فهرست مطالب

راهبرد سیاسی - سال ششم شماره 4 (پیاپی 23، زمستان 1401)

مجله راهبرد سیاسی
سال ششم شماره 4 (پیاپی 23، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سید باقر میرعباسی، عبدالستار نوذری* صفحات 1-33
    عملکرد شورای امنیت سازمان ملل متحد، در پرونده هسته ای جمهوری اسلامی ایران، قبل و بعد از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) مو ضوع پژوهش حاضران و پاسخ داده می شود که عملکرد حقوقی شورای امنیت در خصوص پرونده هسته ای جمهوری اسلامی ایران، قبل و بعد از برجام چگونه بوده و آثار و خلاء های حقوقی آن چگونه تببین می گردد؟ وفق منشور ملل متحد، شورای امنیت مهم ترین رکن سازمان ملل متحد در پاسداری از امنیت و صلح بین المللی است. قبل از توافق برجام، شورای امنیت با تصویب شش قطعنامه، تحریم های فلج کننده ای علیه جمهوری اسلامی ایران مورد تصویب قرار داد و بعد از توافق برجام، قطعنامه 2231 را تصویب و به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) به عنوان ضمیمه قطعنامه مزبور رسمیت بخشید و با این اقدام کلیه قطعنامه های قبلی خود را لغو نمود. لذا این پژوهش گر در صدد آن است که اولا  مشخص نماید کدام یک از وضعیت ها علیه امنیت و صلح بین المللی در خصوص فعالیت هسته ای جمهوری اسلامی ایران ذیل فصل هفتم منشور ملل متحد مصداق پیدا کرد که پرونده به شورای امنیت ارجاع و قطعنامه های یاد شده صادر گردید. ثانیا عملکرد حقوقی شورای امنیت در خصوص پرونده هسته ای جمهوری اسلامی ایران پس از توافق برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) و تصویب قطعنامه 2231 چگونه و بر چه اساسی بوده است. ثالثا توفق یاد شده واجد چه کاستی ها، ابهامات و نکات مناقشه برانگیزی بوده است که زمینه خروج ایالات متحده آمریکا را به عنوان طرف اصلی مذاکره از برجام فراهم ساخته است و نتیجتا خروج ایالات متحده آمریکا ، از برجام شاکله واساس توافق برجام فرو ریخت. تلاش دیپلماتیک ایران برای رفع نگرانی های تبلیغاتی غرب به ویژه ایالات متحده آمریکا علیه فعالیت های صلح آمیز هسته ای با حضور فعال در مذاکرات برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، النهایه با تغییر ریاست جمهوری و انتقال قدرت از دمکرات ها به جمهوری خواهان و چرخش سیاست خارجی ایالات متحده آمریکا در قبال ایران، عملا زمینه تشدید تخاصم و تهدید صلح و امنیت بین الملی با خروج یکجانبه ایالات متحد آمریکا از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) مهیا و وضعیت این توافق چند جانبه بین المللی را در هاله ای از ابهام و نافرجامی تاکنون قرار داده است.
    کلیدواژگان: سازمان ملل متحد، شورای امنیت، عملکرد حقوقی، برجام، تحریم، انرژی هسته ای، قطعنامه
  • شناسایی، کمی سازی و الویت بندی ابعاد و مولفه های مدیریت جهادی در سطح نیروهای مسلح (مورد مطالعه: دانشگاه دافوس آجا)
    علیرضا اکبری سماکوش، محمدرضا باقرزاده*، اسدالله مهرآرا، محمد سلمان تبار صفحه 2

