فهرست مطالب

نشریه تصمیم گیری و تحقیق در عملیات
سال هشتم شماره 1 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدعلی خاتمی فیروزآبادی، مونا جهانگیرزاده*، امیر مزیکی، سید سهیل فاضلی صفحات 1-16
    هدف

    امروزه شرکت های بیمه با رقابتی گسترده برای جذب و نگهداری مشتریان وفادار رو به رو هستند؛ بنابراین اهمیت مدل های پیش بینی وفاداری مشتریان بیش از گذشته نمایان شده است و می تواند موجب سهم بازار گسترده تری برای شرکت ها می شود. هدف اصلی پژوهش حاضر شناسایی عوامل موثر بر وفاداری مشتریان و توسعه مدلی جهت پیش بینی میزان وفاداری آن ها در صنعت بیمه و در شرکت های بیمه است.

    روش شناسی پژوهش:

     این پژوهش ازنظر رویکرد، کمی، ازنظر گردآوری اطلاعات، پیمایش و ازنظر نتایج حاصله، کاربردی است. در چارچوب این پیمایش از تحلیل عاملی تاییدی و شبکه های عصبی مصنوعی استفاده شده است. به منظور بومی سازی عوامل مستخرج از ادبیات نظری و همچنین رفع تناقضات موجود در موثر بودن یا نبودن عوامل به دست آمده از ادبیات پژوهش، در ابتدا عوامل با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی و نرم افزار SMART PLS3 موردبررسی قرار گرفتند و تاثیرات آن ها بر وفاداری مشتریان سنجیده شدند. سپس عوامل تایید شده به عنوان ورودی برای آموزش شبکه ی عصبی مصنوعی با نرم افزار MATLAB R2019b در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    در این پژوهش حجم نمونه بر اساس جدول مورگان (حجم جامعه نامحدود و سطح خطای %0.05)، 384 نفر در نظر گرفته شده است. تعداد 436 پرسشنامه به صورت تصادفی ساده بین بیمه گذاران چهار شرکت بیمه شامل بیمه ایران، شرکت بیمه آسیا، شرکت بیمه البرز، شرکت بیمه پارسیان توزیع گردید و 384 پرسشنامه کامل دریافت شد. پس از تحلیل نتایج حاصله از روش تحلیل عاملی تاییدی، عوامل تعهد، کیفیت ادراک شده، اعتماد، ارزش ادراک شده، همدلی، تصویر برند، جذابیت گزینه های دیگر، رضایت مشتری بر وفاداری مشتریان در شرکت های بیمه ایران تاثیر داشتند و عامل هزینه جابجایی بر وفاداری مشتری تاثیر ناچیزی داشت. درنهایت مدل مورد هدف پژوهش برای پیش بینی وفاداری با 8 نورون ورودی، 110 نورون لایه میانی و 1 خروجی با سطح خطای 0.00992 و رگرسیون 0.98694 طراحی گردید.

    اصالت/ارزش افزوده علمی:

     برونداد این پژوهش، مدلی جهت پیش بینی وفاداری مشتریان شرکت های بیمه ای در کشور ایران فراهم می کند تا این شرکت ها بتوانند بر عواملی که منجر به حفظ وفاداری مشتریان می شود سرمایه گذاری کنند.

    کلیدواژگان: وفاداری مشتری، شبکه های عصبی مصنوعی، تحلیل عاملی تاییدی، شرکت های بیمه
  • یوسف ابراهیمی، یعقوب علوی متین*، سحر خوش فطرت، حسن رفاقت صفحات 17-38
    هدف

    بانک ها به عنوان یک بنگاه اقتصادی خدماتی و مالی ضمن همراهی با برنامه های اقتصادی کشورها، به دنبال کسب منفعت برای ذینفعان خود می باشند. در جهت دستیابی به این اهداف، باید توانایی تجهیز و تخصیص بهینه منابع خود را داشته باشند. یکی از مسایل مهم، شناخت عوامل موثر در جذب منابع می باشد که هدف این پژوهش، ارایه الگویی مناسب برای شناسایی عوامل تاثیرگذار بر تامین منابع است.

    روش شناسی پژوهش:

     برای رسیدن به هدف تحقیق، با مرور پیشینه تحقیق، رسالت بانک و نظرات کارشناسان بانکی، 62 عامل در قالب پرسشنامه ای ارایه شد. پرسشنامه پس از تایید خبرگان بانکی، جهت انجام پیش آزمون در یک نمونه 30 نفره از کارکنان بانک تجارت استان زنجان توزیع شد. سپس پایایی آن با آلفای کرنباخ آزمون و تایید گردید. بعد از جمع آوری میدانی داده های پژوهش، مولفه های موثر در دو گروه اصلی عوامل برون سازمانی و درون سازمانی قرار گرفتند. سپس عوامل درون سازمانی به چهار زیرگروه؛ مالی، فیزیکی، خدماتی و عوامل ارتباطی و انسانی تفکیک شد. در نهایت مدل اصلی پژوهش با استفاده از مدل شبکه های عصبی بدون ناظر (نگاشت های خود سازمانده) استخراج و به تحلیل داده های پژوهش پرداخته شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد که از مجموعه عوامل تاثیر گذار بر تامین منابع بانکی، عوامل ارتباطی و انسانی بیشترین تاثیر و عوامل برون سازمانی کمترین تاثیر را داشتند. همچنین با توجه به عدم تشابه بین الگوهای بردارهای ورودی پژوهش، همبستگی بین هر کدام از عوامل موثر بر تجهیز منابع تایید نشد.

