فهرست مطالب

نشریه تعاون و کشاورزی
سال دوازدهم شماره 45 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • کامبیز حسن زاده، شهلا چوبچیان*، اسماعیل کرمی دهکردی، یادگار مومن پور صفحات 1-20
    زمینه و هدف

    شرکت های تعاونی تولید روستایی نقش مهمی را در توسعه پایدار روستایی ایفا می کنند و یکی از مراحل پیشرفته تعاون به شمار می روند. تعاونی های تولید روستایی با افزایش بازدهی تولید، نقش بسیار مهمی را درکاهش فقر روستایی ایفا می کنند و می توانند خدماتی را که دولت ها قادر به تامین آنها برای مردم فقیر نیستند، فراهم نمایند. هدف تحقیق حاضر بررسی نقش شرکت های تعاونی تولید روستایی در بهبود استقرارپذیری مولفه های 12 گانه رفاه لگاتوم در مناطق روستایی بود.

    روش شناسی/رهیافت: 

    تحقیق حاضر با استفاده از پیمایش و روش شناسی توصیفی- همبستگی انجام شده است. جامعه آماری تحقیق حاضر را تعداد 17493 خانوار روستایی دارای شرکت های تعاونی تولید روستایی شهرستان میاندوآب تشکیل دادند و 377 خانوار به طور تصادفی انتخاب گردیدند. داده ها از طریق مصاحبه های ساختارمند گردآوری گردیدند.

    یافته ها و نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان دادند که شرکت های تعاونی تولید روستایی نقش موثری در بهبود مولفه های 12 گانه رفاه لگاتوم (شامل ایمنی وامنیت؛ آزادی فردی؛ حکمرانی؛ سرمایه اجتماعی؛ محیط سرمایه گذاری؛ شرایط کارآفرینی؛ دسترسی به بازار و زیرساخت؛ شرایط اقتصادی؛ شرایط زندگی؛ بهداشت و سلامت؛ آموزش و محیط زیست طبیعی) داشتند. در این میان شرکت های تعاونی تولید روستایی بیشترین نقش را در بهبود مولفه آموزش داشتند. در انتها پیشنهادات کاربردی ارایه گردیده است.

    اصالت/نوآوری:

     مطالعات قبلی به بررسی نقش یک یا دو مولفه تشکیل دهنده رفاه پرداخته اند و هیچیک از مطالعات قبلی به نقش تمامی مولفه های تشکیل دهنده رفاه به طور همزمان نپرداخته است که در میان نوآوریهای تحقیق حاضر بشمار میرود.

    کلیدواژگان: ایمنی وامنیت، آزادی فردی، حکمرانی، سرمایه اجتماعی، محیط سرمایه گذاری
  • مرتضی امامی، یونس وکیل الرعایا*، سید محمد زرگر صفحات 24-33
    زمینه و هدف

    هدف این مطالعه تعریف ترکیب ابعاد کارآفرینی، فعال بودن کارآفرین، شناسایی فرصت و استراتژی است که منجر به بهبود عملکرد برند در SME ها می شود.

    روش شناسی/رهیافت:

     این پژوهش کاربردی به شیوه کمی انجام شده است. ابعاد و شاخص های مطالعه توسط خبرگان و متخصصان بازاریابی و منابع انسانی شناسایی و پرسشنامه پژوهش طراحی شد. جامعه آماری تحقیق شامل مدیران منابع انسانی شرکت های SME بودند. نمونه گیری نیز با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای انجام گردید و نمونه تحقیق 400 نفر بودند. ترکیب عوامل تعریف شده با استفاده از تحلیل مقایسه ای کیفی فازی (fsQCA) انجام شد.

    یافته ها و نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد که تمام شروط (ریسک پذیری، نوآوری، فعال بودن، رویکردهای نوآورانه و قابلیت ها، شناسایی فرصت و استراتژی) به حداقل یک ترکیب (راه حل) تعلق دارد که منجر به افزایش عملکرد برند شرکت می شود.

