فهرست مطالب

نشریه زن و مطالعات خانواده
پیاپی 58 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/21
  • تعداد عناوین: 11
|
  • حمدالله جعفرپور، علی رضائی کهنموئی *، محمدعلی ربی پور صفحات 7-25

    طلاق و عدم توجه به حقوق زن از آسیب های مهم اجتماعی می باشد که به دنبال آن بسا خانواده فرو می پاشد این پدیده هم مانند هر پدیده اجتماعی علل و عواملی دارد، که باید شناسایی و بررسی گردد، تحقیق حاضر در تحلیل این مسیله تلاش کرده است با استفاده از منابع کتاب خانه ای و بر مبنای آموزه های قرآن کریم در سوره طلاق، بقره و نساء با روش توصیفی - تحلیلی و تبیین آیات طلاق و حقوق زنان در زمان عده طلاق را بررسی کرده و ظرایف بلاغی اسالیب شرط در آیات طلاق را که چرا با ادات و اسلوب شرط بیان شده است تبیین کند، نتایج تحقیق حاکی از آن است که بیان آیات طلاق و بیان حقوق زنان به لحاظ زبان شناختی با اسلوب شرط از ظرایف خاصی بر خوردار است جایی که اگر مضمون جمله شک یا نادر الوقوع باشد ((ان)) و در صورت قطعی ((اذا)) و در صورت فراگیر و عمومیت داشتن با ((من))  قید خورده است. در قرآن رعایت تقوا طلاق  باعث توسعه زندگی می گردد. همچنین عده، سبب حفظ حریم زوجیت در اسلام و عدم اختلاف نفقه و نسبت فرزند به پدر را نشان می دهد، ازطرفی هم مهلتی برای بازگشت به زندگی می باشد.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، اسلوب شرط، بلاغت طلاق، عده، حقوق زن
  • ریحانه فرهاد پور، معصومه آزموده*، سید محمود طباطبائی، سید داوود حسینی نسب صفحات 27-39

    بسیاری از اعضای خانواده خصوصا مادران از اثرات منفی داشتن یک کودک با نیازهای ویژه خصوصا کودک مبتلا به ناتوانی یادگیری رنج می برند. هدف از پژوهش حاضر پیش بینی حس انسجام زنان دارای کودک مبتلا به ناتوانی یادگیری بر اساس حمایت اجتماعی و خودکارآمدی بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه مادران دارای کودک مبتلا به ناتوانی یادگیری مراجعه کننده به مراکز درمانی شهر تبریز در سال 1400 بود که از بین آنها با روش نمونه‏ گیری هدفمند تعداد 300 نفر به عنوان نمونه انتخاب و پرسشنامه ‏های حس انسجام، حمایت اجتماعی و خودکارآمدی را تکمیل نمودند. اطلاعات به دست آمده با روش آماری ضریب همبستگی و رگرسیون چندگانه با کمک نرم افزار 17-SPSS تجزیه تحلیل گردید. یافته‏ ها نشان داد خودکارآمدی (001/0p= ، 177/0 β=) و حمایت اجتماعی (001/0p= ، 289/0 β=) به طور همزمان 15 درصد از تغییرات «حس انسجام» مادران دارای کودک مبتلا به ناتوانی یادگیری را تبیین می‏کنند. با استفاده از نتایج می‏توان پیشنهاد نمود با برگزاری کارگاه ها و کلاس های آموزشی در تشریح نقش حمایت اجتماعی و تقویت خودکارآمدی در جهت تقویت حس انسجام مادران دارای کودک مبتلا به اختلال یادگیری اقدام نمود.

    کلیدواژگان: حس انسجام، حمایت اجتماعی، خودکارآمدی، ناتوانی یادگیری
  • منظر ترکمان پری، فروغ پارسا*، مهرداد عباسی، مژگان سرشار صفحات 41-67
    تعدد زوجات مسیله مهمی درباره برابری حقوق زنان و مردان است. در این راستا مفسران و قرآن پژوهان زیادی اظهارنظر نمودند که سوالات و تناقضاتی نیز در پی داشته است. در این پژوهش آرای مفسران و قرآن پژوهان در تفسیر آیات 3و129 سوره نساء براساس منابع کتابخانه ای، با روش تحلیلی- تفسیری تحلیل و مقایسه شده تا رویکرد معرفتی مناسبی در این زمینه بدست آید. هدف از این مقاله بررسی حقوق زنان در دنیای مدرن و نفی تبعیض علیه آنان در مسیله تعدد زوجات است. مفسران و قرآن پژوهان در این حوزه به مخالفان و موافقان تقسیم می شوند که مخالفان خود به دو گروه مشروط و مطلق و موافقان هم تنها مشروط هستند. نتایج نشانگر آن است که؛ مخالفان مشروط، مخالفت خود را ضمن شروطی مطرح می نمایند. مخالفان مطلق نیز تعدد زوجات را ظلم در حق زنان می دانند. موافقان تعدد زوجات نیز همگی مشروط هستند. نتایج حاصل از این مقاله نشان داده که تفاسیر مناسب، در بستر تاریخی و فرهنگی زمان حاضر و با توجه به نیازهای دنیای مدرن هستند که کرامت و آزادی زنان را مدنظر دارند. گویی تفاسیر مخالفان مشروط تطابق بیشتری با نیازهای جامعه امروزی دارد.
    کلیدواژگان: تعدد زوجات، مفسران سنتی، مفسران و قرآن پژوهان معاصر، تفسیر آیات تعدد زوجات
  • ژیلا مرسلی، جهانگیر یاری* صفحات 63-84