    اصالت/ارزش افزوده علمی:

     در این پژوهش با استفاده از رویکرد جدیدی از مدل شبکه های عصبی (نگاشت های خود سازمانده) به شناسایی و وزن دهی عوامل موثر بر تجهیز منابع بانکی پرداخته شده که یافته های آن به توسعه ادبیات حوزه بانکی در بخش تجهیز منابع، کمک می کند.

    کلیدواژگان: سپرده های بانکی، عوامل برون سازمانی، عوامل درون سازمانی، نگاشت های خود سازمانده
  • محمد ساویز اسدی لاری*، مریم عباس قربانی، رضا توکلی مقدم صفحات 39-71
    هدف

    طی دهه های پیشین، صنعت هتل داری در سطح بین المللی به صنعتی رقابتی مبدل شده است که کشورها جهت کسب حداکثر درآمد حاصل از آن، متمایل به به کارگیری مدل های توسعه داده شده، تکنیک های جدید و ارایه نوآوری ها شده اند. به همین سبب  توجه به چگونگی مدیریت درآمد هتل ها و از سویی دیگر مدیریت هزینه های سفر و حمل ونقل مسافر و به کارگیری مدل سازی های سازگار با این حوزه جهت بهینه سازی در دستیابی به اهداف ضرورت دارد.

    روش شناسی پژوهش: 

    در این پژوهش، طرح مسایل در خصوص بهینه سازی مدیریت درآمد هتل ها، مدیریت هزینه مسافران و واکاوی چگونگی توسیع حمل ونقل استفاده شده توسط آن ها صورت گرفته است. پیش بینی چگونگی حمل ونقل مسافر و انتخاب نوع آن باتوجه به حالت های مختلف سفر چون هوایی، ریلی، آبی و جاده ای مبتنی بر میزان بودجه مسافر از مسایل شاخص موردمطالعه است.

    یافته ها

    در مدل سازی های انجام شده عوامل و معیارهای موثر بسیاری لحاظ شده است و میزان ظرفیت پذیرش هتل ها در شهرهای منتخب مسافران و ارایه انواع اتاق ها با قیمت گذاری های مختلف و بررسی عناصر وابسته به خدمات ارایه شده برای مسافر توسط هتل و دسترسی های مختلف هتل که مبتنی بر مدل درآمد هتل هاست، تاثیر به سزایی در برآورد وضعیت عوامل رقابتی هتل ها دارد. به جهت پیش بینی های مدنظر سطح تقاضای انواع مسافران جهت رزرو هتل طی دوره های مختلف زمانی در فصول متفاوت گردشگری بر اساس بودجه تخصیص داده شده توسط مسافر برای پرداخت هزینه ها در طی الگوی سفر و نتایج مرتبط مستخرج از مدل درآمدی برآورد شده و عوامل تاثیرگذار در انتخاب هتل و حمل ونقل و چگونگی سفر شناسایی شده است.

    اصالت/ارزش افزوده علمی:

     طرح مسایل NP-Hard در پژوهش حاضر سبب شده است تا در ابعاد کوچک از استراتژی های دقیق و در ابعاد متوسط و بزرگ از الگوریتم های فراابتکاری NSGA-II و MOPSO جهت حل بهره گرفته شود. نتایج مستخرج از محاسبات صورت گرفته حاکی از آن است که الگوریتم های پیشنهادی روش کارا و مناسبی برای حل مسایل بوده است.

    کلیدواژگان: مدل سازی ریاضی چندهدفه، مدیریت درآمد، هزینه مسافر، بهینه سازی ازدحام ذرات، الگوریتم ژنتیک
  • محمدمهدی رحیمیان اصل*، محمدحسن ملکی صفحات 72-87
    هدف

    برای بهبود جایگاه رقابتی شرکت و مقابله با اختلالات و شکست ها، زنجیره تامین می بایست به سوی پادشکنندگی حرکت کند. بر این اساس، زنجیره تامین علاوه بر آمادگی مواجهه با اختلالات و پاسخ به آن، توان بازیابی شرایط قبل از اختلال را داشته و حتی شرایط بهتری را نیز ایجاد نماید. برای حرکت در این مسیر، لازم است تا تصمیم گیران جایگاه فعلی زنجیره تامین خود را به درستی شناخته و برای بهبود وضعیت پادشکنندگی آن تصمیمات درستی اتخاذ نمایند. برای همین منظور، هدف اصلی پژوهش حاضر ارزیابی سطح عملکرد پادشکنندگی در زنجیره تامین شرکت توزیع دارو پخش و تعیین اولویت بهبود مولفه های آن است.

    روش شناسی پژوهش: 

    جهت دستیابی به این هدف، پژوهش حاضر قصد دارد با کاربست تکنیک دیمتل و روش تیوری گراف و رویکرد ماتریسی میزان عملکرد پادشکنندگی این سیستم زنجیره تامین را در حالت های بهینه، فعلی و کمینه مشخص نماید و درنهایت با استفاده از روش تحلیل اهمیت-عملکرد، مولفه های پادشکنندگی زنجیره تامین شرکت توزیع دارو پخش را مورد تحلیل قرار داده و اولویت بهبود هر فاکتور را مشخص نماید.

    یافته ها

    بر اساس نتایج به دست آمده به ترتیب، ساختار زنجیره تامین، بهبود و بازیابی، یادگیری، انعطاف پذیری و نوآوری، در اولویت اول تا پنجم برای بهبود ساختار پادشکنندگی زنجیره تامین شرکت قرار دارند.