    اصالت/نوآوری: 

    این مطالعه ترکیباتی که منجر به بهبود عملکرد برند در SME ها می شود را نشان می دهد. همچنین با نشان دادن ترکیبی از عواملی که در آن ها نوآوری می تواند به طور مثبت یا منفی بر عملکرد شرکت تاثیر بگذارد به تحقیقات نوآوری کمک می کند. همچنین، ترکیبات عواملی که می تواند منجر به موفقیت شرکت های کوچک و متوسط شود در این مطالعه شناسایی شده است.

    کلیدواژگان: عملکرد برند، نقش کارآفرینی، استراتژی منابع انسانی، تحلیل مقایسه ای کیفی فازی(fsQCA)
  • رضا موحدی، مسعود سامیان*، محمد محمدی صفحات 25-40

    هدف این تحقیق شناسایی عوامل موثر در اثربخشی آموزشی تعاونی های فرش دستباف استان زنجان می باشد، لذا از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ گردآوری داده ها، پیمایشی یا میدانی است. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته است. جامعه آماری را اعضای تعاونی های فعال فرش دستباف استان زنجان تشکیل می دهند. تعداد تعاونی های فرش دستباف فعال 38 تعاونی با تعداد اعضای 366 نفر می باشد که تعداد 181 نفر از آنها با استفاده از جدول مورگان به عنوان نمونه های تحقیق انتخاب گردیدند. روش نمونه گیری به صورت انتساب متناسب بر اساس حجم کل نمونه صورت گرفته است. روایی پرسشنامه با نظرخواهی از صاحب نظران، کارشناسان و اساتید تعیین شد. پایایی آن نیز با استفاده از آلفای کرونباخ سنجیده شد که مقدار آن بین 874/0 و 909/0 به دست آمد. در بخش توصیفی از جدول فراوانی، آماره های مرکزی شامل میانه، نما، میانگین، و آماره های پراکندگی شامل انحراف معیار و ضریب تغییرات استفاده شد. در بخش استنباطی نیز از ضرایب همبستگی، تحلیل رگرسیون و آزمون من ویتنی و کروسکال والیس استفاده شد. نتیجه تحلیل همبستگی نشان داد که بین تعداد دوره های آموزشی شرکت کرده، میزان درآمد از طریق تعاونی، میزان تناسب محتوا، میزان تناسب روش های آموزشی، میزان دانش آموزشگران، و میزان تناسب اهداف با میزان اثربخشی دوره ها رابطه معنی دار وجوددارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که سه متغیر میزان تناسب اهداف، میزان درآمد از طریق تعاونی، و میزان دانش آموزشگران 6/81 درصد از متغیر وابسته یعنی اثربخشی دوره های آموزشی تعاونی های فرش دست-باف استان زنجان را تبیین می کنند.

    کلیدواژگان: اثربخشی آموزشی، تعاونی، فرش دستباف، استان زنجان
  • حمیدرضا رضایی کلیدبری*، سجاد دهقان، مهدی همایون فر، مهدی اجلی صفحات 41-55
    زمینه و هدف

    هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی نقش رهبری اصیل در بهبود کیفیت خدمات اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان گیلان با نقش میانجی رفتار شهروندی و اعتماد سازمانی است.

    روش شناسی: 

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی، از نظر روش؛ همبستگی و به لحاظ روش جمع آوری داده ها، میدانی است. برای جمع آوری داده ها، از پرسشنامه حاوی 33 سیوال استفاده گردیده است. جامعه آماری پژوهش، شامل؛ 253 نفر از کارکنان اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان گیلان است که پس از تعیین حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران، 157 نفر با روش نمونه گیری تصادفی از میان آنها انتخاب شدند. برای تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده نیز از نرم افزارهای SPSS22 و Smart PLS3 استفاده شده است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    نتایج تحلیل داده ها نشان می دهد که رهبری اصیل از طریق نقش میانجی متغیرهای رفتار شهروندی سازمانی و اعتماد سازمانی بر کیفیت خدمات اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان گیلان تاثیر مثبت دارد. در پایان پیشنهاد شده است که مدیران در صورت ارتکاب اشتباه، آن را بپذیرند و به آن اعتراف کنند، از استانداردهای اخلاقی پیروی نمایند و همچنین کارکنان نظرات و پیشنهادات نوآورانه و خلاقانه ای را به سازمان ارایه نمایند و همواره به همکاران و ارباب رجوع کمک کنند.