    هدف از انجام این تحقیق ارایه مدلی برای ارتقای صلاحیت های شغلی معاونین پرورشی زن بر مبنای محورهای دهگانه EFQM بود. روش تحقیق توصیفی از نوع پیمایشی بود. جامعه آماری این تحقیق شامل 34 معاون پرورشی و روش نمونه گیری از نوع سرشماری بود. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود که بر اساس محورهای دهگانه EFQMطراحی شد. روایی پرسشنامه ها مورد تایید اساتید حوزه مدیریت آموزشی قرار گرفت و برای محاسبه پایایی از ضریب آلفا کرونباخ استفاده شد. پایایی پرسشنامه ها در حیطه دانش 92/0 در حیطه مهارت 98/0 و در حیطه نگرش 98/0 بدست آمد. و از آزمون بارتلت برای تعیین کفایت نمونه گیری در تحلیل عاملی استفاده شد. در هرسه حیطه ضریب کفایت حجم نمونه بالای 6/0 بدست آمد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و از آزمون بارتلت و از روش تحلیل عاملی اکتشافی ، تحلیل مسیر و ماتریس همبستگی استفاده شد. یافته های تحقیق نشان داد که به ترتیب نگرش ، سپس مهارت و در نهایت دانش در بین معاونین پرورشی نسبت به محورهای تعالی مدیریت مدرسه نقش تعیین کننده دارد و متغیرهای اثرگذار و دارای بار عاملی بالا عبارتنداز: فعالیت های مکمل و فوق برنامه پرورشی ، استقرار نظام یاددهی- یادگیری ، تدوین برنامه عمل ، خلاقیت ، و سلامت و تربیت بدنی. اقزایش کیفیت برنامه های پرورشی در مدارس مستلزم ارتقای صلاحیت های های شغلی معاونین پرورشی مدارس می باشد. بر اساس یافته های تحقیق حاضر شایسته است دست اندرکاران نظام تعلیم و تربیت در جهت توانمندسازی معاونین پرورشی مدارس به دیدگاه آنان در خصوص ارتقای شایستگی های شغلی توجه ویژه نمایند.

