فهرست مطالب

فصلنامه شهر پایدار
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 19، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سمیه علیپور، ابوالفضل مشکینی* صفحات 1-20

    یکی از اصول اساسی زیست پذیری ایجاد جامع قابل سکونت و امن برای شهروندان است که امکان دسترسی به مسکن مناسب را در سطح تراز اول زیست پذیری قرار داده است. مسکن یکی از اصلی ترین فضاهای سیستم شهری به حساب آمده که زیست پذیری آن همسو با زیست پذیری شهری است. مسکن زیست پذیر که زیربنای پایداری شهری محسوب می شود مستقیما با ابعاد اجتماعی، اقتصادی، فیزیکی، مدیریتی و زیست محیطی در ارتباط است. هدف پژوهش تدوین الگوی مناسب مسکن زیست پذیر محلات کلان شهر کرج است. تفاوت مطالعه حاضر با سایر پژوهش های زیست پذیری در پرداخت ویژه به مسکن از بعد زیست پذیری و همچنین ارایه الگویی مناسب در این زمینه است. جامعه آماری پژوهش کلان شهر کرج و سایر کلان شهرها با قابلیت تعمیم نتایج است. منبع داده ها متغیرهای مستخرج از مطالعات به روش تحلیل محتوا، روش دلفی و نظرسنجی از کارشناسان است. متغیرها در قالب 5 بعد، 24 شاخص و 75 زیر شاخص می باشند. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از فرایند آینده نگاری و مدل تحلیل ساختاری تاثیرات متقابل در نرم افزار MICMAC صورت گرفته است. از مزیت های این روش می توان به امکان ارایه موقعیت و تاثیرات دقیق مولفه ها در الگوی پیشنهادی اشاره کرد که این امر امکان ترسیم شماتیک الگو را نیز فراهم می آورد. یافته ها حاکی از آن است الگوی مسکن زیست پذیر تلفیقی از عناصر در ابعاد 5 گانه در سطح خرد با سه سطح تاثیر (زیاد، متوسط، کم)تشکیل شده است. هر کدام از سطوح در الگو عناصر و زیرشاخص هایی را در بر می گیرند که می تواند راهگشای بسیاری از مشکلات موجود در حوزه مسکن باشد. یافته های ارزش شناسی الگو با میانگین 4.8 از 5 نشان می دهد که الگو توانسته ابعاد مختلف مسیله را شناخته و در نظر داشته باشد و این امر بیانگر این است که الگو به خوبی تدوین شده است و قدرت تبیین کنندگی و قابلیت تعمیم آن بالا است.

    کلیدواژگان: مسکن، زیست پذیری، الگوی مسکن زیست پذیر، کلان شهر کرج
  • حسنی السادات شمس دولت آبادی*، کیانا اعتمادی، طاها ربانی، مائده پورفتح الله صفحات 21-37

    هرچه فضای باز شهری به عنوان ظرف تعاملات شهری، شرایط مناسب تری را برای برقراری روابط اجتماعی موثر اعضای خود فراهم آورد، امکان بیشتری برای رشد اجتماعی و برقراری اعتماد اجتماعی برای ساکنان آن جامعه متصور خواهد بود. این پژوهش باهدف تحلیل و تبیین اثر فضاهای باز شهری بر تعاملات و اعتماد اجتماعی در محله یوسف آباد شهر تهران انجام شده است. روش پژوهش حاضر توصیفی-تحلیلی بوده و تحلیل عاملی به عنوان ابزاری برای سنجش معنی داری شاخص ها مورداستفاده قرارگرفته است. در مرحله اول مصاحبه با صاحب نظران با بهره گیری از روش گلوله برفی صورت گرفت و تا رسیدن به اشباع نظری با 10 نفر از خبرگان ادامه یافت. سپس به منظور یافتن مفاهیم کلیدی با استفاده از روش تحلیل محتوا، کدگذاری های باز و محوری انجام شد. در دو دور دلفی، خبرگان پرسشنامه محقق ساخت را پاسخ دادند. نتایج به دست آمده از پرسشنامه، تحت تحلیل عامل Q قرار گرفت و چهار طبقه بندی از آن به دست آمد که زمینه را برای تدوین جدول هدف-محتوا برای تنظیم پرسشنامه کاربران فضا فراهم کرد. در مرحله دوم با توجه به فرمول کلاین بر اساس تعداد سوالات پرسشنامه کاربران، حجم نمونه در حدود نفر 190 محاسبه گردید. کاربران فضا با استفاده از نمونه گیری تصادفی و خوشه ای مورد پرسش قرارگرفته و داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 22 با استفاده از تحلیل عاملی R ارزیابی شده اند. یافته ها و نتایج پژوهش نشان می دهد که هشت عامل شناسایی شده شامل؛ اجتماع پذیری، تنوع فضایی، آسایش کالبدی و اقلیمی، رابطه تعامل و اعتماد اجتماعی با تامین نیازهای محیطی، شناخت پذیری، دسترسی پذیری پیاده، انعطاف فضایی و آسایش روانی با شکل گیری چرخه بر اعتماد اجتماعی تاثیرگذار هستند.