    اصالت/نوآوری:

     این پژوهش ضمن مطالعه نقش رهبری اصیل در بهبود کیفیت خدمات، بدنبال ارایه چارچوبی برای بررسی نقش میانجی متغیرهای رفتار شهروندی و اعتماد سازمانی در رابطه میان رهبری اصیل و بهبود کیفیت خدمات کارکنان اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان گیلان است.

    کلیدواژگان: رهبری اصیل، کیفیت خدمات، رفتار شهروندی، اعتماد سازمانی
  • محمد جریره*، فاطمه استکی اورگانی، میلاد اسدزاده صفحات 56-69
    زمینه و هدف

    هدف اصلی تحقیق، تحلیل مسیر مولفه های جهش تولید، موانع زدایی در توانمندسازی تعاونی های روستایی در استان کهگیلویه و بویراحمد بود.

    روش شناسی/رهیافت: 

    تحقیق حاضر از نوع ترکیبی- همسوسازی است. در بخش کیفی، با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند تعداد 10 نفر از خبرگان تعاونی ها انتخاب شدند. در بخش کمی روش تحقیق، پیمایشی-علی است و تعداد 249 نفر از اعضای تعاونی ها به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب گردیدند.

    یافته ها و نتیجه گیری

    نتایج تحلیل مضمون، 6 مولفه ی اصلی جهش تولید-موانع زدایی را شناسایی کرد: شاخص های اجتماعی، اقتصادی، سیاسی- قانونی، مدیریتی، آموزشی، زیرساختی می باشد. نتایج معادلات ساختاری نشان داد که شاخص های مدیریتی-سازمانی با ضریب استاندارد 220/0 دارای بیشترین تاثیر؛ و شاخص های قانونی-سیاسی با ضریب استاندارد 125/0 دارای کمترین تاثیر بر روی توانمندسازی تعاونی های روستایی دارد. از این رو، می توان با موانع زادیی و توجه به شاخص های تولید در بخش تعاونی، عملکرد این بخش را بهبود بخشید.

    اصالت / نوآوری: 

    در تحقیقات پیشین، عوامل موثر بر موفقیت عملکرد تعاونی مورد بحث قرار گرفت. در این تحقیق، ضمن در نظر گرفتن شاخص های شناسایی شده در تحقیقات پیشین، مشخصا شاخص های جهش تولید-موانع زادیی در پرتو بیانات رهبر معظم انقلاب و گام دوم انقلاب استخراج و نقش آنها را در توانمدسازی تعاونی های روستایی مورد مطالعه قرار داده است. روش و نتایج این تحقیق، جنبه نوآوری دارد.

    کلیدواژگان: موانع زدایی، جهش تولید، توانمندسازی، تعاونی های روستایی
  • فاطمه رزاقی بورخانی* صفحات 70-85
    زمینه و هدف

    اخذ استاندارد خصوصی GAP برای گواهی محصول سالم در بسیاری از مزارع کوچک و متوسط در میان کشاورزان خرده پا به دلیل هزینه ها دور از دسترس می باشد. GroupGAPگزینه جایگزین مورد انتظاری را که در آن بهره برداران و تعاونی های کشاورزان می توانند هزینه صدور گواهینامه را به صورت تسهیم هزینه و مشترک پرداخت کنند، فراهم نموده است. بنابراین هدف از این پژوهش تببین راهبردهای توسعه استاندارد GAP با تاکید بر GroupGAP در سیستم تولید برنج استان مازندران بود.

    روش شناسی/رهیافت:

     پژوهش حاضر کیفی و تجزیه و تحلیل داده ها با روش تحلیل محتوای کیفی از مصاحبه های عمیق و نیمه ساختارمند از طریق نرم افزار مکس کیودا انجام شد. برای جمع آوری داده ها، 18 نفر از کارشناسان و متخصصان سازمان جهاد کشاورزی و مدیران شرکت تعاونی شالیکاران استان مازندران به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند.