    کلیدواژگان: ارائه مدل، صلاحیت های شغلی، EFQM، معاونین پرورشی
  • الهه سرفرازی، سمانه سادات طباطبایی* صفحات 85-105
    هدف از پژوهش حاضر تدوین بسته ارزش های زندگی زناشویی و اثربخشی آموزش آن بر اختلافات زوجین و بهزیستی روانی زنان دارای نارضایتی زناشویی بود. پژوهش به روش ترکیبی (کیفی- کمی) انجام گرفت. پس از بررسی منابع علمی نوشتاری، مصاحبه نیمه ساختاریافته با 10 نفر از متخصصان روانشناسی، تدوین بسته آموزشی صورت گرفت. روایی محتوایی بسته تدوین شده بر اساس شاخص لاواشه 94/0 می باشد. در بخش کمی از بین زنان دارای نارضایتی زناشویی شهر مشهد، 30 نفر با استفاده از روش هدفمند انتخاب و در دو گروه به طور تصادفی (گروه آزمایش و کنترل) قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه اختلافات زناشویی ثنایی (1379) و پرسشنامه بهزیستی روان شناختی ریف (1989) بود. بر اساس مولفه های استخراج شده از متون علمی و مصاحبه با متخصصان روانشناسی، بسته تدوین شده شامل آموزش ارزش های زوجین و فردی، اولویت بندی ارزش های زندگی، بیان تعارض ارزش ها و زندگی در راستای ارزش ها در طی 8 جلسه یک ساعته آموزش داده شد. تحلیل داده ها به کمک نرم افزار spss به روش تحلیل کوواریانس انجام گرفت. نتایج نشان داد که آموزش ارزش های زندگی باعث کاهش اختلافات زوجین و همه ابعاد آن به جز جدا کردن امور مالی از یکدیگر و افزایش بهزیستی روانی و همه ابعاد آن در زنان دارای نارضایتی زناشویی شده است (05/0=p). در نتیجه روانشناسان و مشاوران می توانند از این بسته آموزشی برای غنی سازی زندگی زنان متاهل استفاده کنند.
    کلیدواژگان: ارزش های زندگی، بهزیستی روانی، تعارضات زناشویی، زنان دارای نارضایتی زناشویی
  • سام رحیم زاده، رضا ابراهیم زاده دستجردی*، البرز قیتانی، اکبر اعتباریان خوراسگانی صفحات 107-135
    تحلیل و درک نیازهای بانوان در شبکه های اجتماعی و عوامل موثر بر شکل گیری رفتار خرید در آنها باعث می شود  تا کسب و کارها بتوانند هرچه کارآمدتر به مشتریان خدمات و محصولات خود را اریه داده و ارتباطات پایدارتری با آنها برقرار کنند. پژوهش حاضر با هدف معرفی مدل تجارت اجتماعی بانوان با رویکرد آمیخته انجام شده و از لحاظ هدف، کاربردی می باشد. در تحقیق حاضر ابتدا روش کیفی مبتنی بر روش داده بنیاد استراس و کوربین (2015) از طریق بررسی  مقالات اجرا شد. به منظور گردآوری داده ها از رویکرد فراترکیب با استفاده از الگوی هفت مرحله ای ساندوسکی و باروسو (2007) بهره برده شده است. از کدگذاری باز، محوری و انتخابی مدل پژوهش استخراج گردیده است. بر اساس نتایج حاصله مدل نهایی برازش یافته شامل 5 مقوله اصلی در حوزه شرایط علی، 3 مقوله اصلی در حوزه عوامل مداخله گر،3 مقوله اصلی در حوزه عوامل زمینه ای  و در نهایت 2  مقوله اصلی در حوزه پیامدها می باشد. نتایج حاصل از این تحقیق می تواند به مالکین کسب و کارهای تجارت الکترونیک و سنتی در جهت ارتقا ارتباط با مصرف کنندگان و همچنین افزایش سودآوری کسب کارها موثر باشد.
    کلیدواژگان: نظریه داده بنیاد، روش تحقیق آمیخته، رفتار خرید بانوان، شبکه های اجتماعی
  • سیمین فروغ زاده*، سید مهدی پنج تنی صفحات 137-165