    کلیدواژگان: فضای عمومی شهری، سرمایه اجتماعی، اعتماد اجتماعی، تعاملات اجتماعی، محله یوسف آباد شهر تهران
  • کرامت الله زیاری*، علی حسینی، مسعود بهزادی راد صفحات 39-60

    فرایند راهبرد توسعه شهر (CDS) به عنوان یک نظریه رویه ای محتوایی و به عنوان رویکردی نوین در برنامه ریزی شهری توسط سازمان ایتلاف شهرها با هدف کاهش فقر، توسعه پایدار و ارتقای مشارکت و ایجاد حکمروایی شهری مطرح گردید. در نظام مدیریت شهری کشورهای در حال توسعه، از جمله ایران، چالشهای متعددی مشاهده می شود، زیرا رویکرد اصلی در مدیریت و برنامه ریزی شهری متکی به طرح جامع است که ناشی از برنامه ریزی سنتی است که بر توسعه، الگوها و کالبدی تاکید دارد. از این رو اتخاذ رویکردهای ساختاری راهبردی در قالب راهبرد توسعه شهر برای برون از چالش ها موثر به نظر می رسد. هدف از پژوهش حاضر تحلیل و شناسایی پیشران اصلی برنامه های راهبرد توسعه شهری جهت دستیابی به اهداف این گونه برنامه ها است. در این راستا از روش آینده پژوهی و در قالب تحلیل میک مک بهره گرفته شده است. این تحقیق به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ ماهیت توصیفی - تحلیلی می باشد. جامعه آماری این تحقیق، گروه دلفی می باشد که مجموعا 30 نفر انتخاب گردید. نظرخواهی در ارتباط با شناسایی شاخص ها و تعیین پیشرانهای کلیدی به صورت حضوری و همچنین از طریق ظرفیت فضای مجازی انجام شد. شاخص های موثر بر راهبرد توسعه شهر در چهار بعد توسعه اقتصادی، محیطی- کالبدی، نهادی-سیاسی و اجتماعی- فرهنگی بررسی شد. نتایج پژوهش نشان داد رقابت پذیری شهری، برندسازی شهری، اثربخشی دولت، دسترسی به خدمات عمومی و برنامه ریزی راهبردی بیشترین میزان تاثیرگذاری بر فرایند راهبرد توسعه شهر را خواهند داشت که باید مورد توجه برنامه ریزان و مدیران شهری قرار گیرد.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار شهری، راهبرد توسعه شهر، آینده نگری، آینده پژوهی شهری
  • فرناز دیبازر، سحر طوفان*، سیروس جمالی، نیما ولیزاده صفحات 61-70

    مکان های سوم به کمک ویژگی های خود باعث ایجاد پایداری و افزایش تاب آوری در شهرها می شوند. آن ها در مواقع بحران قابلیت حمایتگری بالایی دارند و در پایداری اجتماعی جامعه اثرگذار هستند. زمانی که بحران به وجود آمده باعث ایجاد اختلال در نقش حمایتی مکان سوم شود پتانسیل کمک های مردمی و اتحاد در مقابل بحران کاهش پیدا می کند. شیوع ویروس کووید19 نمونه ای از این بحران است که با توجه به محدودیت های اجباری همراه خود علاوه بر مشکلات سلامتی تحمیل شده بر یک جامعه می تواند باعث تضعیف پایداری اجتماعی شود. کافه ها نمونه ای ملموس از مکان های سوم هستند که باهدف آسیب شناسی پاندمی کووید19 بر پایداری اجتماعی شکل گرفته به واسطه آن ها, در پژوهش حاضر به بررسی تاثیر پنج مولفه تضعیف اقتصاد، ترس از بیماری، کم شدن تعاملات اجتماعی، کم شدن حس مکان و کم شدن قابلیت دسترسی بر تضعیف پایداری اجتماعی به دلیل کووید19پرداخته شد. روش پژوهش  توصیفی_تحلیلی و همبستگی است. پرسشنامه در طیف لیکرت طراحی شده و از نرم افزار و AMOSE و روش معادلات ساختاری تحلیل برای تحلیل داده ها استفاده شده است . تعداد نمونه های قابل استفاده با توجه به فرمول کوکران و جدول مورگان 392 نمونه است. نتایج پژوهش نشان داد ترس از بیماری با اطمینان 99 درصد با ضریب استاندار 468/0 درصد بیشترین تاثیر را در کم شدن پایداری اجتماعی دارد. همچنین دو مولفه کم شدن تعاملات اجتماعی و کم شدن قابلیت دسترسی با اطمینان 95 درصد به ترتیب با ضریب استاندارد 160/0 و 056/0 درصد بعد از مولفه ترس از بیماری، بیشترین تاثیر مستقیم را در تضعیف پایداری اجتماعی شکل گرفته به واسطه کافه ها در شهر تبریز دارند. تاثیر مولفه های حس مکان با ضریب 236/0- به واسطه تاثیر بر ترس از بیماری و اقتصاد با ضریب تاثیر 067/0  با تاثیر بر تعاملات اجتماعی بر پایداری اجتماعی شکل گرفته در کافه ها به صورت غیرمستقیم است.

    کلیدواژگان: پایداری اجتماعی، مکان سوم، مکان عمومی، کووید19، کافه
  • تهمینه علیزاده، جلال عظیمی آملی*، صدرالدین متولی، رحیم سرور صفحات 71-88