    یافته ها و نتیجه گیری

    بعد از استخراج مفاهیم تحلیل محتوای مصاحبه ها سه راهبرد کلی بدست آمد که مشتمل بر سیستم گواهی GAP گروهی، توسعه برنامه های GAP دولتی و توسعه GAP خصوصی می باشد. در گواهی های گروهی دو بعد توسعه سیستم قراردادی و خرید تضمینی، توسعه شرکت تعاونی تولید محصول سالم توجه شده است.

    اصالت/نوآوری:

     با توجه به اهمیت موضوع استاندارد GAP و مشکلات کشاورزان در تامین هزینه های ممیزی و استقرار گواهی GAP، تاکنون مطالعه جامعی در ایران از توسعه راهبردهای عملیاتی استقرار GAP و GroupGAP به عمل نیامده است. بنابراین تحقیق حاضر تلاشی برای ارایه چارچوبی مفید در تبیین راهبردهای توسعه استاندارد GAP با مشارکت کشاورزان در اتخاذ سیستم گواهی‎های دولتی، خصوصی، گروهی و تعاونی است.

    کلیدواژگان: محصول سالم، توسعه استاندارد GAP، گواهی های گروهی GAP، تعاونی های شالیکاران
  • محمدشریف شریف زاده*، ناصر ابراهیم زاده، غلامحسین عبدالله زاده، روح الله رضایی صفحات 86-104

    هدف از انجام این پژوهش کاربردی، بررسی رابطه بین سرمایه اجتماعی و مدیریت تعارض و تاثیر آن بر اثربخشی نهادی در شرکت های تعاونی روستایی شهرستان گرگان بود. این تحقیق به روش پیمایشی انجام گردید و برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. جامعه آماری تحقیق شامل اعضای 13 شرکت تعاونی روستایی شهرستان گرگان بود (14988=N). حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران به تعداد 315 نفر برآورد گردید و پاسخ دهندگان به روش نمونه گیری خوشه ای، انتخاب شدند. در سطح توصیفی، با توجه به نتایج حاصل از سنجش متغیر ترکیبی، از سوی بیشتر پاسخگویان، وضعیت سرمایه اجتماعی، مدیریت تعارض و اثربخشی نهادی شرکت های تعاونی در سطح متوسط ارزیابی شده است. در سطح تحلیلی، برازش مدل ساختاری نشان دهنده رابطه علی بین سرمایه اجتماعی با مدیریت تعارض و اثربخشی نهادی بود. از بین سه مولفه سرمایه اجتماعی، دو مولفه ارتباطی و شناختی، تاثیر معنی داری بر مدیریت تعارض داشتند. همچنین، از بین سه مولفه سرمایه اجتماعی، دو مولفه ساختاری و شناختی اثر معنی داری بر اثر بخشی نهادی داشتند. سرانجام، بررسی رابطه علی بین سرمایه اجتماعی و مدیریت تعارض با اثربخشی نهادی، نشان داد که متغیر مدیریت تعارض در رابطه بین سرمایه اجتماعی و اثربخشی نهادی از نقش میانجی کامل برخوردار است. به عبارت دیگر، با توجه به معنی دارشدن رابطه علی بین سرمایه اجتماعی با مدیریت تعارض و رابطه علی بین مدیریت تعارض با اثربخشی نهادی می توان بیان داشت که متغیر سرمایه اجتماعی به طور غیرمستقیم و از طریق مدیریت تعارض بر اثربخشی نهادی اثرگذار است.

    کلیدواژگان: تعاونی روستایی، سرمایه اجتماعی، مدیریت تعارض، اثربخشی نهادی، شهرستان گرگان
  • حجت الله پاک نهاد*، حامد دهقانان، علی سید نقوی، مقصود امیری صفحات 105-117
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف تحلیل و اولویت بندی شاخص های همکاری مبتنی بر اعتماد در بخش تعاون از نظر اعضای شرکت های تعاونی مصرف ایران با سهام دارانی بالغ بر 000/600/1 خانوار سهامدار فرهنگی انجام شده است.