    کیفیت زندگی شهری یک حوزه ی اصلی در مطالعات شهری در کشورهای مختلف تلقی می شود و توجه به ابعاد چندگانه ی اجتماعی، محیطی و اقتصادی آن به دلیل نقشی که به عنوان یک مولفه کلیدی در مدیریت و برنامه ریزی شهری و بطور کلی تعیین میزان قابل زیست بودن شهرها ایفا می کند فزونی یافته است. کیفیت زندگی شهری خدمات شهری مناسب و در دسترس برای همگان در چارچوب توسعه پایدار است.سکونتگاه های غیر رسمی حاشیه شهرها مناطقی هستند که آهنگ تحولات کالبدی و رونق اقتصادی و اجتماعی آنها با سایر نقاط شهری مطابقت ندارد و سطح کیفی زندگی در آنها به علل گوناگون در سطح نازلی قرار دارد. این سکونتگاه ها عموما فاقد زیرساخت های اولیه مناسب برای زندگی شهری اند و ساکنان این مناطق در مقایسه با بخش رسمی شهرکیفیت زندگی مطلوب و رضایت بخشی ندارند. هدف تحقیق بررسی مقایسه ای کیفیت زندگی ادراک شده در خانواده های ساکن در سکونتگاه‏ های غیررسمی با ساکنان محدوده ‏های رسمی شهرمشهد است که با اتکا به نظریه« لی» در چهار بعد اقتصادی، اجتماعی،زیست محیطی و کالبدی به عنوان پایه های توسعه پایدار شهری مورد بررسی قرار گرفت. تحقیق در سطح توصیف و به روش پیمایش و با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته ای که روایی و پایایی آن بدست آمده بود، انجام شد. داده ها از نمونه ای به حجم630 نفر از سرپرستان خانواده درمناطق دوازده گانه شهرمشهدکه به شیوه خوشه‏ای انتخاب شده بودند،به صورت حضوری جمع آوری شد.یافته ها نشان می دهد میانگین کل شاخص«کیفیت زندگی» برابر با 2.90 در بازه یک تا چهار است اما تفاوت هایی بین دو گروه مورد بررسی وجود دارد.با توجه به میزان میانگین به دست آمده، ساکنان سکونتگاه های رسمی (میانگین 3)، در مقایسه با ساکنان سکونتگاه های غیررسمی (میانگین 2.74) از وضعیت عمومی زندگی خود رضایت بیشتری داشته و در نتیجه ارزیابی مثبت تری از کیفیت زندگی شان در ابعاد سه گانه مورد مطالعه (اقتصادی، زیست محیطی و کالبدی) دارند. مقایسه شاخص کلی بعد اجتماعی (وضعیت همبستگی اجتماعی،احساس تعلق مکانی،مشارکت غیررسمی در محله،احساس بهزیستی خانوادگی،احساس امنیت در محله) حاکی از یکسان بودن ارزیابی هر دو گروه پاسخگویان است و تنها در مولفه مشارکت غیررسمی، ساکنان محدوده های غیررسمی ارزیابی مثبت تری از کیفیت زندگی خود داشتند. نتایج حاکی ازوجود رابطه میان درجه توسعه یافتگی مناطق شهری با رضایت افراد از کیفیت زندگی شان دارد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، خانواده، سکونتگاه رسمی و غیر‏رسمی، مشهد
  • مارینا دانغیان، افخم دانشور*، معصومه شجاعی صفحات 167-189
    یکی از مهم ترین عوامل اثرگذار بر رشد، ارایه برنامه ی آموزشی مناسب رشدی است و شرکت منظم کودکان در فعالیت های بدنی برنامه ریزی شده می تواند برای حفظ سلامت آنها تاثیرگذار باشد. طرح ملی طناورز یکی از برنامه های وزارت آموزش و پرورش برای دانش آموزان ابتدایی است و بررسی آن در مقایسه با ورزش های جدید ضروری می باشد. هدف از مطالعه حاضر مقایسه اثر تمرینات برای تونیک، ایروبیک و طناب زنی بر رشد اجتماعی دختران 10 ساله شهر تبریز بود. به این منظور 80 دانش آموز بعد از تکمیل پرسشنامه ویژگی های فردی به صورت تصادفی خوشه ای از مناطق سه، چهار و پنج آموزش و پرورش شهر تبریز انتخاب و به 4 گروه (طناب زنی، برای تونیک، ایروبیک و گروه کنترل) تقسیم شدند. هر یک از گروه های آزمایشی، در 24 جلسه تمرینات مربوطه شرکت کردند و گروه کنترل فقط فعالیت های عادی روزانه داشتند. ابزار اندازه گیری آزمون رشد اجتماعی واینلند و پرسش نامه انگیزه مشارکت ورزشی ، سنجش ترکیب بدنی و سنجش آنتروپومتری بود. نتایج این پژوهش نشان داد که تمرینات برای تونیک و ایروبیک  اثر معنی داری بر رشد اجتماعی کودکان داشت و طناب زنی اثر معنی داری نداشت و اثر برای تونیک بر رشد اجتماعی به طور معنی داری بیشتر از ایروبیک بود. هشت هفته تمرین برای تونیک، ایروبیک و طناب زنی ، انگیزش مشارکت ورزشی دختران 10 ساله را به طور معنی داری افزایش داد. اثر تمرینات برای تونیک و طناب زنی به طور معنی داری بیشتر از ایروبیک بود ، ولی بین اثر تمرینات برای تونیک و طناب زنی تفاوت معنی داری وجود نداشت.
    کلیدواژگان: رشد، برای تونیک، ایروبیک، طناب زنی، رشد اجتماعی، انگیزه مشارکت ورزشی
  • محبوبه بنانی، ناصر امینی*، محمود برجعلی، مولود کیخسروانی صفحات 191-220