    همان طور که مطالعات پیشین نشان داده اند، علیرغم گستردگی و تنوع معیارهای تبیین کننده پایداری، عوامل موثر بر تحقق آن به طورکلی مغفول مانده و به ویژه در زمینه سیستم های حمل ونقل عمومی و مطالعات آینده دارای خلاءهای نظری می باشد. لذا در مطالعه حاضر آینده سیستم حمل ونقل عمومی کلان شهر تهران به عنوان نمونه مطالعاتی برای سال 1410 تبیین و مدل سازی شد. داده های مورداستفاده شامل متغیرهای پویش محیطی و مصاحبه با خبرگان بود. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش تحلیل ساختاری بر پایه نرم افزار میک مک و روش تحلیل سناریو با نرم افزار سناریو ویزارد استفاده شد. نتایج نشان داد که سیستم حمل ونقل عمومی کلان شهر تهران یک سیستم بسیار آسیب پذیر و شکننده است و به دلیل برهمکنش بالای عوامل سیستم، با کوچک ترین تغییر در پیشران های کلیدی، سایر متغیرهای سیستم نیز دستخوش تغییراتی جدی می شوند و آن را هر چه بیشتر از مولفه های پایداری دور می نمایند. بر اساس شناسایی هشت پیشران کلیدی و سه عامل از پیش معین، درمجموع 11 سناریو شناسایی شد که شامل دو سناریوی غیرمحتمل، سه سناریوی ناسازگار، یک سناریو با احتمال وقوع ضعیف، دو سناریو با احتمال وقوع متوسط و سه سناریو با احتمال وقوع قوی است. درنهایت این نتیجه به دست آمد که تهران در 10 سال آینده با یک ساختار اجتماعی فردگراتر و سالخورده تر، ساختار زیست محیطی شکننده با آلایندگی بالا و احتمالا ساختار اقتصادی بی ثبات مواجه خواهد بود. چنین شهری نیاز به نوعی از سیستم های حمل ونقل عمومی دارد که ضمن برآورده ساختن مطالبات تمامی گروه ها و شهروندان، با هزینه ای کم و با ویژگی همه شمولی و فراگیر بودن قابل دسترس باشد

    کلیدواژگان: حمل ونقل عمومی، پایداری زیست محیطی، آینده نگاری، کلان شهر تهران
  • حسین نظم فر*، سمیه محمدی حمیدی، عظیم مهاجری صفحات 89-104

    راهبرد توسعه میان افزا یکی از راهبردهای نوین در زمینه مقابله با توسعه فیزیکی شهرها مطرح شده است. هدف اصلی این راهبرد تسخیر مجدد فضاهای شهری ازدست رفته و یا تخریب شده می باشد. هدف از تحقیق حاضر بررسی ظرفیت های توسعه درونی این شهر می باشد. نوع تحقیق کاربردی- توسعه ای و روش آن توصیفی-تحلیلی می باشد. جهت تجزیه وتحلیل داده ها و اطلاعات از روش ضریب آنتروپی شانون و هلدرن برای سنجش توسعه فیزیکی شهر، شاخص نزدیک ترین برای الگوی توزیع ظرفیت های درونی شهر و مدل ویکور جهت رتبه بندی مناطق شهر با توجه کاربری های موردمطالعه استفاده شده است. طبق محاسبات ضریب آنتروپی شانون، میزان ln(n) 38/1 به دست آمده است که در مقایسه با میزان ضریب آنتروپی شهر که 37/1 به دست آمده است نشانگر رشد و توسعه فیزیکی شهری پراکنده و رشد بی قواره شهری می باشد. همچنین نتایج هلدرن نیز نشان می دهد، حدود 90 درصد از رشد شهر ناشی از رشد جمعیت بوده است و تنها 0.09 درصد مربوط به رشد افقی و اسپرال شهر بوده است. با بررسی تطبیقی میزان مساحت پیشنهادی و مساحت محقق شده شهری مشخص می شود که حدود 917 هکتار از سطوح کاربری های پیشنهادی هنوز محقق نشده است. درحالی که میزان ظرفیت های درونی برای این شهر معادل 2408 هکتار می باشد. با مقایسه تطبیقی مشخص می گردد، میزان مساحت بر اساس میانگین عددی، نسبت نزدیک ترین همسایگی 58/27- اندازه گیری شده است. ازآنجاکه این مقدار کوچک تر از یک است، بنابراین نتیجه می گیریم ظرفیت های درونی شهری به صورت خوشه ای در سطح شهر توزیع شده است. درنهایت طبق نتایج روش ویکور منطقه 3 شهر با 15/36 دارای بیشترین ظرفیت درونی شهر می باشد.

    کلیدواژگان: توسعه میان افزا، آنتروپی شانون، هلدرن، ویکور، شهر اردبیل
  • عامر نیک پور*، محمد سلیمانی، بهناز محمدیاری صفحات 105-124

    فقر شهری یکی از بزرگ ترین و مهم ترین چالش های فرا روی جامعه مدرن است. این پدیده تبعات منفی کالبدی، اقتصادی، اجتماعی برای شهر و ساکنین آن به دنبال دارد. بنابراین شناسایی عوامل تشکیل دهنده و نحوه توزیع آن در سطح شهر کمک شایانی به مدیریت و برنامه ریزی شهری است. هدف پژوهش، تحلیل پراکنش فضایی شاخص ها و نماگرهای فقر در سطح بلوک های آماری شهر همدان است. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی-تحلیلی می باشد. شاخص های فقر بر اساس داده های خام بلوک های آماری شهر همدان در سال 1395 استخراج شده است. برای شناسایی بهتر شاخص های موثر در فقر شهری و تشکیل ساختار جدید برای آن از روش تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شد. نتیجه آن، تقلیل 18 شاخص فقر به 4 عامل اصلی بوده که درمجموع 8/62 درصد از واریانس تجمعی را تبیین نموده اند. برای انجام تحلیل فضایی، از روش لکه های داغ در محیط نرم افزار ArcGIS استفاده شد، که طبق آن مهم ترین پهنه های فقر در قسمت های شمال شرقی، شرق و غرب همدان و پهنه مرفه در قسمت های مرکزی و جنوب غربی تمرکزیافته است. درمجموع پهنه فقر 36/ 27 درصد مساحت و 84/48 درصد جمعیت و پهنه رفاه 47/20 درصد از مساحت و 85/7 درصد جمعیت شهر را به خود اختصاص داده است و باقیمانده فضای شهر، در پهنه متوسط جای گرفته اند. همچنین با استفاده از نرم افزار Geoda، خودهمبستگی فضایی فقر شهر در سطح محدوده موردبررسی قرار گرفت و آماره موران با ضریب 677/0 نشان داد که الگوی فضایی فقر در شهر همدان از الگوی خوشه ای با تمرکز بالا برخوردار است.