    روش شناسی/رهیافت: 

    پژوهش حاضر با رویکرد کمی و به کارگیری روش پیمایشی انجام گرفت. جامعه پژوهش را اعضای هییت مدیره، بازرسان، مدیر عاملان، اعضاء و سهامداران 11 شرکت تعاونی مصرف استان لرستان تشکیل می دهد. به این منظور با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای، پرسشنامه در میان 385 نفر توزیع و جمع آوری شد. برای تحلیل داده ها از تکنیک تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد.

    یافته ها/ نتیجه گیری

    نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که تمامی مولفه ها، در رابطه با متغیرهای مکنون تحقیق از بار عاملی قابل قبولی برخوردارند. نتایج حاصل از آزمون فریدمن نشان داد، اولویت تاثیر هر یک از سازه های تحقیق در الگوی همکاری مبتنی بر اعتماد شرکت های تعاونی مصرف فرهنگیان ایران با سهام دارانی بالغ بر 000/600/1 خانوار سهامدار، متفاوت است. شاخص ها، به ترتیب میزان تاثیر از زیاد به کم شامل اثربخشی و کارایی، مشتری مداری و رضایت مندی، منابع و وضعیت مالی، ملزومات جلب اعتماد، چشم انداز، آسیب شناسی تعاونی، قوانین و مقررات، تعامل و همکاری، خدمات متنوع و ملزومات تشکیل تعاونی شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: همکاری مبتنی بر اعتماد، شرکت تعاونی مصرف فرهنگیان، خانواده فرهنگیان و سهام داران و هیئت مدیره
  • مرتضی عارفی، عالمه کیخا*، محمد قاسمی صفحات 118-131
    روش تحقیق پژوهش حاضر، ترکیبی (کیفی- کمی) با رویکرد اکتشافی است. در بخش کمی جامعه آماری 655 شرکت تعاونی با 19901هزار نفر عضو تعاونی در شهر زاهدان بودند که از این میان، به طور تصادفی 8 شرکت تعاونی با 300 عضو به عنوان نمونه انتخاب شدند. سپس بر اساس جدول کرجسی و مورگان 169پرسشنامه به طور تصادفی ساده و با انتساب متناسب در هر هشت تعاونی تکمیل گردید. جهت تحلیل داده ها در بخش کیفی از روش فراترکیب هفت مرحله ای سندلوسکی و باروسو استفاده شد. بر این اساس از طریق روش فراترکیب تعداد 47 مقاله در زمینه توانمندسازی تعاونی ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و شاخص های پژوهش شناسایی شد. در مرحله دوم پژوهش به منظور اعتبارسنجی مدل پژوهش از تکنیک مدل سازی معادلات ساختاری با نرم افزار Smart PLS نسخه دو استفاده شد و جهت اولویت بندی شاخص های شناسایی شده از روش AHP با نرم افزار اکسپرت چویس نسخه 11 (Expert Choice) استفاده گردید. در این پژوهش ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته می باشد. روایی پرسشنامه از طریق تحلیل عاملی اکتشافی تایید گردید. پایایی پرسشنامه ها با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ 91/0 محاسبه شد که حاکی از پایایی مناسب ابزار پژوهش است. نتایج تحلیل داده های پژوهش حاکی از آن بود مدل پژوهش از برازش مناسبی برخوردار است و بر اساس نتایج AHP شاخص بازاریابی با وزن 88/0 بیشترین اولویت را در توانمندسازی تعاونی ها دارد.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، تعاونی، استان سیستان و بلوچستان
|
  • Kambiz Hassanzadeh, Shahla Choobchian *, Esmail Karami Dehkordi, Yadgar Momenpor Pages 1-20
    Context and purpose

    Rural production cooperatives play an important role in sustainable rural development and are one of the advanced stages of cooperation. Rural production cooperatives play a very important role in reducing rural poverty by increasing production efficiency and can provide services that governments are unable to provide for poor people. The purpose of this research was to investigate the role of rural production cooperatives in improving the status of the 12 components of Legatum welfare in rural areas.