    اصالت/ارزش افزوده علمی: 

    پژوهش پیش رو سازمان ها را در ارزیابی سطح پادشکنندگی زنجیره تامین خود پشتیبانی نموده و منجر به تسهیل تصمیم گیری می گردد. روشی که در ادامه ارایه می شود، می تواند ماهیت پویای محیطی را برای مدیریت اختلالات زنجیره تامین ساده کرده و حتی امکان مقایسه زنجیره تامین های مختلف را به مدیران بدهد. ارزیابی و رصد مستمر سطح پادشکنندگی زنجیره تامین امکان ایجاد مزیت رقابتی برای دستیابی به سهم بازار بیشتر حتی در طول یک اختلال و یا اختلالات مستمر را فراهم می کند.

    کلیدواژگان: مدیریت زنجیره تامین، پادشکنندگی، تکنیک دیمتل، تئوری گراف و رویکرد ماتریسی، تحلیل اهمیت عملکرد، رویکرد فازی
  • سمیه کریمی امشی، سهراب کردرستمی*، علیرضا امیر تیموری، آرمین قانع کنفی صفحات 88-101
    هدف

    در غالب بررسی های پایداری با دربرگیری مباحث محیطی، اجتماعی و اقتصادی، علاوه بر خروجی های مطلوب، خروجی های نامطلوبی هم ایجاد می شود که مانعی برای توسعه پایدار محسوب می شود. در این راستا هدف از این بررسی ارایه یک روش تحلیل پوششی داده ها با در نظر گرفتن صورت های متفاوتی از دسترسی پذیری ضعیف برای خروجی های نامطلوب به منظور حرکت در جهت پایداری می باشد.

    روش شناسی پژوهش:

     با ارایه یک روش مبتنی بر تحلیل پوششی داده ها، عملکرد پایداری در سه بعد محیطی، اجتماعی، اقتصادی و همچنین عملکرد پایداری کل به طور هم زمان در حالی بررسی می شود که خروجی های نامطلوب با صورت های متفاوتی از دسترسی پذیری ضعیف حضور دارند. عملکرد پایداری شرکت های گاز استانی نیز با استفاده از تکنیک پیشنهادی مورد برسی قرار می گیرد.

    یافته ها

     نتایج نشان می دهد روش مطرح شده در تحلیل عملکرد پایداری و ابعاد آن در حضور خروجی های نامطلوب کارا می باشد.

    اصالت/ارزش افزوده علمی:

     تحلیل پوششی داده ها به ارایه انواع دسترسی پذیری برای به حداقل رساندن خروجی های نامطلوب و گام برداشتن به سمت بهینگی می پردازد. در این مطالعه به منظور تحلیل پایداری، مدل یکپارچه ای با صورت های متفاوتی از دسترسی پذیری ضعیف ارایه می شود.

    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، پایداری، خروجی نامطلوب، دسترسی پذیری ضعیف
  • نرجس بساق زاده، محمود مرادی*، محمد تمیمی صفحات 102-122
    هدف

    علیرغم اهمیت روزافزون نقش دانش در گسترش عملکرد نوآوری و حفظ مزیت رقابتی در محیط رقابتی شدید جهانی، سازمان ها در بهره گیری و توسعه زیرساخت جریان دانش خارجی به سمت خود دچار مشکلات عدیده ای هستند. نظریه ظرفیت جذب دانش و ایجاد ساختارهای کشف و بهره برداری در تحقیق و توسعه به عنوان نظریه دوسوتوانی سازمانی، می توانند تبیینی برای کمک به سازمان ها برای رفع این مشکلات باشند؛ بنابراین این پژوهش با هدف تبیین اثر ظرفیت جذب دانش در کسب مزیت رقابتی و نقش میانجی دوسوتوانی سازمانی به بررسی مطالعه در شرکت های صادراتی پرداخته است.

    روش شناسی پژوهش:

     مدل اولیه تحقیق از ادبیات استخراج و در مرحله کیفی و با مصاحبه عمیق با خبرگان، مدل مفهومی نهایی ترسیم شد. به منظور بررسی ابعاد به دست آمده، پایایی و روایی مدل جدید موردبررسی و پرسشنامه با روش نمونه گیری تصادفی در میان مدیران و خبرگان شرکت های صادراتی ایران توزیع شد. جامعه آماری پژوهش 570 شرکت برتر صادراتی ایران است. در بخش کیفی، نمونه گیری با روش نمونه گیری نظری انجام و 11 نفر از مدیران شرکت ها با بیش از 5 و 10 سال سابقه انتخاب شد. زمینه فعالیت خبرگان شرکت های منتخب شامل حوزه های گاز و پتروشیمی، فولاد، قطعات خودرو، لوله و اتصالات و مواد غذایی بود. در بخش کمی نیز با کمک نرم افزار G*Power 78 نمونه انتخاب شد. تحلیل داده های کیفی با روش تحلیل محتوا و با کمک نرم افزار ATLAS.ti و بررسی فرضیه ها از روش مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) مبتنی بر روش حداقل مربعات جزیی (PLS) انجام شد.

    یافته ها

     نتایج بخش کمی نشان می دهد که متغیر ظرفیت جذب دانش به صورت مستقیم بر مزیت رقابتی تاثیر معناداری ندارد؛ اما تاثیر این متغیر بر دوسوتوانی سازمانی و تاثیر دوسوتوانی سازمانی بر مزیت رقابتی معنادار است. ازاین رو می توان بیان کرد که دوسوتوانی سازمانی در رابطه ی میان ظرفیت جذب و مزیت رقابتی میانجی کامل بوده است.