    مادران کودکان مبتلا  به نارسایی توجه/ بیش فعالی با چالش های مهمی مواجه اند، هدف این پژوهش مقایسه اثربخشی آموزش فرزندپروری مبتنی بر پذیرش و تعهد و فرزندپروری مبتنی بر روان شناسی مثبت گرا بر تنظیم هیجان، تاب آوری و رابطه مادر-کودک در جامعه اماری مادران کودکان دارای اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی 8 تا 12 ساله پسر شهر تهران در سال 1399-1400 با روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با دو گروه آزمایش و یک گروه گواه بود. بوسیله نمونه گیری در دسترس، 45 مادر  داوطلب وارد مطالعه شدند و به شکل تصادفی در دو گروه آزمایشی و یک گروه گواه جایگزین شدند. ابزار پژوهش، مقیاس دشواری در تنظیم هیجان گراتز و رومر، مقیاس تاب آوری کانرو دیویدسون  و مقیاس رابطه مادر-کودک پیانتا و محتوی دوره آموزشی فرزندپروری مبتنی بر پذیرش و تعهد کوین و مورل و آموزش مبتنی بر روان شناسی مثبت گرا سلیگمن بودند. برای تحلیل داده ها، از شاخص های توصیفی (میانگین وانحراف معیار) و آمار استنباطی (تحلیل کوواریانس چند متغیری) در نرم افزار SPSS نسخه 22 استفاده گردید. نتایج نشان داد، بین گروه آموزشی فرزندپروری مبتنی بر پذیرش و تعهد ، گروه آموزشی فرزندپروری  مبتنی بر روان شناسی مثبت گرا و گروه گواه ، در میانگین نمره ی تنظیم هیجان و رابطه مادر-کودک تفاوت معناداری وجود داشت.اما در میانگین نمره تاب آوری تفاوت معناداری وجود نداشت. همچنین آموزش فرزندپروری مبتنی بر روان شناسی مثبت گرا اثربخشی بیشتری بر تنظیم هیجان و رابطه مادر-کودک در مادران کودکان دارای اختلال نارسایی توحه/ بیش فعالی داشت بنابراین به مشاوران توصیه می شود از یافته های مطالعه حاضر در راستای مداخلات بالینی جهت کمک به بهبود تنظیم هیجان و افزایش تاب آوری و ارتقإ کیفیت رابطه مادر-کودک در مادران کودکان دارای نارسایی توجه/ بیش فعالی استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، فرزندپروری مبتنی بر پذیرش و تعهد، فرزندپروری مبتنی بر روان شناسی مثبت گرا، مادران، اختلال نارسایی توجه، بیش فعالی
  • احمد امیری*، احد داوری چلقائی صفحات 221-239
    قرآن کریم زنان را همچون مردان در سرنوشت جامعه موثر می داند، ازاین رو برخی ویژگی های آن ها را به نیکی یاد کرده و بعضی نکات اعتقادی، اخلاقی و رفتاری آن ها را برشمرده است، آسیه (س)، همسر فرعون از جمله این زنان است که قرآن، دو مرحله حساس و تاثیرگذار از زندگی وی را روایت کرده است که بیانگر نقش مهم زنان در مسایل اجتماعی - سیاسی است. پژوهش حاضر با تحلیل آیات مربوط به حضرت آسیه (س) و با بهره گیری از منابع تاریخی، روایی و تفسیری، در پی تبیین نقش ویژگی های شخصیتی حضرت آسیه (س) در زوال حکومت فرعون و پیروزی حضرت موسی (ع) می باشد. یافته های پژوهش نشان می دهد حضرت آسیه (س)، ابزار تحقق اراده الهی در نجات جان موسی (ع) بوده و حضور فعال و بصیرت بخش در عرصه های سیاسی - اجتماعی داشته است و به عنوان یکی از نزدیک ترین افراد به فرعون، با ایمان به موسی (ع)، ابهت فرعون را شکسته و برای همه مردان و زنان عصر خویش و عصرهای بعد، در آزاداندیشی و استقلال فکری و عدم تاثیرپذیری از فساد محیط، الگو می باشد.
    کلیدواژگان: زنان قرآنی، آسیه (س)، حضرت موسی (ع)، فرعون، قرآن کریم
  • جواد علی اکبرپور، محمود علمی*، صمد عابدینی صفحات 241-261

    هدف اصلی پژوهش حاضر ، تعیین رابطه برخی عوامل اجتماعی مرتبط با میزان گرایش دانشجویان دختر دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز به دموکراسی بود . نوع پژوهش ، کاربردی ، روش  تحقیق ، پیمایش و ابزار گردآوری اطلاعات ، پرسشنامه محقق ساخته بود . اعتبار ابزار اندازه گیری از طریق اعتبار صوری و پایایی ابزار با استفاده از آلفای کرونباخ تعیین شد . جامعه آماری دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز با 12 دانشکده دارای 9760 دانشجو بود . نمونه آماری ، با استفاده از فرمول کوکران 174 نفر تعیین شد . روش نمونه گیری ، روش تصادفی طبقه ای متناسب با حجم جامعه بود . با توجه به اطلاعات به دست آمده ، بین گرایش به استفاده از رسانه های اجتماعی ، سرمایه فرهنگی و گرایش به دمکراسی در بین دانشجویان دختر همبستگی مثبت وجود داشت . میانگین گرایش به دمکراسی بر حسب نوع پایگاه اجتماعی - اقتصادی و مقطع تحصیلی یکسان بدست آمد . نیز گرایش به دموکراسی برای دو گروه مجرد و متاهل متفاوت بود . میزان گرایش به دموکراسی در بین دانشجویان مجرد اندکی بیش از دانشجویان متاهل بود . ضرورت دارد بسترهایی برای ایجاد و گسترش سازمان های مدنی و مردم نهاد به منظور مشارکت دانشجویان در فعالیت های اجتماعی و سیاسی فراهم گردد .