    Methodology/approach:

     The present research was conducted using a survey and descriptive-correlational methodology. The statistical population of the present study consisted of 17,493 rural household members and non-members in rural production cooperatives of Miandoab city and 377 households were randomly selected. Data were collected through structured interviews and analyzed using SPSS27 and LISREL software 8.8.

    Findings and conclusions:

     The results showed that rural production cooperatives play an effective role in improving the 12 structures of Legatum welfare (including safety and security; personal freedom; governance; social capital; investment environment; entrepreneurial conditions; market access and infrastructure; economic conditions; living conditions; health; education and natural environment). Meanwhile, rural production cooperatives played the biggest role in improving the education component. In the end, practical suggestions were presented.

    Originality

    Previous studies have investigated the role of one or two components of welfare, and none of the previous studies have addressed the role of all components of welfare simultaneously, which is considered among the innovations of the current research.

    Keywords: safety, security, Individual freedom, Governance, Social Capital, Investment Environment
  • Morteza Emami, Younos Vakil Alroaia *, Seyyed Mohammad Zargar Pages 24-33
    Context and purpose

    The purpose of this study is to define the combination of entrepreneurial dimensions, entrepreneurial activism, identifying opportunities and strategies that lead to improving brand performance in SMEs.

    Methodology/approach

    This applied research was conducted based on the quantitative approach. Dimensions and indicators of the study have been identified by experts and specialists in marketing and human resources and a research questionnaire has been designed. The statistical population of the study included human resource managers of SMEs. Sample (400 people) was selected using cluster sampling method. Combination of Defined Factors Fuzzy qualitative comparative analysis (fsQCA) was performed.

    Findings and conclusions

    The results of the analysis show that all conditions (risk-taking, innovation, proactiveness, innovative approaches and capabilities, opportunity identification and strategy) belong to at least one combination (solution) that leads to an increase in the company's brand performance.

    Originality

    This study shows the compounds that lead to improved brand performance in SMEs. It also contributes to innovation research by showing a combination of factors in which innovation can positively or negatively affect firm performance. Another important contribution of this study is related to SMEs. The combination of factors that can lead to the success of SMEs has been identified in this study.

    Keywords: Brand performance, Entrepreneurial Role, Human Resource Strategy, Fuzzy-set Qualitative Comparative Analysis (fsQCA)
  • Reza Movahedi, Masoud Samian *, Mohamad Mohamadi Pages 25-40

    The number of all Handmade-Carpet cooperatives was 38 including 366 members. Of those members 181 people were selected as the samples through Morgans' sampling table. A proportionate selection method was used to select the fit samples from each cooperative. The validity of the questions was done by experts' views and recommendations. The reliability of the questions was tested through Alpha's test (alpha =0.874 to 0.909). After gathering data, SPSS software was used to analyze and describe the data. In descriptive part, both frequency tables and central statistics such as mean, median and mode as well as discrepancy statistics such as standard deviation and coefficient of variation were used. In analytical part, correlation and regression analysis methods and Mann-Whitenny and Kruskal- Wallis tests were used. The correlation's results showed that there was a significant relationship between variables attendance into training courses, income's amount from the cooperatives, the level of content relevancy, the level of objectives relevancy, the level of educators' knowledge, the level of training methods relevancy and the the effectiveness of the training courses. In addition, the results of regression analysis by a stepwise method revealed that the variables the level of objectives relevancy, income's amount from the cooperatives, and the level of educators' knowledge were determined 81.6 percent of dependent variable (the training courses' effectiveness).

    Keywords: Training Courses' Effectiveness, Handmade-Carpet, Cooperatives, Zanjan Province
  • Hamidreza Rezaei Kelidbori *, Sajjad Dehghan, Mahdi Homayounfar, Mehdi Ajalli Pages 41-55
    Purpose

    The main purpose of this research was to investigate the role of authentic leadership in improving the services quality of the Directorate Department of Cooperatives, Labor and Social Welfare of Gilan province with the mediating role of citizenship behavior and organizational trust.