    اصالت/ارزش افزوده علمی:

     این پژوهش مسیری برای شرکت های فعال صادراتی درزمینه کسب مزیت رقابتی ترسیم می کند. شرکت ها می توانند بر پایه تقویت ساختارهای سازمانی دوسوتوان، ایجاد زمینه های یادگیری و تقویت ظرفیت جذب دانش، جریان ورود دانش بیرونی به سازمان را تسهیل نمایند.

    کلیدواژگان: دوسوتوانی سازمانی، شرکت های صادراتی، ظرفیت جذب دانش، مزیت رقابتی
  • مرتضی عبدالحسینی* صفحات 123-132
    هدف

    بیماری کرونا ویروس (کووید-19) یک بیماری همه گیر است که همه کشورهای جهان را درگیر کرده است. پیش بینی روند گسترش بیماری کرونا منجر خواهد شد که تدابیر لازم جهت کنترل این بیماری از سوی مسیولین انجام شود. این موارد شامل افزایش واکسیناسیون، قرنطینه کردن شهرها و ممنوعیت ورود و خروج، افزایش ظرفیت تخت های بیمارستانی، ایجاد مراکز واکسیناسیون شبانه روزی، الزام به استفاده از ماسک در اماکن عمومی و رعایت فواصل اجتماعی به صورت کلی آمادگی لازم جهت برخورد با پیک جدید بیماری کرونا است. لذا پیش بینی چنین مواردی سبب کاهش آمار مبتلایان به کرونا و لذا کاهش نرخ مرگ ومیر خواهد شد.

    روش شناسی پژوهش:

     در این مقاله با استفاده از آنالیز طیفی منفرد (SSA)، پیش بینی میزان پیک ششم مبتلایان کرونا با لحاظ کردن وضع فعلی صورت گرفته است. به منظور بهبود فرآیند گروه بندی الگوریتم SSA، انتخاب مقادیر ویژه به صورت فرآیند بهینه سازی صورت گرفته است به طوری که سری زمانی پیش بینی شده با توجه به شاخص خطای مدنظر به طور قابل توجهی بهبود یافته است.

    یافته ها

     با مقایسه روش پیشنهادی با سایر روش های پیش بینی شامل میانگین متحرک خود همبسته یکپارچه (ARIMA)، ARIMA کسری (ARFIMA)، TBATS و خود همبسته شبکه عصبی (NNAR)، مشاهده می شود که خطای پیش بینی به حد قابل قبولی بوده و می تواند روش SSA جهت پیش بینی مورد استناد قرار گیرد.

    اصالت/ارزش افزوده علمی:

     در این مقاله با استفاده از روش کارآمد SSA، موارد مبتلا جدید کرونا ویروس را پیش بینی می کند و نتایج ارایه شده اثربخشی روش پیشنهادی را تایید می کند.

    کلیدواژگان: بیماری کرونا (کووید 19)، پیش بینی سری زمانی، آنالیز طیفی منفرد، پیک ششم کرونا، SSA
  • سحر اسماعیلی، کیامرث فتحی هفشجانی*، چنگیز والمحمدی، علی اکبر حدادی هرندی صفحات 133-152
    هدف

    این مقاله درصدد ارایه ساختاری منعطف برای سازمان یادگیرنده متناسب با شرایط مدارس ایران می باشد تا با استفاده از آن مدارس به عنوان یک سازمان آموزشی در مواجهه با محیط پیوسته در حال تغییر، نوآوری و اثربخشی را تسهیل کنند و با آموزش ارزش های انسانی و اصول تعلیم و تربیت، کمک کنند دانش آموزان تبدیل به افرادی شوند که به نحوی سالم و متمدن در دنیای غنی از فناوری های آینده زندگی کنند.

    روش شناسی پژوهش:

     در این مقاله از روش های تصمیم گیری چند معیاره و تکنیک های فازی ازجمله دلفی و دنپ (دیمتل مبتنی بر فرآیند تحلیل شبکه ای) برای ارایه یک چارچوب اجرایی و عملیاتی در حوزه سازمان یادگیرنده در مدارس استفاده شده است.

    یافته ها

     نتایج حاصله به ترتیب ساختارهای سازمان یادگیرنده، مهارت های سازمان یادگیرنده و فناوری های سازمان یادگیرنده به عنوان معیارهای اصلی سازمان یادگیرنده در مدارس ایرانی نشان می دهد. همچنین، زیرمعیارهای رهبری تقویت کننده، فناوری مدیریت دانش، قابلیت های شخصی و مدل های ذهنی با ماهیت علت، نقش اساسی در شکل گیری سازمان یادگیرنده در مدارس ایفا می کنند.

    اصالت/ارزش افزوده علمی:

     محققان راه دستیابی ایران به اهداف اقتصادی پیش بینی شده در سند چشم انداز ایران 1404 را تبدیل سازمان های ایرانی به سازمان یادگیرنده معرفی کرده است؛ اما بررسی پایگاه های اطلاعاتی علمی در ایران بیانگر این است تلاش های محدودی در این راستا به خصوص در مدارس صورت گرفته است. این مقاله بدون تمرکز بر چرایی و چیستی سازمان یادگیرنده، با استفاده از ابعاد و معیارهای معرفی شده در خصوص سازمان یادگیرنده، به چگونگی ارایه ساختاری منعطف برای سازمان یادگیرنده متناسب با شرایط مدارس ایران اشاره می کند.