    کلیدواژگان: پهنه بندی، الگوی فضایی، فقر، همدان
  • آرزو شفاعتی، رضا ولی زاده*، اکبر رحیمی، علی پناهی صفحات 125-144

    در سال های اخیر گسترش بی رویه فضایی شهرها در کنار بی برنامگی طرح های توسعه به خصوص در شهرهای بزرگ نظیر تبریز، باعث ایجاد بافت های نوشهری و درنتیجه جابجایی ساکنان و کاربری ها به مناطق جدید شده است. درنتیجه، بافت های تاریخی و قدیمی این شهرها، کارکرد خود را تغییر داده و به مناطق فرسوده شهری و از دست دادن حیات شهری و رکود و فرسودگی گرایش پیداکرده اند. بدین منظور ابتدا بامطالعه اسناد فرادست، تمامی عوامل دخیل در توسعه هوشمند و میان افزای بافت فرسوده شهری موردمطالعه قرار گرفت و با استفاده از روش دلفی تعداد 53 متغیر در حوضه یادشده استخراج شد. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل اثرات متقابل/ساختاری به وسیله نرم افزار FL Micmac استفاده شده است. همچنین جهت تدوین سناریوها از نرم افزار سناریویزارد استفاده گردید. نتایج تحقیق، بیانگر ناپایداری سیستم در کلان شهر تبریز است که بر این اساس، پنج دسته عوامل تاثیرگذار، دووجهی، تاثیرپذیر، مستقل و ریسک قابل شناسایی هستند که پس از شناسایی 14 عامل کلیدی از طریق متغیرهای ریسک و تاثیرگذار، درنتیجه 8 مولفه کلیدی نهایی انتخاب شدند و این عوامل وارد نرم افزار سناریویزارد شدند و بر اساس نظرات کارشناسان دوباره وزن دهی و 6 سناریوی بسیار قوی از 260 سناریوی محتمل انتخاب شد که سناریوی اول به صورت مطلوب، 4 سناریو خنثی و یک سناریوی بحرانی مطرح شدند. بر اساس نتایج به دست آمده، گسترش دسترسی محلی از تقویت شبکه های فیزیکی و دیجیتالی در منطقه، ایجاد سازوکار جهت استفاده از پتانسیل های عظیم موجود اقشار اجتماعی در بافت، هماهنگی بین بخشی بین دستگاه های مسیول در راستای توسعه پایدار، برنامه ریزی جامع و اصولی جهت پیروی از اصول کاربری اراضی و رعایت سرانه ها و... به عنوان بهینه ترین و مطلوب ترین سناریوی ممکن انتخاب شد.

    کلیدواژگان: شهر هوشمند، توسعه میان افزا، منطقه 8 تبریز، سناریوسازی
  • بهرام ایمانی*، سلمان فیضی، محمد یاپنگ غراوی صفحات 145-160

    توسعه شهرنشینی و افزایش بی رویه مهاجرت به مناطق شهری ایران شدت مسایل زیست محیطی را حادتر و جدی تر ساخته است. از طرف دیگر رشد و گسترش کلانشهرها نیز بر معضلات کشور افزوده و آن ها را به کانونی از مسایل زیست محیطی مبدل ساخته است. در این میان سطح پایین رفتارهای شهروندی زیست محیطی در میان شهروندان بر تشدید مسایل زیست محیطی تاثیرگذار بوده است. بنابراین بررسی عوامل تاثیرگذار بر رفتار شهروندی زیست محیطی ساکنان می تواند به اتخاذ تصمیمات بهتر و موثرتر جهت کاهش مشکلات زیست محیطی کلانشهرها کمک نماید. مبتنی بر این دیدگاه، تحقیق حاضر نیز با هدف بررسی و تحلیل تاثیر دلبستگی مکانی، اعتماد و تحرک بر رفتار شهروندی زیست محیطی ساکنان در شهر اردبیل انجام شده است. مطالعه حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش توصیفی- تحلیلی است و برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های دلبستگی مکانی، اعتماد، تحرک و رفتار شهروندی زیست محیطی استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش کلیه ساکنان شهر اردبیل بوده و حجم نمونه لازم با استفاده از فرمول کوکران 384 نفر از ساکنان و با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. همچنین روایی و پایایی مدل تحقیق و تجزیه و تحلیل داده ها با روش مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزار LISREL انجام شد. مطابق ضرایب مثبت به دست آمده از مدل ساختاری پژوهش و نیز و مقدار T برای روابط تحقیق بر اساس داده های این مدل که بیشتر از 96/1 بوده اند، متغیرهای اعتماد، تحرک و دلسبتگی تاثیر مثبت و معنی داری بر رفتارهای شهروندی زیست محیطی دارند. افزایش اعتماد، تحرک و دلبستگی ساکنان، مشارکت آنان در رفتارهای شهروندی زیست محیطی را بیشتر نموده و به پیاده سازی بهتر برنامه های زیست محیطی کمک می کند.