    Method

    The present research is applied in terms of purpose, correlation in terms of method field study in terms of data collection. A questionnaire with 33 questions was used to collect data. The statistical population of the research includes 253 employees, were 155 out of them were selected using Cochran's formula as the sample. Data were analyzed using SPSS22 and SMART PLS3 softwares.

    Conclusion and suggestion:

     The results of the analysis showed that authentic leadership has a positive effect on the services quality of the General Directorate of Cooperatives, Labor and Social Welfare of Gilan province by mediating role of organizational citizenship behavior and organizational trust. Finally, it was suggested that managers, in case of making a mistake, accept and admit it, follow ethical standards, and also provide innovative and creative opinions and suggestions to the organization and always help colleagues and clients.

    Originality:

     While studying the role of authentic leadership in improving the service quality, this research aims to provide a framework for examining the mediating role of organizational citizenship behavior and organizational trust variables in the relationship between authentic leadership and improving the services quality among employees of General Directorate of Cooperatives, Labor and Social Welfare of Gilan Province.

    Keywords: authentic leadership, Service Quality, organizational citizenship behavior, organizational trust
  • Mohamad Jarire *, Fatemeh Staki Urgani, Milad Asadzadeh Pages 56-69
    Context and purpose

    The main purpose of the research is to explain a model of the application of production jump components, removing obstacles in the empowerment of rural cooperatives in Kohgiluyeh and Boyerahmad province.

    Methodology/approach:

    The current research is of the hybrid-alignment type. In the qualitative part, 10 experts of the cooperatives were selected using the targeted sampling method. In the quantitative part of the research method, it is a survey and 249 members of the cooperatives were selected by simple random sampling.

    Findings and conclusions

    The results of the theme analysis identified 6 main components of the production jump-removal of obstacles: social, economic, political-legal, managerial, educational, infrastructural indicators. The results of the structural equations showed that managerial-organizational indicators with a standard coefficient of 0.220 have the greatest impact; And legal-political indicators with a standard coefficient of 0.125 have the least impact on the empowerment of rural cooperatives. Therefore, it is possible to improve the performance of this sector by creating obstacles and paying attention to production indicators in the cooperative sector.

    Originality

    In previous researches, factors affecting the success and performance of cooperatives were repeatedly discussed. In this research, while taking into account the indicators identified in previous researches, specifically, the indicators of production jump-obstacles in the light of the statements of the supreme leader of the revolution and the second step of the extraction revolution and their role in empowering rural cooperatives have been studied. The method and results of this research are innovative.

    Keywords: Removal of obstacles, production jump, Empowerment, Rural Cooperatives
  • Fatemeh Razzaghi * Pages 70-85

    Application private GAP standard for safety product certification due to costs is out of reach in many small and medium-sized farms among smallholder farmers. GroupGAP has provided a much-anticipated alternative where operators and farmers' cooperatives can pay the cost of certification on a cost-sharing basis. The purpose of this research was to explain the development strategies of GAP standard with emphasis on GroupGAP in the rice production system of Mazandaran province. Research is qualitative and data analysis was conducted in the grounded theory method, during a three-stage process of open coding, central coding, and selective coding. The data collection tool included an in-depth and semi-structured interview with a qualitative content analysis technique, which was analyzed through Maxquda software. The statistical population of the research was 18 experts of the Agricultural Jihad Organization and managers of the Rice Farmers Cooperative Company of Mazandaran Province, who were selected by the purposeful sampling method. After extracting the concepts of the content analysis of the interviews, 9 conceptual codes out of 30 initial codes were identified in the first stage of coding. After refining and merging, the codes were classified into 3 subcategories: group certification system, the development of publicGAP programs and the development of private GAP. Due to the importance of the GAP standard issue and farmers' problems in providing the audit fees and establishment of GAP certificate. Therefore, research is an attempt to provide a useful framework in explaining GAP standard strategies in adopting the government, private, group and cooperative certification system.

