selected. The prevalence of musculoskeletal pain in people was investigated through demographic and Nordic standard questionnaires. Also, for data analysis, the 24th version of SPSS software is employed.

    Findings

     The results of the Nordic questionnaire indicates that the highest prevalence of musculoskeletal pain during the last 12 months in shift workers is related to the waist (72%), knee (66%), neck (64%), and shoulder (56%). In addition, the results revealed that there is a significant relationship between age and employment history of people with waist pain (P≤0.05). Also, a significant connection is observed between body mass and ankle pain indices (P≤0.05).

    Conclusion

     Musculoskeletal pains are common in military shift workers. Considering that military organs play a significant role in ensuring the security of countries, therefore it is important to pay attention to their health and necessary ergonomic measures should be taken in this regard.

    Keywords: Musculoskeletal Disorders, Shift Workers, Military
  • Abdullah Akbari *, abbas Talebi, sayyed mohammad Hashemi Pages 119-146
    Background and purpose

    This research discussed the legal responsibility of judicial officers towards the suspects in the east of Mazandaran province.

    Research method

    The statistical population of this study includes all judicial officers in the east of Mazandaran province, whose size is approximately about 350 individuals. The sample size is 181 individuals using the Cochran formula. This article is descriptive-analytical in terms of method, and it is conducted via an inductive-hypothesis approach. The information collection tool is a researcher-made questionnaire consisting of 30 questions, whose items are founded on the objectives, to evaluate the research.

    Findings

    The findings indicate that according to the value of T; 8.998, 15.255, 16.824, 14.345; 13.663, respectively in steps of arrest and summons, interrogation and research, inspection and investigation, being under observation, and sending and farewell, it has shown that the responsibility of judicial officers in the stage of arresting and summoning the suspects and the significance level (sig) is less than 0.05 has a significant effect.

    Conclusion

    The research results demonstrated that after analyzing the data using descriptive statistics (frequency, mean and standard deviation) and statistical analysis tests with SPSS software, between the legal responsibility of judicial officers in the stages of arrest and summons, interrogation, inspection and search of homes, places, and objects, control (being under observation) and sending and escorting the suspects in the east of Mazandaran province.

    Keywords: legal responsibility, judicial officers, defendants in possession