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی، کمی سازی و الویت بندی ابعاد و مولفه های مدیریت جهادی از طریق روش تحقیق مدل آمیخته اکتشافی انجام شد. جامعه آماری در بخش کیفی، شامل خبرگانی مرکب از استادان، مدیران، فرماندهان، مسیولان ارشد دافوس ارتش جمهوری اسلامی ایران، دانشگاه دفاع ملی تهران و مالک اشتر فریدونکنار، در بخش کمی اعضاء هییت علمی، دانشجویان، مدیران و کارکنان دانشگاه دافوس اجا بتعداد 350 نفر و در بخش الویت بندی، خبرگان بخش کیفی و اعضاء هییت علمی دانشگاه دافوس اجا بودند. در بخش کیفی از روش نمونه گیری هدفمند، تعداد 20 نفر، در بخش کمی با روش طبقه ای نسبی براساس فرمول کوکران، تعداد 183 نفر و در بخش اولویت بندی، تعداد 35 نفر با روش هدفمند، انتخاب شدند. داده ها در بخش کیفی از طریق تکنیک دلفی، در بخش کمی از طریق مدلسازی معادلات ساختاری با پرسشنامه 104 گویه ای و در بخش اولویت بندی، از طریق تحلیل سلسله مراتبی، استخراج و با استفاده از نرم افزارهای SPSS، Smart PLS تجزیه و تحلیل شد. روایی و پایایی در مراحل کیفی و کمی، مورد تایید قرار گرفت. یافته ها نشان داد، مدل نهایی دارای 4 بعد (رفتار رهبری، رفتار پیرو، زمینه ای و ساختاری) و 22 مولفه بوده که بعد رفتار رهبری و مولفه ولایتمحوری، اهمیت بیشتری داشته اند.

    کلیدواژگان: مدیریت جهادی، نیروهای مسلح، بعد ساختاری، بعد رفتار رهبری، بعد رفتار پیرو، بعد زمینه ای
  • محمد باوندپوری*، علی آراسته، احسان محمدی منیع صفحات 35-64
    از جمله مولفه های مهم در دنیای امروز که از نقش و اهمیت زیادی در تقویت و ارتقاء قدرت اجتماعی و حفظ انسجام و همبستگی جوامع برخوردار است سرمایه اجتماعی می باشد. به نحوی که جامعه ای که فاقد سرمایه اجتماعی کافی باشد، سایر سرمایه های آن ابتر و تلف می شوند. با این حال امروزه عوامل مختلفی در توسعه یا تضعیف سرمایه اجتماعی نقش دارند. یکی از این عوامل به شبکه های اجتماعی برمی گردد. در حقیقت شبکه های اجتماعی در عصر حاضر به دلیل دسترسی آسان به مخاطبین نقش مهمی در عرصه تحولات اجتماعی بر عهده دارند. یکی از ابعادی که این شبکه های اجتماعی می توانند درآن تاثیرگذار باشند، مبحث سرمایه اجتماعی و چگونگی تضعیف و یا رشد آن می باشد. موضوعی که در این پژوهش قرار است مورد کنکاش قرار گیرد.براین اساس نقش شبکه های اجتماعی در تضعیف سرمایه اجتماعی، سوال اصلی این پژوهش می باشد که سعی می شود تا با استفاده از منابع معتبر علمی به این موضوع پرداخته شود. اما یافته های اولیه پژوهش حکایت از آن دارد که شبکه های اجتماعی، با توجه به موقعیت شان در میان کاربران و تسهیل ارتباط در میان آنها، می توانند علاوه بر اینکه دارای ظرفیت هایی برای توسعه سرمایه اجتماعی هستند، عاملی برای تضعیف سرمایه اجتماعی نیز باشند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، شبکه های اجتماعی، مشارکت، اعتماد، هنجارهای اجتماعی
  • حسن عزیزی* صفحات 65-92