    کلیدواژگان: آموزش و پرورش، تصمیم گیری چند معیاره، دنپ فازی، سازمان یادگیرنده، مدارس یادگیرنده
  • پرهام صوفی، مهدی یزدانی*، مقصود امیری، محمدامین ادیبی صفحات 153-175
    هدف

    یکی از مهم ترین مسایل حوزه زمان بندی تولید که اخیرا بسیار موردتوجه محققان قرار گرفته است، مساله زمان بندی کار کارگاهی منعطف با منابع دوگانه محدود انسان و ماشین  (DRCFJSP) است. برای مقابله با اختلال های غیرمنتظره مانند خرابی ماشین، باید برنامه زمان بندی کارها استوار باشد تا در صورت وقوع اختلال، برنامه زمانی دارای کارایی مناسبی باشد و از راه حل بهینه انحراف کمتری داشته باشد. لذا در این تحقیق، مساله زمان بندی کار کارگاهی منعطف با منابع دوگانه محدود انسان و ماشین با در نظر گرفتن سناریوهای محتمل خرابی ماشین ها یا اختلال در کارگاه موردمطالعه قرار می گیرد.

    روش شناسی پژوهش: 

    در حل مساله موردمطالعه، نحوه واگذاری مارها به ماشین ها و توالی عملیات بر روی هر ماشین باید به گونه ای صورت پذیرد که تحت هر سناریوی محتمل، حداکثر زمان تکمیل کارها کمینه شود تا ترکیب وزنی مربوط به عملکرد سیستم در حالت متوسط، عملکرد سیستم در حالت بدبینانه، جریمه نقض قیود پنجره های زمانی موعدهای تحویل کارها و واریانس مقدار تابع هدف با توجه به سناریوهای مختلف بهینه باشد. به این منظور یک مدل برنامه ریزی تصادفی سناریو محور استوار (RSSP) در قالب یک مدل برنامه ریزی خطی عدد صحیح مختلط برای این مساله ارایه گردیده است و به منظور اعتبار سنجی در ابعاد کوچک و متوسط به وسیله نرم افزار گمز حل شده است. با توجه به Np-hard بودن این مساله، یک روش فراابتکاری مبتنی بر الگوریتم ژنتیک (GA) برای حل مسایل در ابعاد بزرگ ارایه شده است. همچنین، نتایج یک مطالعه موردی در شرکت البرز یدک مرتبط با مساله تحقیق در مقاله گزارش شده است.

    یافته ها

     نتایج اجرای مدل RSSP پیشنهادی نشان می دهد که نرم افزار گمز  قادر است که مسایل مذکور تا ابعاد متوسط را در یک زمان قابل قبول حل کند و به یک پاسخ کنترل شده و استوار دست یابد. همچنین نتایج عددی نشان دهنده عملکرد مناسب الگوریتم GA پیشنهادی به عنوان یک گزینه برای حل مدل RSSP در مسایل با اندازه بزرگ است.

    اصالت/ارزش افزوده علمی:

     در این تحقیق، مساله DRCFJSP  با در نظر گرفتن سناریوهای محتمل خرابی ماشین ها مورد مطالعه قرار می گیرد. همچنین در این مقاله یک مدل برنامه ریزی تصادفی سناریومحور استوار (RSSP) در قالب قاعده برنامه ریزی خطی عدد صحیح مختلط و یک روش فراابتکاری برای مساله مورد نظر ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: الگوریتم ژنتیک، برنامه ریزی تصادفی سناریو محور استوار، خرابی ماشین، زمان بندی کار کارگاهی منعطف، منابع دوگانه محدود انسان و ماشین
  • علیرضا روشنی، محمدرضا غلامیان*، مهسا عربی صفحات 176-195
    هدف

    با توجه به افزایش پیچیدگی‏ های ناشی از عدم‏ قطعیت و تاثیرات آن در شبکه ‏های زنجیره تامین، بسیاری از محققین به استفاده از رویکردهای تقابلی با عدم ‏قطعیت داده ‏ها روی آورده ‏اند. به علاوه، وقوع هرگونه اختلال در شبکه ‏های توزیع، می تواند خسارت ‏های جبران‏ ناپذیری به بار بیاورد؛ بنابراین اتخاذ استراتژی‏ های مناسب برای بالا بردن سطح تاب‏ آوری شبکه زنجیره تامین به دنبال کاهش آثار مخرب ناشی از هرگونه اختلال امری مهم و ضروری به نظر می‏ رسد.

    روش شناسی پژوهش: 

    در این مقاله، یک مدل ریاضی چندهدفه، چند دوره ‏ای و سناریو محور ارایه شده است که در آن علاوه بر کمینه‏ سازی دو هدف زمان تحویل و هزینه، به منظور افزایش تاب‏ آوری شبکه، معیارهای منفی تاب ‏آوری نیز کمینه می ‏گردند. برای غلبه بر ماهیت غیرقطعی داده ‏ها نیز از رویکرد برنامه ‏ریزی تصادفی دو مرحله ‏ای استفاده شده است. همچنین برای تبدیل مدل، به یک مدل تک‏ هدفه، از برنامه ‏ریزی آرمانی بهره گرفته شده است.

    یافته ها

    به منظور اثبات کاربردی بودن مدل، داده‏ های واقعی یک مطالعه موردی در مشهد پیاده ‏سازی شده است. در نهایت، بر اساس اعتبارسنجی و تحلیل حساسیت صورت گرفته، مدل غیرقطعی پیشنهادی از برتری مشهودی نسبت به مدل قطعی برخوردار است.

    اصالت/ارزش افزوده علمی:

     این مقاله یک مدل ریاضی خطی چندهدفه را برای طراحی شبکه زنجیره تامین دارو تحت شرایط کووید-19 ارایه می کند که در آن دو شاخص زمان و تاب‏ آوری به عنوان ابزارهای بهینه ‏سازی به طور همزمان در نظر گرفته شده‏ اند.