    کلیدواژگان: گرایش به دموکراسی، سرمایه فرهنگی، نوع پایگاه اجتماعی - اقتصادی، دانشجویان دختر دانشگاه آزاد اسلامی تبریز
|
  • Hamdoo Jafarpour, Ali Rezaei Kahnmoei *, MohammadAli Rabipour Pages 7-25

    Divorce and disregard for women''s rights are important social ills that often lead to the collapse of the family. This phenomenon, like any social phenomenon, has causes and factors. Which should be identified and examined, the present study in the analysis of this issue has tried to use library sources and based on the teachings of the Holy Quran in Surah Divorce, Baqarah and Nisa by descriptive-analytical method and explaining the verses of divorce and women''s rights at the time of divorce and examining the rhetorical subtleties of the conditions of the condition in the verses of divorce and why it is stated with the conditions of the condition, The results of the research indicate that the expression of the verses of divorce and the expression of women''s rights linguistically with the style of the condition has certain nuances where if the subject of the sentence is doubtful or rare (in) and in the definite case ((if) ) And in case of comprehensiveness and generality, it is mentioned with ((I)) In the Qur''an, by observing piety, divorce develops life. Also, ''iddah shows the reason for maintaining the sanctity of marriage in Islam and the absence of alimony and the relationship between the child and the father, on the other hand, it is a deadline for returning to life.

    Keywords: Holy Quran, conditional style, rhetoric of divorce, Number, women'', s rights
  • Reyhaneh Farhad Pour, Masoumeh Azmodeh *, Seyed Mahmoud Tabatabaei, Seyed Davood Hosseini Nasab Pages 27-39

    Many family members, especially mothers, suffer from the negative effects of having a child with special needs, especially a child with a learning disability. The aim of this study was to predict the sense of cohesion of women with children with learning disabilities based on social support and self-efficacy. The research method was descriptive-correlational. The statistical population of the present study included all mothers with children with learning disabilities who referred to medical centers in Tabriz in 1400, of which 300 people were selected by purposive sampling as a sample and questionnaires of sense of cohesion, social support. And completed self-efficacy. The obtained data were analyzed by correlation coefficient and multiple regression statistical methods using SPSS-17 software. The results showed that self-efficacy (p = 0.001, β = 0.177) and social support (p = 0.001, β = 0.289) simultaneously accounted for 15% of the changes in the "sense of cohesion" of mothers with children with disabilities. Explain learning. Using the results, it can be suggested that by holding workshops and educational classes to explain the role of social support and strengthen self-efficacy to strengthen the sense of cohesion of mothers with children with learning disabilities.

    Keywords: Sense of cohesion, social support, Self-efficacy, learning disability
  • Manzar Torkaman Pari, Forough Parsa *, Mehrdad Abbasi, Mojgan Sarshar Pages 41-67
    Polygamy is an important issue for equal rights for men and women. In this regard, many commentators and Quran scholars have commented that there have been questions and contradictions. In this research, the opinions of commentators and Quran-researchers in the interpretation of verses 3 and 129 of Surah Nisa based on library sources have been analyzed and compared by analytical-interpretive method to obtain a suitable epistemological approach in this field. The purpose of this article is to examine the rights of women in the modern world and to reject discrimination against them in the issue of polygamy. Commentators and Qur'anic scholars in this field are divided into opponents and supporters, whose opponents are divided into two groups: conditional and absolute, and those who agree are only conditional. The results show that; Conditional opponents express their opposition with conditions. Absolute opponents also consider polygamy as oppression of women. Proponents of polygamy are also conditional. The results of this article show that appropriate interpretations are in the historical and cultural context of the present and according to the needs of the modern world that consider the dignity and freedom of women. It seems that the interpretations of the conditional opponents are more in line with the needs of today's society
    Keywords: Polygamy, Traditional Commentators, Contemporary Commentators, Quran Scholars, Interpretation of Verses on Polygamy
  • Jila Morsali, Jahangir Yari Haj Ataloo * Pages 63-84

    The purpose of this study was to provide a model for Woman Assistant Principals Job competencies Development Based on management excellence (EFQM).The research method was descriptive survey. The statistical population of this study included 36 assistant Principals and census sampling methods. The data collection tool was a researcher-made questionnaire based on the ten axes of EFQM. The validity of the questionnaires was confirmed by the professors of educational management and Cronbach's alpha coefficient was used to calculate the reliability. The reliability of the questionnaires was 0.92 in the field of knowledge, 0.98 in the field of skills and 0.98 in the field of attitude. Bartlett test was used to determine the adequacy of sampling in factor analysis. In all three domains, the adequacy ratio of sample size above 0.6 was obtained. Data were analyzed using SPSS software, Bartlett test and exploratory factor analysis, path analysis and the correlation matrix. It was found that attitudes, then Practice and finally knowledge among assistant principals towards the axis of school management excellence play a decisive role and from the view point of Assistant principals, the most effective axis on assistant’s job competences are: extracurricular activities, establishing teaching – learning system, Compilation of Action Plan, creativity and physical Education and safety. Promoting the job competencies of assistant principals is necessary for the improvement of educational quality. The educationists should designate according the view point of the assistant principals.