    در زمان پهلوی دوم، درقالب اجرای برخی از برنامه های توسعه اقتصادی، اجتماعی، صنعتی و عمرانی در راستای توسعه ورشد کشوربه عنوان اقدامات و سیاستگذاری های عمومی در دستور کاردولت قرارگرفت. هدف این برنامه ها ایجاد زیرساخت های لازم درحوزه های اقتصادی، صنعتی، کشاورزی، ارتباطات و خدمات عمومی بوده است. درعرصه سیاستگذاری عمومی، تصمیمات غیر منطقی و اقدامات خودسرانه محمدرضاشاه، به جزپراکندگی، ناکارآمدی و آسیب پذیری بیشتردولت دستاورد دیگری نداشت. ازاین روتوسعه اقتصادی و عمرانی کشوردر شرایطی حاصل می شد که، دولت پهلوی در راستای تحکیم اقتدارپایه های حکومت خود گام برمی داشت. این پژوهش برآن است، با عنایت به ویژگی جامعه سیاسی ایران، نوعی از سلطه فردی وحاکمیتی را برفرآیند سیاستگذاری عمومی کشور ترسیم نماید. تحلیل و بازبینی مجدد این برنامه ها روشن می کند که، اقدامات حاکمیت، نارضایتی عمومی و پیامدهای منفی به همراه داشته است. پژوهش حاضربا بهره گیری ازرویکرد اسنادی و مطالعات کتابخانه ای، داده های مورد نیازرا فراهم و پس از تجزیه و تحلیل داده ها، با استفاده ازراهبرد توصیفی- تحلیلی به پژوهش می پردازد.

    کلیدواژگان: سیاستگذاری عمومی، سیاستگذاری حاکمیتی، توسعه اقتصادی، رژیم پهلوی دوم، برنامه های اقتصادی پنجگانه
  • محسن جمشیدی*، زهره کبیری صفحات 93-110

    روابط ایران و چین علی رغم تمایلات طرفین برای گسترش روابط و تعمیق آن درقالب پذیرش ایران در سازمان شانگهای، بستن قرارداد 25 ساله و خرید نفت ایران از سوی دولت چین، در عمل از رشد و توسعه چشمگیری برخوردار نبوده است. مقاله ی حاضربه دنبال بررسی و پاسخ به این سوال است که، چه عواملی مانع از گسترش  عملی روابط دوجانبه و افزایش جایگاه ایران درسیاست خارجی چین می باشد؟ بنظر می رسد نقش عوامل ساختاری و نهادی - سیستمی متاثر از فضای نظام بین الملل و بازیگری این دو کشور در سیستم (مخالف نظم موجود در سیستم بین الملل بخصوص ایران) مانع از روابط دو جانبه عملی این دو کشور شده است. یافته های پژوهش نشان می دهند که، نقش تحریم های بین المللی غرب برعلیه ایران، سرمایه گذاری های خارجی درآن، سیاست خارجی موازنه محورچین و نقش متغیرهای بین المللی و منطقه ای در بوجود آمدن موانع عملی توسعه روابط بیش از پیش ایران و چین می باشند. در این پژوهش از روش کیفی- تفسیری، با رویکرد توصیفی- تحلیلی استفاده شده است. هدف از پژوهش فوق واکاوی علل و موانع پیش روی سیاست خارجی چین برای افزایش مبادلات اقتصادی و توسعه هر چه بیشتر روابط سیاسی با ایران می باشد.