    کلیدواژگان: برنامه ‏ریزی تصادفی دو مرحله ‏ای، تاب ‏آوری، زنجیره تامین دارو، طراحی شبکه زنجیره تامین، کووید-19
|
  • MohamadAli Khatami Firoz Abadi, Mona Jahangir Zade *, Amir Mazyaki, Seyed Soheil Fazeli Pages 1-16
    Purpose

    Nowadays insurance companies, same as other companies, are facing massive competition. This issue indicates the value of customer loyalty also a predictive model. Customers play a crucial role in the sustainability of organizations by constant repurchasing. Companies with loyal customers have more market share, and more money may return on investment. This article's main aim is to identify the factors affecting customer loyalty in insurance companies.

    Methodology

    This research was quantitative, analytical-descriptive. In gathering information, Data was collected through the survey, and the findings are practical. In this way, two methods, Confirmatory Factor Analysis (CFA) and Artificial Neural Networks (ANN) were used. For localizing the factors extracted from other similar prior literature, first, the elements were examined by CFA with SMART PLS application due to some conflicts in the literature to evaluate whether each factor affects customer loyalty or not. Then, the elements were introduced to the ANN for training by this program.

    Findings

    In this article, by using the MORGAN table, the sample size detected 384 people in 0.05 error. Questionnaires were distributed randomly between four Iranian insurance companies, ASIA insurance company, ALBORZ insurance company, and PARSIAN insurance company. Based on Confirmatory Factor Analysis, elements of commitment, perceived quality, trust, perceived value, empathy, brand image, the attraction of other alternatives, and customer satisfaction impact the customer loyalty of insurers in these companies. The cost of change, nevertheless, did not have a significant effect on customer loyalty. Then, the factors used as inputs for the multi-layer perceptron training also customer loyalty are indicated as output. The model was designed with eight inputs, 110 nodes in the hidden layer, and one output the error was E= 0.00992 and the regression = 0.98684.

    Originality/Value: 

    the finding of this research is, expanding a model for predicting customer loyalty in Iranian insurance companies.

    Keywords: customer loyalty, Artificial Neural Network, Confirmatory factors analysis, Insurance Companies
  • Yousef Ebrahimi, Yagoub Alavi Matin *, Sahar Khoshfetrat, Hasan Refaghat Pages 17-38
    Purpose

    Banks as a service and financial economic enterprise, while accompanying the economic programs of countries, seek to benefit their stakeholders. In order to achieve this goal, they must be able to equip and allocate their resources optimally. One of the important issues is to identify the factors affecting the absorption of resources that the purpose of this study is to provide a suitable model to identify the factors affecting the supply of resources.

    Methodology

    To achieve the purpose of the research, by reviewing the research background, mission of the bank and the opinions of banking experts, 62 factors were presented in the form of a questionnaire. After approval by banking experts, the questionnaire was distributed to a sample of 30 employees of Tejarat Bank in Zanjan province for pre-testing. Then its reliability was tested and confirmed by Cronbach's alpha. After field collection of research data, the effective components were divided into two main groups of external and internal organizational factors. Then the factors within the organization into four subgroups; Financial, physical, service and communication and human factors were separated. Finally, the main research model was extracted using the model of unattended neural networks (self-organized maps) and the research data were analyzed.

    Findings

    Research findings show that, From the set of factors affecting the provision of banking resources, communication and human factors had the most impact and external factors had the least impact. Also, due to the lack of similarity between the models of research input vectors, the correlation between each of the factors affecting resource equipping was not confirmed.

    Originality/Value:

     In this study, using a new approach of neural network model (self-organized mapping) to identify and weigh the factors affecting the equipping of bank resources, the findings of which help to develop the literature in the field of resource equipping.

    Keywords: bank deposits, External Factors, Internal Factors, self-organized maps
  • Mohammad-Saviz Asadi-Lari *, Maryam Abbas Ghorbani, Reza Tavakkoli-Moghaddam Pages 39-71
    Purpose

    The hotel industry has become a competitive industry at the international level in recent decades, and countries have tended to use developed models and new techniques, and provide innovations to maximize income from it. As a result, it is critical to pay attention to how we can manage hotel income while noticing travel and passenger transportation costs and use modeling compatible with this field to optimize goal achievement.

    Methodology

    The problems of optimizing hotel revenue management, passenger cost management, and analyzing how to expand the transportation used by them have been studied in this research. One of the key issues studied is to predict how to transport a passenger and choose its type based on different modes of travel such as air, rail, water, and road based on the amount of the passenger’s budget.

    Findings

    Many effective factors and criteria have been considered in the modeling done, and the amount of hotel reception capacity in the selected cities of travelers and the provision of various types of rooms with different pricing, and the examination of elements related to the services provided to travelers by the hotel and different accesses of the hotel, which is based on the hotel’s revenue model, affect on. It is useful to estimate the state of competitive factors of hotels.  Noteworthy, the transfer and mode of transportation have been determined to predict the level of demand for hotel reservations for all types of travelers during different periods in different tourism seasons. This subject is based on the traveler’s budget allocated for paying expenses during the travel pattern and the related results extracted from the estimated income model, as well as the influencing factors in choosing the hotel and transportation.

    Originality/Value: 

    In the current study, the design of NP-Hard problems led to the use of exact methods in small-sized problems and two multi-objective meta-heuristic algorithms, namely NSGA-II and MOPSO, in medium- and large-sized problems. The computation results show that the proposed algorithms are efficient and suitable methods for problem-solving.