    کلیدواژگان: دلبستگی مکانی، اعتماد، تحرک، رفتار شهروندی زیست محیطی
  • راما قلمبر دزفولی*، سپیده لایینی صفحات 161-175

    از زمانی که توجه متخصصان و مدیران شهری به سمت حفظ و احیای بافت‏های مرکزی و تاریخی شهرها منعطف گردیده، نظریات و رویکردهای متعددی در این راستا، تبیین شده ‎است. از مهمترین این رویکرد‎ها که امروزه در اقصی نقاط جهان مورد استفاده قرار می‎گیرد، بازآفرینی شهری است. در مورد بازآفرینی شهری و نحوه تحقق آن‎ نیز پژوهش‏های متعددی صورت گرفته ‎است، اما به نظر می‎رسد یکی از مهم‎ترین مسایل در رابطه با احیای بافت‏های تاریخی این است که شاید تنها قدمت یک بافت به عنوان محرک توسعه برای بازآفرینی کافی نبوده و خلق ارزش یا ایجاد ارزش افزوده برای این بافتها از طریق سایر پتانسیلهای موجود و مزیتهای مکانی محدوده باید مدنظر قرار گیرد. لذا این پژوهش، به دنبال پاسخ این سوال است که چه بسترهایی برای خلق ارزش مکانی، در کنار تاریخی بودن محدوده مورد مطالعه(منطقه 11 شهرداری تهران) وجود دارد. بدین منظور این تحقیق پس از معرفی رویکردهای بازآفرینی شهری، سعی در تلفیق اصول بازآفرینی با مولفه‎های خلق ارزش در بافت شهری در قالب چارچوب نظری تحقیق داشته و سپس توسط پرسشنامه‎های تکمیلی از ساکنان و متصرفان فضا، نسبت به ارزیابی مدل نظری خلق ارزش در سطح محدوده بافت تاریخی منطقه 11 اقدام شده‎ است. نتایج به دست آمده با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی، حاکی از وجود پتانسیل‎های کالبدی و عملکردی در راستای خلق ارزش در محدوده موردمطالعه است. همچنین، نتایج تحلیل معادلات ساختاری در مورد شاخص های خلق ارزش افزوده در بافت تاریخی منطقه 11 نشاندهنده تاثیر قوی و معنادار ابعاد عملکردی و کالبدی به عنوان ابزارهای تاثیرگذار در ایجاد ارزش افزوده در بافت میباشد. در سنجه های بعد عملکردی بار عاملی شاخص تمرکز و تقویت نقش مرکزیت سیاسی پایتخت در محدوده و در بعد کالبدی بار عاملی ایجاد مسیرهای گردشگری جذاب به علت وجود اماکن تاریخی، جهت سیاستگذاری های شهری آتی قابل توجه است.

    کلیدواژگان: بازآفرینی شهری، خلق ارزش، بافت تاریخی
|
  • Somayeh Alipour, Abolfazl Meshkini * Pages 1-20

    One of the basic principles of livability is creating a habitable and safe complex for citizens, which places the possibility of access to suitable housing at the first level of the concept of livability. Housing is considered one of the main spaces of the urban system, whose livability is aligned with urban livability. The aim of the research is to compile a suitable model of housing for urban neighborhoods of the metropolis. Its dimensions, factors and elements should be a guide to reach this pattern. The difference between the present study and other livability studies is in paying special attention to housing from the aspect of livability and also providing a worthy model in this field. The statistical population of the research is Karaj metropolis and other metropolises with the ability to generalize the results. The source of the investigated data is the variables extracted from the studies using the content analysis method, the Delphi method, and a survey of experts. The variables are in the form of 5 dimensions, 24 indicators and 75 sub-indices. The number of indicators examined in this research shows the highest number of indicators that has been done so far in this field. The analysis of the data has been done using the forecasting process and the interaction analysis model in the MICMAC software. Among the advantages of this method, we can point out the possibility of presenting the exact position and effects of the components in the proposed model, which also provides the possibility of drawing the schematic of the model. Brings. The findings indicate that the livable housing model is a combination of elements in 5 dimensions and at the micro level, which consists of three levels of impact (high, medium, low). Each of the levels in the model includes elements and sub-indices that can solve many problems in the housing sector.

    Keywords: Housing, livability, Livable housing model, Karaj Metropolis
  • Hosnasadat Shams Dolatabadi *, Kiana Etemadi, Taha Rabbani, Maedeh Pourfathollah Pages 21-37

    The more the urban open space, as a container of urban interactions, provide more suitable conditions for the establishment of effective social relations among its members, the greater the possibility for social growth and the establishment of social trust for the residents of that society. This research was conducted to analyze and explain the effect of urban open spaces on interactions and social trust in the Yousefabad neighborhood of Tehran. The present research method is descriptive-analytical and factor analysis is used as a tool to measure the significance of indicators. In the first stage, interviews with experts were conducted using the snowball method and continued until reaching theoretical saturation with 10 experts. Then, to find key concepts using the content analysis method, open and axial coding was done. In two Delphi rounds, the experts answered the researcher's questionnaire. The results obtained from the questionnaire were subjected to the Q factor analysis and four classifications were obtained from it, which provided the basis for compiling the objective-content table for setting up the questionnaire of space users. In the second step, according to Klein's formula, based on the number of questions in the users' questionnaire, the sample size was calculated to be around 190 people. Space users were questioned using random and cluster sampling and data were evaluated in SPSS version 22 software using R factor analysis. The findings and results of the research show that the eight identified factors include; Sociability, spatial diversity, physical and climatic comfort, the relationship of interaction and social trust with providing environmental needs, recognizability, pedestrian accessibility, spatial flexibility, and psychological comfort with the formation of a cycle influence social trust