    Keywords: Safety product, GAP standard development, GAP group certificates, rice farmers', Cooperatives
  • Naser Ebrahimzadeh, Gholamhossein Abdollahzadeh, Rohollah Rezaei Pages 86-104

    The purpose of this research was to investigate the relationship between social capital and conflict management and its impact on institutional effectiveness in rural cooperative companies. This research was conducted through the survey approach and a researcher-made questionnaire was used to collect field data. The statistical population of the research included members of 13 rural cooperative companies of Gorgan county (N=14988). The sample size was estimated using Cochran's formula (n=315) and the respondents were selected by random cluster sampling.. All statistical analyzes were performed using SPSS21 and AMOS20. At the descriptive level, according to the measurement of the non-weighted linear combination of variables, most of the respondents evaluated the status of social capital, conflict management, and institutional effectiveness in cooperative companies at an average level. At the analytical level, the fit of the structural model indicated the causal relationship between social capital and conflict management, and institutional effectiveness. Among the three components of social capital, two communicative and cognitive components had a significant impact on conflict management. Also, among the three components of social capital, two structural and cognitive components had a significant effect on institutional effectiveness. Finally, investigating the causal relationship between social capital and conflict management with institutional effectiveness, showed that the conflict management variable has a fully mediating role in the relationship between social capital and institutional effectiveness.

    Keywords: rural cooperative, Social Capital, Conflict Management, Institutional Effectiveness, Gorgan County
  • Hojatollah Paknahad *, Hamed Dehghanan, Ali Naghavi, Maghsood Amiri Pages 105-117
    Context and purpose

    The aim of this study was to analyze and prioritize indicators of cooperation based on trust in the cooperative sector of an urban economy from the perspective of members of consumer cooperatives in Lorestan province

    Methodology/approach

    This study was conducted based on a quantitative approach using survey method. The research population consisted of members of the top consumer cooperatives in Lorestan province, including members of the board of directors, inspectors, CEOs, members and shareholders of 11 consumer cooperatives. For this purpose, a questionnaire was distributed and collected among 385 people using stratified sampling method. Data were analyzed confirmatory factor analysis.

    Findings and conclusions

    The results of confirmatory factor analysis showed that all components have an acceptable factor loading in relation to the latent variables of the research. The results of Friedman test showed that the priority of the effect of each research structure in the cooperation model based on the trust of Iranian cultural cooperatives is different. Indicators, in order of impact, from high to low, including effectiveness and efficiency, customer orientation and satisfaction, resources and financial status, trust requirements, prospects, cooperative pathology, rules and regulations, interaction and cooperation, diverse services and the requirements for forming a cooperative were identified.

    Keywords: Consumer cooperatives, Trust-based collaboration, Trust, Participation, Urban management, economy
  • Morteza Arefi, Aleme Keikha *, Mohamad Ghasemi Pages 118-131
    The research method of the present study is a combination (qualitative-quantitative) with an exploratory approach. In the quantitative part of the statistical society, there were 655 cooperative companies with 19,901 thousand cooperative members in Zahedan city, out of which 8 cooperative companies with 300 members were randomly selected as a sample. Then, based on Morgan's table, 169 questionnaires were completed randomly and with proportional assignment in all eight companies. In order to analyze the data in the qualitative part, the meta-combination method was used through the seven-step method of Sandelowski and Barroso. Based on this, 47 articles in the field of cooperatives were analyzed and research indicators were identified. In the second stage of the research, in order to validate the research model, structural equation modeling technique was used with Smart PLS software version 2, and AHP method was used with Expert Choice software version 11 to prioritize the identified indicators. In this research, the data collection tool is a researcher-made questionnaire. The validity of the questionnaire was confirmed through exploratory factor analysis. The reliability of the questionnaires was calculated using Cronbach's alpha test of 0.91, which indicates the appropriate reliability of the research tool. The results of the research data analysis indicated that the marketing index with a weight of 0.88 has the highest priority in the empowerment of cooperatives,
    Keywords: Empowerment, Cooperative, Sistan, Baluchistan proviance