    Keywords: Multi-objective mathematical modeling, Revenue Management, Passenger cost, Particle Swarm Optimization, Genetic Algorithm
  • MohammadMehdi Rahimian Asl *, MohammadHassan Maleki Pages 72-87
    Purpose

    The purpose of this paper to evaluate the level of antifragility in the supply chain of a Daroopakhsh company. To improve the company's competitive position and confrontation to disruptions and breakdowns, the supply chain must move towards antifragility. Accordingly, the supply chain, in addition to being prepared to deal with and respond to disruptions, has the ability to recover pre-disruption conditions and create even better conditions. To move in this direction, it is necessary for decision makers to properly recognize the current position of their supply chain and make the right decisions to improve its dominance.

    Methodology

    To achieve this goal, the present study intends to determine the declining performance of this supply chain system in optimal, current and minimum conditions using Demetel technique, graph theory method and matrix approach. Finally, using the importance-performance analysis method, the components of supply chain are analyzed and prioritize the improvement of each factor.

    Findings

    Based on the results, respectively, supply chain structure, improvement and recovery, learning, flexibility and innovation are in the first to fifth priority to improve the dominance structure of the company's supply chain.

    Originality/Value: 

    This research supports organizations in assessing the level of sufficiency of their supply chain and facilitates decision making. The following approach can simplify the dynamic nature of the environment for managing supply chain disruptions and even allow managers to compare different supply chains. Continuous assessment and monitoring of the level of chain volatility enables the creation of a competitive advantage to achieve greater market share even during a disruption or ongoing disruptions.

    Keywords: Supply chain management, Antifragility, DEMATEL Technique, Graph Theory, Matrix Approach, Performance Importance Analysis, Fuzzy approach
  • Somayye Karimi Omshi, Sohrab Kordrostami *, Alireza Amirteimoori, Armin Ghane Kanafi Pages 88-101
    Purpose

    In the most investigations of sustainability, including environmental, social and economic issues, in addition to the desirable outputs, undesirable outputs are also presented, which is an obstacle to sustainable development. In this regard, the purpose of this paper is providing an approach based on Data Envelopment Analysis (DEA) with different forms of weak disposability of undesirable outputs to move towards sustainability.

    Methodology

    Presenting a DEA-based model, the sustainability and performance of each dimension of sustainability are calculated simultaneously, while undesirable outputs are present with different forms of weak disposability. The sustainability performance of provincial gas companies is examined using the proposed technique.

    Findings

    The results show that the proposed method in the performance analysis of sustainability and its dimensions is efficient when undesirable outputs are presented.

    Originality/Value:

     DEA provides a variety of disposability to minimize undesirable outputs and moves to optimize. In this study, an integrated approach with different forms of weak disposability is presented to analyze sustainability.

    Keywords: Data Envelopment Analysis, Sustainability, undesirable output, Weak disposability
  • Narjes Bossaghzadeh, Mahmoud Moradi *, Mohammad Tamimi Pages 102-122
    Purpose

    Despite the growing importance of the role of knowledge in promoting innovation performance and maintaining competitive advantage in a highly competitive global environment, organizations face many difficulties in utilizing and developing the external knowledge flow infrastructure. Promoting organizational learning based on absorptive capacity theory and creating exploration and exploitation structures based on organizational ambidexterity theory can be an explanation to help organizations to solve these problems. This study aims to explain the effect of knowledge absorptive capacity in achieving competitive advantage and the mediating role of organizational ambidexterity in a study in export companies.

    Methodology

    The initial model was extracted from the literature and in the qualitative stage through in-depth interviews with experts, the final conceptual model was drawn. The research questionnaire, after confirming its reliability and validity, was distributed among managers and experts of Iranian export companies by random sampling method. The statistical population of the research were 570 top Iranian export companies. In the qualitative section, sampling was performed by theoretical sampling method and 11 managers of companies with more than 5 and 10 years of experience were selected. The field of activity of selected companies included: gas and petrochemical, steel, auto parts, pipes and fittings and food.

    Findings

    In the quantitative section, a sample of 78 companies was selected with the help of G*Power software. Qualitative data analysis was performed by ATLAS.ti and quantitative data with Structural Equation Modeling (SEM) based on Partial Least Squares (PLS). The results show that the absorptive capacity does not have a significant effect on the competitive advantage. Nevertheless, the effect of this variable on organizational ambidexterity and the effect of organizational ambidexterity on competitive advantage is significant. Therefore, it can be said that organizational ambidexterity has been a perfect mediator in the relationship between absorptive capacity and competitive advantage.

    Originality/Value: 

    The findings of this study provide a path for export companies in order to gain a competitive advantage. Companies can facilitate the flow of external knowledge into the organization by strengthening the ambidexterious organizational structures, creating learning environments and strengthening the capacity to absorb knowledge.

    Keywords: absorptive capacity, Competitive advantage, Export Companies, Organizational Ambidexterity
  • Morteza Abdolhosseini * Pages 123-132
    Purpose

    Coronavirus (COVID-19) is a pandemic that has affected all countries of the world. Forecasting the spread of corona disease will lead to the necessary measures to be taken by the authorities to control this disease. These include increasing vaccinations, quarantining cities and banning entry and exit, increasing the capacity of hospital beds, setting up round-the-clock vaccination centers, requiring the use of masks in public places, and observing social distances. Therefore, predicting such cases will reduce the number of corona cases and therefore reduce the mortality rate.

    Methodology

    In this paper, using the Singular Spectrum Analysis (SSA) algorithm, the sixth peak of coronavirus in Iran is predicted by considering the current situation. To improve the grouping process of the SSA algorithm, eigenvalues have been selected in the optimization process, so that the predicted time series of which has been significantly improved according to the error-index.