    کلیدواژگان: نظام بین الملل، سیاست خارجی چین، واقع گرایی ساختاری، روابط سیاسی، روابط اقتصادی
  • محمدحسین بیاتی*، اصغر ایمانی صفحات 111-130
    قوانین و مقررات بین المللی موید دو نکته اصلی یعنی مبارزه فراگیر و ممنوعیت هرگونه تعامل و حمایت از گروه های تروریستی است؛ اما امروزه برخی ضرورت های سیاسی باعث تعاملات گسترده پشت پرده بعضی دولت ها با گروه های تروریستی شده است؛ همین عاملی محرکی جهت بازشناسایی مسیولیت دولت ها در قبال نقش ها و تکالیف آنان در روند زندگی بین المللی در برابر دیگر بازیگران است. با این تفسیر ما در این پژوهش به مسیولیت عام دولت ها در قبال پدیده تروریسم مجددا مرور کوتاهی داشته و مضاف بر آن مسیولیت های تکمیلی و خاص دولت ها را در برابر دیگر بازیگران روابط بین الملل را به نظاره خواهیم نشست. با در نظر گرفتن خطر این گروه ها برای صلح و امنیت جهانی و ممنوعیت های بین المللی همچنان شاهد حمایت های مادی و معنوی برخی دولت ها از پدیده شوم تروریسم هستیم که این وضعیت باعث می شود مسیولیت بین المللی متوجه دولت های حامی بدانیم. قابلیت احراز مسیولیت بین المللی این دولتها و طرح این مسیولیت ذیل طرح پیش نویس مسولیت بین المللی دولتها قابل بحث می باشد.
    کلیدواژگان: مسئولیت بین المللی، گروه های تروریستی، دولتها، قوانین بین المللی، انتساب
  • سید محمدجواد مومنی*، محمدحسین تقوی کوتنائی، علی نقی لو صفحات 131-150
    جمهوری تاجیکستان در 9 سپتامبر 1991 بعد از فروپاشی شوروی به استقلال دست پیدا کرد. در همگرایی دولت ها از منابع مادی و توانایی اقتصادی یکدیگر و با همکاری مشترک بهره می گیرند و با همگرایی و روابط حسنه است که می توانند کمبودهای یکدیگر را از جهات مختلف تامین کنند و مکمل اقدامات سرمایه گذار و تولیدی یکدیگر باشند. گسترش روابط جمهوری اسلامی ایران با تاجیکستان از همان روزهای آغاز استقلال این کشور مورد توجه مسیولان کشور قرار گرفته است از اینرو در سیاست خارجی ایران، تاجیکستان از جایگاه ممتازی برخوردار بوده و به دلیل اشتراکات فراوان بین دو کشور می توان آن را روابط خویشاوندی دانست. اقتصاد و سرمایه گذاری، قرابت زبانی، پیوند دیرینه فرهنگی و نژادی، علقه های دینی و تاریخ مشترک میان ایران و تاجیکستان، بستری مناسب برای همگرایی بین دو کشور را فراهم می نماید.
    کلیدواژگان: همگرایی، اقتصاد، پیوندهای زبانی و دینی، قرابت زبانی، تاریخ مشترک
  • وحید صالحی صفحات 151-165

    فال خوانی از دیوان حافظ به عنوان یک رفتار خاص اجتماعی است که در دانش عامیانه یا فولکلور قابل طرح و بررسی است این سنت اجتماعی در زمان ها و مکان های مختلف به شکل های متفاوتی جلوه گر شده است که در همه موارد حکایت از نیاز انسان به دانستن آینده ی مبهم خود دارد تفال به دیوان حافظ به مثابه یک عنصر فرهنگی نقش مهمی در تلطیف روان فردی و اجتماعی ایفا می کند و در واقع از جمله اندوخته ها و امکانات و نهادهای فرهنگی است که ریشه در قرن ها زندگی مادی و معنوی ایرانیان دارد و توسل به آن در غلبه بر فشارهای روحی و روانی موثر است و به سلامت جامعه کمک می کند برخی از کارکردهای تفال به دیوان حافظ عبارتند از: آرام بخشی، بهبود روحیه ی فردی و اجتماعی کاهش و تسکین آشفتگی های روحی و اختلافات جمعی و آینده نگری (پیشگویی). روش تحقیق در این پژوهش توصیفی - تحلیلی و برگرفته شده از روش هرمونتیک ویلهام دیلتای و ماکس وبر است. ابزار جمع آوری اطلاعات تکنیک اسنادی (بدون عکس العمل) شامل دیوان حافظ و دیگر آثار مرتبط با آن می.شود نتایج تحقیق نشان می دهد که تفال به دیوان حافظ به مثابه نمونه ای از عوامل، فرهنگی اجتماعی موثر در تنظیم و تعامل روانی- اجتماعی انسان ها در تامین سلامت روانی افراد جامعه موثر است.