    Keywords: Providing a model, job competencies, EFQM, assistant principals
  • Elaheh Sarfarazi, Samaneh Tababaee * Pages 85-105
    The aim of this study was to develop a package of married life values and its effectiveness on marital Disputes and psychological well-being of women with marital dissatisfaction. The research was conducted by combined method (qualitative-quantitative). After reviewing the written scientific sources, a semi-structured interview with 10 psychologists, an educational package was developed. The content validity of the package based on Lawshe index is 0.94. quantitative part of women with marital dissatisfaction in Mashhad, 30 people were selected using purposive methods and randomly divided into two groups (experimental and control groups). The research instruments included the Sanaei Marital Conflict Questionnaire (2000) and the Ryff  Psychological Well being Questionnaire (1989). Based on the components extracted from scientific texts and interviews with psychologists, the developed package includes teaching the values of couples and individuals, prioritizing life values, expressing conflict of values and living in line with values, which was taught during 8 one-hour sessions. Data analysis was performed using SPSS software using analysis of covariance The results showed that educating the values of life has reduced couples' Disputesand all its dimensions except financial separation from each other and increased psychological well-being and all its dimensions in women with marital dissatisfaction (p≤0.05). As a result, psychologists and counselors can use this training package to enrich life of married women.
    Keywords: Life Values, psychological well-being, marital conflicts, women&rsquo, s marital dissatisfaction
  • Sam Rahimzadeh Holagh, Reza Ebrahimzadeh Dastjerdi *, Alborz Gheitani, Akbar Etebarian Khorasgani Pages 107-135
    women play an important role in consumer products hence, Analysis of Women requirements within social networks and variables Shaping their purchase behavior would be beneficial for business owners in order to provide better product and services and attain more sustainable relationship with their customers. This research is aiming to recommend a social commerce model for women purchase behavior using qualitative Corbin and Strauss (2015) ground theory method. This research can be considered as applied research. in order to collect research data a seven stage Sadowski and Baroso (2007) method is used, then after implementing open, axial and selective coding, a new model was introduced. Based on acquired results, final model contains 5 main causal variables, 3 main intervening variables, 3main contextual (Demographic) variables and finally 2 main consequential variables. The results of this research can be beneficial for E-commerce and traditional business owners in order to boost their profitability and to have sustainable relation with their customers.
    Keywords: Social networks, Women purchase behavior, ground theory, qualitative method
  • Simin Foroughzadeh *, Seyed Mahdi Panjtani Pages 137-165

    Quality of urban life is considered a major area in urban studies in different countries and attention to its multiple social, environmental and economic dimensions has been enhanced due to its role as a key component in urban management and planning and, in general, determining the extent of city livability.Quality of urban life is an effort to provide appropriate and accessible urban services to all in the context of sustainable development. Informal suburban settlements are areas whose pace of physical development and socio-economic prosperity is not in line with other urban areas and the quality of life in them is at a low level for various reasons. These settlements generally lack the adequate basic infrastructure of urban life and the residents of these areas do not have a satisfactory quality of life compared to the formal districts of the city. The objective of this study was to compare the perceived quality of urban life in families living in informal settlements with residents of formal areas of Mashhad. To accomplish this, the theory introduced by "Lee" on four dimensions of economic, social, environmental and physical components of quality of life as the basis of sustainable urban development was used., a sample of 630 heads of households in the twelve districts of Mashhad were interviewed using a structured questionnaire. The results show that the overall average of the quality of life index is 2.90 in the range of one to four, but there are differences between the two groups. The residents of formal settlements compared to the residents of informal settlements have a more positive assessment of the quality of their urban life in the three dimensions studied condition (Mean 3 versus 2.74 respectively) they. Comparison of general indicators of social dimension (social solidarity, sense of place attachment, informal participation in the neighborhood affairs, sense of family well-being and sense of security in the neighborhood) indicates the same assessment of both groups of respondents. It is only the informal participation in which residents of informal areas have a more positive assessment of their quality of life. The results indicate that there is relationship between the degree of development of urban areas and people perceived quality of urban life.