    Keywords: urban public spaces, Social Capital, Social trust, Social Interaction, Yousef-Abad Neighbourhood
  • Keramatolah Ziari *, Ali Hosseini, Masoud Behzadirad Pages 39-60

    The process of city development strategy (CDS) was proposed as a content-procedural theory and as a new approach in urban planning by the cities coalition organization to reduce poverty, sustainable development, and promoting participation, and create urban governance. In the urban management system of developing countries, including Iran, several challenges are observed, because the main approach in urban management and planning relies on a comprehensive plan, which is a result of traditional planning that emphasizes development, patterns, and structure. Therefore, adopting strategic structural approaches in the form of a city development strategy seems to be effective to overcome the challenges. The purpose of this research is to analyze and identify the main drivers of city development strategyprograms to achieve the goals of such programs. In this regard, the method of future research has been used in the form of a mix-and-match analysis. This research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of nature. The statistical population of this research is the Delphi group, which was selected from a total of 30 people. Opinion polling in connection with the identification of indicators and determination of key drivers was done in person and also through the capacity of virtual space. The indicators affecting the city's development strategy were investigated in four dimensions economic, environmental-physical, institutional-political, and social-cultural development. The results of the research showed that urban competitiveness, urban branding, government effectiveness, access to public services, and strategic planning will have the greatest impact on the process of city development strategy, which should be considered by urban planners and managers.

    Keywords: Sustainable urban development, City development strategy, Urban Competitiveness, urban branding, Urban Future Studies
  • Farnaz Dibazar, Sahar Toofan *, Siroos Jamali, Nima Valizadeh Pages 61-70

    Third places, with the help of their characteristics, create stability and increase resilience in cities. They have a high support capability in times of crisis and are effective in the social stability of the society. When the emerging crisis disrupts the support role of the third place, the potential for public assistance and unity in the face of the crisis is reduced. The outbreak of the Covid-19 virus is an example of this crisis, which can weaken social stability due to the mandatory restrictions that come with it, in addition to the health problems imposed on society. Cafes are a concrete example of third places that, with the aim of the pathology of the covid-19 pandemic on social stability formed by them, in the present study, the effect of five components of weakening the economy, fear of disease, decreasing social interactions, decreasing the sense of place and decreasing accessibility on the weakening of stability was investigated. Social security was paid due to covid-19. The research method is descriptive-analytical and correlational. The questionnaire was designed in the Likert scale and AMOSE software and structural equation analysis method were used for data analysis. The number of usable samples according to Cochran's formula and Morgan's table is 392 samples. The results of the research showed that the fear of disease with 99% confidence with a standardized coefficient of 0.468% has the greatest effect on reducing social stability. Also, the two components of decreasing social interactions and decreasing accessibility with 95% confidence, respectively, with standard coefficients of 0.160 and 0.056%, after the component of fear of disease, have the greatest direct effect in weakening the social stability formed by cafes in Tabriz city. have. The effect of the components of the sense of place with a coefficient of -0.236 due to the effect on the fear of disease and the economy with an effective coefficient of 0.067 on the social stability formed in cafes is indirect.

    Keywords: Social Sustainability, Third Place, Public place, COVID-19, Café
  • Tahmineh Alizadeh, Jalal Azimi *, Sadreddin Motevalli, Rahim Sarvar Pages 71-88

    As previous studies have shown, despite the breadth and variety of criteria explaining sustainability, the factors affecting its realization are generally neglected and especially in the field of public transportation systems and future studies, there are theoretical gaps. Therefore, in the present study, the future of the public transportation system of Tehran metropolis was explained and modeled as a study sample for the year 2031. The data used included environmental survey variables and interviews with experts. To analyze the data, the structural analysis method based on Micmac software and the scenario analysis method with Scenario Wizard software were used. The results showed that the public transportation system of Tehran metropolis is a very vulnerable and fragile system and due to the high interaction of the system factors, with the smallest change in the key drivers, other variables of the system also undergo serious changes and make it more and more distant from the stability components. they say Based on the identification of eight key drivers and three predetermined factors, a total of 11 scenarios were identified, including two improbable scenarios, three incompatible scenarios, one scenario with a weak probability of occurrence, two scenarios with a medium probability of occurrence, and three scenarios with a strong probability of occurrence. Finally, it was concluded that in the next 10 years, Tehran will face a more individualistic and aging social structure, a fragile environmental structure with high pollution and possibly an unstable economic structure. Such a city needs a type of public transportation system that can meet the demands of all groups and citizens at a low cost and is accessible with inclusive features

    Keywords: public transportation, Environmental Sustainability, Futurism, Tehran Metropolis
  • Hosain Nazmfar *, Somayeh Mohammadi Hamidi, Azim Mohajeri Pages 89-104

    Cities to expand on their peripheral surroundings, regardless of the various physical, environmental, social and economic impacts. development is one of the new strategies to counter the physical development of cities. The main purpose of this strategy is to recapture lost or destroyed urban spaces. The type of research is applied -Practical and its method is analytical. Shannon and Holdern's entropy coefficient method to analyze the data and information for measuring the sprawl of the city, the nearest index for the model of infill development capacity distribution and the Vikor model for ranking the urban areas according to the studied land uses was used. According to the Shannon entropy coefficient calculations, the value of ln (n) is obtained at 1.38, which indicates that urban sprawl and physical development are sparse compared with the urban entropy coefficient of 1.37. Holderen's results also show that about 90 per cent of the city's growth was due to population growth, and only 0.09 per cent was to the city's horizontal and spiral growth. A comparative study of the proposed area and the urban area surveyed reveal that approximately 917 hectares of proposed landfill levels have not yet been met. While the city's infill capacity is 2408 hectares. By comparative comparison, the area is measured at a numerical average of the nearest-neighbour ratio of -27.58. Since this value is smaller than one, we, therefore, conclude that the inner city capacities are clustered throughout the city. Finally, according to the results of the Vikor method, region 3 has the highest infill development capacity with 36.15.