    کلیدواژگان: حافظ، کارکرد اجتماعی، روح و روان، جامعه، فال خوانی
  • لیلا خدابخشی*، سعید حسن خانی صفحات 167-203
    تغییر راهبرد دشمنان انقلاب اسلامی از جنگ سخت به جنگ نرم ، با بهره مندی از تاکتیک های تحریم و تحریف با هدف تسلیم ملت ایران در عرصه ی نبرد اراده ها و جنگ روایت ها ، ضرورت جهاد تبیین را بیش از پیش نشان می دهد. در این تحقیق هدف اصلی شناخت الزامات راهبردی تحقق فریضه جهاد تبیین است و سوال تحقیق عبارتست از این که الزامات راهبردی اثربخش در اجرایی شدن فریضه جهاد تبیین کدام اند؟ نوع تحقیق کاربردی و روش انجام تحقیق توصیفی و موردی - زمینه ای است. نتایج بدست آمده بیانگر آن است که برای اجرایی شدن این فریضه باید در چهار سطح شناسایی و برآورد اولویت های تبیینی، سازماندهی ظرفیت ها و منابع، آموزش عناصر تبیین گر و طرح ریزی عملیاتی در اجرای راهبردها اقدام گردد.
    کلیدواژگان: جهاد تبیین، راهبرد، جنگ شناختی، بصیرت، جنگ روایت ها
  • علی جان مرادی جو* صفحات 205-232

    انقلاب اسلامی ایران با هر تحلیلی که در مورد وقوع آن عرضه شده است، باعث تغییرات وسیعی در جامعه ایران شد. این تغییرات در ساختار طبقاتی جامعه نیز موثر واقع شده و دگرگونی هایی در آن به وجود آورد. به طوری که با وجود مشارکت اقشار طبقه متوسط اعم از سنتی و جدید در فرآیند پیروزی انقلاب اسلامی؛ ولی تدریج با گذر زمان اقشار طبقه متوسط سنتی در رقابت با اقشار طبقه متوسط جدید تاثیرگذاری بیشتری بر فرآیند تصمیم گیری سیاسی و تسلط بر سرمایه ها و منابع اقتصادی و سیاسی دست پیدا کردند. نوشتار حاضر با هدف تبیین چگونگی و چرایی تاثیر طبقه متوسط سنتی و جدید بر رقابت های سیاسی دوره جمهوری اسلامی ایران ویژه در دهه 1370 و دهه 1380 به رشته تحریر درآمده است. به لحاظ روش شناسی از نوع مطالعه توصیفی- تحلیلی می باشد که برای جمع آوری اطلاعات از روش کتابخانه ای و اسنادی استفاده شده است. درمجموع نتایج تحقیق نشان می دهد که با وجود شکل گیری و رشد طبقه متوسط سنتی و جدید در دوره سازندگی، ولی در دوره اصلاحات شاهد اوج کنش سیاسی طبقه متوسط جدید و در دوره اصول گرایی، شاهد اوج کنش سیاسی طبقه متوسط سنتی در رقابت های سیاسی هستیم.