    Findings

    Comparing the proposed method with other forecasting methods include Autoregressive Integrated Moving Average (ARIMA), Fractional ARIMA (ARFIMA), TBATS, and Neural Network Autoregression (NNAR), it is observed that the forecasting error is acceptable and the SSA method can be used for forecasting.

    Originality/Value: 

    This article predicts a new case of COVID-19 using efficient method SSA and the presented results confirm the effectiveness of the proposed method.

    Keywords: COVID-19, Corona Sixth Peak, Singular Spectrum Analysis, Time series forecasting
  • Sahar Esmaeili, Kiamars Fathi Hafshejani *, Changiz Valmohammadi, AliAkbar Haddadi Harandi Pages 133-152
    Purpose

    This article seeks to provide a flexible structure for the learning organization tailored to the conditions of Iranian schools. Using this structure, schools, as an educational organization, facilitate innovation and effectiveness in the face of an ever-changing environment. Also, teaching human values and principles of education help students become people who live in a healthy and civilized way in a world rich in future technologies.

    Methodology

    This paper uses multi-criteria decision-making methods and fuzzy techniques such as fuzzy Delphi and DEMATEL and ANP techniques to provide an executive and operational framework in school learning organizations.

    Findings

    The results show the structures of the learning organization, the skills of the learning organization, and the technologies of the learning organization as the main criteria of the learning organization in Iranian schools, respectively. Also, reinforcing leadership sub-criteria, knowledge management technology, personal abilities, and subjective models with the nature of cause play a crucial role in forming learning organizations in schools.

    Originality/Value:

     Researchers have identified the way for Iran to achieve the economic goals envisaged in the Iran Vision 2025 document, the transformation of Iranian organizations into learning organizations. However, the study of databases such as Irandak, scientific information of Jihad Daneshgahi, and the citation database of sciences of the Islamic world shows that limited efforts have been made in this direction, especially in schools in Iran. Without focusing on why and what the learning organization is, this article, using the dimensions and criteria introduced for the learning organization, points out how to provide a flexible structure for the learning organization appropriate to the conditions of Iranian schools.

    Keywords: Education, Fuzzy DANP, Learning Organization, Learning Schools, Multi-Criteria Decision-Making
  • Parham Soofi, Mehdi Yazdani *, Maghsoud Amiri, MohammadAmin Adibi Pages 153-175
    Purpose

    One of the most important issues in the field of production scheduling, which has recently received much attention from researchers, is Dual Resource Constrained Flexible Job Shop Scheduling Problem (DRCFJSP). To deal with unexpected disruptions such as machine breakdowns, the job schedule must be robust so that in the event of a malfunction, the job schedule works properly and deviate less from the optimal solution. The purpose of this paper is to study the DRCFJSP problem with possible scenarios of machine failure or workshop disruption.

    Methodology

    In solving the under-studied problem, the assignment of jobs and the sequence of operations on each machine should be done in such a way that under any possible scenario, the maximum completion time is minimized so that the weight combination of system performance in average mode, system performance in worst mode, the penalty for violating the time window constraints of the due dates and the variance of the objective function value is optimal according to different scenarios. For this purpose, a Robust Scenario-based Stochastic Programming (RSSP) model based on a mixed integer linear programming model has been presented for this problem and has been solved by Gams software for validation in small and medium-sized problems. Also, due to the Np-hard nature of this problem, a meta-heuristic method based on Genetic Algorithm (GA) is proposed for solving the large-sized problems. Also, the results of a case study in Alborz Yadak company related to the problem of the research are reported in the article.

    Findings

    The results of the proposed RSSP model indicate that GAMS software is able to solve these problems up to medium sizes in an acceptable time and achieve a controlled and robust solution. Numerical results also show the proper performance of the proposed GA as an alternative to solve the RSSP model in the large-sized problems.

    Originality/Value: 

    In this paper, DRCFJSP problem is studied with possible scenarios of machine failure or disruption in the workshop. Also, a RSSP model according to the mixed integer linear programming formulation and a meta-heuristic Algorithm have been presented for mentioned problem in this article.

    Keywords: Flexible job-shop scheduling, Dual-Resource constrained, machine breakdown, Robust scenario-based stochastic programming, Genetic Algorithm
  • Alireza Roshani, MohammadReza Gholamian *, Mahsa Arabi Pages 176-195
    Purpose

    Due to the increasing complexity of uncertainty and its impact on the supply chain network, many researchers have resorted to coping approaches with data uncertainty. In addition, the occurrence of any disruption in the supply chain networks can cause irreparable damage. Therefore, adopting appropriate strategies to increase the level of the supply chain network resilience toward any disruptive events seem to be necessary.

    Methodology

    In this paper, a multi-objective, multi-period, and scenario-based mathematical model is presented in which objective functions of delivery time and total network cost are minimized, and to increase network resilience, non-resilience measures are also minimized. Furthermore, a Two-Stage Stochastic Programming (TSSP) approach has been utilized to overcome the uncertain nature of the input parameters. Goal programming has also been used to transform the model into a single-objective one.

    Findings

    In order to prove the model's applicability, the real-world data of a case study of Mashhad has been implemented. Eventually, according to the validation and sensitivity analysis results, the proposed uncertain model has clear superiority over the deterministic model.

    Originality/Value: 

    This paper presents a multi-objective linear mathematical model for designing the Pharmaceutical Supply Chain (PSC) network under the COVID-19 situation. Two indicators of time and resilience as optimization tools have been considered simultaneously.

    Keywords: Supply chain network design, Two-stage stochastic programming, Supply Chain Resilience, Pharmaceutical supply chain, COVID-19