    Keywords: Infill development, Shannon Entropy, Holdern, VIKOR, Ardabil City
  • Amer Nikpour *, Mohammad Soleymani, Behnaz Mohammadyari Pages 105-124

    Urban poverty is one of the biggest and most important challenges facing modern society. This phenomenon has negative physical, economic and social consequences for the city and its residents. Therefore, identifying the constituent factors and how they are distributed at the city level is an excellent help for urban management and planning. The research aims to analyze the spatial distribution of poverty indicators at the level of the statistical blocks of Hamadan City. The current research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method. The poverty indicators were extracted based on the raw data of the statistical blocks of Hamadan City in 2015. The exploratory factor analysis method was used to better identify the effective indicators in urban poverty and form a new structure for it. The result was the reduction of 18 poverty indicators to 4 main factors, which explained 62.8% of the cumulative variance. To perform spatial analysis, the hot spots method was used in the ArcGIS software environment, according to which the most important areas of poverty are concentrated in the northeastern, eastern and western parts of Hamedan, and the prosperous area is concentrated in the central and southwestern parts. In total, the poverty zone occupies 27.36% of the room and 48.84% of the population, the prosperity zone occupies 20.47% of the site and 7.85% of the city's population, and the rest of the city space is located in the middle zone. Also, using Geoda software, the spatial autocorrelation of the city's poverty was investigated at the area level. Moran's statistic with a coefficient of 0.677 showed that the spatial pattern of poverty in Hamedan City has a cluster pattern with high concentration

    Keywords: Zoning, Spatial Pattern, Poverty, Hamedan City
  • Arezou Shafaati, Reza Valizadeh *, Akbar Rahimi, Ali Panahi Pages 125-144

    In recent years, the excessive spatial expansion of cities, along with the unplanned development plans, especially in big cities like Tabriz, has caused the creation of new urban textures and as a result, relocated residents and uses to new areas. As a result, the historical and old contexts of these cities have changed their function and have tended to the worn-out urban regions and the loss of urban life, stagnation and exhaustion. For this purpose, first, by studying the available documents, all the factors involved in the smart development and the integration of the worn-out urban fabric were studied, and by using the Delphi method, 53 variables were extracted in the mentioned basin. For data analysis, the interaction/structural effects analysis method was used by FL Micmac software. Also, Scenario Wizard software was used to develop scenarios. The results of the research show the instability of the system in the metropolis of Tabriz, based on which, five categories of influential, two-faceted, influential, independent and identifiable risk factors are identified, after identifying 14 key factors through risk and influencing variables, as a result, 8 final key components were selected. And these factors were entered into the Scenario Wizard software, and based on the opinions of experts, re-weighting and 6 very strong scenarios were selected from 260 possible scenarios. Based on the results obtained, expanding local access by strengthening physical and digital networks in the region, creating a mechanism to use the enormous potentials of social strata in the context, interdepartmental coordination between responsible institutions in line with sustainable development, comprehensive and principled planning to follow user principles Lands and per capita compliance, etc., were selected as the most optimal and desirable possible scenarios.

    Keywords: Smart city, Infill development, Region 8 of Tabriz, scenario building
  • Bahram Imani *, Mohamad Gharavi Pages 145-160
    Introduction

    The low level of environmental citizenship behaviors among citizens has exacerbated the urban environmental problems. Recent research shows that residents of some Iranian cities do not actively participate in environmentally friendly behaviors. Like other cities, Ardabil faces special environmental problems and low participation of residents in environmentally friendly behaviors. High-rate urban development has created special environmental consequences for cities such as Ardabil, forcing city managers to adopt appropriate environmental policies to reduce the negative effects of population growth. On the other hand, due to the fact that environmental problems are increasing, environmental protection requires appropriate environmental behavior. Iranian cities also face several challenges that make it necessary to review the policy of urban management and pay attention to the management of environmental behaviors of residents, especially in cities such as Ardabil that have experienced a short period of extensive urban development. Accordingly, examining the factors affecting the environmental citizenship behavior of the residents of this city can help planners and policy makers to make better and more effective decisions. Based on this perspective, the present study was conducted to investigate the effect of spatial attachment, trust and mobility on the environmental citizenship behavior of Ardabil residents.

    Methodology

    The present study is applied in terms of purpose and descriptive-analytical method and a questionnaire was used to collect information. The statistical population of this study was all residents of Ardabil in 1398. Place attachment, trust, mobility and environmental citizenship behavior questionnaires were used to assess the research variables. Indicators of research questionnaires were obtained from related studies and research background and then localized based on the research conditions and the city under study. Also, the validity and reliability of the research model and data analysis were performed by structural equation modeling in LISREL software.

    Results and discussion

    The research model showed that the value of the path coefficient between trust and citizenship behavior is equal to 0.42. Since the T value is equal to 5.68, due to the fact that it is greater than 1.96, it shows that the obtained coefficient is significant at the 95 level of confidence. Therefore, the relationship is confirmed and it can be said that trust has a positive and significant effect on environmental citizenship behavior in the study area. Also, considering that the value of the path coefficient between the mobility of citizenship behavior is equal to 0.17. Since the T value is equal to 2.47, due to being greater than 1.96, it shows that the obtained coefficient is significant at the 95 level of confidence. Therefore, the relationship is confirmed and it can be said that mobility has a positive and significant effect on environmental citizenship behavior in the study area. And considering that the value of the path coefficient between place attachment and environmental citizenship behavior is equal to 0.21. Since the T value is equal to 2.99, due to being greater than 1.96, it shows that the obtained coefficient is significant at the 95 level of confidence. Therefore, the relationship is confirmed and it can be said that place attachment has a positive and significant effect on environmental citizenship behavior in the study area.