    کلیدواژگان: طبقه متوسط سنتی، طبقه متوسط جدید، رقابت سیاسی، مشارکت سیاسی، جمهوری اسلامی ایران
  • پیمان نمامیان*، علیرضا شکربیگی صفحات 233-253
    جرایم تروریستی یکی از اساسی ترین و بنیادی ترین چالش های نظام بین المللی و دهشتناک ترین تهدید علیه حقوق و آزادی های اساسی ملت ها است. جامعه بین المللی که در نیمه دوم قرن بیستم با پدیده تروریسم مواجه شده بود، با پذیرش مجموعه ای از کنوانسیون های بین المللی و حتی منطقه ای، در قبال انواع خاص جرایم تروریستی و تعهد دولت ها، واکنش نشان داد. پس از حملات تروریستی در 11 سپتامبر 2001، تلاش های جهانی علیه تروریسم افزایش یافت. البته ارتکاب این حوادث به نحوی بود تا جامعه بین المللی نسبت به شناسایی و سنجش تهدیدهای ناشی از جرایم تروریستی معاصر، تجدیدنظر در نظام و سازوکارهای حقوقی، امنیتی و فنی را در عرصه بین المللی و ملی طرح ریزی کند. جرایم تروریستی در حال حاضر به عنوان یک جرم معاهداتی قلمداد می شود که با توجه به معیار بین المللی و فراملی بودن آن، می توان آن را در قلمرو هر سرزمینی تحت تعقیب و رسیدگی قرار داد. البته این امر با توجه به وضعیت قانونی هر قلمرو سرزمینی به لحاظ پذیرش صلاحیت بین المللی در رسیدگی به جرایم تروریستی دارد. در ضمن، این دسته از جرایم، با توجه به اوصاف جرایم بین المللی این امکان را دارد که در صلاحیت دیوان کیفری بین المللی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: جرایم تروریستی، 11 سپتامبر 2001، کنوانسیون های ضدجرایم تروریستی، صلاحیت قضایی، دیوان کیفری بین المللی
|
  • Seyed Bagher Mirabbasi, Abdalsatare Nozari * Pages 1-33
    The performance of the United Nations Security Council, in the nuclear case of the Islamic Republic of Iran, before and after the Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) is the subject of research by the participants and it is answered that the legal performance of the Security Council regarding the nuclear case of the Islamic Republic of Iran, before And how was it after the JCPOA and how are its effects and legal loopholes explained? According to the United Nations Charter, the Security Council is the most important pillar of the United Nations in safeguarding international security and peace. Before the JCPOA agreement, the Security Council approved crippling sanctions against the Islamic Republic of Iran by approving six resolutions, and after the JCPOA agreement, it approved Resolution 2231 and formalized the Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) as an appendix to the aforementioned resolution. He forgave and canceled all his previous resolutions with this action. Therefore, this researcher aims to first determine which of the situations against international security and peace regarding the nuclear activity of the Islamic Republic of Iran was exemplified under the seventh chapter of the United Nations Charter, when the case was referred to the Security Council and the aforementioned resolutions were issued. Secondly, how and on what basis has the legal performance of the Security Council regarding the nuclear case of the Islamic Republic of Iran been after the agreement on the Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) and the approval of Resolution 2231. Thirdly, what shortcomings, ambiguities and controversial points did the above-mentioned agreement contain, which created the ground for the withdrawal of the United States of America as the main negotiating party from the JCPOA, and as a result, the withdrawal of the United States of America from the JCPOA collapsed based on the JCPOA agreement. Iran's diplomatic efforts to resolve the propaganda concerns of the West, especially the United States of America, against peaceful nuclear activities by actively participating in the Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) negotiations, finally by changing the presidency and transferring power from the Democrats to the Republicans, and the U.S. foreign policy turn America has practically prepared the ground for the escalation of hostilities and threats to international peace and security with the unilateral withdrawal of the United States of America from the Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) and the status of this international multilateral agreement has been left in an aura of ambiguity and impasse until now.
    Keywords: dUnited Nations, Security Council, legal practice, JCPOA, boycott, Nuclear Energy, Resolution
  • The Identify, Quantify and Prioritize Dimensions and components of Jihadi Management Model at Armed Forces Level (Case Study: Dafos AJA University)
    Alireza Akbari Samakosh, Mohammadreza Bagherzadeh *, Asadollah Mehrara, Mohammad Salmantabar Page 2