    Keywords: Quality of urban life, Family, formal, informal settlement, Mashhad
  • Marina Daneghian, Afkham Daneshvar *, Masoumeh Shojaei Pages 167-189
    One of the most important factors influencing growth is providing a proper developmental education program, and regular participation of children in planned physical activities can be effective in maintaining their health. Tanavarz National Plan is one of the programs of the Ministry of Education for primary school students and it is necessary to study it in comparison with new sports. The aim of this study was to compare the effect of braitonic, aerobic and rope training exercises on social development of 10-year-old girls of families in Tabriz. For this purpose, after completing the personal characteristics questionnaire, 80 students were randomly selected from clusters of three, four and five education districts of Tabriz and divided into 4 groups (rope, braitonic, aerobics and control group). Each experimental group participated in 24 sessions of relevant exercises and the control group had only normal daily activities. Vainland's social development test and sports participation motivation questionnaire were measured. The results of this study showed that exercises for tonics and aerobics had a significant effect on children's social development and rope had no significant effect and the effect of tonics on social development was significantly greater than aerobics. Eight weeks of training for tonics, aerobics and tug-of-war significantly increased the motivation of 10-year-old girls to participate in sports. The effect of exercises braitonic and rope was significantly higher than aerobic, but there was no significant difference between the effect of exercises braitonic and rope.
    Keywords: braitonic, Aerobic, rope, social growth, motivation for sports participation
  • Mahboobeh Banani, Naser Amini *, Mahmood Borjali, Moloud Keykhosravani Pages 191-220

    Mothers of children with Attention Deficit / Hyperactivity Disorder face significant challenges. The aim of this study was to compare the effectiveness of acceptance and commitment-based parenting education and parenting based on positive psychology on emotion regulation, resilience and mother-child relationship in the statistical population of mothers with children with disabilities. Attention / hyperactivity 8 to 12 years old boy in Tehran in 1399-1400 was a quasi-experimental research method with a pre-test-post-test design with 2 expriences group and one control group. By available sampling, 45 volunteer mothers were included in the study and randomly assigned to two experimental groups and one control group. The research instruments were the Graz and Roemer Emotion Difficulty Scale, the Conroy-Davidson Resilience Scale, and the Pianta Mother-Child Relationship Scale, which included parenting and commitment training based on Kevin and Morrell and Seligman's Positive Psychology training. To analyze the data, descriptive indices (mean and standard deviation) and inferential statistics (multivariate analysis of covariance) were used in SPSS software version 22. The results showed that there was a significant difference between the parenting group based on acceptance and commitment, the parenting group based on positive psychology and the control group in the mean score of emotion regulation and mother-child relationship. But there was no significant difference in the mean resilience score, so counselors are advised to use the findings of the present study in line with clinical interventions to help better emotion regulation increase resilience and improve the quality of mother-child relationship in mothers of children with attention deficit / hyperactivity disorder.

    Keywords: : emotion regulation, parenting on acceptance, childbearing, parenting on positivist psychology, mothers, Attention Deficit, Hyperactivity Disorder
  • Ahmad Amiri *, Ahad Davari Chelaghaei Pages 221-239
    The Holy Qur'an considers women as influential in the destiny of society as men, so it mentions some of their characteristics and enumerates some of their doctrinal, moral and behavioral points. It narrates a sensitive and influential stage of her life that shows the important role of women in socio-political issues. The present study seeks to explain the role of personality traits in the decline of Pharaoh's rule and the victory of Prophet Moses (pbuh) by analyzing the verses related to the Prophet (pbuh) and using historical, narrative and interpretive sources. Findings show that Hazrat Asiya (PBUH) was the instrument of realization of the divine will in saving the life of Moses (PBUH) and had an active and insightful presence in the socio-political arenas and as one of the closest people to Pharaoh, with faith in Moses (PBUH) ), Has broken the majesty of Pharaoh and is a model for all men and women of his time and later ages, in free thinking and intellectual independence and not being affected by environmental corruption.
    Keywords: Quranic women, Asia (PBUH), Prophet Moses (pbuh), Pharaoh, Holy Quran
  • Javad Ali Akbarpour, Mahmoud Elmi *, Samad Abedeni Pages 241-261

    The main purpose of this study was to determine the relationship between some social and individual factors related to the tendency of students of the Islamic Azad University of Tabriz to democracy. The type of research was applied, the research method was survey and the data collection tool was a researcher-made questionnaire. The validity of the measurement tool was determined through the face validity and reliability of the instrument using Cronbach's alpha. The statistical population of students was Islamic Azad University of Tabriz with 12 faculties and had 20100 thousand students. The sample size was determined using Cochran's formula of 377 people. The sampling method was stratified randomly proportional to the size of the population. According to the information obtained, Pearson correlation coefficient between the variables of tendency to democracy and religiosity is 0.65, which indicates a direct and positive relationship. Also, according to the test result, the average of the variable of tendency towards democracy varies according to the type of family. The tendency towards democracy is slightly higher among single students than among married students. Based on the findings, the tendency of students of Islamic Azad University of Tabriz to democracy varies according to the job status of students. There is a need to create the conditions for the creation and expansion of civil society organizations and non-governmental organizations in order for students to participate in political activities.

    Keywords: tendency towards democracy, Cultural capital, type of socio-economic base, female students of Islamic Azad University of Tabriz