    Conclusion

    The findings showed that citizens who have more confidence in the decisions and plans of city officials on environmental issues, show more environmental citizenship behavior. Consistent with this finding, it can be claimed that city managers can encourage residents of cities such as Ardabil to engage in environmental citizenship behaviors by increasing citizens' awareness of the importance and place of the environment in urban programs and policies while increasing their trust. The findings also show that the mobility and relocation of Ardabil residents, while helping to evaluate the results of environmental policies of local organizations, provides them with more empirical knowledge and information resources. And citizens with high mobility through their visits to different cities, while gaining more knowledge of how the environmental policies of local organizations have a positive impact, show a greater desire to engage in urban environmental behaviors. In fact, the change in lifestyle and also the increase in the possibility of movement and mobility among citizens has caused the level of their evaluation of the environmental policies of their place of residence to increase in proportion to the places visited and thus increase competition among cities for adoption. Environmental approaches and policies will be expected. Also, the research findings showed that in Ardabil city, with the increase of citizens 'level of attachment, the citizens' environmental citizenship behaviors increase. Based on this, it can be said that in cities whose residents have a higher rate ofplace attachment, more environmental citizenship behaviors are performed and strengthening the place attachment of citizen’s leads to individual and collective behaviors that are environmentally friendly. Accordingly, policies and programs that increase residents 'attachment to their place of residence will reciprocally increase residents' participation in environmentally friendly behaviors.

    Keywords: Place Attachment, Trust, Mobility, Environmental Citizenship Behavior
  • Rama Ghalambordezfooly *, Sepideh Laeini Pages 161-175
    Introduction

    Many theories and approaches to preserving this precious heritage have been elaborated and introduced since the attention of urban planners and managers has shifted toward preserving and restoring historical areas. The most important of these approaches used today in many parts of the world is urban recreation. In addition to the historical boundaries of the city, besides physical restoration, it requires programs and strategies that lead to economic prosperity in weak and inactive areas. Therefore, in this study, after introducing urban regeneration approaches such as culture based Regeneration, tourism-based Regeneration and urban branding-based Regeneration, the components of creating value added strategies based on these approaches were introduced.

    Methodology

    By looking at the components of urban regeneration and the strategies introduced to create value added in the historical area, it can be deduced that prioritizing the five economic, social, cultural, physical dimensions needs to be achieved in order to achieve sustainable urban r regeneration goals that lead to added value. And it's functional. We also prioritize measures that measure each of these dimensions to identify development-driven projects.This study is applied in terms of purpose and in terms of quantitative data analysis. In order to gather information for the present study, to identify potentials in the area that can be transformed into value and act as catalysts. Two methods of library study and statistics were used and quantitative method of questionnaire was used. Data collected using smart PLS software And they have been analyzed by structural equations and factor analysis. On the other hand, confirmatory factor analysis has been used in this study.

    Results and discussion

    In this study, the perceived potentials for orientation of regeneration projects in the study area were analyzed in five dimensions: economic, social, physical, cultural and social. Each of these dimensions will have their own unique effects, and the degree of importance and role of the program will vary. In this study, for the purpose of creating value added in the historical context of District 11, the components and metrics in the above dimensions were selected and the questionnaire questions were designed accordingly. Consequently, one of the results of the analysis of the answers may lead to the answer, which dimension and which measures would be most effective in creating added value in the historical Area? Among the dimensions, the regression coefficients of the functional, physical, and social dimensions are higher than the two cultural and economic dimensions, respectively.This means that the roles and functions and types of uses, environmental qualities, and urban spaces created alongside local social capital will be effective in creating value in recreation projects. On the other hand, the coefficients obtained for each dimension measure show that the political-administrative centralities in the functional dimension as well as the presence of chaotic paths due to historical sites and buildings have the highest regression coefficients.

    Conclusion

    According to the results of the factor analysis, it seems that functional, physical and social contexts can be more involved in the creation of value in the historical texture regeneration project. But how can the results of this analysis be useful in recreating the study area? Meanwhile, attention to the political centrality factor of the study area in Tehran shows a very strong potential for value creation. Because many places and political centers have been formed in this area for many years, but unfortunately due to the tendency to leave many organs out of the Tehran traffic plan, over the past twenty years there has been widespread disruption in the creation of public and political centers throughout Tehran. However, the existence of a proper public transport infrastructure could provide good conditions for the resettlement of these centers in the region. In addition, in many cities the creation of these centers with magnificent architectures along with historical sites has created an acceptable synergy in creating high quality and high visitor streets Based on factor scores, solutions such as enhancing the attraction of heritage buildings through conservation (reusing spaces and controlling their environmental factors), creating tourism and walking paths in historical areas and paths, removing rigid and impenetrable walls (visual) In large-scale buildings, the use of water fountains in a variety of forms at appropriate intervals along the Valiasr axis to create visual and auditory richness, as well as a focus on re-focusing Tehran's political-administrative centers, albeit with a focus on creating visions By creating magnificent architectural monuments, he can create value in historical areas The study area was effective in creating sustainable urban regeneration.

    Keywords: Urban Regeneration, Creating Value, Historical area