    The aim of this study was to identify, quantify and prioritize the dimensions and components of jihadi management through the exploratory mixed exploration model research method. Its statistical population in the qualitative section, Includes experts composed of professors, managers, commanders, senior officials of Army of the Islamic Republic of Iran, Tehran National Defense University and MalikAshtar, in the quantitative section of the faculty members, students, administrators and staff of Davos University, 350 people and in the ranking section, Qualitative experts and faculty members They were Davos. In the qualitative part of Purposeful sampling method, 20 people were selected, in the quantitative part by the relative stratified method based on the Cochran's formula, 183 people and in the prioritization section, 35 people were selected by purposive non-random method. Data in the qualitative part through Delphi technique, inthe quantitative part through structural equation modeling with 104-item questionnaire and in the prioritization part through hierarchical analysis, extracted and using SPSS, SmartPLS was analyzed. Validity and reliability were confirmed in qualitative and quantitative stages. Findings showed that the final model had 4 dimensions (leadership behavior, follower behavior, contextual and structural) and22 components, which were more important after leadership behavior and the central province component.

    Keywords: Jihadi Management, Armed forces, structural dimension, leadership behavior dimension, follower behavior dimension, contextual dimension
  • Mohammad Bavandpuri *, Ali Arasteh, Ehsan Mohammadi Manie Pages 35-64
    Among the important components in today's world, which has a great role and importance in strengthening and improving social power and maintaining the cohesion and solidarity of societies, is social capital. In such a way that a society that lacks enough social capital, its other capitals are wasted. However, today, various factors play a role in the development or weakening of social capital. One of these factors is related to social networks. In fact, social networks play an important role in the field of social developments in today's era due to easy access to contacts. One of the dimensions in which these social networks can be effective is the topic of social capital and how to weaken or grow it. The topic that is going to be explored in this research.Therefore, the role of social networks in weakening social capital is the main question of this research, which tries to address this issue using reliable scientific sources. But the initial findings of the research indicate that social networks, considering their position among users and facilitating communication among them, can be a factor for social capital development in addition to having capacities for Weakening of social capital.
    Keywords: Social Capital, Social Networks, Participation, Trust, social norms
  • Hassan Azizi * Pages 65-92

    During the time of Pahlavi' ll she was ordered by the government as a public policy maker in the form of implementing some economic, development of the country. The purpose of these programs is to create the necessary infrastructure in economic, industrial, agricultural, communication and public services fields. In the field of public policy making, Mohammad Reza Shahs decisions led to inefficiency . Therefore, the economic and urban development of the country was achieved in the conditions that the Pahlavi government was taking steps towards consolidating the authority of the foundations of its government .This research aims to draw a kind of individual and sovereign rule on the country's public policymaking process, considering the characteristics of Iran's political society. The analysis and re-examination of these programs makes it clear that the actions of the government have brought public dissatisfaction and consequences. This research deals with the research by using the documentary approach and library studies and using the descriptive-analytical strategy.

    Keywords: Public Policy, Governance policy, Economic Development, The second Pahlavi regime, five economic programs
  • Mohsen Jamshidi *, Zohreh Kabiri Pages 93-110

    Iran-China relations, despite the parties' desire to expand and deepen relations in the form of Iran's acceptance into the Shanghai Organization, the conclusion of a 25-year contract and the purchase of Iranian oil by the Chinese government, have not enjoyed significant growth and development in practice. The present article seeks to investigate and answer the question, what factors prevent the practical expansion of bilateral relations and the increase of Iran's position in China's foreign policy? It seems that the role of structural and institutional-systemic factors affected by the atmosphere of the international system and the acting of these two countries in the system (against the existing order in the international system, especially Iran) has hindered the practical bilateral relations of these two countries. The findings of the research show that the role of western international sanctions against Iran, foreign investments in it, China-centered foreign policy and the role of international and regional variables in creating practical obstacles to the development of relations between Iran and China are more than before. . In this research, a qualitative-interpretive method was used, with a descriptive-analytical approach. The purpose of the above research is to analyze the causes and obstacles facing China's foreign policy to increase economic exchanges and develop political relations with Iran as much as possible.

    Keywords: International System, China's foreign policy, structural realism, Political Relations, Economic Relations
  • Mohammadhosein Bayati *, Asghar Imani Pages 111-130
    Obligations of states to fight terrorismAbstractInternational rules and regulations confirm the two main points: a comprehensive struggle and a ban on any interactions and support for terrorist groups; but today, some political imperatives have led to widespread widespread interactions with certain terrorist groups behind the curtain of some states, which is a stimulus to redress the responsibilities of governments towards roles. And their assignments in the process of international life against other actors. With this interpretation, we re-examine the general responsibility of the governments towards the phenomenon of terrorism, and, in addition, we will observe the additional and special responsibilities of the states against other actors in international relations. Considering the danger of these groups for global peace and security and international prohibitions, we continue to see the material and spiritual support of some states from the terrible phenomenon of terrorism, which makes international responsibility a matter for supportive governments. The ability of the international community to take responsibility for these governments and the drafting of this responsibility under the draft international governments' engagement is debatable.Keywords: international responsibility, terrorist groups, governments,
    Keywords: international responsibility, Terrorist groups, Governments, International Law, assignment
  • Seyed Mohammadjavad Momeni *, Mohammad Hossein Tagvi Kutnai, Ali Naghilu Pages 131-150
    The Republic of Tajikistan gained independence on September 9, 1991 after the collapse of the Soviet Union. In the convergence of governments, they benefit from each other's material resources and economic ability and with joint cooperation, and with convergence and good relations, they can supply each other's deficiencies in different ways and complement each other's investment and production actions. The expansion of relations between the Islamic Republic of Iran and Tajikistan has been the focus of the country's officials since the beginning of the country's independence. Therefore, in Iran's foreign policy, Tajikistan enjoys a privileged position and due to the many commonalities between the two countries, it can be considered kinship relations. Economy and investment, language affinity, long-standing cultural and racial ties, religious ties and common history between Iran and Tajikistan provide a suitable platform for convergence between the two countries.
    Keywords: Convergence, Economy, linguistic, religious ties, linguistic affinity, common history
  • Alijan Moradi Joo * Pages 205-232

    Iran's Islamic revolution, with every analysis that has been presented about its occurrence, caused vast changes in Iranian society. These changes have also been effective in the class structure of the society and brought about changes in it. So that despite the participation of the middle class, both traditional and new, in the victory process of the Islamic Revolution; But gradually, with the passage of time, the traditional middle class strata in competition with the new middle class strata gained more influence on the political decision-making process and control over economic and political funds and resources. In terms of methodology, it is a descriptive-analytical study that has been used to collect information from library and documentary methods. In total, the results of the research show that despite the formation and growth of the traditional and new middle class in the period of construction, but in the period of reforms, we witness the peak of the political action of the new middle class and in the period of fundamentalism, we witness the peak of the political action of the traditional middle class in political competitions.

    Keywords: Middle Class, traditional middle class, New Middle Class, political competition, Islamic Republic of Iran
  • Peyman Namamian *, Alireza Shekarbeigi Pages 233-253
    Terrorist crimes are one of the most basic and fundamental challenges of the international system and the most terrible threat against the fundamental rights and freedoms of nations. The international community, which was faced with the phenomenon of terrorism in the second half of the 20th century, responded by accepting a set of international and even regional conventions for specific types of terrorist crimes and the commitment of governments. After the terrorist attacks on September 11, 2001, global efforts against terrorism increased. Of course, these incidents were committed in such a way that the international community plans to revise the legal, security and technical systems and mechanisms in the international and national arenas in relation to the identification and assessment of threats caused by contemporary terrorist crimes. Terrorist crimes are currently considered as a treaty crime, which can be prosecuted in any territory due to its international and transnational nature. Of course, this is due to the legal status of each territorial territory in terms of accepting international jurisdiction in dealing with terrorist crimes. In addition, this category of crimes, due to the characteristics of international crimes, has the possibility to be under the jurisdiction of the International Criminal Court.
    Keywords: Terrorist Crimes, September 11, 2001, Anti-Terrorist Conventions, Jurisdiction, International Criminal Court